גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עגל זהב" נוסח 2017

לפיד עובר מסך בקלות ודומה מאוד לגורואים של עזרה עצמית בעידן הניו-אייג'

יאיר לפיד / צילום: אייל יצהר
יאיר לפיד / צילום: אייל יצהר

הסקרים האחרונים, המיטיבים עם ראש מפלגת "יש עתיד", יאיר לפיד, גרמו כנראה קורת-רוח רבה במפלגה, וגרמו ליתר לחץ במפלגות הליכוד והעבודה. במיוחד בעבודה, שהמנדטים שלה מתנקזים אל לפיד, כמו הילדים מוכי הכישוף שנהו אחר החלילן מהמלין.

משפט אזהרה לאנשי "יש עתיד": טוב תעשו אם לא תתבשמו מהסקרים ותתייחסו אליהם בזהירות מופלגת. מצד אחד, ראינו לא פעם בשנים האחרונות, סקרים נוטים לבטא הלך-רוח נקודתי, אמינותם מוטלת בספק, והם אינם משקפים בהכרח את התוצאה הסופית של יום הבחירות.

מצד שני, נדרש לשאול - ומה אם הסקרים צודקים ויאיר לפיד אכן יהיה ראש-הממשלה הבא? מבחינה ציבורית, הסיכוי שיש לו לכבוש את השלטון, מחייב לנתח את האיש, דמותו, את מצעו ומפלגתו. בכל מקרה, אסור להתעלם מלפיד כתופעה חברתית, וצריך לבחון מה היא משקפת ומייצגת, ומה משמעותה לפוליטיקה הישראלית.

מבטא את מצוקות המעמד הבינוני

נוסף לעבודת השטח הנמרצת שלו ושל אנשיו, התמיכה הגדלה והולכת בלפיד היא גם תוצאה, ובעיקר, של הלך-רוח רחב בציבור הישראלי, תחושה של מיאוס וניכור מהפוליטיקה הישנה, וביטוי של אכזבה ותסכול מהפוליטיקאים. זו תופעה עולמית, שמבטאת את מצוקות המעמד הבינוני בעידן של גלובליזציה מהירה וחוסר ביטחון תעסוקתי. בכל מקום בעולם כמעט עולות מפלגות חדשות שזה מקרוב באו, ללא רקורד היסטורי ו/או אידיאולוגי מוצק, תוך מחאה בוטה נגד האליטות הישנות והממוסדות.

מארה"ב ועד הפיליפינים, דרך צרפת וספרד. באיטליה, למשל, הכוכב התורן הוא בפה גרילו, אנרכיסט פרוע, והמנצח הגדול של הבחירות האחרונות, שמבהיל את מנהיגי אירופה.

אבל לפיד הוא גם תופעה ישראלית מאוד. הנהייה אחרי "משיח עכשיו", שיבוא ויפתור באחת את תחלואי הפוליטיקה הישנה, המסואבת והמאובנת, היא תופעת קבע בפוליטיקה הישראלית, במיוחד מאז 1977.

במובן זה לפיד הוא יורשם של כל "מפלגות האווירה ומצב-הרוח", במרכז המפה - חלקן מוצבו קצת ימינה מהמרכז, חלקן קצת שמאלה ממנו - מפלגות שכוכבן דרך לשעה, והתפוגג כעבור זמן קצר, כמו רפ"י, ד"ש, מפלגת המרכז, צומת של רפול, שינוי של טומי לפיד, ומעל כולן - קדימה. כולן נעלמו בתהום הנשייה, והמדהים הוא, שהציבור לא למד את הלקח. פעם אחר פעם הוא מחפש את המושיע התורן, החמוש ב"מפלגת אינסטנט", חסרת עומק היסטורי ונעדרת מנגנונים ודמוקרטיה פנימית.

לפעמים זה אפילו פתטי. ניקח למשל את "מפלגת הגמלאים" ("גיל"), שצברה ב-2006 שמונה! מנדטים. מצביעיה, רובם היפסטרים תל-אביבים חסרי מודעות פוליטית, שלא גילו דאגה כנה לעתיד הקשישים דווקא, אלא ביטאו הצבעת מחאה קולנית וחורצת לשון כלפי הממסד.

גורל דומה היה ל"קדימה", בהבדל חשוב - היא הצליחה לכבוש את השלטון באופן חסר תקדים, והתפוגגה כאילו לא נוסדה מעולם. בכך היא הביאה לשיא את האבסורד שבבחירת מפלגות אווירה חלולות, שאין להן אמירה מנומקת, והן נעדרות בסיס אמיתי במציאות החברתית.

באותה מידה שבה לפיד מבטא את המיאוס מהפוליטיקה הישנה, הוא גם מבטאה הנאמן והמזוקק של הפוליטיקה החדשה, זו שבה מיטשטשים הגבולות בין תקשורת לפוליטיקה, זו שבה כוכבי תקשורת הופכים למנהיגים בן-לילה, זו שבה הפוליטיקה הולכת ונתפסת כגורם שלילי וכעיסוק בזוי, מושחת ומשחית.

את "תופעת לפיד" צריך להבין אפוא גם מתוך הכעס והתסכול על הנעשה בספרה הפוליטית, וכהמשך של המחאה החברתית מקיץ 2011, שביטאה שחיקה של אמון הציבור בשיטה הפוליטית, בממסד ובממלאי התפקידים בשירות הציבורי.

צריך לומר ביושר, לפיד האיש נעדר רקורד ציבורי אמיתי. כהונתו הקצרה במשרד האוצר לא הניבה הישגים מרשימים, ישיבתו בקבינט המדיני לא הותירה חותם משמעותי, וגם בדיון ובביקורת על תפקוד הקבינט ב"צוק איתן" לא נשמע קולו. הוא חסר אומץ-לב בהבעת דעות נוקבות, והבטחותיו הולמות היטב את מצב-רוחו הנרגן של המעמד הבינוני.

בעניין המדיני, לפיד משתדל להיות אמורפי ככל שהוא יכול, כדי לא להרגיז איש, תוך פזילה ימינה; ואילו במישור הכלכלי-חברתי הוא ניאו-ליברל חסר אמפתיה למצוקות החברתיות. "איש לכל עת", המתאים לקצב המהיר של החיים המודרניים, שההוויה המיידית שלהם משתקפת מעל מסך האייפון, ושאין בהם סבלנות לפוליטיקה אידיאולוגית וערכית. איש של סיפוקים מיידיים.

תוכנית "שבע הנקודות" שלו נעדרת עומק, סיסטמתית, ופופוליסטית, עד שאתה תוהה מה גורם לאנשים לשתות בצמא את דבריו במאות הכנסים שהוא מקיים בארץ. ב"גב האומה" ניתחו את התוכנית שלו בדרך ביקורתית, וחשפו את ערוותו כמי שלא אומר למעשה כלום. לדוגמה: לפיד טוען כי "לישראל אין מדיניות חוץ וביטחון, ואם היא רוצה שתהיה לה כזו, עליה לעבוד כבר עכשיו כדי שבעתיד תהיה לה מדיניות חוץ וביטחון". אמיתי. כך זה נאמר שם. אך שום מילה על מהות.

וכך הלאה בכל סעיף. הוא בעד חינוך טוב ומאבק בפשיעה (מי לא?). הוא נגד שחיתות ובעד פוליטיקה נקייה (כנ"ל). הכול נפלא ואי אפשר לחלוק עליו.

מה כן? הוא טלגני (פוטוגני בטלוויזיה) מאוד, עובר מסך בקלות, ודומה מאוד לגורואים של עזרה עצמית שמתרבים כפטריות אחר הגשם בעידן הניו-אייג' - "תעשה את זה ואת זה, ותהיה מאושר ומצליח". סיסמאות נדושות שקולעות לציבור רחב וצמא לפתרונות מהירים. הוא מחבק את כולם, מסתחבק עם כולם, ומשתדל לא להעליב איש. אפילו לא את החרדים שנגדם יצא בבוטות ובחוסר היגיון בבחירות 2013. אם תרצו "עגל זהב" במהדורה חדשה. סוגדים לו, כי למי יש כוח להמתין למשה שבושש לרדת מההר, ולמי יש כוח להתמודד עם אל לא מוחשי.

הגיע הזמן להתבגר ולהתפכח מאשליות. ככל הנראה, יאיר לפיד לא יביא את הישועה ול"יש עתיד" לא צפוי עתיד מזהיר. בדומה למרפאים אלטרנטיביים, אין ללפיד תרופות קסם, ואין לו פתרונות אמיתיים לחוליים האמיתיים של החברה הישראלית. הכול אוויר חם.

לכן, אין מנוס מהליכה בדרך הארוכה והקשה של תיקונים ושיפורים הדרגתיים בחיינו הפוליטיים, שייעשו על-ידי מפלגות גדולות, בעלות עומק ושורשים, בעלות מנגנונים פנימיים של סינון ומיון נבחרים, ועל-ידי פוליטיקאים מקצועיים.

■ הכותבת היא מנהלת שותפה בפירמת עורכי פטנטים, חברת הוועד המנהל של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, מ"מ ראש מועצת עומר ויו"רית עמותת "יחדיו"

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר