גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיליארד אירו פחות: הכסף הסיני הכניע את ברלוסקוני

כמעט מיליארד אירו הוציא סילביו ברלוסקוני על אהבת חייו, מועדון הכדורגל מילאן, מאז רכש אותו לפני 31 שנה ■ אבל עכשיו גם זה נגמר: הקבוצה נמכרה לקונסצוריום סיני, במה שממשיך את מגמת ההשתלטות הסינית על הכדורגל ביבשת

לי האן ולי יונגהונג מוצגים במילאן / צילום: רויטרס
לי האן ולי יונגהונג מוצגים במילאן / צילום: רויטרס

אחרי 31 שנה נפרד בשבוע שעבר סילביו ברלוסקוני מהבעלות על מילאן. ברלוסקוני מחוץ למילאן זה משהו שנשמע דמיוני. כל כך הרבה זמן הפרידה הזאת הייתה באוויר, ידיעות בעיתונות התרוצצו והופרכו כמעט על בסיס חודשי בשלוש השנים האחרונות. נראה היה שברלוסקוני לא מצליח לשחרר את אהבת חייו, שבשנים האחרונות הלכה ודעכה במקביל לדעיכה שלו, עד שהפכה לעוד קבוצה באיטליה.

לא שחסר לו משהו. טייקון המדיה האיטלקי, ראש ממשלת איטליה לשעבר, עדיין נחשב אחד האנשים העשירים בעולם (הון מוערך של 6.8 מיליארד דולר, לפי "פורבס"), אבל בסופו של דבר גם הסכום הנכון הכניע: הצעה של 740 מיליון אירו מהקונסצוריום הסיני רוסונרי ספורט אינווסט בראשות לי יונגהונג, כולל כ-200 מיליון דולר מחיקת חובות, סגר את הסיפור. "אני עצוב ונרגש, אבל מודע לכך שהכדורגל המודרני דורש השקעה ומקורות שמשפחה אחת לא יכולה לשאת בהם לבדה", אמר ברלוסקוני בהודעת הפרידה הרשמית.

העזיבה של ברלוסקוני את מילאן מסמלת גם את סופו המוחלט של העידן הישן. הטייקונים האירופאים הגדולים מוותרים בזה אחר זה על החזקה של קבוצות ספורט לטובת הכסף שמגיע מארה"ב ומהמפרץ הפרסי, ולאחרונה הממון שנשפך מהמזרח הרחוק. באיטליה מוחזקות היום חמש קבוצות מהסרייה A (הליגה הבכירה) בידי בעלים לא-איטלקים, כולן רכישות של חמש השנים האחרונות.

לכסף מהמזרח הרחוק עוד נחזור. הסיפור של ברלוסקוני מגלם את העולם הישן שלא יחזור בעיקר על רקע ההקשר הפוליטי-ספורטיבי - מי יכול לדמיין היום, עם שלל הרגולציות שהלכו ונכפו על הכדורגל, ראש ממשלה, ועוד במדינה מערבית, שמחזיק בבעלות על קבוצת כדורגל. ברלוסקוני שכיהן במשך תשע שנים כראש ממשלת איטליה (השליט עם הקדנציה השלישית הכי ארוכה, אחרי בניטו מוסוליני וג'ובאני ג'וליטי), לא חשב שיש כאן טעם לפגם. כפי שלא חשב שיש בעיה עם החזקות המדיה שלו - לפי "אקונומיסט" (העיתון שהפך לאויבו הגדול של ברלוסקוני) בתקופה מסוימת במקביל להיותו ראש ממשלה שלט בדרך כזו או אחרת ב-90% משוק המדיה האיטלקי. ברלוסקוני השתמש בעסקי המדיה ובפרסום שזכה מהכדורגל כגורמי כוח מרכזיים להחזקת השלטון.

ב-1986, ערב ההצגה הרשמית שלו כבעלים, הוא נחת עם פמליה מורחבת בשלושה מסוקים והודיע כי מילאן תהיה אחת הקבוצות הגדולות בעולם. הוא לא הגזים. מילאן שלו הפכה מיד ל"גראנדה מילאן". הוא היה חדשני ופרוע - הביא מאמן ליגה שנייה מפארמה בשם אריגו סאקי, אחריו את פאביו קאפלו ובהמשך את קרלו אנצ'לוטי; המועדון ייסד את אחד מהסודות הגדולים בכדורגל ובספורט העולמי - "המילאן לאב" - המעבדה המיוחדת שהצליחה להחזיק על הרגליים שחקנים עד גיל מאוחר עם פציעות מינימליות; הוא הפך את הקבוצה למועדון רב-לאומי, אבל מעולם לא רב-לאומי מדי, עם השלישייה ההולנדית הבלתי נשכחת חוליט-ואן באסט-רייקרד, והוביל את מילאן כבר אחרי שנה לאליפות (87/88) שהחלה שרשרת של שש אליפויות ב-12 שנה. וכמובן לשליטה באירופה - עם שלוש זכיות באליפות אירופה בתוך חמש שנים (88/89, 89/90, 93/94). מילאן של העשור הראשון של ברלוסקוני הייתה לא פחות נוצצת וענקית מברצלונה או ריאל מדריד של היום. עד היום נחשב בעיני רבים ה-4-0 מול ברצלונה בגמר ב-94' לתצוגת הגמר הגדולה ביותר של קבוצת כדורגל בגמר אירופי.

היום מילאן נראית כמו שבר כלי. היא לא הצליחה לספק לברלוסקוני את האתנחתה הקומית בתוך שלל הצרות שלו. לא רק מקצועית אלא גם כלכלית: הקבוצה שדורגה לפני עשור במקום השלישי בין הקבוצות המכניסות בעולם, נגיעה מברצלונה וריאל מדריד עם הכנסה של 234 מיליון אירו, מדורגת היום במקום ה-16 עם הכנסה של 214 מיליון אירו. בזמן שברצלונה, ריאל ומנצ'סטר יונייטד חצו רף הכנסה של חצי מיליארד אירו בעונה והכפילו או שילשו את המחזור שלהן בתוך עשור, מילאן היא הקבוצה היחידה המשמעותית באירופה שבעשור אחד הלכה לאחור ואיבדה הכנסה. חלק מזה קשור - במקרה או שלא במקרה במקביל לירידה של ברלוסקוני מראשות הממשלה ב-2011 - לרגולציה המחמירה שהופעלה באיטליה על חלוקת כספי זכויות השידור וההחלטה להפוך את החלוקה לשוויונית יותר. מילאן נפגעה אנושות מהרגולציה החדשה ואיבדה עוד מזומנים ומקורות הכנסה.

ב-2015 היא דיווחה על הפסדים של 91 מיליון אירו - הגבוהים בתולדות המועדון, ב-2016 ההפסדים הסתכמו ב-89 מיליון אירו, והפסדי העונה שטרם דווחו צפויים להיות בהיקף של 70-80 מיליון אירו. במהלך 31 שנות הכהונה שלו רק שלוש עונות הסתיימו ברווח, האחרונה בהן ב-2006 (11.9 מיליון אירו) וגם זה בזכות מכירתו של אנדריי שבצ'נקו לצ'לסי. בסך הכול שרף ברלוסקוני מכיסו 820 מיליון אירו על מילאן מאז רכש אותה ב-1986.

הליגות האירופיות "מאבדות" את מועדוני הכדורגל שלהן לטובת כסף שמגיע מבחוץ. זו כבר עובדה מוכרת, שצברה תאוצה ביום שרומן אברמוביץ' נכנס לצ'לסי האנגלית ב-2003 וההשתלטות של משפחת גלייזר על מנצ'סטר יונייטד שנתיים מאוחר יותר. הגל המשמעותי הראשון היה של בעלים אמריקאים שזיהו בכדורגל האירופי מקור רווח ונכנסו בעיקר לפרמיירליג האנגלית (הגלייזרים במנצ'סטר יונייטד; היקס וג'ילט בליברפול ואחריהם ג'ון וו. הנרי, סטן קרונקי בארסנל); במקביל ניסו אוליגרכים מרוסיה לייצר השפעה ולזכות בלגיטימציה במערב אירופה (אברמוביץ' בצ'לסי, סאשה גאידמק בפורטסמות'); אחר כך היו אלו נסיכי הנפט מהמפרץ הפרסי שרכשו מועדונים והוציאו אותם מחושך לאור בן לילה (פ.ס.ז', מנצ'סטר סיטי).

איטליה הייתה מקום שמרני יותר. גם בגלל העובדה שהכדורגל במדינה נכנס לקיפאון, משבר כלכלי פקד את הליגה ואת המועדונים, הקהל נטש את האצטדיונים המיושנים. השינוי היה ב-2011 כאשר איש עסקים מבוסטון, תומאס די-בנדטו, הוביל קבוצה לרכישת מועדון הכדורגל של רומא - זו הייתה הבעלות הזרה הראשונה בליגה הבכירה האיטלקית. בזמן הזה כבר מ-50% מהקבוצות בפרמיירליג האנגלית היו בידיים זרות.

המהלך של ברלוסקוני מעצים את המגמה ומראה עד כמה ההשפעה היא מיידית. בשבת האחרונה כבר שוחק הדרבי המילאנזי בין אינטר למילאן בשעה 12:00 בצהריים, כדי להתאימו לשעות הפריים-טיים בסין - אחרי ששתי הקבוצות מוחזקות בבעלות סינית (אינטר נמכרה לפני שנה למשקיע סיני). זה לא קרה רק בגלל ששתי הקבוצות בידיים סיניות. בקיץ ייסגר מכרז זכויות השידור של הליגה האיטלקית לשווקים הבינלאומיים, וחברת השיווק אינפרונט שמוכרת את זכויות השידור של הליגה מעוניינת להשיג כ-300 מיליון דולר לעונה, עלייה של 50%, מתוכה היא בונה על כמעט 100 מיליון דולר מהשוק הסיני. אין בזה שום דבר מופרך: במכרז האחרון של זכויות השידור של הליגה האנגלית לשווקים הבינלאמיים נכנס מהשוק הסיני 700 מיליון דולר לשלוש עונות - פי עשרה בהשוואה להסכם הקודם.

הכסף שהשוק הסיני משקיע בכדורגל משנה ומשבש את יבשת אירופה. קודם כול, זו ההשקעה ברכישת זכויות שידור בהיקפים שמשנים לוחות זמנים של משחקים (גם בספרד מותאמים משחקים לשעון הפריים-טיים של המזרח); פעם שנייה בבריחה של כדורגלנים לטובת המשכורות המוצעות היום בליגה הסינית. ועכשיו זוהי המגמה של חברות סיניות לרכוש קבוצות תוך ניסיון ברור להיאחז בקבוצות היוקרה האירופיות - בשלוש שנים וחצי האחרונות הוציאו לפי דיווחים חברות ואנשי עסקים מסין 2.4 מיליארד דולר לרכישת החזקות ב-23 מועדוני כדורגל באירופה, עוד לפני רכישת מילאן. במקומות מסוימים נכנסו במועדונים גדולים בבעלות חלקית - צ'יינה מדיה קפיטל שילמה לפני כשנתיים 400 מיליון דולר עבור 13% ממנצ'סטר סיטי. דליאן וונדה (Dalian Wanda) הקונגלומרט הסיני הענק רכש ב-2015 כ-20% מהבעלות על אתלטיקו מדריד עבור 52 מיליון דולר, וזאנג ג'ינדונג רכש ב-2016 עבור 270 מיליון אירו 70% מהבעלות באינטר מילאן.

לפי דוח של אופ"א המעודכן לנובמבר 2016, עוד לפני רכישת מילאן, ליבשת אסיה יש הנוכחות המשמעותית ביותר בבעלות הזרה על הכדורגל באירופה, עם שליטה ב-17 קבוצות ביבשת בסך הכול, מתוכן 9 קבוצות בשליטה סינית. בסך הכול מתפרסת השליטה של אנשי עסקים מסין על פני שש ליגות באירופה - יותר מכל מדינה אחרת באירופה.

ואם הצליחו להוציא את ברלוסקוני ממילאן, לאף אחד אין מושג היכן זה יכול להיעצר.

רכישת קבוצות

עוד כתבות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ