גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גל"צ: המאבק על ההגמוניה והשליטה הגיע גם לתחנה הצבאית

על רקע פיטוריו של ראש מחלקת התחקירים בגל"צ, אבנר הופשטיין, התחנה הגיעה לנקודת פיצוץ

היחסים העכורים במחלקת החדשות של גלי צה"ל הגיעו אתמול (ד') לנקודת רתיחה. ראש מחלקת התחקירים בתחנה, אבנר הופשטיין, קיבל זימון לשימוע לקראת פיטורים, ופגישה של עובדי התחנה עם המפקד, ירון דקל, בוטלה. בלב היחסים הללו עומד מי שמונה לפני קצת יותר משנה לראש חטיבת החדשות והאקטואליה בתחנה, אבי ברזילי.

שורה ארוכה של עובדים - מטאלנטים בכירים ועד עובדים בדרגות הנמוכות יותר - מעלים סדרה של טענות קשות גם על ההתנהלות האישית שלו ויחסי האנוש שלו, וגם על החלטותיו המקצועיות והתבטלותו בפני לחצים שונים, הפוגעת בתפקוד העיתונאי של התחנה.

כל הטענות הללו מתערבבות בתהליכים אחרים, מורכבים יותר, שעוברים על התחנה: שינויים בעמדות ההגשה ומעבר להגשה זוגית בחלק מהתוכניות, במטרה מוצהרת להכניס גיוון ופלורליזם לשידור, וגם קיצוצים כספיים המתחייבים מתוקף התהליכים שעוברים על צה"ל, שאליו שייכת התחנה.

העימותים האחרונים בתחנה נוגעים כאמור קודם כל לתפקודו של ברזילי, שמונה בפברואר 2016. עוד לפני ההיבטים העקרוניים של הקו שמוביל ברזילי בגיבויו של דקל, נדמה שכדאי להתעכב על ההתנהלות האישית, כפי שהיא עולה משיחות עם גורמים רבים בתחנה, שמתוקף הנסיבות מבקשים כולם לשמור, לפחות בשלב זה, על עילום-שמם.

"לדעתי, 90% מהאזרחים בתחנה כבר לא מדברים אתו", אומר גורם במחלקת החדשות. "אי-אפשר לנהל אתו שיחה או ויכוח, הוא צורח. את ההוראות שלו הוא מנחית בצרחות. אם יש לו איזושהי השגה לגבי אייטם, זה בדרך-כלל בצעקות, ואם זה בטלפון, זאת לרוב שיחה שנגמרת בטריקה".

"הבן אדם לא יכול לפקד על חיילים", אומר גורם אחר מדרג זוטר יותר בתחנה, "זה לא עניין של חוסר נחמדות, זה עניין של התעמרות, זה עניין של איומים. אתה צריך כל הזמן לשמוע דברים כמו 'יש עוד אלף כמוך', 'אני יכול להעיף אותך'".

לזכותו של ברזילי - אם אפשר לומר זאת בהקשר הזה - יחסי האנוש הקשים שלו אינם שמורים רק לדרגים הזוטרים או לדרגי הביניים. "הדיון אתו הוא בצרחות גם מול האנשים במעמד הבכיר ביותר, רק שאלה לא חוששים להתעמת אתו", מציינים בתחנה.

"הדיבור הוא דיבור מאוד כוחני", מציין גורם שלישי, "ובסוף זה משפיע גם על העיתונות. בטח כשזה נוגע לחיילים שהם חבר'ה צעירים שצריכים לספוג דיבור מאוד כוחני ומאוד פוגעני, וכל הרצון לעבוד ולייצר נפגע מזה. אבל הפגיעה היא גם מכך שקבוצה מאוד בכירה של עיתונאים מתעסקת בדבר הזה, וזה גוזל ממנה זמן ומשאבים".

בהנהלת התחנה טוענים מנגד כי מה שמרגיז את העובדים הוא השינויים שנכפו עליהם לאחר שנים של קיפאון, וכי ברזילי - בין אם ההתנהגות הבין-אישית שלו היא אכן קשה ובין אם לאו - שיפר אותה והפך אותה להרבה יותר רלוונטית.

בקרוב תמלא שנה לשינויים המרכזיים האחרונים שהתבצעו בתחנה, בהם: שילובו של יעקב ברדוגו כמגיש 4 ימים בשבוע לצדו של ירון וילנסקי ב"יומן הערב" והעלאת התוכנית החדשה של אראל סג"ל 4 ימים בשבוע ב-11 בבוקר (וגם העברת התוכנית "המילה האחרונה" לשעה שש בערב). שינוי נוסף שבוצע בחודשים האחרונים נוגע לשילוב של מגישים אורחים לצדו של רזי ברקאי, מה שכבר הסתיים בפיצוץ משנה קטן לפני כמה ימים כשהשתתפותה של נועה ירון הופסקה, לבקשתו של ברקאי.

את עיקר הזעם בתחנה מפנים לכיוון שילובו של ברדוגו כמגיש. "מה הבעיה עם ברדוגו?", שואל ומסביר אחד הגורמים, "ברור שלטאלנטים יש אמירה לגבי התוכן בתוכניות שהם מגישים, וזה בסדר, אבל כאן יש מצב של בן אדם שהוא לא עיתונאי, שמקבל כוח כמעט בלתי מוגבל בידיים שלו. הוא מסתובב במסדרון ואומר 'אני מחליט הכול, אני זה שקובע' - ומקבל לזה גיבוי".

ההתנהלות הזאת הגיעה לפיצוץ לאחרונה לאחר ויכוח על שידור ראיון עם נתן אשל, מקורבו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שאותו ביקש ברדוגו לקיים, תוך הסכמה שאשל לא יישאל על הפרשה שהביאה להתפטרותו ממשרד ראש הממשלה. האירוע, שעליו פורסם ב"דה מרקר", הסתיים בחילופי צעקות עם מי שערך באותו יום את התוכנית, ובהמשך הוזזו מהתוכנית העורך הקבוע שלה עד אז, דן דובין, והמפיקה (שבהמשך חזרה לתפקידה).

זה כאמור היה הפיצוץ האחרון, אך לעובדים יש בטן מלאה על כל ההתנהלות של ברדוגו, שמואשם בחוסר אתיקה עיתונאית. גם וילנסקי, כך נראה, לא רווה לאחרונה נחת מהשילוב, ובמהלך התוכנית ששודרה ביום שני השבוע השניים אף נקלעו למעין עימות קטן בשידור חי, כשברדוגו ניסה לבטל טענה של עמיתו, ווילנסקי לא התאפק והשיב לו.

"וילנסקי המציא במידה מסוימת את ברדוגו, הוא היה מעלה אותו כפרשן פוליטי, ועכשיו זה קצת מתנקם בו", אמר אחד הגורמים שעמם שוחחנו. "אני יודע שהבהירו לו שברדוגו הוא הכוכב".

בתחנה מבקרים כאמור גם את יתר השינויים שהוכנסו לפני כשנה, ובכללם התוכנית של סג"ל. "אין שום בעיה, תביא ימניים אם אתה חושב שהתחנה היא שמאלנית", אומר אחד הגורמים. "קלמן ליבסקינד, למשל - עם כל כמה שקשה לי להגיד את זה אחרי שהוא כל-כך יורד עלינו וכל-כך שונא את גלי צה"ל - הוא בכל זאת עיתונאי שעשה דברים ותחקירים. אבל לא הביאו את קלמן, הביאו את ברדוגו. וגם סג"ל, מעבר לזה שהוא ימני, יש לו סגנון מסוים, למה צריך להביא דווקא מישהו בסגנון כזה לתחנה, שכותב על סגן הרמטכ"ל וורמאכט?"

- הסגנון של רינו צרור למשל פחות בוטה? אולי ההבדל הוא שהוא בוטה לכיוון השמאלי?

"לרינו יש הבלחות כאלה, אבל זה לא הדבר שבו הוא מאופיין, הוא מתאפיין בהרבה דברים שהם ממש לא סגנון אלים".

אבנר הופשטיין, ראש מחלקת התחקירים בגלי צה"ל בשנתיים האחרונות, העדיף שלא לדבר היום. בפוסט שכתב בעמוד הפייסבוק שלו, הוא ציין כי המשכורת שלו בגלי צה"ל עומדת על 7,000 שקל ברוטו עבור חצי משרה. "זה פחות מחצי ממה שהרווחתי ב'ידיעות' לפני 16 שנה למשל, פחות מחצי ממה שהרווחתי בערוץ 10 לפני 5 שנים", כתב (הכוונה היא כנראה למה שהרוויח שם במשרה מלאה). "מה אני נותן בשביל 7,000 שקל? ובכן, סיפורים בלעדיים, תחקירים... וגם: לילות בלי שינה, איומים משפטיים והצקות אללה-יוסטור מלמעלה".

אחד התחקירים של הופשטיין שכן שודר ברדיו הורד מהאתר של התחנה, ולטענת הופשטיין, כפי שפורסמה בעבר, תחקירים אחרים שלו צונזרו.

אבל העובדים בתחנה כועסים גם על העניין הכלכלי. לדבריהם, אמנם יש צורך לקצץ בתחנה בהתאם לתוכנית הכלל-צה"לית "תר"ש גדעון", אבל קשה לקבל את ההסבר שהקיצוץ הזה צריך להגיע דווקא על-ידי ביטול התחקירים, כשלתחנה מובאים טאלנטים אחרים בשכר שאינו נמוך.

כאן צריך להבין כי מה שנדרשים לקצץ בתחנה הוא תקנים ולא שכר באופן ישיר. אחד הפתרונות שנמצאו לכך הוא שכירת אנשים שמגיעים על תקן "יועצים". שכרם של "היועצים" מגיע מההכנסות שמתקבלות מפרסומות וחסויות שמשודרות בתחנה, ועמם נמנים למשל המגישים האורחים שמשדרים עם ברקאי או סג"ל. בתחנה טוענים כי כל אורח כזה מקבל 700-1,000 שקל לתוכנית, ועל-פי אחת הטענות, גורי אלפי, שצוות להגשה יום בשבוע עם ברקאי, נהנה משכר גבוה אף יותר.

"פעם הכסף של החסויות היה הולך למשל לעורכים בכירים של תוכניות, כדי שחיילים לא יערכו אותן כפי שמתחיל לקרות כיום", אומר אחד הגורמים. "למה אי-אפשר לדאוג לכך שהופשטיין יוגדר כיועץ, וכך תימשך העסקתו?", תוהה אחר.

בהנהלת התחנה מבהירים כי אין דרך להכניס את הופשטיין כראש דסק לתקן של "יועץ", וכי באותה מידה הם נאלצו להיפרד מעובדים אחרים שאינם עיתונאים, מה שכמובן לא מעורר התעניינות תקשורתית. לטענתם, הזימון לשימוע שקיבל הופשטיין אינו שונה, ואין לייחס לו כל משמעות מעבר להליך הקיצוצים שנכפה על התחנה על-ידי צה"ל.

כל הטענות הללו אמורות להתנקז אל מפקד התחנה ב-5 השנים האחרונות, ירון דקל. לאחר סדרה של מגעים, העובדים היו אמורים להיפגש אתו היום. בשעת כתיבת הידיעה העובדים מובילי המאבק נועדו כדי לבחון את המשך צעדיהם.

חלק מהעובדים מסבירים את ההתנהלות של דקל, שמסרב לבלום את ברזילי, בכך שהוא כבר עסוק בתפקידו הבא. אחרים מסבירים שאם ייאלץ לפטר כעת את ברזילי, או יגרום לו ללכת, זה יהפוך לכישלון ברזומה שלו.

"הגולם קצת קם על יוצרו כאן", מסביר אחד הגורמים, "ירון לא התכוון שיהיה לו כזה ברדק במחלקת החדשות. זה גם פדיחה מבחינתו עכשיו, זו הרי לא תעודת כבוד שהמינויים הכי בולטים שלו הולכים פייפן".

מגלי צה"ל נמסר בתגובה: "ההחלטה לצאת לתהליך הקשה והכואב של קיצוץ כוח-האדם של התחנה היא של הצבא. כשהצבא מקצץ בטייסות ובגדודי שריון, גם גלי צה"ל נדרשת לקצץ בכוח-אדם, ועל כן נשקלת סגירת דסק התחקירים, שהוקם לפני כשנתיים בלבד. זאת לצד תקנים נוספים שלצערנו עלינו להמשיך ולקצץ. זהו תהליך כואב, אך אנו מחויבים לעמוד בדרישות הצבא, וכך גם נעשה. בכפוף לשימוע שיתקיים, נעביר המלצתנו למרכז תע"צ, אשר הוא הגוף המאשר".

"הימים בהם עובדים או גורמים מחוץ לתחנה, שלא נושאים בשום אחריות שהיא, ושחשבו שהם מנהלים את התחנה נגמרו מבלי שוב. נמשיך לפעול לטובת התחנה ומאזיניה, למורת רוחם של אלו שחושבים שיש לשמור רק על האינטרס האישי שלהם. עובדי התחנה, בכירים ככל שיהיו, לא ינהלו אותה".

עוד כתבות

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים