גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אמזון מצמיחה לקוחות מסוג חדש, ועליבאבא כובשת את העולם

אמזון זכתה להתייחסויות מכל עבר בכנס האי-קומרס ShopTalk והוכיחה כי האובססיה שלה עם הלקוח משתלמת - אך אז עלה נציג עליבאבא ושינה את האיזון עם הנתון לפיו בשנת 2019 הסינים יהיו אחראים ל-55% מהמכירות בעולם ■ רשמים מלאס וגאס

עליבאבא בסינגלס דיי /  צילום: בלומברג
עליבאבא בסינגלס דיי / צילום: בלומברג

השם העיקרי שחזר ועלה - לפחות בתחילת הכנס ShopTalk, אחד הכנסים המובילים בעולם בתחום ה-eCommerce - היה אמזון. היה אפילו מי שאמר שצריך היה לקרוא לכנס "המלחמה של כולכם באמזון", ושאר הנושאים כמו חוויית לקוח, שירות לקוחות, מקסום מכירות ו-LTV הם משניים.

נתון מדהים: אמזון אחראית ל-0.51 דולר מכל דולר גידול במכירות באונליין בארה"ב וכ-40% משוק האונליין בארה"ב. ענקית הקמעונאות באונליין הולכת ותופסת נתח משמעותי באמצעות הבנה עמוקה של מה הצרכן צריך.

הציטוט המפורסם של המייסד ג'ף בזוס - "אנחנו מתחילים מהצרכן ואז הולכים אחורה" - בא לידי ביטוי בכל דבר שאמזון עושה: שירות אמזון פריים, המאפשר תשלום של 99 דולר בשנה תמורת משלוחים חינם ללא הגבלה תוך יומיים, צירף רק ב-2016 מעל 10 מיליון משתמשים חדשים. כ-50 מיליון חבילות נשלחו באמצעות השירות. ואם זה לא מספיק, ניתן להצטרף לשירות משודרג - הנקרא Amazon Prime Now - המאפשר משלוחים תוך שעתיים ב-42 ערים בארה"ב.

באמזון הבינו מזמן שהמפתח להצלחה באי-קומרס הוא מערכת לוגיסטית משומנת וקיצור זמני ההגעה של החבילה לצרכן. לדברי סטפני לנדרי, האחראית לשירות החדש, לא מן הנמנע כי בשנים הקרובות נראה התפתחויות בתחום הלוגיסטי וקיצור זמני ההגעה של המשלוחים אפילו לפחות משעה.

היא הזכירה גם את השירות של Amazon Flex, המאפשר לכל אחד לעבוד כשליח של אמזון בזמנו הפנוי, וכן את ההתפתחות במשלוחי מוצרים שעושות חברות כמו אובר, גט וליפט. "המטרה שלנו היא להחזיר לצרכן את הזמן שלו", אמרה לנדרי - אמירה שמעידה על ההבנה העמוקה של אמזון את הצרכן שלה.

אמזון, בחוכמה וברגישות, מייצרת מיליונים של אמריקאים שמתרגלים לנוחות ולחוויית המשתמש, ושסף הרגישות שלהם למחיר הולך ויורד. וכשאתה מנצח אצל הצרכן - ענף הקמעונאות, המותגים, היצרנים וגם חברות קטנות שמוכרות באונליין לא יכולים בלעדיך.

הלוויתן הכחול

ואז הגיע סגן נשיא עליבאבא לצפון אמריקה והכניס את כולם לפרופורציות עם כמה נתונים סטטיסטיים: עד 2019 הסינים יהוו 29% מאוכלוסיית העולם ויהיו אחראים ל-55% מהמכירות בעולם - לעומת ארה"ב שמהווים 9.4% מהאוכלוסייה ו-15% מהמכירות.

עליבאבא מונה מגוון חברות ופתרונות, החל בקמעונאות עם Tmall, פתרון סליקה עלי-פיי, חברת הלוגיסטיקה Cainiao, YUKU שזה היוטיוב הסיני, עם 580 מיליון משתמשים ו-400 מיליון צפיות ביום, ו-וweibo, אתר מיקרובלוגים עם 300 מיליון יוזרים פעילים בחודש.

כמה נתונים מפתיעים: אמזון מטפלת ב-3 מיליון חבילות ביום, בעוד Tmall ב-12 מיליון חבילות. הקבוצה כולה מטפלת ביותר מ-42 מיליון חבילות ביום. דרך עלי-פיי מתבצעות 64 מיליארד טרנסקציות בשנה, בעוד שב-eBay מתבצעות 5 מיליארד בלבד.

בסינגלס דיי האחרון הקבוצה מכרה ב-17.8 מיליארד דולר ביום, נתון הדומה להכנסות הרבעוניות של eBay, עם 675 מיליון הזמנות, 82% מהם במובייל. 18 מכוניות מזרטי נמכרו בדקה הראשונה של פתיחת המכירות.

הלוקיישן של פעילויות הצרכן

באמריקה, בניגוד לישראל, זו כבר עובדה ברורה שכל חנות אונליין תמונף באמצעות חנות אופליין ושלכל חנות אופליין חייבת להיות זרוע דיגיטלית. השיח בכנס היה איך לעשות את זה נכון.

פעם דיברו על לוקיישן, לוקיישן, לוקיישן של חנויות. בעידן הדיגיטלי בתחילת הדרך דיברו על הלוקיישן של הצרכן, והיום כבר מדברים על לוקיישן של פעילויות - איפה הצרכן נמצא ואילו פעולות הוא עושה. כך, החוויה הפיזית של הדיילות בחנויות ספורה מעצימה את הלקוחה ואת החוויה שלה, לכן, החברה מדברת על פתרונות טכנולוגיים בחנות כמו קורסי יופי באמצעות אפליקציה ודיילות מכירה בחנות ומשחק עם מוצרי איפור באמצעות אפליקציה אחרת. לאונליין הם יצרו Play Box, קופסת מנוי של מוצרי טיפוח המיועדת ללקוחות שרוצות להתנסות ותוכנית נאמנות שנקראת VIB שמאפשרת ללקוחות לצבור נקודות על כל קנייה ולקבל דוגמיות חינם.

בשנה האחרונה קמעונאים רבים בארה"ב סגרו חנויות פיזיות או צמצמו שטחים. התחזיות הן שהחנויות לא ייעלמו, אלא ישמשו כ-Showrooms שיאפשרו הזמנה בחנות וקבלה הביתה או איסוף מהחנות. כך, המלאי של החנות לא יהיה מוגבל כי יכלול גם מוצרים שאינם פיזית בחנות.

בריאן קורנל, מנכ"ל טארגט, אמר כי החנויות הפיזיות שלהם אחראיות ליותר מ-55% מהמכירות באונליין, והמכירות באונליין גדלו השנה ביותר מ-30%. לדבריו, מעל 50% מהאמריקאים גרים במרחק של פחות מ-7 ק"מ מחנות טארגט, ולכן האסטרטגיה שלהם מול אמזון היא הקמה של הרבה מרכזים לוגיסטיים קטנים שיוכלו לספק הזמנות מהירות.

בנוסף, עולה חשיבות הטכנולוגיה למעקב בתוך החנות הפיזית, אחרי פעולות הצרכן על-מנת להשלים את התמונה להתנהגות הדיגיטלית שלו. דוגמה מעניינת לכך היא רשת הבגדים Bonobos, שהתחילה כאתר בלבד והתפתחה למכירה בחנויות הפיזיות. תחילת הדרך הייתה בחנויות פופ-אפ, והם גילו כי לקוחות שקנו באונליין אחרי שקנו בחנות הפיזית מוציאים יותר (ממוצע של 240דולר לעסקה לעומת 200 דולר ללקוח שלא ביקר מעולם בחנות הפיזית). מתברר כי אין תחליף לחוויה בחנות הפיזית, אבל לקוח המשלב בין האפשרויות הוא הלקוח יקר הערך ביותר. בנוסף, עסקים פיזיים מייצרים אמון אצל הלקוחות.

במקרה של מותג המשקפיים Warby Parker, החנות הפיזית תרמה להפחתת ההחזרות ולהקטנת עלויות התפעול של השירות "הזמינו עד 5 זוגות משקפיים ותחליטו איזה מתאימים לכם" -זו סיסמת החנות. חברות המבוססות על אתרים פיזיים, כמו טארגט, וולמארט וגאפ, ייצרו פתרונות טכנולוגיים בחנויות כמו הרחבת קטלוג המוצרים שממנו ניתן להזמין, שירות Scan&GO ללא קופה ומראות אינטראקטיביות המאפשרות הזמנה, צילום ושיתוף.

האונליין והטכנולוגיה שינו את חוקי המשחק. היכולת לנהל מעקב אחר מסע הלקוח, מתהליך קבלת ההחלטה ועד הרכישה עצמה ואפילו אחריה, עשתה מהפך בכל השווקים. חברות שבמהותן הן קמעונאיות הפכו ליצרניות. יצרנים מוכרים באונליין ישירות ללקוח, ומוצרים חדשים מתפתחים מתוך הצורך לתת ערך לצרכן - ועשויים להתגלות כמשבשי שוק בעצמם.

דוגמה מצוינת לכך היא חברת eBags, קמעונאית אונליין למכירת מזוודות ותיקים בארה"ב. על-מנת לתת ערך לצרכן, בחברה זיהו את החשש של כל נוסע האם המזוודה תגיע ליעדה. לכן הם פיתחו תג שם למזוודה, שמחובר לאפליקציה שעוקבת אחר המזוודה ומאפשרת לאתר אותה במידת הצורך.

■ הכותבים הם מנכ"לים ושותפים בחברת 2DO!, חברה לייעוץ וניהול פרויקטים המתמחה באיקומרס, מדף דיגיטלי, דאטה ופרסונליזציה, מובילים מקצועיים של קורס הכשרת מנהלי eCommerce ושיווק אונליין במכללת דיגיטלנט. 

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-0.5%, הדולר התחזק

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיקה על הבורסה ● השקל שהתחזק הבוקר, נחלש עתה ונסחר ב-3.77 שקלים ● אלארום זינקה ב-20%, נובה ב-4% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט