גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תאצ'ר, מרקל - תרזה מיי מאחוריכן

מאשת הברזל החדשה מצפים שתמשיך במה שלא הצליחה תאצ'ר

תרזה מיי/ צילום:רויטרס
תרזה מיי/ צילום:רויטרס

הצעד שעשתה תרזה מיי, ראשת ממשלת בריטניה, להקדים את הבחירות לפרלמנט, כבר ל-8 ביוני, אינו חסר תקדים. זו מסורת בריטית, שראש-ממשלה החש באווירה הציבורית תמיכה של ממש, מחליט להקדים את הבחירות וליהנות משעת הכושר. מה שמפתיע הוא, שהצעד הזה נעשה הפעם מתוך התחכמות מול חוק שחוקק לפני שש שנים, שנועד למנוע מראש-ממשלה להחליט לבדו על בחירות מוקדמות.

תרזה מיי - מובילת המפלגה השמרנית - יצרה מצב שבו הרוב הנדרש על-פי החוק החדש, יותר משני-שלישים מחברי הפרלמנט, כולל האופוזיציה של הלייבור, הצביעו בעד הקדמת הבחירות, ולמעשה בעד התאבדות של מפלגת הלייבור.

הצופה מן הצד יכול לרשום לפניו: שוב גילתה ראשת הממשלה הבריטית הברקה, ויצרה בשעה הנכונה את הבסיס ליציבות שלטונה בחמש השנים הבאות. לעניין אחד לפחות מהווה צעד זה הברקה של ממש: התהליך של ההתנתקות מן האיחוד האירופי, הברקזיט, יוכל להתנהל מן הבחירות ב-8 ביוני, ועד לתאריך המוכתב על-ידי כללי האיחוד, מארס 2019, תחת שלטונה היציב של תרזה מיי, ולא תחת פרלמנט שנבחר בתקופתו של ראש-הממשלה הקודם, דיוויד קאמרון.

בפרלמנט הזה לא רק יגדל כוחה של המפלגה השמרנית, מפלגתה של תרזה מיי, אלא גם יקטן או ייעלם אותו חלק מחברי הפרלמנט השמרנים, שאינם מקבלים את דרכה של תרזה מיי אל הברקזיט.

אף שהתופעה של "נשות ברזל" בפוליטיקה העולמית אינה חדשה, היא עדיין מאתגרת הן את התקשורת והן את הציבור, שמגלה בדרך-כלל עייפות מהסצנה הפוליטית המשעממת. תרזה מיי נבחנת מאז מינויה לראשת ממשלה, בעיקר מתוך השוואה לשתי דמויות. מצד אחד, לקודמתה בתפקיד ראשת ממשלה ממפלגת השמרנים, מרגרט תאצ'ר, שעבורה נטבע התואר "אשת הברזל"; ומצד שני לאנגלה מרקל, יורשתו הנשית של "קנצלר הברזל" ההיסטורי, אוטו פון ביסמרק בגרמניה. שלוש הדמויות מוצגות כ"נשות ברזל", שמתנהלת בינן תחרות על הדימוי הזה, אם לא בעיני עצמן הרי שבעיני המתבונן.

אמנם מרגרט תאצ'ר לא נמנתה עם אוהדי אירופה, אבל היא הובילה את בריטניה אל תוך ה"שוק המשותף". מאשת הברזל החדשה מצפים שתמשיך במה שלא הצליחה תאצ'ר - לשמור בריטניה גאה מחוץ לאיחוד האירופי, הן האיחוד הכלכלי והן האיחוד הפוליטי. מנגד, מצויה אשת הברזל הגרמנית, שבראש מעייניה שמירה על האיחוד האירופי, חיזוקו והעמקתו.

הפוליטיקה של השנים הבאות תעמוד בסימן התחרות הלא רשמית הזאת. אין לדעת, אם תרזה מיי שואפת למצב שבו כבר תוך פחות מחצי שנה תיגמר התחרות הבלתי רשמית מול יריבתה הגרמנית, אם תפסיד מרקל בבחירות שייערכו בספטמבר השנה. הסבירות להיעלמה של מרקל נמוכה, אבל האפשרות קיימת.

אלא שיש גם תחרויות סמויות נוספות בין נשים מובילות בפוליטיקה האירופית, בין שייקראו "נשות ברזל" בין שלאו. ממזרחה של גרמניה התייצבה לה, ראשת ממשלת פולין, ביאטה שידלו (מובילת מפלגת חוק וצדק), המייצגת קו שמרני-לאומני, המאיים אף הוא על אופיו של האיחוד האירופי על-פי המרשם הגרמני. ב"תחרות" זו, נראה כרגע שגובר האינטרס הגרמני-פולני המשותף. ביריד הטכנולוגיה בעיר הנובר, שבו מככבת פולין בתפקיד מרכזי, עמדו שתי ראשות-הממשלה זו לצד זו, כשניכר לעין שהאינטרס הכלכלי המשותף חזק מן הרטוריקה הלאומנית החותרת תחת רעיון אירופה.

לשורת המתחרות יש לצרף גם את מארין לה-פן. לפחות בימים הבאים, היא עדיין מועמדת לתפוס את מעמד המדינאי הבכיר בצרפת, שכנתה המערבית של גרמניה, ושכנתה המזרחית של הממלכה-המאוחדת. גם את סיכוייה של לה-פן להפוך לנשיאת צרפת, במקביל למנהיגות בריטניה וגרמניה, יש להביא בחשבון, לקראת הבחירות הבאות לפרלמנט הצרפתי. כלומר, ישנה "אשת ברזל" פוטנציאלית נוספת במפת הנשים המנהיגות.

אבל מבחינתה של תרזה מיי, אפשר שהתחרות האמיתית היא עם מנהיגת הסקוטים, ראשת-ממשלת סקוטלנד, ניקולה סטורג'ן (מובילת המפלגה הלאומית). מאחוריה של מיי משאל-עם אחד, ולפניה כנראה משאל-עם נוסף, על פרישת סקוטלנד מבריטניה הגדולה. דווקא הבחירות הכלליות שחוללה תרזה מיי עשויות, על רקע היחלשותה של מפלגת הלייבור, לתת עידוד למפלגה הלאומית הסקוטית. נדמה, כאילו חזרנו לימי אשת הברזל אליזבט הראשונה, וליריבתה מרי סטיוארט מסקוטלנד. אלא שאפשר הפעם, שידה של הסקוטית תגבר ותקלקל את החגיגה לאשת הברזל האנגלית.

דווקא על רקע זה, מעניין להרהר מה היה אילו גם בארצות-הברית, נוסף לאירופה, הייתה אישה מגיעה לראש הפירמידה. שיטת הבחירות בארה"ב הפכה מצב זה ל"אילו" בלבד. בסופו של דבר, התופעה נראית כרגע אירופית. ברוסיה, אין לצפות לצארית קתרינה מזן של המאה ה-21, כמו שאין לצפות לנשיאה סינית. אנו חוזרים איפה ל"תחרות" אירופית בין נשות ברזל בפוליטיקה.

ואם כך: כדאי היה לשים לב אתמול ל"ועידת 20 הגדולות" המתקיימת בברלין, בנושא קידום הנשים בניהול הכלכלי, שבו השתתפו הקנצלרית מרקל ומנהלת קרן המטבע הבינלאומית, כקריסטין לגארד, וגם... איוונקה טראמפ. "נשות הברזל" מצויות לא רק בפוליטיקה, ובכל זאת היססה הקנצלרית מרקל להגדיר עצמה בכינוס זה כפמיניסטית.

עוד כתבות

תבשילים בלחם בית / צילום: דוד ששון

העסק שהתחיל על תלת־אופן לפני 40 שנה הוא היום ממלכה קולינרית נדירה

סמבוסק חומוס ממולא בסביח, בוריקה בתוך לחם, קבב עיראקי בלאפה וסופגניות שהן אגדה ● שבע תחנות אוכל באור יהודה, שגרמו לנו להכתיר אותה כמלכה קולינרית בלתי מעורערת

טארטלט לימון שומשום / צילום: יעל יצחקי

אפייה משובחת וביסטרו חכם: "זיגו" מכניס דם חדש לזכרון יעקב

מי שהתגעגע ליד של גיא רוזמרין ישמח לבקר בבית האוכל שמציע בבוקר מאפים, בצהריים אוכל מקומי חם וערב אחד בשבוע – מתפרע

וול סטריט, תמשיך להיות ירוקה? / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה ירוקה בוול סטריט: נאסד"'ק עלה ב-1.4%

נתוני האינפלציה בארה"ב לחודש נובמבר הפתיעו לטובה ועמדו על 2.7%, מה שהוביל לעליות בוול סטריט ● נעילה חיובית באירופה, הדאקס קפץ בכ-1.1% ● מחר צפוי להיות יום תנודתי במיוחד ● חברת הספנות הישראלית צים עומדת למכירה, אך MSC מכחישה שהיא הרוכשת ● הבנק המרכזי של האיחוד האירופי הותיר את הריבית ללא שינוי, בבריטניה הריבית ירדה ל-3.75%

מאגר לוויתן. בעיגול: עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

מי ירוויח ומה זה יעשה למחירי החשמל בישראל: כל מה שכדאי לדעת על עסקת הגז הענקית עם מצרים

עסקת הגז הגדולה בתולדות ישראל צפויה לצאת דרך, לאחר שמשרד האנרגיה אישר את היתר היצוא הסופי למאגר לוויתן ● מי ירוויח מהעסקה, מה זה יעשה למחירי החשמל, ואיך זה ישפיע על מצרים? ● גלובס עושה סדר

הדמיה של הקמפוס / הדמיה: באדיבות אנבידיה

העיירה המנומנמת שתהפוך לאנבידיה-סיטי: עשרת אלפים עובדים בדרך לעיר הווילות של הצפון

ג'נסן הואנג, האיש שעומד מאחורי מהפכת ה־AI, הודיע רשמית כי קריית טבעון תהפוך לבית החדש של 10,000 עובדי אנבידיה ● הקמפוס החדש שיוקם בשטחה של המועצה המנומנמת, עשוי לשנות את הרכב היישוב הקטן בעל 20 אלף איש ● "יהיו כאלה שיעזבו", חוששים התושבים, "אבל מן הצד השני בעלי דירות ירוויחו מעלייה חדה במחירי הנדל"ן"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בעליות; אנבידיה ואורקל זינקו, נייקי נפלה ב-11%

אורקל הצטרפה לקבוצת משקיעים שאמורה להוביל את פעילות TikTok בארה״ב ● הדוח של נייקי: שיפור בארה"ב, ירידה חדה במכירות בסין ● בוול סטריט נערכים ליום פקיעת האופציות הגדול בהיסטוריה ● הבנק המרכזי של יפן החליט להעלות את הריבית במדינה ל-0.75%, הרמה הגבוהה ביותר מאז 1995 ● הבורסות באירופה ננעלו במגמה חיובית

עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה? / צילום: ap, Mark Baker

הנתונים חושפים: עד כמה האנטישמיות מזנקת באוסטרליה?

הפיגוע הקטלני בסידני היכה את העולם בהלם, אבל האם הכתובת הייתה על הקיר? ● התמונה העולה מהנתונים היא חד משמעית: האנטישמיות באוסטרליה מזנקת, ומגיעה לרמות שהמדינה לא ידעה כמותן ● וגם: איך מושפעות מזה הקהילות היהודיות?

LEPAS. בהכנות להשקה באירופה / צילום: יח''צ

קמפיין הריכוזיות נושא פירות? קבוצת צ'רי הסינית בוחנת מינוי יבואן שלישי לשני מותגים חדשים שלה

על רקע הצעדים להגבלת הריכוזיות בענף הרכב, צ'רי בוחנת מינוי יבואן שלישי בישראל לשני מותגים חדשים ב־2026, בנוסף לקרסו מוטורס וכלמוביל ● סמארט משיקה בישראל את הקרוס־אובר החשמלי הגדול והיקר ביותר שלה עד כה ● BYD מתכננת להביא לאירופה - ובהמשך גם לישראל - את מכונית הסופר־מיני הראשונה עם הנעת פלאג־אין ● השבוע בענף הרכב

גיא נתן / צילום: תומר שלום

בגיל 27 הוא מנהל קרן גידור ויש לו 100 אלף עוקבים: "אנחנו נוביל את התעשייה. הבמה כבר לא שמורה רק למוסדיים"

חמוש בטריקו ושרשרת עם שור מזהב, הפך גיא נתן לגורו של משקיעי ריטייל, עם למעלה מ־100 אלף עוקבים באינסטגרם, פודקאסט מצליח וקרן גידור ● בראיון לגלובס הוא מספר איך פציעה בצבא שינתה לו את המסלול, מה מנהלי השקעות מסורתיים מפספסים: "כבר אין מנטליות של קח את הכסף וזהו", וממה הוא חושש: "אנשים יאבדו הרבה מאוד כסף וילמדו את השיעור הכי קשה של החיים"

"שינוי כיוון מרהיב של נתניהו": כך מסקרים בעולם את עסקת הגז עם מצרים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איך מסקרים בעולם את עסקת הגז הגדולה של ישראל ומצרים, שגריר ארה"ב בצרפת מדבר על האנטישמיות הגואה במדינה, איך משפיעה אסטרטגיית הביטחון של טראמפ על ישראל, ושגריר ארה"ב בישראל לשעבר במאמר מאלף לאטלנטיק: "הפסקת התמיכה בישראל - טעות אסטרטגית" ● כותרות העיתונים בעולם

התחזית של חברות הדירוג / צילום: Shutterstock

הלייזר ישנה את התמונה, הדיור ייתקע - ומה עם יוקר המחיה? תחזית חברות הדירוג ל-2026

לאחר שנה אדירה לתעשיות הביטחוניות, ב־S&P מעריכים מעלות כי "נראה מעבר מייצור התקפי לייצור הגנתי", וכי הלייזר "ישנה את התמונה" ● מידרוג צופה כי מחירי הדירות הגבוהים, יוקר המחיה והצפי להמשך שחיקה במחירים צפויים להגביל את חזרת הביקושים בענף

הפגנת בעלי העסקים הקטנים / צילום: פרטי

"הקרחון מתקרב, וסמוטריץ' לא רואה אותו": מחאת הקמעונאים על העלאת הפטור ממע"מ

בעלי העסקים שיצאו להפגין מבקשים לבטל את הרפורמה של שר האוצר בטענה כי זו תפגע דרמטית בעסקים שלהם ● הרפורמה, שצפויה להיכנס לתוקף בשבוע הבא, תעלה את תקרת הפטור ממע"מ על יבוא משלוחים מחו"ל עד לגובה של 150 דולר

גם זה קרה פה / צילום: Shutterstock

שכירים? גם בשנה הבאה קרן ההשתלמות שלכם תהיה שווה פחות

ההטבה הכי גדולה של השכירים מתכווצת ● ומכסת הגיוס היא רק המלצה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

השדות הסולאריים של חברת דוראל / צילום: תמר מצפי

מכרז החשמל האמריקאי ננעל על מקסימום והקפיץ את מניות האנרגיה הישראליות

הביקוש הגדול לחשמל בארה"ב מואץ בעיקר בשל בנייה מהירה של חוות שרתים ● היצרניות הישראליות הפועלות בארה"ב, כמו OPC שזכתה היום בחלקים ממכרז של רשת אספקה מרכזית, נהנות מהמצב בשוק באופן מובהק

בנייה חדשה / צילום: Shutterstock

83 אלף דירות מחכות לקונים - וזו הסיבה שהיזמים ממשיכים לבנות

נתוני הלמ"ס מצביעים על כך שמלאי הדירות הלא מכורות בישראל הכפיל עצמו בתוך חמש שנים ועומד על שיא היסטורי ● תל אביב מובילה ברשימה, ואחריה ירושלים ובת ים ● מהן הסיבות שהיזמים לא מפסיקים לבנות, ואיפה ייקח 7 שנים להיפטר מהמלאי?

זום גלובלי / צילום: AP

קרב אגרופים בפרלמנט הבולגרי ו"סדר חדש" בבוליביה

מנהל נאס"א הנבחר ובעל בריתו של אילון מאסק גורם לחשש בארה"ב ● בעקבות ירידה בילודה, בסין מטילים מס חדש על האוכלוסייה ● ובצד השני של העולם - ממשלת בוליביה מפסיקה לסבסד את הדלק אחרי 20 שנה ● זום גלובלי, מדור חדש 

משרדי סלקום / צילום: עוזי פורת

שירותי האינטרנט של לקוחות סלקום חזרו לפעילות: "מתחקרים את האירוע"

לקוחות חברת סלקום דיווחו על תקלות בשימוש באינטרנט ● בסלקום מעדכנים: "השירות חזר לפעילות. אנחנו מתחקרים את האירוע ומתנצלים על אי-הנוחות"

סטיב ויטקוף, השליח המיוחד של ארה''ב למזרח התיכון. דוחא (מאי) / צילום: ap, Alex Brandon

פסגת מיאמי: וויטקוף והמתווכות ידונו על ההסכם בעזה

ארה"ב והמתווכות סבורות: ישראל וחמאס גוררות רגליים ● עדויות שורדי השבי בשב"כ חושפות: כך פועל חמאס מבפנים ● בממשלה דנים באפשרות להקמת טריבונל צבאי ייעודי להעמדת מחבלי הנוח'בה לדין ● המאבק פנימי שמאיים על עתיד חיזבאללה ● בנט: "פרצו לי לטלגרם, צ'אטים ומספרים אמיתיים הופצו" ● חשש במערכת הביטחון: יש בידי הפורצים שמות ומספרים של בכירים ביטחוניים ● עדכונים שוטפים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

הדוח הסופי של האוצר: מס מדורג על רווחי הבנקים שמעל ל-50% ביחס לשנים קודמות

לפי הדו"ח הסופי של הצוות הבין משרדי: העלייה החריגה בשיעורי הרווחיות של הבנקים נובע מהריבית הגבוהה ומסביבה תחרותית מוגבלת וריכוזית ■ אגף התקציבים ונציג בנק ישראל התנגדו: "הכיוון שהתגבש בדוח הסופי, לא שיקף את הלך הרוח במהלך דיוני הצוות"

משקיע מודאג בבורסת ניו־יורק, האם הבועה בדרך? / צילום: Shutterstock

ההשוואות המטרידות בין טירוף הבינה המלאכותית לבין בועת הדוט־קום

אנליסטים שוריים מתכחשים לאפשרות שמתפתחת כיום בועת AI בדומה לבועת הדוט־קום בשנות ה־90 ● הדמיון אכן קיים, ובדיוק כמו אז - משקיעים מקווים כי הטכנולוגיה החדשה תספק צמיחה ורווחים גבוהים מהרגיל ● ובכל זאת, יש גם כמה הבדלים מהותיים