גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תאצ'ר, מרקל - תרזה מיי מאחוריכן

מאשת הברזל החדשה מצפים שתמשיך במה שלא הצליחה תאצ'ר

תרזה מיי/ צילום:רויטרס
תרזה מיי/ צילום:רויטרס

הצעד שעשתה תרזה מיי, ראשת ממשלת בריטניה, להקדים את הבחירות לפרלמנט, כבר ל-8 ביוני, אינו חסר תקדים. זו מסורת בריטית, שראש-ממשלה החש באווירה הציבורית תמיכה של ממש, מחליט להקדים את הבחירות וליהנות משעת הכושר. מה שמפתיע הוא, שהצעד הזה נעשה הפעם מתוך התחכמות מול חוק שחוקק לפני שש שנים, שנועד למנוע מראש-ממשלה להחליט לבדו על בחירות מוקדמות.

תרזה מיי - מובילת המפלגה השמרנית - יצרה מצב שבו הרוב הנדרש על-פי החוק החדש, יותר משני-שלישים מחברי הפרלמנט, כולל האופוזיציה של הלייבור, הצביעו בעד הקדמת הבחירות, ולמעשה בעד התאבדות של מפלגת הלייבור.

הצופה מן הצד יכול לרשום לפניו: שוב גילתה ראשת הממשלה הבריטית הברקה, ויצרה בשעה הנכונה את הבסיס ליציבות שלטונה בחמש השנים הבאות. לעניין אחד לפחות מהווה צעד זה הברקה של ממש: התהליך של ההתנתקות מן האיחוד האירופי, הברקזיט, יוכל להתנהל מן הבחירות ב-8 ביוני, ועד לתאריך המוכתב על-ידי כללי האיחוד, מארס 2019, תחת שלטונה היציב של תרזה מיי, ולא תחת פרלמנט שנבחר בתקופתו של ראש-הממשלה הקודם, דיוויד קאמרון.

בפרלמנט הזה לא רק יגדל כוחה של המפלגה השמרנית, מפלגתה של תרזה מיי, אלא גם יקטן או ייעלם אותו חלק מחברי הפרלמנט השמרנים, שאינם מקבלים את דרכה של תרזה מיי אל הברקזיט.

אף שהתופעה של "נשות ברזל" בפוליטיקה העולמית אינה חדשה, היא עדיין מאתגרת הן את התקשורת והן את הציבור, שמגלה בדרך-כלל עייפות מהסצנה הפוליטית המשעממת. תרזה מיי נבחנת מאז מינויה לראשת ממשלה, בעיקר מתוך השוואה לשתי דמויות. מצד אחד, לקודמתה בתפקיד ראשת ממשלה ממפלגת השמרנים, מרגרט תאצ'ר, שעבורה נטבע התואר "אשת הברזל"; ומצד שני לאנגלה מרקל, יורשתו הנשית של "קנצלר הברזל" ההיסטורי, אוטו פון ביסמרק בגרמניה. שלוש הדמויות מוצגות כ"נשות ברזל", שמתנהלת בינן תחרות על הדימוי הזה, אם לא בעיני עצמן הרי שבעיני המתבונן.

אמנם מרגרט תאצ'ר לא נמנתה עם אוהדי אירופה, אבל היא הובילה את בריטניה אל תוך ה"שוק המשותף". מאשת הברזל החדשה מצפים שתמשיך במה שלא הצליחה תאצ'ר - לשמור בריטניה גאה מחוץ לאיחוד האירופי, הן האיחוד הכלכלי והן האיחוד הפוליטי. מנגד, מצויה אשת הברזל הגרמנית, שבראש מעייניה שמירה על האיחוד האירופי, חיזוקו והעמקתו.

הפוליטיקה של השנים הבאות תעמוד בסימן התחרות הלא רשמית הזאת. אין לדעת, אם תרזה מיי שואפת למצב שבו כבר תוך פחות מחצי שנה תיגמר התחרות הבלתי רשמית מול יריבתה הגרמנית, אם תפסיד מרקל בבחירות שייערכו בספטמבר השנה. הסבירות להיעלמה של מרקל נמוכה, אבל האפשרות קיימת.

אלא שיש גם תחרויות סמויות נוספות בין נשים מובילות בפוליטיקה האירופית, בין שייקראו "נשות ברזל" בין שלאו. ממזרחה של גרמניה התייצבה לה, ראשת ממשלת פולין, ביאטה שידלו (מובילת מפלגת חוק וצדק), המייצגת קו שמרני-לאומני, המאיים אף הוא על אופיו של האיחוד האירופי על-פי המרשם הגרמני. ב"תחרות" זו, נראה כרגע שגובר האינטרס הגרמני-פולני המשותף. ביריד הטכנולוגיה בעיר הנובר, שבו מככבת פולין בתפקיד מרכזי, עמדו שתי ראשות-הממשלה זו לצד זו, כשניכר לעין שהאינטרס הכלכלי המשותף חזק מן הרטוריקה הלאומנית החותרת תחת רעיון אירופה.

לשורת המתחרות יש לצרף גם את מארין לה-פן. לפחות בימים הבאים, היא עדיין מועמדת לתפוס את מעמד המדינאי הבכיר בצרפת, שכנתה המערבית של גרמניה, ושכנתה המזרחית של הממלכה-המאוחדת. גם את סיכוייה של לה-פן להפוך לנשיאת צרפת, במקביל למנהיגות בריטניה וגרמניה, יש להביא בחשבון, לקראת הבחירות הבאות לפרלמנט הצרפתי. כלומר, ישנה "אשת ברזל" פוטנציאלית נוספת במפת הנשים המנהיגות.

אבל מבחינתה של תרזה מיי, אפשר שהתחרות האמיתית היא עם מנהיגת הסקוטים, ראשת-ממשלת סקוטלנד, ניקולה סטורג'ן (מובילת המפלגה הלאומית). מאחוריה של מיי משאל-עם אחד, ולפניה כנראה משאל-עם נוסף, על פרישת סקוטלנד מבריטניה הגדולה. דווקא הבחירות הכלליות שחוללה תרזה מיי עשויות, על רקע היחלשותה של מפלגת הלייבור, לתת עידוד למפלגה הלאומית הסקוטית. נדמה, כאילו חזרנו לימי אשת הברזל אליזבט הראשונה, וליריבתה מרי סטיוארט מסקוטלנד. אלא שאפשר הפעם, שידה של הסקוטית תגבר ותקלקל את החגיגה לאשת הברזל האנגלית.

דווקא על רקע זה, מעניין להרהר מה היה אילו גם בארצות-הברית, נוסף לאירופה, הייתה אישה מגיעה לראש הפירמידה. שיטת הבחירות בארה"ב הפכה מצב זה ל"אילו" בלבד. בסופו של דבר, התופעה נראית כרגע אירופית. ברוסיה, אין לצפות לצארית קתרינה מזן של המאה ה-21, כמו שאין לצפות לנשיאה סינית. אנו חוזרים איפה ל"תחרות" אירופית בין נשות ברזל בפוליטיקה.

ואם כך: כדאי היה לשים לב אתמול ל"ועידת 20 הגדולות" המתקיימת בברלין, בנושא קידום הנשים בניהול הכלכלי, שבו השתתפו הקנצלרית מרקל ומנהלת קרן המטבע הבינלאומית, כקריסטין לגארד, וגם... איוונקה טראמפ. "נשות הברזל" מצויות לא רק בפוליטיקה, ובכל זאת היססה הקנצלרית מרקל להגדיר עצמה בכינוס זה כפמיניסטית.

עוד כתבות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?