גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חשיפת המפגשים של ג'ולס טראמפ עם אנשי נתניהו; וגם: הדוקטרינה של הטירוף

1. חברים בירושלים. בלשכת ראש הממשלה מיהרו להבהיר השבוע כי נתניהו לא שוחח עם מקורבו ג'ולס טראמפ, היו"ר והבעלים של חיפה כימיקלים, מזה שנה שלמה לפחות. הרקע להבהרה היא ישיבה מיוחדת שכינס נתניהו יחד עם נציגים בכירים ממשרדי האוצר, הכלכלה והגנת הסביבה, בה הוא ביקש לעשות מאמץ ולבחון דחייה לתקופת מה ביישום ההחלטה לסגור את מיכל האמוניה במפרץ חיפה - החלטה שהתקבלה על ידי בית המשפט המחוזי ואושרה גם בעליון.

שאלנו את משרד רה"מ שאלה פשוטה - אם נתניהו לא נפגש ולא שוחח עם טראמפ (אין קשר לדונלד), מי מטעמו כן קיים מפגש כזה, עם מי ולמה? זה לקח יומיים של פניות חוזרות, אבל בסוף הגיעה התשובה. מפורטת, כנה, כוללת גם הסברים בעל פה, בלי מריחות שדורשות פנייה ליחידה לחופש המידע, שאולי (רק אולי) תניב לנו מידע בעוד חודשיים.

אז נתניהו לא נפגש, אבל ג'ולס טראמפ נפגש גם נפגש. הבעלים של החברה נפגש לא פחות מ-5 פעמים (!) עם מנכ"ל משרד רה"מ, אלי גרונר, מאז חודש נובמבר ועד היום. שלוש הפגישות הראשונות התקיימו לאחר כישלון המכרז להקמת מפעל לייצור אמוניה בנגב, וקדמו להחלטת בית המשפט מחודש מארס האחרון. שתי הפגישות הנוספות התקיימו ממש בחודש האחרון.

למעשה, אם נתעלם מפגישה נוספת שגילינו במקרה בין טראמפ לשר ללא תיק איוב קרא, הייתה לאחרונה גם פגישה משמעותית מאוד בין מנכ"ל חיפה כימיקלים, נדב שחר, לבין יואב הורוביץ, ראש הסגל של נתניהו. מה שנקרא - הכי קרוב שאפשר.

גרונר, צריך לומר, נשמע כמי שדואג באופן כן לעתידו של מפעל שמעסיק מעל ל-1,000 עובדים ומייצר במעגל השני תעסוקה לאלפי עובדים נוספים בתעשיית הדשנים. ישראל היא שם דבר בעולם בתחום האגרוטק הרבה בזכות מה שעושה חיפה כימיקלים. היא יודעת לייבא אמוניה בכ-40 מיליון דולר ולעבד את החומר עם כימיקלים נוספים, עד למוצר סופי שנמכר ב-3 מיליארד דולר ברחבי תבל. מהרווחיות הפנטסטית הזו נהנים לא רק עובדי צווארון כחול בשכר ראוי, אלא גם הקופה הציבורית.

הבעיה היא שבמשרד ראש הממשלה, שם ידעו להיפגש למכביר עם בכירי החברה ובעליה (דבר לגיטימי בפני עצמו), לא מסוגלים להודות בגודל המחדל. פעם אחת מחדל של הממשלה שנזכרה רק בשנת 2013 לקבל החלטה על הקמת מפעל לייצור אמוניה בנגב; פעם שנייה כשהמכרז להקמת המפעל פורסם רק ב-2015; פעם שלישית כשהמכרז נכשל בנובמבר 2016 בלי ששום גורם ניגש אליו, למרות מענק הקמה בגובה 250 מיליון שקל ורשת ביטחון למשך 25 שנה ששווייה נאמד ב-230 מיליון שקל נוספים.

מעל הכול, הייתה זו חיפה כימיקלים בעצמה שגררה שנים רגליים ולא עברה לתחליפי אמוניה (שעולים יותר), כנראה מתוך אותה אמונה יוקדת שהחברים בממשלה ידאגו שהאמוניה תישאר במפרץ. זה עבד כשהבעלים לשעבר, אריה גנגר, היה חבר קרוב של אריאל שרון ז"ל, אז למה שזה לא יעבוד גם הפעם. נחמד שיש חברים בירושלים. עוד יותר נחמד שיש שופטים בירושלים.

2. הנאמנות מתוגמלת. כשפרופ' דני גוטויין (אוניברסיטת חיפה) שומע עוד נאום של חבר כנסת המטיח בראש הממשלה בנימין נתניהו עד כמה הוא "מטורף" או כזה ש"איבד את זה לגמרי", הוא מתעייף מרוב תסכול. בעל הבית לא השתגע, הוא אומר, הוא רק רוצה שנחשוב כך. נתניהו, לפי גוטווין, הוא הכול חוץ ממשוגע. "ביבי הוא אחד המדינאים הרציניים ביותר בארץ, ואני אומר את זה למרות הוויכוח האידיאולוגי העמוק שלי איתו", הוא מדגיש. מאז שהוא חזר לראשות הממשלה בשנת 2009 נתניהו מטמיע את מה שאני מגדיר 'שלטון הנאמנות', והוא עושה את זה תוך יצירת מצג מכוון של חוסר סדר ושרירותיות, למרות שכשאתה מחבר את הנקודות של עוד מקרה ועוד חקיקה, אתה מבין ששום דבר פה לא באמת שרירותי", הוא טוען.

לפי גוטווין, צריבת התודעה בפוליטיקה ובציבוריות הישראלית כאילו המדינה מתנהלת על ידי "להקת הדוברמנים" שסובבת את נתניהו מגחמה לגחמה לכאורה, אינה אלא שיטה סדורה - גם אם הדוברמנים בעצמם לא תמיד יודעים זאת.

לדבריו, השיטה הזו עובדת גם בתחום הכלכלי-תקציבי ("אין תקצוב אם אין נאמנות" או "מה שווה התאגיד אם אי אפשר לשלוט בו"), וגם ביתר התחומים. "אפילו המחזה שבו חברי הכנסת מהליכוד דוד ביטן ומיקי זוהר תוקפים את המשפחות השכולות, לא באמת מקרי", הוא טוען. "ביטן וזוהר הם אנשים חדים ורציניים, אולי בניגוד לתדמיתם, ואני לא ממהר לקנות את ההתנצלויות שהשמיעו אחר כך. במה שהם עשו הייתה אמירה: 'תשכחו מהרכנת הראש של פעם. מה שיש היום זה כוח, גם אם יש משפחות שכולות בחדר'. בסוף זה מה שנצרב, לא חשוב כמה התנצלויות הגיעו אחר כך. מה שמבינים ממופע האימים הזה הוא שגם קודש הקודשים נרמס בסוף בידי הכוח של השלטון.

"אז אם ככה מתנהלים מול משפחות שכולות ואם ראש הממשלה מרשה לעצמו לסרב לפגישה עם שר החוץ הגרמני, למשל, מה מבין ראש העיר הקטן שמבקש תקציב לעוד כיכר או אולם ספורט? שעדיף להתיישר, לא לבקר, אולי אפילו להתחנף למירי רגב ולקבל משהו בסוף".

לדברי גוטווין, שלטון הנאמנות החליף למעשה את הכללים האוניברסאליים ואת מדינת הרווחה. "בשנים האחרונות, אפילו מדינת הרווחה שהוקמה מחדש ובאופן מכוון רק בהתנחלויות, הלכה ונשחקה. מחירי הדיור בגושי ההתנחלויות כבר הגיעו ל-90% מהממוצע הארצי, וגם שיעור ההשקעה שם בשירותים פחות גבוה מהעבר - ובזה המתנחלים צודקים. אז מה שאי-אפשר לתת למתנחלים בכסף בתמורה לנאמנות, נותנים בשחיקה של נורמות שלטוניות, בין היתר באמצעות פגיעה בבית המשפט או מתקפות על השמאל. גם הטירוף הטוטאלי של עניין תאגיד השידור זה חלק מזה. ידחו ב-15 ימים, ידחו בחודש, כלום לא משנה. ואם בג"ץ יתערב, אפשר יהיה לתקוף את בג"ץ.

"הכישלון הגדול של האופוזיציה הוא חוסר ההבנה של חוקי המשחק החדשים. ההבנה שאין פה שום טירוף או אובדן שפיות של מישהו, אלא יצירת מערכת שמקדשת רק את כוח השלטון וההפנמה שכדאי להיות נאמן לו - כי הנאמנות מתוגמלת".

ברק כהן מערער את הסדר הישן

עו"ד ברק כהן ("באים לבנקאים"), שחזר השבוע לכותרות בעקבות סרטון שהפיץ בו הוא נראה מגדף ומביך את שרת התרבות מירי רגב שנכנסה עם משפחתה למסעדת פירות ים בדיזנגוף ("אוכלת שרצים ומדברת על יהדות"), מצליח לבלבל את כולם. משהו בו לא מסתדר, בעיקר לתקשורת, שרגילה לחלק את הייצוג של הישראלי לתבניות מאוד מוגדרות. איש השמאל יהיה לרוב אשכנזי משכיל ממרכז הארץ, הימני יהיה מזרחי מהפריפריה. כהן, לעומת זאת, מדבר שמאלנית שוטפת אבל עם ח' ו-ע', לא עלינו. הוא גר בלב ת"א בדירה עם פסנתר גרמני שחור מסוג 'דיטמן', אבל לא מהסס לעזור משפטית לגרעין הכי קשה וקיצוני של אוהדי בית"ר ירושלים רגע אחרי שהפגין לצד מהגרים סודאנים.

כשהוא צעק במגפון מול בית הספר בו לומדת בתה של מנכ"לית בנק לאומי, רקפת רוסק עמינח, ביקרתי אותו כאן בחריפות כמו קולגות נוספים שלי. איכשהו, הרבה פחות גינויים נרשמו כשהעיתונאי מיקי רוזנטל (היום חבר כנסת) עשה דבר דומה למדי עם ילדיו של עידן עופר. רוזנטל לא כונה פרחח או פושטק, הוא בטח לא נעצר ונחקר, מעשיו לוו לרוב במוסיקת רקע רומנטית.

"רוב יושבי הארץ כבר הוספגו בתשתית מושגית ורעיונית נחרצת, ככה שכל מה שזז ממנה מצליח כנראה לבלבל", הוא אומר לי. "מרבית האנשים משתפים פעולה עם התשתית הזו ולא מוכנים להגיב אליה בצורה ביקורתית. כשעזרתי לאוהדי בית"ר במחאה שלהם שאלו אותי איך זה יכול להיות. אז כל פעם אני צריך להסביר מחדש, להסביר כל מרכיב". כשאני שואל אותו אם היה נמנע מההטיות השונות של המילה "זבל" אילו בתה של רגב הייתה קטינה ולא בוגרת, הוא אומר: "יכול להיות שהייתי משנה את המילים".

לדבריו, יש ענף משפטי שלם שלא עוסקים בו, והוא המשפט הפוליטי. "רשויות שלטוניות עסוקות היום בפוזיציה פוליטית. חוקרי משטרה נדרשים להתערב בעניינים לא להם כדי לעשות את מה שנתפס כהגנת המשטר", הוא אומר. בסוף, כהן מנסה להכניס לפרופורציות: "נכון שאני שמאלני מזרחי, אבל בכל זאת יש לי סט פריבילגיות כמו עובדת היותי יהודי, משכיל, תושב ת"א ומוקף פעילים פוליטיים. אם הייתי פלסטיני זה היה נראה אחרת".

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת במסחר המוקדם

אינטל נופלת במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד