גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עדויות עובדי High Q: התנהלות מחפירה של הנהלת החברה

עדויות שהגיעו לידי "גלובס" חושפות התנהלות מחפירה של הנהלת High Q: ביטולי קורסים פתאומיים, גלי פיטורים "מטורפים", איומים על עובדים ■ "המנכ"ל היה רודן, אנחנו - מריונטות"

איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט
איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופט איתן אורנשטיין, נענה אתמול (א') לבקשת עובדי מכון הפסיכומטרי High Q והוציא צו פירוק זמני לחברה. אורנשטיין מינה את עו"ד קרן רייכבך-סגל ממשרד איתן מהולל שדות למפרקת הזמנית של החברה.

לבקשת הפירוק צורף תצהיר של כרמית תא-שמע, המשנה למנכ"ל שעובדת בחברה מ-2005, שבו היא מציינת כי ביום חמישי האחרון התקשר אליה שם לוי, המנכ"ל ובעל השליטה בחברה, והודיע כי לא תהיה לה אפשרות לשלם את שכר עובדיה למארס 2017 במלואו.

לדברי עו"ד גרינברג, החובות של החברה מוערכים ב-2.5-3 מיליון שקל, מכיוון שהעובדים קיבלו רק חלק ממשכורת מארס, זאת בנוסף לחובות לקופות הגמל (הפרשות), וזכויות שוטפות שאינן משולמות (פיצויים, הבראה וכו').

ביטולי קורסים מעכשיו לעכשיו

מעדויות שהגיעו לידי "גלובס" מצטיירת התנהלות בעייתית של הנהלת החברה, האצת התשלומים בחודש האחרון, ירידה לחייהם האישיים של העובדים, ניהול בשלט רחוק באמצעות סקייפ ושיטות מכירה שנויות במחלוקת.

ר' (השמות המלאים שמורים במערכת) עובד בחברה כבר כמה שנים ומתאר התנהלות מפוזרת בחודש האחרון - ביטולי קורסים, תלונות על מורים שלא טופלו, פיטורים של עשרות מוקדנים בלי סיבה. לטענתו, לפני שבועיים פוטרו בבת-אחת 10 יועצי לימודים ללא סיבה, אחד מהם מיד כשחזר מהשבעה של אביו.

הוא מספר כי בבוקר יום שישי האחרון העובדים התבשרו כי החברה מתפרקת בלי הסבר. ר' לא קיבל 60% מהשכר של חודש מארס, ולדבריו, אין ביכולתו לשלם את שכר הדירה שלו. לפי ההערכות, רק בסוף אפריל הוא צפוי לקבל את שאר הסכום.

עובדים בחברה מדווחים כי נוצר הרושם שהחברה בירידה תקופה ארוכה - כבר בראש השנה העובדים לא קיבלו מתנות לחג, אך הייתה תקווה שהמצב ישתפר. על-פי עדויות שהגיעו לידי "גלובס", ב-3 השבועות האחרונים קיבלו העובדים במייל דרישה לקיים גביית כספים מואצת כדי להכניס כמה שיותר מזומנים לחברה, שלוותה באמירות כמו "מי שלא גובה, לא הולך הביתה".

במייל שנשלח אל העובדים ב-6 במארס נדרש מהם לעדכן בבהילות כמה מתוך הצ'קים שנמצאים בידי החברה הם למוטב בלבד ואילו לא. בנוסף, העובדים מתארים התנהלות לחוצה ומבולגנת שבמסגרתה קורסים מבוטלים מעכשיו לעכשיו.

עובדות של חברת High Q בבית המשפט (צילום: שלומי יוסף)

"בראש השנה אמרו לנו שלא נקבל מתנות לחג, והתחלנו להרגיש בעייתיות"

"מעולם לא ראיתי את המנכ"ל", אומר ר'. "בכל שנות עבודתי פניתי אליו פעם אחת בהודעת סמס, והוא ענה לי תודה. ידוע לי שאחת העובדות אצלנו ניסתה ליצור עמו קשר בימים האחרונים, והוא לא מגיב. זה מאוד הפתיע אותנו, לא היו רמזים. בראש השנה אמרו לנו שלא נקבל מתנות לחג, והתחלנו להרגיש בעייתיות, אבל מצד שני ראינו שנפתחים קורסים, וחשבנו שיש שיפור. היו מנהלים ונציגים שהיה קשה להם לסגור את היעדים, אבל חשבנו שמדובר בקושי בכל הענף".

שם לוי, בתחילת שנות ה-60 לחייו, הקים את החברה עם יואל וגבע ושותף שלישי בשנת 1983. גבע ולוי הכירו בתקופה שבה שניהם לימדו במכון פסיכומטרי אחר - אנקורי - גבע לימד מתמטיקה, ולוי לימד אנגלית. בשנת 2000 עזב לוי את ישראל ועבר לסינגפור. לפני 6 שנים עבר מסינגפור למונקו, שם ככל הנראה הוא מתגורר כיום עם אשתו ושני ילדיו. לוי מחזיק בחברה סינגפורית בשם PREP2GO העוסקת גם היא בתחום החינוך, ולפי האתר שהיא מפעילה, קמה כזרוע של HIGH Q.

נ' עבד בחברה בין השנים 2012 ל-2015. הוא החל את עבודתו בתפקיד מנהל סניף, התקדם לתפקיד מנהל אזור וסיים בתפקיד בכיר של מנהל שירות של הרשת. נ' פוטר לפני 3 שנים ועבר לרשת מתחרה בלימודי אנגלית - ברלינגטון אינגליש - לאחר שפוטר, לדבריו, יומיים לפני שהחל שירות מילואים וללא שימוע. נ' החליט לתבוע את החברה וקיווה לזכות בסכום פיצויים משמעותי. הדיון בעניינו היה אמור להיות ב-20 באפריל, אך כעת מסתמן שאפילו הוצאות המשפט שלו - 20 אלף שקל - לא יכוסו.

נ' טוען כי לאחר שפוטר דרשה הנהלת החברה מכל העובדים למחוק אותו גם מחשבון הפייסבוק הפרטי שלהם. בכתב התביעה בעניינו של נ', שהוגש לבית המשפט, נטען כי החברה "ניצלה את כוחה ומרותה בניגוד גמור לדין או למוסר ודרשה שהתובע יוסר מרשימת החברים בפייסבוק הפרטי שלהם. היו שתי עובדות שסירבו ופוטרו לאלתר בשל כך... יודגש כי הנתבעת לא היססה ואף איימה על עובדים רבים שיזמו מסיבת פרידה מהתובע כי אם יגיעו, יפוטרו לאלתר... נוצר מצב שבו כל הנוכחים שהעזו להגיע למסיבת הפרידה הפכו למושא המסיבה, משפוטרו בגלל שהגיעו למסיבת הפרידה. מסיבת פרידה זו לא נערכה בחצרי הנתבעת ואף לא בשעות העבודה".

יחסיו של נ' ולוי ידעו גם ימים יפים יותר. נ' מתאר התנהלות עבודה שלפיה לוי ניהל את העובדים בסקייפ מרחוק, ורובם מעולם לא ראו אותו, למעט קבוצה מצומצמת של עובדים שהייתה קרובה לצלחת. לדבריו, הוא ועוד שני עובדים, בהם תא-שמע, סמנכ"לית החברה, וסמנכ"ל הכספים של החברה היו נפגשים עם לוי במלון 5 כוכבים ברומא בשם The Westin Excelsior Rome ומנהלים בו את הישיבות האסטרטגיות של החברה. לדבריו, לוי היה חובב נסיעות ארוכות ונוהג ברכבו ממונקו לרומא כדי להיפגש איתם לישיבות שנמשכו בין יום ל-3 ימים.

נ' ביקר ברומא פעמיים לטובת פגישות עם לוי - הפעם הראשונה הייתה בינואר 2015, והפעם השנייה הייתה באפריל 2015. שאר ההתנהלות מול התקיימה בשיחות סקייפ. הוא מתאר את מערכת היחסים עם לוי כבלתי שגרתית: "הוא היה רודן, ואנחנו היינו סוג של מריונטות. הוא היה מתקשר בשבת בלילה ובשישי בלילה. מערכת יחסים הזויה".

לדברי נ', HIGH Q הייתה לפני שנתיים בתקופת צמיחה. לדבריו, החברה הייתה אז במצב מעולה והחזיקה כ-50 סניפים פעילים. להערכתו ולהערכת עובדים נוספים, החברה החלה להיפגע כשהשתנתה שיטת המכירה לצד כניסה של מתחרים חדשים - יואל גבע התרחבה, ושחקנית נוספת שנכנסה לשוק בשם "רפואה לעם" פגעה בהם בפריפריה.

מקרים נוספים שתוארו היו חתונה של מורה מהחברה שעבר ללמד אצל גבע, ו-3 מורים שהלכו לחתונה שלו פוטרו מיד לאחר מכן. ג', עובד נוסף בחברה, פוטר ב-2015 לאחר 11 חודשי עבודה בשימוע באמצעות סקייפ.

העובדים מתארים נוהל שהוגדר כסקר יום בחינה - סקר שבמסגרתו HIGH Q דרשו מכל העובדים להציג את עצמם כסוקרים מטעם מכון אור לסקרים, ולשאול תלמידים שבאים לעשות את הבחינה מה מידת שביעות-הרצון שלהם. במייל שנשלח לעובדים נכתב: "אין להגיע עם סממנים של HIGH Q או להזדהות בתור עובדי החברה. מבחינת הנסקרים, הסוקרים הם עובדי מכון אור".

לא יכולתם לסרב? "לא אומרים 'לא' בעבודה", אומר ג'. "רוב העובדים הם צעירים וחדשים בחברה. היו גלי פיטורים מטורפים, פעם בשבועיים היו פיטורים. פיטרו 10-15 עובדים בשבועיים, כל פעם בגלל סיבה אחרת".

סוגיה נוספת שעולה בשיחות עם העובדים היא הדרישה לחלץ מהתלמידים את פרטי האסמכתות שלהם על-מנת לקבל גישה לציוני הפסיכומטרי - בניגוד לנוהל - ולבדוק את הציונים שלהם כדי לקבל ממוצעי ציונים. דרישה נוספת הייתה לשלוח בנות מטעם HIGH Q להתחפש לבנות שירות לאומי מבני עקיבא, וללכת לשכנע תלמידים לעשות בHIGH Q את הפסיכומטרי.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

קרנות הגידור בנאמנות: נתונים מפתיעים על התשואה בפועל של המשקיעים

חברת גלבוע הכינה עבור גלובס את טבלת התשואות למשקיעים בקרנות הגידור בנאמנות דרך הבורסה בת"א ● מדובר בנתונים שמציגים את התשואה נטו - כלומר לאחר מרכיב הפרשה לתשלום דמי ההצלחה המגיעים למנהל הקרן בהתאם לתשקיף ● מי השיאנית?

מנכ''ל שיבא יצחק קרייס וסמנכ''ל טכנולוגיות באנבידיה העולמית מיכאל כגן / צילום: יחידת הצילום שיבא

הביקור של סמנכ"ל אנבידיה העולמית שהוביל לפרויקט שאפתני יחד עם שיבא

שיבא ואנבידיה הכריזו על שיתוף פעולה שאפתני: פענוח הגנום האנושי ● בהסכם שותף גם בית החולים האמריקאי המוביל מאונט סיני ● "הפרויקט יכול להיות בסיס דרמטי לצמיחה כלכלית שלנו", אומר מנכ"ל שיבא, שיתארח ביום ראשון בוועידת ישראל לעסקים של גלובס

מנכ''ל אנבידיה ג'נסן הואנג / צילום: ap, Carl Court

המלכוד שמסתתר בדוחות של החברה הגדולה בעולם

הדוח של אנבידיה, שיפורסם הלילה, פוגש שוק שמפחד פתאום מהוצאות הבינה מלאכותית ● 320 מיליארד דולר יעופו כהרף עין לכאן או לכאן ● הצפי הוא לזינוק של מעל 50% בהכנסות וברווח ● בינתיים כמה ממשקיעי העל מהמרים על ירידה במניה ● וגם, האם יש בועה בוול סטריט? בכירי וול סטריט מספקים תשובות סותרות

ראש האופוזיציה יאיר לפיד פרסום ברשת איקס, 12.11.25 / צילום: כדיה לוי

דרישת החנינה של טראמפ ממלכדת את נתניהו?

יאיר לפיד הסביר כי החוק קובע שהתנאי הראשון לקבלת חנינה הוא הודאה באשמה והבעת חרטה • הבעיה: אין חוק כזה, ואין תנאי כזה • המשרוקית של גלובס

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא / צילום: ap, David Zalubowski

ניצחון דרמטי למטא: החברה לא תוכר כמונופול בתחום הרשתות החברתיות, וואטסאפ ואינסטגרם לא יימכרו

שופט פדרלי בוושינגטון קבע כי נציבות הסחר הפדרלית לא הצליחה להוכיח שרכישת וואטסאפ ואינסטגרם חיסלה את התחרות בתחום הרשתות החברתיות באופן לא חוקי ● מדובר בפגיעה משמעותית בנציבות, שמנהלת הליכים דומים נגד ענקיות טכנולוגיה נוספות

הכתובת שרוססה הלילה על בניין רשת 13 / צילום: רשת 13

"דם הבוגדים עוד יותר לפרסום": ברשת 13 מגישים תלונה במשטרה על גרפיטי מסית

ברשת 13 הביעו זעזוע עמוק מהאירוע ומביטויי האלימות וההפחדה הגוברים כלפי עיתונאים וגופי תקשורת בישראל ● "מדובר בחציית קו אדום נוספת במסגרת גל מתמשך של איומים והפחדות"

סופרמרקט בתל אביב / צילום: גלית חתן

מאייפונים, דרך יוקר המחיה ועד עובדים זרים: זה מה שמעסיק את קמעונאי המזון

בכירי ענף קמעונאות המזון סבורים כי בישראל קיים עודף רגולציות ובירוקרטיה, אך מנכ"ל קינג סטור טוען כי הבעיה היא דווקא הריכוזיות במשק ● בעוד מנכ"ל קרפור מהלל את המותג הפרטי, נרשמות גם דעות אחרות, ורמי לוי מציע לחכות ש"הדולר יירד ל־3.20 שקלים"

מטוס F-35 ''אדיר'' מתוצרת לוקהיד מרטין / צילום: לוקהיד מרטין

לטראמפ יש אינטרס להזדרז עם מכירת ה-F-35 לסעודיה. מהו?

במשך עשרות שנים, שלט במדיניות האמריקאית עיקרון ה־QME: היתרון הצבאי האיכותי של ישראל ● מה עומד מאחוריו, אילו מגבלות הוא מטיל על הנשיא - והאם העסקה עם סעודיה מסמנת את סופו? ● המשרוקית של גלובס

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

מגמה מעורבת בתל אביב; מדד הבנקים קופץ בכ-1.5%, אלביט נופלת

אלביט זכתה בחוזים ממשרד הביטחון בהיקף של כ־210 מיליון דולר ● קבוצת דלק דיווחה על רווחי שיא ● השקל יורד הבוקר ל-3.27 שקלים לאחר שנחלש בכ-2% בשבוע ● מנכ"ל ישראכרט, רן עוז מסכם את הקדנציה שלו ב שראכרט בצורה חיובית, הרווח זינק ב-23% ● בוול סטריט זוהי פתיחת נובמבר הגרועה ביותר מזה עשור, נמשכת הרוטציה אל המניות הקטנות, מדד השבבים בטריטוריית תיקון

הפגנה נגד גיוס חרדים בירושלים / צילום: Reuters, Ilia Yefimovich

בג"ץ למדינה: גבשו תוך 45 יום מדיניות אפקטיבית לגיוס חרדים

הרכב של חמישה שופטי בג"ץ קבע כי על המדינה לגבש מדיניות שתביא לגיוס אמיתי של חרדים • בג"ץ: "אין לאפשר המשך מתן הטבות שניתנות בקשר ישיר או עקיף להשתמטות מחובת הגיוס" • השופטים ביקרו בחריפות את המדינה על כמעט "התנערות" מוחלטת מהחוק, והוציאו צו מוחלט לפיו יש להתחיל בהליכים פליליים נגד משתמטים חרדים

יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ בפגישתם בבית הלבן היום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

בן סלמאן לטראמפ: "רוצים את הסכמי אברהם ופתרון של שתי מדינות"

מי שעד לא מזמן נחשב ל"מוקצה מחמת מיאוס" נפגש עם הנשיא בחדר הסגלגל ● טראמפ אמר שיעביר דגם "דומה מאוד" של F-35 לסעודיה ● השניים צפויים לחתום על סדרה של הסכמים ביטחוניים, וידונו על שיתוף פעולה בתחום הגרעין האזרח

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

ועדת הכספים אישרה: נקודות זיכוי מס עד אלף שקל בחודש ללוחמי מילואים

לפי המדרג שנקבע, לוחם מילואים המשרת בין 20–24 ימי מילואים בשנה יקבל 0.75 נקודת זיכוי בשנה העוקבת ● על כל 5 ימי מילואים נוספים יקבל הלוחם 0.25 נקודת זיכוי, ובסך-הכול ניתן יהיה להגיע עד 4 נקודות זיכוי ● נכון ל-2025, שווי כל נקודת זיכוי הוא תוספת של 242 שקל לנטו בתלוש השכר

מילואימניקים / אילוסטרציה: ap, Ariel Schalit

60 אלף חיילי מילואים בכל זמן נתון. הדרישה שהדהימה את האוצר

כשהפוקוס משתנה מצבא קטן וחכם לצבא גדול עם נוכחות בשטח - במערכת הביטחון דורשים תוספת תקציבית של 51 מיליארד שקל ● מנגד, באוצר לא ממהרים לפתוח את הכיס וטוענים לבזבזנות וחוסר יעילות בצה"ל וכן מלינים על חריגה בתקציב 2025 והעדר פיקוח

אלי כהן, מנכ''ל הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

הבנק הבינלאומי החליט: ימכור את חלקו בחברת כאל תמורת 1.1 מיליארד שקל

החלטת הבנק התקבלה יומיים לפני הדד ליין ● הבנק שהחזיק ב-28% ממניות חברת כרטיסי האשראי, צפוי להרוויח כ-200 מיליון שקל ממימוש חלקו ● מנכ"ל כאל, לוי הלוי הודיע על פרישה, ימונה למנכ"ל אל על, הדירקטוריון מחפש מחליף

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

"המשקיעים לקחו קשה את התחזית": מה הוביל לצניחה במניית נייס

מניית הטכנולוגיה השלימה ירידה של יותר מ־40% בשנה האחרונה לאחר שסיפקה יעדי צמיחה שכוללים השקעות שיפגעו ברווחיה ● אופנהיימר: "המשקיעים לא אוהבים ירידה בשיעורי רווחיות והיעדר מנוף תפעולי, המעלים חשש מתחרות"

מגדל עלית ביוני 2025 / צילום: Reuters, Anadolu

חצי שנה אחרי מבצע עם כלביא: השיפוצים במגדל עלית ברמת גן טרם החלו

הדיירים, שקיבלו דיור חלופי לשנה מהיום שבו התפנו מהמלונות, עוד מחכים שיסוכמו כל הפרטים הנדרשים לתחילת העבודות ● בעירייה מדגישים כי הנושא לא באחריותם, ומנסים לעזור, וברשות המסים אומרים: "בקרוב תתקבל החלטה"

ראש ממשלת יפן סנאה טאקאיצ'י / צילום: ap, Eugene Hoshiko

"הצוואר חייב להיכרת": המתיחות בין המעצמות הגדולות במזרח עולה מדרגה

המתיחות בין יפן לסין מתגברת לאחר דברי ראש ממשלת יפן על אפשרות תגובה צבאית במקרה של תקיפה סינית על טייוואן ● לצד חילופי אזהרות מסע והזנקת מטוסי קרב, המשבר כבר פוגע בתיירות, בתעופה ובשווקים - ומעמיד את יציבות הכלכלה האזורית בסימן שאלה

ינקי קוינט, מנכ''ל רמ''י / צילום: שלומי יוסף

ההסכם שבדרך: 70 אלף דירות ייבנו במקום מפעל אלתא באשדוד

לאחר שנים של משא ומתן, מסתמן כי רמ"י תממן את העתקת מפעל אלתא לדרום אשדוד ותקבל לידיה 11.3 אלף דונם לפיתוח, עד בני דרום וניר גלים ● העלות של הפינוי והתמריצים שיינתנו לאלתא מוערכת בכ־3.8 מיליארד שקל, אך פוטנציאל ההכנסות למדינה משיווק הקרקע נאמד בעשרות מיליארדי שקלים ● הדרישה המרכזית מאלתא: היתר בנייה ראשון עד 2028

אמבולנסים של מד''א / צילום: דוברות מד''א

הנרצח בפיגוע בגוש עציון: אהרון כהן מקריית ארבע

חיל האוויר תקף מתחם אימונים של חמאס בדרום לבנון ● טראמפ על מכירת מטוסי ה-F35 לסעודיה: "הם יהיו די דומים לאלה שאנחנו מספקים לישראל" ● חמאס גינה את ההחלטה במועצת הביטחון ואמר כי הוא לא מוכן להתפרק מנשקו ● צה"ל מאשר: חיסלנו בעזה שני מחבלים שחצו את הקו הצהוב ● עדכונים שוטפים

חברות הייטק / צילום: Shutterstock

שורה של חברות ישראליות נמכרו בהפסד: עכשיו גם החברה הזו מהרצליה

לפי ההערכה, נמוגו נמכרה בעסקת מניות בשווי של עשרות מיליוני דולרים, ככל הנראה בין 20 ל-40 מיליון דולר לחברה צרפתית קטנה בשם AB Tasty ● הסטארט-אפ מהרצליה גייס כ-84 מיליון דולר והגיע בעבר לשווי של 177 מיליון דולר