גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד בכירים ושופט לשעבר תומכים במאבק העוזרים המשפטיים

עורכי דין מוכרים, בהם רם כספי, יעקב וינרוט, אביגדור פלדמן, ששי גז ועוד, וכן השופט בדימוס תאופיק כתילי, פנו לשרת המשפטים, לנשיאת העליון ולמנהל בתי המשפט והביעו תמיכה בדרישת העוזרים המשפטיים שלא לקצוב את תקופת העסקתם

רם כספי / צילום: איל יצהר
רם כספי / צילום: איל יצהר

עורכי דין בכירים תומכים במאבק שמנהלות העוזרות המשפטיות של השופטים על תנאי העסקתן. עורכי דין מוכרים מהשוק הפרטי, בהם רם כספי, יעקב וינרוט, אביגדור פלדמן, צבי אגמון, נבות תל-צור, בעז בן-צור וששי גז, וכן השופט (בדימוס) תאופיק כתילי, לשעבר סגן נשיא בית המשפט המחוזי בנצרת, פנו היום (ג') לשרת המשפטים, איילת שקד, לנשיאת בית המשפט העליון, מרים נאור, ולמנהל בתי המשפט, השופט מיכאל שפיצר, וכתבו להם כי הם תומכים במאבק העוזרים המשפטיים (שרובן, כאמור, עוזרות משפטיות נשים).

לדברי עורכי הדין והשופט לשעבר, הם תומכים בדרישת העוזרים המשפטיים שלא לקצוב את תקופת העסקתם במערכת בתי המשפט.

"מערכת המשפט בישראל יקרה לליבנו, היא חשובה ברמת הערכית, וכולם חפצים ביוקרתה, במעמדה הרב ובכבודה. המערכת נושאת בעומס עבודה עצום, ואחד הכלים להתמודד עם מצב דברים זה הוא העסקת עורכי דין מוכשרים כעוזרי שופטים", פתחו עורכי הדין והשופט לשעבר את מכתבם.

בהמשך כתבו כי "תפקיד עוזרי השופטים הוא חיוני בייעול התהליך השיפוטי, ועורכי הדין העוסקים בו הם אנשי מקצוע מן המעלה הראשונה, והם ראויים להערכה מלאה, על כל הנגזר מכך. על רקע זה אנו סבורים כי אין יסוד לדרישה של הנהלת בתי המשפט, לפיה יש לקצוב את תקופת ההעסקה של עוזרי השופטים ל-6 שנים בלבד, גם אם השופטים מרוצים מעבודתם".

לדברי עורכי הדין והשופט לשעבר, עוזרי השופטים ויתרו מראש על ביטחון תעסוקתי, כאשר בניגוד לשאר עובדי המדינה, הם אינם זוכים לקביעות, וכל שופט רשאי להפסיק את עבודתו של עוזרו המשפטי בכל עת, "ומטעם מרכזי זה אנו סבורים כי אין כל היגיון בקציבת תקופת העסקתם של כל העוזרים המשפטיים והחלפתם באחרים שהינם חסרי ניסיון".

יתרה מכך, לדברי עורכי הדין והשופט לשעבר שחתומים על המכתב, "הובהר לנו כי הנהלת בתי המשפט דורשת שהעוזרים המשפטיים יתקשרו בהסכמי עבודה אישיים חדשים הכוללים הפחתת שכר, תוך הודעה שכל עוזר משפטי שימאן להסכים לדרישה - יפוטר. אנו סבורים כי יש בדרישה זו עקיפה של פסק הדין שניתן על-ידי בית הדין האזורי לעבודה, שקבע כי העוזרים המשפטיים זכאים לפי הוראות הדין לשכר גם עבור שעות עבודה נוספות, כמקובל וכנהוג בישראל. אנו סבורים כי אין זו הדרך הראויה לנהוג בעוזרים המשפטיים, ומראה פניה של מערכת המשפט נפגם (בלשון המעטה) כתוצאה מכך. מאבקם של עוזרי ועוזרות השופטים נגד הפיטורים ובעד תנאי העסקה הוגנים עולה בקנה אחד עם האינטרס הציבורי ועם טובתה של מערכת המשפט עצמה".

עורכי הדין והשופט לשעבר סיכמו את מכתבם לנשיאה, לשרת המשפטים ולמנהל מערכת בתי המשפט בכך ש"מטעמים מצטברים אלה הננו בדעה שיש לקיים לאלתר משא-ומתן ענייני והוגן עם הנציגות של העוזרים המשפטיים ולהגיע להסכמות עמם, תוך קביעת ועיגון הסדרים בדבר ביטחון תעסוקתי ושכר הוגן, על-מנת לאפשר להם להמשיך לשרת נאמנה ביעילות ובמהירות את מערכת המשפט ואת כל הבאים בשעריה".

עוד חתומים על המכתב: עורכי הדין שרון נהרי, יעקב ריבנוביץ', אייל בסרגליק ואחמד מסאלחה.

מחר (ד') ידון בית המשפט העליון בבקשה שהגישו העוזרים המשפטיים וההסתדרות להוציא צווי ביניים ולהימנע מפיטורי העוזרים המשפטיים שהגיעו למועד תום משך העסקתם הגורף, עד למתן פסק דין בעתירה בעניינם.

"במרכז עתירה זו ניצבות שאלות בעניין החוקיות, הסבירות והחוקתיות של ההחלטה לקצוב את משך העסקת העוזרים המשפטיים, ובכלל זה לקצוב את ההעסקה ל-6 שנים, עם אפשרות הארכה במקרים חריגים בהתאם לקביעת ועדת חריגים שתוקם", נכתב בעתירה.

את ההסתדרות וועד העוזרים המשפטיים השופטים מייצגת עו"ד ארנה לין ממשרד אורנה לין ושות' ועו"ד איריס ורדי מהלשכה המשפטית לאגף איגוד מקצועי בהסתדרות.

ממערכת בתי המשפט נמסר בתגובה: "הנושא תלוי ועומד בפני בית המשפט העליון, ותגובת המדינה תימסר בדיון הקבוע ביום רביעי". 

ניסנקורן: "דפוס העסקה פוגעני"

בתוך כך, לקראת הדיון שצפוי להתקיים מחר בבג"ץ, יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן התייחס היום למאבק העוזרים המשפטיים ומתח ביקורת חריפה על התנהלות מערכת בתי המשפט כמעסיקה: "הזוי כי דווקא בהיכל המשפט העסקת העובדים מתנהלת באופן שאינו מכבד, תוך קידוש הנוהג של פיטורים שרירותיים והנצחה של דפוס העסקה פוגעני.

"קציבת תקופת העסקה מוגבלת לעוזרים המשפטיים, מבלי שתהיה לכך הצדקה משפטית או ציבורית, נושאת השלכות כבדות-משקל שמכרסמות לא רק במעמדם ובזכויותיהם של העובדים, אלא באינטרס ציבורי רחב. כפי ששאל כבר נשיא בית הדין הארצי לעבודה, כבוד השופט יגאל פליטמן, מדוע להחליף את העוזר המשפטי, כיד-ימינו של השופט, ביד תותבת שאפשר שייקחו שנים עד שתיקלט, ולאחר שתיקלט תוחלף גם היא".

ניסנקורן הדגיש כי "העוזרים המשפטיים ממלאים תפקיד מוביל במערכת המשפט בישראל, ומלאכתם המסורה מהווה תרומה גדולה לעבודת השופטים. לא למותר לציין כי הרוב המכריע בסקטור מקצועי זה מורכב מנשים ואימהות, ועולות שאלות קשות לגבי התנהלות המערכת. ההסתדרות לא תיתן לרפות את ידי העובדות והעובדים ותיאבק יחד איתם ולמענם, עד שייעשה הצדק".

עוד כתבות

מימין: אבישי אברהמי, ריצ'רד פרנסיס, לירון אייזנמן / צילום: אלן צצקין, אלעד מלכה, ברצי גולדבלט

הישראלית שקפצה בעקבות שיתוף פעולה עם פייפאל, וזו שצנחה בשיעור דו־ספרתי

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך סוף השבוע ● מניית פלטפורמת בניית האתרים Wix קפצה בכ-7% בעקבות שיתוף פעולה עם ענקית התשלומים פייפאל ● טבע צברה מומנטום חיובי לקראת פרסום הדוחות השבוע ● וסיליקום נפלה ב-10% לאחר פרסום הדוחות

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר גיא לרון / צילום: גלובס

המומחה שמסביר: גם זו הסיבה שלוויטקוף וטראמפ היה דחוף לסיים את המלחמה בעזה

שיחה עם ד"ר גיא לרון, חוקר גאו־פוליטיקה מהאוניברסיטה העברית ● על האינטרסים הכלכליים של נשיא ארה"ב ושליחו למזרח התיכון והאופן שבו הם מעצבים את האזור

צחי אבו / צילום: יונתן בלום

"יש לנו דירות עם 8% תשואה. אז שאנפיק כמו דירה בת"א שמפסידה?"

ב־2019, צחי אבו קיבל לידיו את חברת הנדל"ן המשפחתית ששלטה על מחצית מעתודות הקרקע של אשדוד ● הוא החליט שהוא יוצא מעיר הנמל, רכש נכסים של יצחק תשובה, התחרה עם צחי נחמיאס על קניון בנהריה והפך את העסק לאימפריה של מיליארדים

שכונת שירת הים, נתניה / הדמיה: 3DVISION

עם נוף לים: בכמה נמכרה דירת 5 חדרים בנתניה?

דירת 5 חדרים בשטח של 136 מ"ר במתחם "שירת הים" בנתניה נמכרה תמורת 8.05 מיליון שקל ● הדירה ממוקמת בחלקה הדרום־מערבי של השכונה, כך שהנוף שנשקף ממנה צפוי להישאר פתוח לים

חדשות הביומד / צילום: יונתן בלום

גלוטן הוא לא הבעיה? כתב העת שמערער על אחת הרגישויות הפופולריות בעולם

מאמר בכתב העת הרפואי "Lancet" טוען כי רוב האנשים שמדווחים על רגישות לגלוטן אינם מגיבים אליו כלל ● רמי לוי יתרום 5 מיליון שקל למכון השיקום של הדסה ● NeuroKaire הישראלית משתפת פעולה עם Compass Pathways הבריטית בתחום התרופות הפסיכדליות ● יורוג’ן קיבלה קוד ביטוחי קבוע לתרופה החדשה שלה ● ומחזור סטארט־אפים חדש של קרן דנגור והשגרירות הבריטית יתמקד בבריאות הנפש ● השבוע בביומד

החטופים החללים עומר נאוטרה, אסף חממי ועוז דניאל

זוהו החללים החטופים אסף חממי, עוז דניאל ועומר נאוטרה

משפחותיהם של החטופים החללים אל"ם אסף חממי ז"ל וסמ"ר עוז דניאל ז"ל עודכנו כי יקיריהן הושבו לישראל ● הנשיא טראמפ בישר על הזיהוי של עומר נאוטרה; אביו רונן: עומר בישראל, כמה כאב והקלה ● קנצלר גרמניה פרידריך מרץ שוחח אמש עם נתניהו: "הפסקת האש בעזה חייבת להימשך ולהחזיק מעמד" ● הנשיא טראמפ: "הייתי צריך ללחוץ קצת על נתניהו כדי להשיג את ההסכם לסיום המלחמה" ● עדכונים שוטפים

סם אלטמן, מייסד ומנכ''ל OpenAI / צילום: Shutterstock

איך סם אלטמן רתם את עמק הסיליקון לחלום הבינה המלאכותית שלו

בליץ העסקאות של מנכ"ל OpenAI שכנע את ענקיות הטכנולוגיה לקשור את גורלן בגורל החברה שלו, ובכך הפך אותה לגדולה מכדי להיכשל ● המשקיעים לא מודאגים, והחברה, שאפילו לא קרובה לרווחיות, מתקדמת לקראת ההנפקה הגדולה ביותר בהיסטוריה ● כך הצית אלטמן מרוץ חימוש עולמי סביב הבינה המלאכותית, שבו אף אחד לא מעז להישאר מאחור

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

בעלות מוערכת של מאות מיליוני דולרים: אנרג'יאן תקים צינור גז למדינה חדשה

אנרג'יאן מתכננת להקים צינור שיחבר את אסדת כריש למתקן ייצור חשמל של קבוצת Cyfield בלרנקה ● המהלך מותנה באישור הממשלה המקומית ועשוי לשבור את מונופול היבוא שלה, ואם יאושר, תהפוך קפריסין ליעד יצוא הגז השלישי של ישראל

דרמה בשישים שניות: הישראלים שמביאים את הטרנד הסיני למערב

הן קצרצרות, ורטיקליות ומסתיימות בקליף האנגר: המיקרו־סדרות שכבשו את סין בקורונה תופסות תאוצה ומגלגלות מאות מיליוני דולרים בעולם - בעיקר בארה"ב ● כעת, יזמי גיימינג ומפיקי על ישראלים מסתערים על השוק שנשלט עד כה ע"י חברות סיניות, כשהם חמושים במודל תשלום חכם מעולם משחקי המובייל, שממיר סקרנות בהכנסה ● האם זהו טרנד חולף, או תחילתו של עידן חדש ורווחי במיוחד בבידור?

הטבות המס לחברות הייטק / איור: Shutterstock

יש לכם חודשיים לבצע את תכנון המס הזה. והוא יכול לחסוך לכם הון

פחות מחודשיים לסוף השנה, גלובס יוצא בסדרת כתבות על ההטבות והתכנונים שיעזרו לכם לחסוך במס על ההשקעות שלכם. והפעם - קיזוז הפסדי הון ● איך הפסדים בהשקעה אחת, יכולים לחסוך במס בהשקעה אחרת, על איזה נכסים ההטבה חלה ועד מתי אפשר לממש את הזכאות?

בית שמש / הדמיה: olin

מהחרדים עד הירוקים: מתנגדים מכל כיוון לתוכנית לשכונה חדשה בבית שמש

הוועדה המחוזית ירושלים דנה במשך 11 שעות באלפי התנגדויות לתוכנית להקמת 2,600 יחידות דיור בבית שמש ● מעבר להרס השטחים הפתוחים ולאופי הבנייה, המתנגדים חוששים שמשרד השיכון מעביר רק חלק מהתוכנית בוועדה, ואת היתר הוא מתכוון לאשר בוותמ"ל

מארק צוקרברג, סונדאר פיצ'אי, סאטיה נאדלה, אנדי ג'סי / צילום: ap

"הקפקס": הסעיף שנחשב לשולי בדוחות ענקיות הטק, וכעת גונב את ההצגה

גוגל, אמזון, מיקרוסופט ומטא הציגו זינוק בהוצאות הון, קפקס (CAPEX), אך גם שמרו על רווחיות ● הוצאות אלה הן השקעות בתשתיות ובציוד הוני לטווח ארוך, שהפכו לליבת מהפכת ה־AI ● אולם בשוק עולות תהיות: האם ההחזר העתידי יצדיק את ההשקעה המסיבית?

המשקיע האינטליגנט / צילום: איור: גיל ג'יבלי

השקעה במניות לא תמיד משתלמת: מה קרה לגמלאים שנקלעו לשוק דובי?

בוול סטריט מתחזקת הגישה, מגובה בניתוחים, כי אין אלטרנטיבה למניות עבור החוסכים לטווח ארוך ● הסטטיסטיקה משקפת עדיפות למניות על פני השקעה באג"ח ובמזומן, אבל אף אחד לא מבטיח 100% ודאות ● ועל מה תסתמכו כשתצאו לפנסיה במהלכו של שוק דובי

אילוסטרציה: shutterstock

מכירת הענק של מנכ"ל אנבידיה, השיא של באפט ואילו מניות יזנקו היום בת"א?

בורסת תל אביב תפתח היום את המסחר אחרי שנרשמו שיאים חדשים ועליות חדות במדדים המקומיים ● המשקיעים יעקבו אחר עונת הדוחות של טבע, נובה ואודיוקודס, לצד המתיחות הגיאופוליטית וההשפעות מוול סטריט – שם אמזון זינקה, מטא צנחה והביטקוין איבד גובה ● ומה צפוי במניות הדואליות?

קובי מימון / צילום: עפרה רון מזור

המשקיע שקנה בית בפאפוס בגלל אשתו

כשקובי מימון נסע עם אשתו לטיול חורפי בקפריסין, הוא לא תכנן לרכוש נכס במדינה ● "נשבינו בקסם של המקום. אשתי הודיעה לי שאנחנו קונים בית בקפריסין, אז התחלתי לבדוק את העניין הכלכלי"

רובע 3, תל אביב / צילום: גיא ליברמן

עיריות ת"א וירושלים עותרות לדיון נוסף בפסיקת העליון בנוגע להיטלי השבחה

שתי העיריות אינן משלימות עם פסק הדין שניתן לפני כשבועיים, שעלול לעלות להן בהפסדים של מיליוני שקלים ואף מיליארדים מהיטלי השבחה ● מומחים מעריכים כי סיכויי הבקשות להתקבל אינם גבוהים

שמוליק ארבל / צילום: ליאור מזרחי

במקום יו"ר בנק ירושלים: שמוליק ארבל ימונה למשנה למנכ"ל בנק הפועלים

ארבל, שכיהן כראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, יחליף בתפקיד את איתמר פורמן שפורש לטובת מינויו למנכ"ל ישראכרט ● בנק הפועלים: "ניסיונו של ארבל, בשילוב היכרותו עם המערכת הבנקאית והלקוחות העסקיים, צפויים להביא ערך לבנק"

יפעת תומר-ירושלמי, הפרקליטה הצבאית הראשית / צילום: דובר צה''ל

אחרי שעות של חיפושים נרחבים: האלופה יפעת תומר-ירושלמי אותרה

במשך שעות חיפשו כוחות הצלה רבים את הפצ"רית היוצאת אחרי שלא יצרה קשר עם משפחתה מאז שעות הבוקר ● רכבה אותר נטוש ומונע בחוף הצוק בתל אביב, ומכתב שנמצא בו גרר חשש כבד לחייה ● לאחר שעות של דאגה, המשטרה עדכנה שהאלופה יפעת תומר-ירושלמי "נמצאה בריאה ושלמה" ● ביום שישי האחרון הגישה מכתב התפטרות ובו הודתה שאישרה את הדלפת הסרטון משדה תימן

דן גרטלר / צילום: שלומי יוסף

בית המשפט בביקורת על הבורר אורנשטיין: "בהתנהלותו נפלו פגמים"

בית המשפט המחוזי קבע כי הפסק, שפרסם השופט בדימוס איתן אורנשטיין באפריל 2024, לא יקבל כרגע תוקף של פסק דין, אך גם לא יבוטל ויחזור לאורנשטיין ● השופטת דחתה את טענת גרטלר כי אורנשטיין היה בניגוד עניינים אך מתחה ביקורת על השופט לשעבר לגבי פגיעה בזכות הטיעון של הצדדים

אוטומקס / צילום: באדיבות החברה

"נפלו עליי השמיים": לקוחות אוטומקס, שנשארו בלי רכב ובלי כסף, מדברים

החקירה של רשות ניירות ערך, המלאי שנעלם, הלקוחות שאיבדו הון והבנקים שתובעים מיליונים ● חברת אוטומקס נחשבה למובילה בשוק יבוא הרכב המקביל בישראל, אלא שרצף של הסתבכויות וחובות גנז את החלום ● גלובס צלל אל מאחורי הקלעים של הפרשה שמסעירה את שוק הרכב