גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המכה ה-11

המספרים, העובדות והתסכול סביב שערוריית ימי החופשה של תלמידי ישראל - והוריהם

תלמידים בית הספר / צילום: תמר מצפי
תלמידים בית הספר / צילום: תמר מצפי

גם השנה, מאות אלפי תלמידי בתי הספר והגנים העירוניים יצאו כבר לחופשת פסח שבוע וחצי לפני החג, שחל ביום שלישי, 11.4.17. למה? כי אפשר. כי רוב ההורים הם עדר של אזרחים, שמקבלים מוסכמות שאליהן הורגלנו לאורך השנים. זאת, במקום לצאת הבוקר ולמחות מול ביתו של שר החינוך, נפתלי בנט, ששואף להשאיר חותם בתפקידו - והנה לו הזדמנות מצוינת לשים סוף לחגיגה הבלתי סבירה הזו.

15 ימי חופשה (לא כולל שבתות) "מרוויחים" הילדים בחג הפסח - ולהם שיבושם. גם את התוספת ליום שאחרי החג, במסגרת קומבינת האיסרו-חג, כבר למדנו להפנים לשגרת החופש, ולנטל שעל כתפי ההורים. והרי הנטל הזה הוא בדיוק מה שמקומם - לצד מאות אלפי התלמידים שמהיום כבר יושבים בבית, נזכיר, שפרט למורים ולעובדים בבתי הספר שנהנים מהחגיגה הזו לא פחות מהתלמידים - שאר הורי התלמידים וילדי הגנים, רובם ככולם לא יכולים להרשות לעצמם להצטרף לילדיהם - והם צריכים לשלם עבור קייטנות ו/או סידורי בייביסיטר אחרים.

חלק מההורים מביאים את הילדים להתרוצץ במסדרונות מקום העבודה, ומי שהתמזל מזלו ויכול נעזר בשירותי סבתא-סבא.

כך או כך, האבסורד זועק. את אורכו של כל חג, בשונה מלוח השנה העברי, מגדירים במשרד החינוך; ונדמה שזה נעשה כאוות נפשם. נזכיר כי גם פורים צמח בשנה שעברה ל-3 ימי חג. השנה, "לרוע המזל", השבת שעליה נפל החג קטעה את פסטיבל יום החופשה הנוסף לפורים. למעשה, במהלך השנה יצאו הילדים ל-9 (!!!) חופשות בחסות חגי ישראל, ובסך-הכול ל-46 ימי חופשה - עוד בטרם יצאו לחגיגות החופש הגדול.

ומנגד, מהו מספר ימי החופשה של ההורים? במקרה הטוב חצי מזה, ובמקרים אחרים שליש. ובכל מקרה, הבעיה היא לא רק במספר ימי החופשה, אלא גם באי-החפיפה ללוח השנה של משרד החינוך, שחי לו בספרה אחרת.

וכאן הנקודה הכואבת: בשונה משאר המדינות, בישראל מספר ימי החופשה שבהם צריך למצוא סידור לילדים הוא מהגדולים בעולם.

לפני כשנה, ערך "מרכז המחקר והמידע" של הכנסת (ממ"מ) מחקר "עומס החופש" לפי תחשיב בישראל ובכ-25 מדינות. במסגרת המחקר נבדק מהו יחס מספר ימי החופשה של תלמידי מערכות החינוך, שבהם להורים אין חופש, בניכוי ימי החופשה השנתית במדינה, לפי תחשיב מינימלי בהתאם לחוק. במילים אחרות, נבדקו מספר הימים שבהם ההורים נאלצים למצוא סידור לילדים.

לפי אותה בדיקה הוגדר כי עומס החופש בישראל עומד על 66 ימים בשנת לימודים, כשהוא דורג שני מבין המדינות שנבדקו (עקפה אותנו ליטא עם 71 ימים). בדנמרק עומס הימים עמד על 30, והממוצע של המדינות שנכללו בבדיקה עמד על 50.

המספרים אולי מבלבלים, אבל המסקנה ברורה - מספר ימי החופשה הנמוך של ההורים, אל מול מספר ימי החופשה ההולך וגדל של הילדים, מייצר את הפער שעליו אנחנו מדברים גם כאשר מספר ימי החופשה בישראל גדל עם הוותק.

הכוונה היא שיש מדינות שבהן מספר ימי החופשה אפילו גדול יותר משלנו, אבל אז גם ההורים בסיטואציה בעייתית דומה. לצד הפן הכלכלי של "מציאת סידור לילדים", יש את הפן החשוב יותר, שהוא של התא המשפחתי שבו בני הבית נופשים ביחד, בעיקר לאור העובדה שגם סופי השבוע בישראל מתירים במרבית המקרים לתא המשפחתי לרכז את פעילותו ליום אחד בלבד, שבת.

במבט על "מחאות ישראל" בהיסטוריה של השנים האחרונות, מחאת הקוטג' - כמה סימבולי - הצליחה להוציא את המספר הגדול ביותר של האזרחים לזעוק ברחובות. נכון שהגבינה המיתולוגית היוותה רק סמן ליוקר המחיה שעליו קמה הזעקה ההיא, אבל כשהרגשנו שעושקים אותנו בגבול הבלתי סביר - יצאנו לצעוק.

וכעת? היום הראשון לחופשה, שבו עושקים אותנו בדלת האחורית, יצא לדרכו בשקט מופתי, שוב ניצחו קברניטי משרד החינוך את ההורים.

עיני לא צרה, שייהנו הילדים ויישארו לרבוץ מול המסכים בבית, בשעה שהוריהם מפרנסים את הקייטנות או את תעשיית הבייביסיטר - אבל חוסר ההלימה בין חופשות הילדים לאלה של ההורים, נוסף לכך שאין שום הסבר המניח את הדעת לכך שפסח עבור הילדים מתחיל שבוע וחצי לפני החג, הם לא פחות משערורייה מקוממת.

אבל עינינו הרואות - עדיין לא כזו כנראה שתוציא אותנו לרחובות. מזל שיש את ענייני תאגיד השידור (החשובים כשלעצמם) כדי לטשטש את יתר הבעיות ולטאטא אותן עמוק מתחת לשטיח.

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע לתושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית שאושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית