גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זיכרונות מההגדה של פסח: שיט על היאור המצרי

הפלגה על מקורות הנילוס שבו מתאחדים הנילוס הלבן מאוגנדה והנילוס הכחול מאתיופיה ■ על גדות הנילוס הלבן שמורת טבע ענקית עם שפע של בעלי חיים ומפלים שוצפים

מראות מההפלגה /צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
מראות מההפלגה /צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

עמדנו שעה ארוכה נפעמים מול המראה המרהיב של הנילוס הלבן, המפלס לעצמו נתיב דרך הצוקים, ובראשי זמזמו דברי פרעה: "כל הבן היילוד, היאורה תשליכוהו, וכל הבת, תחיון". איזה גורל אכזר חיכה לאותם יילודים מול כל הסכנות ביאור, חשבתי. מה אין בו, בנהר הארוך הזה, שבעבר חשבו שהוא הארוך בעולם (מתברר שהאמזונס ארוך יותר). גם בלי שמימיו יהפכו לדם ובלי שיזנקו ממנו נחילי צפרדעים, יש בו תנינים והיפופוטמים, שיכולים להיות מסוכנים לא רק לתינוקות בני יומם אלא גם למטיילים מבוגרים, כפי שעמדנו להיווכח בעצמנו. אך בל נקדים את המאוחר.

לא להרגיז את סוסי היאור

כמה ימים קודם לכן התעוררתי מנמנום קל כשהדיילת הכריזה בקול מונוטוני ובמבטא סוואהילי: "נא להדק חגורות. בעוד כמה דקות ננחת בשדה התעופה באנטבה". המילים "שדה התעופה באנטבה" העבירו בי צמרמורת. נזכרתי באירועי קיץ 1976, כשמטוס אייר פראנס ובו ישראלים רבים נחטף בדרכו מנתב"ג לפריז, והונחת באנטבה של ימי אידי אמין הנוראים.

מהחלון ראיתי מטעים ושדות בכל גוני הירוק, ובתוכם מבני פח רעועים וחלודים, ואת אגם ויקטוריה הכחול.

בשדה התעופה התנוסס שלט גדול: "ברוכים הבאים לאוגנדה, הפנינה של אפריקה". ואכן, בשבועיים הקרובים היינו עתידים להבין למה זכתה אוגנדה בתואר המחמיא. ארץ שופעת מים, אגמים, נהרות ושמורות טבע.

הצבע הירוק שולט בכל פינה. מטעי תה רקומים על מדרונות הגבעות, מנוקדים באנשים חרוצים, כפופים, המלקטים עלים טריים לתוך סלים שעל גבם. משפחות, כולל ילדים צעירים, עובדים במטעי הבננות. פגשנו ילדים קטנים, זבי חוטם ממש, מנכשים עשבים בצל עצי הבננה.

נסענו שעות רבות בדרכי עפר קופצניות, מעלות אבק. חלפנו על פני יישובים ששידרו פשטות מוחלטת, אך לא מסכנות. לצד הדרך דוכנים עם שפע פירות. בתים צנועים וקטנים, אך זועקים בשפע הצבעוניות שלהם. הוורוד, הכתום והסגול אל מול ירוק העד של השדות. מדי פעם זינק אל הכביש קוף או חזיר יבלות. אוגנדה במיטבה.

בצאתנו משדה התעופה, במקום חייליו של אידי אמין המתין לנו דיוויד המדריך. למחרת, נסענו תשע שעות בדרכים גרועות אל הפארק הלאומי מפלי מרצ'יסון, הפארק הגדול ביותר באוגנדה. התעוררנו מוקדם, ועוד בטרם זרחה השמש הגענו אל גדת הנילוס. היאור בכבודו ובעצמו.

התכנון היה לשוט על הנילוס בספינת טיולים. אבל כשזו הגיעה אל המזח, כשהיא עמוסה לעייפה בעשרות תיירים קולניים, ידענו שזאת אינה הדרך לשוט ובוודאי שלא לצפות בבעלי חיים. סירבנו לעלות, ונותרנו לבדנו, מאוכזבים על המזח.

אבל לא נותרנו מאוכזבים זמן רב. דיוויד ניגש לאחד הדייגים, ואחרי משא ומתן קצר, מצאנו עצמנו על סירת דיג קטנה ורעועה, שטים במעלה הנילוס. זה היה מאוד אותנטי ורומנטי, ובשלב ההוא עוד לא הבנו שיש ברומנטיקה גם חסרונות.

במהרה מצאנו עצמנו בתוך מים השורצים היפופוטמים ענקיים, אותו בעל חיים ימי שבתנ"ך נקרא ב""ה"מו"ת וגם סו"ס י""או"ר. שמו הבינלאומי Hippopotamus Amphibius, בא לו מהיוונית: היפוס (סוס), ופוטאמוס (נהר).

זו הייתה חוויה. בתמימותנו נהנינו מאוד מכך שאנחנו בסירה קטנה, קרובים כל-כך אל ההיפופוטמים ומצלמים מגובה המים. ציפור קטנה נחתה על גבו של הזכר הגדול שמולנו. היא סעדה מחרקי גופו, והעניקה לו טיפול מפנק, ואנחנו השתעשענו למראה משפחת ההיפו המגוננת על תינוק-היפו קטן. לא קלטנו שההתפעלות אינה הדדית, עד שההיפו-אבא הפנה כלפינו את ישבנו העצום והשמיע שאגה שלא נשמעה כמו ברכת שלום. כשראה שלא נחפזנו להסתלק, הפך המסר ישיר יותר: מבט נוקב ותצוגת שיניים שאינה משתמעת לשתי פנים.

בדיעבד, כשקראתי אודות ההיפופוטמים, הבנתי שהיינו בסכנה אמיתית. ההיפופוטמים הם מבעלי החיים המסוכנים והאגרסיביים ביותר באפריקה. אנשים הותקפו על-ידי היפופוטמים על הקרקע או בסירות, לא פעם ללא פרובוקציה מצדם. למרות מראהו המגושם והעובדה שהיפופוטם בוגר יכול להגיע למשקל של שלוש טונות, הוא יכול גם לרוץ במהירות של 30 קמ"ש ביבשה, ולנוע במהירות של 8 קמ"ש במים. בקיצור, לא מומלץ להרגיז אותו.

בין בהמות לתמסח

ואם חשבנו שאלו הן כל הסכנות בנילוס, טעינו. הדייג שלנו הצביע לעבר "אבן" על שפת הנהר. זה לא היה מסתורו של משה בתיבה. כשהתקרבנו, כמעט נעצרה נשימתנו. האבן חייכה אלינו, וחשפה טורי שיניים. הקרבה הבלתי נסבלת לתנין היאור ממש הפחידה אותנו, מה שמאוד שעשע את הדייג. לשמחתנו, הוא הרחיק את הסירה משפת הנהר, והתנין התגלה במלוא הדרו. ואז זינק למים. היינו כל-כך קרובים, שבקושי הצלחתי להגן על המצלמה מסילון המים.

ההיפופוטמים חולקים אזורי מחיה עם תניני היאור, החיה שהתנ"ך מכנה בשם תמסח. היפופוטם גדול מסוגל להרוג תנין יאור, ומכאן הדו-קיום בין שני המינים, שאינו אלא מעין מאזן אימה: התנינים יכולים לטרוף היפו צעיר, אך הם פוחדים מהיפו בוגר ושומרים ממנו מרחק. אם לעומת זאת מזדמן היפו צעיר אל מלתעות התנין, הוא לא מתאפק.

לא רק גורי היפו הם בקבוצת הסיכון. מדי שנה הורגים תניני יאור מאות ואפילו אלפי בני אדם. בדרך כלל אוכל התנין דגים, וגם בעלי חיים גדולים הבאים לשתות מהנהר, כמו גנו וזברות.

הם מזדווגים ביולי במים רדודים, והנקבה מטילה 80-30 ביצים בקן על היבשה. אבא ואימא שומרים על הקן חודשיים-שלושה עד הבקיעה. כשמגיע הזמן, ההורים מגלגלים את הביצים בפיהם בעדינות, כדי לזרז בקיעה. הצעירים נשארים תחת השגחת הוריהם עד גיל שנתיים.

בעבר, הם ניצודו כמעט עד הכחדה בגלל עורם ובשרם. כיום הם מוגנים על-ידי אמנות בינלאומיות, ומספרם בטבע בין רבע לחצי מיליון. כדי לספק את הדרישה לעור תנין, הוקמו חוות לגידול תנינים.

המשכנו בשיט כשהתנינים וההיפופוטמים מימיננו ומשמאלנו, מציצים מהמים, חושפים שיניים, ומביעים מחאתם על נוכחותנו. אם חשבנו שבכך מיצינו את הסכנות, טעינו.

הדייג שלנו הפנה את תשומת לבנו לאריה המטייל על צלע ההר. במרחק קצר מהאריה היה כפר דייגים. על המזח שיחקו ילדים. ניסינו להזהיר אותם מפני האריה המתקרב לכפר, אך או שהם לא הבינו אותנו, או שלא התרגשו מכך. זה כנראה חלק מהחיים כשגרים בשמורת טבע באוגנדה.

אל שפת הנהר הגיעו אורחים נוספים ומחו על פלישתנו לשטחם. עדר פילים שלח נציג להסביר לנו מה דעתו עלינו. רגל רוקעת, אוזניים מתנופפות, מבט נוקב וכועס, חדק מונף ושאגות רמות. קלטנו את המסר, אך עדיין נשארנו. הסקרנות הייתה חזקה מכול.

לאחר מופע ההפחדה הראוותני, הבינו הפילים שאיננו פוחדים. ייתכן שגם העובדה שנשארנו ללא תנועות מיותרות בתוך הסירה הרגיעה אותם, ואולי היה זה הצמא, שגרם להם להתקרב למים. הגדולים שמרו על חומת מגן סביב הפילים הקטנים, ליתר ביטחון. אבא-פיל אחד, שנראה מודאג עדיין מנוכחותנו, התיז עלינו סילון מי בוץ, והפילון הצעיר בחר להיצמד לגופה של אמו. לקראת עזיבתם זכינו לסיום בצורת מופע מרהיב של חיזור.

מבחינה מסוימת, הצדק היה איתם. האויב העיקרי של הפיל הוא האדם, שצד אותו בשביל חטי השנהב. זה נורא, משום שהם בעלי חיים מקסימים ואינטליגנטיים, ומנהלים חיים חברתיים מרתקים. הפיל האפריקאי הוא היונק היבשתי הגדול ביותר, ויכול להגיע לגובה 3.6 מטרים ולמשקל שבין 3.5 ל-6.5 טונות. בהנחה שהאדם לא מפריע, תוחלת החיים שלו יכולה להגיע גם ל-70-60 שנים. העדר מורכב בדרך כלל מנקבה זקנה ומצאצאיה. הפילים מתקשרים ביניהם על-ידי השמעת קולות. בני אדם אינם שומעים את הקולות האלה, אבל פילים יכולים לשמוע אותם גם במרחק של תשעה קילומטרים. הפילה ממליטה בדרך כלל גור אחד, ומיניקה אותו עד שהוא בן ארבע-חמש. בשלב הזה, הוא כבר מתחיל לגדל חטים באורך של 15 סנטימטר, המציקים לאמו בעת ההנקה. גם אחרי שהגור נגמל, הוא ממשיך ליהנות מהגנת השבט.

300 מטר מעוקבים בשנייה

המשכנו בדרכנו במעלה הנהר. הזרימה התגברה, ומנוע הסירה השמיע שאגות מחאה. התרגלנו כבר למחאות שוכני הנהר, ולכן לא נתנו גם לקולות אלו להשפיע עלינו. התקדמנו לאט, ואז התגלה לעינינו המראה המרהיב של מפלי מרצ'יסון.

מפלי מרצ'יסון נמצאים בקטע הנהר הקרוי נילוס ויקטוריה, שמוצאו באגם ויקטוריה, בתחומי הפארק הלאומי מרצ'יסון פולס, הקרוי על שמם. בראש המפלים הנילוס מפלס את דרכו החוצה דרך פרצה ברוחב 7 מטרים. משם הנהר נשפך אל בסיס המפלים בהפרש גובה של 43 מטר, דרך 3 אשדים נפרדים, וממשיך בזרימתו מערבה אל אגם אלברט. במפלים זורמים כ-300 מטרים מעוקבים של מים מדי שנייה. תנינים רבים מתקהלים בבסיס המפלים.

חוקר הארצות הבריטי סמואל בייקר היה האירופי הראשון שהגיע למפלים (ב-1864), והוא קרא להם על שמו של רודריק מרצ'יסון, נשיא החברה הגיאוגרפית המלכותית הבריטית באותה עת. שליט אוגנדה אידי אמין שינה את השם לק"ב""ל"ג"ה, על שמו של אחד מהמלכים האפריקאים, אך השם הקולוניאלי הוחזר עם נפילת משטרו של אמין.

הדייג שלנו ביצע כמה גיחות נגד הזרם בניסיון להגיע קרוב לבסיס המפלים, ואז כיבה מנועו, ונתן לנו להיסחף עם הזרם, כשהוא מחייך כמו ילד בלונה-פארק. בדרך חזרה התרכזנו בכמה סוגי ציפורים לאורך הנהר. בצוקי אבן חול מצאנו קבוצת שרקרקים (Bee-eater). חלקם ישבו על העצים, אחרים הציצו ממחילות שבקיר.

ראינו גם שני סוגי חסידות בצבעים מרהיבים. אחת פרסה כנפיה לאוורור, ושנייה, עם מקור בצבעי כתום-שחור, עמדה על אי קטן בנהר, ועם מעט דמיון אפשר היה לראות את מרים שומרת על משה בתיבה. הרבה מים זרמו מאז ביאור.

הנילוס, קווים לדמותו

הנילוס הפך את מצרים לאימפריה. בזכותו המצרים היו הראשונים לפתח שיטת השקיה מסודרת, שמתבססת על הצפות הנילוס. לא רק החקלאות הרוויחה מכך - ההתמודדות עם ההצפות וחלוקתן לשטחים תחומים יצרו מערכת שלטונית ניהולית, מרכזית ומסודרת. הצורך בחלוקת המים פיתח גם את הטכנולוגיה, שיצרה בין היתר גם אמצעי מדידה שונים. שרידים לאותם כלים נשארו בשפה עד היום. הביטוי "קנה מידה", למשל, הוא אחד מהם - קנה סוף שעליו היו סימנים שעל-פיהם ניתבו את זרימת המים לתעלות השונות.

לנילוס המצרי יש שני מקורות עיקריים - הנילוס הלבן, שמגיע מאוגנדה, והכחול, שמקורו באתיופיה. הלבן זכה בשמו משום שבדרכו צפונה הוא עובר בתוך ביצות, אך יוצא מהן נקי וצלול. שני הנילוסים מתאחדים בחרטום שבסודן, והופכים לנילוס בה"א הידיעה, שזורם במצרים, זה שהתנ"ך מכנה "נהר מצרים", "היאור", "השיחור" או "מי השיחור".

מוצאו של הנילוס הלבן בימת ויקטוריה שבאוגנדה. מכאן הוא זורם צפונה אל הים התיכון, כשהוא עובר דרך אוגנדה, קניה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו (לשעבר זאיר), אתיופיה, דרום סודן, סודן ומצרים כמובן. עורק חיים באזור צחיח. עד היום, רובה הגדול של האוכלוסייה במצרים ובסודן שוכנת לגדות הנהר.

את מקורות הנילוס הכחול גילה לעולם המערבי חוקר הארצות הסקוטי ג'יימס ברוס ב-1770. על מקורות הנילוס הלבן הייתה מחלוקת בין חוקרים, שלא הגיעו להסכמה אם מקורו באגם טנגנייקה או באגם ויקטוריה, שניהם באוגנדה. אגם ויקטוריה זכה לבסוף בבכורה.

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון