גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעת חוק חדשה: לקצר את תקופת ההתנגדות לתוכניות בנייה

זו לא הפעם הראשונה שהצעה מסוג זה עולה, אולם על רקע ההתפתחויות האחרונות בעולם התכנון, מתייצבים רבים למחות כנגד החקיקה המסתמנת

חוקי התכנון והבניה/ צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב
חוקי התכנון והבניה/ צילום: Shutterstock א.ס.א.פ קרייטיב

הדרך המרכזית שבאמצעותה יכול האזרח להשפיע על התכנון בסביבתו הינה הגשת התנגדות לתוכנית. בשנים האחרונות מתבצעים אמנם יותר ויותר הליכים של שיתוף ציבור בשלב מוקדם וראשוני, כדי שהציבור הרחב יוכל להשפיע על התוכנית ולעצב אותה לפני הפקדתה - אולם ההתנגדות נותרה עדיין הזכות העיקרית של האזרח הקטן להשפיע על הבנייה ואפילו לבטלה. בכל מקרה, הזכות הזו מוקנית רק אחרי ההפקדה של התוכנית, שהיא שלב מאוחר יחסית בתהליך התכנון.

הצעת חוק שהוגשה לאחרונה על ידי קבוצה של שבעה חברי כנסת מסיעות שונות, הכוללת בין היתר את יעקב פרי (יש עתיד) ואת חברי הכנסת "החברתיים" אלי אלאלוף (כולנו) ואיציק שמולי (המחנה הציוני), מבקשת לקצר את המועד שבו ניתן להתנגד לתוכניות בנייה (מ-60 יום מאז פרסום דבר ההפקדה של התוכנית כיום, ל-45 יום בלבד). בנוסף, החוק החדש מורה להטיל על המתנגדים אגרה בגובה 1,000 שקל.

לדברי המציעים, המטרה היא להביא "לייעול ולקיצור של הליכי ההתנגדויות הקבועים כיום בחוק התכנון והבנייה". לכאורה, מדובר ביוזמה חיובית שתכליתה ייעול, ודאי בתקופה של משבר דיור ושל נסיונות להגדיל את היצע הבנייה. אך יחד עם זאת, החשש של רבים הוא שמדובר בצעד נוסף לכרסום הדמוקרטיה בישראל.

"ישנה אפשרות לפטור מאגרה"

ח"כ יעקב פרי, שהוא הדמות הדומיננטית בהצעה החדשה, שהה בימים האחרונים בחו"ל וענה בכתב לשאלותינו.

האם אין אתה חושש שהאגרה תמנע מהציבור להגיש התנגדויות, ולמעשה, להיות שותף בזכות האלמנטרית הנוגעת לעיצוב חיי היום-יום שלו?

"כוונת הצעת החוק היתה לגבות תשלום אגרה רק אם מדובר בהתנגדות קנטרנית שאין בה ממש, ושמביאה לסיאוב מיותר בהליכי התכנון והבנייה. לפי ההצעה, תשלום האגרה אינו חל על כל סוגי התוכניות. ישנה אפשרות להגיש למוסד התכנון בקשה לפטור מאגרה. יתרה מכך, הצעת החוק קובעת כי אם קיבל מוסד תכנון את ההתנגדות, אפילו בחלקה, תוחזר האגרה במלואה לידי מגיש ההתנגדות, בתוך 30 יום מיום החלטת המוסד".

בשנים האחרונות מערכת התכנון המציאה מנגנונים שהולכים ומרחיקים את הציבור משיתוף בהליכי תכנון, למשל הוותמ"ל - ועדת העל הממשלתית לאישור מזורז של מתחמי בנייה גדולים. למה אתם סבורים שצריך להוסיף עוד מכשול? האמנם זה מה שיזרז את הליך קידום התוכניות?

"ממידע שהגיע לידי עלה כי הליך ההתנגדויות הפך לחלק כמעט בלתי נפרד מהנוף התכנוני. מספר ההתנגדויות, שפעמים רבות מוגשות מתוך קנטרנות וללא הצדק סביר, מסרבל ומאריך את הליכי התכנון, מה שבסופו של דבר פוגע בזוגות הצעירים השואפים לרכוש דירה למגורים. כמו כן, כאמור, תשלום האגרה אינו מהווה מכשול, שעה שהוא מוחזר למתנגד שיש ממש בהתנגדותו".

אבל כאמור, יש מי שחושש שמדובר באקט פופוליסטי נוסף שמחליש את הציבור. פרופ' יפעת הולצמן גזית מבית הספר למשפטים במכללה למנהל, מסבירה שההתנגדות היא כלי חשוב, כי היא נותנת ביטוי ל"כללי הצדק הטבעי", כלומר, היא מאפשרת התראה ראויה וזכות שימוע. היא מבקשת להדגיש שההתנגדות גם מאפשרת למוסד התכנון לאסוף מידע נוסף על התוכנית, תמונה עובדתית שלא היתה בהכרח קיימת בפניו. במובן הזה, ההתנגדות מטייבת את התכנון.

הולצמן גזית מדגישה את הזיקה הברורה של ההתנגדות גם לשקיפות: "אם אנחנו מאפשרים התנגדות אנחנו מקדמים טוהר מידות, מנהל תקין ואמון במערכת".

היא אינה פוסלת תשלום אגרה, אך סבורה שיש להשית אותה רק על מי שהרוויח כתוצאה מהגשת ההתנגדות: "בעיני, אם אדם צריך לשלם 1,000 שקל המשמעות היא שאין התנגדות. אם רוצים להטיל אגרה, הדרישה הלגיטימית היא רק ממתנגדים שהתוכנית השביחה אותם".

מי שעוסקת כבר שנים רבות בנושא ההתנגדויות וגם פרסמה ספר בנושא היא פרופ' רחל אלתרמן, מתכננת ערים ומשפטנית, חוקרת בכירה במוסד שמואל נאמן למחקרי מדיניות לאומית בטכניון. לדבריה, התאחדות הקבלנים פועלת כבר שנים, באמצעות עורכי דין בכירים, שתדלנים וחברי כנסת, לקדם תיקונים והצעות חוק שמטרתם לצמצם את זכות ההתנגדות על מנת "לזרז תהליכים".

בעיני אלתרמן, ההתנגדות היא הבסיס, "האושיות של תהליכי התכנון והבנייה. משהו שורשי ליחס בין המנהל השלטוני והאזרח".

אלתרמן, שערכה מחקר השוואתי בינלאומי, סבורה שאין התנגדות שאינה מוצדקת: "באופן רגיל לא מצאנו התנגדויות סרק. האם אנשים שהולכים וטורחים וכותבים התנגדות, מביאים תצהיר חתום על ידי עורך דין, עושים את זה בתור תחביב? אנחנו אנשים עסוקים, יש לנו קריירות, ילדים".

רעיון האגרה החדש הוא בעיניה בבחינת "תחבולה שלכאורה לא עונשית". אלתרמן מדגישה כי "את המונח 'שלא בתום לב', שהופיע בסעיף 106 ד' (אם ההתנגדות קנטרנית או טורדנית, או לא בתום לב, יש לוועדות התכנון את האפשרות לפסוק הוצאות - ג.נ), והוא בבחינת נוסח ריק, הם החליפו למונח 'התנגדות שלא התקבלה'".

"כבר היום מעמדו של הציבור נחות"

עורכת הדין חיה ארז, שמתמחה בקשר בין תכנון לסביבה, מבהירה שכדי שהתנגדות תהיה אפקטיבית, יש צורך להיעזר באיש מקצוע, מתכנן או עו"ד, שיוכל למצוא את הפגמים בתוכנית ויסייע בהבאת טיעונים ונימוקים וגם בניסוח.

כאחת שמסייעת לרבים ללא תמורה, פרו בונו, אין לה ספק שאגרה שתושת על תושבים תהפוך למכשול: "במילים פשוטות, המשמעות היא הדרה של האוכלוסיות החלשות בהליך התכנוני". את הרעיון של קבלת פטור מתשלום היא דוחה על הסף : "זו בדיחה. היא פוגעת בפרטיות של האזרח. היא אולי מוצדקת במקרים של הוצאה לפועל, כשאדם לא משלם חוב, אבל לא כשאדם רוצה לממש את זכות הטיעון החוקית שלו".

ח"כ תמר זנדברג (מרצ), שהיתה בעבר חברה בוועדה המקומית לתכנון ובנייה של העיר ת"א-יפו, זועמת על ההצעה: "זו הצעה שהיא צינית או מטופשת. אני לא רואה איך יכולות להסתתר מאחורי ההצעה הזאת כוונות טובות.

"כבר היום מעמדו של הציבור נחות במערכת התכנון. למעשה, המקום היחיד ששמור לו זה כמתנגד, וגם זה רק בשלבים מאוחרים של קידום התוכנית, אחרי שהיא כבר מבושלת, ואי-אפשר להשפיע עליה. וכל זה עוד לפני מהלכים מרחיקי לכת שקרו בשנים האחרונות כדוגמת הוותמ"ל. ההצעה מצטרפת למגמה של ראיית הציבור כמטרד, כנתין של המערכת הממשלתית שעוד מוסיפה חטא על פשע וגובה ממנו קנס".

במרכז הארץ ובשכבות החזקות מתנגדים יותר

מחקר השוואתי שערכו ד"ר טליה מרגלית מהמחלקה לאדריכלות ופרופ' אדריאנה קמפ מהמחלקה לסוציולוגיה באוניברסיטת תל-אביב, בדק דפוסים של הגשת התנגדויות וקבלתן בתשע ערים ברחבי ישראל, בשנים 2010-2013. הממצאים, שטרם פורסמו, הראו שלמרות שיש בפריפריה (באר-שבע, אשקלון ונצרת) פעילות תכנונית יותר ענפה מאשר באזור המרכז, הרי שמספר ההתנגדויות נמוך באופן משמעותי. בתל-אביב למשל הוגשו התנגדויות ל-33% מהתוכניות המוגשות, בעוד שבבאר-שבע הוגשו התנגדויות רק ל-4%.

ממצא נוסף שעולה מן המחקר, ואינו מפתיע, הוא שמבחינה מעמדית הקבוצה שהכי מתנגדת היא המעמד הבינוני-גבוה. מצד שני, רק חלק קטן יחסית מההתנגדויות שלהם מתקבלות. ד"ר מרגלית מבהירה שבארצות מפותחות מבינים שכדי להגיע לקונצנזוס בתכנון, צריך לעשות שיתוף ציבור. בקנדה, למשל, מפרסמים תחילה את הכוונה התכנונית ונותנים לשכנים להגיב, ורק אז מתחיל תהליך התכנון.

"צריך להבין שמה שיש לנו זה מעט ומאוחר", אומרת ד"ר מרגלית. "ההתמשכות של תהליך התכנון מייצרת מצב של מחויבות של ועדות התכנון ליזמים ולתוכנית, ועל כן יש אחוזי דחייה גבוהים של ההתנגדויות.

המעמד הסוציו

עוד כתבות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

בלינקן מבהיר: "ארה"ב לא הייתה מעורבת בתקיפה באיראן"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל • עדכונים בולטים 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?