גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פעם שלישית טונה: יוסי ויליגר קרוב להחזרת השליטה בויליפוד

ויליגר הצליח להחליף את הדירקטורים בחברה-האם BSD ■ מכירה ורכישה מחדש של ויליפוד כבר הניבה לאחים ויליגר הון של כחצי מיליארד שקל

יוסי ויליגר / צילום: תמר מצפי
יוסי ויליגר / צילום: תמר מצפי

10 חודשים לאחר שנכשל בניסיון להדיח את דירקטוריון חברת BSD, בסוף השבוע הצליח יוסי ויליגר להביא להדחת הדירקטורים ולמנות אחרים מטעמו בחברה. בי.אס.די  (לשעבר אמבלייז) נסחרת בבריטניה ומחזיקה במניות השליטה בחברת המזון ויליפוד, שאותה הקים וניהל בעבר יוסי ויליגר, לצד אחיו צביקה. בי.אס.די היא חלק מפירמידת החברות שבשליטת ישראל 18 של גרגורי גורטובוי, ולמעשה השליטה בדירקטוריון בי.אס.די עשויה לאפשר לויליגר לשלוט בפועל על ויליפוד  .

בשנה שעברה החל ויליגר לרכוש מניות של בי.אס.די והגיע להחזקה של 28%, לעומת כ-24.6% של בי.ג'י.איי שבשליטת גורטובוי. באסיפת בעלי המניות של בי.אס.די שנערכה שלשום (ו'), הושג רוב למינויים של הדירקטורים שהציע ויליגר - שמואל מסנברג, קרן מרקוס, אבי זיגלמן וויליגר בעצמו.

לעומת זאת, לא הושג רוב להמשך כהונתם של הדירקטורים הקיימים - אלי ארד, ניר נצר, אריק ספרן והיו"ר גורטובוי. הדירקטורים שהציע ויליגר זכו לתמיכה של 52.5% מול התנגדות של 47.5%, ואילו הדירקטורים הקיימים זכו לתמיכה של 42.9% והתנגדות של 57.1%. ככל הידוע, יחד עם ויליגר הצביעו אחיו, צביקה, המחזיק בכ-10% מבי.אס.די, וקרנות מארה"ב המחזיקות בשיעור דומה ממניות החברה.

החליפה ידיים של אוליגרכים

ויליפוד עוסקת ביבוא, בייצור ובשיווק של מאות מוצרי מזון בישראל ובחו"ל. החברה נסחרת בשווי של כ-200 מיליון שקל, לאחר שאיבדה עשרות אחוזים מערכה מאז מכרו האחים ויליגר את השליטה בה במאי 2014. החברה כבר הניבה לצמד האחים המייסדים הון של קרוב לחצי מיליארד שקל, עיקרו - כ-350 מיליון שקל, ממכירת השליטה בחברה בשני מקרים, ויתרתו - שכר, מענקים, מימושי מניות בחברה-הבת ויליפוד אינטרנשיונל ודיבידנדים.

האקזיט המשמעותי הראשון של השניים התרחש ב-2007, אז מכרו האחים ויליגר את השליטה בויליפוד לאוליגרך ארקדי גאידמק, תמורת כ-170 מיליון שקל. תוך זמן קצר השיבו לעצמם את השליטה בחברה, לאחר שגאידמק נקלע לקשיים ולא עמד בתנאי הלוואה שהעמידו לו השניים. הסיבוב המהיר ההוא הניב לאחים רווח המוערך ב-100 מיליון שקל.

ב-2014 נמכרו מניות השליטה של האחים בויליפוד בשנית, שוב בפרמיה משמעותית על מחיר השוק, ושוב לאוליגרך שבתוך זמן קצר ירד מנכסיו. הפעם היה מדובר באלכסנדר גרנובסקי, ששילם להם 268 מיליון שקל - יותר מכפול משווי השוק הנוכחי של המניות.

כמו גאידמק לפניו, גם גרנובסקי נקלע לקשיי נזילות ותכנן לקחת מהאחים ויליגר הלוואה, אך המהלך טורפד על רקע תביעה שהגיש בנק מזרח-אירופי נגד גרנובסקי. בהמשך, ב-2015 העביר גרנובסקי את השליטה לידי גורטובוי, שלקח על עצמו גם את חובות הפירמידה לנושיה.

בנובמבר 2015 עדכנה ויליפוד על הקדמת סיום העסקתם של צמד האחים ויליגר, אחרי עשרות שנים שבהן שלטו בחברה וניווטו את פעילותה. צביקה ויליגר כיהן עד אז כיו"ר משותף בויליפוד, ואילו אחיו, יוסי, כדירקטור וכנשיא.

מושעית ממסחר כבר כשנה

נזכיר כי עוד 9.5% ממניות בי.אס.די מוחזקות על-ידי נאמן, עו"ד יעקב אמסטר, ומשועבדות לטובת הבטחת החוב של ישראל 18 לחברת טעמן, מכוח הסכם הלוואה ושיעבוד ביניהן. טעמן הלוותה לישראל 18 כ-10 מיליון דולר, סכום ששימש לתשלום החוב לנפתלי שני, ממנו רכשה בעבר הקבוצה את אמבלייז - כיום בי.אס.די. מניות אלה לא השתתפו בהצבעה באסיפה שנערכה שלשום.

יש לציין כי הרכב הדירקטוריון הנוכחי של בי.אס.די מעולם לא עמד להצבעה של בעלי המניות, משום שהדירקטורים שנבחרו ואושרו בעבר התפטרו, ואלה המכהנים כעת מונו על-ידי גורטובוי. עוד באסיפה, הצבעה על כהונת דח"צים לא הוכרעה, וסביר להניח כי תגיע לפתחו של בית המשפט.

בי.אס.די נמצאת כבר כשנה בהשעיית מסחר מהבורסה בלונדון, משום שלא פרסמה דוחות כספיים שנתיים במועד. ברקע לכך עומדים סימני שאלה בנוגע לפיקדונות בהיקף של 51 מיליון דולר (נכון לסוף הרבעון השלישי של 2015), שלא ידוע מצבם הנוכחי.

ויליגר מסר היום (א') ל"גלובס" כי "הכוונה כעת היא לברר בנוגע לפיקדונות שנעלמו ומי אחראי לכך, להחזיר את החברה למסלול, לפרסם דוחות כספיים ולחזור למסחר".

גורטובוי

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן