גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אלביט הדמיה: תמונת החוב מתחילה להתבהר

חברת ההחזקות מנסה להראות כיצד יסייעו נכסיה בחיסול החובות

רון הדסי / צילום: איל יצהר
רון הדסי / צילום: איל יצהר

מניית חברת ההחזקות אלביט הדמיה  איבדה כ-10% מערכה מתחילת 2017, והיא נסחרת כיום בבורסה לפי שווי חברה נמוך יחסית של 110 מיליון שקל. יש לכך שתי סיבות עיקריות. הראשונה, היא החוב הגבוה שרובץ על החברה, ושידרוש ממנה לממש נכסים לצורך פירעונו במהלך השנתיים וחצי הקרובות. הסיבה השנייה נוגעת לחוסר הוודאות באשר לערכם של חלק מהנכסים הקיימים וליכולת החברה לממשם בתמורה שתשקף ערכים אלו.

אלביט הדמיה טרם פרסמה את דוחותיה הכספיים לשנת 2016, בשל עיכוב בפרסום הדוחות השנתיים אצל החברה הבת, פלאזה סנטרס. אבל עניין טכני זה לא מנע מהנהלתה לפרסם בשבוע שעבר מצגת עדכנית למשקיעים, שחושפת בצורה נהירה וברורה את מצבם של נכסיה והתחייבויותיה השונים.

המצגת שופכת אור על הסיכויים הגלומים בכל אחת מההחזקות של החברה, ובתוך כך מאפשרת להבין אילו מהנכסים יסייעו בפירעון החוב, ואילו מהם יישארו להשאת רווחים אפשרית לבעלי המניות.

אלביט הדמיה, ומי שעמד בראשה עד לפני שנים אחדות, מוטי זיסר המנוח, היו אחראים לאחד מהסדרי החוב הגדולים שנעשו בישראל. במסגרת ההסדר, שאושר בינואר 2014 והושלם שבועות ספורים לאחר מכן, קיבלו מחזיקי האג"ח שלה 95% ממניות החברה, תמורת ויתור על 1.8 מיליארד שקל מהחוב כלפיהם.

אלא שלמרות המחיקה העצומה, הותיר ההסדר את אלביט הדמיה עם חוב פיננסי גבוה של 870 מיליון שקל, מתוכו 675 מיליון שקל למחזיקי האג"ח והיתרה לבנק הפועלים. עניין זה גם קבע את סדר העדיפויות עבור נושאי המשרה החדשים, ובראשם היו"ר רון הדסי, שמונו להוביל את החברה: קודם כל החזר חובות, ורק לאחר מכן יצירת ערך לבעלי המניות.

המלון ברומניה

שלוש שנים לאחר מכן דומה כי העתיד עבור הנושים הולך ומתבהר, ובעיקר עבור אלו שמחזיקים בחובות הקצרים. סך החוב הפיננסי התכווץ ל-620 מיליון שקל בזכות מימושי נכסים, ואמור להתכווץ ב-360 מיליון שקל נוספים בתוך שנה בלבד, לאחר שייפרעו החובות לבנק הפועלים בנובמבר 2017 ולמחזיקי אג"ח ח' במאי 2018.

סד זמנים קצר זה אמור היה לכאורה להלחיץ את המחזיקים, כשלחברה רק 40 מיליון שקל בקופה. אלא שמבט על גרף אג"ח ח' מגלה שהיא נסחרת כיום לפי תשואה שנתית של 6% בלבד, לעומת 11% לפני כשנה. הסיבה לכך, היא השלמת תהליך השבחתו של נכס מרכזי והעמדתו על המדף לצורך פירעון החוב לבנק הפועלים ולמחזיקי אג"ח ח'.

מדובר במתחם מלון רדיסון, הממוקם במרכזה של בירת רומניה בוקרשט. המתחם כולל את מלון רדיסון בלו בוקרשטי בדירוג של חמישה כוכבים, את מלון פארק אין בדירוג ארבעה כוכבים, וכן שטח מסחרי של כ-7,200 מ"ר. הערכת שמאי שנערכה בחודשים האחרונים למתחם העניקה לו שווי של 176 מיליון אירו, כאשר כנגד המתחם קיימת הלוואה בנקאית של 92 מיליון אירו.

באלביט הדמיה שוקדים כיום על מכירת המלון, ומאמינים כי ניתן יהיה להשלים את העסקה בתוך כשישה חודשים. בהנחה שהתמורה שתתקבל תהיה שווה או גבוהה יותר מהערך בספרים (לפחות 84 מיליון אירו, או כ-330 מיליון שקל), הרי שלחברה יהיו מקורות מספיקים לפירעון שני החובות הקצרים.

בשוק, כך נראה, מאמינים שזה המצב, ובשל כך צנחה באחרונה התשואה השנתית לפדיון של אג"ח ח' הקצרה ל-6.2% בלבד, לעומת כ-11% לפני שנה. המהלך הזה גם התבטא בזינוק של כ-16% במחירה של אג"ח ח' בבורסה.

החוב השלישי, בהיקף של כ-260 מיליון שקל, הוא למחזיקי אג"ח ט', ומועד פירעונו הוא נובמבר 2019. אג"ח ט' רשמה בשנה האחרונה זינוק חד עוד יותר של 43%, שהוריד את התשואה השנתית שלה לפדיון מ-23.5% במאי אשתקד לכ-16.8% כיום. עם זאת, גם כעת מדובר עדיין בתשואה המשקפת דאגה ממשית ליכולתה של החברה לפרוע את החוב.

מלבד המלון בבוקרשט, לאלביט הדמיה עוד שלוש החזקות עיקריות. הראשונה שבהן היא 45% ממניות החברה הבת פלאזה סנטרס, שנמצאת בקשיים פיננסיים, ולכן שווי השוק של החזקה זו עומד על 17 מיליון שקל בלבד. מסיבה זו, ההחזקה בפלאזה סנטרס אינה יכולה להוות כיום מקור להחזר החוב לנושים, אלא רק אופציה ליצירת ערך עתידית לבעלי המניות.

הקרקעות בהודו

נכס נוסף שישמש כנראה ליצירת ערך עתידי לבעלי המניות הוא שתי קרקעות בהודו, שבהן מחזיקות אלביט הדמיה ופלאזה סנטרס בחלקים שווים. הקרקעות רשומות בספרים לפי שווי של 59 מיליון אירו, אולם הדרך להשבחתן עוד ארוכה. לגבי הקרקע בעיר בנגלור, מציינת אלביט הדמיה כי היא מנסה לקדם מחדש את מכירתה, לאחר שעסקת מכירה קודמת בתמורה ל-41 מיליון אירו לא הושלמה.

הקרקע השנייה היא בעיר צ'נאי, ושם נחתם הסכם קומבינציה עם יזם הודי שאמור לפתח בעצמו את הקרקע ולהעביר לחברה המשותפת של אלביט הדמיה ופלאזה סנטרס חלק ניכר מההכנסות שינבעו ממכירת חטיבות קרקע מפותחות ומווילות שייבנו במקום.

ההחזקה במדיקל

כך, שהדרך לפירעון אג"ח ט' במועד תעבור כנראה בנכס אחרון של החברה: החזקה של 89% ממניות החברה הבת אלביט מדיקל בשווי שוק של כ-250 מיליון שקל. לאלביט מדיקל גם חוב של כ-150 מיליון שקל לאלביט הדמיה, כך שיחדיו מדובר בסכום גבוה בהרבה מהיקף החוב לאג"ח ט'.

לאלביט מדיקל שתי החזקות עיקריות: 25% ממניות חברת המכשור הרפואי אינסייטק ו-22% ממניות גמידה סל, שמפתחת תרופות על בסיס תאי גזע מדם טבורי. אינסייטק סיימה את 2016 עם צמיחה של 55% ל-25 מיליון דולר, אולם גם 8% בהפסד ל-26 מיליון דולר.

גמידה סל, לעומת זאת, אמורה במהלך 2019 לפרסם את תוצאות הניסוי בשלב השלישי של תרופת הדגל שלה, ניקורד, לטיפול במחלות דם מסוג אנמיה חרמשית ותלסמיה. באחרונה דווח בגלובס כי עוד קודם לכן עשויה גמידה סל לצאת להנפקה ציבורית.

כך או כך, הצלחת הניסוי תזניק כנראה את מניית אלביט מדיקל, בשעה שכישלון בו תפגע כנראה משמעותית בערכה. כך, שעל בכירי אלביט הדמיה יהיה להחליט האם לשמור את מלוא ההחזקה באלביט מדיקל עד לתום הניסוי, או לצמצם את הסיכון באמצעות מכירה של חלק מהמניות עוד קודם לכן.

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק