גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"העתיד שלנו הוא מלונאות"

ראש עיריית קרית ים, דוד אבן צור, נלחם בסטיגמה ("לשנות תדמית לוקח זמן"), חולם על שני בתי מלון ובהיעדר מקום מתכנן מגורים על שטחי ציבור. בנוסף, הוא מתכונן לצאת למאבק מול חברת גב ים, שמחכירה רבות מהדירות שהוקמו בעיר

לראש עיריית קרית ים דוד אבן צור, אין פנטזיות לא מציאותיות. לעיר, שמיצתה את הבנייה בכל עתודות הקרקע שלה, אין לאן להתרחב. "אני יודע שגם אם אני רוצה, לא יוקם פה מחר אזור תעסוקה או קניון גדול, כי אין שטח לזה", אומר אבן צור. "מה שכן יכול לקום פה זה בתי מלון, כי יש לנו את אחת מרצועות החוף היפות בארץ, ויש לנו מגרשים למלונאות".

לדברי אבן צור, "כשעשו בזמנו את תוכנית המתאר לקריות החליטו שקרית ביאליק תקבל את המפעלים, קרית מוצקין את המסחר, וקרית ים את הקיט. בסופו של דבר קרית ביאליק אכן קיבלה מפעלים, מוצקין את המסחר, אבל בקרית ים לא קרה כלום".

קרית ים הוקמה לפני 75 שנה על ידי ניצולי שואה שהיו מתיישביה הראשונים. היום מתגוררים בה 50 אלף תושבים, 34% מהם נחשבים כיום עולים. למעשה, בכל גל עלייה גדול קרית ים היתה מהערים הקולטות עולים בהיקפים משמעותיים. בשנות ה-50 היו אלה עולים מצפון אפריקה, בשנות ה-80 עולים מאתיופיה, בשנות ה-90 מברית המועצות, וכיום עדיין פועל בה מרכז קליטה של הסוכנות היהודית, על חוף הים ממש, והעיר ממשיכה לקלוט עולים בעיקר מברזיל ומארגנטינה.

"בניגוד לעליות של פעם, שנשענו על מערכת הרווחה העירונית, העליות האחרונות, בין אם העלייה מרוסיה בשנות ה-90, ובין אם העלייה הנוכחית מדרום אמריקה, כוללות עולים עם מוטיבציה שמחפשים לעבוד בשתי עבודות ולא להיעזר במערכת הרווחה. הם באים עם שני ילדים ולא עם שישה ילדים, ולשמחתי, הרבה מהם מוצאים עבודה באזור וממשיכים לגור פה גם אחרי תהליך הקליטה".

אין לאן להתרחב

הקרקע של העיר רובה בבעלות המדינה, אך בעשרות אחוזים ממנה מחזיקה גם החברה הציבורית גב ים, מקבוצת IDB, שהקימה את השכונות הראשונות בעיר סמוך לקום המדינה.

אף שהחברה שיווקה את הדירות לרוכשים, הא הותירה את הקרקע בבעלותה עד היום, והתושבים שמתגוררים בשכונות אלה נחשבים עד היום חוכרים, ונדרשים לקבל את אישורה של החברה על כל הרחבה או שינוי שעושים בדירתם, ואף לשלם לחברה דמי הסכמה בגין האישור.

על רקע זה הגישה בשבוע שעבר תושבת העיר לבית המשפט בקשה לתביעה ייצוגית נגד החברה, לאחר שהתבקשה לשלם יותר מ-100 אלף שקל בגין אישור לשינוי בדירתה. גב ים טענה מנגד כי מדובר בסכומים זניחים יחסית. זניחים לחברה, אך לא בהכרח לתושבים.

"גב ים מתנהלת בדיוק כמו רשות מקרקעי ישראל", אומר אבן צור, "אני מתכוון לפנות בימים הקרובים לחברי כנסת במטרה שישימו סוף לדבר הזה, ושהבעלות תעבור על שם התושבים", אומר אבן צור.

אחת החולשות של העיר כאמור, היא היעדר שטחים לבנייה. על שטח של 4,500 דונם מתגוררים 50 אלף נפש, ואין לעיר לאן להתרחב. ממערב, היא גובלת ברצועת חוף של 2.5 ק"מ, מדרום בקרית חיים, ממזרח בקרית שמואל וקרית מוצקין ומסילת הרכבת, ומצפון במפעל רפא"ל, שיושב על שטח של 6,500 דונם. שטח הגדול כמעט פי 1.5 מקרית ים.

אם לא די בעצם קיומו של המפעל המונע אפשרות לעיר להתרחב צפונה, המפעל הביטחוני גם מגביל את הבנייה בתוך השכונות הקיימות. כל בנייה בהן דורשת את אישור רפא"ל, ולא פעם הופחת גובה הבנייה המתוכננת בשכונות הסמוכות למפעל.

את היחסים בין העירייה לבין המפעל מתאר בצורה המדויקת ביותר הביטוי: 'אי אפשר לחיות איתו, ואי אפשר לחיות בלעדיו'.

אבן צור: "רפאל תוקע אותנו. המפעל לא מאפשר לנו לבנות יחידת דיור אחת בשטחים הפנויים בגבול הצפוני של העיר, וגם בפרויקטים שנמצאים בשכונות קיימות שקרובות יחסית למפעל, נדרש האישור שלהם. לפעמים קבלן נאלץ לבנות שלוש קומות במקום ארבע, רק בגלל רפא"ל".

עם זאת, העיר שנתמכת במענקי איזון תלויה רבות במפעל שמשלם ארנונה. "83% מההכנסות שלנו מארנונה הן מארנונה למגורים, ורק 17% הן מארנונה לא למגורים. אנחנו מקבלים מהממשלה מענקי איזון, ובשנה שעברה הצלחנו לסיים את השנה באיזון למרות הקשיים, לאחר שבתום מו"מ עם רפא"ל, הצלחנו להגדיל את תקבולי הארנונה שהמפעל משלם מ-4.5 ל-12.5 מיליון שקל לשנה. זה מה שאיזן אותנו".

היעדר השטחים לבנייה בעיר, משפיע כמובן גם על נושא המגורים. העיר משופעת בבנייני רכבת מיושנים עם כמה כניסות, ולמעט שתי שכונות - סביוני ים שהקימה אפריקה ישראל ופסגות ים שהקימה אזורים - אין כמעט בנייה חדשה בהיקפים גדולים.

באופן קצת מפתיע, בעיר יש כמה בניינים שעוברים חיזוק לפי תמ"א 38, אך פרויקטים עתידיים משמעותיים של פינוי בינוי, שיוצרים לא מעט רעש בעיר, עוד רחוקים מלהתממש.

מגורים על שטחי ציבור

אז מהיכן בכל זאת תצמח בנייה חדשה למגורים בעיר? בערים כמו תל אביב ושכנותיה, המצוקה האמיתית היא של שטחים למבני ציבור, מה שמגביל את הבנייה למגורים. בקרית ים המצב הפוך. לדברי אבן צור, עתודות הקרקע ה"פנויות" היחידות בקרית ים, הן מגרשים חומים המיועדים למבני ציבור.

"במסגרת תוכנית המתאר לעיר, שאושרה בוועדה המקומית לתכנון ובנייה קריות ונמצאת בהפקדה בוועדה המחוזית, קידמנו שינוי ייעוד של מגרשים חומים מציבורי למגורים, כך שבכל המגרשים יחד ניתן יהיה לבנות 1,600 יחידות דיור אחרי שינוי הייעוד. אחרי שישונה הייעוד רמ"י תשווק את המגרשים למגורים ליזמים. גם את בניין העירייה נעביר למקום אחר, ועל המגרש שאנחנו נמצאים בו רמ"י ייבנו מגדלים אחרי שרמ"י תשווק אותו ליזמים".

ומה עם מבני ציבור לכל האנשים שיגורו בדירות האלה?

"בדקנו ומצאנו שמבני הציבור הקיימים מספיקים כדי לכלול את היחידות החדשות ואפילו יותר. בתוכנית האב שעשינו ל-70 אלף תושבים, מספיקים מבני הציבור הקיימים. מה החוכמה להחזיק בשטחים חומים רק כדי להגיד שיש שטחים חומים, אם העיר מתרוקנת ולא עושים בשטחים החומים כלום?

"אחת התוכניות המשמעותיות היא תוכנית האצטדיון. אנחנו משנים את ייעוד שטח האצטדיון שלנו למגורים, זה כבר בהפקדה ואני מאמין שבעוד חודשיים רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) כבר תשווק את הקרקע. את האצטדיון אנחנו מעבירים לשטח שצמוד לרפא"ל, כי זה מותר מבחינתם ומגורים אסור".

מה לגבי פינוי בינוי?

"השכונות החדשות סמוכות לשכונות ותיקות. הפערים במחירים של הדירות האלה לעומת הדירות בשכונות הישנות בלתי נתפסים", אומר אבן צור. "אנחנו מתכננים התחדשות עירונית בשכונות הסמוכות לים, שפירא, אגש, ויוספטל, שם יש בנייני רכבת על שטחים גדולים יחסית. הבאתי את גלנט שיראה את הבניינים והוא הזדעזע.

"מאז שהדיור הציבורי נמכר לאנשים פרטיים, המצב גרוע מאוד. לאנשים אין יכולת לתחזק לא את הדירות ולא את השטחים הציבוריים או את החצרות, וזה הגיע למצב שבאף כניסה בשיכוני הרכבת אין מנורה. היו פה 2,000 דירות של עמיגור, והיא מכרה חצי. הבעיה שהדירות שנותרו בבעלותה מפוזרות בין הבניינים הרבים, כך שמתוך 250 דירות במתחם מסוים, יש אולי 10 דירות עמיגור".

מחתימים דיירים

כרגע פועלות מול דיירים בעיר כמה חברות המעוניינות לקדם פרויקט פינוי בינוי, אחת היא חברת זוהר הדר יזמות ופרויקטים קרית ים, בבעלות משפחת ועקנין, שמובילים מנכ"ל מצלאוי לשעבר שוקי דוידוביץ, האדריכל משה צור ועו"ד ענת בירן, במתחם של 1,150 יחידות דיור ברחובות יוספטל, צה"ל ואגש. התוכנית נמצאת בשלב החתמת הדיירים וטרם נידונה בוועדה המחוזית.

תוכנית נוספת מקודמת על ידי חברת אדמרל התחדשות עירונית שבבעלות אלוף פיקוד מרכז לשעבר אבי מזרחי ורובי שחורי, שניהם ילידי השכונה, וכן סמנכ"ל השיווק בבוני התיכון לשעבר דביר גרנות, והמתווך מאור ליפשיץ. התוכנית מדברת על הריסת 270 דירות קיימות בשכונת שפירא בקו ראשון לים והקמת 1,700 דירות חדשות במקומן, בתכנון האדריכלית קיקה בראז, ובליווי עו"ד ירון טיקוצקי.

יש היתכנות בכלל לפרויקטים כאלה בקרית ים? צריך מקדם מאוד גבוה כדי לממש אותם.

"נכון, שום ועדה מחוזית לא תאפשר שש דירות במקום דירה אחת, זה גם לא מעשי כי אי אפשר להקים מגדלים ליד הים בגלל בעיה של מי תהום".

למה לא? בת"א בונים ליד הים.

אבן צור צוחק. "ברור שבתל אביב בונים. יש פתרון להתמודד עם בעיית מי התהום, הוא פשוט מאוד יקר. בתל אביב היזם מוכר דירה אחת או שתיים והוא מכסה את ההוצאה. פה זה יכול להפוך את כל הפרויקט ללא כלכלי. צריכים לתת לנו לאשר פה שלוש או ארבע דירות חדשות במקום כל דירה ישנה, ואת היתרה המדינה צריכה לתת ליזם במקום אחר כמו בחריש או במקומות שלא חסר לה בהם קרקע.

"זה חייב להיות חוק שיחול על כל הרשויות שאין להן עתודות קרקע. זה עניין של דקה בהחלטת מועצת מינהל ופותרים את זה. אם באמת רוצים. הנה בשכונת אפק לא הצליחו בכלל לשווק בכלל קרקע. שיתנו שם".

שנים אנחנו שומעים על היוזמה לנייד זכויות בפינוי בינוי בפריפריה לאזורי ביקוש וזה לא קורה.

"אני יודע שהשר כחלון וראש מטה הדיור אביגדור יצחקי דנים בזה ברצינות. אני אופטימי שזה יקרה. חוץ מזה יש מתחמים שבהם שטח הקרקע גדול והמינהל יכול להוסיף זכויות בנייה. מה שכן, תמ"א 38 במסלול חיזוק ותוספת בנייה של 2.5 קומות כבר בוצע פה".

איך זה משתלם?

"קודם כל לא מדובר בהריסה ובנייה, רק בחיזוק ותוספת, וחוץ מזה המחירים גם פה עלו. ברגע שהמחירים עלו זה השתלם. חוץ מזה המדינה נתנה במקרים האלה ליזם מענק של 70 אלף שקל ליחידת דיור. זה סוגר פערים בין השכונות של אפריקה ישראל ואזורים לבין השכונות הישנות. צריך לעודד את זה בכל השכונות הקשות בארץ".

אתה יודע שממגורים אי אפשר להתקיים. מה יהיה מקור ההכנסה?

"אני מקווה שנבנה פה לפחות שני בתי מלון. מגרש אחד למלונאות, שרמ"י הוציאה למכרז, רכש הקבלן אילן אדרי, שעומד להקים מלון. מגרש נוסף צפוי לצאת לשיווק. אנחנו לא רוצים מלונות גדולים של 200 חדרים, אלא מלונות בוטיק וגם אכסניות נוער שיתנו מענה לאנשים שבאים מכל הארץ לעשות ספורט ימי בקרית ים ואין להם איפה לישון. גם משרד התיירות מקדם פה פרויקט של קמפינג. אני קורא למלונאים לבוא לפה".

למה בעצם שמלונאים יבואו עד לקרית ים?

"יש פה חוף בתולי מהיפים בארץ. החוף גם נחשב לנקי מאוד, וקרוב אלינו יש נמל חדש, מפעלי תעשייה אדירים כמו רפא"ל, והרבה מהנדסים מחו"ל שמגיעים לעבוד במפעלים מחפשים מקום ללון בו, ובכל הקריות אין בית מלון. הם ישנים בעכו או בחיפה. לכן מלון בקרית ים יצליח: אנחנו נמצאים במרחק הליכה מגן החיות במוצקין ומהקניון הכי מצליח בקרית ביאליק".

איך מתגברים על התדמית?

"אפילו ניסיתי לשנות את שם העיר"

קרית ים נחשבת במשך שנים לקריה הכי פחות אטרקטיבית מבין הקריות. גם היזמים הפועלים בעיר מעידים כי רובם המכריע של רוכשי הדירות בעיר הם משפרי דיור מתוך קרית ים, ולא כאלה שמגיעים אליה מבחוץ.

"אני מודע לסטיגמה ואפילו ניסיתי לשנות את השם של העיר", מספר אבן צור. "הייתי בכנסת וניסיתי, אבל התושבים לא רצו לשנות את השם.

"לשנות תדמית לוקח זמן, אבל יש עובדות. מבחינת תרבות, יש פה קונסרבטוריון למוזיקה עם 400 תלמידים מקרית ים, והספרייה החדשה בקרית ים היא הספרייה הנקראת ביותר בארץ, ביחס למספר התושבים, בזכות העלייה מברית המועצות שעשתה טוב מאוד לעיר. במבחן הבגרויות עקפנו את כל הקריות, וניתן לראות בנתוני משרד החינוך שבית ספר רבין נמצא במקום הראשון. הדירות פה עדין זולות יותר מהקריות האחרות, אבל שכר הדירה זהה לשכר הדירה בשאר הקריות, לכן משתלם לקנות פה".

"הכי חכם להגיע ראשונים למקומות לא מפותחים"

אחת החברות שזכו במכרז של רמ"י לרכישת מגרש למגורים בקרית ים, עוד בשנת 2013, היא חברת אפי נתיב פיתוח שרכשה קרקע ל-257 דירות ב-29 מיליון שקל, כולל עלויות פיתוח - 114 אלף שקל עבור מרכיב הקרקע לדירה. החברה מקימה ארבעה בניינים בני 70 דירות על הקרקע, ועומדת כיום לאכלס בניין אחד, ומשווקת בניין זהה, ופועלת להגדיל את הזכויות בשני המגרשים הנותרים, כך שבסך הכל יכלול פרויקט "נתיב ים" 280 דירות.

לשאלה אם לא חששו להתמודד במכרז, משיב בעל החברה, שמחה גרדינגר: "גם ברחובות התמודדנו במכרז בשכונת קרית משה, אחרי ששנה לפנינו היו שני מכרזים שנכשלו. כשאמרתי שאני מתכוון למכור שם דירות, צחקו עלי. בסופו של דבר זכיתי בעוד מכרז ומכרתי את הדירות.

"כשבונים בשכונה ישנה ופתאום רואים בה בניינים יפים עם פיתוח כמו שצריך, זה מאתגר את הסביבה ומביא עוד יזמים. גם במכרז בקרית ים, זכיתי בקרקע אחרי שכמובן נתתי את המחיר הכי גבוה, וכולם אמרו לי שאני אפסיד. והנה היום בניין אחד כבר מכור, בניין נוסף בשיווק, והמחירים יותר גבוהים ממה שצפינו בדוח האפס.

"דירות 4 חדרים אנחנו מוכרים ב-1.4 מיליון שקל, ובדוח אפס דובר על 1.3 מיליון שקל. נכון שתושבים מקריות אחרות פחות קונים בקרית ים, כי היא ממוצבת נמוך יותר, אבל תושבי קרית ים וקרית שמואל לא הולכים לשום מקום אחר, והם קונים רק בעיר. משקיעים לא קונים אצלי דירות, כי הם מחפשים את הדירות הזולות, שהתשואה עליהן יותר גבוהה".

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד