גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

1,900% ב-5 שנים: עסקי האוויר של משה ממרוד פורחים

תדיראן, סיפור הצלחה: חברת המזגנים שיפרה את הרווחיות ונהנתה מהתחזקות השקל ■ הסיכון המרכזי: תלות ביצרן מזגנים סיני

משה ממרוד / צילום: איל יצהר
משה ממרוד / צילום: איל יצהר

מניית תדיראן הולדינגס  היא סיפור הצלחה חריג בשוק ההון הישראלי. מדובר במניה שמחירה המריא ב-1,900% בחמש השנים האחרונות, והיא מובילה בפער אדיר את טבלת יצרניות הערך למשקיעים בבורסת ת"א בתקופה זאת.

היקף שוק המזגנים הביתיים המקומי בשנת 2016 מוערך בכ-2.3 מיליארד שקל, ותדיראן מחזיקה בנתח של 36% משוק זה - השני בגודלו לאחר נתח השוק של אלקטרה מוצרי צריכה (45.9%), ולפני טורנדו (10% בלבד). נציין כי תדיראן הולדינגס איבדה אשתקד נתח שוק של כ-4%, בעיקר לאלקטרה צריכה, ומדובר באובדן נתח מהותי כך שראוי לעקוב אחר מגמה זו. ואולם, המשקיעים לא איבדו את אמונם בחברה ומנייתה המשיכה במסעה צפונה.

שוק המזגנים בישראל, כפי שמלמדים הנתונים, אינו מרובה שחקנים בלשון המעטה, וזאת בשל חסמי כניסה גבוהים הדורשים יבוא מספק מוביל וקשר ארוך טווח עימו, שירות אמין ועמידה בתקנות אנרגיה קפדניות. המותג תדיראן נתפס כאיכותי והחברה השכילה בשנה האחרונה להתגבר על משבר תדמיתי, אשר עשוי היה להפוך למשבר עסקי, בעקבות תחקיר בערוץ 10 שעסק בליקויים חמורים שנתגלו במוצריה בגלגולה הקודם, תחת הבעלות של חברת CARRIER.

יש החוששים כי שיעור החדירה הגבוה של מזגנים בישראל מלמד על שוק רווי, ואולם העלייה ברמת החיים והתחממות כדור הארץ הופכים את המזגן ממוצר מותרות לסטנדרט רצוי בכל חדר. לפיכך, איננו מצטרפים לפסימיות בכל האמור בפוטנציאל הצמיחה של השוק המקומי.

בעשור האחרון ירדו מחירי המזגנים בשיעור מצטבר מתון יחסית של כ-12% בלבד, בהשוואה לקטגוריות מוצרי חשמל אחרות כגון מקררים ומכונות כביסה. יתכן כי התחרות המוגבלת בשוק המקומי ממתנת לחצים לירידת מחירים ומגדילה את הרווחיות של החברות בענף.

תדיראן, שבשליטת משה ממרוד ובניהולו, הצליחה לשפר את שולי הרווח הגולמי שלה מ-18.4% בשנת 2012 לרמה של 25.1% אשתקד. לכך הובילו בין השאר שיפור בתנאי הסחר הנשען על גידול בכמויות הנרכשות, התחזקות השקל, וכן ירידות מחירים עולמיות במזגנים עקב הוזלה בעלויות ייצור.

חידוש התחזקות השקל מתחילת שנת 2017 מטיב עם יבואנים דוגמת תדיראן ותומך בשימור רווחיות גולמית משופרת. העובדה שהחברה בחרה לצאת מתחום מכירות מוצרי החשמל, אשר הניב לה הפסדים בשנים 2015 ו-2014, ולהתמקד בתחום המיזוג, תרמה אף היא באופן ניכר לקפיצת המדרגה ברווחיות.

תלות ביצרן וחולשה עונתית

נציין כי לתדיראן תלות בולטת ביצרן המזגנים הסיני המוביל GREE, ממנו רכשה אשתקד בכ-296 מיליון שקל, שהיוו כ-84% מן הרכש של החברה. שיבוש במערכת היחסים עם יצרן זה מהווה סיכון גדול לבעלי המניות, ואולם אין אינדיקציות למצב כזה לאור העובדה שההסכם בין החברות הוארך עד ל-2018.

השיפור הדרמטי ברווח הגולמי הוא הבסיס לקפיצה הנחשונית ברווחיות התפעולית, אשר המריאה לרמה של 11.5% אשתקד לאחר שבשנים 2010-2012 עמדה בממוצע ברמה שנתית של 3.5%. החברה רשמה EBITDA שנתי של 95.3 מיליון שקל ב-2016 ורווח נקי של 70.4 מיליון שקל. שווי השוק שלה הוא כ-800 מיליון שקל יש לה עודף נכסים פיננסיים נטו של 33.5 מיליון שקל - כלומר היא אינה ממונפת. מכפיל השווי הנכסי ל-EBITDA של תדיראן הוא 7.9, ואילו מכפיל הרווח על בסיס רווחי 2016 הוא 11.2.

הרבעון רביעי של 2016 היה חלש באופן בולט אצל תדיראן הולדינגס, והצית חששות כי השיפור הרב-שנתי שמציגה החברה קרוב למיצוי. מדובר על רבעון בו מכרה החברה ב-129 מיליון שקל בלבד בהשוואה למכירות של 162 מיליון שקל ברבעון המקביל ב-2015, שיעור הרווח התפעולי היה צנוע ברמה של 5.7% והמניה הציגה ירידות יומיות חדות. ואולם, מאז היא התאוששה.

תדיראן נימקה את החולשה הרבעונית בתזמון החגים ובמזג אוויר חם ברבעון הרביעי של שנת 2015, ואולם תוצאותיה בלטו לשלילה ביחס לתוצאותיה של אלקטרה צריכה הפועלת בסביבה דומה. הרבעון הראשון של 2017 צפוי להיות אף הוא רבעון חלש עונתית, ולפיכך המבחן האמיתי של החברה צפוי להיות ברבעונים השני והשלישי של השנה, המרכזים יחדיו כשני שלישים מהמכירות השנתיות שלה.

מניית תדיראן הולדינגס

■ הכותב הוא האסטרטג הראשי של קבוצת איילון. 

עוד כתבות

רכבי BYD לקראת יצוא מסין / צילום: Reuters, CFOTO

הרכבים הנחשקים שנעלמו מאולמות התצוגה

שנת 2026 נפתחת במחסור בהיצע של דגמי כלי רכב חשמליים חדשים ● בין הסיבות: עליית מס הקנייה, הצטברות רכבי "אפס ק"מ" ומלחמת מחירים ● לפי חלק מהיבואנים, מדובר בהקפאת יבוא זמנית ● הצפי הוא שהדבר יוביל לירידה בנתח השוק של כלי הרכב החשמליים

קמפיין קופת חולים מכבי שיצר מקאן תל אביב / צילום: צילום מסך מיוטיוב

באופן חסר תקדים: מכרז הפרסום של קופ"ח מכבי מגיע לבג"ץ

משרד הפרסום באומן-בר-ריבנאי עתר לבג"ץ נגד משרד הבריאות, שר הבריאות, משרד האוצר, שר האוצר ומקאן ת"א ● הטענה העיקרית: "המתחרה במכרז הפרסום של מכבי היה שותף לעריכת מסמכי המכרז - מדובר בהתנהלות הגובלת בפלילים ממש" ● בדצמבר פרסם גלובס לראשונה את הטענות בענף נגד המכרז, ולאחר מכן את ההחלטה לצאת במכרז חדש - זה שהגיע כעת לבג"ץ ● מקאן: "מדובר בכזבים"

הטנק הפופולרי ביותר בעולם. טנק לאופרד הגרמני / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

להתנתק מהתלות בארה"ב: האם אירופה תצליח להקים תעשיית נשק עצמאית

על רקע התוקפנות הרוסית והחשש מנסיגה אמריקאית, אירופה משקיעה סכומי עתק בהקמת תעשיית נשק עצמאית, פותחת מפעלים ומכפילה ייצור ● אולם בתחומים הקריטיים ביותר, מחלל ועד הגנה אווירית, היא עדיין רחוקה מלעמוד לבד ● האם היבשת תצליח להתחמש מחדש?

סניף של רשת מגה ספורט / צילום: יח''צ

עשרות לקוחות חשבו שהם קונים ברשת הספורט וגילו שמדובר בהונאה

עמודים מזויפים המתחזים למגה ספורט פועלים בטיקטוק ובפייסבוק ומציעים הנחות חריגות על נעלי ספורט ● הרשת פנתה למשטרה, למטא ולטיקטוק בעקבות מאות פניות מלקוחות שפרטי האשראי שלהם נמסרו והזמנותיהם לא סופקו ● רשות הסייבר הלאומית: "האירוע מטופל"

ביטלי הטיסות פוגעים בענף התיירות / אילוסטרציה: Associated Press, Oren Ziv

עם העיניים לאיראן: חברות התעופה מבטלות טיסות, וענף התיירות נפגע

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידות בכל הענפים בהשוואה לשבוע הקודם, אך בעיקר בתחום הטיסות

מגדל מאייר ברוטשילד, ת''א. בעיגול: אמנון שעשוע / צילום:  איל יצהר, שלומי יוסף

למכירה ממיליארדר: פנטהאוז ב-75 מיליון שקל

הדופלקס היוקרתי של אמנון שעשוע במגדל מאייר ברחוב רוטשילד בת"א מוצע למכירה ● המותג קפה טורקי עלית במהלך תוכן יוצא דופן עם הזמר טונה, שמוותר על פרסומת קלאסית ומוביל סדרת דוקו קצרה ● איגוד החברות הציבוריות מקים פורום ייעודי לסמנכ"לי כספים ● וגם: מינויים חדשים במינהל התכנון, בפארק עידן הנגב ובבנק ישראל ● אירועים ומינויים

סניף אמריקן דולצ'ה ברעננה / צילום: גדי יוסף

תחום המסעדות לוהט: רשת ההמבורגרים הגדולה רוכשת פיצרייה ברעננה

לגלובס נודע כי קבוצת ההמבורגריות BBB רכשה את מותג הפיצה אמריקן דולצ'ה - הכולל סניף אחד של פיצרייה ברעננה ומסעדה איטלקית נוספת בעיר - תמורת כמיליון שקל ● בכוונת BBB לפתוח בשנים הקרובות כ-25 סניפים של הפיצרייה בפריסה ארצית, שיופעלו במודל זכיינות

אלכס הונולד מטפס על הבניין בטאיפיי / צילום: ap, Chiang Ying-ying

כמה כסף שווה טיפוס על מגדל בגובה 500 מטר? "הסכום מביך"

ללא כל אמצעי אבטחה ובידיים חשופות טיפס גדול המטפסים בעולם, אלכס הונולד, על אחד הבניינים הגבוהים בעולם ● למרות שנחשב לספורטאי עילית בתחומו, נאלץ המטפס האמריקאי להסתפק בסכום צנוע במיוחד ואמר ש"זה פחות ממה שהסוכן שלי שאף שנקבל"

ישראל מזין, מייסד ומנכ''ל ממסיקו / צילום: דורון לצטר

היזם הסדרתי חוזר: סטארט-אפ הסייבר ממסיקו גייס 37 מיליון דולר

ממסיקו, המפתחת פתרונות להגנה מפני אתרים מזויפים והונאות השתלטות על חשבונות, הודיעה היום על השלמת סבב גיוס A ● המייסד והמנכ"ל ישראל מזין: "ארגונים השקיעו מיליארדים בהגנה על המערכות הפנימיות שלהם. אנחנו מגנים על החוליה החלשה הזו באמצעות מניעה מוקדמת, ולא תגובה מאוחרת למתקפה"

אילוסטרציה: Shutterstock

למרות שרשמו הערת אזהרה במשותף: האישה תקבל את כל הזכויות בשתי דירות

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע חלוקה לא שוויונית של נכסי מקרקעין שנרכשו במהלך הנישואים לזוג עם שני ילדים משותפים, לאחר שהוכח כי עיקר המימון הגיע מכספים של האישה, בהם פיצויים שניתנו לה כאלמנת פעולות איבה ● בין היתר נקבע כי רישום הערת אזהרה אינו יוצר זכות קניינית

רכבת הרים / צילום: Shutterstock

הכי רחוק מפארק שעשועים: מניית פוםוום נופלת במעל 50% בשל אובדן לקוח מהותי

פוםוום, שכבר סיפקה לא מעט אכזבות מאז הנפקתה בת"א, תפסיק לספק שירותי תיעוד ב-15 פארקי שעשועים של חברת מרלין באירופה ובארה"ב, החל מהרבעון השני של השנה ● הפעילות המופסקת מהווה מעל 40% מההכנסות והרווח הגולמי של חברת הטכנולוגיה

עבודות על המטרו בשכונת כפר גנים בפתח תקווה / צילום: דרור מרמור

במקום הפקעה: המתווה שיאפשר לבעלי דירות בתוואי המטרו למכור אותן למדינה

אלפי יח"ד ותשלומים בשווי מיליארדים: משרד המשפטים מגבש פתרון ל"מלכוד" הפיצויים של פרויקט התשתית הגדול בישראל ● איך יחושבו המחירים, למה רשות המסים צפויה להעניק פטור, ומהם התנאים שבהם ניתן לדלג על הבירוקרטיה המנדטורית ולראות את הכסף מיידית

גבי ויסמן, מנכ''ל ונשיא נובה ורפי עמית, מנכ''ל קמטק / צילומים: נובה, רענן טל, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שתי מניות השבבים מישראל שמובילות את העליות בוול סטריט

נובה וקמטק, שזינקו מתחילת 2026, מציעות ציוד לבדיקה בהליך ייצור של שבבים, שהביקוש עבורו עלה לאור ההתפתחות המואצת של AI ● בנק קנטור: יש מקום להמשך הראלי בענף

יוני שסטוביץ' / צילום: יוסי כהן

50 מיליון שקל בשבוע: שסטוביץ ממשיכה להגדיל את תיק המניות

בולמוס הרכישות של יבואנית מוצרי הצריכה: השקיעה בהנפקות שביצעו מגוריט ולהב אל.אר ● בשנתיים האחרונות, השקיעה שסטוביץ מעל 200 מיליון שקל בבורסה בת"א

16 מטוסים מלאים בנשק: הסיוע שמקבלת איראן לקראת מתקפה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: בבייג'ינג נבהלו מהביקור של הגנרל האמריקאי בישראל ושלחו לבת הברית תחמושת, מערכת הלייזר "אור איתן" משנה את כללי המשחק, ויום השואה הבינלאומי מתקיים בסימן אנטישמיות הגואה באירופה • כותרות העיתונים בעולם

טקס האוסקר יעבור ליוטיוב החל משנת 2029 / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הופכת יוטיוב לשחקנית טלוויזיה חזקה בשוק צפוף ותחרותי

בחודש החולף חתמה פלטפורמת שיתוף הווידאו הגדולה בעולם על שתי עסקאות משמעותיות, שיביאו אליה את האוסקר ותכנים ייעודיים של ה-BBC ● בשוק מסבירים כי מדובר בשינוי גלובלי גדול, שעבור מותגי התוכן הוותיקים מהווה "ביטוח נגד חוסר רלוונטיות"

ספארי רמת גן / צילום: תמר מצפי

הספארי ברמת גן יעבור דירה. מה ייבנה במקומו?

עיריית רמת גן והממשלה הגיעו להסכם לפיו הספארי ברמת גן יועבר לפארק אריאל שרון בעלות של 500 מיליון שקל ● עפ"י ההסכם, יוקם מחלף נוסף מהעיר רמת גן לכביש 4, ומתוכננת הקמת שכונת מגורים חדשה עם אלפי יחידות דיור

ראש האופוזיציה יאיר לפיד (נאום במליאת הכנסת, 05.01.26) / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

69 אלף איש עזבו את ישראל ב-2025 – כמה מהם ילידי הארץ?

69 אלף איש עזבו את ישראל ב-2025, והנתון עורר סערה במערכת הפוליטית ● יאיר לפיד קבע שאי־אפשר לתרץ את זה באוקראינים שחזרו לארצם - האם הוא צודק? ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הבכירה לשעבר באירופה שיוצאת נגד עסקת גוגל-וויז

בעוד האיחוד האירופי מתקרב להכרעה בעסקת רכישת וויז בידי גוגל, הילרי ג'נינגס, לשעבר בכירה ברשות ההגבלים הבריטית, משמיעה התנגדות חריפה לעסקה מחשש להשלכות אפשריות על התחרות, ניטרליות הענן וריבונות הדאטה באירופה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בתל אביב ננעלה בעליות; השקל התחזק מול הדולר לשיא של ארבע שנים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.5% ● מור בית השקעות עולה להחזקה של כ-20% במגוריט ● בלידר שוקי הון ממליצים על מניית קמהדע ● השקל התחזק מול הדולר, ושערו ירד מתחת ל-3.12 שקלים ● לקראת שבוע דרמטי בוול סטריט: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן ● מחיר הזהב פרץ הבוקר את רף ה-5,000 דולר לאונקיה