גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הפסקתי לכעוס ולהתאבל - כעת אני ממוקד במציאת פתרון"

ג'ונתן סילברסטין, שותף בקרן אורבימד, נחשב במשך שנים משקיע בעל מגע זהב עם התמחות בתחום הרפואי ■ בגיל 49 לקה בסוג נדיר של פרקינסון והחליט לרתום את כישוריו למלחמה על חייו

בגיל 49, כשהוא באחת התקופות הטובות בחייו, גילה ג'ונתן סילברסטין, שותף בחברת ההשקעות אורבימד, שהוא חולה במחלת פרקינסון מסוג GBA. מדובר בגרסה גנטית נדירה יחסית וחמורה במיוחד של פרקינסון, אשר לרוב תוקפת את החולים בגיל צעיר ומתפתחת באופן מהיר ביחס לפרקינסון הקלאסי. התרופות שקיימות בשוק, שגם הן מציעות לחולים רק מענה חלקי, פחות יעילות בגרסה הספציפית של סילברסטין.

"לפני האבחון צצו אצלי כמה בעיות רפואיות שונות", מספר סילברסטיין בראיון מיוחד ל"גלובס", "אבל לא קישרתי ביניהן. העיניים שלי החלו לזוז באופן לא רצוני ורופא העיניים לא הצליח להבין מדוע. התחילה לי תופעה של עין יבשה, מסתבר שזה קרה כי לא מצמצתי מספיק. הייתי רגיל להתחרות בטריאתלון ופתאום הצוואר שלי לא היה מספיק חזק כדי להחזיק את הראש במהלך ריצה כזו. יום אחד התעלפתי במהלך ריצה. רק כשהתחלתי לרעוד, חזרתי לנוירולוג שלפני כן הכריע שהכל בסדר, והוא בחן את רמות הדופמין במוח שלי, ומשם שלח אותי לבדיקה גנטית".

כשהחל סילברסטיין להתעמק בפרטי האבחון, גילה כי מדובר במצב חמור יותר מפרקינסון קלאסי. "התאבלתי מאוד ואז כעסתי. הילדים שלי ואשתי מאוד תמכו. היה לי קשה במיוחד לספר להורים שלי. הייתי עצוב ואז כעסתי במשך 24 שעות, ומאותו הרגע הפסקתי לכעוס והפסקתי להתאבל - כעת אני ממוקד כמו לייזר במציאת פתרון".

כפי שסילברסטיין חוזר ואומר, הוא כנראה האדם המתאים ביותר למשימה הזו. הוא מנהל תחום הפרייבט אקוויטי בקרן אורבימד, אחת מקרנות ההשקעות וההון סיכון המובילות בעולם בתחום הרפואי, אשר מנהלת כ-13 מיליארד דולר של השקעות רפואיות. הוא נבחר במשך שש שנים ברציפות ל"רשימת מידאס" של פורבס, רשימת המשקיעים המצליחים, והיה המשקיע היחיד מתחום הבריאות שהגיע להישג זה.

"זה מה שאני עושה, אני הופך מדע לחברות מסחריות ופתרונות רפואיים. אני מאתר פרויקטים מבטיחים, צעירים או אקדמיים, משיג להם מימון, מקדם אותם ויוצר עבורם עסקאות פיתוח עם חברות תרופות.

"יכול להיות שהמחלה תקפה מישהו אחר שהוא נהג משאית, קבלן או מוכר פלאפל, ואין לו כלים כדי להתמודד מלבד ברמה האישית, אבל לי יש. אם לא אספיק לעזור לעצמי, אז אולי לפחות אעזור למישהו אחר, ובכל מקרה לא אוותר בלי לנסות להציל את חיי".

2 מיליון חולים

בפרקינסון מסוג GBA חולים כ-2 מיליון איש בעולם, מהם כרבע (כמו סילברסטיין) יהודים אשכנזים. סילברסטיין שואף להקים קרן בהיקף של כ-90 מיליון דולר לפחות, כאשר הוא עצמו מתכנן להשקיע עשרות מיליוני דולרים מכספו האישי. הקרן מתוכננת להזניק לפחות שלושה פרויקטים, אשר בהמשך הדרך, אם יצליחו, יוכלו לגייס הון גם מגורמים מסחריים. כיום המחלה אולי נדירה מדי מכדי להיות המוקד של פעילות פיתוח תרופות של חברה מסחרית, אולם אם מוצר כזה יתקדם בתהליך הפיתוח וחלק מן הסיכון יוסר ממנו, הוא יכול לעניין בהמשך גם את חברות התרופות הגדולות.

"אנחנו ננסה דברים שהון סיכון רגיל לא יכול לעשות, אבל הם בהחלט יכולים גם להשתלם לקרן שלנו", אומר סילברסטיין, "יכול להיות שחלק מן הפרויקטים אפילו ירוויחו לקרן כסף בסופו של דבר".

"אנחנו מעריכים כי לא נוכל לפתח מוצר אחד שיפתור את הבעיה לכל החולים בפרקינסון מסוג GBA, אלא יהיו כמה תרופות, אולי קומבינציות של מוצרים שכל אחת מהן תיטיב עם פלח אחר של החולים", הוא אומר.

סילברסטיין מתכוון להיות מעורב בניהול כל המיזמים הללו, במטרה שיזוזו מהר, יותר מהר מכפי שזזות פעילויות בתחום הרפואי בדרך כלל. במקרה שבו הקרן תחתום על חוזי פיתוח עם חברות תרופות בינוניות או גדולות, היא תתנה את החוזה בפעילות פיתוח בקצב מהיר, גם על חשבון תמורה כלכלית.

כיום, חברות בינוניות וגדולות שרוכשות טכנולוגיה מחברות צעירות יותר, מפתחות אותה לפי הקצב שלהן והצרכים שלהן. לעיתים הפיתוח מופסק ללא כל הסבר בשל הצרכים האסטרטגיים של החברה או מוקפא למשך שנים ארוכות. הקרן שמייסד סילברסטיין תנסה לנסח חוזים אשר ימנעו מהפרויקטים שלה גורל כזה.

תחום הפרקינסון כבר זכה לתמיכה משני חולים מפורסמים. הראשון הוא מייקל ג'יי פוקס שלקה בגיל צעיר מאוד בפרקינסון מסוג "קלאסי", אשר מתאפיין בהתנוונות תאי העצב במוח האחראים לתנועה, ומתבטאת תחילה ברעידות ואחר כך באובדן שליטה על הגוף, ובסופו של התהליך גם בפגיעה קוגניטיבית. השחקן המפורסם ("בחזרה לעתיד", "קשרי משפחה" ועוד) הקים קרן לתמיכה במחקרים ובחברות בתחום, והגוף הזה נחשב היום לאוטוריטה ולגורם משמעותי ביותר בתעשיית התרופות לפרקינסון. אולם, קרן מייקל ג'יי פוקס מחלקת תקציבים ואינה מנהלת את פעילות החברות ולכן סילברסטיין אינו מתכנן לחקות את המודל שלה. "נפגשתי איתם ואפילו כתבתי להם צ'ק, כדי שלא יראו בי מתחרה, אולם אנחנו צריכים לעשות דברים שונים. אולי בהמשך, כיוונים שיתגלו אצלנו יהיו רלוונטיים גם לסוגי פרקינסון נוספים, או למחלות אחרות כמו אלצהיימר או ניוון שרירים".

מיזם נוסף שייך לסרגיי ברין, ממייסדי גוגל, אשר תרם 100 מיליון דולר לחקר הפרקינסון.

ברין אינו חולה במחלה היום, אך גילה לאחר שביצע תהליך של פענוח הגנום אישי שלו, כי הוא מכיל גן שמגביר את הסיכויים שלו ללקות במחלה (גן שונה מזה שגורם למחלה של סילברסטין). ברין תומך ביישום של שיטות חישוביות לאיתור מולקולות פוטנציאליות לטיפול במחלה. המשימה של ברין פחות דחופה, משום שהוא עדיין אינו חולה. סילברסטיין צריך פתרון מהיר יותר.

"כמו חברה"

"אנחנו רוצים להתנהל כמו חברת ביוטק לכל דבר", אומר סילברסטיין, "יהיה לנו מנכ"ל מהתעשייה ותהיה ועדה מייעצת של עד עשרה אנשים, מתוכם כבר גייסנו שישה (שמות היועצים לא יאמרו הרבה לקורא הממוצע אולם מדובר באישים בכירים מאוד בתעשיית התרופות וברפואה נוירולוגית - ג.ו.).

"סימנו מספר כיוונים כמו מוצרים אנטי דלקתיים, מוצרים המגנים על תאי עצב (Neuroprotection) מוצרים מתחום העריכה הגנטית והתרפיה הגנטית", הוא מוסיף. בהקשר של טיפולים גנטיים, העובדה שמדובר בפרקינסון עם בסיס גנטי ברור (יהודים אשכנזים כאמור), עובדת לטובתם של החולים, משום שנראה שיהיה קל יותר לתקוף באמצעות עריכה גנטית מחלה שמבוססת על ביטוי של גן יחיד.

סילברסטיין מעוניין מאוד בשילוב גורמים ישראלים במהלך, לא רק משום שבישראל מתבצע מחקר מוביל בתחום הפרקינסון, הן באקדמיה והן בתעשייה, אלא בעיקר משום שהמחלה נפוצה במיוחד אצל יהודים אשכנזים. "אולי בישראל נמצא אותו אדם שחולה במחלה, ויש לו את הכסף אך לא את הידע והקשרים הדרושים כדי לפעול. בתעשייה הישראלית מכירים את הרקע שלי. הובלתי ב-2009-2010, בשלהי המשבר הכלכלי, את הקמת אורבימד ישראל (בניהולם של סילברסטיין יחד עם ד"ר ניסים דרוויש, ענת נשיץ וארז חיימוביץ') שהחייתה למעשה מחדש את תעשיית ההון סיכון הישראלית בתחום הבריאות, בתקופה שהתחום סבל מקיפאון משמעותי. על ידי גיוס סכום של 530 מיליון דולר והקמת עשרות חברות סטארט-אפ, יצרנו כאן משרות איכותיות למאות אנשים. עכשיו אני רוצה לעזור לעצמי ולחולים אחרים, גם ישראלים, באמצעות ההון שלי והשם שלי".

- כבר הספקת להיפגש עם גורמים בתחום?

"נפגשתי עם רופאים מכל העולם. פנינו בדרך זו או אחרת ל-1,000 בתי חולים, וקיבלנו כבר עשרות הצעות לפרויקטים, חלקן לא רלוונטיות וחלקן מעניינות, וביניהן הצעה אחת מישראל. הצגנו אותן לחברי הוועדה המייעצת שתתכנס לראשונה ב-21 באפריל. את כל זה עשינו תוך שישה שבועות".

אשתו של סילבסרטיין, נטלי, צפויה לנהל איתו את הקרן. גם היא מגיעה למשימה עם רקע רלוונטי רב: כיום היא כתבת פרילנס ומומחית לתקשורת, לאחר 15 שנות קריירה במשרות של ניהול מערכות רפואיות ובייעוץ רפואי פרטי.

"אני ממשיך בתפקידי באורבימד", אומר סילברסטיין, "מעולם לא הייתי טוב בשום דבר חוץ משקעות הון סיכון בבריאות, אך נראה שבסופו של דבר, זה הכישרון שאצטרך כדי לחיות. אני מאוד אופטימי כי זו הפעם הראשונה שבה הנושא הזה נתקף על ידי מישהו שמגיע מהתחום".

- איך אתה מצליח לשמור על מוטיבציה גבוהה?

"אין לי זמן לדאוג. אני צריך לפעול. בינתיים אני מרגיש די בריא. השנה שקדמה לאבחון שלי הייתה נהדרת, ומסתבר שהייתי חולה בפרקינסון לכל אורכה. אין שום סיבה שהשנים הבאות לא יהיו טובות גם כן".

עוד כתבות

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

מרכז הסחר המקוון של דואר ישראל / צילום: שחר פליישמן

אכזבה למדינה: קבוצת מילגם זכתה במכרז להפרטת הדואר בתמורה ל-461 מיליון שקל בלבד

קבוצת מילגם-הפניקס-ליימן שליסל זכתה במכרז על הדואר, ותשלם סכום נמוך משמעותית מהערכת השווי שקיבל הדואר בעבר ועמד על מעל 1.5 מיליארד שקל ● קבוצת דלק ישראל-רמי לוי התמודדה מולה במכרז ● שתי ההצעות היו נמוכות בתחילה מהממוצע של הערכת השווי שהוכנו לצורך המכרז. לבסוף התוצאה הזוכה הייתה גבוהה יותר

רס''ן גל שבת ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רב-סרן גל שבת מת מפצעיו בביה"ח לאחר שנפצע בעזה

רס"ן גל שבת, בן 24, מקציר, מ"פ בחטיבת הצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע באורח קשה ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ●  חשד לחדירת כלי טיס עוין לגליל העליון ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

הזכויות בקרקע בנווה צדק הוכרעו בלי כל היורשים. מה קבע ביהמ"ש?

ביהמ"ש העליון פסק כי קרקע בנווה צדק תירשם על שם בנו של בעל קרקע שהלך לעולמו - אך הדיון הוסתר מצאצאים נוספים שלו ● אישה ביקשה להרות מזרעו של בן זוגה המנוח, אך משפחתו הציבה בפניה תנאי לפיו עליה לוותר על זכויות ממוניות ● אדם ערך הסכם להחלפת קרקעות עם המדינה, אך קיבל פחות משליש מהשטח שהתחייבה לו

מרכז נתניה / צילום: איל יצהר

מעל 3.5 מיליון שקל לדירת 4 חדרים: העיר שמתברגת בצמרת המחירים, מיד אחרי תל אביב

מחיר ממוצע של דירה שנרכשה ברבעון הראשון היה גבוה בכ–130 אלף שקל מהמחיר ברבעון השלישי אשתקד לפני המלחמה, כשהעליות נרשמו גם בצפון ובדרום ● תל אביב נשארת הכי יקרה, אם כי שם מחיר דירת 4 חדרים דווקא ירד בחצי השנה האחרונה בגלל ההיצע האדיר

טיילור סוויפט. השפעה של 330 מיליון דולר על ה־NFL / צילום: ap, Lewis Joly

השיעור הכלכלי שחברות המדיה יכולות ללמוד מטיילור סוויפט

שוק המדיה חווה האטה שתחייב את שלושת מנועי הצמיחה הגדולים שלו - רשתות חברתיות, חברות סטרימינג וחברות גיימינג - לשנות אסטרטגיה ולשתף פעולה ביניהם, כך עולה מדוח חדש של פירמת הייעוץ דלויט ● הסיפור של סוויפט ובן הזוג כוכב ה־NFL מוכיח עד כמה מהלך כזה יכול להיות רווחי

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי

עו''ד דן גבע, שותף במשרד מיתר / צילום: איל יצהר

משרד עורכי הדין מיתר ממזג אליו את משרד הפטנטים קליגלר

עורך הדין ועורך הפטנטים דניאל קליגלר ינהל את תחום הפטנטים של מיתר, ויחד איתו יצורפו למשרד שותפו יובל שלום ועורכי פטנטים נוספים ● בעקבות המיזוג יכלול צוות הפטנטים של מיתר 18 עורכי פטנטים ועורכי דין

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההבטחה של רה"מ אחרי הישיבה הסוערת עם ראשי רשויות בצפון

שר הביטחון בביקור בבסיס יחידה 8200: "אנחנו יודעים בהרבה מאוד מקרים איך האויב חושב ואיך האויב נערך" • נתניהו נפגש עם ראשי רשויות בצפון, סירב להסביר איך יחזרו התושבים לבתיהם - אבל הבטיח: "הצפון ישגשג" • במקביל, הירי ליישובי הצפון לא נפסק • הותר לפרסום: מ"פ בצנחנים מת מפצעיו לאחר שנפצע קשה בהתיקלות עם מחבלים ברצועה • כל העדכונים מכל החזיתות

אלונה בר און, מו''לית גלובס / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און: "לתקשורת יש תפקיד בקישור בין מגזרים"

בפתח כנס פוטנציאל החברה הערבית של גלובס, התייחסה מו"לית העיתון לתפקידה של התקשורת בתקופה זו ועל השאיפה לסקר את כל חלקי החברה בעיתון ● בר און: "מטרת העיתונות לספק גיוון, לא להבליט את מי שהכי קיצוני או רק את מי שדומה לי"

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

רכבי טויוטה חונים בשכונת מגורים. מכת גניבות רכב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עלייה של 64% במחירי הביטוח: זה הרכב הנגנב ביותר בישראל מתחילת המלחמה

פוסט שפורסם ברשתות החברתיות גילה כי כדי לבטח את אחד הרכבים הגניבים בישראל, טויוטה RAV4, נדרשה בעליו לשלם סכום המגיע כמעט לשישית משווייו ● "זו אמירה חד-משמעית ללקוח, שאת הדגם הזה החברה לא רוצה לבטח", אומרים בלשכת הסוכנים ● בשוק ממליצים לרוכשי מכוניות לכלול את עלות הביטוח בשיקולים בעת רכישת רכב חדש

ICL / צילום: יח''צ

פשרה בייצוגית נגד כיל על דיווח מטעה. כמה תשלם לבעלי המניות?

ביהמ"ש אישר הסדר פשרה בבקשה לתובענה ייצוגית שהגישה חברת רבקה טכנולוגיות נגד כיל, המנכ"ל והדירקטורים שכיהנו בה בשנים 2016-2015, בשל טענות למחדלי דיווח ופרטים מטעים ביחס לפרויקט מערכות מידע שהחלה עם IBM בשנת 2013 וקרס אחרי שלוש שנים ● במסגרת הפשרה כיל תשלם כ-2 מיליון דולר

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

הפגנה בתל אביב / צילום: Reuters, Mostafa Alkharouf

ימי השיבושים חוזרים היום עם פתיחת מושב הקיץ של הכנסת: "להחזיר את המנדט לעם"

המחאה נגד הממשלה תוציא לפועל שיירות רכבים הנוסעות במהירות אטית מהצפון, מהדרום ומהמרכז ● בין מובילי ההפגנה, יהיו משפחות נרצחים וחטופים, והיא צפויה להמשיך בערב למעון ראש הממשלה ברחוב עזה בירושלים

נתיבות. בעיגול: מירי רגב / צילום: דייגו מיטלמן, מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט)

בלי תוכנית, ללא תקציב ובניגוד לדעת אנשי מקצוע: רגב מקדמת עוד תחנת רכבת בנתיבות

במשרד התחבורה בוחנים הקמת תחנה בעיר הדרומית במרחק 5 ק"מ בלבד מזו הקיימת ● גורמי המקצוע מתנגדים בגלל תחזית נוסעים נמוכה ופגיעה בציבור שזמן נסיעתו למרכז מתארך ● השבוע נחשף בגלובס שגם במוסד רוצים רכבת ישירות למטה הארגון בניגוד לתוכניות המטרו

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"