גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בהמתנה לאביב הישראלי

לאור חג הפסח הקרב, איך משתחררים מהשיטה שפשטה את הרגל?

המערכת הפוליטית הישראלית חולה. חולה מאוד. רשימת התחלואים היא רבה: יכולת משילות נמוכה, קדנציות קצרות, חילופים תכופים של שרים ומנכ"לים, סחטנות קואליציונית בוטה מצד מפלגות נישה, כניסה של כוחות קיצוניים המשפיעים על המערכת מעבר לכוחם הממשי בציבור, אי-חשיבה לטווח ארוך, היעדר יכולת של המפלגה המנצחת לשלוט.

עוד תחלואים של המערכת הם רדיפת פרסום ע"י שרים מונעי אגו, חלוקת שלל לא-הגיונית המנציחה את כוחם של הסקטורים, פוליטיזציה של השירות הציבורי, השחתת המידות, שיבוש מערכות, אובדן כוח של המערכת הפוליטית לטובת הביורוקרטיה, משפטיזציה של הפוליטיקה, היעדר דמוקרטיה במפלגות רבות ומרכזיות, תוך פרסונליזציה של החיים הפוליטיים.

לזה אפשר להוסיף את מות האידיאולוגיה, שיטת "בחירות יחסיות" המנמיכה את סף הכניסה לחיים הפוליטיים, ומאפשרת לשלל מפלגות שאינן נמנות עם השדרה הפוליטית המרכזית לבוא בשערי הפרלמנט; ולבסוף, היעדר אנשים איכותיים בצמרת ושליטת הבינוניות.

נדמה שכולם משחקים את המשחק - הפוליטיקאים, העסקנים והפקידים, על אף שחלק לא מבוטל מהם מבינים כי השיטה פגומה, ותוצאותיה לא משרתות את טובת הציבור. רובם ככולם של האנשים הנ"ל, מונעים מפחד ומשועבדים לדילים כוחניים המבטיחים את שרידותם האישית. לא ייאמן עד כמה אנרגיה וזמן מושקעים בתחזוקה פוליטית ובהישרדות אישית.

קשה גם להאמין, שאומה המייצרת הון אנושי ברמה כה גבוהה בתחומים כמו צבא, מדע, טכנולוגיה ורפואה, שמושכים אליהם את הטובים ביותר, הון אנושי שמאפשר למדינה לנסוק לגבהים כלכליים, שמעוררת קנאה ביכולת החדשנות הטכנולוגית - מייצרת מנגד מערכת פוליטית ברמה כה בינונית-עד-נמוכה, ומתקשה לייצר פוליטיקה המעוררת אמון ואפקטיבית.

אחרי כל אלה, עולה השאלה - איך מתקנים את השיטה הקלוקלת? ולאור חג הפסח הקרב, איך משתחררים מהשעבוד לשיטה שהרסה כל חלקה טובה, פשטה את הרגל, ויוצאים לחירות חדשה?

הציבור אינו אדיש - אך קצב השינוי איטי

קיימת טענה, שלפיה "הציבור הישראלי אדיש". איני סבורה כך. הציבור הישראלי אכפתי ומעורב מאוד, אבל קצב השינוי שהוא מחולל, איטי. כך למשל, נדרשו כמעט 30 שנות שלטון של תנועת העבודה במדינה (ו-44 שנה בתנועה הציונית בסך-הכול) עד שהחלופה בשלה; ואלמלא מלחמת יום-הכיפורים, יש להניח שחילופי השלטון היו מתמהמהים עוד יותר, אם כי לא היה מנוס מהם.

גם המחאה החברתית שהתרחשה לפני 6 שנים, בקיץ 2011, הגיעה אחרי שנים ארוכות שבהן נשחק המעמד הבינוני. מחאה שהביאה להישגים מרשימים למרות התחושה הציבורית שהיא כשלה. המחאה הביאה לשיח חדש שבו נושא יוקר המחיה חדר לתודעה הפוליטית, ומכתיב חקיקה חברתית; היא תרמה לחיסול חלק מהטייקונים, לחקיקת חוק המזון, לחוק חינוך חינם עד גילאי 3 ועוד.

זאת, תוך התחשבות בצורך לתת מענה למצוקות המעמד הבינוני, ויצירת פתיחות אצל המחוקקים לספק פתרונות לבעיות אלה. המסקנה היא, שלמחאה חברתית יש תוחלת, וטוב שהמנהיגים יידעו זאת. מכאן אני למדה, שבסופו של תהליך, הציבור הרחב יאמר את דברו ויצליח לשנות את השיטה. יותר נכון, לכפות את שינוי השיטה על הפוליטיקאים. החברה הישראלית היא חברה בריאה, שתדע לתקן את עצמה. רוב הציבור יודע מה טוב לו, ומה נכון לו, והשינוי בוא יבוא. סימנים ראשונים לכך כבר ניכרים בשטח - פעילי שטח נרשמים כחברים במפלגות הגדולות, ומנסים להשפיע מבפנים, לפריימריז מצטרפים אישים חדשים, ובבחירות האחרונות החל תהליך חזרה למתכונת דו-ראשית.

יכולה להישאל השאלה - אם השיטה כה קלוקלת, מדוע שהישועה תבוא מבפנים, ומדוע מתוך המפלגות הגדולות? התשובה היא, שישראל חייבת להתגבר על הפיצול הפוליטי, שהוא הרסני למשילות, ליציבות ולליכוד הפנימי, ולחזור למשטר דו-מפלגתי. למפלגות הגדולות יש רקע, שורשים, ניסיון היסטורי, וגם כוח להחיל שינויים הכרחיים. מובן שהן יידרשו לחולל שינוי פנימי, אבל רק הן מסוגלות לכך ולא מפלגות "אווירה" ו"נישה".

השיטה החדשה תיוסד על מצוינות

אפשר לקצר את התהליך. יתכבדו נא, בנימין נתניהו ויצחק הרצוג - שני מנהיגים רציניים, שוחרי טוב, דור שני למנהיגים אידיאולוגיים, הרוצים בטובת עמם, שכבר מצאו שפה משותפת בנושא המדיני - ויקימו קואליציה ייעודית, שמטרתה אחת: סיום השעבוד לשיטה הקלוקלת, ויציאה לחירות חדשה וכינונה של "הרפובליקה הישראלית השנייה".

ראוי שהרפובליקה החדשה תושתת על יסודות של איכות, מצוינות ומקצוענות של נבחרי הציבור ופקידי הרשות המבצעת, בבחינת "הטובים לפוליטיקה". רצוי שהיא תתבסס על משטר דו-מפלגתי, שבו שתי מפלגות גדולות, מרכזיות ורב-מגזריות מחליפות ביניהן את השלטון. רצוי שהיא תושתת על קדנציה מקובעת של כנסת בת 4 שנים, שבה אין מקדימים בחירות. וכן שתושתת על שיטת בחירות אזוריות, שבה לנבחרי העם יש קשר ישיר עם בוחריהם, והם מחויבים להם על יסוד של שקיפות מלאה, שיטה שפועלת נגד הסקטוריאליות בחברה, במקום להעצים אותה.

אם נתניהו והרצוג יעשו כן, הם יעשו שירות גדול לעמם, וגם לעצמם. לתוך המיאוס והניכור מהמערכת הפוליטית, מתגנב אט-אט ובשקט משיח חדש. יאיר לפיד ומפלגתו לא שונים משורה ארוכה של מפלגות מרכז, הנשלטות על-ידי אדם אחד, וחלולות מבחינה אידיאולוגית, תוך שהן מושכות קהלים מימין ומשמאל, בתקווה נואלת להשיג שינוי עכשיו.

אם נתניהו והרצוג לא יענו ל"צו ההיסטוריה" וימהרו לתקן את השיטה - ויש להם את הכוח הפוליטי לעשות זאת - בוקר אחד הם ימצאו את עצמם כשמישהו אחר שותה להם את המנדטים. על-פי תקדימים היסטוריים, מובן שהציבור יתפכח עד מהרה מחלום המשיח החדש, שלא יוכל לספק את הסחורה, אבל עד שזה יקרה, הנזק יתרחש; ובמקום חתירה למשטר דו-מפלגתי יציב, נקבל שוב פיצול מסוכן של המערכת הפוליטית.

טוב יעשו מנהיגי שתי המפלגות הגדולות - אם יקדימו למהפך הפוליטי מהפך חוקתי. זאת, בתוקף אחריותם הלאומית - הרצוג, כנצר למפא"י ההיסטורית, ונתניהו כנצר למפלגה הרוויזיוניסטית, שני המחנות העיקריים בתנועה הציונית.

לחג הפסח יש משמעות סמלית רבה. לא בכדי הוצמדו לו שמות רבים כ"חג החירות" ו"חג האביב". הוא מסמל התחלה חדשה והתחדשות, שראשיתה במרד במשעבד המצרי, הליכה סגפנית ארוכה במדבר, והגעה אל הארץ המובטחת. האם נוכל בפרוס חג הפסח תשע"ז, לומר כי יצאנו משעבוד השיטה הקלוקלת הקיימת, לעבר חירות של שיטת ממשל חדשה המיטיבה עם המדינה? ימים יגידו. על דבר אחד אני מוכנה להמר - "האביב הישראלי" בוא יבוא.

בין שהיוזמה תבוא מלמעלה ובין שהיא תבוא מלמטה - היא בוא תבוא.

 ■ הכותבת היא מנהלת שותפה בפירמת עורכי הפטנטים, מ"מ ראש מועצת עומר, חברת הוועד המנהל של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ויו"רית עמותת "יחדיו". 

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

ליז טראס מתפטרת מראשות ממשלת בריטניה / צילום: Associated Press, Alberto Pezzali

ראש ממשלת בריטניה לשעבר: "הניסוי של עצמאות הבנקים המרכזיים נכשל"

45 יום בלבד כיהנה ליז טראס כראש ממשלת בריטניה, אך היא מתעקשת שלא מדובר בכישלון ● בראיון מיוחד לגלובס היא מתארת כיצד התנגדות הממסד הכלכלי ותגובת השווקים לתקציב שהובילה הביאו להדחתה ● היא תוקפת את הבנק המרכזי, מתייצבת מאחורי ישראל והמבצע באיראן, ויש לה גם אזהרה: "אם לא נשמור על ערכי המערב, נגיע לנקודת אל־חזור"

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

יונדאי טוסון הייבריד 4X4 / צילום: יח''צ

מלחמת הסחר שולחת אלינו רכב חדש מאמריקה. האם הוא גם משתלם?

הגרסה האמריקאית של הטוסון, שהגיעה לישראל באדיבות מכסי טראמפ, מציעה תוספת מקום ומערכת הנעה היברידית חסכונית ● המחיר מציב לה אתגר שיווקי ● מבחן דרכים

קרן מור בקמפיין קופת חולים לאומית / צילום: צילום מסך יוטיוב

זו קופה, לא חופה: כוכבה שולחת את קופ"ח לאומית למקום הראשון באהדה

המקום השני באהדה שייך למתחרה, קופת חולים מאוחדת, כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת למותג המזגנים טורנדו, שגם אחראי להשקעה הגבוהה ביותר השבוע, לפי נתוני יפעת בקרת פרסום

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

הבכיר הבינלאומי שאיראן הגדירה כ"סוכן מוסד"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן טוענים כי ראש ארגון סבא"א הוא סוכן מוסד, באיראן גם מאשימים זוג צרפתי בריגול בשביל המוסד, וכך פגעה המלחמה באיחוד האמירויות • כותרות העיתונים בעולם

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטארגייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018 אחרי ששימש בין היתר כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעלי חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 - זאת לכאורה לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שירת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

ניב כרמי, מייסד פולוס-טק / איור: גיל ג'יבלי

לתפוס מחבלים מהאוויר: המיזם החדש של ההייטקיסט שהקים חברה שנויה במחלוקת ועזב לשוויץ

חברת פולוס־טק שהקים אחד ממייסדי NSO, ניב כרמי, מפתחת חיישן שמותקן על מל"טים ומזהה מחבלים על פי אותות רדיו מהטלפון - בלי לפרוץ למכשיר ● לגלובס נודע: מתקיימים מגעים עם מערכת הביטחון לשילוב הטכנולוגיה, שהחלה את דרכה בתחום החילוץ וההצלה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

חברות הלואו קוסט יחזרו? טרמינל 1 ייפתח באוגוסט

טרמינל 1 צפוי להיפתח מחדש בתחילת החודש הבא - מה שמעלה את הסיכוי שחברות הלואו קוסט יקדימו את חזרתן לארץ ● חזרתן של החברות עשויה לתרום משמעותית להגדלת היצע המושבים ולהורדת מחירי הטיסות, שהתייקרו מאוד מאז תחילת המלחמה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

רוב החברות הזרות לא יחזרו לנתב"ג בקיץ. לאן בכל זאת תמצאו טיסה בפחות מ-200 דולר

על אף המספר המצומצם של חברות התעופה שפועלות כיום מנתב"ג, עדיין ניתן למצוא כרטיסי טיסה ברגע האחרון במחירים יחסית זולים, בעיקר ליעדים קרובים כמו קפריסין ויוון ● ייתכן שפתיחתו מחדש של טרמינל 1 באוגוסט יזרז את חזרתן של חברות הלואו קוסט, מה שיגדיל את היצע הטיסות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד