גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"מאז בחירתו של טראמפ השווקים עברו מקיצוניות לקיצוניות"

כך אמר אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב דש, בדיון שהועבר אמש בשידור ישיר בדף הפייסבוק של מיטב דש ובאתר "גלובס"

"מאז בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב השווקים עברו מקיצוניות לקיצוניות" - כך אמר אלכס זבז'ינסקי, כלכלן ראשי בבית ההשקעות מיטב דש, בדיון שהועבר אמש (ד') בשידור ישיר בדף הפייסבוק של מיטב דש ובאתר "גלובס", אשר לקחו בו חלק גם איל סגל, מנכ"ל תכלית תעודות סל, ורפי ניב, מנכ"ל מיטב דש קרנות נאמנות.

זבז'ינסקי הסביר כי "בהתחלה, אחרי הפחד הגדול מבחירת טראמפ, השווקים התנהלו כאילו כל ההבטחות שהוא הבטיח יתקיימו. אבל לאחר מכן, ככל שהשווקים ראו שלא כל כך קל לממש הבטחות והמציאות שונה, השווקים פסלו כמעט לגמי את ההבטחות שלו, והתחילו להתנהג על סמך נתונים כלכליים, שלמזלנו היו חיוביים. עכשיו השווקים שוב התחילו להתייחס להצהרות של טראמפ, בהמתנה לרפורמת המס עליה הכריז ורפורמות כלכליות אחרות. לממש אותן במלואן יהיה מאוד קשה ומעכשיו השווקים יתייחסו לכך בפרופורציה הנכונה".

סגל הוסיף בעניינו של טראמפ כי "בניגוד לקודמו ברק אובמה, טראמפ קיבל כלכלה במצב מצוין, צומחת ועם אחוז אבטלה מאוד נמוך", וניב ציין כי "הנתונים הכלכליים בארה"ב טובים, ובינתיים יש שם עליות על סמך צפי להמשך שיפור בכלכלה".

- גם בסין ראינו בזמן האחרון שמתפרסים נתונים כלכליים חיוביים, איך זה יכול להשפיע על המתרחש בעולם?

לדברי זבז'ינסקי, "הזיכרון של השווקים יחסית קצר, אבל באמצע 2015 השווקים ממש רעדו והסיבה העיקרית לכך הייתה בעיה בסין עם כלכלה שהתחילה להיחלש. מאז הנתונים השתפרו והשווקים התחילו לעלות. הכלכלה שם התייצבה והביקושים גדלו, וברגע שהביקושים שם גדלים כל העולם נהנה. אבל בגלל הזרמות הכספים מהממשלה, רואים שם בועות. הבנק המרכזי והממשלה ערים לזה ולאחרונה התחילו לצמצם תמריצים ולהתחיל לעלות ריבית. בפרק זמן של כמה חודשים נתחיל לראות שהכלכלה הסינית מתחילה אולי להיחלש".

סגל אמר כי "במשבר של 2008 כל הכלכלות המערביות סבלו מפגיעה קשה בפעילות הכלכלית, ואפשר לומר שחלק מההתאוששות של הכלכלה העולמית מעבר להורדת הריבית היה העובדה שסין כמשק צומח המשיכה לצמוח בקצבים מאוד גבוהים".

ניב הוסיף כי "בנימה קצת פחות אופטימית בעניין סין, ארה"ב מצפה שסין תשפיע על צפון קוריאה, ומערכת היחסים המורכבת בין ארה"ב לסין תושפע מצפון קוריאה, בה יכולה סין להשתמש ככלי משחק מול ארה"ב וצריכים להיות ערים לכך".

- גם אירופה ממשיכה לספק חדשות, ובשבוע האחרון ראינו עליות בשווקים אחרי סיבוב הבחירות בצרפת. מה צפוי לנו שם בהמשך?

ניב סבור כי "אירופה במצב כלכלי טוב יחסית אבל הסיכונים עדיין קיימים, אנחנו עדיין לא יודעים את השלכות הבחירות באנגליה וספרד. אבל הכלכלות במצב הרבה יותר טוב מאשר היו לפני שנתיים".

סגל הוסיף כי "אם נלך שנה וחצי אחורה, לא ידענו אם גוש האירו הולך להתפרקות או לא אחרי שהבריטים החליטו להתנתק מהגוש. מאז ראינו שבספרד הצביעו נגד עזיבת הגוש, בצרפת כנראה נראה את אותו דבר בחודש הבא בסיבוב השני של הבחירות, ויש סימן שאלה לגבי איטליה".

- רמות אינפלציה וריבית נמוכות מלוות אותנו כבר תקופה ארוכה, מתי צפוי שינוי?

לדברי סגל, "הריביות עולות לאיטן, באירופה הן עדיין לא בכיוון של עלייה, ויהיו צריכים לכך עוד שיפור כלכלי. הורדת הריבית החלה כמלחמת מטבעות, וארה"ב הייתה הראשונה להבין זאת ובמשך כמה שנים מאוד נהנתה מכך. בשלב הזה שתי עליות ריבית צפויות בארה"ב הן לא משמעותיות. לגבי אינפלציה, גם בארה"ב וגם באירופה היא התחילה להרים ראש, במובן החיובי כי זה מאותת שהמשק חי, אבל היא לא גבוהה מדי כך שתגרום בצורך בהעלאת ריבית".

לגבי הארץ הוסיף סגל כי "אנחנו ברמת אינפלציה מאוד נמוכה, והנגידה מאוד לא רוצה להעלות את הריבית כי זה יגרום להתחזקות מטבע, כך שיש פה מילכוד שמושפע במידה מכך שהמצב הכלכלי פה טוב".

המשתתפים בפאנל גם נשאלו על הנעשה בזירת המאקרו המקומית, ובין היתר התייחסו לתכנית הכלכלית "כלכלה נטו" עליה הכריז בשבוע שעבר שר האוצר משה כחלון. זבז'ינסקי סבור כי "בסך הכל התכנית כתכנית היא ראויה ומכוונת למגזרים שצריכים את זה, כך שהמטרות הן טובות, הבעיה שאני רואה בה היא שאין לה כל כך מקור מימון. לתת כסף זה יחסית קל, אבל צריך למצוא מאיפה להביא אותו. כרגע אין באמת עודפי גביית מסים לאורך זמן שיוכלו לממן תכנית כזו לאורך זמן ולא רק לשנתיים".

לדברי סגל, "הכוונה של התכנית טובה, אבל אני חושב שכשיש עודפי הכנסות ממסים, צריך לבחור להשקיע את זה בצמיחה - כמו בתשתיות שיעזרו לכולם ויחזקו את הפריפריה, לא צריך להעביר את הכסף בצורה פופוליסטית מכיס לכיס כדי להגיד שתומכים באותם אוכלוסיות. אפשר גם להוסיף כסף למדען הראשי, ומגדיל חינוך טכנולוגי בפריפריות. צריך להתאמץ ולחשוב יותר, ולא לשלוף ואז אותו כסף יביא צמיחה אמיתית".

ניב התייחס לרכישות המט"ח שביצע בנק ישראל בשנים האחרונות ואמר כי "בסופו של דבר מה שקובע את העוצמה של השקל מול הדולר זה האיתנות של הכלכלה הישראלית. ההתערבות של בנק ישראל במסחר במט"ח על חוזקת השקל יכולה להיות עם השפעות קצרות טווח, אבל בסופו של דבר לא זה מה שקובע את המגמה".

- מתי נגיע לנקודה בו יהיה כדאי לקנות דירה בישראל?

ניב: "לתזמן את שוק הדיור זה קצת קשה. אין ספק שמחירי הדיור בישראל גבוהים והיום קשה מאוד לקנות דירה בישראל ומי שלא חייב לקנות דירה שלא יקנה. התהליכים בנדל"ן מאוד ארוכים, זה לא שמחר המחירים ירדו ב-20%, ונראה שאם יהיו ירידות הן יהיו מתונות, וזה גם טוב למשק כי ירידה מהירה במחירי הדירות יכולה לגרום פה לבעיות בבנקים וגם לאנשים שלקחו התחייבויות גדולות".

- מה השווקים העדיפים להשקעה היום?

ניב: "אני נגד בחירת אזורים גאוגרפיים כבחירה מועדפת להשקעה. אם אני משקיע במדד הגרמני, אני לא משקיע באירופה, אלא בחברות שרוב הפעילות שלהן היא של ייצוא. באופן כללי, אירופה מתומחרת בזול ביחס לארה"ב, אבל רמת הסיכון שם יותר גבוהה. בארה"ב המחירים גבוהים, שם הייתי שם משקל חסר, ובישראל השונות הרבה יותר גדולה, אבל אפשר למצוא עדיין מספר חברות שבמחירים סבירים, אבל הרמה הכללית אחרי תשע שנים של עליות היא רמת מחירים גבוהה".

- שוק האג"ח מתאפיין כבר זמן רב בתשואות נמוכות, לאן השוק הולך?

סגל סבור כי "קשה לראות עלייה משמעותית אם בכלל בתשואות האג"חים כל זמן שהריבית לא עולה. בארץ, לא נראה משהו שמאיים על האג"חים בצורה משמעותית, מצד שני גם לא רואה ירידת תשואות וכנראה נשאר בסביבת התשואות הנמוכות עוד זמן".

ניב ציין בנושא כי "השוק הקונצרני בישראל התנפח למימדים גדולים מאוד והכסף הזול עודד את החברות לגייס. רמת המינוף עלתה משמעותית והיא קרובה לזו שהייתה ב=2007. כל זה יכול להימשך כשיש צמיחה והריבית נמוכה, כשהמצב ישתנה יהיה יותר קשה למחזר את החוב. המרווחים באג"ח בדירוגים בינוניים ומטה הם מאוד קטנים ויש עיוות בהערכת הסיכון. אני הייתי מוותר על תשואה ומתרכז באג"חים באיי פלוס ומעלה. שוק האג"ח יכול לספק לנו הפתעות שליליות".

- האם פעילות השיא בשוק הקונצרני צפויה להימשך?

זבז'ינסקי אמר כי "קשה לדעת מה זה יסתיים, והטריגר לכך יכול להגיע מכל מקום, העניין שכרגע המשקיעים מקבלים פיצוי נמוך מדי בשביל הסיכון שהם לוקחים על עצמם בהשקעה באג"ח אלה. לכן אירוע כלשהו יכול לגרום לטלטלה שתתעצם, כי כמות הכסף שזרמה לאפיק הזה היא גדולה, והאפשרות לצאת משם היא צרה. ברגע שמתחיל אירוע קשה לברוח".

- לאן מדד ת"א 35 יגיע השנה?

זבז'ינסקי אמר כי "קשה לתת מספר, אבל כרגע בסך הכול השוק בארץ נראה טוב כי הכלכלה צומחת והריבית לא צפויה לעלות, ויש המון כסף שזורם לאפיקים פנסיונים וקופות גמל וקרנות השתלמות".

- לאילו מדדים כדאי להיחשף?

לדברי סגל, "ברוב המדינות המדדים הגדולים החברות הן יצואניות, וגם בארץ חלק לא מבוטל מת"א 35 הן כאלה. כך שמי שחושב שמדינה כלשהי תצמח, יכול ללכת להשקעות דווקא במניות השורה השנייה והשלישית, כי כך הוא יכול לקבל יותר קשר לאותה כלכלה".

ניתן לראות את הדיון במלואו בעמוד הפייסבוק של מיטב דש:

https://www.facebook.com/meitav.invest/

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות