גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרב לא הוגן: על בית המשפט לשלב ידיים עם רשות ההגבלים

מחיר מופרז לקרבות האגרוף בין שני שחקנים חזקים על ההגבלים העסקיים: רשות ההגבלים נגד בתי המשפט ■ דעה

מיכל הלפרין / צילום: איל יצהר
מיכל הלפרין / צילום: איל יצהר

בחודשים האחרונים מתחולל קרב סוער ומרתק בשאלה למי נתונה זכות הבכורה בעיצוב דיני ההגבלים העסקיים בישראל. זהו קרב בין השחקנים החזקים ביותר בזירה: מצד אחד - רשות ההגבלים העסקיים, ומצד שני - בתי המשפט. אנו נמצאים בעיצומו של הקרב שטרם הוכרע ולאחר שהתקיימו כבר מספר סיבובים.

לפני 3 שנים, ב-9 באפריל 2014, פרסמה רשות ההגבלים העסקיים, אז בראשות פרופ' דיויד גילה, גילוי דעת מהפכני מבחינת דיני ההגבלים העסקיים בישראל. גילוי הדעת קבע כי חוק ההגבלים העסקיים אוסר על גביית מחיר מופרז על-ידי בעל מונופולין, וכי רשות ההגבלים העסקיים תאכוף את האיסור.

השפעת פרסום גילוי הדעת הייתה מיידית. בתוך תקופה קצרה הוגשו נגד חברות מספר בקשות לתובענות ייצוגיות, בסכום מצטבר של מאות מיליוני שקלים, בעילה של גביית מחיר מופרז על-ידי מונופול.

נדגיש כי עד לפרסום גילוי הדעת לא התקבלה החלטה שיפוטית אחת בישראל, המכירה באופן חד-משמעי בעילה של גביית מחיר גבוה על-ידי בעל מונופולין.

שנתיים אחר-כך, ב-5 באפריל 2016, אישר בית המשפט, בהחלטה תקדימית, את בקשת התובענה בעניין מחיר קוטג' תנובה כתובענה ייצוגית. מבחינה מעשית, לפרסום גילוי הדעת הייתה השפעה דרמטית על פרשנות הדין, והוא (גילוי הדעת) זה שהביא למעשה להחלטת בית המשפט בעניין מחיר קוטג' תנובה.

לכאורה, ניתן היה לצפות שבית המשפט יאמץ בחום את גילוי הדעת של רשות ההגבלים, ויסתמך עליו בבואו להכיר בעילה החדשה שהובאה לפניו. השופטת אסתר שטמר אכן מציינת כי לגילוי הדעת, כעמדה רשמית של רשות האחראית על תחום מסוים, ישנו "משקל וחשיבות". אולם ממש בצמוד מציינת שטמר, כמי שבאה לשים את רשות ההגבלים במקומה, כי לא תינתן לגילוי הדעת של הרשות משקל מכריע. אמירה זו כאילו מנבאת את המאבק ההולך וקרב בין רשות ההגבלים לבית המשפט.

אכיפה רפה על איסור גביית מחיר מופרז

כשבועיים בלבד לאחר פרסום ההחלטה בייצוגית הקוטג', הנחיתה רשות ההגבלים מהלומת-פתע ראשונה. ב-18 באפריל 2016, הודיעה רשות ההגבלים, הפעם בראשות עו"ד מיכל הלפרין (שנכנסה לתפקיד במארס 2016), כי היא בוחנת מחדש את מדיניות האכיפה בנושא גביית מחיר מופרז, וכי בינתיים היא מקפיאה את האכיפה בנושא.

בין שמועד ההודעה של הרשות הוא מקרי ובין שלאו, סמיכות ההודעה של הרשות לפרסום ההחלטה התקדימית של בית המשפט, מציגה חוסר הסכמה חזיתי ביניהם.

על הודעת רשות ההגבלים (לבחינה מחדש של מחיר מופרז) הוגשה עתירה לבג"ץ על-ידי התובעים בתביעה הייצוגית על מחיר הקוטג'. בית המשפט ניצל עתירה זו להתקפת-נגד נגד רשות ההגבלים. השופט חנן מלצר הוציא צו על-תנאי נגד הודעת הרשות שלפיה היא תימנע מאכיפת האיסור לגביית מחיר מופרז, וקבע כי עמדת רשות ההגבלים העסקיים "איננה מתיישבת לכאורה עם מה שעולה מהחלטות שיפוטיות תקפות".

מדובר בעמדה חריגה לעומת היחס הסלחני שמגלה בג"ץ כלפי רשויות השלטון. רשויות השלטון נהנות מחזקת התקינות ומהתערבות שיפוטית במקרים של התנהגות בלתי סבירה בלבד. הודעת הרשות היא סבירה לגמרי ונמצאת ברף העליון של התנהגות ראויה של רשות אכיפה, המפרטת את שיקוליה ואת מדיניות האכיפה שלה. אך בית המשפט בחר לנזוף ברשות על כך שהודעתה סותרת החלטות שיפוטיות קודמות, תוך שהוא מתעלם מכך שההחלטות השיפוטיות הקודמות באו לעולם בזכות גילוי הדעת של רשות ההגבלים, שאותו הרשות מבקשת לבחון בשנית.

רשות ההגבלים הגיבה למתקפת בית המשפט בהגנה מרשימה על עמדתה. ביום 21 בספטמבר 2016 פרסמה רשות הגבלים טיוטת גילוי דעת חדש בעניין אכיפת האיסור לגבות מחיר מופרז. גילוי הדעת החדש חוזר אמנם על הקביעה שלפיה הדין הישראלי מכיר באיסור על גביית מחיר בלתי הוגן גבוה, אולם מעמיד שורה של תנאים ההופכים את אכיפת האיסור על גביית מחיר מופרז לבלתי מעשית כמעט.

מהצד השני, גם בית המשפט לא נרתע מהעימות והמשיך להראות שידו על העליונה, למרות עמדת הרשות. במסגרת אישור הסדר פשרה בתובענה ייצוגית נגד מחיר האשלג, בעילה של קביעת מחיר גבוה בלתי הוגן, קבע השופט פרופ' עופר גרוסקופף כי הסדר הפשרה ממחיש את האפשרות של אכיפה פרטית באמצעות תובענה ייצוגית, בעילה של גביית מחיר מופרז על-ידי מונופול. זאת, בשים לב לכך שמדובר באיסור שלא נאכף בעבר על-ידי רשות ההגבלים העסקיים ובתי המשפט.

במילים אחרות, בית המשפט מעביר מסר שלפיו אף אם רשות ההגבלים נמנעת (ואולי אף אם תימנע בעתיד) מאכיפת האיסור על מונופול לגבות מחיר מופרז, שערי בתי המשפט ייוותרו פתוחים לתביעות בעילה זו. השופט גרוסקופף מזכיר את טיוטת גילוי הדעת החדש, אולם הוא מתייחס אך ורק לכך שגילוי הדעת החדש מכיר באיסור על גביית מחיר מופרז על-ידי מונופול, תוך התעלמות מהאזהרות ומההגבלות שקובע גילוי הדעת לאכיפת האיסור.

השנה, ב-28 בפברואר 2017, פרסמה רשות ההגבלים את גילוי הדעת הסופי, החוזר על עיקרי הדברים שפורסמו בטיוטת גילוי הדעת. מבחינת רשות ההגבלים, פרסום גילוי הדעת היווה את הצעד ההתקפי האחרון במאבק על עיצוב דיני ההגבלים העסקיים, בשאלת האיסור לגביית מחיר מופרז. היוזמה נמצאת כעת אצל בתי המשפט, שגישתם הסופית לגילוי הדעת טרם הובהרה.

בתי המשפט יכולים להמשיך בקו ההתעלמות מעמדת רשות ההגבלים העסקיים. עמדה שתוכיח את כוחם העודף של בתי המשפט, אולם תותיר את דיני ההגבלים העסקיים בהלם קרב. רשות ההגבלים העסקיים נוהגת לפרסם מפעם לפעם גילויי דעת במגוון נושאים. עד כה הם הרימו תרומה משמעותית לוודאות בדיני ההגבלים העסקיים בישראל, במובן זה שמי שפעל בהתאם לגילויי הדעת יכול היה להניח בביטחון רב, שהוא אינו מפר את חוק ההגבלים העסקיים.

פסיקה של בתי המשפט בניגוד לגילוי הדעת החדש תעמיד בסימן שאלה את מעמדם של כלל גילויי הדעת שפרסמה ושתפרסם הרשות. בנוסף, פסיקה כזו תיתן תמריץ שלילי לרשויות האמונות על יישום החוק בישראל, לבצע בחינה ובדיקה של מדיניות יישום החוק שבאחריותן.

במצב כזה ראוי שבתי המשפט ינהגו, בהתאם למעמדם, כ"מבוגר האחראי" על דיני ההגבלים העסקיים, ויאמצו את אזהרות רשות ההגבלים, שבאו לאחר בדיקה ארוכה ומקיפה, שלפיהן ראוי "שאכיפת האיסור על מחיר בלתי הוגן גבוה תיעשה בזהירות ובמתינות". זאת, לאור חוות-דעתו של המומחה הבינלאומי לדיני תחרות, פרופ' פדריק ג'ני, שקבע כי "אכיפה כלפי מחיר בלתי הוגן גבוה כרוכה בסיכונים גבוהים ועלולה לפגוע במשק בטווח הארוך".

הפסקת-אש כזו תביא לוודאות נחוצה בדיני ההגבלים העסקיים ותסייע לקהילייה העסקית בישראל לכלכל את צעדיה בדרך המיטבית מבחינה כלכלית ומשפטית. בנוסף, בחירה באפשרות זו תעביר מסר לרשויות רלוונטיות האמונות על יישום החוק, כי ככל שהרשות תבצע הליך בחינה סדור ומקיף בסוגיות שבתחום אחריותה, יינתנו למסקנות הבדיקה משקל משמעותי בפסיקות בתי המשפט.

■ הכותב הוא ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות'. 

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק