גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היקפי הבנייה למגורים מזנקים - אבל שוכחים את מבני הציבור

הסיבות לפערים: אין כוח-אדם, אין תמריצים, ואין תקציבים ■ מי בכלל צריך מגרש ספורט ואולם תרבות? ■ כתבה שנייה בסדרה

מגרש ספורט. המדינה אוסרת על נטילת הלוואות לטובת פרויקטים כאלו / צילום: רויטרס
מגרש ספורט. המדינה אוסרת על נטילת הלוואות לטובת פרויקטים כאלו / צילום: רויטרס

בשבוע שעבר כתבנו שהתחלות הבנייה וגמר הבנייה למשרדים ולמסחר - שאמורים להניב לרשויות המקומיות ארנונה ולספק הכנסה שתאזן את המגורים הגירעוניים - רשמו בשנה שעברה ירידה משמעותית. השבוע נעסוק בפן אחר ומהותי של בנייה שאינה למגורים - מבני ציבור.

האם שכונות המגורים החדשות והענקיות שמוקמות בארץ מקבלות תמיכה מספקת של מוסדות ציבור? האם בזמן שהתחלות הבנייה למגורים נמצאות ברף גבוה בשנתיים האחרונות, יותר מ-50 אלף יחידות דיור בשנה, התחלות הבנייה למבני הציבור מציגות צמיחה דומה? האם בכל השכונות החדשות, וגם בשכונות הישנות המתחדשות, יהיו מחר או מחרתיים מספיק גנים ובתי ספר, מרפאות, ספריות, בתי כנסת ואולמות תרבות?

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה המתמקדים בהתחלות בנייה, בנייה פעילה וגמר פעילה בייעודים הרלוונטיים, התשובה כנראה שלילית. במקום לראות עלייה בהיקפי הבנייה של מוסדות ציבור, נרשמה ב-2016 ירידה ברוב הייעודים.

התחלות הבנייה שאינה למגורים ירדו בסך הכול בלמעלה מ-20% בשנת 2016 לעומת שנת 2015. נתוני גמר הבנייה מעידים אף הם על ירידה של כ-35% בשנה. נתוני הלמ"ס אודות מבני הציבור מעידים כי גם בתחום זה נרשמה ירידה לא מבוטלת בין 2015 ל-2016, למרות הגידול באוכלוסייה ולמרות הקמת שכונות חדשות והיקפי בנייה גבוהים למגורים. נציין כבר כעת כי הירידה משמעותית יותר בכל הקשור לבניית מבני חינוך ומבני ציבור אחרים, ואילו דווקא בתחום מבני הציבור לבריאות נרשמה עלייה.

ברמה הארצית יש מגמת ירידה בארבע השנים האחרונות (2013-2016) בכל הקשור להיקפי הבנייה הפעילה בכלל ייעודי מבני הציבור. בחלוקה למחוזות, בהתחלות בנייה של כלל מבני הציבור נרשמה במחוזות ירושלים וחיפה ירידה גורפת מ-2016 ל-2015. בנתוני גמר הבנייה לכלל מבני הציבור ניכרת תמונה דומה במחוז חיפה וגם במחוז הצפון - ירידה בשיעור המ"ר שבנייתן הסתיימה ב-2016. עם זאת, כשבוחנים את הבנייה הפעילה ברוב המחוזות המגמה מעורבת, למעט מחוז המרכז, שם היקף המ"ר בבנייה עבור מוסדות ציבור רשם ירידה לעומת 2015 גם בבריאות, גם בחינוך וגם בשאר הייעודים. נזכיר שמדובר במחוז בו הבנייה הפעילה למגורים נמצאת ברמה הגבוהה ביותר (כמעט 7 מיליון מ"ר), ולכן ירידה בשיעור הבנייה הפעילה במוסדות הציבור מעוררת תהייה (שלא לומר בהלה).

"הקצאה רק למגורים"

ברשויות המקומיות אומרים שהירידה בהיקף הבנייה נובעת בראש ובראשונה מבעיה תקציבית: "בניית מבני ציבור שאינם בתי ספר וגני ילדים, כמו היכלי תרבות וכד' - תלויה במקורות התקציביים שיש לרשויות המקומיות וביכולתן לקחת הלוואות מהבנקים לצורך מימון התב"ר (תקציב בלתי רגיל) שמתקצב את המיזמים היקרים הללו", אומר עו"ד איתן אטיה, מנכ"ל פורום 15 הערים הגדולות. לדבריו, "ירידה בהיקף התחלות הבנייה של מבני ציבור מסוג זה יכולה לנבוע אך ורק מהדלדלות של מקורות התקצוב של הרשויות המקומיות, ומיכולתן לשאת בהלוואות העתק מהבנקים כדי לתקצב את התב"רים הללו.

"אגב, לא אחת משרדי הפנים והאוצר אוסרים על העיריות לקחת הלוואות לצורך מימון תב"ר ובניית מבנה ציבור כזה או אחר, בין היתר בגלל שהם הגיעו למסקנה שנטל ההלוואות ודלדול המקורות של אותה רשות מקומית הגיעו לנקודה שמסכנת את הרשות.

"ממשלת ישראל עוד מגדילה לעשות ומוסיפה ומחלקת זכויות בנייה במתנה ליזמים ומעניקה להם פטור מתשלום היטל השבחה. לאור כל האמור, אין כל פלא שמקורות התקצוב של השלטון המקומי התדלדלו, כך שאינם מאפשרים בנייה מסיבית של מבני ציבור".

ובעוד ברשויות המקוריות מדברים על בעיה מימונית, הקבלנים מסבירים את המצב במצוקת כוח-האדם ובהעדפה הברורה של המדינה להשקיע בתחום המגורים. אשר גרין, סגן נשיא התאחדות בוני הארץ ויו"ר אגף בנייה חוזית, אומר: "אני שואל כבר כמה זמן את כל הגורמים עם מי הם רוצים שאעבוד באתרי הבנייה של אותם מבני ציבור. היום אני לא מקבל עובדים זרים ולא מקבל פלסטינים, כי על פי ההקצאות החדשות הם הולכים רק למגורים. אז או שאהיה גנב ואעסיק בצורה לא חוקית, או שאתמודד עם מצב בלתי אפשרי. זה מצב לא נורמלי.

"התקשרו אליי ממוסד ביטחוני מכובד ושאלו אותי איך אני יכול לעזור להם, כי הם לא מצליחים לקבל הצעות מקבלנים. שאלתי למה? אמרו לי שהקבלנים לא מגישים הצעות כי הם טוענים שאין להם עובדים ושהכל מתמקד במגורים. וזו דוגמא אחת.

"אפילו הנושא של התיעוש משפיע. נותנים עכשיו הטבות למי שיבנה מתועש. יופי. אבל גם זה רק למגורים, בניית מבני ציבור לא מתועשת ואין הטבות. אז גם הקבלנים מעדיפים שוב ללכת למגורים. רודפים אחרינו להגיש הצעות, ואנחנו לא פעם צריכים להגיד 'לא'. אין הרבה חברות שיכולות לבצע, ובטח לא פרויקטים מסובכים. בתקופה האחרונה קבלני ביצוע רק הולכים ומתמעטים, ואין במקומם חדשים שקמים. הכל משפיע".

בריאות: מחלקה היא 1,600 מ"ר במקום 1,000

בכל הקשור למבני בריאות התמונה שעולה מהנתונים אופטימית יותר, אך התמקדות במספרים אינה מגלה את התמונה כולה. קטגוריית הבריאות כוללת בניית בניינים ותוספות בנייה המיועדים למתן שירותי בריאות: בתי חולים, מרפאות וחדרי חולים ותחנות טיפת חלב.

על פי נתוני הלמ"ס, שיעור התחלות הבנייה זינק ב-75% בין 2015 ל-2016, מרמה של כ-28 אלף מ"ר ב-2015 לרמה של כ-49.2 אלף מ"ר ב-2016. ומנגד, נתוני גמר הבנייה מעידים על ירידה בשיעור 37% באותה התקופה. כך שאמנם התחלות הבנייה זינקו, אבל ייתכן שהן מחפות על המחסור שנוצר בשנה שעברה, אז עמדו התחלות הבנייה על שפל של שנים אחדות.

בחינת היקפי הבנייה הפעילה לאורך השנים האחרונות מעידה על ירידה מתמשכת בהיקפים. כך, ב-2013 עמד נתון זה על כ-303.2 אלף מ"ר ובשנת 2016 על כ-271.1 אלף מ"ר.

ברמת המחוזות, ניכר שבמחוזות ירושלים, הצפון וחיפה חלה ירידה בשיעור התחלות הבנייה, אולם במחוזות תל-אביב, המרכז והדרום נרשמה עלייה. הירידה המשמעותית ביותר נרשמה במחוז ירושלים שם צנחו התחלות הבנייה בלא פחות מכ-95% מרמה של כ-12.9 אלף מ"ר ב-2015 לרמה של 546 מ"ר בלבד ב-2016. במחוז חיפה מדובר בירידה בשיעור של 82% מרמה של 6,646 מ"ר לרמה של 4,070 מ"ר ובמחוז צפון מדובר על ירידה בשיעור 11.5% מרמה של 4,600 מ"ר ל-4,070 מ"ר. במחוז מרכז עלו התחלות הבנייה בשיעור 25% ובמחוזות תל-אביב והדרום נרשם זינוק משמעותי בהתחלות הבנייה, שמקורו במעט התחלות ב-2015 אם מדובר בתל-אביב ובזינוק במחוז דרום בשל הבנייה הנרחבת בברזילי באשקלון ובבית החולים סורוקה בבאר שבע.

נתוני גמר הבנייה, ההיצע שהשתחרר לשוק, מראים ירידה ברוב המחוזות. למעט מחוזות ירושלים והדרום שרשמו עלייה (62% ו-110% בהתאמה) לצד יו"ש עם עלייה בשיעור של למעלה מ-280% (במספרים מדובר בהיקפים זניחים - מרמה של 255 מ"ר לרמה של 980 מ"ר), בשאר המחוזות נרשמה ירידה. כך, הירידה המשמעותית ביותר נרשמה במחוז תל-אביב בו ניכרת ירידה בשיעור כ-99% לרמה של כ-50 מ"ר בלבד ב-2016. ירידה משמעותית נרשמה גם במחוז הצפון (84%) לרמה של 3,696 מ"ר בלבד ב-2016. במחוזות חיפה והמרכז נרשמה ירידה נוספת, בשיעור 64% ו-16% בהתאמה.

יהודה רון, סמנכ"ל בכיר במשרד הבריאות וראש מינהל תכנון ובינוי ופיתוח מוסדות רפואה, מאשר שבשנים האחרונות היקף ההשקעה בבניית מבני בריאות חדשים ירד משמעותית. "בינוי בתחום הבריאות קשור למימון ממשלתי וגם לתרומות, ושני הדברים ירדו משמעותית.

"בעבר, בתחילת שנות ה-70 למשל, ההשקעה היתה אדירה. במונחים של היום, היתה השקעה שהיקפה סדר גודל של 20 מיליארד שקל. בשנת 1973 היו בבנייה 7,000 מיטות במערכת ועוד 1,000 מיטות בתכנון.

"הבנייה היתה בכל התחומים: מיטות כלליות, פסיכיאטריות, שיקום וכו', חלקן בבי"ח חדשים וחלקן שדרוג בי"ח קיימים שהיו בצריפים. היקף הבנייה האדיר של מיטות התבצע כאשר היו באותו זמן 10.5 אלף מיטות כלליות, זו היתה תוספת משמעותית ביותר.

"על מנת להבין את השינוי שחל נציין לדוגמה ששיעור המיטות הכלליות ל-1,000 נפש עמד אז על 3.3, ואילו היום עומד על פחות מ-1.8 ל-1,000 נפש. גם היקף תקציב הפיתוח הממשלתי, היום הוא 3% מסה"כ התקציב של משרד הבריאות הכולל בתי חולים לעומת שליש מכלל התקציב שהיה באותן שנים. מאז שנות ה-70 לא היה דבר כזה".

זאת ועוד, "התקנים החדשים שרק הולכים ומתווספים הופכים למשל את שטח המחלקות היום לגדולות יותר ממה שהיה נהוג בעבר", אומר רון. "אם פעם מחלקה היתה בשטח של 1,000 מ"ר, היום מחלקה אחת היא בשטח של 1,600 מ"ר, כי המטראז' של כל פונקציה גדל. אז גם אם היקף המ"ר נשא אותו הדבר, התוצר הסופי נמוך יותר, למשל שתי מחלקות לעומת שלוש פעם. ולזה צריך להוסיף את התייקרות חומרי הגלם, וכן דרישות סטטוטוריות חדשות כמו כיבוי אש, מיגון, חיזוק מבנים, נגישות וכו'. הכל מוביל בסופו של דבר לעלויות גבוהות יותר ולפחות התחלות בנייה".

עוד מרכיב משמעותי הוא נושא הקרקע, וגם בנושא הזה מסביר רון כי קשה למצוא שטחים פנויים, בעיקר באזור המרכז. "צוחקים עליי לפעמים שאני מחפש כבר היום קרקע לעוד 30 שנה אבל אני אומר שהדברים האלו לוקחים זמן וצריך להתחיל לעבוד על זה היום כדי לא למצוא את עצמך מחפש בנרות מגרשים עוד כמה שנים".

רון אומר שבעוד נתוני התחלות הבנייה המתייחסים ל-2016 לבדה מעידים על עלייה במ"ר הבנוי לעומת 2015, צריך להסתכל על המגמה הארוכה יותר, לראות מה היה היקף הבנייה הפעילה בשנים האחרונות - ולגלות שאכן נרשמת ירידה זוחלת. "יש גם משתנים שלא קשורים רק להתחלות או לגמר בנייה כי בניין יכול להיות גמור, אבל להמתין תקופה ארוכה עד שייקבל טופס 4 למשל. עוד דבר שמשפיע הוא תקופת בחירות שבה יש הקפאה של ההתקשרויות הממשלתיות".

את הקפאת ההתקשרויות אפשר לראות גם בנתוני התחלות הבנייה ב-2015 במבני הבריאות. בשנת בחירות זו עמד היקף המ"ר שהחל להיבנות על שפל של כ-28 אלף מ"ר בלבד.

מי צריך בית אבות

נתוני הלמ"ס מפרידים בין מבני הציבור לחינוך ובריאות, לבין שאר מבני הציבור. הקטגוריה השלישית כוללת שירותי סעד, דת, בידור, ספורט ומקלטים ציבוריים. למשל מתנ"ס, בית כנסת או בית אבות.

על פי הנתונים, גם קטגוריה זו רשמה ירידה הן בהתחלות הבנייה והן בגמר הבנייה. וגם במקרה הזה, סקירת היקפי הבנייה הפעילה מעידה אף היא על מגמת ירידה במ"ר הבנויים.

ברמה הארצית, ב-2016 החלו להיבנות כ-159.3 אלף מ"ר לעומת כ-228.7 אלף מ"ר ב-2015, ירידה בשיעור של כ-30%. נתוני גמר הבנייה מעידים על ירידה בשיעור 27% באותה התקופה, ל-185.9 אלף מ"ר ב-2016. בבנייה הפעילה ירד היקף המ"ר שנמצאים בעבודה בשיעור 5%.

גם כאן, החלוקה למחוזות מעידה על מגמה מעורבת. בכל הנוגע לירידה בהתחלות הבנייה, המחוז שבו התחלות הבנייה למגורים היו הגבוהות ביותר - מחוז מרכז - נמצא בראש הרשימה. בשנת 2015 החלו להיבנות כ-96.2 אלף מ"ר לעומת כ-26.8 אלף מ"ר בשנת 2016, צניחה של 72%. קשה שלא לתהות כיצד מוסדות הציבור יתמכו בכל בנייני המגורים החדשים.

ירידה משמעותית בשיעור 42.5% נרשמה גם במחוז חיפה, מ-53.2 אלף מ"ר לכ-30.5 אלף מ"ר בלבד. במחוז ירושלים נרשמה ירידה בשיעור 29% ובמחוז צפון ירידה מתונה של כ-2.1% בלבד. במקביל, מחוז תל-אביב רשם את הזינוק הגדול ביותר (פי 5), מחוז הדרום רשם עלייה בשיעור 47.7% וגם ביו"ש נרשמה עלייה בשיעור 15.4%.

נתוני גמר הבנייה מעידים כי במחוזות ת"א וירושלים נרשמה הירידה הגדולה ביותר. כך, במחוז ירושלים ירד שיעור המ"ר שבנייתם הסתיימה ב-2016 בשיעור 86%, ל-11.2 אלף מ"ר. במחוז תל-אביב נרשמה ירידה בשיעור 82%, לרמה של כ-7,656 מ"ר בלבד. ירידה לא מבוטלת נרשמה גם במחוז חיפה, שם הסתיימה בנייה של מוסדות ציבור בהיקף 4,907 מ"ר ב-2016 לעומת כ-10.1 אלף מ"ר בשנת 2015. במחוז הצפון נרשמה ירידה בשיעור 14%. עם זאת, עליות נרשמו במחוזות מרכז, דרום ויו"ש. במחוז הדרום נרשמה עלייה משמעותית בשיעור 78% ל-70.7 אלף מ"ר. במחוז המרכז נרשמה עלייה בשיעור 20.5% לרמה של כ-55.1 אלף מ"ר בשנת 2016. ביו"ש האמיר המספר בשיעור כ-16.6% ל-12.1 אלף מ"ר.

בנייה של מבני ציבור

בכל הקשור למבני חינוך, יש מפתחות קבועים שצריכים לעמוד בהם. על פי הנתונים, בשנת 2016 החלו להיבנות 314,434 מ"ר בייעוד זה בישראל. בהשוואה לשנת 2015, אז החלו להיבנות 393,295 מ"ר, מדובר בירידה של כ-20%. גם בנתוני גמר הבנייה נרשמה ירידה בשיעור של כ-19.3% בין 2015 ל-2016.

"הקפאת התקשרויות"

בחינת נתוני הבנייה הפעילה מעידה אף היא על ירידה בהיקפים בין 2015 ל-2016, בשיעור כ-4.4% במ"ר הבנוי למבני חינוך. כשבוחנים את היקף הבנייה הפעילה במבני חינוך בשנים 2013-2016 ניכרת ירידה בהיקף המ"ר שנמצאים בבנייה מרמה של כ-58.8 אלף מ"ר ב-2013 לכ-51.3 אלף מ"ר בשנת 2016.

"עיקר מבני הציבור שהרשויות המקומיות בונות הם מטבע הדברים בתי ספר וגני ילדים. לגביהם אנו בונים על פי הגידול של העיר, ובונים כל העת, ללא הפסקה, כי כידוע הגידול הטבעי בישראל הוא מהגבוהים בעולם", אומר עו"ד איתן אטיה, מנכ"ל פורום ה-15.

תחום מבני החינוך הושפע מכמה החלטות ואירועים בשנים האחרונות. למשל, ההחלטה להחיל את חוק חינוך חינם כבר מגילאי שלוש, הובילו לקפיצה ב-2014 למשל, אבל בשנים שלאחר מכן נרשמה ירידה. במקביל, בחירות 2015 הובילו להקפאת התקשרויות, מה שהוביל גם במקרה הזה לצמצום התחלות בנייה.

הירידה בהתחלות הבנייה ניכרת במרבית המחוזות. הירידה המשמעותית ביותר, בשיעור של כ-42.4%, נרשמה במחוז חיפה, שם החלו להיבנות כ-26.5 אלף מ"ר בשנת 2016 לעומת כ-46.1 אלף מ"ר ב-2015. ירידה משמעותית נרשמה גם במחוז ירושלים מרמה של כ-67.5 אלף מ"ר ב-2015 לכ-44.1 אלף מ"ר ב-2016, ירידה בשיעור כ-35%. ירידה דומה נרשמה באותה התקופה גם במחוז הדרום, ירידה בשיעור כ-32.4% לרמה של כ-44 אלף מ"ר ב-2016. ירידות נוספות, אם כי מתונות יותר, נרשמו במחוזות מרכז (14%) ותל-אביב (1.3%). המחוזות שבהם נרשמה עלייה בשיעור התחלות הבנייה למבני חינוך הם מחוז צפון(0.9%) ומחוז יהודה ושומרון (יו"ש), עם עלייה של 3.8%.

כאשר מסתכלים על נתוני גמר הבנייה של מבני החינוך, גם כאן נרשמה ירידה ברוב המחוזות. הירידה המשמעותית ביותר בגמר הבנייה נרשמה במחוז חיפה, שם צנח נתון זה בכ-51.7% לרמה של כ-19.9 אלף מ"ר בלבד. גם במחוז ירושלים נרשמה ירידה משמעותית, בשיעור כ-45%, לרמה של כ-41.2 אלף מ"ר ב-2016.

מחוז הצפון רשם אף הוא ירידה משמעותית בגמר הבנייה בשיעור כ-36.7% לרמה של כ-42.1 אלף מ"ר ב-2016 וכך גם מחוז דרום עם ירידה בשיעור כ-21.4% לרמה של כ-50.2 אלף מ"ר. במקביל, מחוז תל-אביב דווקא רשם עלייה בכל הקשור לגמר הבנייה, בשיעור 16% לצד מחוז המרכז בו נרשמה עליה של כ-3.4% ואזור יו"ש עם עליה בשיעור 18%.

ומה כוללת קטגוריית החינוך? לפי הגדרות הלמ"ס, בנייה לחינוך כוללת בניינים ותוספות בנייה המיועדים למתן שירותי חינוך: גני ילדים, בי"ס, מוסדות להשכלה גבוהה, ישיבות ובתי ספר תורניים גבוהים.

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"