גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קריסת מגה עשתה טוב לרוב רשתות המזון הציבוריות ב-2016

רשתות המזון מסכמות שנה מוצלחת ■ טיב טעם עדיין מתקשה לעכל את סניפי עדן טבע מרקט

רמי לוי / צילום: תמר מצפי
רמי לוי / צילום: תמר מצפי

קריסתה של רשת המזון מגה, שנקלעה למשבר ב-2015, סייעה בשנה החולפת למתחרותיה ליהנות מהקיטון בתחרות ולסכם שנת פעילות מוצלחת. הדבר בא לידי ביטוי בעלייה חדה ברווחיהן של הרשתות ב-2016, כשבראש צועדת שופרסל, שתנאי השוק המשופרים התחברו לה יחד עם יישום תוכנית אסטרטגית וצעדי התייעלות שאימצה לפני כמה שנים.

בצד השלילי בולטת לרעה רשת טיב טעם, שתוכנית אסטרטגית חדשה וכן קליטת סניפיה של עדן טבע מרקט (שהיו בידי רשת מגה) הובילו אותה לסכם את 2016 בניגוד למגמה, עם הפסד כבד של כ-35 מיליון שקל.

אלה המספרים המרכזיים של רשתות המזון הגדולות ב-2016:

43% הוא שיעור הצמיחה שהציגה רשת ויקטורי בהכנסותיה השנתיות, שהצטברו ל-1.4 מיליארד שקל. זאת, לאחר שבמהלך 2016 פתחה 11 סניפים חדשים שנרכשו ממגה. גם רשת רמי לוי נהנתה מצמיחה דו-ספרתית במכירותיה, שצמחו ב-14% ל-4.5 מיליארד שקל, בתמיכת פתיחתם של 16 סניפים חדשים ברחבי המדינה. אצל טיב טעם נרשמה עלייה של 12% בהכנסות ל-1.5 מיליארד שקל, שמיוחסת בעיקרה לרכישת פעילותה של עדן טבע מרקט, שהושלמה בספטמבר 2015.

ההכנסות של רשת שופרסל, שמחזור הפעילות שלה גדול יותר משלוש המתחרות המוזכרות יחד, עלו ב-3% ל-11.8 מיליארד שקל - עלייה שיוחסה בעיקרה ל"שינויים שחלים בשוק קמעונות המזון", בלי לפרט מעבר לכך.

4.4% הוא שיעור העלייה במכירות בחנויות זהות שרשמה שופרסל בסיכום שנתי, ובולטת לחיוב ביחס לצמד המתחרות המרכזיות - ויקטורי ורמי לוי -שמציגות מגמה הפוכה, עם נסיגה של כ-3% בסעיף זה.

ברשת רמי לוי מייחסים את השחיקה במכירות בחנויות זהות ל"פעילות של הורדת מחירים במטרה לשמור על מיצובה של החברה כמי שמוכרת את הסל הזול ביותר בכל אזור שבו היא פועלת. בנוסף, 2016 הושפעה מקניבליזציה קלה כתוצאה מפתיחה מאסיבית של סניפים חדשים".

53% הוא שיעור הזינוק ברווח התפעולי השנתי שמציגה שופרסל, שהגיע ל-419 מיליון שקל, אחרי שנהנתה בשנה החולפת מעלייה בפעילות זכיינים המפעילים עמדות מכירה בסניפי הרשת תמורת תשלום עמלה מסך המכירות שלהם, שיפור תנאי הסחר, מרכיבי סל הצריכה, תמהיל המבצעים וההתייעלות שביצעה בעקבות התוכנית העסקית שהוזכרה.

גם רשת ויקטורי נהנתה מזינוק דומה בשורת הרווח התפעולי שלה, ל-37 מיליון שקל, אחרי קפיצה של קרוב ל-50% גם בשורה הגולמית, בעיקר בעקבות שיפור תנאי הסחר שלה מול הספקים בזכות התרחבותה על-ידי רכישת סניפי מגה, וכן מאיחוד המחסנים שלה והתחלת יבוא עצמאי של בשר ודגים.

גם ברשת רמי לוי נהנו משיפור דו-ספרתי ברווח התפעולי, שנתמך גם הוא ברווח הגולמי, בין השאר, בזכות פעילות יבוא בתחום הבשר והגבינות, פעילות המותג הפרטי של הרשת ופעילות עצמאית בתחום הפירות והירקות.

35 מיליון שקל הוא סכום ההפסד השנתי שהציגה רשת טיב טעם, וזאת בעקבות הוצאות חד-פעמיות של כ-32 מיליון שקל שרשמה ברבעון השלישי של 2016 כחלק מיישום תוכנית רה-ארגון שעליה הודיעה הרשת.

בסוף נובמבר 2016 אישר דירקטוריון טיב טעם "אימוץ תוכנית עסקית ואסטרטגית עדכנית לחברה, שמטרתה בין היתר חיזוק כושר התחרות ורווחיות החברה". התוכנית כוללת, בין השאר, צמצום חלק משטחי עדן טבע מרקט ובחינה של סגירת סניפים.

עוד לפני הוצאות התוכנית, למרות שיפור שנתי של 12% ברווח הגולמי של טיב טעם ל-415 מיליון שקל, הרשת הציגה עלייה של 19% בהוצאותיה, בעיקר בשל רכישת פעילות עדן טבע מרקט, וכן עלייה בהוצאות שכר והוצאות אחזקה - והרווח התפעולי של טיב טעם לפני הוצאות רה-ארגון צנח ב-53% ל-17 מיליון שקל.

בטיב טעם מסבירים כי "פעילותה של עדן טבע עדיין פוגעת בתוצאות פעילותה של החברה, אך תוצאות היישום של תוכנית הרה-ארגון, שעליה הודיעה החברה במהלך הרבעון השלישי ובגינה רשמה הוצאות חד-פעמיות של כ-32 מיליון שקל, ניכרות כבר ברבעון הרביעי של 2016, שבו חזרה החברה להרוויח".

"הרשתות התבגרו"

דורין פלס, מנהלת מחלקת המחקר של בית ההשקעות אי.בי.אי, ציינה כי "בסך-הכול הרשתות עברו שלב של התבגרות והתפכחות, ונראה כי רמת התחרות מעט התמתנה בהשפעת קריסתה של מגה וחלוקת הסניפים שלה מחדש".

במבט קדימה פלס מעריכה כי "התחרות יכולה לעלות בעיקר באופן נקודתי במיקומים ספציפיים. צריך לחכות ולראות מה המהלכים הבאים של הרשתות: שופרסל ועסקת רכישת ניו-פארם שעומדת על הפרק; רמי לוי והתוכנית שלו להיכנס לתחום הסניפים העירוניים; והטמעת סניפי מגה, שרכשו ויקטורי ורמי לוי".

עוד ציינה פלס כי "פחות חשוב להסתכל על ההכנסות, אלא יותר לשים דגש על הרווחיות, בגלל שיש מעבר של צרכנים למותגים פרטיים ולמותגי משנה - אבל זה לא אומר שהרווחיות במותגים אלה נמוכה יותר, אלא שהצרכן משלם פחות".

אברכהן שיאן השכר בקמעונות

שיאן השכר במגזר הקמעונות ב-2016 היה איציק אברכהן, מנכ"ל שופרסל, שעלות העסקתו הסתכמה ב-7.4 מיליון שקל. שאר ארבעת בכירי הרשת קיבלו שכר שנתי בעלות של 3.2-2.5 מיליון שקל כל אחד, ונוסף על כך, שילמה שופרסל 800 אלף שקל לרפי ביסקר, שכיהן עד סוף פברואר 2016 כיו"ר החברה בהיקף משרה של 25%.

עלות העסקתו של רמי לוי כמנכ"ל הרשת שבשליטתו הסתכמה בשנה שעברה ב-3.1 מיליון שקל, לצד 1.25 מיליון שקל שקיבלה אשתו, עדינה לוי, כסמנכ"לית וגזברית ראשית של הרשת.

ברשת ויקטורי נהנו בעלי השליטה - האחים אייל רביד (מנכ"ל) ואברהם רביד (סמנכ"ל תפעול ופיתוח עסקי) משכר בעלות של 2.7 מיליון שקל כל אחד, ואביהם, חיים (ויקטורי) רביד, קיבל 2 מיליון שקל בתפקידו כנשיא החברה וסמנכ"ל הכספים.

טיב טעם שילמה לחברת הארגז של חגי שלום 4.4 מיליון שקל, שכללו דמי ניהול של 2.4 מיליון שקל ותגמולים נוספים של כ-2 מיליון שקל, עבור שירותי ניהול, הכוללים גם שירותי מנכ"ל.

תוצאות רשתות קמעונות המזון ב-2016

עוד כתבות

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

מחלקת מוצרי חשמל / צילום: תמר מצפי

החרם הטורקי יעלה את מחיר המקררים והתנורים. המרוויחה הגדולה תהיה סין

בענף החשמל מחפשים פתרונות למחסור בעקבות המהלך הטורקי, מהחלפת ספקים ועד הובלה דרך יוון וקפריסין ● ההערכות הן שבכל מקרה המחירים יעלו ב־20%-10%, וזמן האספקה יתארך - וכולם מנסים לעקוף את הגזרה: "זה פוגע גם ביצרנים הטורקים"

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

המשקיע סטנלי דרוקנמילר / צילום: Reuters, Brendan McDermid

המיליארדר שנפטר מהמניה הלוהטת של השווקים מסביר למה

המשקיע המיליארדר סטנלט דרוקנמילר לא ידע עד לפני שנתיים איך מאייתים את השם אנבידיה ● "רכשתי אותה, וחודש אחר כך, הושק ה-ChatGPT, ואפילו זקן כמוני הצליח להבין מה זה, אז הגדלתי את הפוזיציה שלי בהרבה" ● דרוקנמילר סבור שמפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור שעיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?