גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דברים שאתם חייבים לדעת על בקבוקי מים

1.7 מיליארד בקבוקי משקה נמכרים בישראל מדי שנה. כ-522 מיליון מתוכם מגיעים לטבע, לים ולבטנם של בעלי חיים. הכימיקלים המופרשים מהם נספגים בגופם של שוכני הים ומגיעים לבסוף גם אלינו דרך הצלחת. מסנן אחד של בר מים יחליף 300 בקבוקי מים קטנים ■ אולי הכתבה הבאה תשכנע אתכם לצמצם קצת את הפלסטיק

הטבע סובל תחת ערימות של פלסטיק / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב
הטבע סובל תחת ערימות של פלסטיק / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בשיתוף שטראוס מים

המודעות הסביבתית שלנו כבר מספיק מפותחת בשנת 2017 כדי שנבין שכדאי לצמצם את כמויות הפלסטיק שמלוות את חיינו. הנה כמה נתונים שיעזרו לכם לחשוב פעמיים לפני שתרכשו שישיות בסופר ולשקול להפסיק עם כל הפלסטיק.

בישראל מוכרים מדי שנה מעל מיליארד בקבוקי משקה. רק 31% מהם מועברים למיכלי המחזור, כ-632 מיליון בקבוקי משקה גדולים מוטמנים בשנה באתרי ההטמנות בישראל, וייעלמו מעל פני כדור הארץ במקרה הטוב רק בעוד 500 שנה. שאר מיליוני בקבוקי הפלסטיק מגיעים לטבע, לים ולבטנם של בעלי חיים. אם תהיתם מה אתם עומדים להשאיר מאחוריכם בעולם הזה הנה התשובה.

הצד האפל של המלדיבים אי הבקבוקים/ צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

זבל הפלסטיק הישראלי הוא כמובן טיפה בים הזבל הבינלאומי, ולמעשה כמעט כל פיסת פלסטיק שאי פעם יוצרה בישראל ובעולם, עדיין קיימת איפשהו על כדור הארץ.

בלב האוקיינוסים הולכים וגדלים איי פלסטיק אדירים (שניים מהם גדולים מגודלה של ארה"ב). האשפה שטה עם הזרם ומתנקזת לכדי אי צף שמורכב מבקבוקים וחלקי סירות, מצעצועים ומרהיטי פלסטיק. מראה עצוב מאוד, יש לציין. באיים המלדיביים יצרה תעשיית התיירות אי של פלסטיק, אליו נזרקים מדי יום 400 טון אשפת פלסטיק. ההערכה הכלל עולמית היא שכל שנייה נזרקים לאדמה או לים 1,500 בקבוקי פלסטיק. כל שנייה. כלומר עכשיו. הנה עכשיו עוד אחד.

על צבאים, יעלים וצבי ים

אם לא ממש מעניין אתכם מה תשאירו על האדמה הזו מאחוריכם, דעו שכבר בימי חייכם הפלסטיק המתפזר בעולם הורג מאות ואלפי בעלי חיים מדי שנה. כל שוכני האוקינוס - דגים, צבים ויונקי ים שניזונים מהים, אוכלים בטעות פיסות פלסטיק קטנטנות, שאינן מתעכלות וסותמות את מערכת העיכול או שפשוט חונקות אותם.

עשרות אלפי בעלי חיים מוצאים את מותם לאחר שהצליחו להשחיל ראש או רגל לבקבוק פלסטיק זרוק בטבע. קרוב למיליון עופות ים ו-100 אלף יצורים ימיים מתים (בייסורים, יש לומר) מדי שנה כתוצאה מפלסטיק.

עשרות אלפי בעלי חיים מתים בשנה כתוצאה מזבל פלסטיק / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

בואו לחתוך את כמות הפלסטיק בעולם בהזמנת בר מים תמי4. הקליקו כאן>>>

רוצים עוד? למחצית מאוכלוסיית צבי הים העולמית יש פלסטיק בבטן. 700 סוגים של בעלי חיים ימיים נמצאים בסכנת הכחדה רק בגלל מוצרי פלסטיק שנשטפים או נזרקים לים.

כדאי לדעת שגם הצבאים והיעלים המסתובבים חופשיים בשמורות הטבע בישראל מצליחים לשרבב לא פעם פיסות פלסטיק לפה, אלה יוצרות פקק במערכת העיכול שלהם עד שהם מתים מרעב.

הכימיקלים הרעילים המשתחררים מהפלסטיק שצף במים נספגים ברקמות הדגים ושוכני הים, ושאריות פלסטיק נמצאים בבטנם של 18% מהדגים במי הים התיכון הקרובים לארץ. מאחר ודגי ים הם חלק מהתפריט שלכם בוודאי, הכימיקלים הללו מגיעים גם לקיבה שלכם.

הקנקן יקר יותר ממה שבתוכו

חשבתם פעם איך מייצרים את בקבוק המים שאתם לוגמים? ייצור בקבוק פלסטיק אחד צורך פי שלושה יותר מים מכמות המים שהוא מכיל. כלומר, בקבוק סטנדרטי של ליטר וחצי מבזבז 4.5 ליטר מים.

נתון שכדאי לזכור מפעלי המחזור עצמם מזהמים את הסביבה / צילום: Shutterstock/ א.ס.א.פ קרייטיב

כדי לייצר את כמות בקבוקי הפלסטיק השנתית, התעשייה העולמית משתמשת ב-17 מיליון חביות נפט. 17 מיליון חביות נפט, שיכולות לתדלק כמיליון מכוניות במשך שנה שלמה.

ומה עם הכיס שלכם? מחיר בקבוק מים עולה יותר מפי אלף מאשר אותה כמות מי ברז, כשרק 10% מהעלות מושקעים במים עצמם. את ה-90% הנותרים אתם משלמים על אריזה, הובלה ושיווק. כלומר, אם בקבוק מים עולה חמישה שקלים, אתם משלמים 4.95 שקלים על ייצור הפלסטיק, הסעתו ושיווקו.

לא משנה כמה בקבוקי מים יש במקרר, על פי סקר הגל החדש מחודש מאי 2017, 80% מהמשפחות מעידות שכאשר יש בר מים בבית, כל בני המשפחה שותים יותר מים. וכך כל המשפחה בריאה יותר, חסכנית בכסף ומזהמת פחות. ניצחון בכל החזיתות.

בקבוקים לא נופלים בפח?

אחת הסברות הרווחות בשנים האחרונות היא, שהמחזור עצמו עולה יותר כסף ויותר זיהום מאשר ערכו של המוצר הממוחזר הסופי. במחקר שנערך בוושינגטון נמצא שהמפעל שמייצר הכי הרבה פליטות רעילות באזור הוא מפעל מחזור. השלושה המזהמים ביותר אחריו גם הם מפעלי מחזור אזוריים.

אם הגעתם עד כאן ואתם חושבים מה לעשות, הפתרונות החלופיים שלכם באמת פשוטים: שתו את המים שלכם מהברז ובבקבוק רב-פעמי והרגילו גם את הילדים.

אם אתם לא מחבבים את טעם הצנרת הישנה בבניין, אפשר לרכוש בר מים תמי4 שמעניק למים טעם צלול יותר. דעו שמסנן אחד של מים יכול להחליף 300 בקבוקי מים קטנים. כדור הארץ יודה לכם.

ומילה על מים בבקבוק פלסטיק

בקבוקי פלסטיק, בעיקר כאלה שעמדו בשמש או נעשה בהם שימוש חוזר, משחררים כימיקליים אל תוך המים שהם מכילים, היישר לקיבה שלנו.

בקבוקי פלסטיק מכילים בין השאר חומר הנקרא ביספינול (BPA) הידוע ככזה שעלול לשבש את הפעילות ההורמונלית. זהו חומר שמשתחרר מהפלסטיק באופן הדרגתי, ותהליך זה גובר ככל שהפלסטיק מתחמם או מתיישן.

מלבד הביספינול, ישנם עוד כימיקלים שמרכיבים את הפלסטיק הדק של בקבוקי השתייה והם משתחררים אל המשקה בעיקר בעקבות חימום, שימוש חוזר ובלאי. זו הסיבה העיקרית לכך שכדאי להימנע מלהשאיר בקבוקי מים ברכב. ומאותה סיבה, לא כדאי לקנות בקבוקי מים שהושארו בחוץ, כמו בחלק מהסופרמרקטים ובתחנות הדלק.

הקיץ כל המשפחה שותה יותר מים עם ברי המים תמי4 >>

עוד כתבות

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

עדי, עפרה ועירית שטראוס / צילום: אוסף פרטי

ילדיו של מיכאל שטראוס מוכרים מניות של החברה ב-327 מיליון שקל

שלושת ילדיו של מיכאל שטראוס, עפרה, עדי ועירית, מוכרים כ-4% ממניות שטראוס ● המכירה מגיעה לאחר שביולי אשתקד רכשו השלושה 24% מהקבוצה מילדיה של רעיה שטראוס בן דרור, אחותו של מיכאל

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים תפסה מסמכים של שני עורכי דין וחטפה ביקורת חריפה משופטי העליון

במסגרת חקירה קיבל פקיד שומה חקירות מבימ"ש השלום צו חיפוש במשרד של שני עורכי דין ● השניים טענו כי המסמכים נתפסו ע"י צו של בימ"ש השלום בהליך פלילי, אבל רשות המסים העבירה את ערעורם לביהמ"ש המחוזי בהליכים אזרחיים ● ביהמ"ש העליון פסק כי רשות המסים לא יכולה לזגזג בין הליך פלילי לאזרחי

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

עובדים שהוצאו לחל"ת בענף התיירות עומדים להישאר ללא דמי אבטלה

במשרד האוצר הניחו שאין צורך בקביעת מודל חל"ת ארוך־טווח וסברו כי המלחמה תסתיים לפני שהעובדים ימצו את ימי האבטלה והחופשה שצברו ● כעת, עסקים רבים טרם התאוששו, כשהמצוקה הגדולה היא בענף התיירות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

הכפר פטריצ'ה באיטליה. ראש העיר מנסה למכור בתים באירו / צילום: Shutterstock

באיטליה מנסים למכור בתים באירו אחד. אז למה זה לא עובד?

ראשי עיירות קטנות באיטליה, שהתרוקנו מתושבים בשל מגמת עיור ארוכת־שנים, מציעים בתים למכירה באירו אחד בלבד, כאשר עלות השיפוץ מוטלת על הקונה ● התקשורת האמריקאית רווייה בסיפורים על בתים עתיקים שעברו שיפוץ והפכו לבתי נופש משפחתיים, אך בפועל, עסקי "הבתים באירו" עומדים בפני חסמים רבים