גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אירוע הספורט המתגמל וכמה מרוויחים הספורטאים המובילים

בשנים האחרונות עלו סכומי הפרסים בטורנירים הבינלאומיים באופן משמעותי ■ מי הם המרוויחים הגדולים, ולמה הנשים עדיין רחוקות שנות אור משוויון כשזה מגיע לכסף?

טניס / צילום: רויטרס
טניס / צילום: רויטרס

בסוף השבוע עצרו ליגות הכדורגל בעולם את המומנטום לטובת משחקי מוקדמות המונדיאל. עבור רבים, כדורגל נבחרות הוא מטרד. זה לא מה שהיה פעם. גם הרמה מייאשת. אבל בכל מה שקשור לכסף - העפלה לטורניר גביע העולם הפכה לעניין שמסדר את ספרי החשבונות של ההתאחדויות. קשה להאמין שעד לא ממש מזמן פיפ"א רק מימנה החזר הוצאות לנבחרות שהשתתפו.

לא רק פיפ"א, רוב אירועי הספורט הגדולים בעולם מודעים לכך שהאטרקטיביות שלהם תלויה ביכולת להעמיד פרסים כספיים גבוהים, ובשנים האחרונות, עם העלייה המאסיבית בזכויות השידור ובהסכמים המסחריים, סכומי הפרסים עולים באופן חד מדי שנה.

מהו, אם כן, אירוע הספורט המתגמל ביותר עבור המשתתפים בו? כדי לענות על השאלה הזאת בודדנו את הרווחים המחולקים בגין הישגים ספורטיביים בלבד - כלומר, לא הבאנו בחשבון כספים שקבוצות מקבלות בגין זכויות שידור, כספים מחסויות וכו'. בנוסף, התייחסנו רק לאירועים בינלאומיים מרמת היבשת, ללא לליגות מקומיות או מפעלים מקומיים (פרמיירליג, ליגה ספרדית, NBA, סופרבול וכו'). בנתונים לקחנו בחשבון רק את האירוע האחרון שהתרחש ולא אירועים עתידיים, וכמובן הוצאנו מהמשוואה את סבב הפוקר העולמי, שאמנם חילק כ-63 מיליון דולר באירוע של 2016, אבל פוקר הוא לא באמת ענף ספורט.

פורמולה 1

סך מענקים: 965 מיליון דולר

גורם משלם: בעלי פורמולה 1 (חברת ליברטי מדיה)

כן, מרוצי מכוניות הם האירוע מספר 1 בעולם הספורט מבחינת תגמול כספי. הנתונים הללו נכונים לסבב הפורמולה של 2016, והסיבה העיקרית לתשלומים העצומים לעשר הקבוצות המתחרות היא פשוטה: הענף המוטורי הבכיר מגלגל הכנסה שנתית של כ-1.8 מיליארד דולר. חלוקת הכסף בין הקבוצות מסתמכת על ארבעה פרמטרים: תשלום קבוע לכל הקבוצות (בעונה האחרונה 33.5 מיליון דולר לקבוצה); המיקום של הקבוצה בעונה האחרונה, כאשר המקום הראשון מקבל 19% מהסך הכול, סכום שהולך ויורד עד המקום האחרון שמקבל רק 4% ממענקי המיקום; מענקים מיוחדים לארבע קבוצות "מיוחסות" (פרארי, מרצדס, מקלארן, רד-בול) שחתמו על הסכמים נפרדים; ו"מענק פרארי": 70 מיליון דולר המוענקים רק לקבוצת פרארי מתוקף הסכמים היסטוריים.

דבר אחד חשוב לזכור: בשונה מכדורגל או מענפים אחרים שמחזיקים במקורות הכנסה מקומיים אחרים מלבד מפעלים יבשתיים (ליגות, מפעלי גביע וכו'), קבוצות הפורמולה 1 ניזונות רק מהסבב. עם ההוצאות האדירות שיש בענף, הכנסה ממוצעת של 100 מיליון דולר לקבוצה מבונוסים של הסבב לא תמיד מספיקה אפילו כדי לסיים עונה בברייק איבן.

ליגת האלופות בכדורגל

סך מענקים: 761 מיליון אירו

גורם משלם: אופ"א

הצ'מפיונס ליג הפכה למודל כלכלי שכולם רוצים לחקות. הטורניר שהתחיל בפורמט החדש והנוצץ רק ב-1992, עם 8 קבוצות שרובן די אפורות (מארסיי, ריינג'רס, ברוז', צ' מוסקבה, מילאן, גטבורג, פורטו, איינדהובן), וסך פרסים צנוע של 23.5 מיליון אירו, הצליח בזכות מיתוג מיוחד (רק 6 ספונסרים, אבל כאלה שמוכנים לשלם כסף עצום) והסכמי טלוויזיה שהלכו והתנפחו להפוך להצגה שכולם רוצים להיות חלק ממנה. גם ברמות הנמוכות - כשמכבי ת"א העפילה לליגת האלופות בעונת 2004/05 בפעם הראשונה היא קיבלה מענקים (ללא זכויות טלוויזיה) בסך 4.08 מיליון אירו; בעונת 2015/16 היא כבר זכתה ל-14 מיליון אירו, אף שלא הצליחה להוציא אפילו נקודה אחת בקמפיין.

בעונה שעברה קיבלה אלופת אירופה ריאל מדריד מענקים בסך 54.04 מיליון אירו עבור הישגים, בליגה שנמשכת 13 משחקים בלבד. אין שום אירוע בעולם שמתקרב לזה, והדבר המדהים הוא שבעונה הבאה הסכומים ימשיכו לעלות, שוב, בקצב דו-ספרתי. מעניין יהיה לראות את הקפיצה המטאורית בסכומים מ-2018, אז ייכנסו לתוקף הסכמי הטלוויזיה המשודרגים (שכזכור, גם בישראל זינקו פי חמישה בגלל המאבק בין RGE לבין פרטנר ו-ONE).

גביע העולם בכדורגל

סך מענקים: 476 מיליון דולר

גורם משלם: פיפ"א

השחיתות בפיפ"א חצתה גבולות של כל דמיון אפשרי, אבל גם הרזרבות בחשבון הבנק של הארגון הן חלומיות. 32 הנבחרות זכו בטורניר האחרון בברזיל לסכום שיא, כאשר פיפ"א העלתה בתוך 8 שנים את סכום הפרסים ב-78%. מי זוכר היום שבמונדיאל 1986 הנפלא במקסיקו שולמו 26 מיליון דולר בלבד למשתתפות.

אלופת העולם גרמניה גרפה את הסכום המקסימלי האפשרי - 35 מיליון דולר. כל התאחדות שהצליחה להשחיל נבחרת לטורניר, גם אם הפסידה את כל המשחקים, קיבלה 8 מיליון דולר. לפול הכללי לא הוספנו סכום עתק שבעבר כלל לא היה - פיפ"א תשלם גם מענקים של 209 מיליון דולר בכל אחד מהמונדיאלים הבאים (2018 ו-2022) למועדונים שישחררו שחקנים לטורניר. רק כדי שיהיה שקט.

אליפות אירופה בכדורגל

סך מענקים: 301 מיליון אירו

גורם משלם: אופ"א

גם טורניר היורו עבר מהפכה בכל הקשור לפרסים כספיים, אבל עם השנים הלך ונותר הרחק מאחורי ליגת האלופות הנוצצת. בפועל הפערים גדולים יותר בהתחשב בכך שאת המענק האחרון ששילמה אופ"א ל-24 המשתתפות ביורו - 301 מיליון אירו לטורניר יורו 2016 בצרפת - היא מחלקת אחת לארבע שנים, בעוד שהתשלומים לליגת האלופות לא רק גבוהים יותר אלא גם מוענקים בכל שנה.

המענק לנבחרת הזוכה פורטוגל עמד על 25.5 מיליון אירו, וסך הפרסים בטורניר זינק ב-53% בהשוואה לטורניר הקודם - בעיקר בעקבות ההחלטה לעלות ל-24 נבחרות. אגב, אם מביאים בחשבון את מספר הנבחרות והמרה של דולר-אירו - הרי שטורניר היורו מחלק יותר כסף מהמונדיאל של פיפ"א.

בעולם יש חמש קונפדרציות יבשתיות מקבילות שמנהלות מפעלים כמו אופ"א, אבל הן לא מתקרבות לעושר של הכדורגל האירופי. באליפות אפריקה שהתקיימה בחודש שעבר בגאבון, הטורניר המקביל ליורו ביבשת אפריקה, חולקו למשתתפות פרסים בסך 16.4 מיליון דולר בלבד.

אליפות ארה"ב בטניס

סך פרסים למשתתפים: 46.3 מיליון דולר

גורם משלם: התאחדות הטניס האמריקאית USTA

הטניס הוא ענף הספורט האישי המתגמל בעולם מאז ומעולם. במשך שנים קיימת תחרות בין ארבעת הגראנד סלאמים על תשלומי הפרסים לטניסאים, והתחרות הזאת התעצמה בשנים האחרונות. אף טורניר לא רוצה להישאר מאחור, מתוך ידיעה ברורה שההיסטוריה לא תסייע לשמר את מעמדו אם לא יהיה אטרקטיבי עבור השחקנים. חלק מהעלייה משויכת למאבקים של השחקנים, בעיקר דרג הביניים, על דרישה להקצות יותר כספים לסיבובים הראשונים.

אליפות ארה"ב שמתקיימת בסוף הקיץ בניו-יורק ממשיכה להוביל את הסבב מבחינת אטרקטיביות, בזכות כמה יתרונות גדולים - היא מחזיקה באצטדיון הטניס הגדול בעולם ("ארתור אש" - 23,771 מקומות) שמאפשר למארגנים להכניס בשבועיים של הטורניר כ-720 אלף צופים, בהשוואה לווימבלדון, למשל, עם אצטדיון מרכזי שמכיל סה"כ 14,916 מקומות וסך של 493 אלף צופים בטורניר.

גם שוק החסויות וזכויות הטלוויזיה האמריקאי מפנק יותר מזה האירופי. הנהנים הגדולים הם השחקנים, כמובן - בטורניר של 2016 בניו-יורק קיבלו המנצחים בטורניר היחידים את הצ'ק הגדול ביותר שמחולק על מגרש טניס - 3.5 מיליון דולר כל אחד.

השני ברשימת הגראנד סלאמים הוא וימבלדון, עם 41.05 מיליון דולר; אליפות אוסטרליה מחלקת 37 מיליון דולר, וסוגר את הרשימה הרולאן גארוס בפריז עם כ-35 מיליון דולר.

The Players Championship (גולף)

סך פרסים למשתתפים: 10.5 מיליון דולר

גורם משלם: מארגני הטורניר

הטורניר הזה זכה לכינוי "הגראנד סלאם החמישי" של הגולף, בזכות הפרסים שהוא מחלק בטורניר, שאף עברו את אלו המחולקים בסלאמים. הוא נחשב לטורניר צעיר יחסית - פועל מאז 1974 - ועבר חמישה מקומות, עד שב-1982 התיישב במקום הקבע שלו בפונטה ורדה שבפלורידה. בעונה הראשונה חילק 250 אלף דולר, וב-1987 כבר נכנס לרשימת הטורנירים המשלמים מיליון דולר פרסים. המנצח בטורניר לוקח נתח עצום מהקופה הכללית - במקרה הזה 19% ששווים 1.89 מיליון דולר.

כסף לנשים? הדרך ארוכה לשוויון

נשים בעולם הספורט המקצועני מתוגמלות ביד רחבה ובאופן שווה לגברים רק בטניס. ב-1973 הפך טורניר היו.אס אופן בטניס לראשון שהשווה את סכום הזכויות של גברים ונשים, ולפי סקר של ה-BBC מ-2014, שבחן 35 ענפי ספורט שונים שמחלקים פרסים כספיים, 25 מתוכם מחלקים סכומים שווים לגברים ונשים.

מלבד טניס, כשזה מגיע לטורנירים הגדולים, המרחק רב: האירוע העולמי הגדול והמתגמל ביותר בספורט נשים הוא גביע העולם בכדורגל של פיפ"א, ושם המרחק עצום: בטורניר האחרון של 2015 שילמה פיפ"א מענקים בסכום כולל של 15 מיליון דולר ל-24 הנבחרות המשתתפות - 3.1% מהסכום ששילמה בטורניר המקביל בגברים.

עוד כתבות

מהגרים שנכנסו לבריטניה דרך צרפת / צילום: Reuters, Gareth Fuller

בריטניה משנה כיוון: בדרך לאמץ את המודל הדני להרתעת מהגרים לא-חוקיים

ממשלת הלייבור השיקה את הרפורמה ה"מחמירה ביותר נגד ההגירה בעשור האחרון" בעקבות הקריסה בסקרים ● על הפרק: השעיית איחוד משפחות, הענקת מקלט זמני בלבד ואיום בסנקציות כדי לגרש בהצלחה למדינות אפריקה

משרדי וויקס בתל אביב / צילום: איל יצהר

מנגרוב מעדכנת את פעילותה בישראל, השותפים הישראלים הקימו קרן חדשה

לפי גורמים, קרן ההון־סיכון האירופית מנגרוב לא מתכוונת להמשיך להתנהל בישראל, ובכלל, במתכונת שהייתה נהוגה בעשור האחרון - בין היתר עקב שינוי מבנה השותפויות הגלובלי שלה ● עם זאת, גורמים מדגישים כי צמצום הנוכחות הפיזית בארץ אינו שולל את המשך ההשקעות בחברות ישראליות

הסלון האווירי בדובאי / צילום: Altaf Qadri

רוסיה מציגה בדובאי: העתק של מל"ט מתוצרת התעשייה האווירית

בסלון האווירי בדובאי, שמתקיים בימים אלו, רוסיה מציגה לראווה גרסת יצוא של מל"ט מתוצרת התעשייה האווירית, אליו קיבלה רישיון בעבר ● שיתוף הפעולה בין תע"א לרוסיה נקטע כבר לפני עשור, אך זה לא מפריע לרוסים לייצר העתק במפעל אזרחי תחת שם שונה

ההנחות על החשמל יצטמצמו? / צילום: Shutterstock

רשות החשמל משנה את הכללים, וההנחות לצרכנים בסכנה

הרשות מעדכנת את מבנה תעריף החשמל ומעלה את העלויות הקבועות, מה שמצמצם את מרחב התמרון של הספקיות הפרטיות ● החשש: ההפסדים בשוק שגם כך מתקשה להרוויח יעמיקו, והשינויים בהכרח יגולגלו לצרכנים ● האם המכרז החדש לרכישת חשמל יספק פתרון?

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

בתעשייה הביטחונית מאותתים: הפסקת האש פותחת דלת לשורה של עסקאות ענק

אלביט דיווחה על אחת העסקאות הגדולות בתולדותיה עם "לקוחה בינלאומית" - בהיקף של 2.3 מיליארד דולר ● בכך היא מצטרפת לשורת עסקאות שנרקמו לאחרונה, ובתעשיות הביטחוניות המקומיות מעריכים כי בתקופה הקרובה יבשילו לכדי עסקאות מגעים נוספים ● בשורה חיובית גם מגרמניה: מסירה את האמברגו על ישראל

אמבולנסים של מד''א / צילום: דוברות מד''א

אחרי הפיגוע: צה"ל פועל ביישובים שמהם יצאו המחבלים

ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט על הפיגוע בגוש עציון: "ממשלה שאחרי ה-7 באוקטובר מעניקה לאויב פרס של מדינה פלסטינית, נושאת באחריות להדלקה מחודשת של הטרור נגד יהודים" ● עפ"י החשד, האירוע התחיל כפיגוע דריסה, ובהמשך המחבלים יצאו מהרכב כשהם חמושים בסכינים, ניסו לדקור אזרחים - נוטרלו וחוסלו ● חמאס גינה את ההחלטה באו"ם ואמר כי הוא לא מוכן להתפרק מנשקו ● עדכונים שוטפים

הדמיית מגדל SIX 8 / צילום: SIX 8

יותר מ-200 אלף שקל למ"ר: מחיר שיא לדירה ליד הים בתל אביב

לגלובס נודע שלאחרונה התבצעה אחת העסקאות הגבוהות שבוצעו השנה - דירה בקומה העשירית במגדל SIX 8, שלא רחוק מהדולפינריום בתל אביב, נמכרה תמורת 58 מיליון שקל ● הסכום ששולם מבטא מחיר ממוצע למ"ר של כ־210 אלף שקל והוא אינו לוקח בחשבון שטח מרפסות ושטחי שירות אשר עשויים לשנות את המחיר הממוצע

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר בכנסת: בית דין רבני יוכל לדון במזונות ילדים גם ללא הסכמת שני ההורים

החוק, שאושר במסגרת הסכמות עם המפלגות החרדיות, עוקף את פסיקת בג"ץ שאסרה על בתי הדין הרבניים לדון במזונות קטינים אלא אם שני ההורים הסכימו לכך

הדמיה של תוכנית ''קרן הקריה'' / צילום: רשות מקרקעי ישראל

11 שנים לאחר שמשרד הביטחון פינה את השטח: מכרז "קרן הקריה" יוצא לדרך

המכרז, המשתרע על שטח של כעשרה דונמים, מאפשר בנייה של 741 יח"ד ושטחי מסחר, במגדלים בני 50 קומות ויותר ● במשרד הביטחון מציינים כי המכרז פורסם "לציון היערכות לפינוי השטח"

תקלת אינטרנט / צילום: Shutterstock

תקלת ענק באינטרנט מנעה גישה לאתרים רבים - "מאמינים שהתקלה נפתרה כעת"

בעקבות התקלה אתרים שונים חדלו לעבוד ובהם רשת X ,OpenAI, ספוטיפיי, גריינדר ועוד ● במקביל להודעה על תיקון התקלה, חברת קלאודפלייר פרסמה כתבה: "ייתכן שחלק מהלקוחות עדיין יתקלו בבעיות בכניסה"

איתן יוחננוף / צילום: איל יצהר

"יוקר המחיה מדכא מכירה. פער של 100% במחיר לעומת אירופה לא נובע רק מתמחור"

אם שואלים את איתן יוחננוף, מנכ"ל ומבעלי רשת יוחננוף, הממשלה רק מפריעה לשוק המזון - והגיע הזמן שהיא "תשחרר רגולציות" כדי שהמחירים יירדו ● בראיון לגלובס, רגע לפני כנס קמעונאות המזון ישראפוד שבו ייקח חלק, הוא מציג את הפתרון שלו ליוקר המחיה בישראל, מגלה מדוע מכר את זול סטוק ומדוע קנה אדמה חקלאית, ומסביר למה אין סיכוי שימכור אייפונים בסניפים כמו המתחרים

דיוויד טפר, ביל ומלינדה גייטס, ביל אקמן, ריי דליו, קת'י ווד, סטנלי דרוקנמילר / צילום: רויטרס - BRENDAN MCDERMID, Richard Brian

המהלך המפתיע של ביל אקמן, ולמה 3 משקיעי על מוכרים את אותה המניה?

בימים האחרונים פרסמו כמה מהמשקיעים החזקים בעולם את השינויים בתיקים שלהם ברבעון השלישי של השנה ● ביל גייטס מכר מניות מיקרוסופט ב-8.8 מיליארד דולר, ביל אקמן עושה את ההפך מבאפט ומוכר מניות גוגל, שלושה מיליארדרים מוכרים מניות אנבידיה. וגם: גורו ההשקעות שמגדילה אחיזה במניות כחול לבן

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

אנבידיה הצטרפה לגיוס הענק בסטארט-אפ החדש של אמנון שעשוע

ענקית השבבים הצטרפה לסבב הגיוס בן 200 מיליון הדולר של דאבל איי.אי טכנולוגיות, חברת הסטארט-אפ החדשה של מייסד מובילאיי ● החברה, המפתחת "סוכני בינה מלאכותית" ומודלי שפה המתמחים בתחומים שונים, גייסה עד היום 221 מיליון דולר

קארין קלר־סוטר, נשיאת שוויץ ודונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson, Julia Nikhinson

הדיפלומטיה של מטילי הזהב שהביאה לשווייץ הסכם סחר עם טראמפ

מכסים משתקים על שווייץ יופחתו לאחר מאמץ דיפלומטי שנתפר במיוחד עבור נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, כולל מטילי זהב חרוטים ושעון שולחני של רולקס ● "בעלי עסקים מדברים באותה השפה כמו טראמפ, ולכן היה חשוב שהם ייכנסו לתמונה"

קיר סטארמר, ראש ממשלת בריטניה / צילום: Reuters, Zhanna Manukyan

בגלל "אואזיס": בריטניה תאסור בחוק ספסרות מקוונת בכרטיסים

פלטפורמות כמו Viagogo לא יוכלו למכור יותר כרטיסים במחיר העולה על מחיר הקנייה שלהם ● מניית החברה צנחה במסחר בארה"ב ● החוק תקף לאירועים חיים, כולל משחקי ספורט

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Lev Radin/Si

הנשיא טראמפ מאשר: ארה"ב תמכור מטוסי F-35 לסעודיה

נתניהו: "אני רואה בחומרה רבה את ההתפרעויות האלימות ואת הניסיון לקחת את החוק לידיים ע"י קומץ קיצוני" ● ממצא שאותר בעזה יועבר לישראל: "לא מדובר בחלל חטוף" ● מדינת ישראל הגישה בקשה לפסילת תובע בית הדין ICC, כרים ח'אן, וביטול הצווים הנוגעים לישראל ● בישראל מעריכים: ההצבעה במועצת הביטחון של האו"ם על "נתיב למדינה פלסטינית" לא תהיה מחייבת ● עדכונים שוטפים

סוחר בקומת המסחר בבורסת ניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

"תיקון מתרחש בשווקים": אנליסטים מעריכים - האם הראלי בוול סטריט לא יגיע?

מדדי ה-S&P 500 והנאסד"ק נפלו מתחת לממוצע הנע של 50 יום שלהם - מה שעלול להצביע על כך שירידות נוספות בדרך ● אנליסטים מעריכים שה-S&P 500 יירד בסך הכל 5%-10% משיאו, ושהנאסד"ק ייפול ב-8% ● חלק מהאנליסטים מאמינים כי התיקון כבר כאן: "אם זה לא היה ברור עד כה, שיהיה ברור כעת: תיקון מתרחש בשוק המניות"

פטריק דרהי, בעלי הוט מובייל ואילן סיגל, מנכ''ל פלאפון / צילום: רמי זרנגר

"שחקנית של מחיר": המכשול של פלאפון בדרך לרכישת הוט מובייל

פלאפון חתמה על מזכר עקרונות לרכישת חברת הסלולר מהוט תמורת 2.1 מיליארד שקל ● רשות התחרות עלולה להתנגד למהלך, שכן הוט מובייל נתפסת כחברה התורמת להורדת מחירים בשוק

המשרוקית מסבירה. ועדות חקירה / צילום: יעקב סער - לע''מ

זן חדש של ועדות חקירה? החלטת ממשלה לא תספיק

הממשלה החליטה: ועדת חקירה - אבל לא ממלכתית. אז מה כן, ומה צריך לקרות כדי שזה באמת ייצא לפועל? ● המשרוקית של גלובס

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

הכנסת הרחיבה את סמכויות בתי הדין הרבניים בתחום המזונות. מה המשמעות?

רק בפברואר האחרון בג"ץ קבע כי בתי הדין הרבניים אינם מוסמכים לדון במזונות ילדים ללא הסכמת שני ההורים ● האם הוא צפוי להתערב כעת בחקיקה של הכנסת שעקפה את פסיקתו, ומה היה המצב המשפטי עד עכשיו? ● גלובס עושה סדר