גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טייקון הנדל"ן שמעון וינטרוב נקלע לעימות מכוער

למרות נכסים ברחבי העולם ואקזיטים מרשימים, חברים כמו יאיר לפיד, רוני יצחקי ואודי אנג'ל, וינטרוב לא הצליח להימנע מעימות מול מנהלי חברה בשליטתו: "פגעו בציפור נפשו, ועל זה הוא לא יכול לסלוח"

שמעון וינטרוב / צילום: תמר מצפי
שמעון וינטרוב / צילום: תמר מצפי

הנחת היסוד מאחורי הבלחותיו של שמעון וינטרוב בתקשורת היא פשוטה: כל עוד הכול בסדר בעסקיו, לא תשמעו עליו. וינטרוב, 56, המייסד ובעל השליטה בבראק קפיטל, אמנם רחוק מלהיות איל ההון המסתגר - עם מגוון רחב של חברים, מיאיר וליהיא לפיד, דרך עינת שרוף ועד אודי אנג'ל - אבל הוא בהחלט מתרחק מאור הזרקורים ככל שבאפשרותו. הפעם האחרונה, למשל, שהגיע לכותרות ב"גלובס", הייתה לפני כשנתיים, כאשר זומן להעיד במשפטו של נוחי דנקנר, לשעבר הבעלים של אי.די.בי, בנוגע ל"הנפקת החברים". זמן קצר לאחר מכן הופיע ברשימת "העשירים הנסתרים" של G, ומאז הצליח לשמור על פרופיל נמוך. עד לאחרונה.

הפעם עולה שמו בעיתונות הכלכלית על רקע עימות עם הנהלת בראק אן.וי, חברה בשליטתה (בשרשור) של קבוצת בראק קפיטל, החולשת על נכסי נדל"ן מניב בגרמניה. על קצה המזלג, טוענת הנהלת בראק אן.וי כי וינטרוב ורונן פלד, שותפו לשליטה בבראק קפיטל, ניסו להיטיב את מצבה של BCRE, זרוע הנדל"ן בקבוצה, על חשבון בראק אן.וי. על פניו, למהלך כזה יש יתרון עבור וינטרוב ופלד: בעוד מצבה של החברה האם לא מזהיר (רק בשבוע שעבר פורסם כי הפסידה 100 מיליון אירו בהשקעות ברוסיה), הרי שמצבה של החברה הבת מרשים למדי, והודות לרווחים שלה התאפשר ל- BCRE לרשום ב-2016 הפסדים מינוריים של 3.7 מיליון אירו למרות ההפסדים הגדולים ברוסיה. אלא שמקורביו של וינטרוב דוחים את הטענות האלה מכול וכול, ומדברים על מקרה של "ויקומו המלפפונים ויכו את הגנן".

המלפפונים במשוואה הזו הם גל טננבאום ואופיר רחמים, מנהלי בראק אן.וי, שלטענת המקורבים הובאו לחברה על-ידי וינטרוב עוד בתחילת דרכם המקצועית. תחתיו, אומרים בסביבתו, גדלו השניים והתפתחו, "קיבלו ממנו חבל ארוך ומניות בחברה, אך ירקו לבאר שממנה שתו". על-פי המקורבים, מדובר בניסיון של השניים להשתלט על החברה. מטעם בראק אן.וי נמסר: "דירקטוריון והנהלת החברה ימשיכו לפעול ללא לאות, כפי שעשו עד כה, למקסום התשואה לכלל בעלי המניות בחברה לרבות שמעון וינטרוב".

עדיין לא ברור איך כל העניין הזה ייגמר, אבל למקורבי וינטרוב ברור שזה ממש לא עובר לידו. אנשים שפגשו אותו לאחרונה מספרים כי מצב רוחו השתנה. מי שניסה לדבר איתו בנושא, נהדף: "ניסיתי לומר לו משהו בעניין", מספר חבר קרוב, "אך הוא אמר לי: בוא נעבור נושא". "הוא לא פירט", אומר חבר אחר, "הוא רק אמר: שמע, זה מייסר אותי".

נכסים מארה"ב ועד הודו

כמי שממעט בחשיפה, ושגם חבריו הקרובים שומרים בקנאיות על פרטיותו, מעט מאוד ידוע על חייו האישיים של וינטרוב. ידוע, למשל, שהוא נולד בבאר יעקב, שכיום הוא מתגורר בפריוקט סי אנד סאן בתל-אביב וכי הוא גרוש עם ארבעה ילדים. אשתו לשעבר היא עו"ד חגית וינטרוב, שאף שימשה כיועצת המשפטית של בראק קפיטל במשך תקופה.

את תחילת דרכו המקצועית עשה וינטרוב כמתרגל בחוג לכלכלה של אוניברסיטת תל-אביב. לאחר סיום הלימודים השתלב וינטרוב בשוק ההון: הוא החל את דרכו בבית ההשקעות אילנות דיסקונט, ולאחר מכן חבר לפלד, שותפו עד היום, ויחד הקימו את בית ההשקעות קפיטל. בהמשך, הם מיזגו לתוכו את בית ההשקעות דור-ברגר, וב-2002 מכרו אותו ועברו להתמקד בנדל"ן, דרך חברת האחזקות בראק קפיטל שהקימו. רק בתחום הנדל"ן חולשת הקבוצה על נכסים בהיקף של כ-2 מיליארד אירו - בארצות-הברית, מערב אירופה, רוסיה, הודו, סין והונג-קונג. לצד עסקי נדל"ן, יש לה השקעות בתחומי האנרגיה והתשתית, הפקת הנפט וההייטק.

כמה שנים לאחר מכן הצטרף אליהם רוני יצחקי, חבר ילדות של וינטרוב וטייקון בפני עצמו, שכמו וינטרוב נמנע מחשיפה. לימים, כשייפרדו, פחות או יותר בתחילת העשור הנוכחי, ייכתב כי היו ביניהם מחלוקות, וזאת בלשון המעטה. יצחקי, בתשובה לפניית גלובס, הסכים רק להגיד שוינטרוב והוא ביחסים טובים וכי הוא "מאוד מעריך את שמעון".

אחת העסקות הראשונות של בראק קפיטל הייתה רכישת חברת הנדל"ן ההולנדית האסלמר, שבשליטתה היו נכסים ברחבי בריטניה בהיקף של 2.6 מיליארד אירו, תמורת כ-1.2 מיליארד ליש"ט. העסקה הוכתרה בזמנו כגדולה ביותר שבוצעה אי פעם על-ידי ישראלים.

בשוק תהו אז כיצד חברה בינונית מצליחה לממן עסקה כה גדולה. חלק מהפרשנים דיברו על שימוש במכשירי המימון המתקדמים באירופה; אחרים דיווחו על מימוש נכסים שרכשה במנהטן ברווחים יפים. כך או כך, שנתיים לאחר כן מימשה בראק קפיטל את ההשקעה ההולנדית ברווח הון של כ-60 מיליון שקל, כשמכרה אותה לחטיבת הנדל"ן של GE.

ב-2005 החליטו וינטרוב ושותפיו למחוק את בראק קפיטל ממסחר בבורסה; עד אותה עת היא נסחרה לפי שווי של כ-200 מיליון שקל. תשע שנים אחר כך, הם רשמו למסחר בבורסה של לונדון את פעילות הנדל"ן של הקבוצה, תחת השם BCRE Brack Capital Real Estate)), לפי שווי של 400 מיליון דולר. זאת, לאחר שסיימו גיוס פרטי של 60 מיליון דולר ממשקיעים ישראלים וזרים, בהם אביגדור וילנץ (מייסד חברת גלילאו, שנמכרה בשנת 2000 לפי שווי של 2.7 מיליארד דולר), מאיר שמיר וקבוצת האחזקות הפרטית אלייד בראשות פרופ' יצחק סוארי. בין בעלי מניותיה כיום נמנה גם שלמה נחמה.

ל- BCREנכסים בכל רחבי העולם, הכוללים בנייני מגורים ומסחר וכן בתי מלון (בין היתר, שותפה החברה ברשת המלונות CitizenM, המפעילה בתי מלון במנהטן ובלונדון).

בתחום ההייטק, אחד האקזיטים המוצלחים של וינטרוב ופלד היה של חברת המכירות הפומביות באינטרנטQXL , שבה השקיעו כחלק מקבוצת משקיעים שכללה את יצחקי, וילנץ, האנג'ל זהר גילון, מייסד מדינול קובי ריכטר, פרופ' יאיר טאומן (שוינטרוב היה המתרגל שלו בחוג לכלכלה באוניברסיטת תל-אביב) ואחרים. החברה נמכרה בכ-2 מיליארד דולר והעשירה את קבוצת המשקיעים ב-330 מיליון דולר. כשהקים וילנץ ב-2011 את חברת השבבים אנאפורנה, השתתף וינטרוב בהשקעה הראשונית, שהסתכמה בכ-20 מיליון דולר. ארבע שנים מאוחר יותר, נמכרה אנאפורנה לאמזון תמורת 370 מיליון דולר.

בראק אן.וי, שנמצאת כאמור בליבה של מחלוקת קשה בין וינטרוב ובין שני המנהלים הצעירים שהוא מחשיב כבני טיפוחיו, היוותה את אחת הפעילויות המרכזיות בתיק הנכסים של בראק קפיטל - נדל"ן בגרמניה. בראק אן.וי מחזיקה בכ-50 נכסים מניבים בכ-20 ערים, הכוללים משרדים, מסחר ומלונאות, וכן בזכויות בנייה של כ-250 אלף מ"ר לפרויקט ענק בתחום המשרדים והדיור בדיסלדורף, באזור היוקרתי ביותר בעיר.

העדות במשפט דנקנר

לוינטרוב יש כאמור רשימה ארוכה ומכובדת של חברים, שכוללת את בני הזוג לפיד, ריכטר, וילנץ, גילון, אודי אנג'ל, פרופ' אברהם נוימן, פרופ' טאומן, דני טוקטלי, זהר גושן, לשעבר יו"ר רשות ני"ע, ועוד רבים בשוק ההון. חבריו מספרים על אדם נדיב וחבר נאמן. "הוא באמת רחב לב", אומר טאומן, וריכטר מוסיף: "אף על פי שדעותיו תמיד מבוססות היטב, הוא אף פעם לא כופה אותן, ובעיניי זו תכונה יפה". עינת שרוף מכתירה אותו כ"אחד מהאנשים שאני הכי גאה להכיר בחיים שלי", ובן זוגה תמיר הרפז אומר שמדובר ב"חבר נפלא".

לפחות במקרה אחד, היחלצותו לעת צרה סיבכה אותו במידת מה. זה היה כאשר וינטרוב לקח חלק ב"הנפקת החברים" של נוחי דנקנר, שלימים הורשע בעבירות ניירות ערך. כמי שהשתתף בהנפקה ההיא (6 מיליון שקלים - 2 מיליון מהם מהונו האישי ו-4 מיליון באמצעות חברות פרטיות בבעלותו), זומן וינטרוב להעיד במשפטו של דנקנר. בעדותו טען כי כלל לא הכיר את דנקנר, ושהקשר נוצר דרך חברו של דנקנר, אבי פישר, וכי הוא סבר שההשקעה טובה אך בדיעבד התברר כי טעה, והוא מכר את המניות בהפסד.

חבריו מתארים אותו כאיש עסקים מזן אחר, אחד שלא סוטה ימינה ושמאלה, אבל גם כזה ש"לא ממש מתקשר עם העולם". הם מספרים שהוא מבלה חלק גדול מזמנו בבריכת גורדון, שאין לו קוד לבוש ושהוא מדבר לכולם, נשים וגברים כאחד, בלשון זכר. מקורביו מתארים איש מופנם, מאוד "לא פוליטיקאי", וענייני. "הוא מאוד קצר בדיבור", אמר אחד מהם, "אין לו ראש לדיבורים מיותרים".

תכונה נוספת שלו, מספרים מכריו, היא הימנעותו מעימותים. "פעם היה לי סכסוך מול אחת החברות שלו", מספר אחד מהם, "ניסיתי לפתור את העניין מול המנהלים והם התעקשו להישאר בעמדתם. הרמתי טלפון לשמעון וסיפרתי לו את הסיפור. הוא אמר לי: אני אוהב אותך, אני חבר שלך, אבל אני לא מתערב".

"מההתחלה הם לא ספרו אותו"

את גל טננבאום ואופיר רחמים, מנהלי בראק אן.וי, גייס וינטרוב לפני כמה שנים - טננבאום היה אנלסיט בחברת הדירוג מעלות, ורחמים היה סמנכ"ל ואחראי פיתוח עסקי בחברת הבנייה דמרי. בראק אן.וי עשתה חיל, בעניין הזה אין מחלוקת: שני המנהלים השיאו רווחים לחברה (ראו תרשים) ואף דורגו במקום השישי בדירוג המנהלים הטובים של "כלכליסט" לשנת 2016. הם גם תוגמלו היטב: וינטרוב העניק להם מניות, כך שהיום כל אחד מהם מחזיק בכ-1.5% מהחברה.

הסכסוך החל כש-BCRE ביקשה לכנס אסיפת בעלי מניות של בראק אן.וי, כדי לפטר את הדירקטור הבלתי תלוי רוברט ישראל ולמנות שלושה דירקטורים אחרים מטעם בעלי השליטה, אחד מהם מנכ"ל BCRE. את בקשתם לפטר את הדירקטור ישראל נימקו בעלי השליטה בטענה כי אין להם אמון בו. הבקשה לפיטוריו פתחה תיבת פנדורה לכאורה, שבמסגרתה פרסמו טננבאום ורחמים דיווח למשקיעים, שבו גוללו כרונולוגיה של מאבק מתמשך סביב גובה דמי ניהול.

הנהלת בראק אן.וי טענה כי רצונם של וינטרוב ופלד לפטר את הדירקטור ישראל, טמון בעובדה שהאחרון הוא חבר בוועדת ביקורת אשר בדקה את התנהלותם של בעלי השליטה. עוד טוענת הנהלת החברה, כי הדירקטורית מטעמם של וינטרוב ופלד, ננסיה קוטסאו, התנגדה לעיתוי הביצוע של גיוס הון של בראק אן.וי (הכוונה היא לגיוס של 200 מיליון שקלים מגופים מוסדיים באמצעות הנפקת מניות, שביצעה החברה בהצלחה בינואר האחרון). וזאת, לטענת בראק אן.וי, תוך שקוטסאו מסתירה מהנהלת החברה את העובדה ש-BCRE מקדמת מצידה הנפקת איגרות חוב בסכום של 12 מיליון דולר, וכפי הנראה חוששת כי הנפקת המניות תפגע בהנפקת האג"ח המתוכננת שלה.

בית ההשקעות פסגות, בעל עניין בבראק אן.וי, וחברת הייעוץ למוסדיים אנטרופי, התייצבו לצד טננבאום ורחמים; וחברת הדירוג S&P מעלות הזהירה שהשינוי בדירקטוריון יביא להורדת הדירוג. BCRE מצדה פרסמה תגובה לאקונית, האומרת כי כל פעולותיה מיועדות לשמירה על כל בעלי המניות, וכי היא "מצרה על כך שהנהלת בראק אן.וי מעדיפה לנהל מאבק תקשורתי". לגבי הטענות לגופן, טוענת BCRE כי בראק אן.וי פרסמה עובדות מסולפות, וכי לטענות שלפיהן BCRE מנסה להשתמש בחברה הבת לצרכיה שלה אין בסיס במציאות.

מקורביו של וינטרוב טוענים כי היה כאן תרחיש צפוי מראש. "הם מההתחלה לא כל-כך ספרו את שמעון, התנהגו אליו לא יפה", אומר גורם שהיה מעורב בחברה מתחילתה. "אמרנו לשמעון מהיום הראשון: האנשים האלה ייקחו לך את החברה".

"איזה בעל שליטה את מכירה שאין לו שליטה בדירקטוריון?", אומר עוד מקורב. "שמעון מאמין באנשים, וזו התוצאה. עם כל הכבוד, הם מנהלים שכירים והוא בעל השליטה. אין ערך למה שבעל השליטה רוצה, בכפוף לכללי ממשל תאגידי?".

יש הטוענים, כי ברקע העניין עומד חששם של טננבאום ורחמים שוינטרוב רוצה למכור את חלקו בחברה: "כשהם הבינו ששמעון מקבל כל מיני הצעות לקנות את החברה, הם חששו שהעצמאות שלהם תסתיים", מעריך אחד ממקורביו. "בסופו של דבר, הוא והם יושבים באותו מסדרון, אז הם שומעים מה קורה, ושומעים שהוא מקבל הצעות, אז הם חששו. רק ששמעון לא היה מוכן למכור, כי הוא טען שאינו יכול לעשות את זה למשקיעים שנכנסו בגללו לחברה".

כך או כך, השבוע פורסם כי וינטרוב מכר מניות בראק אן.וי בהיקף של כ-50 מיליון שקל.

"הם הכניסו לו מכה מתחת לחגורה", אומר מקורב אחר. "הם עשו דבר שלא עושים. נכון שהם עשו לחברה, ואולי הם הרגישו שהם לא מקבלים מספיק פידבק, אבל שמעון הוא איש שלא נותן פידבק, לטוב ולרע. הם עבדו יפה והצדיקו את עצמם, אבל הם שכחו מאיפה הם באו. שכחו שהם לא בעלי הבית".

כיצד תסתיים הסאגה הזו? בשלב זה, וינטרוב משך את דרישתו להחליף את הדירקטור ישראל ולכאורה נראה כאילו ירד מהעץ. עם זאת, צוין בדיווח לרשות ני"ע, כי זה רק לעת עתה ובמטרה שלא לפגוע בחברה (מאז האירועים, מנייתה ירדה בכ-8% ולאחר מכן חזרה לרמתה).

מקורביו מציינים שעדיין לא נאמרה המילה האחרונה מצדו, ואף על פי שהוא לא שש אלי קרב, הם מודים, במקרה הזה כנראה לא תהיה לו ברירה. "הם פגעו בציפור נפשו", אומר אחד מהם. "הוא תמיד כל-כך נזהר מלעשות משהו גבולי וכעת הכתימו אותו, ועל זה הוא לא יכול לסלוח".

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

עליות בוול סטריט; טסלה קופצת ביותר מ-16%

השקל מתחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● דומינו'ס פיצה קופצת אחרי שפירסמה דוחות שעלו על ציפיות האנליסטים ● אילון מאסק בסין וטסלה קיבלה שם בשורות טובות ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הצהרת משפחות מירן וסיגל בכיכר החטופים / צילום: Paulina Patimer

בתו של קית' פרצה בבכי: "אל תמות שם במנהרות"

משפחותיהם של החטופים קית' סיגל ועמרי מירן קיימו מסיבת עיתונאים בעקבות אות החיים שהתקבל מהשניים בימים האחרונים • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים", בריטניה: "המתווה יכלול 40 ימי הפוגה" • צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • בלינקן: "העבודה על הסכם הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה קרובה מאוד לסיום" • עדכונים בולטים

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35