גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הילדים נכנעו

הורים, ממשלות ותאגידים שולטים בהם, מנתחים אותם, עוקבים אחריהם

הילדים נכנעו / איור תמיר שפר
הילדים נכנעו / איור תמיר שפר

א. על-פי כתבה שפורסמה לאחרונה ב"ניו-יורק טיימס", מדענים בארצות-הברית ביקשו לבחון קשר של סיבה ותוצאה בין שתי מגמות בקרב בני נוער - צמיחה בשימוש בטכנולוגיה ובמקביל ירידה בשימוש בסמים ובאלכוהול.

כמובן שהתאמה בין שתי תופעות שקרו באותו זמן לא מעידה על קשר סיבתי. הרבה מאוד דברים קרו בעשור האחרון ואף אחד לא חושב להשוות, לדוגמה, בין העלייה בתוחלת החיים של חולי סיסטיק פיברוזיס לעלייה בשכר שחקני הבייסבול, או לבדוק את הקשר בין העלייה בהתבטאויות אנטישמיות ברשת לבין הקפיצה בהשקעות במכוניות אוטונומיות.

ובכל זאת, ההשוואה בין שימוש בטכנולוגיה לשימוש בסמים מתקבלת בהבנה כמעט אינטואיטיבית. זה נראה לנו הגיוני לאללה. אולי בגלל השימוש במילה שימוש, אולי בזכות העובדה שדור המייסדים והמנסחים של האינטרנט בא מהסיקסטיז - ובעיקר בזכות הטענה שהשתרשה ולפיה, הריגוש והסיפוק המהיר, כמו גם האשליה והניתוק שהטכנולוגיה יודעת לתת, מצליחים לענות על כמה מהדחפים ומהצרכים שגורמים לצעירים להשתמש בסמים. השימוש בטכנולוגיה משפיע על אותם אזורים במוח ומעלה משמעותית את רמת הדופמין - מוליך הממלא תפקיד חשוב בתחושת העונג ודחף ההתמכרות, ממש כמו סמים.

הצעירים האלה פשוט התמכרו למשהו אחר, מניחים החוקרים (אם לתמצת), הרי כל מה שהם מחפשים זה סיפוק ועונג. הדברים גם מסתדרים יופי (ובצורה מקרית לחלוטין, כמובן), עם התפיסה של המבוגרים את הצעירים לאורך כל הדורות.

ב. כמו במקרים רבים אחרים, גם בנושא הזה אפשר לצפות שמה שקורה באמריקה יגיע גם אלינו, אבל בינתיים בישראל, הנתונים מעט שונים. לצד עלייה מטורללת בשימוש בטכנולוגיה ובהייה במסכים, בני הנוער שלנו עדיין אוהבים לשתות ולהתנסות בסמים קלים, אם כי ברמה מתונה שלא מהווה שום סכנה לחברה או משהו בסגנון. ילדים טובים בסך-הכול. קצת טובים מדי, אם תשאלו אותי.

הדרך המהירה ביותר להזדקן, זה ידוע, היא לנסות לומר משהו שיפוטי על נוער וצעירים. אי-אפשר לומר משהו על פער הדורות מהצד המבוגר שלו בלי להריח את העובש של עצמך. ובכל זאת, אשים את נפשי הקשישה בכפי המגוידת ואנסה. האמינו שאין לי שום כוונה לשפוט או להטיף לאף צעיר בשום נושא, ובטח לא בענייני סמים ואלכוהול, שהטור הזה לא יעסוק בהם. מה שכן, מסך כל המפגשים והאינטראקציות שלי עם צעירות וצעירים מגיל 6 עד 30, כל הדברים והמחקרים שקראתי עליהם, דברים שהם כתבו בעצמם וכל השיחות הרבות שניהלתי עם הורים לכאלה ועם מורים, מרצים, מדריכים וכו', אני מבקש להציע הסבר אחר להתמכרות לטכנולוגיה; לקרוא תיגר על הטענה המרכזית שלפיה ההתמכרות לטכנולוגיה תלויה, או יותר נכון קשורה, בסיפוק ובעונג ובחיזוק החיובי התמידי שאף פעם לא די לו ושתמיד צריך ממנו יותר.

ג. הטענה המרכזית שיש לי על הדור הצעיר והנהדר הזה היא שהוא שמרן מדי. עובדה: אף אחד לא סופר אותו. מבוגרים ניסו תמיד להשתלט על הצעירים, להגביל אותם, ותמיד ללא הצלחה. מבוגרים תמיד פחדו מצעירים, ובצדק - הרעיונות שלהם, ההמצאות שלהם, הבגדים שלהם, המוזיקה שלהם, אף אחד לא רוצה לחוש מיותר בעולם. למרות זאת, דור אחר דור מרדו הצעירים בהוריהם ודחפו את העולם קדימה למרות צקצוקי המבוגרים.

אבל נדמה לי שהדור הזה של המבוגרים - הדור שלי - הוא הראשון לנצח את הצעירים. הצלחנו להכניע אותם, לביית אותם. אנחנו לא פוחדים מהם יותר. אין להם רעיונות חדשים ומאיימים, ההמצאות שלהם הן לא יותר מיישומונים, הם מתלבשים אותו דבר כמונו, המוזיקה אולי קצת מעצבנת, אבל לא מהפכנית בשום צורה.

הם קהל יעד, זה המקסימום. הורים, ממשלות ותאגידים שולטים בהם, מנתחים אותם, עוקבים אחריהם, מצלמים אותם - הצעירים האלה מצולמים בטקס עלוב אחד יותר תמונות ממה שצולמתי בעשרים השנים הראשונות שלי - מסיעים אותם ממקום למקום. אנחנו שולטים בהם. והם ממשיכים להיות ילדים טובים. כמעט כנועים, לא נעים לומר.

ד. כמעט כל המרצים שדיברתי איתם - מרפואה ועד לעיצוב גרפי - הציגו תמונה דומה של צעיר ישראלי מצוי: טיפוסים מערכתיים, שלא חושבים מחוץ לקופסא, שלא מורדים או מנסים לעבור את הגבולות, אלא אם כן זה לכיוון הקל. הולכים בתלם, העיקר לסיים את המסלול. זה כמובן לא שיפוט של אופי, אינטליגנציה או מוסר; להשקפתי, כל דור טוב, חכם ומוסרי מקודמיו.

לפני כמה חודשים פורסם סקר של "הגל החדש" שנערך בקרב צעירים יהודים ולא גילה שום דבר חדש: הם כל היום מול מסך, 85% העידו שהם אוהבים את המדינה ו-89% אמרו כי הם רואים את עתידם בישראל. עבודתנו הושלמה, מה שנקרא. מהחבר'ה האלה לא ייצא שום סדר חדש.

אל תבינו אותי לא נכון. אני אוהב את המדינה ורוצה שילדיי יחיו בה, אבל 90%?! יותר משזה מעיד על פטריוטיות, זה מעיד על חוסר דמיון ועל שמרנות. חיים בעולם קטן, מתוכנת, עונים על הציפיות, לא רוצים לחיות אחרת, לא לוקחים סיכונים, למה להפסיד את הראש.

ה. יש הרבה לומר להגנתם. העולם הזה באמת קצת משונה ומאוד מבלבל ויקר ולא יציב וקשה להסתדר. אבל זו הגנה קקמייקה, כי העולם תמיד היה כזה - זה הצעירים ששכחו מה זה להיות צעירים. בכל פעם שאני שומע על הורים שנוסעים עם הילדים שלהם שאחרי הצבא לטיול במזרח אני משתגע. את ההורים אני מבין, כיף במזרח, אבל מה האינטרס של הילדים? אני גדלתי בעולם שכל מה שכולם רצו זה לברוח מההורים. לא כי הם רעים, כי ככה זה אמור להיות.

זה כמו כל ההסעות האלה לכל מקום. אני גם לא מצליח להבין את הצעירים שנשארים לגור אצל ההורים ולחסוך. זאת אומרת, אני מבין לגמרי את ההיגיון. הוא ברור. אבל בגיל הזה אני וכל החברים שלי העדפנו לגנוב נייר טואלט במסעדות, לעבוד ב-3 משמרות ולגור בדירות מעופשות, הכול רק לצאת מהבית. לא כי בבית רע, כי ככה זה אמור להיות. זה לא שהיינו איזה חלוצים באגם החולה, כן? ובכל זאת. וזה לא רק אני, זה בכל ישראל ובכל העולם. אלה העובדות. הסטנדרטים של העצמאות ירדו מאוד. כמו לקרוא לחייל "ילד".

ו. החבר הכי טוב של השמרנות זה הפחד משינוי. הם הולכים ביחד לכל מקום ולא תמיד ברור מי מוביל את מי. לפי המון מחקרים, הפחד הכי גדול של הצעירים היום, וזה ממש משונה, הוא לא למות או לחלות חלילה או משהו מהסוג הזה - אלא להיות לבד.

כנראה שזה פחד אחר מבדידות אחרת, בדידות שאני, וכל מי שהספיק להתבגר לפני מהפכת האינטרנט, לא מכיר. מכירים את זה שאתם רואים חבורה של צעירים יושבים ביחד, אבל נאחזים ושקועים כל אחד בטלפון שלו? מי לא מכיר. בהתחלה נדמה המכשיר בעיניי כצוהר אל עולם מקביל, טוב יותר, מעניין יותר, חשוב יותר. אחר כך הבנתי שזה לא נכון, זה בדיוק להפך: זה הפחד שכל מה שקורה (נניח) בעולם הזה יפסח עליך. זה כמו לקחת את הבדידות האנושית הבסיסית, להכפיל אותה בבדידות שבלהיות לבד מול מסך, ואז להעלות אותה בחזקת כל מי שלא עושה לך לייק או מצו'טט איתך. נראה לי נורא.

וכשמוסיפים לזה פחד חדש גדול אחר, את הפחד משיימינג ומכל נגזרות הבריונות ברשת, מקבלים עולם שכולו פוטנציאל בלתי פוסק של בדידות ופחד. מעל כל הפחד הזה מתנוססת שכבה דקה של סיפוק מהיר, ריגושים וכל זה. אבל בבסיס זה הפחד. פחד לסטות מהנתיב, לאבד שליטה, לקרוא תיגר, להשיל עור, לצאת פתט. הפחד שהכול מתועד, מצולם, משותף.

אז זהו, ככה המבוגרים ניצחו את הצעירים. במקום שנפחד מהם, עכשיו הם פוחדים אחד מהשני. וזה לא משמח בכלל.

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו