גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביצעתם השקעות בארה"ב? יורשיכם עשויים לשלם מס ירושה

ה-IRS מתכוון לנגוס נתח משמעותי (עד כ-50%) מירושות של ישראלים שהחזיקו ביום פטירתם בנדל"ן, בני"ע, באג"ח מסוגים מסוימים ובהשקעות אחרות בארה"ב

בניין רשות המס האמריקאית/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
בניין רשות המס האמריקאית/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

השאלה אם להחיל מס ירושה בישראל נחשבת לאחד הנושאים הרגישים והשנויים במחלוקת במחוזותינו. עשרות שנים מתדיינים הפוליטיקאים והמומחים על טיבו וחשיבותו של המס הזה - שמטרת-העל שלו היא חלוקת העושר במדינה. למס הזה יש מתנגדים רבים, אבל גם לא מעט תומכים שמעלים אותו על השולחן כל פעם מחדש. בינתיים, חרף ניסיונות חוזרים ונשנים (בהם של שר האוצר, משה כחלון) להטיל אותו מחדש בישראל (בין 1949 ל-1981 הוחל בישראל מס ירושה), ידם של מתנגדי המס על העליונה.

הדיון על חקיקת חוק מס ירושה או מס עיזבון בישראל צפוי לחזור אל קדמת הבמה שוב, ככל הנראה כבר בבחירות הבאות, אבל בינתיים, בשקט-בשקט, בלי שנשים לב, היה זה דווקא "הדוד סם" שהתקרב בצעדי ענק אל הנכסים והכספים שמותירים אחריהם ישראלים שהלכו לעולמם.

לא רשות המסים הישראלית, אלה ה-IRS האמריקאי הוא שמאיים בימים אלה לנגוס נתח משמעותי מהירושות הישראליות. איך זה קרה? באמצעות שילוב של חוק ישן ומידע חדש: מס העיזבון האמריקאי הקיים מזה שנים ארוכות; ומדיניות חילופי המידע בין רשויות המס הישראלית והאמריקאית שנכנסה לתוקף לפני מספר חודשים.

מס העיזבון האמריקאי הנחשב בעיני רבים לאחד מכלי גביית המסים וחלוקת העושר האגרסיביים ביותר שנמצאים בארסנל של "האח הגדול" בארה"ב, אינו חל רק על יחידים תושבי ארה"ב או אזרחים אמריקאים, אלא גם על יחידים שאינם תושבי ארה"ב ואף אינם אזרחים אמריקאים, שהחזיקו בארה"ב ביום פטירתם בנדל"ן, בניירות ערך, באג"ח מסוגים מסוימים ובהשקעות אחרות.

תקרת פטור נמוכה

עד לאחרונה לרשות המסים האמריקאית פשוט לא היה את המידע הדרוש על-מנת להחיל את המס הזה על ישראלים. "מס העיזבון האמריקאי, שהוא מאוד-מאוד בעייתי עבור ישראלים שהשקיעו בארה"ב, לא היה בתודעה עד עכשיו וגם לא הוטל בפועל עד היום. בהיעדר מידע על פטירתם של ישראלים שהשקיעו מיליונים או מיליארדים בארה"ב, הרשויות בארה"ב לא הטילו אותו עד היום", מסביר עו"ד ליאור נוימן, שותף מנהל קבוצת המסים במשרד עורכי הדין ש. הורוביץ, המתמחה בתכנון העברת העושר הבין-דורי.

לדבריו, עד לאחרונה יחידים זרים ככלל, וישראלים בפרט, לא ייחסו חשיבות לחשיפה למס עיזבון אמריקאי, וזאת על אף השלכותיו הפוטנציאליות הדרמטיות - "ככל הנראה, לאור המרחק הגאוגרפי הרב מידו הארוכה של 'הדוד סם', ולאור קשיי האכיפה הפרקטיים בהם נתקלת רשות המסים האמריקאית, בבואה להטיל מס עיזבון על נכסים המוחזקים על-ידי תושבים ואזרחים זרים", מסביר עו"ד נוימן.

אולם, במסגרת המרדף הבינלאומי שמנהלות רשויות המס בעולם אחר ההון השחור המסתתר מחוץ לגבולותיהן, והמהלכים הבינלאומיים ליצירת שקיפות פיננסית בין מדינות, התעצמה גם המגמה לשיתוף-פעולה גלובלי ולהעברת מידע בין המדינות. בין היתר נכנס לתוקפו גם הסכם ה-FATCA, שבמסגרתו החלה רשות המסים להעביר מידע למקבילתה האמריקאית (IRS) על נכסים פיננסיים של אזרחים בעלי זיקה לארה"ב; ובתמורה - לקבל מידע על ישראלים, בעלי חשבונות בארה"ב.

הסכם ה-FATCA, שנחתם לפני כשנתיים בין ישראל לארה"ב ואושר בחקיקה אשתקד, מחייב את הבנקים והגופים הפיננסיים בכל המדינות החתומות עליו, להעביר ל-IRS מידע על נכסים פיננסיים והכנסות של אזרחי ארה"ב באותן מדינות.

כחלק מיישום ההסכם, ישראל העבירה ל-IRS בנובמבר ובדצמבר 2016 נתונים לגבי חשבונות בבעלות תושבי או אזרחי ארה"ב, כפי שזוהו ודווחו על-ידי המוסדות הפיננסיים בישראל לשנים 2014 ו-2015; ובהמשך לכך, החל מינואר השנה, החלה רשות המסים לקבל מידע הנוגע לחשבונות של תושבי ישראל בגופים פיננסיים בארה"ב.

זרימת המידע בין המדינה פתחה פתח חדש לאכיפתו של מס העיזבון האמריקאי על הישראלים שהשקיעו בחו"ל. בנוסף, גם הבנקים הישראלים כבר לא חופשיים כפי שהיו בעבר להעביר כספים של לקוחות שנפטרו לחשבונות היורשים. היום הם נדרשים לתת דין וחשבון לא רק לרשויות בישראל, אלה גם לרשויות בארה"ב. "כעת, בעת העברת כספים ליורשים של אדם שהחזיק בחשבונות או ניירות ערך בארה"ב, הבנקים מבקשים אישור ששולם מס העיזבון האמריקאי", אומר עו"ד נוימן.

לדבריו, "ישראלים מחזיקים בארה"ב מיליארדים של דולרים. השוק הכי גדול של השקעות של ישראלים נמצא בארה"ב. כעת, אם אדם נפטר עם נכסים אמריקאים בעיזבון שלו, המשפחה שלו צריכה להיפרד כמעט מחצי מהרכוש שהוא הותיר אחריו, והדבר הזה לא חלחל לתודעה של המשקיעים הישראלים.

"כמעט לכל ישראלי יש כסף או רכוש בארה"ב - בין אם זה נדל"ן למגורים, נדל"ן מניב, ניירות ערך, אג"ח. אין כמעט אנשים שלא מחזיקים תיק דולרים אמריקאים, אבל רובם לא עושים תכנוני מס כדי להימנע מחבות במס עיזבון אמריקאי עם הפטירה".

הבעיה של הישראלים המשקיעים בארה"ב לא נגמרת בחשיפה למס האמריקאי, כפי שהוא חל על אמריקאים. בניגוד לאמריקאים, הנהנים מפטור מהמס עד תקרה של כ-5 מיליון דולר, כך שהוא פוסח על ירושות "קטנות", במקרה של הישראלים, תקרת הפטור נמוכה משמעותית.

"האבסורד הגדול בהקשר זה הוא שבעוד שאזרחי ארה"ב מוגנים ממס עיזבון אמריקאי עד לתקרת פטור בגין שווי נכסי של כ-5.3 מיליון דולר, הפטור לבעלי נכסים בארה"ב שאינם אזרחים אמריקאים, מוגבל לסך של 60 אלף דולר בלבד, ושיעור המס עשוי לעמוד על 40% משווי הנכסים בארה"ב. במצב דברים זה משקיעים ישראלים עשויים להיות חשופים, לאחר פטירתם, למס עיזבון בגין נכסים אמריקאים ששווים הוא מעל הסכום האמור", מסביר עו"ד נוימן.

מיליארדרים בעד מס ירושה

בעשור האחרון נולדה תנועה חדשה בקרב עשירי העולם, ובעיקר עשירי ארה"ב - תנועה התומכת בגלוי במס ירושה. אנשי עסקים מוכרים, אילי-הון ומיליארדרים הבהירו כי אין סיבה שהילדים שלהם יירשו הון-עתק ולא ישלמו על כך מס, וכי "לא יקרה כלום לילדים, אם יהיו להם כמה עשרות מיליונים פחות".

אילי הון, כמו וורן באפט, ביל גייטס, ג'ורג' סורוס, אביגיל דיסני, ריצ'רד רוקפלר ועוד עשרות מעשירי העולם נסחפו ליוזמה לתרום את רוב הונם לארגוני צדקה לאחר מותם, וקראו להטלת מס ירושה, כאשר זה בוטל או הושהה במדינתם, כדי "שהילדים יעבדו".

גם בישראל כבר החלה תנועה דומה בזעיר-אנפין. מספר מיליארדרים ואנשי עסקים ישראלים, הצהירו כי הם תומכים בהחלת מס ירושה גם בארץ. כך, למשל, התבטא בעבר איש העסקים אבי נאור, ממייסדי ענקית הטכנולוגיה אמדוקס, שאמר בראיון כי הוא בעד מס ירושה כי "זה נכון חברתית, ונכון גם לילדים". גם איש הנדל"ן חיים כצמן, יו"ר גזית גלוב, התבטא בעבר בעד החלת מס ירושה.

אלה שהבעיה במקרה של ישראלים שהשקיעו בארה"ב וכפופים למס העיזבון במדינה, היא שהעושר שלהם לא מתחלק בין הישראלים בישראל. "כל הרעיון של מס עיזבון והצדק החלוקתי הוא שאתה רוצה לחלק ולהעביר את הכסף מהעשירים במדינה שלך לעניים, כאשר היורשים יקבלו רק חצי מהרכוש שהעשיר השאיר. הבעיה שפה הישראלים משאירים את הרכוש שלהם ל'דוד סם'. הם לא משאירים את זה לישראלים, אלא לאמריקאים; ובנוסף, בניגוד לאזרח אמריקאי, שמוגן עד 5 מיליון דולר (תקרת הפטור ממס ירושה לאמריקאים - א' ל"ו), הם ממוסים מסכום נמוך הרבה יותר.

"רק לאחרונה נאלצנו לטפל בהפחתת תשלומי מס עיזבון לרשויות המס בארה"ב של יורשיו הישראלים של מנוח ישראלי שהותיר אחריו נכסים רבים בארה"ב, ושתשלומי המס בגינם היו יכולים להימנע לחלוטין על-ידי תכנון זהיר של עיזבונו ומבנה החזקת נכסיו", אומר עו"ד נוימן.

לכן, אומר עו"ד נוימן, "היום, יותר מתמיד, קיים צורך אמיתי ומיידי לפיתוח פתרונות מס שיעניקו הגנה מלאה כנגד החשיפה הדרמטית למס עיזבון אמריקאי, ושיאפשרו לתושבי ישראל לנהל את השקעותיהם בארה"ב ולהעביר אותם לדורות הבאים. זאת, תוך צמצום עד איון של עלויות מס הירושה האמריקאי המתחייבות בגינן".

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טנקים בקריית שמונה / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

חשד לחדירת כטב"ם בקריית שמונה והסביבה; 3 נפילות בשטחים פתוחים ליד ערב אל-עראמשה

בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ