גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קנצלר אוסטריה עושה עסקים בירושלים

על מפגש מיוחד במינו בבירה, בהשתתפות אראל מרגלית והיזם הפלסטיני בשאר אל-מסרי

אראל מרגלית / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי
אראל מרגלית / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

שלשום (ב'), יום הזיכרון לשואה ולגבורה, הוזמנתי להשתתף במפגש מיוחד במינו בירושלים. חבר הכנסת אראל מרגלית, חבר ועדת החוץ והביטחון ומועמד לראשות מפלגת העבודה, אירח במתחם קרן ההון סיכון JVP את קנצלר אוסטריה כריסטיאן קרן, שבא לשם כדי ללמוד מקרוב על שיתופי-פעולה כלכליים שיכולים לעודד יזמות וחדשנות.

בין המשתתפים במפגש היו נשיא האוניברסיטה העברית פרופ' מנחם בן-ששון, מספר נציגים של קרנות השקעה בין לאומיות וישראליות, יזמי היי-טק ובאורח סמלי משהו, במיוחד בהקשר של היום המיוחד הזה, גם היזם הפלסטיני בשאר אל-מסרי, העומד בראש קרן ההשקעות Siraj, שפועלת בשטחי הרשות הפלסטינית בתחום ההיי-טק.

כולנו באנו לשם כדי לשתף את הקנצלר האוסטרי בניסיון המצטבר שלנו, כל אחד בתחומו, בעידוד יזמות ובהשפעתה החיובית על מעגלים נרחבים, מעבר ליזמי ההיי-טק והעובדים בחברות המוקמות על-ידם.

הקנצלר האוסטרי הוא פוליטיקאי משופשף, אך למרות זאת ניכר היה כי התרשמותו מהפעילויות שהוצגו בפניו הייתה אמיתית. במיוחד מהיכולת הישראלית להוציא לפועל תוכניות שמתחילות בחזון והופכות למציאות בטווח זמן קצר יחסית.

אנשי קרן ההון סיכון JVP סיפרו לקנצלר על הקמת מתחם המדיה שלהם במרכז ירושלים ועל יצירתם של אלפי מקומות עבודה בעיר כתוצאה ישירה מכך. יואב צרויה, מנכ"ל פעילות הסייבר של JVP בבאר-שבע, סיפר על יצירתם של כאלפיים מקומות עבודה בבירת הנגב, כתוצאה מהגשמה מהירה של חזונו של אראל מרגלית (עדיין בכובעו הקודם כיו"ר קרן ההון סיכון JVP אותה הוא הקים בשנות ה-90) בשיתוף-פעולה עם חברות בינלאומיות ובעידוד ממשלתי.

שיתופי-פעולה מעשיים

הקנצלר רשם לפניו שלפעמים יש סיכוי לשיתופי-פעולה מעשיים בין הממשל לבין השוק הפרטי, כאלה שיכולים להניב פירות כלכליים וחברתיים בטווח הנראה לעין. הוא סיפר כי באוסטריה ישנם כ-220 גופים ציבוריים שונים האמונים על עידוד פעילויות המחקר והפיתוח במדינה, מה שיוצר מורכבות משמעותית וקשיים ביורוקרטיים רבים.

למרות שלא אמר זאת במפורש, נראה היה כי המצב הזה מתסכל אותו מאוד, במיוחד לאור מה ששמע מהמשתתפים במפגש.

חבר הכנסת מרגלית סיפר לו בהמשך גם על היוזמה שהוא מוביל לייצר מרכז פעילות "פוד-טק" (טכנולוגיות מזון) בגליל. המודל, בדומה למודל הסייבר בנגב, מתבסס על ריכוז ידע וטכנולוגיות באזור, עידוד השקעות ומדיניות של הטבות עבור יזמים ומיזמים שמוכנים להקים את עסקיהם בסביבה התומכת הזו.

מטבע הדברים, מפגש כזה לא יכול היה שלא לגלוש גם לפסים של פוליטיקה. אי-אפשר היה להתעלם מהעובדה שהמפגש הזה בין חברי כנסת, אנשי היי-טק ומשקיעים ישראלים לבין הקנצלר האוסטרי ואנשי משלחתו, מתקיים בבירת ישראל כמה שעות לאחר הצפירה מעוררת הצמרמורת של יום השואה. מן הסתם גם הקנצלר ואנשיו שמעו את הצפירה הזו היכן שהיו שלשום בבוקר.

כשהגיע תורו לדבר, אמר היזם הפלסטיני בשאר אל-מסרי, שגם הקים את העיר הפלסטינית החדשה רוואבי, כי "בהיעדר מהלך מדיני, הצעירים הפלסטינים יהפכו לפצצה מתקתקת במקום הזדמנות נהדרת להשתלב בתעשיית ההיי-טק העולמית והישראלית. 70% מהפלסטינים הם מתחת לגיל 30, בידי ישראל להחליט האם יהפכו לשותפים או לפצצות מתקתקות. אנחנו חייבים לייצר מצב חדש בינינו. ההיי-טק הישראלי יכול להפוך לגשר חדש בין הישראלים והפלסטינים ולפתוח את ישראל שווקים של העולם הערבי".

"עולם פוליטי"

אל-מסרי סיפר כי בנוסף לקרן ההשקעות שלו הוקמה לאחרונה בתחומי הרשות חממה טכנולוגית, והוא גם דיבר על מעורבותו בהשקעות בסטארט-אפים גם בתוך ישראל, בדגש על המגזר הערבי-ישראלי.

עוד הוא הוסיף: "שאף אחד לא יטעה, עולם ההשקעות הוא עולם פוליטי. ללא פתרון לסכסוך הישראלי-פלסטיני, מדינות רבות בעולם, ובפרט מדינות ערב, לא יעבירו השקעות לישראל. אנחנו שוק יעד להשקעות שרק מחכה להיפתח, אבל זה יקרה רק לאחר הקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל".

הקנצלר האוסטרי כריסטיאן קרן האזין לדברים בשתיקה. הוא לא בא לשם כדי לדבר על דעותיו בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני, אבל סביר לחשוב שלא היו לא חילוקי דעות עם אל-מסרי בנושא הזה. מישהי שישבה לצידי, מנהלת בכירה בהיי-טק הישראלי, לחשה לי בחיוך שלפחות בחדר הזה בו התקיים המפגש, לא היה כנראה אפילו אדם אחד שחשב אחרת.

מי שללא ספק הסכים עם הדברים היה חבר הכנסת אראל מרגלית, שהכריז בשבוע שעבר כי "השמאלנים חוזרים", ושפועל באופן שיטתי ליצירת חיבורים בדרגים שונים בין מנהיגים ואנשי עסקים ישראלים ופלסטינים. מרגלית דיבר על הצורך לקדם את "תוכנית האינטרסים", שבמרכזה שיתופי-פעולה כלכליים עם הפלסטינים בתמיכת מדינות אירופה וארה"ב, במטרה לשקם את האמון בין שני הצדדים.

"אפשר להניע מהלך מול הפלסטינים גם בלי לחכות לממשלה. זה בידיים שלנו לעבור ממצב של חרמות למצב של השקעות... יש כאן הזדמנות ענקית, למנף את הרצון של הקנצלר ולהפוך את אוסטריה לשותפה פעילה בהתנעת מהלך כלכלי יחד עם הפלסטינים, שיבנה אמון לקראת מהלך מדיני משמעותי יותר", כך מרגלית.

הקנצלר אמר בסיכום המפגש כי אוסטריה הפכה בשנים האחרונות למוקד חדשנות עולמי בולט, והיא שואפת להעתיק את המודל הישראלי ולהפוך ל"סטארט-אפ ניישן" של אירופה. הוא סיפר כי הוא מגבש בימים אלה תוכנית שבמסגרתה תוביל אוסטריה השקעות בפרויקטים כלכליים משותפים לישראל ולפלסטינים בתחומי החדשנות. "אני שמח על הזכות לשמוע מח"כ מרגלית על החדשנות הישראלית וההצלחות בעולם. נגבש תוכנית דומה באוסטריה".

קנצלר אוסטריה ומשלחת של בכירים אוסטריים, חברי כנסת ישראלים ומנהלים בכירים בהיי-טק הישראלי ואנשי עסקים פלסטינים, כל אלה נפגשו שלשום בבירת מדינת ישראל, ירושלים, ודיברו ביניהם על שיתופי-פעולה בתחומים שונים. זו הייתה אולי הכותרת החשובה של מה שקרה שלשום בירושלים, וזוהי גם השורה התחתונה. במיוחד, ואולי בגלל, ששלשום היה יום הזיכרון לשואה ולגבורה. 

■ יזהר שי הוא שותף מנהל בקיינן פרטנרס ישראל. 

עוד כתבות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

עוזי לוי, מנהל מחקר חו״ל בבנק מזרחי טפחות / צילום: באדיבות מזרחי טפחות

"פוטנציאל לתשואות פנומנליות": מנהל המחקר בבנק שמסמן 3 סקטורים לוהטים

עוזי לוי, מנהל מחקר חו"ל במזרחי טפחות, לא נלחץ מהשיאים בשוק המניות: "זה לא 'הייפ' על ריק — אנחנו נמצאים בראשיתה של מהפכה טכנולוגית" ● למשקיע אגרסיבי הוא ממליץ לשים את הז'יטונים על מניות AI, ענן ומחשוב קוונטי, לצד הסקטור החבוט של אנרגיות מתחדשות

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

טראמפ: אני אהיה תקיף ביותר מול נתניהו על עזה

טיל שוגר מתימן לישראל ויורט ● גורם המעורה במו"מ: "אפשרות לפריצת דרך בזמן הקרוב" ● איראן: מתקני הגרעין שלנו ניזוקו בצורה קשה, אין לפי שעה תאריך לחידוש שיחות הגרעין ● שרי החוץ של מדינות ה-G7: יש לפעול לחידוש המו"מ עם איראן על הסכם הגרעין ● נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, הסיר את הסנקציות מהמשטר בסוריה ● דיווחים ערביים: כוחות צה"ל פועלים באזור שכם ● 50 חטופים - 634 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"