גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עדויות עובדי High Q: התנהלות מחפירה של הנהלת החברה

עדויות שהגיעו לידי "גלובס" חושפות התנהלות מחפירה של הנהלת High Q: ביטולי קורסים פתאומיים, גלי פיטורים "מטורפים", איומים על עובדים ■ "המנכ"ל היה רודן, אנחנו - מריונטות"

איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט
איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

נשיא בית המשפט המחוזי בתל-אביב, השופט איתן אורנשטיין, נענה אתמול (א') לבקשת עובדי מכון הפסיכומטרי High Q והוציא צו פירוק זמני לחברה. אורנשטיין מינה את עו"ד קרן רייכבך-סגל ממשרד איתן מהולל שדות למפרקת הזמנית של החברה.

לבקשת הפירוק צורף תצהיר של כרמית תא-שמע, המשנה למנכ"ל שעובדת בחברה מ-2005, שבו היא מציינת כי ביום חמישי האחרון התקשר אליה שם לוי, המנכ"ל ובעל השליטה בחברה, והודיע כי לא תהיה לה אפשרות לשלם את שכר עובדיה למארס 2017 במלואו.

לדברי עו"ד גרינברג, החובות של החברה מוערכים ב-2.5-3 מיליון שקל, מכיוון שהעובדים קיבלו רק חלק ממשכורת מארס, זאת בנוסף לחובות לקופות הגמל (הפרשות), וזכויות שוטפות שאינן משולמות (פיצויים, הבראה וכו').

ביטולי קורסים מעכשיו לעכשיו

מעדויות שהגיעו לידי "גלובס" מצטיירת התנהלות בעייתית של הנהלת החברה, האצת התשלומים בחודש האחרון, ירידה לחייהם האישיים של העובדים, ניהול בשלט רחוק באמצעות סקייפ ושיטות מכירה שנויות במחלוקת.

ר' (השמות המלאים שמורים במערכת) עובד בחברה כבר כמה שנים ומתאר התנהלות מפוזרת בחודש האחרון - ביטולי קורסים, תלונות על מורים שלא טופלו, פיטורים של עשרות מוקדנים בלי סיבה. לטענתו, לפני שבועיים פוטרו בבת-אחת 10 יועצי לימודים ללא סיבה, אחד מהם מיד כשחזר מהשבעה של אביו.

הוא מספר כי בבוקר יום שישי האחרון העובדים התבשרו כי החברה מתפרקת בלי הסבר. ר' לא קיבל 60% מהשכר של חודש מארס, ולדבריו, אין ביכולתו לשלם את שכר הדירה שלו. לפי ההערכות, רק בסוף אפריל הוא צפוי לקבל את שאר הסכום.

עובדים בחברה מדווחים כי נוצר הרושם שהחברה בירידה תקופה ארוכה - כבר בראש השנה העובדים לא קיבלו מתנות לחג, אך הייתה תקווה שהמצב ישתפר. על-פי עדויות שהגיעו לידי "גלובס", ב-3 השבועות האחרונים קיבלו העובדים במייל דרישה לקיים גביית כספים מואצת כדי להכניס כמה שיותר מזומנים לחברה, שלוותה באמירות כמו "מי שלא גובה, לא הולך הביתה".

במייל שנשלח אל העובדים ב-6 במארס נדרש מהם לעדכן בבהילות כמה מתוך הצ'קים שנמצאים בידי החברה הם למוטב בלבד ואילו לא. בנוסף, העובדים מתארים התנהלות לחוצה ומבולגנת שבמסגרתה קורסים מבוטלים מעכשיו לעכשיו.

עובדות של חברת High Q בבית המשפט (צילום: שלומי יוסף)

"בראש השנה אמרו לנו שלא נקבל מתנות לחג, והתחלנו להרגיש בעייתיות"

"מעולם לא ראיתי את המנכ"ל", אומר ר'. "בכל שנות עבודתי פניתי אליו פעם אחת בהודעת סמס, והוא ענה לי תודה. ידוע לי שאחת העובדות אצלנו ניסתה ליצור עמו קשר בימים האחרונים, והוא לא מגיב. זה מאוד הפתיע אותנו, לא היו רמזים. בראש השנה אמרו לנו שלא נקבל מתנות לחג, והתחלנו להרגיש בעייתיות, אבל מצד שני ראינו שנפתחים קורסים, וחשבנו שיש שיפור. היו מנהלים ונציגים שהיה קשה להם לסגור את היעדים, אבל חשבנו שמדובר בקושי בכל הענף".

שם לוי, בתחילת שנות ה-60 לחייו, הקים את החברה עם יואל וגבע ושותף שלישי בשנת 1983. גבע ולוי הכירו בתקופה שבה שניהם לימדו במכון פסיכומטרי אחר - אנקורי - גבע לימד מתמטיקה, ולוי לימד אנגלית. בשנת 2000 עזב לוי את ישראל ועבר לסינגפור. לפני 6 שנים עבר מסינגפור למונקו, שם ככל הנראה הוא מתגורר כיום עם אשתו ושני ילדיו. לוי מחזיק בחברה סינגפורית בשם PREP2GO העוסקת גם היא בתחום החינוך, ולפי האתר שהיא מפעילה, קמה כזרוע של HIGH Q.

נ' עבד בחברה בין השנים 2012 ל-2015. הוא החל את עבודתו בתפקיד מנהל סניף, התקדם לתפקיד מנהל אזור וסיים בתפקיד בכיר של מנהל שירות של הרשת. נ' פוטר לפני 3 שנים ועבר לרשת מתחרה בלימודי אנגלית - ברלינגטון אינגליש - לאחר שפוטר, לדבריו, יומיים לפני שהחל שירות מילואים וללא שימוע. נ' החליט לתבוע את החברה וקיווה לזכות בסכום פיצויים משמעותי. הדיון בעניינו היה אמור להיות ב-20 באפריל, אך כעת מסתמן שאפילו הוצאות המשפט שלו - 20 אלף שקל - לא יכוסו.

נ' טוען כי לאחר שפוטר דרשה הנהלת החברה מכל העובדים למחוק אותו גם מחשבון הפייסבוק הפרטי שלהם. בכתב התביעה בעניינו של נ', שהוגש לבית המשפט, נטען כי החברה "ניצלה את כוחה ומרותה בניגוד גמור לדין או למוסר ודרשה שהתובע יוסר מרשימת החברים בפייסבוק הפרטי שלהם. היו שתי עובדות שסירבו ופוטרו לאלתר בשל כך... יודגש כי הנתבעת לא היססה ואף איימה על עובדים רבים שיזמו מסיבת פרידה מהתובע כי אם יגיעו, יפוטרו לאלתר... נוצר מצב שבו כל הנוכחים שהעזו להגיע למסיבת הפרידה הפכו למושא המסיבה, משפוטרו בגלל שהגיעו למסיבת הפרידה. מסיבת פרידה זו לא נערכה בחצרי הנתבעת ואף לא בשעות העבודה".

יחסיו של נ' ולוי ידעו גם ימים יפים יותר. נ' מתאר התנהלות עבודה שלפיה לוי ניהל את העובדים בסקייפ מרחוק, ורובם מעולם לא ראו אותו, למעט קבוצה מצומצמת של עובדים שהייתה קרובה לצלחת. לדבריו, הוא ועוד שני עובדים, בהם תא-שמע, סמנכ"לית החברה, וסמנכ"ל הכספים של החברה היו נפגשים עם לוי במלון 5 כוכבים ברומא בשם The Westin Excelsior Rome ומנהלים בו את הישיבות האסטרטגיות של החברה. לדבריו, לוי היה חובב נסיעות ארוכות ונוהג ברכבו ממונקו לרומא כדי להיפגש איתם לישיבות שנמשכו בין יום ל-3 ימים.

נ' ביקר ברומא פעמיים לטובת פגישות עם לוי - הפעם הראשונה הייתה בינואר 2015, והפעם השנייה הייתה באפריל 2015. שאר ההתנהלות מול התקיימה בשיחות סקייפ. הוא מתאר את מערכת היחסים עם לוי כבלתי שגרתית: "הוא היה רודן, ואנחנו היינו סוג של מריונטות. הוא היה מתקשר בשבת בלילה ובשישי בלילה. מערכת יחסים הזויה".

לדברי נ', HIGH Q הייתה לפני שנתיים בתקופת צמיחה. לדבריו, החברה הייתה אז במצב מעולה והחזיקה כ-50 סניפים פעילים. להערכתו ולהערכת עובדים נוספים, החברה החלה להיפגע כשהשתנתה שיטת המכירה לצד כניסה של מתחרים חדשים - יואל גבע התרחבה, ושחקנית נוספת שנכנסה לשוק בשם "רפואה לעם" פגעה בהם בפריפריה.

מקרים נוספים שתוארו היו חתונה של מורה מהחברה שעבר ללמד אצל גבע, ו-3 מורים שהלכו לחתונה שלו פוטרו מיד לאחר מכן. ג', עובד נוסף בחברה, פוטר ב-2015 לאחר 11 חודשי עבודה בשימוע באמצעות סקייפ.

העובדים מתארים נוהל שהוגדר כסקר יום בחינה - סקר שבמסגרתו HIGH Q דרשו מכל העובדים להציג את עצמם כסוקרים מטעם מכון אור לסקרים, ולשאול תלמידים שבאים לעשות את הבחינה מה מידת שביעות-הרצון שלהם. במייל שנשלח לעובדים נכתב: "אין להגיע עם סממנים של HIGH Q או להזדהות בתור עובדי החברה. מבחינת הנסקרים, הסוקרים הם עובדי מכון אור".

לא יכולתם לסרב? "לא אומרים 'לא' בעבודה", אומר ג'. "רוב העובדים הם צעירים וחדשים בחברה. היו גלי פיטורים מטורפים, פעם בשבועיים היו פיטורים. פיטרו 10-15 עובדים בשבועיים, כל פעם בגלל סיבה אחרת".

סוגיה נוספת שעולה בשיחות עם העובדים היא הדרישה לחלץ מהתלמידים את פרטי האסמכתות שלהם על-מנת לקבל גישה לציוני הפסיכומטרי - בניגוד לנוהל - ולבדוק את הציונים שלהם כדי לקבל ממוצעי ציונים. דרישה נוספת הייתה לשלוח בנות מטעם HIGH Q להתחפש לבנות שירות לאומי מבני עקיבא, וללכת לשכנע תלמידים לעשות בHIGH Q את הפסיכומטרי.

עוד כתבות

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

כוננות שיא לתקיפה: משחתת אמריקנית נוספת הגיעה לאזור

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

עבודות המטרו בתל אביב / צילום: בר לביא

המטרו יוצא לדרך ומפת התחבורה של ת"א נכנסת לכאוס

בשנה הקרובה יחלו עבודות להקמת תחנות המטרו בצמתים מרכזיים בתל אביב כמו דרך השלום־נמיר, הבימה ושוק הכרמל ● מה מתוכנן ואיך צריך להתארגן לקראת התחלת הפרויקט התחברותי הגדול ביותר שנעשה בישראל? ● גלובס עושה סדר

צילומים: מארק ישראל סלם/הג'רוזלם פוסט, יעל טל

שר הכלכלה מציע עוד פיקוח מיותר, הפעם על מצות

ברקת רוצה עוד מחיר מפוקח ● בסופר-פארם הגזימו עם הקמפיין ● ותרומת כליה, מלבד המצווה הראויה, חוסכת הון ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

"צעד היסטורי": האיחוד האירופי הגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור

בצעד חריף שממנו נמנעו מדינות אירופה במשך שנים, האיחוד האירופי הסכים להגדיר את משמרות המהפכה כארגון טרור ● גרמניה הובילה את הצעד, איטליה הסירה את ההתנגדות וספרד נכנעה ללחץ ● מה משמעות המהלך ולמה הוא קורה דווקא עכשיו?

אפל / צילום: ap, Kathy Willens

אפל רוכשת חברת בינה מלאכותית ישראלית בכ־2 מיליארד דולר

חברת אפל רכשה את הסטארט-אפ הישראלי בעסקה המוערכת בכ־2 מיליארד דולר, כך לפי דיווח של הפייננשל טיימס ● Q.ai, שפיתחה טכנולוגיות מתקדמות לניתוח תקשורת והדמיה באמצעות למידת מכונה, מנוהלת בידי אביעד מייזלס, ובעברו חברה נוספת שנרכשה על ידי אפל- PrimeSense

"יכולות קטלניות": הנשק האיראני שכבר מוכן למקרה של מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בוול סטריט ג'ורנל מעריכים שלאיראן יש מספיק טילים כדי להגיב בחריפות על מתקפה נגדה, לפי דיווח של רויטרס שלב ב' ברצועת עזה יכלול רכישה מסיבית של כלי נשק של חמאס, והמחאה העצובה של משפחות המפגינים שנהרגו באיראן • כותרות העיתונים בעולם

השבוע בענף הרכב / צילומים: Shutterstock, AP / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אובר בוחנת את שוק הרכב הישראלי: צפויה לשתף פעולה עם BYD וטסלה

אובר החלה לבצע הכנות ראשוניות לכניסה לישראל לקראת סוף השנה ● מחירי הליתיום מזנקים בחדות ורומזים על עליית מחירים קרובה ברכבים חשמליים ● אחרי הפסקה ממושכת, טויטה חוזרת לפלח החשמלי ● ויצרנית הרכב הווייטנאמית תאמץ את מערכת הנהיגה האוטונומית של חברת Autobrains הישראלית ● השבוע בענף הרכב

תעשיית הביומד מתאוששת / אילוסטרציה: Shutterstock

משרות נפתחות, המדד בעלייה: זה השוק הישראלי שמתחיל להתעורר

בוול סטריט ההתאוששות של תעשיית הביומד ניכרת מאז הקיץ האחרון, ומה קורה בישראל? ● מתעסוקה ועד המדד המקומי - בחודשיים האחרונים נראה שהביומד המקומי לאט־לאט יוצא מהקיפאון

מטוס ארקיע / צילום: ארקיע

נקמה בארקיע? סומליה לא מאפשרת לחברת התעופה לטוס במרחב האווירי שלה

טיסות של ארקיע לתאילנד ולווייטנאם יצטרכו לעבור בימים הקרובים במסלול טיסה חלופי, לאחר שסומליה מעכבת אישור לחידוש מעבר במרחב האווירי שלה ● לפי הערכות, מדובר בצעד על רקע מבצע ההטסה של שר החוץ גדעון סער לסומלילנד, עליו הייתה אחראית ארקיע ● נכון לעכשיו, לאל על יש אישורים לטוס מעל סומליה עד סוף חודש מרץ

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מ־20 שנה לא הייתה פריצת דרך בטיפול בכאב כרוני. האם זה עומד להשתנות?

תרופה אחת שנמצאת בניסויים קליניים מתקדמים כבר הוכרזה כזן חדש לגמרי של משכך כאבים ● האם היא תעשה לשוק הכאב הכרוני מה שעשו תרופות ההרזיה לשוק הטיפול בהשמנה? ומה הסיכוי שהבשורה האמיתית תגיע דווקא מישראל? ● מומחים לכאב מספרים על המוצרים החדשים שבדרך וגם מה יכול לעזור בלי לקחת תרופות

שמעון גולדברג, בעל השליטה בסלייס ועמית גל, הממונה על שוק ההון / איור: גיל ג'יבלי

סלייס: ביהמ"ש דחה את עתירת גולדברג נגד הזרמת 71 מיליון שקל

הממונה על שוק ההון דרש מבעל השליטה בחברת הגמל להזרים את הסכום לצורך כיסוי הגרעון והשלמת ההון העצמי ● גולדברג התנגד, אך ביהמ"ש דחה את טענותיו. באי כוחו של גולדברג: "פסק הדין כולל קביעות שגויות"

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

סיור ברכבת הקלה / צילום: כדיה לוי

מה מסתתר בקומה הסגורה של תחנת אלנבי ברכבת הקלה בתל אביב?

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס זכו להצצה נדירה מאחורי הקלעים של אחת מעשר התחנות התת-קרקעיות בקו האדום של הרכבת הקלה בגוש דן

עוני / צילום: תמר מצפי

דוח העוני: בישראל שני מיליון עניים; עלייה בשיעור הילדים מתוכם

לפי הביטוח הלאומי שיעור העוני בישראל שומר על יציבות בשנים האחרונות למרות העלייה בקו העוני ● ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת: "עדיין לא באות לידי ביטוי במלואן השלכות המלחמה ויוקר המחיה המשקפות מצב חמור הרבה יותר בשטח"

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

לקרוא שפתיים, להבין כוונות, לחוש את הרגש: המכשיר הישראלי שיהפוך את אפל לקוראת מחשבות

Q.ai עשויה להביא לאפל יכולות הרבה יותר משוכללות מאשר כל חברת בינה מלאכותית אחרת שהיא אי פעם רכשה ● בארבע שנות קיומה הספיקו מייסדי החברה - אביעד מייזלס, ד"ר אבי ברליה וד"ר יונתן וכסלר לרשום לפחות ארבע פטנטים שמציתים את הדמיון

דולר שקל / אילוסטרציה: Shutterstock

טיפ מהסולידית: כך תוכלו להרוויח מירידת הדולר

על רקע השפל בשער הדולר, כיצד תוכלו לנצל את ירידת הערך של ההשקעות במט"ח לצמצום חבות המס? ● גלובס עושים סדר

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

צלפית מיחידת הלוחמות הכורדיות בסוריה / צילום: Reuters, Thomas Noonan / Hans Lucas

נפט, בגידה אמריקאית וצמות גזורות: מאחורי קריסת המובלעת הכורדית בסוריה

לאחר עשור של שותפות, ארה"ב מאמצת את התפיסה כי תפקיד הכורדים בסוריה הסתיים ומאפשרת לטורקיה ולבעלי בריתה להשתלט על מזרח הפרת ● המשמעות: מעבר רובן של עתודות הנפט הסורי לידי משטר חסות של ארדואן, וחיסול יחידות הלוחמות שהכניעו את דאעש