גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משרד החלל

אף שהם מהווים פחות מ-0.5% משטחי המשרדים, חללי העבודה המשותפים הם מגמה הצומחת במהירות * בישראל קיימים למעלה מ-100 מתחמים - גם במועדונים ואפילו על יאכטות - ומספרם צפוי להכפיל את עצמו עד סוף השנה * המשכירים נהנים מניצול אופטימלי של הנדל"ן שברשותם, והשוכרים - מחיסכון בעלויות, אווירה חדשנית ונטוורקינג עם שוכרים אחרים * "תוך כמה שנים בכל עיר יהיה מרחב עבודה. קבלנים ובתי מלון יקצו קומות לשם כך" |

יותר ויותר אנשים קמים בבוקר והולכים לעבודה במרחב משותף - ולא במשרד מסורתי. חללי העבודה הללו, שבשנים האחרונות הפכו לטרנד בעיקר בקרב בני דור ה-Y, מציעים חלופה למשרד קבוע, באמצעות שטחי נדל"ן המספקים שירותים טכנולוגיים במרחב מעוצב, שבו חולקים את השטח עם חברות או יזמים אחרים. זהו פתרון זול ונוח לפרילנסרים ולעצמאיים - שעוזר כמובן גם לנטוורקינג - ומספק לשוכרי השטח מספר עמדות רצוי, משרד פתוח או סגור ולעתים גם סידור לחיות המחמד ואפילו בריכת שחייה.

יותר מ-100 מרחבי עבודה פועלים כיום בישראל, 40% מהם בתל אביב, והם מתרבים בקצב מהיר. התחזית היא שעד 2018 מספר המרחבים יגדל לכ-200. לחלוצה בתחום, WeWork, הצטרפו שחקנים חדשים: בעוד שבועיים צפוי להיפתח Mood, שלוקח את חללי העבודה לכיוון חדש, וממקם אותם בתוך מועדוני לילה; בתחילת אוגוסט ייפתח סניף Mindspace בהרצליה פיתוח ויצטרף לסניפי החברה בתל אביב ובאירופה; ולאחרונה נפתחו, בין השאר, מתחם Ayeka ומתחם ש7 בתל אביב, Spaces בהרצליה ו-Wise בחיפה.

"סך שטחי חללי העבודה המשותפים בעולם אינו מגיע לכדי 0.5% מסך שטחי המשרדים, אולם הצפי הוא שהענף הזה יתפוס 5% משטחי המשרדים עד 2020. קצב צמיחה של פי 10 בתוך שלוש שנים", אומר איתן זינגר, יזם משותף ב-Spacing, פלטפורמה להשוואת חללי עבודה. "בעולם קיימים כ-13,800 מתחמים לחללי עבודה משותפים עם מיליון חברים, ועד סוף 2018 יהיו 37 אלף חללי עבודה - כמעט פי שלושה".

"זהו ענף שמתרחב ותופס אחוז משוק הנדל"ן העסקי, בשלב זה בשיעור נמוך אבל בהכרח זה יגדל", אומר עודד ישראלי, סמנכ"ל שוק עולמי ב-Mindspace, שפתחה לאחרונה מרכזים בברלין ובקרוב גם בוורשה. "השינוי בא לידי ביטוי בדרך שבה חברות תופסות את מרחבי העבודה, ולא רק בתחום העצמאיים או הסטארט-אפיסטים. מי שמוביל את השינוי הזה הם בני דור ה-Y, שמתנהל וחושב אחרת. מדובר בחבר'ה בני 34 פלוס שלרוב לא נשארים הרבה זמן באותו מקום עבודה. החברות ניצבות בפני אתגר להחזיק אותם לפרקי זמן ארוכים יותר, והדרך הזו מתחילה בסביבת העבודה והתרבות שאתה מייצר. עולם מרחבי העבודה המשותפים משחק על הטרנד הזה - הוא לא יצר את השינוי, אלא ידע לקרוא את המפה ולהוביל למוצר שנולד עבור הדור הזה, ומשמש גם דורות אחרים".

"הדרך שבה אנשים עובדים והמניע הכי חשוב להצלחה עבור העסק השתנו", אומר בנג'י זינגר, מנכ"ל WeWork ישראל. "אלו מובילים לעלייה בביקוש לשטחי עבודה משותפים. המודל שלנו משקף את העתיד של אופן העבודה ואנחנו מצפים לראות צמיחה משמעותית בעתיד".

"כבר מזמן לא מדובר בטרנד אלא במגמה, ויש הרבה דברים שצומחים במגמה הזו", אומרת שרון חן, מייסדת ומנכ"לית מתחם Ayeka, שנפתח זה מכבר בשכונת פלורנטין. "יש מחקר שמדבר על כך שעד שנת 2020 אחד מכל שני עובדים יהיה פרילאנס. להרבה אנשים יש חלום לעשות אקזיט וברחבי העולם יש מיליוני יזמים. כל אחד כזה הוא לקוח פוטנציאלי של חללי העבודה. ולא רק העצמאיים: חברות מצמצמות שטחי נדל"ן כי הטכנולוגיה מאפשרת לעבוד מכל מקום ובכל זמן. כבר היום צוותים של עד 50 איש מחברות גדולות עוברים לעבור במרחבי העבודה, גם במטרה להוריד עלויות".

"הבידול היא מילת המפתח כיום", אומר איתן זינגר. "יש מי שמציע בריכת שחייה, ציוד וידיאו, אולפנים ואפילו סידור לכלבים. הפוטנציאל בענף עצום, ואין פלא שרבים מהעוסקים בתחום הנדל"ן כבר לוטשים אליו עיניים. גם מבחינת השוכרים יש שינוי. היום אפשר למצוא גם בעלי מקצועות מסורתיים כמו רופאים או עורכי דין שמעדיפים לעבוד מתוך מרחב כזה, אם כי זה בינתיים בטפטופים".

כאמור, לא מדובר רק ביזמי טכנולוגיה. עם לקוחות מיינדספייס נמנים לקוחות מפורסמים. חלק מלקוחות החברה בברלין למשל הם שמות בולטים כמו סמסונג ופולקסווגן, ששכרו מקום עבור צוותי החדשנות שלהם.

"מרחבי עבודה הם מקום אידיאלי לצוותים שאמורים לחשוב מחוץ לקופסה", מדגיש ישראלי. "כיום טאלנטים, מכל תחום שהוא, לא רוצים לעבוד במשרדים מיושנים באווירת הסתדרות. רבים רואים את מרחבי העבודה כעתיד המשרדי, ורבים גם מספרים שהם שיפרו את ההספק ואת היכולת. אווירת האינטראקציה והפתיחות משפרת את הפרודוקטיביות".

כלומר החיסכון הכספי הוא לא השיקול הראשון?

"זה חשוב להרבה חברות, בעיקר לקטנות. חברות גדולות מפעילות עוד שיקולים, למשל להיות קרובות ללקוח אסטרטגי. במקום לשכור נדל"ן לשנה שלמה, לתת ערבויות, לקנות ריהוט וציוד, הם לוקחים משהו על בסיס חודשי שהוא זול ב-40% בהסתכלות שנתית, ויש גמישות לגדול כמה שצריך".

לייצר הזדמנויות עסקיות

כל שחקן בענף תחרותי יודע שלצד המחיר לעומת המתחרים, הוא חייב לבדל את עצמו - במקרה הזה מדובר בתוכן, מפגשים עסקיים פוטנציאליים ועיצוב. המינוח "קהילה עסקית", למשל, נפוץ בחללי העבודה.

זינגר מ-WeWork אומר כי "בשעה שהתעריפים הם גורם אחד העומד בפני עסקים ששוקלים להצטרף למרחבי עבודה, הערך האמיתי שלנו נמדד בפקטור אחר. אנחנו יכולים לספק לחברים שלנו גישה לקהילה גלובלית של יזמים בעלי תחומי עניין משותף, ובכך לסייע לעסקים שלהם לצמוח".

"יש הרבה מרחבי עבודה וזו רק ההתחלה", אומרת חן, "כמו שיש המון מסעדות וכולן מגישות אוכל ולכולם יש מקום. את ה'מה' אפשר לשכפל ולהעתיק, אבל ה'איך' הוא מה שמבדל בין המקומות. זה התרבות הארגונית והערכים של המקום, להפוך להיות בית של תוכן עבור הקהילה שלו".

לדבריה, "כשאני בונה מרחבי עבודה, המטרה היא להגיע לתמהיל שיודע לייצר הזדמנויות עסקיות לחברים. אני עושה סינון בין הלקוחות משום שאי אפשר להכניס אותו סגנון של עסק לכל המרחב. התמהיל שלי מורכב מסטארט-אפים מכל מיני עולמות כמו שיווק, סייבר וביו-טכנולוגיה, והרבה פרילאנסרים כמו סופרים, בימאים ועיתונאים. התמהיל מגוון כדי לייצר אינטראקציות נכונות".

עבור אותם עצמאיים, האופציה לעבוד מהבית זולה יותר.

"האופציה לשבת בבית היא בסדר, אף שיש בה גם בדידות גדולה. הקושי של מרבית העצמאיים מסתכם ביכולת לשווק את המוצר שלהם. שיווק זו מומחיות ומרחבי העבודה מאפשרים את זה לא רק מבחינה תפעולית טכנולוגית, אלא גם באמצעות סדנאות וקורסים לקהילה, ועזרה בבנייה ובפיתוח צוותים. BBDO-טק פותחים אצלנו שלוחה כדי לתת מענה לחברים, KPMG ייתנו שירותים של ראיית חשבון - והכול בעלות נמוכה יותר. אנחנו לא רק חללי עבודה, אלא סביבה עבודת פרו-אקטיבית שמנגישה את כל מה שצריך, כולל שירותים של בר בריאות, חדר כושר ובריכה".

חן מוסיפה, כי "תוחלת החיים שגדלה מייצרת עבורנו קהל נוסף. אנחנו רואים אנשים שבגיל מבוגר צריכים להמציא את עצמם מחדש - והאג'נדה שלי היא לחבר בין הדורות. את רואה מנטורים שיצאו לפנסיה ומייעצים לצעירים".

לא רק שולחן ללפטופ

מחיר מרחב עבודה מתחיל ב-300 שקל בחודש ומאמיר לכ-2,500 שקל.

האם המחירים נמצאים במגמת ירידה לאור הריבוי מרחבי העבודה?

"יש ירידה מינורית כי מתחילה להיות תחרות באזורי הביקוש כמו תל אביב והרצליה", אומר איתן זינגר. "לאור התחרות, יש מקום לשוכרים לנהל מו"מ עם המתחמים ולקבל דילים טובים יותר, כולל הצעות למבצעים או לתוספת חניה".

לאור הצפי לפתיחת עשרות מרחבי עבודה נוספים, המחירים יוסיפו לרדת?

"כן, אבל לא בצורה דרסטית. נכנסים לענף כל מיני מתחמים כמו ברים ופאבים שנותנים אפשרות לעבוד מ-8:00 עד 17:30 כאלטרנטיבה זולה יותר. אפילו יאכטות מציעות שירותים כאלה. כל החלופות הללו יגרמו גם ל-WeWork, מובילי השוק, להתאים את עצמם".

מרחב עבודה כזה, בתוך מועדון לילה, צפוי להיפתח באמצע מאי בלונדון מיניסטור. הרציונל לפתיחת המרחב Mood פשוט: חלל נדל"ני בתל אביב שאינו מנוצל בימות השבוע. "אנחנו הולכים על המקומות הכי הארד קור בענף המועדונים, ומייצרים הזדמנות לעצמאיים לעבוד בסביבת עבודה צבעונית ושמחה", אומר אורן זילברמן, מבעלי Mood, ומוסיף כי הם מתכננים לפתוח 6 מרחבים במועדונים בתל אביב. "בפרקטיקה, תוך שעתיים הקמה ופירוק, אנחנו מוסיפים בימים א'-ה' על הריהוט של המועדון אלמנטים משרדיים - ספות, שטיחים, גופי תאורה, פינות קפה - והופכים את המקום לצבעוני. היתרון שאני מביא אחר, כי מדובר במרחב שהוא חלל אחד ענק, בלי חדרים וגם במחיר. המתחרים משווקים יותר לחברות, ואני פונה לעצמאיים שעובדים בבתי קפה במטרה לייצר שיתופי פעולה וחיבורים".

ריג'ס, המחזיקה במותגים ספייסס וריג'ס, מחזיקה 10 מרכזים, בעיקר בשרון ובתל אביב, ועד סוף השנה צפויים להיפתח חללים בירושלים, רחובות, אור יהודה ועוד. החברה נוסדה לפני 26 שנים בבריטניה, מתוך צורך שזיהה המייסד שנהג לעבוד בבתי קפה. היום מחזיקה החברה ב-3,000 מרכזים בעולם. את ישראל מגדירה מנהלת השיווק המקומית, עינת דז'יגן, כ"שוק מאוד תחרותי".

לדבריה, "האקו-סיסטם של הסטארט-אפים מוביל את התעשייה הזאת והוא מאוד חזק. הבידול הוא בזווית הערך המוסף, ופחות בזווית המחירים שבה אין פער מאוד גדול. אצל רוב השחקנים בענף משלמים כ-1,000 שקל בחודש לאופן ספייס ו-1,500-2,500 שקל למשרד. כל החברות נלחמות להביא את המיט-אפים הכי טובים ואת שיתופי הפעולה הכי יעילים ופוריים. לנו, למשל, יש נטוורק ענקי בכל העולם, ובין הלקוחות שלנו יש חברות כמו אמזון, גוגל וסמסונג".

מהן הדרישות הפופולריות של הלקוחות? משרד סגור או אופן ספייס?

"הדרישות הן למשרד קטן בשילוב עם אופן ספייס, תוך דגש על מיקום במרכז, בעיקר בתל אביב ובהרצליה".

למרות ההתמקדות במרכז, גם הפריסה הארצית צפויה לגדול. "תוך כמה שנים בכל עיר יהיה מרחב עבודה, עד לרמה של שכונות", אומרת חן מ-Ayeka. "קבלנים יקצו קומות לטובת מרחב עבודה משותף, וגם בתי מלון יקצו לשם כך קומות. זה קורה בארצות אחרות. אנשים לא יצטרכו לנסוע שעות למקום עבודה, אלא יעבדו ממרחב שקרוב אליהם".

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

אחרי הדוחות: מניות גוגל ומיקרוסופט "מקפיצות" את הנאסד"ק ואת S&P 500

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● עליות גם בבורסות אירופה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?