גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קנצלר אוסטריה עושה עסקים בירושלים

על מפגש מיוחד במינו בבירה, בהשתתפות אראל מרגלית והיזם הפלסטיני בשאר אל-מסרי

אראל מרגלית / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי
אראל מרגלית / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

שלשום (ב'), יום הזיכרון לשואה ולגבורה, הוזמנתי להשתתף במפגש מיוחד במינו בירושלים. חבר הכנסת אראל מרגלית, חבר ועדת החוץ והביטחון ומועמד לראשות מפלגת העבודה, אירח במתחם קרן ההון סיכון JVP את קנצלר אוסטריה כריסטיאן קרן, שבא לשם כדי ללמוד מקרוב על שיתופי-פעולה כלכליים שיכולים לעודד יזמות וחדשנות.

בין המשתתפים במפגש היו נשיא האוניברסיטה העברית פרופ' מנחם בן-ששון, מספר נציגים של קרנות השקעה בין לאומיות וישראליות, יזמי היי-טק ובאורח סמלי משהו, במיוחד בהקשר של היום המיוחד הזה, גם היזם הפלסטיני בשאר אל-מסרי, העומד בראש קרן ההשקעות Siraj, שפועלת בשטחי הרשות הפלסטינית בתחום ההיי-טק.

כולנו באנו לשם כדי לשתף את הקנצלר האוסטרי בניסיון המצטבר שלנו, כל אחד בתחומו, בעידוד יזמות ובהשפעתה החיובית על מעגלים נרחבים, מעבר ליזמי ההיי-טק והעובדים בחברות המוקמות על-ידם.

הקנצלר האוסטרי הוא פוליטיקאי משופשף, אך למרות זאת ניכר היה כי התרשמותו מהפעילויות שהוצגו בפניו הייתה אמיתית. במיוחד מהיכולת הישראלית להוציא לפועל תוכניות שמתחילות בחזון והופכות למציאות בטווח זמן קצר יחסית.

אנשי קרן ההון סיכון JVP סיפרו לקנצלר על הקמת מתחם המדיה שלהם במרכז ירושלים ועל יצירתם של אלפי מקומות עבודה בעיר כתוצאה ישירה מכך. יואב צרויה, מנכ"ל פעילות הסייבר של JVP בבאר-שבע, סיפר על יצירתם של כאלפיים מקומות עבודה בבירת הנגב, כתוצאה מהגשמה מהירה של חזונו של אראל מרגלית (עדיין בכובעו הקודם כיו"ר קרן ההון סיכון JVP אותה הוא הקים בשנות ה-90) בשיתוף-פעולה עם חברות בינלאומיות ובעידוד ממשלתי.

שיתופי-פעולה מעשיים

הקנצלר רשם לפניו שלפעמים יש סיכוי לשיתופי-פעולה מעשיים בין הממשל לבין השוק הפרטי, כאלה שיכולים להניב פירות כלכליים וחברתיים בטווח הנראה לעין. הוא סיפר כי באוסטריה ישנם כ-220 גופים ציבוריים שונים האמונים על עידוד פעילויות המחקר והפיתוח במדינה, מה שיוצר מורכבות משמעותית וקשיים ביורוקרטיים רבים.

למרות שלא אמר זאת במפורש, נראה היה כי המצב הזה מתסכל אותו מאוד, במיוחד לאור מה ששמע מהמשתתפים במפגש.

חבר הכנסת מרגלית סיפר לו בהמשך גם על היוזמה שהוא מוביל לייצר מרכז פעילות "פוד-טק" (טכנולוגיות מזון) בגליל. המודל, בדומה למודל הסייבר בנגב, מתבסס על ריכוז ידע וטכנולוגיות באזור, עידוד השקעות ומדיניות של הטבות עבור יזמים ומיזמים שמוכנים להקים את עסקיהם בסביבה התומכת הזו.

מטבע הדברים, מפגש כזה לא יכול היה שלא לגלוש גם לפסים של פוליטיקה. אי-אפשר היה להתעלם מהעובדה שהמפגש הזה בין חברי כנסת, אנשי היי-טק ומשקיעים ישראלים לבין הקנצלר האוסטרי ואנשי משלחתו, מתקיים בבירת ישראל כמה שעות לאחר הצפירה מעוררת הצמרמורת של יום השואה. מן הסתם גם הקנצלר ואנשיו שמעו את הצפירה הזו היכן שהיו שלשום בבוקר.

כשהגיע תורו לדבר, אמר היזם הפלסטיני בשאר אל-מסרי, שגם הקים את העיר הפלסטינית החדשה רוואבי, כי "בהיעדר מהלך מדיני, הצעירים הפלסטינים יהפכו לפצצה מתקתקת במקום הזדמנות נהדרת להשתלב בתעשיית ההיי-טק העולמית והישראלית. 70% מהפלסטינים הם מתחת לגיל 30, בידי ישראל להחליט האם יהפכו לשותפים או לפצצות מתקתקות. אנחנו חייבים לייצר מצב חדש בינינו. ההיי-טק הישראלי יכול להפוך לגשר חדש בין הישראלים והפלסטינים ולפתוח את ישראל שווקים של העולם הערבי".

"עולם פוליטי"

אל-מסרי סיפר כי בנוסף לקרן ההשקעות שלו הוקמה לאחרונה בתחומי הרשות חממה טכנולוגית, והוא גם דיבר על מעורבותו בהשקעות בסטארט-אפים גם בתוך ישראל, בדגש על המגזר הערבי-ישראלי.

עוד הוא הוסיף: "שאף אחד לא יטעה, עולם ההשקעות הוא עולם פוליטי. ללא פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני, מדינות רבות בעולם, ובפרט מדינות ערב, לא יעבירו השקעות לישראל. אנחנו שוק יעד להשקעות שרק מחכה להיפתח, אבל זה יקרה רק לאחר הקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל".

הקנצלר האוסטרי כריסטיאן קרן האזין לדברים בשתיקה. הוא לא בא לשם כדי לדבר על דעותיו בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני, אבל סביר לחשוב שלא היו לא חילוקי דעות עם אל-מסרי בנושא הזה. מישהי שישבה לצידי, מנהלת בכירה בהיי-טק הישראלי, לחשה לי בחיוך שלפחות בחדר הזה בו התקיים המפגש, לא היה כנראה אפילו אדם אחד שחשב אחרת.

מי שללא ספק הסכים עם הדברים היה חבר הכנסת אראל מרגלית, שהכריז בשבוע שעבר כי "השמאלנים חוזרים", ושפועל באופן שיטתי ליצירת חיבורים בדרגים שונים בין מנהיגים ואנשי עסקים ישראלים ופלסטינים. מרגלית דיבר על הצורך לקדם את "תוכנית האינטרסים", שבמרכזה שיתופי-פעולה כלכליים עם הפלסטינים בתמיכת מדינות אירופה וארה"ב, במטרה לשקם את האמון בין שני הצדדים.

"אפשר להניע מהלך מול הפלסטינים גם בלי לחכות לממשלה. זה בידיים שלנו לעבור ממצב של חרמות למצב של השקעות... יש כאן הזדמנות ענקית, למנף את הרצון של הקנצלר ולהפוך את אוסטריה לשותפה פעילה בהתנעת מהלך כלכלי יחד עם הפלסטינים, שיבנה אמון לקראת מהלך מדיני משמעותי יותר", כך מרגלית.

הקנצלר אמר בסיכום המפגש כי אוסטריה הפכה בשנים האחרונות למוקד חדשנות עולמי בולט, והיא שואפת להעתיק את המודל הישראלי ולהפוך ל"סטארט-אפ ניישן" של אירופה. הוא סיפר כי הוא מגבש בימים אלה תוכנית שבמסגרתה תוביל אוסטריה השקעות בפרויקטים כלכליים משותפים לישראל ולפלסטינים בתחומי החדשנות. "אני שמח על הזכות לשמוע מח"כ מרגלית על החדשנות הישראלית וההצלחות בעולם. נגבש תוכנית דומה באוסטריה".

קנצלר אוסטריה ומשלחת של בכירים אוסטריים, חברי כנסת ישראלים ומנהלים בכירים בהיי-טק הישראלי ואנשי עסקים פלסטינים, כל אלה נפגשו שלשום בבירת מדינת ישראל, ירושלים, ודיברו ביניהם על שיתופי-פעולה בתחומים שונים. זו הייתה אולי הכותרת החשובה של מה שקרה שלשום בירושלים, וזוהי גם השורה התחתונה. במיוחד, ואולי בגלל, ששלשום היה יום הזיכרון לשואה ולגבורה. 

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל. 

עוד כתבות

איתן אלדר / צילום: תמר מצפי

הרימון שנזרק לחצר של בעל המניות: "לדעתי זאת טעות"

המשטרה פתחה בחקירה באשר לנסיבות זריקת הרימון לחצר ביתו של איש העסקים איתן אלדר, בעל מניות מיעוט בב.ס.ר הנדסה ● אלדר לגלובס: "אין לי מושג במה מדובר, לדעתי זה לא כוון אליי"

מיכה קאופמן, מייסד ומנכ''ל Fiverr / צילום: שלומי יוסף

פייבר הישראלית הודיעה שתפטר 250 עובדים

מייסד ומנכ"ל חברת פייבר, מיכה קאופמן, הצהיר היום כי החברה צפויה לפטר 250 עובדים, במטרה להתאים את מבנה החברה לעידן ה-AI ● קאופמן ציין שהמהלך הוא חלק מתוכנית טרנספורמציה שמטרתה להפוך את החברה לממוקדת־AI, רזה ומהירה יותר, עם פחות שכבות ניהול

שכונת עומרים באופקים / הדמיה: אול אין

המכירות של הדירות החדשות צנחו ב-20%, והעיר ששומרת על המקום הראשון בעסקאות

לפי הלמ"ס, מלאי הדירות החדשות למכירה מגיע לכמעט 83 אלף, ולפי קצב המכירות, ייקח ליזמים 31 חודשים עד שיצליחו להיפטר מכולן ● בחודשים מאי-יולי 2025 נמכרו כ-21,640 דירות, ירידה של כ-20% לעומת התקופה המקבילה אשתקד

השרה מאי גולן / צילום: דני שם-טוב, דוברות הכנסת

פרשת מאי גולן שנחשפה בחדשות 12: המשטרה פשטה על משרדה של השרה מאי גולן

בעקבות תחקיר "המבקר" בחדשות 12: המשטרה פשטה על משרדה של השרה לשוויון חברתי מאי גולן בירושלים ועצרה עו"ד מוכר ששימש בעבר כיועץ הפרלמנטרי שלה • במהלך פשיטה על ביתה של היועצת לשרה נתפסה מעבדת סמים • במשטרה החליטו: גולן תזומן לחקירה היום אחה"צ

רוברט פ. קנדי, שר הבריאות של ממשל טראמפ / צילום: Reuters, Elizabeth Frantz

הדיווח שגרם לצניחת המניות והעקיצה של מנכ"ל פייזר: חברות החיסונים תחת מתקפה

פרסום על כך ששר הבריאות של טראמפ מתכוון להציג נתונים על נזקי החיסונים לקורונה הובילו לירידות של מניות פייזר, מודרנה וביונטק ● מה עומד מאחורי הדיווח, עד כמה החברות צפויות להיפגע ומדוע בשוק כבר יש מי שצופים את פרישת השר המתנגד לחיסונים

בנייה ללא היתר / צילום: Shutterstock

התגורר במשך חמש שנים בבית ללא היתר וקיבל קנס של 180 אלף שקל

בית המשפט המחוזי החמיר בעונשו של תושב עראבה שבנה בית בן חמש קומות ללא היתר, אולם המבנה לא נהרס

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

משרד הבריאות ידרוש מכללית: קיצוץ במשרת היו"ר והגבלת השפעת הדירקטוריון על מינוי בכירים

על רקע מינוי מנכ"ל חדש לקופה, במשרד הבריאות דורשים כי יו"ר הדירקטוריון יוחנן לוקר יעבור למשרה חלקית, וכי סמכויות הדירקטוריון יצומצמו ● גורמים במערכת הבריאות: "אנחנו מחכים לראות אם ימונה האדם המתאים ביותר. אם לא, נפעל" ● תהליך מינוי המנכ"ל עשוי להסתיים עד ראש השנה

השופט יוסף אלרון / צילום: דוברות הרשות השופטת

הדיל במינוי, ההחמרה בענישה ודעת המיעוט: השופט שיצא נגד המערכת מסכם כהונה

השופט יוסף אלרון, שהדהים את מערכת המשפט כאשר התמודד על נשיאות העליון בניגוד לשיטת הסניוריטי, יפרוש השבוע בתום יותר מ־30 שנה על כס השיפוט ● מי שנודע בדעות מיעוט בעד ביטול עילת הסבירות ומינוי דרעי לשר, היה גם "פליליסט" שהחמיר בענישה - כולל בפרוטקשן

איך ישפיעו דברי נתניהו על הכלכלה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"נחזור לתקופת האבן": הבכירים מנתחים את נאומו החריג של נתניהו, ומי פחות נבהל?

כלכלנים בכירים, גם כאלו שצברו שעות עבודה רבות מול נתניהו, תהו מה פשר אמירותיו החריגות, שאף הביאו לירידות בבורסה ● "משק אוטרקי יהיה אסון לכלכלת ישראל וישפיע על איכות החיים של כל אזרח", הזהיר נשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר ● אמיר איל, הבעלים של קבוצת ההשקעות אינפיניטי-אילים: "'אוטרקי' נשמע מבודד, אבל אני רואה בזה עוצמה ויכולת עמידה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב ננעלה באדום לאחר דברי נתניהו על המצב המדיני-כלכלי של ישראל

ת"א 35 נפל בכ-0.3% ● המניות הביטחוניות איבדו גובה ● ספק אם מדד המחירים לצרכן שיפורסם היום יגרום לבנק ישראל להוריד את הריבית ● השקל נחלש מול הדולר ● באופנהיימר מעלים את מחיר היעד של טאואר ● החל מרביעי: 36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם, רוב תשומת־הלב אל הפד, שצפוי לבצע הפחתה ראשונה בקדנציה של טראמפ

ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנס השנתי של אגף החשב הכללי באוצר / צילום: תדמית הפקות

נתניהו: "אנחנו בסוג של בידוד. תעשיות הנשק שלנו עשויות להיחסם, נצטרך להיות סופר ספרטה"

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בצורה חריגה לבידוד הכלכלי על ישראל בכנס החשב הכללי: "נצטרך לפתח פה תעשיות נשק. אין לנו ברירה - מה שעבד עד עכשיו, לא יעבוד יותר" ● "נצטרך יותר ויותר להסתגל לכלכלה עם סממנים אוטרקיים"

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Shutterstock

בחסות הסנסציה בשווקים: חדשות טובות לאלשטולר שחם, מגדל, כלל ומיטב

שורה של מנהלי השקעות מוסדיים נהנו מרווחים גדולים על הנייר כתוצאה מהזינוק היומי החריג במניית ענקית התוכנה אורקל ● מגדל: "לאורקל יש עוד לאן לצמוח, ואנחנו מאמינים בה בטווח הארוך"

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

בתזמון מושלם: החברה הביטחונית שגייסה הערב 400 מיליון דולר

חברת המצלמות לרחפנים ולמל"טים נקסט ויז'ן הודיעה על הגיוס המשמעותי בצל דבריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על מעמדה של ישראל בעולם, ועל כך ש"תעשיות הנשק שלנו עשויות להיחסם" ● המניה טסה ב-272% בשנה האחרונה

טל קולנדר / צילום: Ohad Kab

היא למדה לפרוץ למחשבים בתיכון וחלמה להיות טייסת - עכשיו היא מגייסת את בכירי ההייטק לסטארט-אפ שלה

השבוע מגיעה הקריירה של טל קולנדר לנקודת ציון עם גיוס של 65 מיליון דולר בהובלת בסמר, TLV ופיקצ'ר לחברת הסטארט-אפ הוותיקה שלה ושל שותפיה ● לראשונה יצטרפו לשולחן המשקיעים ארבע דמויות בכירות בענף ההייטק הישראלי, בעקבות השקעת הענק

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה בתל אביב ננעלה בירידות חדות; מדד הביטוח נפל במעל 4%

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.9% ● מדד הביטוח נפל בכ-4.1%, מדד הבנייה איבד כ-2.3% ● מעבר לים, מדדי הנאסד"ק וה-S&P 500 שברו שיאים חדשים בסוף השבוע האחרון, והעיניים נשואות להחלטת הריבית של הפדרל ריזרב ביום רביעי הקרוב ● וגם: הסיבה המפתיעה שבגללה כדאי להשקיע במניות גדולות לקראת סוף השנה

גדעון תדמור, מייסד ויו''ר נאוויטס / צילום: דניאל קמינסקי

ההצהרה של ממשלת ארגנטינה שמעוררת חשש אצל המשקיעים הישראלים

ארגנטינה גינתה מחדש את פרויקט סי ליון והצהירה כי פעילות נאוויטס באיי פוקלנד אינה חוקית ● בחברה מבהירים כי לא חל כל שינוי משפטי, וכי ההצהרה לא צפויה לעכב את ההחלטה על השקעה סופית במחצית השנייה של השנה ● עם זאת, המשקיעים נרתעים, והמניה נחלשת

ג'אקו 7, רכבי הפלאג אין מובילי מכירות בשוק הפרטי ובהדרגה גם בשוק הציים / צילום: יח''צ

באוצר מתכננים שינוי בהטבות המס למחזיקי רכב צמוד. כל הפרטים

לגלובס נודע כי על פי הערכות בענף, במשרד האוצר מתכננים להפחית במאות שקלים את ההטבה החודשית לרכבי פלאג־אין. לעומת זאת, זו של החשמליים צפויה לגדול ● ואיך יושפעו בעלי רכבים היברידיים?

עשן עולה מעל עזה, הערב / צילום: ap, Leo Correa

גורם ביטחוני: התקיפות מהאוויר כעת בעיר עזה - עצימות ומשמעותיות

הרמטכ"ל אחרי השלמת ההכנות לכניסה לעזה: "אנחנו פועלים בנחישות להסרת איומים, ופועלים לשימור עליונות מבצעית בכלל הזירות ● אמיר קטאר: "נחושים לעשות כל מה שנדרש כדי להתמודד עם התוקפנות הישראלית" ● מזכיר המדינה האמריקאי מרקו רוביו למשפחות חטופים: "עובדים על עסקה כוללת למרות שאנחנו יודעים שחמאס תמיד ינסה להשאיר אצלו חטופים" ● 48 חטופים - 710 ימים בשבי - עדכונים שוטפים

מערכת PULS של חברת אלביט / צילום: אלביט מערכות

ספרד מבטלת עסקת ענק עם אלביט

מדובר בעסקה לרכישת מערכות ארטילריה מדגם PULS ● שווי עסקת התותחים הכולל הוא 700 מיליון אירו, כשמתוכם כ-150 מיליון אירו לאלביט ● ביטול זה מתווסף להחלטת ספרד מחודש יוני על השהיית עסקה לרכישת טילי ספייק LR 2 מרפאל תמורת כ־285 מיליון אירו ● המטרה: "להוריד לאפס" את התלות הטכנולוגית בישראל בשל המלחמה בעזה

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

מארה"ב ועד יפן: היכונו ל־36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם. ומתי בישראל?

היכונו ל־36 שעות של החלטות ריבית מסביב לעולם, מארה"ב ועד יפן ● את מירב תשומת־הלב ימשוך הנגיד האמריקאי, שצפוי לבצע הפחתה ראשונה לאחר תשעה חודשים ● ומה לגבי ישראל? בתחזית הפסימית, הריבית כלל לא תרד עד סוף השנה