גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיליארד אירו פחות: הכסף הסיני הכניע את ברלוסקוני

כמעט מיליארד אירו הוציא סילביו ברלוסקוני על אהבת חייו, מועדון הכדורגל מילאן, מאז רכש אותו לפני 31 שנה ■ אבל עכשיו גם זה נגמר: הקבוצה נמכרה לקונסצוריום סיני, במה שממשיך את מגמת ההשתלטות הסינית על הכדורגל ביבשת

לי האן ולי יונגהונג מוצגים במילאן / צילום: רויטרס
לי האן ולי יונגהונג מוצגים במילאן / צילום: רויטרס

אחרי 31 שנה נפרד בשבוע שעבר סילביו ברלוסקוני מהבעלות על מילאן. ברלוסקוני מחוץ למילאן זה משהו שנשמע דמיוני. כל כך הרבה זמן הפרידה הזאת הייתה באוויר, ידיעות בעיתונות התרוצצו והופרכו כמעט על בסיס חודשי בשלוש השנים האחרונות. נראה היה שברלוסקוני לא מצליח לשחרר את אהבת חייו, שבשנים האחרונות הלכה ודעכה במקביל לדעיכה שלו, עד שהפכה לעוד קבוצה באיטליה.

לא שחסר לו משהו. טייקון המדיה האיטלקי, ראש ממשלת איטליה לשעבר, עדיין נחשב אחד האנשים העשירים בעולם (הון מוערך של 6.8 מיליארד דולר, לפי "פורבס"), אבל בסופו של דבר גם הסכום הנכון הכניע: הצעה של 740 מיליון אירו מהקונסצוריום הסיני רוסונרי ספורט אינווסט בראשות לי יונגהונג, כולל כ-200 מיליון דולר מחיקת חובות, סגר את הסיפור. "אני עצוב ונרגש, אבל מודע לכך שהכדורגל המודרני דורש השקעה ומקורות שמשפחה אחת לא יכולה לשאת בהם לבדה", אמר ברלוסקוני בהודעת הפרידה הרשמית.

העזיבה של ברלוסקוני את מילאן מסמלת גם את סופו המוחלט של העידן הישן. הטייקונים האירופאים הגדולים מוותרים בזה אחר זה על החזקה של קבוצות ספורט לטובת הכסף שמגיע מארה"ב ומהמפרץ הפרסי, ולאחרונה הממון שנשפך מהמזרח הרחוק. באיטליה מוחזקות היום חמש קבוצות מהסרייה A (הליגה הבכירה) בידי בעלים לא-איטלקים, כולן רכישות של חמש השנים האחרונות.

לכסף מהמזרח הרחוק עוד נחזור. הסיפור של ברלוסקוני מגלם את העולם הישן שלא יחזור בעיקר על רקע ההקשר הפוליטי-ספורטיבי - מי יכול לדמיין היום, עם שלל הרגולציות שהלכו ונכפו על הכדורגל, ראש ממשלה, ועוד במדינה מערבית, שמחזיק בבעלות על קבוצת כדורגל. ברלוסקוני שכיהן במשך תשע שנים כראש ממשלת איטליה (השליט עם הקדנציה השלישית הכי ארוכה, אחרי בניטו מוסוליני וג'ובאני ג'וליטי), לא חשב שיש כאן טעם לפגם. כפי שלא חשב שיש בעיה עם החזקות המדיה שלו - לפי "אקונומיסט" (העיתון שהפך לאויבו הגדול של ברלוסקוני) בתקופה מסוימת במקביל להיותו ראש ממשלה שלט בדרך כזו או אחרת ב-90% משוק המדיה האיטלקי. ברלוסקוני השתמש בעסקי המדיה ובפרסום שזכה מהכדורגל כגורמי כוח מרכזיים להחזקת השלטון.

ב-1986, ערב ההצגה הרשמית שלו כבעלים, הוא נחת עם פמליה מורחבת בשלושה מסוקים והודיע כי מילאן תהיה אחת הקבוצות הגדולות בעולם. הוא לא הגזים. מילאן שלו הפכה מיד ל"גראנדה מילאן". הוא היה חדשני ופרוע - הביא מאמן ליגה שנייה מפארמה בשם אריגו סאקי, אחריו את פאביו קאפלו ובהמשך את קרלו אנצ'לוטי; המועדון ייסד את אחד מהסודות הגדולים בכדורגל ובספורט העולמי - "המילאן לאב" - המעבדה המיוחדת שהצליחה להחזיק על הרגליים שחקנים עד גיל מאוחר עם פציעות מינימליות; הוא הפך את הקבוצה למועדון רב-לאומי, אבל מעולם לא רב-לאומי מדי, עם השלישייה ההולנדית הבלתי נשכחת חוליט-ואן באסט-רייקרד, והוביל את מילאן כבר אחרי שנה לאליפות (87/88) שהחלה שרשרת של שש אליפויות ב-12 שנה. וכמובן לשליטה באירופה - עם שלוש זכיות באליפות אירופה בתוך חמש שנים (88/89, 89/90, 93/94). מילאן של העשור הראשון של ברלוסקוני הייתה לא פחות נוצצת וענקית מברצלונה או ריאל מדריד של היום. עד היום נחשב בעיני רבים ה-4-0 מול ברצלונה בגמר ב-94' לתצוגת הגמר הגדולה ביותר של קבוצת כדורגל בגמר אירופי.

היום מילאן נראית כמו שבר כלי. היא לא הצליחה לספק לברלוסקוני את האתנחתה הקומית בתוך שלל הצרות שלו. לא רק מקצועית אלא גם כלכלית: הקבוצה שדורגה לפני עשור במקום השלישי בין הקבוצות המכניסות בעולם, נגיעה מברצלונה וריאל מדריד עם הכנסה של 234 מיליון אירו, מדורגת היום במקום ה-16 עם הכנסה של 214 מיליון אירו. בזמן שברצלונה, ריאל ומנצ'סטר יונייטד חצו רף הכנסה של חצי מיליארד אירו בעונה והכפילו או שילשו את המחזור שלהן בתוך עשור, מילאן היא הקבוצה היחידה המשמעותית באירופה שבעשור אחד הלכה לאחור ואיבדה הכנסה. חלק מזה קשור - במקרה או שלא במקרה במקביל לירידה של ברלוסקוני מראשות הממשלה ב-2011 - לרגולציה המחמירה שהופעלה באיטליה על חלוקת כספי זכויות השידור וההחלטה להפוך את החלוקה לשוויונית יותר. מילאן נפגעה אנושות מהרגולציה החדשה ואיבדה עוד מזומנים ומקורות הכנסה.

ב-2015 היא דיווחה על הפסדים של 91 מיליון אירו - הגבוהים בתולדות המועדון, ב-2016 ההפסדים הסתכמו ב-89 מיליון אירו, והפסדי העונה שטרם דווחו צפויים להיות בהיקף של 70-80 מיליון אירו. במהלך 31 שנות הכהונה שלו רק שלוש עונות הסתיימו ברווח, האחרונה בהן ב-2006 (11.9 מיליון אירו) וגם זה בזכות מכירתו של אנדריי שבצ'נקו לצ'לסי. בסך הכול שרף ברלוסקוני מכיסו 820 מיליון אירו על מילאן מאז רכש אותה ב-1986.

הליגות האירופיות "מאבדות" את מועדוני הכדורגל שלהן לטובת כסף שמגיע מבחוץ. זו כבר עובדה מוכרת, שצברה תאוצה ביום שרומן אברמוביץ' נכנס לצ'לסי האנגלית ב-2003 וההשתלטות של משפחת גלייזר על מנצ'סטר יונייטד שנתיים מאוחר יותר. הגל המשמעותי הראשון היה של בעלים אמריקאים שזיהו בכדורגל האירופי מקור רווח ונכנסו בעיקר לפרמיירליג האנגלית (הגלייזרים במנצ'סטר יונייטד; היקס וג'ילט בליברפול ואחריהם ג'ון וו. הנרי, סטן קרונקי בארסנל); במקביל ניסו אוליגרכים מרוסיה לייצר השפעה ולזכות בלגיטימציה במערב אירופה (אברמוביץ' בצ'לסי, סאשה גאידמק בפורטסמות'); אחר כך היו אלו נסיכי הנפט מהמפרץ הפרסי שרכשו מועדונים והוציאו אותם מחושך לאור בן לילה (פ.ס.ז', מנצ'סטר סיטי).

איטליה הייתה מקום שמרני יותר. גם בגלל העובדה שהכדורגל במדינה נכנס לקיפאון, משבר כלכלי פקד את הליגה ואת המועדונים, הקהל נטש את האצטדיונים המיושנים. השינוי היה ב-2011 כאשר איש עסקים מבוסטון, תומאס די-בנדטו, הוביל קבוצה לרכישת מועדון הכדורגל של רומא - זו הייתה הבעלות הזרה הראשונה בליגה הבכירה האיטלקית. בזמן הזה כבר מ-50% מהקבוצות בפרמיירליג האנגלית היו בידיים זרות.

המהלך של ברלוסקוני מעצים את המגמה ומראה עד כמה ההשפעה היא מיידית. בשבת האחרונה כבר שוחק הדרבי המילאנזי בין אינטר למילאן בשעה 12:00 בצהריים, כדי להתאימו לשעות הפריים-טיים בסין - אחרי ששתי הקבוצות מוחזקות בבעלות סינית (אינטר נמכרה לפני שנה למשקיע סיני). זה לא קרה רק בגלל ששתי הקבוצות בידיים סיניות. בקיץ ייסגר מכרז זכויות השידור של הליגה האיטלקית לשווקים הבינלאומיים, וחברת השיווק אינפרונט שמוכרת את זכויות השידור של הליגה מעוניינת להשיג כ-300 מיליון דולר לעונה, עלייה של 50%, מתוכה היא בונה על כמעט 100 מיליון דולר מהשוק הסיני. אין בזה שום דבר מופרך: במכרז האחרון של זכויות השידור של הליגה האנגלית לשווקים הבינלאמיים נכנס מהשוק הסיני 700 מיליון דולר לשלוש עונות - פי עשרה בהשוואה להסכם הקודם.

הכסף שהשוק הסיני משקיע בכדורגל משנה ומשבש את יבשת אירופה. קודם כול, זו ההשקעה ברכישת זכויות שידור בהיקפים שמשנים לוחות זמנים של משחקים (גם בספרד מותאמים משחקים לשעון הפריים-טיים של המזרח); פעם שנייה בבריחה של כדורגלנים לטובת המשכורות המוצעות היום בליגה הסינית. ועכשיו זוהי המגמה של חברות סיניות לרכוש קבוצות תוך ניסיון ברור להיאחז בקבוצות היוקרה האירופיות - בשלוש שנים וחצי האחרונות הוציאו לפי דיווחים חברות ואנשי עסקים מסין 2.4 מיליארד דולר לרכישת החזקות ב-23 מועדוני כדורגל באירופה, עוד לפני רכישת מילאן. במקומות מסוימים נכנסו במועדונים גדולים בבעלות חלקית - צ'יינה מדיה קפיטל שילמה לפני כשנתיים 400 מיליון דולר עבור 13% ממנצ'סטר סיטי. דליאן וונדה (Dalian Wanda) הקונגלומרט הסיני הענק רכש ב-2015 כ-20% מהבעלות על אתלטיקו מדריד עבור 52 מיליון דולר, וזאנג ג'ינדונג רכש ב-2016 עבור 270 מיליון אירו 70% מהבעלות באינטר מילאן.

לפי דוח של אופ"א המעודכן לנובמבר 2016, עוד לפני רכישת מילאן, ליבשת אסיה יש הנוכחות המשמעותית ביותר בבעלות הזרה על הכדורגל באירופה, עם שליטה ב-17 קבוצות ביבשת בסך הכול, מתוכן 9 קבוצות בשליטה סינית. בסך הכול מתפרסת השליטה של אנשי עסקים מסין על פני שש ליגות באירופה - יותר מכל מדינה אחרת באירופה.

ואם הצליחו להוציא את ברלוסקוני ממילאן, לאף אחד אין מושג היכן זה יכול להיעצר.

רכישת קבוצות

עוד כתבות

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

נתן שירות למוכרים, וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך והתחייב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

ד''ר ירון דניאלי / צילום: גבריאל בהרליה

"הרוכשים איראנים לשעבר, והיה חיבור": האקזיט של חברת המכשור הרפואי מישראל

חברת האבחון הישראלית Metasight נמכרה ב59 מיליון דולר עם אופצייה ל-90 מיליון דולר נוספים ● הרוכשת  גארדנט הלת' שהוקמה ע"י יזמים איראנים, תהפוך את מרכז הפיתוח של מטאסייט ברחובות לאתר שלה בישראל

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות בקראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג׳יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה