גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראיית חשבון שלא היכרתם: רחפנים ואלגוריתמים מתוחכמים

רואי החשבון צועדים קדימה עם החידושים: כחלק מהשינוי משתמשות הפירמות באמצעים דיגיטליים חדשניים המקצרים את משך הזמן לעריכת הביקורת ■ כך למשל הן משגרות בחו"ל רחפנים לצורך ספירות מלאי בנדל"ן

רו"ח ישראל ישראלי נכנס בבוקר למשרד שבו הוא עובד. ביד אחת הוא מחזיק בג'ויסטיק של רחפן שאותו הוא שיגר לספירת מלאי בעסק של אחד הלקוחות. עוד דקות ספורות הוא יקבל את המידע, וינתח אותו באמצעות אלגוריתם מתוחכם שמריץ מיליוני נתונים בשנייה. בידו השנייה הוא אוחז בסמארטפון, ומעביר בו הוראה דיגיטלית לנתח נתונים פיננסיים של לקוח אחר; ועוד רגע הוא יתפנה וייכנס ל"ענן", שבו מוחזקים מאות-אלפי נתונים על חברת ענק שהוא מבקר, ויערוך את הדוח שלה.

במקביל מנהל רואה החשבון העמוס וידאו צ'ט עם מנכ"ל של אחת החברות האחרות שהוא מבקר. ובסוף השיחה, הוא מחייך לעצמו בסיפוק. מה שפעם לקח לו ימים, שבועות ולפעמים חודשים, ודרש פגישות וישיבות מרובות במשרדי הלקוחות, קורה עכשיו בדקות ותוך הקלדה קלה על המקלדת, או על מסך מגע.

נשמע כמו חזון אחרית הימים? מסתבר שהחזון הזה ממש לא רחוק ממימוש, וחלק ממנו כבר קורם עור וגידים ומתרחש בפועל בפירמות רואי החשבון הגדולות.

עולם הביקורת עובר בשנים האחרונות שינויים משמעותיים אשר עתידיים להשפיע הן על המקצוע, והן גם על השוק העסקי, החברות וגם על ציבור המשקיעים.

בשנים האחרונות מתרחשת מהפכה של ממש בתחומי הטכנולוגיה ומערכות המידע. מהפכה בינלאומית, גלובלית, שנוגעת לכולם, לרבות עולמות החשבונאות, הביקורת וראיית החשבון.

לדברי רו"ח יאיר לרון, ראש מגזר החדשנות בפירמת הייעוץ וראיית החשבון Deloitte, "תחום ראיית החשבון משתנה דרמטית והופך להרבה יותר טכנולוגי, דיגיטלי, אנליטי ורלוונטי לעולם העסקי. מקצוע ראיית החשבון הופך להרבה יותר רלוונטי - גם לציבור המשקיעים וגם לבעלי המניות".

בשוק מעריכים שקפיצת הדרך בשנים הקרובות תהיה דרמטית. רו"ח לרון: "מאז הכנסת המחשב לתהליך הביקורת, מקצוע ראיית החשבון נשאר די סטטי, ועל אף שחברות צמחו לממדים של מדינות קטנות, תהליך הביקורת לא השתנה משמעותית. היום, חברה בת חמישה עובדים יכולה להיות חברה גלובלית מיומה הראשון בשוק; וחברה שאין לה נכסים פיזיים בכלל, כמו אובר ו-Airbnb יכולה לגלגל הכנסות של מיליארדים". רו"ח לרון מוסיף כי "על הרקע הזה, ברור לכולם, כי גם תהליך הביקורת צריך להשתנות, ולהשתנות מהר".

אחד מגורמי המפתח בצורך להשתנות היה הרשתות החברתיות. לדברי לרון, "הרשתות החברתיות שינו, בין היתר, את הצורך האנושי שלנו לדעת הכול ובזמן אמת. היום, אנחנו יכולים ורוצים לדעת הכול וכמה שיותר מהר. התפיסה הזו מנוגדת לחלוטין לתפיסת ה'רו"ח המבקר', אשר מדווח על תוצאות באיחור 'קל' של 3 חודשים".

היום, "האיחור" הזה הולך ומצטמצם. הולך ונעלם. זאת, בין היתר, על רקע "חוסר הסבלנות" של השוק, והדרישה ב"סיפוקים מיידיים". רו"ח לרון: "אם בעבר השוק היה מגיב בצורה מאוד משמעותית בעת הוצאת הדוחות הכספיים של החברה, אנו צופים שבעתיד התגובה תהיה נמוכה יותר. פשוט בגלל שהמידע מתייחס לעבר, ויש היום כלים נוספים לקבל מידע ערכי בזמן אמת. מתחילים לראות מגמה שבה הציבור מגיב יותר ויותר למידע ברשתות החברתיות, לפעמים באופן די אבסורדי.

"למשל, מנכ"ל אפל, טים קוק, פרסם בפברואר השנה תמונה מטושטשת מהסופרבול האמריקאי. התמונה שנלקחה מהאייפון החדש שלו, גרמה לתגובות חריפות מצד הציבור והמשקיעים, דבר שהוביל לנפילת המניה ביום העוקב. בעבר, הדוחות הכספיים היו גולת הכותרת של המידע, שהציבור היה יכול לקבל על החברה. אך היום יש עוד המון אפיקי מידע שהציבור יכול ללמוד מהם על החברה ולהגיב בהתאם".

אז איך רואי החשבון צועדים קדימה עם הזמן והחידושים? כחלק מהשינוי משתמשות פירמות לראיית חשבון באמצעים דיגיטליים חדשניים שמקצרים את משך הזמן לעריכת הביקורת, ובמקביל משביחים גם את טיב הביקורת. כך למשל, משתמשות חלק מהפירמות ברחפנים אשר עוזרים בספירות מלאי על-ידי ניתוח וידאו, וללא צורך בטייס שמטיס ידנית את הרחפנים. כל מה שצריך זה להזין את הקואורדינטות של נכסי הנדל"ן של החברה, ולאשר גיחה אווירית של הרחפן.

"אנחנו משתמשים ברחפנים היום בעיקר לספירות מלאי בנדל"ן, כחלק מתהליך הביקורת, כשאנחנו צריכים 'להכיר בהכנסה' של חברת נדל"ן. במסגרת הזו, אנחנו צריכים לבחון את קצב הבנייה של אותו בניין, ורק משיעור מסוים בבנייה אפשר להכיר בהכנסה. בעבר היה נהוג לשלוח רו"ח לצלם בניינים ברחבי הארץ, ולבחון את קצב הבנייה לפי הצילומים. היום, בחו"ל, אנחנו שולחים רחפן אוטונומי במדינות מסוימות. הוא טס, מצלם, חוזר עם הנתונים - ולא צריך לבזבז כוח-אדם שיעשה את זה. בארץ, מבחינה רגולטורית עדיין לא ניתן לשלוח רחפן אוטונומי, אבל גם זה יגיע".

דוגמה נוספת לגיוס הטכנולוגיה לטובת רואי החשבון היא השימוש באלגוריתמים חכמים אשר יודעים לזהות סיכונים של חברות. לא מדובר רק בנתונים פיננסיים שמקבלים מהלקוח, אלא גם משאיבה של נתונים פומביים אחרים (רשתות חברתיות). בנוסף, עושים בפירמות שימוש בטכנולוגיות בינה מלאכותית (AI) לזיקוק תכנים רלוונטיים ומהותיים מחוזים וממסמכים חשובים; וכמובן, הסמארטפון הפך לכלי חשוב, בין היתר כאמצעי למעקב אחר מלאי המוצרים והנכסים של החברות.

"אנחנו משתמשים בבינה מלאכותית כדי לעבור על חוזים משפטיים של הלקוח, לדלות מהם את המידע הרלוונטי, לחלץ את המידע, ובעצם לייעל את האופן שבו אנחנו עושים את עבודת הביקורת. פירמת דלויט זכתה לאחרונה בפרס 'הפירמה החדשנית בעולמות הביקורת' בעקבות מערכת ששמה 'ארגוס'. זו מערכת שיודעת לקרוא את החוזה ולחלץ את הנתונים שמעניינים את רואה החשבון, ללא הנתונים שפחות רלוונטיים לו.

"באופן הזה, בתהליכים מסוימים, כמו הכרה בהכנסה ותהליכים חשבונאיים כאלה ואחרים, אני יכול לעשות את העבודה בצורה הרבה יותר מהירה, וגם הרבה יותר מדויקת. וכך, קלסרים ודוחות עבי-קרס הוחלפו במחשבים, אינטרנט, תוכנות מתוחכמות ובשמירת נתוני הלקוחות ב'ענן' "(cloud).

לדברי לרון, היסטורית, חברות ראיית חשבון והביג-פור, לא היו עובדים יותר מדי בענן, על אף שרוב העולם עבר לעבוד בענן. זאת, בעקבות עניינים של אבטחת נתונים וכדומה. "רוב המידע של הלקוחות היה יושב בשרתים פיזיים בבניינים שלנו. לאחרונה, פירמות גדולות עברו לשימוש שוטף בענן, והמעבר הזה דרמטי. הוא הוביל לכך שיכולים לעבוד בצורה הרבה יותר חכמה עם המידע של הלקוחות שלנו.

"אנחנו יודעים למשוך את המידע בעצם מהמערכות של הלקוחות למקום אחד מרוכז, ומשם לעשות את העבודה. יש עדיין מקומות שלא ניתן לשאוב מהם מידע מהענן, כדוגמת בנקים, אבל השמירה של המידע באופן הזה והאלגוריתמים החדשים מובילים לניתוחים מהירים יותר, מדויקים יותר וגם טובים יותר של המידע של הלקוח".

- אם המחשבים והמוחות האינטרנטיים יחליפו ניתוחים של בני אדם, ויעשו זאת מהר וטוב יותר, אז יצטרכו פחות רואי חשבון? זה,יגרום לכל הפחות, לצמצום מאסיבי בכוח-האדם במשרדים?

רו"ח לרון: "זה דיון מעניין שמתנהל בנוגע להרבה מאוד מקצועות, כאשר עולה שאלת הטכנולוגיה והעובדים - אם טכנולוגיה מחליפה בפס ייצור חלק מהעובדים, האם צריך פחות עובדים, וזה נכון שהלוגיקה אומרת, שהמחשב יכול להחליף עובד אנושי. מנגד, ברגע שיש לך הרבה יותר דאטה ואת יכולה לספק הרבה יותר תובנות, את עדיין צריכה את הבן-אדם שמכיר את העסק, שיודע לשאול את השאלות הנכונות. כרגע אנחנו לא רואים שבזמן הקרוב כבר לא יהיו זקוקים לחצי מכוח-האדם.

"עכשיו, בעקבות הטכנולוגיה, רואי החשבון מתמודדים עם עושר של מידע, ולא רק עם דגימות בודדות כפי שהיו לנו בעבר, אז צריך לגייס אנשים שהם יותר טכנולוגיים. רואה חשבון עדיין מביא את הצד המקצועי, את הצד של שיקול-דעת, אבל היום, אצלנו בפירמה לדוגמה, הוא כבר מנהל צוות הרבה יותר הטרוגני מבחינת היכולות שלו, ולא רק אנשי ביקורת. יש לו גם אנשי דאטה.

"זה אומר, שאם הנשק המתקדם החדש של רואי החשבון הוא מקלדת ורחפן, אז גם הצוות האנושי משתנה וישתנה בהתאם, ולא רק הכלים הטכנולוגיים שמשתמשים בהם".

- מתי יתממש במלואו החזון של 'הרו"ח הטכנולוגי', זה שהרחפן, הסמארטפון והאלגורתימים החדשים הם כלי הנשק שלו, שחוסכים לו שעות של עבודה? עשור? פחות?

רו"ח לרון: "השינוי כבר קורה. אנחנו כל הזמן מגייסים אנשים עם אוריינטציה יותר טכנולוגית. אמנם פירמות ראיית החשבון עדיין לא מגייסות אנשי דאטה הארד-קור, אבל בעוד 3-4 שנים זה כבר יקרה. לא בעוד עשור. דלויט כבר לגמרי שם היום. עולמות הביקורת עוברים לענן, אנחנו מתחברים בצורה הרבה יותר משמעותית למערכות המידע של הארגונים ושל הלקוחות שלנו; וכבר היום בביקורת השנתית האחרונה, היו לנו צוותים שלא קיבלו דגימה של נתונים, אלא ממש היו מחוברים למערכות של הלקוח, וקיבלו בזמן אמת את הנתונים".

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה