גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותפרופ' משה צימרמן

ישראל מפנה לניצולים את גבה

בחזקת הניצול עשה את שלו - הניצול יכול ללכת, לאוצר יש תירוץ מסמר שיער

ניצול שואה / צילום: רויטרס
ניצול שואה / צילום: רויטרס

המחזה חוזר על עצמו: מדי שנה ביום הזיכרון לשואה מחפשת התקשורת דרך להציג בפני הציבור חידושים כלשהם בנושא השואה. מכיוון שמרבית התמונות והסיפורים מוכרים היטב הופך החיפוש הזה למרוץ אחרי סיפורים הנושאים סיכוי לרייטינג טוב, כתבות המוגדרות מרגשות, שבסופו של דבר יאששו את "לקחי שואה", שאנו משתמשים בהן ממילא לצורך האקטואליה הפוליטית. זאת, שעה שהידללות שורות ניצולי השואה מאפשרת פחות ופחות מגע ישיר עם הסיפור האותנטי של השואה.

השנה נתקלנו, למשל, בידיעה על מסמכים חדשים שגילו לנו, כי בידי בעלות-הברית היה כבר ב-1942 מידע על היקף הרציחות של יהודים, מידע שלא הופעל כדי להציל חיים. זו ידיעה מן הזן המבוקש: מדובר ב"גילוי" שמאשש את המסקנה, שכל העולם אדיש לגורלנו ולכן עלינו לסמוך רק על עצמנו. אלא שהגילוי עצמו אינו גילוי.

קוראי עברית יכלו לקרוא כבר בשנת 1941 את הספר "יוון מצולה החדש" על שעשו הגרמנים ליהודי פולין עוד לפני שהותקפה ברית-המועצות, ושנה לאחר מכן יכלו לקרוא בעיתוני "הארץ" מה שהתפרסם כבר בחו"ל, על ביצועה של תוכנית רצח של יהודים בממדים שלא היו כמוהם. שלא לדבר על כך, שמי שעוקב אחר המחקר המקיף והמתפתח יודע גם יודע, לא רק מה אירע במסגרת מה שקראו הגרמנים "הפתרון הסופי", אלא גם מה היה אז ידוע ולמי.

אלא של"גילוי" מסוג זה יש תפקיד - לשמש מנוף לקושיה: מדוע, אם ידעו, לא הצילו את היהודים? זאת, כאשר התשובה ברורה לכאורה מראש: לכולם לא היה עניין בהצלת היהודים. אלא שכאן הקושיה מוצגת מחוץ להקשר שבו היא אמורה להיענות: למדינות שנלחמו בגרמניה, תחילה אנגליה, אחר-כך ברית-המועצות, ויותר מאוחר ארצות-הברית, הייתה רק דרך אחת להציב אלטרנטיבה ל"פתרון הסופי" - להביס את גרמניה, ומתוך כך להביא להפסקת רצח היהודים. זאת הייתה התשובה גם בשלב שבו, בשנת 1944, כשכל המדינות הללו נלחמו בגרמניה הנאצית, אמורות היו לשקול את הפצצת אושוויץ או את פסי הרכבת המובילים אליה מהונגריה.

אלא שהקושיה האמיתית אמורה להישאל לגבי השלב שלפני המלחמה, שעה שהיהודים נרדפו אך לא נרצחו עדיין: מדוע לא התגייסו מדינות העולם לפתוח את שעריהן בפני יהודים שיכולים היו לעזוב את הרייך הגרמני או את אירופה לפני התחלת "הפתרון הסופי"? מדוע ועידה בינלאומית שדנה בשאלת הפליטים היהודים בשנת 1938, הובילה לכישלון גמור? מדוע לא החלו לפעול כאשר גורשו יהודים פולנים מגרמניה באותה שנה? מדוע, גם כאשר כבר הייתה גרמניה במלחמה, אך טרם החליטה על רציחת היהודים, העולם לא נחלץ לעזרה? הטרוניה אמורה להיות מופנית בעיקר כלפי ארצות-הברית, שלא הייתה במצב מלחמה עם גרמניה גם למעלה משנתיים לאחר שפלשה גרמניה לפולין, ובכל זאת ארה"ב לא פתחה את שעריה.

בריטניה, זו שסגרה את שערי ההגירה של יהודים לארץ-ישראל, לפחות פתחה שער ליהודים ב"טרנספורט הילדים" לאנגליה עצמה; וברית-המועצות קלטה יהודים רבים שברחו מפולין לאחר שגרמניה פלשה לשם. אבל אלה הן רק בחזקת "נסיבות מקילות", שעה שלארה"ב לא היו כאלה, נסיבות "מקילות" שאינן מפצות על מדיניות שסייעה לרציחתם של מיליוני יהודים שלא היה להם לאן ללכת.

אין צורך בגילויים חדשים כדי לראות שהיחס לפליטים והיחס למיעוטים נרדפים הוא עיקרו של עניין. ומכאן המעבר לנושא שאנו משתדלים להימנע ממנו: האם היחס והעמדה שאנו ואחרים מגלים כלפי נרדפים בימינו אינם מגלים אותה אדישות לחיי אדם ולכבוד האדם? הגרמנים - כך ראינו לפני שנתיים - ניסו ללמוד את הלקח, ופתחו את השערים להמוני פליטים, משום שהזיכרון ההיסטורי מימי הנאצים רודף אותם.

גם ארצות נוספות, כמו שבדיה, למדו כנראה את השיעור ההיסטורי. ארצות אחרות העדיפו לפעול אחרת, כולל הקמת חומות מפני פליטים. וישראל הגדילה לעשות במאמציה לחסום את דרכם של פליטים אליה, ואף ביקרה את מדינות אירופה על פתיחת השערים לפליטים, עקב זהותם המוסלמית של רבים מהם. משמע, הלקח שהיה צריך ללמוד מגורל היהודים ערב המלחמה העולמית השניה לא נלמד.

ולא רק בעניין זה. מצד אחד, משימה ישראל את עצמה כדוברת ניצולי השואה: בשמם אנו נאבקים בפלסטינים, בשמם אנו נלחמים אפילו ב-BDS. אך מצד שני, ישראל מוכיחה שוב ושוב, שכאשר מדובר בפיצוי כספי ובתשומת-לב לניצולים עצמם, היא מפנה להם את גבה. בחזקת הניצול עשה את שלו, הניצול יכול ללכת.

הנה דוגמה: מצד אחד, ישראל עושה מאמץ גדול וראוי להנחיל את מורשת השואה גם בקרב ישראלים שאינם ממוצא אירופי; אך מצד שני, היא קומצת את ידה מלשלם פיצויים ליהודי ארצות ערב שסבלו מידי הגרמנים ומשרתיהם במלחמת העולם השנייה. אותם יהודי מרוקו שסבלו במלחמה, ותובעים פיצוי מתוך מה ששילמה גרמניה לישראל עבור פשעיה במלחמת העולם השנייה, נתקלים בסירוב.

למשרד האוצר הישראלי יש תירוץ מסמר שיער: האחריות מוטלת על צרפת של וישי, ו/או על גורם אחר, ולכן אין הכספים הגרמניים שהגיעו לאוצר הישראלי מיועדים לתשלום במקרה זה. בזה יש בוודאי גילוי עבור גרמניה: משחררים אותה מאחריות לתוצאות מעשיה במלחמת העולם השנייה, ומטילים אותה על משרתיה, שלא הפקידו כסף בקופת המדינה, וסיפקו כך את התירוץ - אין כסף.

■ הכותב הוא פרופסור אמריטוס להיסטוריה גרמנית באוניברסיטה העברית. 

עוד כתבות

המניות שייפלו היום והמשקולת שתקשה על הורדת הריבית בישראל

כל העיניים יהיו נשואות להחלטת הריבית של בנק ישראל ● נאומו הניצי של יו"ר הפד, שהזניק את הציפיות להעלאת ריבית בארה"ב, הופך את ההחלטה בישראל למורכבת יותר ● המניות הדואליות יחזרו לת"א עם פער ארביטראז' שלילי גדול ● המשקיעים בוול סטריט יצפו לדוח התעסוקה האמריקאי ● וגם: מורגן סטנלי צופה ש-SpaceX של אילון מאסק תזנק במעל 100% ● כל מה שכדאי לדעת לקראת שבוע המסחר

תערוכה של אנדוריל. בעיגול: עמיקם נורקין / צילום: shutterstock, דובר צה''ל

מסתמן: עמיקם נורקין, מפקד חיל האוויר לשעבר, ינהל את פעילות אנדוריל בישראל

האלוף במיל' עמיקם נורקין נבחר להוביל את הפעילות המקומית של ענקית הדיפנס־טק, וצפוי להעמיק את העבודה מול מערכת הביטחון והתעשיות הישראליות ● במקביל, לגלובס נודע שהחברה מנהלת סבב גיוס ענק: היקפו הגיע נכון להיום לכ־10 מיליארד דולר, והוא טרם נסגר

הראל ויזל וניר הורוביץ / צילום: דימה טליאנסקי

המהפך של טרמינל איקס: במקום למכור מותגים של אחרים, קונים אותם

טרמינל איקס הפכה לאחד ממנועי הצמיחה של קבוצת פוקס, עם קפיצה של כ־20% במכירות הרבעון ל־161 מיליון שקל ● הנתונים מוכיחים כי האסטרטגיה לרכישת מותגים עצמאיים, שאחראים לכמעט רבע מהכנסות החברה, הוכיחה את עצמה ● מה היעדים הבאים שהמנכ"ל מסמן?

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

המשקיעים מענישים את מניית שופרסל. אלה הנתונים שמדאיגים אותם

רשת הסופרמרקטים הגדולה בישראל איבדה ביומיים 11% מהשווי שלה לאחר פרסום הדוחות בשבוע שעבר ● הירידה בהכנסות שופרסל מגיעה למרות צעדי התייעלות שהטמיעו בעלי השליטה, האחים יוסי ושלומי אמיר ● מהן הסיבות לצניחה במניה, ומה עוד מתכננים בחברה?

קינן ממן, מנכ''ל קשת טעמים / צילום: יח''צ

קשת טעמים בוחנת הנפקה לפי שווי של כמיליארד שקל

רשת השיווק קשת טעמים החלה בבדיקות ראשוניות לקראת אפשרות של הנפקה בבורסה ● החברה רואה בהנפקה שלב אפשרי בהמשך התרחבות הקבוצה, ולא מהלך שנועד לפתור צורך תזרימי מיידי

איציק עוז, יו''ר הפניקס סוכנויות / צילום: עומר עוז

סוכן הביטוח שהפך למיליארדר נכנס להנפקה של בית ההשקעות

איציק עוז, יו"ר הפניקס סוכנויות, צפוי לרכוש 7% מהמניות של פסטרנק שהם, שמחפשים בעצמם להיכנס לתחום הסוכנויות ● ההנפקה מתוכננת להמשך החודש לפי שווי של 280 מיליון שקל

המנהיג העליון של איראן מוג'תבא חמינאי ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: AP

טראמפ: "הולכים להכות באיראן חזק"; איראן: "נגיב בעוצמה גדולה פי כמה"

נשיא ארה"ב הבהיר כי וושינגטון תגיב לשיגור הטילים לעבר הכוחות בירדן: "תהיה תגובה" • בכיר איראני: על כל תקיפה אמריקאית באיראן, טהרן תגיב "בעוצמה גדולה פי כמה" • טראמפ טען שהאיראנים "כל-כך רוצים להיפגש" – אך הטיל ספק באפשרות להגיע איתם להסכם ● אזהרה חמורה במערכת הביטחון: חשש מפיגועים על רקע אובדן השליטה ביו"ש ● עדכונים שוטפים

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

3 סקנדלים מאוחר מדי: רשות ני"ע פותחת בסבב בדיקות של דירקטורים מכהנים

כשלים פיננסיים התגלו לאחרונה בשורה של חברות חדשות בבורסה - מתחת לאפם של שומרי הסף ● כעת, רשות ניירות ערך פותחת בביקורת נרחבת המתמקדת בעבודת הדירקטוריון ובפרט באופן הסיווג של דירקטורים "בעלי מומחיות חשבונאית ופיננסית" ● גורם בשוק: "כאשר ממנים דירקטור שחסר לו הידע המקצועי, הוא לא יודע 'להרים את השטיח'"

התרופה רסונוק (Rasonque) לטיפול בסרטן לבלב גרורתי / צילום: ap

120 אלף שקל בחודש: כל הפרטים על התרופה החדשה לסרטן שהיכתה את השוק בהלם

מניית חברת רבולושן זינקה לאחר שמינהל התרופות האמריקאי, ה־FDA, אישר את התרופה המהפכנית שלה ● האם התרופה תגיע לישראל, כמה היא תעלה, מה יעשו חברות הביטוח, ואילו מוצרים מתחרים יש בשוק? כל התשובות

קובי הבר, מנכ''ל ביטוח ישיר מקבוצת איי.די.איי / צילום: כפיר סיון

מנכ"ל ביטוח ישיר יסיים את תפקידו בחברה לאחר שמונה שנים

מנכ"ל ביטוח ישיר קובי הבר הודיע לדירקטוריון החברה על כוונתו לסיים את תפקידו בחודשים הקרובים ● ביטוח ישיר היא החברה הגדולה בישראל בתחום רכב רכוש

צילום: Shutterstock

המחיר של המכוניות הללו מושך, אבל הרוכשים מיד שנייה יחטפו את המכה

כלי רכב ענקיים, מאובזרים וזולים עם הנעות חשמליות והיברידיות כובשים את השוק הישראלי ● אבל מאחורי המחיר האטרקטיבי, שלעתים קרובות מסובסד מטעמים תחרותיים, מסתתרות עלויות פוטנציאליות משמעותיות באגף החלפים והתחזוקה - מצמיגי ענק ועד חיישנים יקרים

עמית לנג וצביקה אקרשטיין / צילום: מקורות, איל יצהר

"זיהינו חריקות בתוך הבית": באקרשטיין מצאו את האחראי לתוצאות החלשות

דוחות מאכזבים שלחו את מניית יצרנית הבטון לתשתיות לירידה דו-ספרתית ביומיים, ואת המנכ"ל עמית לנג לביתו ● צביקה אקרשטיין, מבעלי החברה, יחליפו: "החברה זקוקה כעת לניהול ממוקד"

כמה דמי הבראה תקבלו?

למעלה מ-2 מיליון שכירים יקבלו החודש הפתעה בתלוש השכר

צו הרחבה שנחתם בשבוע שעבר מעלה את דמי ההבראה לעובדי המגזר הפרטי ב-8% ● מי שכבר קיבלו דמי הבראה לשנת 2026, עשויים להיות זכאים להשלמה רטרואקטיבית

נזקי השיטפונות בנפאל

שישה ימים אחרי אסון השיטפונות בנפאל: ישראלית נוספת מוגדרת נעדרת

ישראלי נוסף עדיין נעדר באזור הגבול עם טיבט, לאחר שהקשר עם קבוצת המטיילים שבה שהה נותק בעקבות השיטפון

יואב תורג'מן. מנכ''ל רפאל / צילום: רמי זרנגר

הדולר שחק את רווחיות רפאל. המנכ"ל: "המדינה חייבת להתערב בשוק המט"ח"

רפאל מסכמת רבעון חזק עם זינוק של 39% בהזמנות החדשות ל־6.9 מיליארד שקל וצמיחה של 20% במכירות ל־5.6 מיליארד שקל ● יותר מ־60% מההזמנות במחצית הראשונה הגיעו מיצוא, וברקע התחזקות השקל, המנכ"ל יואב תורג'מן מזהיר מפגיעה ברווחיות ובכושר התחרות: "ההתערבות של המדינה נדרשת"

יצחק תשובה, צחי נחמיאס ומוטי בן משה / צילום: יונתן בלום, ורד פיצ'רסקי, כפיר זיו

צחי נחמיאס בראש, וגם תשובה ברשימה: המסמך שחושף את המרוץ לחוות שרתים

בדיקת גלובס המבוססת על מסמך פנימי של חברת נגה חושפת את השחקנים החדשים שרוצים להצטרף לתחום הלוהט של חוות השרתים ● אלא שלפני שהחזון יהפוך למיליארדים, הם יצטרכו להתמודד בקרב הרגולטורי על החיבור הנכסף לרשת החשמל

ג'נסן הואנג, נשיא ומנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, Lee Jin-man

המנגנון הסודי של אנבידיה: רשת העסקאות שמאחורי הרבעון המוצלח

לצד דוחות שיא ושווי שחוצה את ה־5 טריליון דולר, מתחת לפני השטח אנבידיה הופכת למממנת הפעילה ביותר בשוק הבינה המלאכותית ● מהשקעות עתק בסטארט־אפים ועד הלוואות וערבויות ללקוחותיה הגדולים: כך עובד המנגנון הפיננסי שמתדלק את מכירות החברה

נשיא סין שי ג'ינפינג (משמאל), ונשיא קירגיזסטן סאדיר ג'פארוב / צילום: Reuters, Kyrgyz Presidency

ממצרים להודו וארה"ב: מנהיג סין פתח בסיבוב חובק עולם

מוועידת הפסגה ופגישות פרטיות עם פוטין בקירגיזסטן, ועד הביקור הצפוי בבית הלבן ● אחרי שנה בה אירח מעל 20 מנהיגים בסין, שי ג'ינפינג החל בסבב ביקורים עולמי ● היכן הוא יבקר ומה הוא מנסה להשיג?

חברת מיטרוניקס / צילום: מיטל וייזברג

עם כאלה ביצועים חלשים, אין פלא שהחברה של קיבוץ יזרעאל מחפשת חבל הצלה

מיטרוניקס סיימה את הרבעון השני עם ירידה בהכנסות לצד מעבר להפסד של כ-8 מיליון שקל ● בזמן שהיא מקיימת מגיעים להשקעה מצד קרן פימי, בחברה הכריזו על תוכנית התייעלות נוספת שתסייע לה לעמוד בהתחייבויותיה

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס; נבות בר, מנכ''ל קיסטון; ואבי לוי, יו''ר דלק ישראל / צילום: סטודיו דינו, דודי מוסקוביץ', יח''צ

העסקה הושלמה: התקבל האישור הסופי למכירת הוט מובייל

משרד התקשורת נתן אור ירוק למכירת חברת הסלולר הוט מובייל לדלק ישראל, קיסטון ולאומי פרטנרס, לאחר שרשות התחרות אישרה את העסקה בתחילת החודש ● העסקה משקפת להוט מובייל שווי של כ-1.2 מיליארד שקל