גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרשת החברתית של חיל האוויר: מתעלמים מהדרגות

רב-סרן יובל עומר, קצין החדשנות של חיל האוויר, מסביר איך מטמיעים חדשנות במערכת שמבוססת על היררכיה: "הפעילות שלנו נועדה לתת ביטוי וחופש לאספירציות שיש לחיילים בלי קשר לדרגתם"

רב סרן יובל עומר. "חשוב שהיזמים יהיו מחוברים ערכית למשימות החיל" / צילום: אמיר מאירי
רב סרן יובל עומר. "חשוב שהיזמים יהיו מחוברים ערכית למשימות החיל" / צילום: אמיר מאירי

הבעיה שהציפה פקחית הטיסה הצעירה שמכירה את מסלולי האספלט של בסיס חיל האוויר בחצרים כפי שהיא מכירה את כף-ידה השמאלית, הייתה יכולה להראות שולית אל מול שגרת הפעילות העמוסה והלחוצה של החיל: כוננויות אין ספור, ניהול של תעבורת כלי טייס מתקדמים בדרכם לעוד פעילות מבצעית מסובכת, הרבה קשב למערכות המכ"ם ועיניים שצריכות להתרוצץ בין מסכים ואמצעי עזר אחרים - כדי לעשות סדר בשמיים הצפופים.

אלא שגם באחד הארגונים הלחוצים והמורכבים ביותר במדינה יש לא מעט 'שעות מתות', זמן שלא קורה בו הרבה: אותה פקחית טיסה מצאה שהאורות שלאורך המסלולים המשמשים להמראה ולנחיתה של מטוסי קרב ותובלה דולקים גם בשעות הלילה המאוחרות, במהלך סופי שבוע וגם בחגים ובמועדי ישראל בלי צורך.

כשהיא שיקפה את הדברים ברשת החברתית הפנימית של חיל האוויר "הבמה לחדשנות", ה"בעיה השולית" הפכה לנושא טוב וראוי למחשבה ובתוך שבועות הוא כבר התגלגל לרעיון ולאפליקציה: "זה היה הפרויקט הראשון שלנו", מספר קצין החדשנות של חיל האוויר, רב-סרן יובל עומר: "בעקבות הבעיה שהפקחית הצעירה העלתה נעשתה בדיקה כלכלית מסביב לכל סוגיית התאורה שלאורך המסלולים המשמשים להמראה ולנחיתה של כלי טייס בבסיסים. הבדיקה העלתה שבכל שנה חיל האוויר מוציא מיליוני שקלים על אנרגיה שנצרכת לשווא כדי להאיר את המסלולים בבסיסים השונים - גם בשעות ובזמנים שלא מתקיימים בהם פעילויות".

פיתוח אפליקציה

תוצאות הבדיקה הובילו למסקנה שעם קצת יותר תשומת לב, חיל האוויר יכול להגיע לחיסכון של כ-5 עד 10 מיליון שקל בשנה: "צוות טכני שבחן את הנושא לעומק הוביל לפיתוח של אפליקציה שמופעלת כעת במגדלי הפיקוח בבסיסים השונים ותפקידה להתריע על כך שהאורות דולקים בזמן שאין פעילות שמצדיקה זאת ועל קצה המזלג, הבעיה באה על פתרונה בתוך פחות משלושה חודשים", מספר רס"ן יובל.

אלמלא ההזדמנות שעמדה לפני אותה פקחית במסגרת הבמה לחדשנות, סביר להניח שהיא הייתה נדרשת לפנות במסגרת הצינורות הרגילים והרשמיים אל בעלי התפקידים הרלוונטיים בתוך מערכת צבאית היררכית: "במנגנון הרגיל, פנייה של חייל בצינורות הרשמיים לא תוביל להתייחסות מהירה, בטח לא לעבודה שתיעשה במטה החיל ובסופו של דבר - לפתרון בתוך זמן קצר", אומר רס"ן יובל: "כעת יש לחיילי חיל האוויר שמבקשים להשפיע על המערכת מנגנון שבאמצעותו הם יכולים להעלות רעיון או להציף בעיה וזה כבר נמצא בצנרת, בתהליך של מחשבה או טיפול", אומר.

את הפתרון, וזה לגמרי הרעיון, יביאו חיילים אחרים שהם "יזמים בנשמתם" כפי שמגדיר אותם רס"ן יובל שנחשפים לצורך שהועלה ברשת הפנימית.

הבמה לחדשנות היא רשת חברתית פנימית שחיל האוויר מפעיל מזה כשנתיים, כיום חברים בה כ-12 אלף חיילים, נגדים וקצינים מהדרגות הזוטרות ועד לדרגות הבכירות בחיל. כמו פייסבוק, רק בהרבה יותר קטן: המשתמשים הם המשרתים בחיל האוויר, שעולים בכל בוקר על מדים אבל הראש שלהם לא מפסיק לחשוב על ההמצאה שתחולל את השינוי.

רעיונות, הצעות או בעיות שמוצפים ברשת הפנימית מקבלים "לייקים" או שיתופים מצד חברים אחרים ולפי רמת העניין, הטוקבקים, והמעורבות שמביעים חברים אחרים ברשת - רעיונות כאלה הופכים לפרויקט פנימי שמוביליו מתנהלים למען קידומו פחות או יותר כפי שפועל צוות חשיבה בחברת סטארט-אפ.

למישהו מהגף הטכני של בסיס חצור עלה רעיון מבריק שהוא מאמין בו? הקצינה מבסיס רמון מסתובבת כבר שנה עם המצאה גדולה בבטן, שהיא לא ידעה מה לעשות איתה? מבחינת רס"ן יובל, הבמה לחדשנות היא הבמה הראויה: "זאת קהילה של אנשים שיש להם את התשוקה לחולל שינוי בגוף גדול כמו חיל האוויר שהוא ארגון שיש לו מטרות לאומיות כמו הגנה על ביטחון המדינה. זאת גם הסיבה שחשוב שאותם יזמים יהיו מחוברים ערכית למשימות החיל".

"המודל של גוגל"

המלאכה, לקידום רעיונות ויוזמות שעולים במסגרת הפעילות ברשת הפנימית של החיל נעשית רק מעבר לשעות הפעילות של החיילים והקצינים במסגרת תפקידם הצבאי, כלומר בשעות הפנאי בערב או בכלל בסופי שבוע: "האנשים האלה לא מקבלים תוספת שכר או גמול השתלמות או כל טובה אחרת ועדיין - יש הרבה מאד עניין להשתתף בפעילויות האלה", אומר קצין החדשנות של חיל האוויר: "אימצנו גישה שהיא חלק מהמודל של ענקית החיפוש גוגל: אנחנו לא נותנים להם לקדם את המיזמים האלה בשעות הפעילות הרגילות שלהם במסגרת השירות, אבל אם הם נותנים מהזמן הפרטי שלהם אנחנו ניתן להם את כל מה שהם צריכים כדי לקדם את המיזם. האנשים שפועלים במסגרת הזאת הם לא 'לחוצי בית' ולא כאלה שבכל רגע מסתכלים על השעון. ככה זה גם בעולם של הסטארט-אפים".

בין הכלים שחיל האוויר מעמיד לקבוצות האלה, המון ידע שנצבר בו במשך שנים, בעלי תפקידים בתוך החיל ומחוצה לו המשמשים מנטורים, גישה טובה למוסדות אקדמיים ועוד: "יש כאן אקו סיסטם שלם ולא מעט מנטורים ומומחי תוכן שאנחנו בקשר איתם מלווים מיזמים כאלה ומנחים את הצוותים", אומר יובל.

רס"ן יובל הוא קצין החדשנות הראשון של חיל האוויר, תפקיד חדש שאויש רק לפני כשנה. המדור שבפיקודו מעודד חדשנות וחשיבה חדשנית בתוך חיל האוויר, פעילותו מתמקדת בידע ובמתודולוגיה בניסיון "לדוג" רעיונות יצירתיים שעולים מצד כלל המשרתים בחיל, בניסיון למנף אותם לטובת פיתוחו ולמילוי הצרכים הפנימיים שעולים בשגרת הפעילות שלו.

הריחוק בין מפקדים לפקודים, כמתבקש במערכת צבאית עם כללי משמעת נוקשים מיטשטש בהתכנסם של היזמים שמעורבים בפיתוח של רעיון. רוב המעורבים בפעילות הזאת הם חיילים מדרגת טוראי ועד לקצינים בדרגת סגן אלוף. הנחת העבודה הבסיסית בפורום כזה היא לתת את המקום לראש החושב ופחות לצורת הברזלים שעל הכתפיים: "תמצא כאן קצינים בדרגות בכירות שמשרתים בחיל האוויר שנים וגם חיילים בדרגת טוראי שהתגייסו לצבא רק לפני חודשיים. היה גם מקרה שהגיע לבמה לחדשנות מקצין בדרגת תת אלוף. במרחב הזה פשוט אין דרגות: לא הדרגה ולא הוותק בארגון הם שקובעים, אלא היכולת המקצועית, הבעת הדעה, הערכים שהמשתתפים מביאים איתם. יתכן שאת המהפכה הטכנולוגית הבאה יביא ילד בן 17 ואם אנחנו כמערכת נהווה עבורו חסם - אנחנו נפגע בעצמנו. הפעילות שלנו נועדה לתת ביטוי וחופש לאספירציות שיש לחיילים בלי קשר לדרגתם", אומר רס"ן יובל.

"ארגון שרוצה לייצר חדשנות חייב לפתח את זה באופן אקטיבי"

במסגרת המרדף אחרי החדשנות משתף חיל האוויר פעולה עם Startau - מרכז היזמות של אוניברסיטת תל אביב. דן בלטר, סמנכ"ל Startau, ומייסד ומפתח המתודולוגיה שעליה מתבססת התוכנית, מספר כי המגעים להקמת התוכנית נמשכו כשנה. "חיל האוויר רואה את עצמו בתור ארגון שנמצא בחוד החנית בתחום החדשנות", אומר בלטר בראיון ל"גלובס", "כולנו מכירים את היכולות המבצעיות של החיל, ועדיין בחיל האוויר הבינו שארגון שרוצה לייצר חדשנות חייב לפתח את זה באופן אקטיבי".

בקורס החדשנות החדש ישתתפו כארבעים חניכים, רובם אנשי מטה מחיל האוויר. "מטרת הקורס היא לשפר ולייעל את האסטרטגיה ולייעל את העבודה. יש מקרים שבהם החיל מוציא פרויקטים החוצה, אבל זה עלול להיות בעייתי כאשר מנסים להטמיע אותם בחזרה פנימה. משתתפי הקורס, חלקם חיילים בשירות חובה והיתר קצינים, יתפזרו בכל החיל, יהפכו לשגרירים של חדשנות ויעזרו להתמודד עם בעיות שיצוצו בשטח, ייצרו קהילות יזמות ויפתרו צרכים ובעיות מתוך החיל".

בסיום הקורס צפוי להיערך 'דמו דיי' שבו יציגו המשתתפים את הרעיונות שלהם בפני בכירי חיל האוויר והפרויקטים המצטיינים ישולבו בפעילות הצבאית השוטפת. "אנחנו מלמדים את משתתפי הקורס איך להציג מידע", אומר בלטר, "איך לעשות פיץ' (נאום מכירה קצר) ואיך לערוך חקר שוק. אנחנו משתמשים במונחים מהעולם העסקי כמו אבני דרך, חווית משתמש ומודל עסקי".

לסיכום אמר בלטר "המטרה הסופית כמובן הנה לייצר מציאות שבא יוזמות לפתרון אתגרים מוקמות ורצות במקביל (סקלביליות לחדשנות ארגונית), ולחיל היכולת הארגונית והכספית לתמוך בנקודות ציון חשובות כך שהפתרונות יצאו לפועל ויביאו ערך אמיתי לצבא ולחיילים בשטח".

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע