גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מתי יהיה בישראל אצטדיון כדורגל בבעלות פרטית?

בארה"ב מימנו התושבים 12 מיליארד דולר ב-15 השנים האחרונות לבניית אצטדיונים לבעלי הון פרטיים ■ גם באירופה אצטדיונים עוברים לידי בעלי הקבוצות ■ אצלנו: הטוטו והעיריות שמשקיעים בבניית המתקנים לא ישחררו לעולם את הנכסים הללו לגורמים פרטיים

יאנקי סטאדיום בניו יורק. עלות בנייה כוללת של 2.3 מיליארד דולר / צילום: רויטרס
יאנקי סטאדיום בניו יורק. עלות בנייה כוללת של 2.3 מיליארד דולר / צילום: רויטרס

לפני שבועיים הזדמן לי לשבת בשלושה אירועי ספורט בניו-יורק בתוך כמה ימים - משחק פתיחת העונה (Opening Day) של ניו-יורק מטס ב"סיטי פילד סטדיום" בקווינס, משחק פתיחת העונה של ניו-יורק יאנקיז ב"יאנקי סטאדיום" בברונקס, ומשחק סיום העונה הסדירה של קבוצת ההוקי ניו-יורק איילנדרס ב"ברקליס סנטר" בברוקלין. נעזוב לרגע את החוויה יוצאת הדופן שהעיר הזאת מציעה לחובב ספורט: 11 קבוצות ספורט מקצועניות בחמש הליגות המקצועניות הגדולות (פוטבול, בייסבול, כדורסל, הוקי קרח, כדורגל) שמארחות בעיר כ-370 פעם בשנה לא כולל משחקי פלייאוף. נתעלם לרגע מהעניין התרבותי: ה-Opening Days הם אירועי חג לא רשמיים. המשחקים נערכים בשעות הצהריים המוקדמות ביום רגיל של אמצע השבוע והמשרדים נאלצים להפסיד עשרות אלפי עובדים שנוטשים את מקומות העבודה ונקראים לדגל. גם מחירי הכרטיסים ליום הזה הם בהתאם.

שלושת האצטדיונים הללו נמצאים ברדיוס של פחות מ-10 ק"מ זה מזה וחדישים כמעט לחלוטין במונחי ספורט - כולם נחנכו אחרי 2009. והם מייצרים מזומנים מכל כיוון אפשרי. התור לבירה בכל אחת מנקודות הזמן במשחקי הבייסבול ארך 10 דקות לפחות. תכפילו 12 דולר לכוס בירה ב-40,000 אוהדים - והגעתם להכנסה של חצי מיליון דולר למשחק מבירה בלבד, עוד לפני נקניקיות, המבורגר וכו'. לפני כרטיסים, תאי צפייה, שילוט. היאנקיז והמטס מכניסות מכל משחק כזה יותר מ-3 מיליון דולר. לאן הולך הכסף? מה השאלה בכלל - לקבוצות עצמן.

שתי קבוצות הבייסבול הניו-יורקיות חתמו בזמנו עם רודי ג'וליאני על הסכם שלפיו הן משלמות לעיריית ניו-יורק רק 4% מההכנסות מכל משחק בית, ו-35% על אירועים שהם לא אירועי ספורט. האיצטדיונים בתמורה שייכים לבעלי הבית, בעלי ההון, לא לעירייה. למרות שהעירייה הייתה זו שהשקיעה באמצעות כספי ציבור סכום כולל של 1.8 מיליארד דולר בשני האצטדיונים המדהימים הללו בעוד הקבוצות, כלומר בעלי הקבוצות, שהאצטדיונים שייכים להם, השקיעו כ-805 מיליון דולר בלבד. האצטדיון של היאנקיז, שמוחזק בבעלות משפחת סטיינברנר, מומן ב-1.2 מיליארד דולר מכספי משלם המסים הניו-יורקי - המימון הציבורי הגדול אי פעם לקבוצת ספורט פרטית.

העירייה נהנית מחלקה במשוואה: כספים שנכנסים מחניות, פעילות עסקית סביב האצטדיון, תחבורה, ובערים פחות משמעותיות מניו-יורק - הבטחה שלפיה הבעלים/הקבוצה שמקבלת אצטדיון לא יעזבו את העיר וייקחו את הקבוצה למקום אחר.

המחשבה שבעלי קבוצות הם הבעלים של האצטדיונים היא מוזרה בעיקר במוחו של חובב ספורט ישראלי. כאן הרגילו אותנו שאצטדיון תמיד שייך לעירייה ולרשות המקומית. למה? מהרבה סיבות. עניין של מקרקעין ששייך לרשות המקומית, או המימון המרכזי של הטוטו בבניית המתקנים שלא יכול להינתן לגוף פרטי. חוץ מזה שאף בעלים, לפחות עד הגעת מיטש גולדהאר, לא היה משוגע מספיק כדי להשקיע מאות מיליוני שקלים כדי לבנות אצטדיון רציני ולשלם תחזוקה של כמה מיליונים בשנה. רק שעכשיו דברים השתנו - גולדהאר כן דיבר על אצטדיון. ואמיר כבירי לפני שברח מהפועל תל-אביב הגיע לטענתו להסכמה עם קבוצת משקיעים סינים שתשקיע בבניית אצטדיון בבת-ים. אבל השורה התחתונה היא שהביורוקרטיה תמיד מנצחת: כמו שזה נראה כרגע, לא תהיה קבוצת ספורט בישראל שתחזיק ברשותה אצטדיון ביתי גם במאתיים השנים הבאות.

לחוסר היכולת לבנות ולהיות בעלים של אצטדיון יש הרבה משמעויות. הראשונה, היא הופכת קבוצת ספורט בישראל לחסרת נכסים לחלוטין. קחו לדוגמה את מכבי תל-אביב בכדורסל - מותג הספורט החזק ביותר לאורך שנים כאן, איזה נכסים יש למועדון הזה? כלום. היכל הספורט ביד-אליהו שמזוהה כאולם הביתי של הצהובים שייך לעיריית תל-אביב ומנוהל על ידי העירייה, למועדון אין גם מגרש אימונים בבעלותו. המשרדים שהוא יושב בהם הם בשכירות ואינם שייכים לו. כשבקבוצה גלגלו בעבר את הרעיון להנפיק את הקבוצה בבורסה, מה הם יכלו להציע לציבור? מוניטין בלבד.

מה יש להם, אם כך, לבעלים על קבוצת ספורט בישראל- אפס נכסים פיזיים; התחייבות מופרכות למשכורות שחקנים; התחייבות לתשלומי שכירות המתקנים לעירייה; גזענות; ובצד החיובי: פוטנציאל הכנסה (שנמוך תמיד מפוטנציאל ההוצאה), ובעיקר PR.

אצטדיונים הם מקור רווח משמעותי לא רק בגלל אירועי הספורט שנערכים בהם. בכל העולם קבוצות מתפעלות אירועים נוספים ומגדילים את ימי הפעילות, מה שמאפשר להם להגדיל את המחזור ולהשקיע בסופו של דבר ברכישת שחקנים. גם בעת ההחלטה להתחדש ולעבור לאצטדיון גדול או מתאים יותר, הם נכס מוחשי שהופך נכס נדל"ני שמממן עבור הבעלים את האצטדיון הבא - למשל, אצטדיון הייבורי של ארסנל שנהרס ב-2006 והפך לשכונת מגורים שמימנה עבור הבעלים של הקבוצה חלק משמעותי מהבנייה של אצטדיון "האמירייטס" החדש. האצטדיון החדש מכניס לסטן קרונקי, הבעלים האמריקאי של ארסנל, כסף גדול מעבר לכדורגל - הופעות של ברוס ספרינגסטין, קולדפליי, ועידות ואירועי חברות; ב-2008 אירחו שם את המפגש בין ראש הממשלה הבריטי גורדון בראון לנשיא צרפת סרקוזי.

בעולם הולכים אמנם בכיוון של איחוד בעלות בין אצטדיונים לבעלי הקבוצות אבל הדרך עוד ארוכה, ואנחנו בחברה טובה. לפי דוח שהוציאה אופ"א ב-2013, רק 21% מקבוצות הכדורגל שהשתתפו במפעלים האירופיים באותה שנה החזיקו באופן ישיר באצטדיון שבו הן משחקות, בעוד הרוב המכריע (56%) השכירו את המגרש מהרשות המקומית או מהמדינה.

המתח בין בעלי ההון לרשויות המקומיות קיים תמיד. גם מבחינה משפטית הסוגיה בעייתית: לא פשוט להעביר החלטה על כספי ציבורי לבניית אצטדיון שישרת קבוצות פרטיות. בארה"ב העניין הגיע עד לקונגרס ולנשיא ברק אובמה שבהצעת התקציב של 2016 ניסה להפסיק את המימון של אצטדיונים על ידי הרשויות. אין סיבה שהציבור יממן את בעלי ההון, הסביר הנשיא. זה לא עבר, כמובן. נכון לתחילת 2016, בארה"ב בלבד שילם הציבור ב-15 השנים האחרונות סכום של 12 מיליארד דולר למימון אצטדיונים של בעלי הון פרטיים. בין 1991 ל-2010 נפתחו ברחבי המדינה 101 אצטדיונים חדשים, ורוב הכסף הגיע מהציבור.

במקומות שבהם הרשות המקומית או העירייה התעקשו שלא לממן אצטדיון חדש או להיטיב את תנאי ההסכם עבור הבעלים, השתמשו הבעלים בנשק יום הדין - 10 קבוצות ספורט מקצועניות בליגות הגדולות עברו לשחק בעיר אחרת, רובן המוחלט בגלל עניינים של מימון אצטדיון חדש. ב-2019 יירשם עוד מעבר, כאשר קבוצת הפוטבול אוקלנד ריידרס תעבור מאוקלנד (קליפורניה) ללאס וגאס (נבאדה) אחרי שהצעת המימון הציבורית של עיריית אוקלנד לבניית אצטדיון חדש לא הייתה נדיבה מספיק - רק 200 מיליון דולר מתוך עלות אצטדיון כוללת של 1.3 מיליארד דולר.

בישראל קבוצות כדורגל ממשיכות להיות שבויות בידי עיריות ורשויות מקומיות, שגוררות את האוהדים על בסיס קבוע לעיר אחרת - מכבי תל-אביב מארחת בנתניה; הפועל תל-אביב ובני יהודה בפתח-תקווה; ורעננה בנתניה.

עשור של תשתיות ספורט

עוד כתבות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הדיפ פייק מגיע לבית החולים: "זיוף חמור כחלק מקמפיין הונאה"

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו / צילום: ap, Eric Risberg

הבניין בסן פרנסיסקו התנדנד ועבר שיפוץ. מה קרה למחירים?

מגדל המילניום בסן פרנסיסקו עבר שיפוץ יסודי בשווי 100 מיליון דולר, לאחר שהחל לשקוע זמן קצר לאחר שהושק • אלא שלמרות הצלחת השיפוץ, מחיר הדירות בו ירדו ביותר מ־20%

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק / צילום: ap

המועמד שמסמל את "סופה של ניו יורק היהודית שאנו מכירים"

זוהרן ממדאני, המועמד הדמוקרטי לראשות העיר ניו יורק, צמח בעולם פריבילגי והגיח משם עם פוליטיקה רדיקלית וערימות של קסם אישי ● הוא מבטיח להוריד את יוקר המחיה ולמסות את האחוזון העליון ● אלא שעבור ישראל הנבחר המוסלמי מציג אג'נדה מדאיגה

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?