גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היה מוקדם להספיד אותו: הפלאפל החזיר את כבודו האבוד

ימי התום של הפלאפל חלפו, והוא התקשה למצוא את מקומו בין רשתות ההמבורגר, הפיצה והסושיות ■ אבל מתברר שעוד לא נאמרה המילה האחרונה

"למה אתה מחייך", שאל אותי בחשדנות המוכר בקיוסק הסיגריות-סובנירים שברחוב בן יהודה התל-אביבי כשהתבוננתי בעניין בגלויה שעל מתקן הגלויות. בחזית התמונה פיתה מתפקעת עם שלישיית כדורי פלאפל, דגל ישראל נעוץ באחד מהם, ומעל הכול מתנוסס כיתוב מאיר עיניים: "פלאפל - איזרזל'ז נשיונל סנאק".

קצת של פעם הגלויה הזו, לא? אני שואל-מתנצל. "לך היא אולי נראית של פעם, אבל כבר 30 שנה שזו הגלויה הכי נמכרת פה", הוכיח אותי. סליחה, לחשתי במחילה, קצת בפניו וקצת בפני הכדורים המשוחים בטחינה.

במשך עשרות שנים היה מקומה של המנה הלאומית איתן וברור - לפחות עד למועד פרסום הגלויה בסוף שנות ה-80. כל ישראלי גדל בסמוך לדוכן שהחשיב כטוב בארץ. בשמו נשבע בפני כל (פלאפל הפעמונים ברמת השרון. אלא מה) וכמובן שידע לומר ולספר מדוע זכה לתואר המחייב: תוספת פרוסות תפוחי האדמה המטוגנות בבלילה במקרה של "הפעמונים", פיתה אוורירית שגם עמידה במיוחד במקרים אחרים (לא עניין להקל בו ראש כשזה מגיע לפלאפל), כדורים פריכים, רוטב חריף ועוד.

ואז הגיע הסכם אוסלו, כפרה עליו, ועמו רווחה כלכלית גדולה וסניפים של רשתות המבורגר ופיצה וסושיות ושניצליות וטאקריות ואלוהים יודע מה עוד. ופתאום, מקומו של הפלאפל - שגם מלחמות מבית מצדו של החומוס ולאחרונה גם מצד הסביח לא עזרו לו - החל להתערער. וזה עוד לפני שדיברנו על הטיגון העמוק, הפחמימות והגלוטן, שסר חינם בעידן הנוכחי. לא פשוט.

כדורי ההרגעה של הקוסם

כמה מאות מטרים מדוכני המזכרות של בן יהודה, ברחוב שלמה המלך בואכה המלך ג'ורג' החמישי, בוקעת מוזיקת צ'יל אאוט מהפנטת. תור ארוך משתרך על המדרכה ובין הממתינים למנה כאן, אצל "הקוסם", עוברת קופסת פלסטיק שקופה עם כדורים פריכים, טריים וירקרקים. כדורי הרגעה, כמו שקורא להם הבעלים, אריק רוזנטל.

מותו של הפלאפל? הצחקתם אותם. "תסתכל עליי", אומר רוזנטל (42). "אני מוכר פה שווארמה, סביח, חומוס. מנות בצלחת. ועדיין - כמעט חצי מהמנות הן פלאפל. תראה כמה אנשים עומדים בתור. מחציתם יסיימו את התור עם מנת פלאפל ביד".

אבל הפלאפל - הוא אינו אותו פלאפל. בדיוק כמו המדינה שאותה ייצג נאמנה במשך עשורים, גם הפלאפל העממי, הנוסטלגי, השכונתי - מיד נגיע לזה - התבגר ושינה כיוון. אחרי תואר בתזונאות ומיתוג, הפכה הפיתה נוטפת הטחינה מגלויה פטריוטית - לפוסטר של אוכל הרחוב האלטרנטיבי ברחבי העולם. מיקרוקוסמוס תל-אביבי מזין, ו"וגאן-פרנדלי" כמו שאוהבים להגיד טבעונים. סקסי. הפנים של אוכל הרחוב הישראלי, יחד עם החומוס, שזוכה לכתבות ולהומאז'ים בדוכני אוכל ומגזינים ברחבי העולם, מוורשה וברלין ועד פורטלנד וסן דייגו. כמו שמעון פרס, רק בגרסת הקטניות הטחונות.

בחזרה לקוסם. אם פלאפל הוא הכרזה, רוזנטל הוא נער הפוסטר. ילד הזהב המקומי של כדורי החומוס המטוגנים. את מסעדת אוכל הרחוב שלו - לקרוא לה דוכן נראה כמעט מביך - הוא פתח לפני 16 שנה. הגישה החדשנית שבה הגיש אוכל רחוב - העובדים כאן לבושים חלוקים צחורים, החלל מצוחצח ומעוצב לעילא וברקע פלייליסט יוצא דופן - יצרה במהרה את התור המיתולוגי.

"את 'פלאפל הקוסם' - שהפך אחרי שנתיים ל'הקוסם' ("במילא ככה כולם קראו לו, אז הורדנו את המילה פלאפל"), פתחתי בגיל 26, אחרי ארבע וחצי שנים שהחזקתי מסעדה בדיזנגוף סנטר. כשהאגף הצפוני של הקניון נשרף, החלטתי לסגור אותה ולעשות הסבת מקצוע לעבודה סוציאלית. עד אז, אמרתי לעצמי, אתפעל דוכן פלאפל כדי להתקיים ממשהו בזמן השלמת הציונים והלימודים".

למה פלאפל, אני שואל. "זה מאכל שהיה לי נראה שאם אעשה טוב - יחזרו בשבילו. רציתי גם ליצור מקום שבו אני נותן ביטוי לאישיות שלי ונמצא במגע ישיר עם הקהל. בלי תיווך של מלצרים. ההשראה שלי הייתה בכל מה שלא חשבת למצוא אז בדוכן פלאפל - ניקיון מופתי, סדר, עובדים במדי עבודה של מסעדה ובעל-בית מוקפד. ולמה שבעלים של דוכן פלאפל לא יתלבש יפה ויאהב סרטים צרפתיים", הוא אומר וצוחק.

את תערובת הפלאפל (מתכון בהמשך) טוחנים במקום כל 40 דקות והיא מתבססת על זנים של גרגירים קטנים ("זהבית" המקומי, למשל) שבחלק מהזמן רוזנטל מייבא אישית ("מספרד, ממקסיקו. מאיפה שצריך"). את התערובת לכדורים טוחנים במטחנת בשר ומכדררים ידנית. "פה אין מכונה שזורקת 500 כדורים לשמן בשתי דקות", הוא אומר. "אוכל זה הדלק של הגוף - וכשהדלק גרוע, האוטו נעצר. אני נכנס לסועדים למקום הכי אינטימי, לתוך הגוף, ויש לי אחריות כלפיהם".

הרוח של פעם

"מקומות כמו 'הקוסם' החזירו במובן מסוים גם את אלמנט היציאה לפלאפל. לא רק מקום שמנוני לעצירה מלאת רגשי אשם אלא עמדה שכיף לשבת בה", אומר השף חיים כהן. "אני זוכר בתור ילד שלא היינו הולכים למסעדות. ברובן היה מוגש אוכל של בית, ולא הייתה סיבה ללכת אליהן אם הייתה לך משפחה. אם בכל זאת היו הולכים לאכול בחוץ, זה היה בפלאפל השכונתי.

"אצלנו בקריית שלום, ברחוב הקשת, היה דוכן פלאפל שבו הייתי הולך לאכול עם חברים שלי בכל מוצאי שבת. היינו מקבלים מההורים חצי שקל, מתלבשים יפה - זה לא משהו שאוכלים על הדרך, היינו מתכוננים ומתרגשים לקראתו - והולכים תמיד בחברותא כי אז אפשר לחלוק מנה נוספת, חצי-חצי, יחד", אומר חיים כהן.

"המבחר בכל הפלאפליות היה פחות או יותר אחיד. כדורי פלאפל בהירים מאוד, טחינה נוזלית ודלילה, פלפל שושקה כבוש, כרוב מאוד חמוץ, ממרח פלפל חריף אדום, וזהו - וזה היה מאוד טעים. אהבתי את הקונספט של פעם, שהבעלים היה מחליט מה יהיה בפיתה ולא אתה. כשנכנסו התוספות ובר הסלטים החופשי, בעיניי זה כבר לא היה אותו הדבר. הלכה הצניעות של המנה ומשהו בתום של הפלאפל - שכבר לא היה נראה כמו בגלויה - נעלם. אז הפיתות החלו להתפרק מכל המובנים.

"במובן הזה, הקוסם מצליח לשמר את הרוח של פעם. אמנם יש בו את הנדיבות של המארח, אבל הוא גם בונה את הפיתה וחשובים לו המינונים. אתה אוכל במובן מסוים את הבחירות שלו, כמו הבעלים של פעם, והתוצאה מעולה".

מדוע יש כל-כך מעט פלאפליות חדשניות, אני שואל את עצמי. קוראים ותיקים זוכרים אולי את "מלכות הפלאפל" - רשת הפלאפליות בטעמים של "אורנה ואלה" (בטטה כתומה, פלפל אדום ועוד) ואם רוחנית במובנים רבים של רוזנטל - בפרט בהגשה המודרנית והחדשנית, בטרנדיות ובניקיון. באותה נשימה אפשר לדבר גם על ניסוי פלאפל פירות הים והדגים שיצר אייל שני במסעדותיו; על הפלאפלים המופלאים, מהטובים בארץ של "השקד" - שהחלה כמסעדה מזרח-אירופית ובשלב מסוים, כשהפכה למסעדת דגים, הוסיפה את הכדורים לקיבוץ הגלויות שהוא מגש המזטים שלה; על רשת "פלאפל 4 טעמים" ועל רשת "פלאפל בריבוע", שמוכרת קוביות פלאפל ובקרוב תתחיל להגיש שם מנות פלאפל בטעמים שונים - תאילנדי, אמריקאי, יווני ואיטלקי - שיצר להם השף אביב משה.

"לפלאפל יש דימוי חדש, טבעוני ומזין, בעיקר במרכז תל-אביב. בשאר הארץ הוא נתפס עדיין כמאכל מטוגן שאוכלים על הדרך ובזול", אומר השף גיא גמזו ממסעדת אריא שמגיש, בסופי שבוע מיוחדים (אחד מהם מתקיים החודש), שבהם הוא מבשל עם אמו, אוכל מביתו הפרסי-מצרי וכדורי טעמייה - פלאפל מצרי של פול. "על זה גדלתי בבית. פלאפל מפול קלוף, קצת יותר גדול ושטוח שמוגש בצלחת. יש מי שמוסיף לתערובת ירק, כמון, פלפל שחור וגרגירי כוסברה - חלק ממרכיבי התיבול או את כולם. אני באופן אישי לא מוסיף תיבול בכלל ואוהב את הטעם כמו שהוא - ניטרלי. לדעתי, זו הגרסה המקורית של פלאפל. עתיקה והרבה יותר ותיקה מאיתנו", הוא אומר.

הפלאפל של הקוסם

חומרים (60-50 כדורים):

400 גרם גרגירי חומוס יבשים, מומלץ מזן זהבית - מושרים בהרבה מים ללילה (12 שעות לפחות)

1 כוס פטרוזיליה, קצוצה גס

1 כוס כוסברה, קצוצה גס

1 בצל גדול, קצוץ גס

6 שיני שום

1/2 פלפל חריף ירוק

1 כף כמון טחון

2 כפות שומשום

1 כף מחוקה כוסברה יבשה טחונה

1 כף קצח

1 כף מלח

2 קורט סודה לשתייה

שמן חמניות לטיגון

הכנה: שוטפים את הגרגירים ומעבירים לקערת ערבוב יחד עם עשבי תיבול, בצל, שיני שום ופלפל חריף. טוחנים במטחנת בשר ומעבירים לקערת ערבוב.

מוסיפים לתערובת את התבלינים, סודה לשתייה ו-4 -5 כפות מים. מערבבים היטב ויוצרים כדורים קטנים בידיים או במכשיר ייעודי להכנת פלאפל (להשיג בחנויות כלי בית). מחממים שמן ל-170 מעלות ומטגנים את הכדורים עד להזהבה כ-2 דקות.

מתכון של אריק רוזנטל

עוד כתבות

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: Reuters, AHMAD AL-RUBAYE

לאחר חשיפת גלובס: בלומברג מדווחת כי טורקיה עוצרת לחלוטין את קשרי המסחר עם ישראל

בבלומברג דיווחו כי עדיין לא מדובר באישור רשמי, אלא בדיווח של גורמים טורקיים ● מוקדם יותר היום נחשף בגלובס כי בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף ● בנוסף, חברת התעופה הטורקית MNG מפסיקה לייבא מטענים לישראל

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת וההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית