גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מיתוסים ואמת

ארגונים לא יכולים לשרוד בלי מוטיבציה בקרב עובדיהם

לשדרג את הקריירה / צילום: shutterstock
לשדרג את הקריירה / צילום: shutterstock

ארגונים לא יכולים לשרוד בלי מוטיבציה בקרב עובדיהם, שכן היא הכוח הפנימי שמניע אותם להשיג מטרות אישיות וארגוניות, אולם המיתוסים לגביה רבים. הנה כמה מהם.

צריך להניע את העובדים ללא הפסקה

מנהלים רבים סבורים שכדי לשמר רמות מספקות של מוטיבציה, עליהם להניע את עובדיהם באופן אינטנסיבי ובלתי פוסק. אולם מנהלים שידם על הדופק חזק מדי עלולים להיתפס כ"דוחפים" ("Pushers") וכשתלטניים, ולעובדים רבים הדבר גורם להיפך הגמור ממוטיבציה לעבוד קשה יותר. וכמו שאומר מרפי: "דחוף משהו חזק מספיק - והוא ייפול".

הסגנון ה"דוחף" גם כובל את המנהל לשימוש בשליטה מתמדת, מפני שעובדיו מתרגלים לכך שהוא תמיד בסביבה כדי לוודא שהם עושים מה שהם צריכים. הם, מצידם, מתקבעים בשבלונת העצלים והתלותיים.

כך, הם אינם זוכים לעצמאות ולחופש יצירתי, ואף למדים לא לחפש אחריהם. נורת-הדמיון נכבית, והם עסוקים בעיקר בהוכחה למנהל שהם אכן מבצעים את דבריו.

אמנם אין זה פשוט לווסת את מתן החופש לעובדים. עובדים שונים זקוקים למידות שונות של עצמאות ואין "מרשם" אחד שפועל על כולם. אולם החוכמה היא לזהות את צרכיו הייחודיים של כל עובד, ולבנות עמו מערכת יחסים המבוססת על אמון ומתחשבת בסגנונו היעיל ביותר. יש מי שיזדקק לדחיפה ולמעקב, ויש מי שיהיה הכי טוב כשיעזבו אותו לנפשו.

המיתוס ההפוך: העובדים צריכים לקבוע את מטרותיהם

מנגד, יש מנהלים שמאמינים שדי לבקש מהעובדים לעשות כמיטב יכולתם, ולאפשר להם למצוא את דרכם. האמיצים אף מאפשרים לעובדיהם לנסח את מטרות עבודתם בעצמם.

גישה זו מסוכנת. כדי להצליח ליישמה, נחוצים זמן, תמיכה ארגונית ומיומנויות מתאימות. תחושת משמעות ומטרה אכן מייצרת מוטיבציה, אך לא כולם יודעים להצביע על המטרה, על האינטרסים שלהם, ועל הכישרון שקיים בהם ומתאים לאלה. רוב האנשים זקוקים לעידוד ולהדרכה ממנהליהם, כדי שיוכלו להתמקד בדברים הנכונים.

כך קורה פעמים רבות שכשהעובדים מגדירים את יעדיהם - ויורים גבוה מדי (ואז חשים כישלון ומבוכה שלא עמדו בציפיות שהציבו) או נמוך מדי (ואז נדרש תיקון של מטרותיהם על ידי מנהל).

יתרה מזו, יש הוכחות רבות לכך שביצועי העובדים טובים ביותר כשהם מקבלים מטרות ברורות, ושמטרות קשות ומאתגרות אף מביאות לביצועים גבוהים יותר! לעומת זאת, ההנחיה "עשה את המיטב, זו אחריותך" היא הנחיה כללית למדי.

כשאין תלונות, אפשר להסיק הכול טוב

רבים טועים לחשוב ששקט בגזרה משמע - אין בעיית מוטיבציה ומורל בצוות. ההנחה שעובדים ישתפו בכל בעיה, קושי או תסכול היא הנחה שגויה.

בפועל, בלא יצירת התנאים הדרושים לכך מצד המנהל, לא תקום צעקה גם כשהעובדים מוטרדים. רבים לא סומכים על כך שמנהלם רואה ומבין את טובתם, ולא לכולם יש די ביטחון עצמי להביע את עצמם בפתיחות מול המנהל. רבים חוששים גם להיענש, כך או אחרת, אם ישמיעו את קולם (אף בעונש פסיבי או סמוי כהתעלמות מכוונת; אי-מתן משאבים מספקים בהמשך; מניעת קידום ועוד).

לכן, אסור למנהל להסיק מן השקט על מורל גבוה. עליו לפעול כל הזמן לביסוס מערכת היחסים עם עובדיו, לעגן הליכים מסודרים לפתרון בעיות, ולטפח יכולת הקשבה רפלקטיבית - כזו המפגינה עניין ורצון לסייע, ומבטיחה כי השיתוף לא פוגע בטיבו ובתדמיתו של העובד. עליו להוכיח לעובדיו שהוא לוקח ברצינות בעיות וקשיים, ולהקפיד שידעו שיש מי שמטפל בהם, וכשצריך, נלחם בשבילם.

לעובדים מאושרים יש מוטיבציה גבוהה יותר

מנהלים רבים יודעים היום שיש קשר בין אושרם ורווחתם של עובדים לבין יצרנותם, ולכן מתגמשים ומספקים לעובדיהם מגוון אפשרויות לעבודה הכולל שעות גמישות, מתקני טיפול בילדים, מכוני כושר ושאר חבילות, הטבות ופינוקים. העיקר שיחייכו.

ובכן, למרבה ההפתעה, למרות הקשר שנמצא בין השניים, החוקרים חלוקים בדעותיהם באשר לחוזקו ובאשר לעובדה שהאושר כשלעצמו הוא תמריץ לביצועים טובים. יתרה מזו, יהיה זה יומרני לחשוב שתמריצים חומריים ייצרו אושר בקרב העובדים.

נראה כי זו היצרנות, הגאווה ותחושת המשמעות בעבודה שמשפיעה חזק ולטובה על תחושת האושר, ולא להיפך - מה שאומר שלא די שהמנהל יגרום לעובדיו לחייך. עליו לעבוד קשה בשביל להתחבר לעובדיו, לזהות את צורכיהם השונים, להבין מה משמעותי לכל אחד מהם ומה יכול כל עובד לעשות היטב, ולבנות את הפאזל בהתאם.

עוד כמה מייצרי מוטיבציה: בדקו את עצמכם

- האם אתם משבחים את העובדים על עבודה טובה, ואף חלקית? האם אתם מספקים להם משוב, חיובי ושלילי, לאורך הדרך?

- האם יש בין עובדיכם עובדים משועממים? הייתכן שבתפקידם אין די מגוון, עומק ורוחב ביחס ליכולותיהם ולצרכיהם? האם אתם מספקים להם הזדמנות נאותה להצליח ולהתקדם?

- האם אתם מבהירים את ציפיותיכם בבירור?

- האם עובדיכם חשים שעבודתם משמעותית? למשל, האם הם זוכים לראות שמשימותיהם משפיעות על התהליך כולו, או על משימה שאחרים משתתפים בה?

- האם אתם מקצים לכל עובד עצמאות על סמך הישגיו המוכחים מהעבר?

------

יעל מהודר היא יועצת ארגונית וכותבת הספר "המועמד הנבחר". מאמר מיועד להעשרה, אינו תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליו ככזה. לקשר עם יעל: בפייסבוק או באתר.

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי