גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממש לא "חברה של תחתונים וגרביים": מנכ"ל דלתא מדבר

עם לקוחות כמו נייקי ואנדר ארמור, טכנולוגיה מתקדמת ושווי של 2.5 מיליארד שקל, חברת הטקסטיל הוותיקה הפכה לאחת מהחדשניות בעולם בתחומה ■ ראיון בלעדי

אייזק דבח / צילום: אמיר לוי
אייזק דבח / צילום: אמיר לוי

"השכר שלי? זה מאוד ישראלי שאנשים מתעסקים בדברים כאלה, כשהאמת היא שעדיף שיעסקו בביצועים של העסק ולא במה שהמנכ"ל מביא הביתה", אומר אייזק דבח, בעל השליטה (49%) והמנכ"ל של דלתא גליל, בראיון בלעדי ל-G. "אני מנסה להיות מאוד סביר עם הבונוס שלי, ואני לא רוצה שאף אחד יחשוב שאני מנצל חס ושלום את החברה, כי אני גם הבעלים. אבל אני גם רוצה שאף אחד לא ינצל את זה שאני גם המנכ"ל וגם הבעלים. הישראלים אומרים: אם הוא גם וגם, אז שלמו לו מעט כמנכ"ל. וגם זה לא נכון".

- מרגיז אותך שכל פעם מחדש מתעורר דיון שכזה?

"לא מרגיז אותי, אבל בהשוואה למנכ"לים אחרים כמוני על בסיס גלובלי, אני ברבע האחרון של המשתכרים. ומה שהכי חשוב: התגמול שלי מבוסס על צמיחה, ואם זו לא קורית, אני לא מקבל את הבונוס שלי".

הוויכוח העונתי עם המוסדיים על השכר בדלתא נוגע בימים אלה לשכר בכירים אחרים בחברה, ולא ניכנס אליו. התגמול של דבח עצמו אושר לפני שלושה חודשים: שכר בסיס של 750 אלף דולר בשנה ומענק של 750-930 אלף דולר - תלוי כאמור בעמידה בביצועי החברה. אבל על דבר אחד אין ויכוח: אם מדובר על ביצועים, ימיו של דבח בדלתא, מאז נכנס כשותף ולאחר מכן רכש שליטה באמצע שנות האלפיים, הצמיחו את החברה פי כמה וכמה, וכיום עומד שוויה על כ-2.5 מיליארד שקל.

- אמרת פעם שאתה רוצה להיות אחת מעשר החברות הגדולות בעולם בתחומך. איפה אתה נמצא היום בדרך הזאת?

"בתחום תעשיית הטקסטיל אני חושב שאנחנו במקום 15-20 בעולם, ובתחום ההלבשה האינטימית אנחנו במקום הרביעי בגודל. יש לנו הרבה מנועי צמיחה, והמיקוד העיקרי הוא צמיחה בדרך אורגנית. בעיקר אנחנו שואפים לגדול אצל כל הלקוחות העיקריים שלנו, וכן אנחנו מתמקדים בגידול באסיה, בעיקר בסין".

- את סין קצת פספסתם, לא כך?

"איחרנו להגיע לסין, כי היינו עסוקים בדברים אחרים, אבל עכשיו אנחנו מקדישים לכך מיקוד מיוחד. יש לנו אנשים שעובדים איתנו בסין, ואנחנו עומדים לחתום בקרוב עם חברה סינית על זיכיון למכור מוצרים שלנו בסין".

- כבר בימי דב לאוטמן, דלתא החלה בהוצאת הייצור מישראל למקומות אחרים. כיום אתם מייצרים כאן מעט - ורק גרסאות ניסיוניות, כדי לבדוק אפשרות לייצר בקנה מידה גדול, במקום אחר. זה משהו שישתנה?

"לא נגדל בארץ בטקסטיל. זה לא תחרותי, לא נייצר בארץ ונפסיד כסף. יש בישראל 1,800-1,700 עובדים (רק כ-350 מהם פועלי ייצור. השאר עובדים ברשתות דלתא בפיתוח וכדומה). הלוואי שהיינו יכולים לייצר כאן יותר, אבל השאלה היא איך אנחנו יכולים לשרוד כחברה, עם כל העלויות שיש בישראל. בישראל יותר יקר לייצר מאשר באמריקה למשל, כי החשמל יותר יקר, הארנונה יותר גבוהה ויש המון מסים".

חוטים שבולמים זעזועים

דלתא, על אף הדימוי ההיסטורי-נוסטלגי של "חברה של תחתונים וגרביים", היא כיום חברה המייצרת עבור לקוחות כמו נייקי, ויקטוריה סיקרט, קלווין קליין, אנדר ארמור ואחרים, ומחזיקה בזיכיונות לייצור עבור טומי הילפיגר, לקוסט, קולומביה ואחרים. במטה החברה, שעבר לאחרונה לקיסריה, שמחים להסביר בהתלהבות על כותנה שהעניקו לה תכונות מנדפות של פוליאסטר, כדי שלגברים יהיה גם נעים וגם קריר בתחתונים שלהם; על טכנולוגיה "מאריכת חיים בכביסה", על חוטים מיוחדים ששוזרים בגרבי נייקי של ספורטאי עילית (וגם סתם ספורטאים חובבים) על מנת לבלום זעזועים בזמן קפיצה, למנוע החלקה בזמן בעיטה ועל הדרך גם לגבות איזה 15 דולר לזוג גרביים.

כמו כן מראים לי מחטבים שהם רכים ונושמים ונעימים ותורמים לסילואטה מחמיאה יותר, ותחתונים בלי גומי שמטשטשים את ה"צמיגים" במותניים, ובגדי אקטיב עם חיתוכי לייזר בברכיים ובמרפקים להקל על התנועה, בגדים שאורגים בלי תפרי חיבור, תחתונים שמדביקים במקום לתפור. וכל זה על מנת לחדד מסר אחד בברור: הטקסטיל של דלתא זה כבר מזמן לא לואו-טק. ההיפך הוא הנכון, מדובר בטכנולוגיה מתקדמת ובחברה שמשקיעה כ-4% מהמחזור שלה במחקר ופיתוח תמונת מראה לטקסטיל הזול וההמוני שמגיע מהמזרח.

יחסית לתעשיית טקסטיל של "בגדים עליונים", שיכולה להמריא ולהתרסק על-פי צווי האופנה המתחלפים, המוצרים של דלתא הם "מוגני טרנד", כלומר נהנים מיציבות ופחות נתונים למחזוריות. בשנים של מיתון, למשל, צריכת ביגוד אופנתי יכולה לרדת ב-20% בעוד התחום האינטימי, שזהו תחום הליבה של דלתא, יסבול מירידות באחוזים בודדים, כי תחתונים וגרביים הרי צריך תמיד. אבל דלתא חרגה בשנה שעברה מהתחום המוגן שלה, ובגדול.

בקיץ בשנה שעברה הכריזה על העסקה הגדולה בתולדותיה: רכישת פעילות ייצור מותגי ג'ינס ודווקא מתחום הפרימיום. תמורת 120 מיליון דולר במזומן, רכשה דלתא את פעילות מותגי הג'ינס 7 for all mankind וכן מותגי הלבשה נוספים כגון ספלנדיד, מידי חברת ההלבשה וההנעלה האמריקאית V.F.

עבור דבח, ג'ינס היה מה שבנה אותו עסקית: ב-1988 רכש בכ-5 מיליון דולר את יצרנית הג'ינס האמריקאית גלוריה ונדרבילט, על סף פשיטת רגל, וכעשר שנים מאוחר יותר מכר אותה בכ-100 מיליון דולר. אבל עבור דלתא, מדובר במגרש חדש לחלוטין, וגם רגיש יותר לענייני טרנדים ואופנה.

- עסקה גדולה בתחום חדש לחברה. לא לקחת פה סיכון?

"זו עסקה מצוינת. כמובן שנחגוג רק אחרי שנגיע לפירות שלה. עד כה אני חושב שעשינו קניות טובות ופה יש מותגים בינלאומיים שיעזרו לדלתא לפרוח. 'סבן' נמצא במעל 50 מדינות, זה ייתן לנו מנוף גדול לצמיחה בשנים הבאות, ושילמנו מחיר מאוד סביר. לגבי סיכון - אנחנו דווקא מאוד קונסרבטיביים. בארבע השנים שקדמו לרכישת 'סבן' לא עשינו שום קנייה, כי השוק היה חם והמחירים היו מאוד גבוהים".

- אבל עד כה, לא היית חשוף למה שנקרא צווי האופנה ההפכפכים.

"נכון שרוב המוצרים שלנו אינם מחזוריים וטרנדיים, אבל קודם כול, כדי לצמוח היינו צריכים לבצע רכישה, ולא מצאנו חברה מתאימה, גדולה, בתחום ההלבשה התחתונה. יש ארבע חברות מעל מיליארד דולר (מכירות שנתיות) בשנה, ואף אחת מהן איננה למכירה, וחברות יותר קטנות של כמה עשרות מיליוני דולרים מכירות, לא היו גורמות לנו לאיזשהו שינוי.

"אז הלכנו לקטגוריה אחרת, שאני מבין בה היטב, וגם מדובר בקטגוריה שאיננה עד כדי כך מחזורית. ליוויס יש כבר 200 שנה. יכולות להיות תזוזות של 5%-10% בביקושים לכאן או לכאן, ואני צופה שהרכישה הזאת תגדיל גם את הרווחיות שלנו וגם את המכירות - אנחנו כבר ממנפים את זה. התחלנו להכניס מותגים שלנו לחנויות: בספלנדיד כבר הכניסו בגדי יוגה ונכניס בקרוב הלבשה תחתונה ל-'סבן'".

- איך נוצר הקשר עם המוכרים?

"את הקנייה הזאת עשינו במשא ומתן ישיר עם המוכר, ללא מתווך וללא בנקאי השקעות. אנחנו מנסים לדבר עם כל החברות הגדולות ולהיות איתן בקשר, וגם עם V.F היה לנו קשר מדי פעם. אמרנו להם 'כשתרצו למכור, אנחנו נהיה מוכנים לשמוע'. יום אחד טלפנו ושאלו איזה מחיר נהיה מוכנים לשלם, ומהר מאוד הגענו למכתב כוונות. אחר כך עשינו בדיקת נאותות של ארבעה-חמישה חודשים, ולאחר שראינו את הדברים הורדנו את המחיר".

- בקיצור, התמקחתם.

"ברור שהתמקחנו. אנחנו ישראלים. אבל הם ידעו שיצטרכו למכור במחיר נמוך יותר".

מה שעוד קסם לדלתא הוא הנוכחות החזקה של 'סבן' באינטרנט, בדמות חנויות וירטואליות. "סחר מקוון הוא אחד הצינורות שמאוד רצינו להתרחב בהם", אומר יוסי חג'ג', משנה למנכ"ל וסמנכ"ל תפעול גלובלי בדלתא, "וזו דרך טובה לעשות זאת".

הכימיה עם דב לאוטמן

דבח, 59, נולד בישראל, וכשהיה בן עשר עברה המשפחה לארצות הברית. "קצת כעסתי על ההורים שלי שהם ירדו מישראל", הוא מודה, "אבל אני מבין למה הם עשו את זה". בתחילת הקריירה עבד בעסק היבוא-יצוא של אבא שלו, יחד עם האחים. לאחר מכן החליט לעזוב ורכש את חברת גלוריה ונדרבילט והעביר אותה מהפסד להצלחה. לאחר המכירה נשאר שנתיים וחצי לנהל את החברה, "וב-2004 הייתה לי משכורת כפולה מאשר אני מקבל כאן. קיבלתי 2.2 מיליון דולר", הוא חוזר אל הנושא שעמו פתחנו.

בכסף של המכירה הקים חברת השקעות, ובגיל 28 התחיל להשקיע בישראל. ההשקעה הראשונה, ב-1999, הייתה בפולגת ג'ינס מקריית גת, חברה שגם אותה הצליח בתחילה להציל ולהעביר מהפסד לרווח, אולם לימים, ולמרות ההשקעות הניכרות בטכנולוגיה, נקלע המפעל לקשיים והפסדים ונסגר ב-2007. "ניסינו עד כמה שניתן לשמור על פולגת, אבל בגלל שנחתמו הסכמי הסחר והוסרו מכסות היבוא לישראל - באיזה שהוא שלב כבר לא הייתה ברירה", הוא אומר. "זה היה עצוב. נתנו לעובדים כמעט שנה של שכר. עד היום יש לי שיחות חג שמח עם חלק מהעובדים".

השקעה אחרת של דבח הייתה בחברת הנדל"ן של הרצל חבס. הוא השקיע בשתי פעימות בין 30 ל-40 מיליון שקל, ומכר את אחזקותיו בדצמבר 2007 לעידן עופר תמורת 67 מיליון שקל. לימים, כזכור, התמוטטה החברה ושאר המשקיעים ספגו הפסדים ניכרים.

- אתה אחד היחידים שיצאו מההשקעה בחבס בזמן.

"זה לא בגלל שאני כל-כך חכם. חשבתי שהשוק קצת מצטמצם, וזה הזמן הנכון למכור, ומישהו רצה לקנות את זה".

- ואיך הגעת להשקיע בדלתא?

"תמיד הייתי מאוד גאה במה שדלתא עושה, חברה ישראלית עם הרבה חדשנות. טלפנתי לעורך הדין שלי וביקשתי שיארגן לי פגישה עם דב לאוטמן. פגשתי אותו במשרד בתל אביב, ואיך אומרים, הייתה לנו כימיה מיידית. הרבה מהדברים שהוא האמין בהם - אני מאמין בהם. בפגישה ההיא - הרי יש לי את הישראליות ואת החוצפה - שאלתי אותו אם הוא מוכר, והוא אמר, כרגע אני לא מוכר.

"יום אחד הוא צלצל אליי ואמר, השותפים שלי, חברת שרה לי, רוצים למכור (שרה לי החזיקו כרבע מדלתא), ואם אתה רוצה לקנות, אודיע להם שאני לא מנצל את זכות הסירוב שלי. התחלתי לעשות משא ומתן עם שרה לי כדי לקנות, והאמת היא שלא עשיתי דיו דיליג'נס כל-כך טוב. שילמתי, אני חושב, 6.5 דולר למניה.

"אז התחלתי לשבת בדירקטוריון של דלתא, שדב היה היו"ר שלו, והיה קשה להבין מה קורה בתוך החברה, כי דב היה דיקטטור כזה, עושה בחברה מה שהוא רוצה - ואני אומר את זה בצורה טובה".

- והמחלה?

"עוד לפני שקניתי את המניות של שרה לי, דב אמר לי שהוא חולה - אז הוא עוד לא סיפר על כך כמעט לאף אחד, אבל כדי להיות הגון איתי, סיפר לי. באותו זמן לא ידעתי הרבה על המחלה (לאוטמן חלה ב-ALS חשוכת המרפא), עליתי על הגוגל, וכשקראתי כמעט ירדו לי דמעות. אבל דב הצליח לחיות עם זה לפחות 12-10 שנה. כשהמחלה שלו כבר הפריעה, הוא שאל אותי אם אני רוצה לקנות את השליטה בחברה, ועשינו משא ומתן וקניתי".

את המניות של שרה לי ושל לאוטמן רכש דבח בסכום כולל של כ-50 מיליון דולר. זה הביא אותו לאחזקה של 39% בדלתא, ומאז רכש עוד מניות עד שהגיע ל49%.

- ואז גם התחלת לנהל אותה. למה בעצם?

"האמת היא שבעיקר רציתי להגן על ההשקעה שלי. החברה באותו זמן, 2006-2007, הייתה במצב בעייתי והפסידה כסף. אבל גם חשבתי שלטווח ארוך זו הזדמנות. לא התכוונתי להיות גם המנכ"ל שלה, אבל ביום שקניתי את השליטה, מי שהיה המנכ"ל, אבירם להב, אמר לי שהוא רוצה לפרוש תוך שנה.

"חיפשנו מנכ"ל אחר, והאמת שלא מצאתי מה שחיפשתי: רציתי ישראלי שמבין את העסק הזה. אז נאלצתי לקחת ב-2008 את התפקיד, אבל בדיעבד, זה היה הדבר הכי נכון. ככה הצלחנו לעשות שינויים. היה הרבה יותר קשה לעשות את זה דרך מישהו שייכנס כמנכ"ל ולא מבין בענף, לא מבין בפעילויות ולא מבין את הקליינטים.

"אני גם מאוד שמח שדב עוד הספיק לראות את ההצלחה הזאת, כי זה שימח אותו מאוד. אני זוכר שפעם אחת באתי אליו ואמרתי לו, אני רוצה לתת את ראשות הדירקטוריון לנעם (לאוטמן, בנו של דב). הוא כל-כך התרגש, הייתה ממש דמעה בעיניו".

- לקחת את נעם כדי להשאיר קשר למשפחת לאוטמן?

"נעם גם היה פה הכי הרבה זמן, הוא מכיר את החברה ואת כל המנהלים שלה. אני עצמי מגיע לארץ רק כל שישה שבועות, וחשבתי שטוב שיהיה שם מישהו שמייצג המשכיות וגם מכיר ועבד בעסק הזה".

- ומעבר לעסקים, דב לאוטמן היה פעיל בתחום השלום. זה משהו שמעניין אותך?

"מאוד. אני שואף שיהיה שלום בארץ, אני חושב שאפשר לעשות שלום בארץ, אני לא בטוח שהאדמיניסטרציה בישראל מסוגלת לכך, אבל הלוואי. בהקשר הזה, אני תמיד זוכר את הסיפור של אימא שלי: היא גרה בסוריה, וב-1948 הייתה בת 16 או 17. החלו אז מהומות, שרפו בתים של יהודים והתנכלו להם. אימא שלי ואחותה ברחו לביתו של ראש הקהילה הערבית של השכונה, והוא לקח אותן, הלביש אותן בבגדים של ערביות, לכל מי שעצר אותו בדרך אמר שהן אשתו ואחותה, וכך הביא אותן בשלום לגבול עם לבנון.

"אז יש ערבים שאפשר לעשות איתם עסק. אני לא יודע למה לא התחלנו עם זה, לוקח לצדדים יותר מדי זמן. אם היה לי זמן, הייתי שמח להיות יותר פעיל בנושא הזה".

טראמפ? נחכה ונראה

דלתא גליל נוסדה ב-1975 על-ידי דב לאוטמן. היא מעסיקה כ-10,000 עובדים, משווקת בלמעלה מ-20 מדינות, ורשת הייצור שלה פרוסה ברחבי הגלובוס, מהמזרח התיכון ועד מזרח אירופה. בין היתר, היא מייצרת בטורקיה, בבולגריה, בסין, בבנגלדש ובקרוב תפתח מפעל גדול בווייטנאם.

- איך דלתא גורמת לתנאי העסקה הוגנים בכל המקומות הללו, שבהם למעשה עובדים דרך ספקים ומנהלים מקומיים?

"זה דבר שהכי קשה לעשות, ואנחנו עובדים על זה כל הזמן. אין לנו הרבה ספקים, ואנחנו עובדים עם הספקים שלנו הרבה שנים. הם די גדולים ואין ביניהם מישהו שלא עומד ברמה הכי גבוהה של ציות לכללי ההעסקה ההוגנים. זה מאוד חשוב לנו, ומאוד חשוב לקליינטים שלנו (חברות האופנה הגדולות)".

- במצרים היו לכם בעיות מסוג אחר, שקשורות במצב הפוליטי, עד כדי כך שלפני כמה שנים נאלצתם לעצור שם את הייצור.

"עכשיו זה אחרת לגמרי. הכול מאוד שקט שם. הממשל החדש מאוד יציב, הם מקפידים על אווירה אוהדת לעסקים, יש הקלות מיסוי, וגם הירידה בלירה המצרית עוזרת לנו, ושם אנחנו דווקא צומחים".

- מה לגבי רכישות נוספות של חברות?

"בחמש השנים הקרובות נעשה עוד רכישה או שתיים - אינני יודע באיזה גודל. בינתיים, כל הרכישות שעשינו היו מוצלחות - קנינו את שיסר (מותג הלבשה תחתונה מוביל בגרמניה שנרכש במאי 2012 תמורת 68 מיליון אירו). שילמנו כמעט כלום עבור זה וזה הוסיף המון לעסקים שלנו. לפני שנתיים עשינו קנייה קטנה P.J.Salvage - (מותג להלבשת שינה ופנאי שנרכש ב-37 מיליון דולר) וגם זו קנייה מצוינת, וכמובן יש הקנייה של שנה שעברה, שעדיין לא חלף מספיק זמן, אבל אני מקווה שגם אותה נוכל להגדיר כך".

- מה נראה אותך קונה? קניות פחות שמרניות, מחוץ לתחום המחיה שלך? כמו הקנייה של 7 for all mankind?

"לא, נהיה שמרנים. יש לנו אסטרטגיה ברורה מה אנחנו קונים. בעדיפות ראשונה עומדות חברות בתחום ההלבשה האינטימית, ונישאר בג'ינס ובהלבשת אקטיב, ואני לא חושב שנתרחב לקטגוריות אחרות".

- מן הסתם, תשמח את בעלי המניות. אגב, בשעתו אמרת שלאוטמן דאג יותר לעובדים ואתה תדאג גם לבעלי המניות.

"אמרתי את זה, אבל זה קצת הוצא מההקשר. דב מאוד דאג לעובדים. הוא היה סוציאליסט וציוני גדול. אנחנו דואגים לעובדים - זה שאנחנו דואגים לבעלי המניות זה לא אומר שאנחנו לא דואגים לעובדים. אבל אנחנו צריכים לצמוח ולגדול".

- אם כבר מדובר על פוליטיקה ועל משטרים, כמה משפיעה עליכם, כמי שמייבאים לא מעט לארצות הברית, הגישה של הנשיא החדש דונלד טראמפ להגביל את היבוא לשם?

"אני חושב שטראמפ מנסה להיטיב עם החברה האמריקאית. הוא הצהיר על יבוא בדרך של סחר הוגן, כלומר בדרך שתהיה טובה יותר לצד האמריקאי, אבל אף אחד לא יודע מה הוא יעשה בפועל. הוא למשל דיבר הרבה על נפטא (הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה) ועל מכסים של מוצרים המגיעים ממקסיקו, ואילו עכשיו רואים שהשינויים שיעשה בנפטא מאוד קטנים.

"אחרי חודש וחצי, הוא מתחיל להבין שלהיות נשיא באמריקה זה לא כמו להיות מנכ"ל חברה. מנכ"ל חברה אומר תעשו, אז עושים. לנשיא הרבה יותר קשה לעשות שינויים והוא צריך את הסכמות המוסדות המתאימים. אז נשב ונראה מה יעשה. אנחנו עושים לובינג, ועובדים עם הקונגרס ועם אנשים שאנחנו מכירים כדי להשמיע מה אנחנו חושבים. אני מקווה שלא יהיה איזה שינוי שיפגע בנו, אבל את זה הזמן יגיד".

- ומשהו אישי לסיום: זה זמן בתך הבכורה גלוריה עובדת איתך.

"כן, עד לפני כמה חודשים היא ניהלה את תחום הילדים בחנויות דלתא, ועכשיו רציתי שהיא תלמד משהו אחר ותתקדם, אז נתנו לה חטיבה קטנה, גם של בגדי ילדים, שמוכרת בכל העולם".

- אתה בונה אותה כיורשת?

"אין דבר כזה ירושה בעסקים. צריך תמיד להביא את האדם הטוב ביותר. אבל היא מאוד מועילה לחברה".

- ועוד משהו שמסקרן אישית: היא נקראת גלוריה על שם ההצלחה הראשונה שלך בעסקים, גלוריה ונדרבילט?

"לא", הוא צוחק. "גלוריה הוא שמה של אימא של אשתי. אנחנו ספרדים, ומותר וגם נהוג אצלנו לתת לילדים את שם ההורים בעודם בחיים. בדרך כלל לבת הראשונה נותנים את שם אמו של האב, אבל לאימא שלי ולאשתי יש אותו שם, איווט".

עוד כתבות

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים