גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אירוע הספורט המתגמל וכמה מרוויחים הספורטאים המובילים

בשנים האחרונות עלו סכומי הפרסים בטורנירים הבינלאומיים באופן משמעותי ■ מי הם המרוויחים הגדולים, ולמה הנשים עדיין רחוקות שנות אור משוויון כשזה מגיע לכסף?

טניס / צילום: רויטרס
טניס / צילום: רויטרס

בסוף השבוע עצרו ליגות הכדורגל בעולם את המומנטום לטובת משחקי מוקדמות המונדיאל. עבור רבים, כדורגל נבחרות הוא מטרד. זה לא מה שהיה פעם. גם הרמה מייאשת. אבל בכל מה שקשור לכסף - העפלה לטורניר גביע העולם הפכה לעניין שמסדר את ספרי החשבונות של ההתאחדויות. קשה להאמין שעד לא ממש מזמן פיפ"א רק מימנה החזר הוצאות לנבחרות שהשתתפו.

לא רק פיפ"א, רוב אירועי הספורט הגדולים בעולם מודעים לכך שהאטרקטיביות שלהם תלויה ביכולת להעמיד פרסים כספיים גבוהים, ובשנים האחרונות, עם העלייה המאסיבית בזכויות השידור ובהסכמים המסחריים, סכומי הפרסים עולים באופן חד מדי שנה.

מהו, אם כן, אירוע הספורט המתגמל ביותר עבור המשתתפים בו? כדי לענות על השאלה הזאת בודדנו את הרווחים המחולקים בגין הישגים ספורטיביים בלבד - כלומר, לא הבאנו בחשבון כספים שקבוצות מקבלות בגין זכויות שידור, כספים מחסויות וכו'. בנוסף, התייחסנו רק לאירועים בינלאומיים מרמת היבשת, ללא לליגות מקומיות או מפעלים מקומיים (פרמיירליג, ליגה ספרדית, NBA, סופרבול וכו'). בנתונים לקחנו בחשבון רק את האירוע האחרון שהתרחש ולא אירועים עתידיים, וכמובן הוצאנו מהמשוואה את סבב הפוקר העולמי, שאמנם חילק כ-63 מיליון דולר באירוע של 2016, אבל פוקר הוא לא באמת ענף ספורט.

פורמולה 1

סך מענקים: 965 מיליון דולר

גורם משלם: בעלי פורמולה 1 (חברת ליברטי מדיה)

כן, מרוצי מכוניות הם האירוע מספר 1 בעולם הספורט מבחינת תגמול כספי. הנתונים הללו נכונים לסבב הפורמולה של 2016, והסיבה העיקרית לתשלומים העצומים לעשר הקבוצות המתחרות היא פשוטה: הענף המוטורי הבכיר מגלגל הכנסה שנתית של כ-1.8 מיליארד דולר. חלוקת הכסף בין הקבוצות מסתמכת על ארבעה פרמטרים: תשלום קבוע לכל הקבוצות (בעונה האחרונה 33.5 מיליון דולר לקבוצה); המיקום של הקבוצה בעונה האחרונה, כאשר המקום הראשון מקבל 19% מהסך הכול, סכום שהולך ויורד עד המקום האחרון שמקבל רק 4% ממענקי המיקום; מענקים מיוחדים לארבע קבוצות "מיוחסות" (פרארי, מרצדס, מקלארן, רד-בול) שחתמו על הסכמים נפרדים; ו"מענק פרארי": 70 מיליון דולר המוענקים רק לקבוצת פרארי מתוקף הסכמים היסטוריים.

דבר אחד חשוב לזכור: בשונה מכדורגל או מענפים אחרים שמחזיקים במקורות הכנסה מקומיים אחרים מלבד מפעלים יבשתיים (ליגות, מפעלי גביע וכו'), קבוצות הפורמולה 1 ניזונות רק מהסבב. עם ההוצאות האדירות שיש בענף, הכנסה ממוצעת של 100 מיליון דולר לקבוצה מבונוסים של הסבב לא תמיד מספיקה אפילו כדי לסיים עונה בברייק איבן.

ליגת האלופות בכדורגל

סך מענקים: 761 מיליון אירו

גורם משלם: אופ"א

הצ'מפיונס ליג הפכה למודל כלכלי שכולם רוצים לחקות. הטורניר שהתחיל בפורמט החדש והנוצץ רק ב-1992, עם 8 קבוצות שרובן די אפורות (מארסיי, ריינג'רס, ברוז', צ' מוסקבה, מילאן, גטבורג, פורטו, איינדהובן), וסך פרסים צנוע של 23.5 מיליון אירו, הצליח בזכות מיתוג מיוחד (רק 6 ספונסרים, אבל כאלה שמוכנים לשלם כסף עצום) והסכמי טלוויזיה שהלכו והתנפחו להפוך להצגה שכולם רוצים להיות חלק ממנה. גם ברמות הנמוכות - כשמכבי ת"א העפילה לליגת האלופות בעונת 2004/05 בפעם הראשונה היא קיבלה מענקים (ללא זכויות טלוויזיה) בסך 4.08 מיליון אירו; בעונת 2015/16 היא כבר זכתה ל-14 מיליון אירו, אף שלא הצליחה להוציא אפילו נקודה אחת בקמפיין.

בעונה שעברה קיבלה אלופת אירופה ריאל מדריד מענקים בסך 54.04 מיליון אירו עבור הישגים, בליגה שנמשכת 13 משחקים בלבד. אין שום אירוע בעולם שמתקרב לזה, והדבר המדהים הוא שבעונה הבאה הסכומים ימשיכו לעלות, שוב, בקצב דו-ספרתי. מעניין יהיה לראות את הקפיצה המטאורית בסכומים מ-2018, אז ייכנסו לתוקף הסכמי הטלוויזיה המשודרגים (שכזכור, גם בישראל זינקו פי חמישה בגלל המאבק בין RGE לבין פרטנר ו-ONE).

גביע העולם בכדורגל

סך מענקים: 476 מיליון דולר

גורם משלם: פיפ"א

השחיתות בפיפ"א חצתה גבולות של כל דמיון אפשרי, אבל גם הרזרבות בחשבון הבנק של הארגון הן חלומיות. 32 הנבחרות זכו בטורניר האחרון בברזיל לסכום שיא, כאשר פיפ"א העלתה בתוך 8 שנים את סכום הפרסים ב-78%. מי זוכר היום שבמונדיאל 1986 הנפלא במקסיקו שולמו 26 מיליון דולר בלבד למשתתפות.

אלופת העולם גרמניה גרפה את הסכום המקסימלי האפשרי - 35 מיליון דולר. כל התאחדות שהצליחה להשחיל נבחרת לטורניר, גם אם הפסידה את כל המשחקים, קיבלה 8 מיליון דולר. לפול הכללי לא הוספנו סכום עתק שבעבר כלל לא היה - פיפ"א תשלם גם מענקים של 209 מיליון דולר בכל אחד מהמונדיאלים הבאים (2018 ו-2022) למועדונים שישחררו שחקנים לטורניר. רק כדי שיהיה שקט.

אליפות אירופה בכדורגל

סך מענקים: 301 מיליון אירו

גורם משלם: אופ"א

גם טורניר היורו עבר מהפכה בכל הקשור לפרסים כספיים, אבל עם השנים הלך ונותר הרחק מאחורי ליגת האלופות הנוצצת. בפועל הפערים גדולים יותר בהתחשב בכך שאת המענק האחרון ששילמה אופ"א ל-24 המשתתפות ביורו - 301 מיליון אירו לטורניר יורו 2016 בצרפת - היא מחלקת אחת לארבע שנים, בעוד שהתשלומים לליגת האלופות לא רק גבוהים יותר אלא גם מוענקים בכל שנה.

המענק לנבחרת הזוכה פורטוגל עמד על 25.5 מיליון אירו, וסך הפרסים בטורניר זינק ב-53% בהשוואה לטורניר הקודם - בעיקר בעקבות ההחלטה לעלות ל-24 נבחרות. אגב, אם מביאים בחשבון את מספר הנבחרות והמרה של דולר-אירו - הרי שטורניר היורו מחלק יותר כסף מהמונדיאל של פיפ"א.

בעולם יש חמש קונפדרציות יבשתיות מקבילות שמנהלות מפעלים כמו אופ"א, אבל הן לא מתקרבות לעושר של הכדורגל האירופי. באליפות אפריקה שהתקיימה בחודש שעבר בגאבון, הטורניר המקביל ליורו ביבשת אפריקה, חולקו למשתתפות פרסים בסך 16.4 מיליון דולר בלבד.

אליפות ארה"ב בטניס

סך פרסים למשתתפים: 46.3 מיליון דולר

גורם משלם: התאחדות הטניס האמריקאית USTA

הטניס הוא ענף הספורט האישי המתגמל בעולם מאז ומעולם. במשך שנים קיימת תחרות בין ארבעת הגראנד סלאמים על תשלומי הפרסים לטניסאים, והתחרות הזאת התעצמה בשנים האחרונות. אף טורניר לא רוצה להישאר מאחור, מתוך ידיעה ברורה שההיסטוריה לא תסייע לשמר את מעמדו אם לא יהיה אטרקטיבי עבור השחקנים. חלק מהעלייה משויכת למאבקים של השחקנים, בעיקר דרג הביניים, על דרישה להקצות יותר כספים לסיבובים הראשונים.

אליפות ארה"ב שמתקיימת בסוף הקיץ בניו-יורק ממשיכה להוביל את הסבב מבחינת אטרקטיביות, בזכות כמה יתרונות גדולים - היא מחזיקה באצטדיון הטניס הגדול בעולם ("ארתור אש" - 23,771 מקומות) שמאפשר למארגנים להכניס בשבועיים של הטורניר כ-720 אלף צופים, בהשוואה לווימבלדון, למשל, עם אצטדיון מרכזי שמכיל סה"כ 14,916 מקומות וסך של 493 אלף צופים בטורניר.

גם שוק החסויות וזכויות הטלוויזיה האמריקאי מפנק יותר מזה האירופי. הנהנים הגדולים הם השחקנים, כמובן - בטורניר של 2016 בניו-יורק קיבלו המנצחים בטורניר היחידים את הצ'ק הגדול ביותר שמחולק על מגרש טניס - 3.5 מיליון דולר כל אחד.

השני ברשימת הגראנד סלאמים הוא וימבלדון, עם 41.05 מיליון דולר; אליפות אוסטרליה מחלקת 37 מיליון דולר, וסוגר את הרשימה הרולאן גארוס בפריז עם כ-35 מיליון דולר.

The Players Championship (גולף)

סך פרסים למשתתפים: 10.5 מיליון דולר

גורם משלם: מארגני הטורניר

הטורניר הזה זכה לכינוי "הגראנד סלאם החמישי" של הגולף, בזכות הפרסים שהוא מחלק בטורניר, שאף עברו את אלו המחולקים בסלאמים. הוא נחשב לטורניר צעיר יחסית - פועל מאז 1974 - ועבר חמישה מקומות, עד שב-1982 התיישב במקום הקבע שלו בפונטה ורדה שבפלורידה. בעונה הראשונה חילק 250 אלף דולר, וב-1987 כבר נכנס לרשימת הטורנירים המשלמים מיליון דולר פרסים. המנצח בטורניר לוקח נתח עצום מהקופה הכללית - במקרה הזה 19% ששווים 1.89 מיליון דולר.

כסף לנשים? הדרך ארוכה לשוויון

נשים בעולם הספורט המקצועני מתוגמלות ביד רחבה ובאופן שווה לגברים רק בטניס. ב-1973 הפך טורניר היו.אס אופן בטניס לראשון שהשווה את סכום הזכויות של גברים ונשים, ולפי סקר של ה-BBC מ-2014, שבחן 35 ענפי ספורט שונים שמחלקים פרסים כספיים, 25 מתוכם מחלקים סכומים שווים לגברים ונשים.

מלבד טניס, כשזה מגיע לטורנירים הגדולים, המרחק רב: האירוע העולמי הגדול והמתגמל ביותר בספורט נשים הוא גביע העולם בכדורגל של פיפ"א, ושם המרחק עצום: בטורניר האחרון של 2015 שילמה פיפ"א מענקים בסכום כולל של 15 מיליון דולר ל-24 הנבחרות המשתתפות - 3.1% מהסכום ששילמה בטורניר המקביל בגברים.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock

האם לקנות קרן סל או מחקה? כעת יש שיקול חדש שתצטרכו להביא בחשבון

346 מיליארד שקל כבר מנוהלים בתעשייה הפסיבית בישראל, שיא של כל הזמנים ● אך רבים מהמשקיעים לא מודעים להבדל בין קרנות סל לקרנות מחקות ● מדוע זה יכול להיות מאוד משמעותי עבורכם, ולמה המעבר של הבורסה למסחר בשישי עשוי להשפיע על החלטת ההשקעה

סילבן שלום / צילום: מרק ישראל סלם-ג'רוזלם פוסט-פול

"מכאיב לנפגעות": הדרישה לא לאשר את מינוי סילבן שלום ליו"ר התעשייה האווירית

באיגוד מרכזי הסיוע פנו ליו"ר הוועדה לבדיקת מינויים בחברות הממשלתיות, בדרישה שלא לאשר את מינויו של סילבן שלום ליו"ר התעשייה האווירית ● זאת, "חרף העובדה כי הוא פרש מן החיים הפוליטיים על רקע טענות להטרדות מיניות מצידו" ● יצויין כי לשלום אין הרשעה פלילית וכי כלל לא נפתחה נגדו חקירה

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

מה צפוי במדד המחירים לצרכן, והאם נראה הורדת ריבית נוספת כבר בפברואר?

הקונצנזוס בקרב הכלכלנים למדד בחודש דצמבר עומד על 0.1%-, מה שישקף עלייה קלה לקצב אינפלציה שנתי של 2.5%, אך יש גם מי שצופה עלייה יותר חדה ● בבנק ישראל מעריכים כי כבר ברבעון הראשון, האינפלציה תרד למרכז טווח היעד (2%) ● הכלכלנים לא פוסלים הורדת ריבית נוספת כבר בהחלטה הקרובה פברואר

ראש ממשלת יפן סנאה טאקאיצ'י / צילום: ap, Eugene Hoshiko

יפן בדרך לבחירות בזק: הבורסה קופצת, המטבע והאג"ח צונחים

ראש ממשלת יפן שוקלת להכריז על בחירות כבר בחודש הבא, כדי לבצר את שלטונה ● בזמן שהין צולל לשפל והתשואות מזנקות, מדד הניקיי קפץ ב–3% על רקע הציפיות להמשך המדיניות הכלכלית המרחיבה

המפגינים באיראן מבעירים רחובות / צילום: Reuters

טראמפ מבטל את המו"מ עם איראן ופונה למוחים: "העזרה בדרך"

סטיב וויטקוף נפגש במהלך סוף השבוע עם יורש העצר האיראני רזא פהלווי ● דיווח:  ראש ממשלת בריטניה סטארמר צפוי לקבל הצעה להשתתף במועצת השלום שתוביל את שלב ב' של הפסקת האש בעזה ● יו"ר הפרלמנט הלבנוני נביה ברי אמר הבוקר לעיתון אל-ג'מהוריה הלבנוני: "האם מה שישראל עושה מאז שהוכרז הסכם הפסקת האש אינו מלחמה מתמשכת? ● קנצלר גרמניה: המשטר האיראני קרוב לקריסה ● עדכונים שוטפים 

מאיה אבירן / צילום: תמונה פרטית

מאיה אבירן רכשה את מלוא הבעלות על חברת ההשמה "עמדה"

מאיה אבירן רכשה את מלוא הבעלות על חברת השמת הבכירים והנציגה של Korn Ferry בארץ ● בהשקעה של כ-80 מיליון שקל: פארק האגמים של נשר יוצא לדרך ● פאפאיה מציינת שבע שנים להקמתה ● וגם: מינויים חדשים בבייבי סטאר ובסטארט-אפ Skywatch & VOOM ● אירועים ומינויים

צילומים: איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מתלבטים באיזה פיקדון לשים את הכסף? אלו הפערים בין הבנקים

הריבית על הפיקדונות בדצמבר בבנקים הגדולים והקטנים נעה בטווח רחב יחסית, בין 3.6% ל-5.5% ● הריבית הממוצעת על הלוואה צרכנית ירדה ל-8.96% - הרמה הנמוכה ביותר שנרשמה מזה שנה וחצי

רצועת עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

ארה"ב צפויה להכריז: עוברים היום לשלב ב' בהסכם בעזה

טראמפ באיום נוסף: "אם איראן תוציא להורג מוחים - נפעל בעוצמה חזקה מאוד" ●  סעודיה, עומאן וקטאר אומרות מאחורי הקלעים לבית הלבן כי ניסיון להפיל את המשטר האיראני יטלטל את שווקי הנפט ● ממשל טראמפ צפוי להודיע היום על מעבר לשלב השני בהסכם לסיום המלחמה בעזה ● סטיב וויטקוף נפגש במהלך סוף השבוע עם יורש העצר האיראני רזא פהלווי ● עדכונים שוטפים 

מערכת ההגנה האווירית ברק MX / צילום: תע''א

3 שנים אחרי שנרכשה בחצי מיליארד דולר: המדינה שהשלימה את פריסת מערכת ההגנה של תע"א

מערכת ההגנה המתקדמת שנרכשה ב־2022 בתמורה לכחצי מיליארד דולר נפרסה בבסיס "סידי יחיא", ותתמודד עם איומים בטווח של עד 150 ק"מ ● במקביל, שיתוף הפעולה עם התעשייה הביטחונית הישראלית מתרחב על רקע זינוק של כ־30% בתקציב הביטחון המרוקאי בתוך שנתיים

רונאל פישר בבית המשפט המחוזי, אוק' 24 / צילום: רפי קוץ

לאחר עשור: איזה עונש יקבל רונאל פישר?

הפרקליטות דורשת לגזור על רונאל פישר 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, בעוד ההגנה מבקשת להסתפק בימי שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של סחר במידע מודיעיני וקשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי, מגיעה להכרעה

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי, רימונים / צילום: ענבל מרמרי

מנהל ההשקעות שמשוכנע שהגיע הזמן "לבנות את התיק אחרת"

תמיר פרדר, אסטרטג השקעות ראשי בבית הסוכן רימונים, פעיל בשוק ההון כבר 35 שנה ● אחרי 3 שנים טובות הוא מזהיר מפני האופטימיות בשווקים: "בתמחור לשלמות אין מקום לטעויות", וממליץ לצאת מגבולות וול סטריט: "תשואת החסר תימשך"

לווינים של גילת רשתות לוויין / צילום: גילת

נהנית מסנטימנט חיובי: מה מקפיץ את מניית גילת לוויינים

חברת ציוד תקשורת הלוויינים השלימה זינוק של כ-170% בשנה האחרונה, ונסחרת כבר בשווי של מעל 1.2 מיליארד דולר ● המומנטום החיובי במניה מגיע על רקע הזמנות גדולות שגילת דיווחה עליהן בחודשים האחרונים

שרגא ברוש עם עורכת דינו איריס ניב-סבאג בבית המשפט, היום / צילום: מאור גולן

אחרי הפחתת העונש בערעור: שרגא ברוש ייכנס לשנה לכלא

ערעורו של נשיא התאחדות התעשיינים לשעבר התקבל חלקית: ירצה 12 חודשי מאסר, במקום 14 החודשים שנגזרו עליו בגין הרשעתו בעבירות מס ומרמה ● בתוך כך המחוזי דחה את ערעור המדינה, שביקשה להחמיר בעונשו של ברוש ולגזור עליו 24 עד 40 חודשי מאסר

סניף של רשת JUMBO יוון / צילום: דניאל בטש

בהשקעה של 18־24 מיליון שקל: סניף ג'מבו יוקם בראשון לציון

החנות תוקם במתחם בר־און בראשון לציון בשטח של 7,000 מ"ר אותו שכרה קבוצת פוקס, בעלת הזיכיון, מקבוצת מבנה ● פוקס מפעילה בימים אלו ארבעה סניפי ענק של רשת הריטייל היוונית, ובדרך להתרחב עוד בישראל, וגם בקנדה

רונאל פישר / צילום: רפי קוץ

הפרשה הגיעה לסיום אחרי עשור: ביהמ"ש גזר 9 חודשי עבודות שירות על רונאל פישר

עשור לאחר שהתפוצצה - סדרת הפרשות שחשפה רשת של קשרים אסורים בין המשטרה לשוק הפרטי הגיעה להכרעה ● הפרקליטות דרשה 18 חודשי מאסר בגין עבירות שוחד ושיבוש, ואילו ההגנה ביקשה להסתפק בעבודות שירות בשל "מחדלי חקירה חמורים" ● ביהמ"ש קבע כי לאור הפעולות הפסולות והכשלים של מח"ש, עומדת לפישר "הגנה מן הצדק" המצדיקה לחרוג לקולא ממתחם הענישה ההולם

דורון ארד ורמי יהודיחה / צילום: עדי אורני, מירית הוד

LEAD הופך לקבוצה: דורון ארד יכהן כמנכ"ל משרד הפרסום

משרד הפרסום LEAD מתרחב לקבוצה הכוללת גם סוכנות דיגיטל, ויחידות סושיאל ואסטרטגיה ● המייסד רמי יהודיחה מפנה את כיסא המנכ"ל למשנה שלו דורון ארד, ויעבור לנהל את הקבוצה שכיום יושבת על תקציבים בהיקף של 200 מיליון שקל

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

ההכנסות ממסים עלו, הגירעון הפתיע לטובה והנתון שמדאיג את האוצר

דוח ביצוע התקציב ל–2025 הציג גירעון נמוך מהתחזית - 4.7% ● בין הסיבות להפתעה: ההכנסות ממסים הסתכמו השנה בכ־520 מיליארד שקל, מעל הצפי המוקדם ● מנגד, יחס החוב-תוצר עדיין אינו חוזר למתווה ירידה

דרכונים / צילום: Shutterstock

דירוג הדרכונים החזקים: לאילו מדינות חדשות הישראלים לא יכולים להיכנס בלי ויזה?

חברת הייעוץ הנלי ושות' פרסמה את הדירוג השנתי המעריך "חוזק" של דרכונים לאומיים לפי מספר המדינות שניתן להיכנס אליהן ללא הוצאת ויזה ● לפי הדוח, ישראל איבדה גישה חופשית לשש מדינות, אך עלתה למקום ה-18 בדירוג ● ומי במקום הראשון?

יואב סגלוביץ' מליאת הכנסת, 05.01.26 / צילום: נועם מושקוביץ דוברות הכנסת

המהומות בתראבין: מי המפלגה שזכתה לתמיכה מפתיעה מצד היישוב?

אחרי שהיישוב הבדואי תראבין היה במוקד אירועים אלימים, באופוזיציה הצביעו על קשר מפתיע למפלגת השלטון ● מתברר שהם לא טועים - ויש לזה הסבר היסטורי ● המשרוקית של גלובס 

מנכ''ל אורמת טכנולוגיות, דורון בלשר / צילום: ניר סלקמן

מנוע צמיחה חדש לאורמת: חשמל לחוות שרתים במאות מיליוני דולרים

החברה חתמה על חוזה למכירת חשמל ל-20 שנה עם Switch מתחום הדאטה סנטרים, המוערך ב-200 מיליון דולר ● המנכ"ל: שוק הדאטה סנטרים שמוקמים הוא עצום והעלייה בביקוש לחשמל בארה"ב מאוד גבוהה