גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברקת כבר נוגעת בכסף הגדול שמציעה אירופה להפועל ב"ש

90 מיליון שקל תקציב העמידה הפועל ב"ש כדי לקחת עוד אליפות, והדוחות מראים שאלונה ברקת כבר הוציאה מכיסה מזמן למעלה מ-110 מיליון שקל על הצעצוע הזה ■ הכסף הגדול שמציעה אופ"א ונמצא ממש מעבר לפינה מכניס מעט היגיון בטירוף

 

הפועל באר-שבע הוכתרה השבוע לאלופה. תחזרו על זה ותגידו את זה שוב לאט. וזה עדיין לא יישמע מוזר. זו כנראה ההצלחה הגדולה של אלונה ברקת. האליפות הזאת כבר נראית טבעית. זה שנתיים שהקבוצה שולטת בכדורגל הישראלי, משחקת קבוע בשלב הבתים של הליגה האירופית ואפילו עושה עונה אירופית מרשימה וארוכה של שבעה חודשים, מיולי עד סוף פברואר - כשהיא עולה לשלב הנוקאאוט מבית שכלל את ספרטה פראג, סאותהמפטון ואינטר. היא זכתה באליפות שלושה מחזורים לסיום העונה עם הפגנת דומיננטיות ועליונות מוחלטת על היריבות שלה.

הצלחה סדרתית בספורט ובכדורגל נותנת תחושה שמישהו הצליח לפצח איזו נוסחה. אבל זה לא עובד ככה. דברים שנראים כנוסחה להצלחה מתבררים בתוך זמן קצר כמיושנים או כלא עובדים. באופן די נחרץ קבענו כאן במשך שלוש שנים רצופות שמיטש גולדהאר ומכבי ת"א פיצחו את הקוד של הכדורגל הישראלי. נוסחה מאוד פשוטה - בעלים זר ששופך כסף עצום, כשהוא מאפשר למנהל מקצועי זר (ג'ורדי קרויף) לנהל את האופרציה. כסף ישראלי וניהול ישראלי נראה מיושן ולא רלוונטי.

עכשיו נראה שבכלל היה למשוואה הזאת מרכיב אחר ומשמעותי יותר ודווקא מקומי - ערן זהבי. ברגע שהוא יצא ממנה, העסק התפרק והכסף שנשפך ונשפך מאיל ההון הקנדי הפסיק לעבוד.

אלונה ברקת החזירה את הכדורגל הביתה ונתנה רוח גבית לבעלים מקומיים שאולי קצת איבדו כיוון מול הכסף של גולדהאר (שחר?): מתברר שאפשר לקחת לא אליפות אחת, אלא שתיים, עם בעלים ישראלי. אפילו עם הרבה פחות כסף. ומתברר שגם עם מאמן שלא קוראים לו ג'ורדי, אוסקר, פאקו או פאולו, אלא בסך הכול ברק (בכר). כשכוכב אחד מצא שהכסף בסין הוא דמיוני וכששחקנים מובילים הסכימו לרדת ולשחק בבאר-שבע - איבד הכסף של גולדהאר באופן סופי את היתרון שלו.

אם כסף קונה הכול הוא צריך גם לקנות את הדבר הבסיסי ביותר: בית. קבוצות ובעלים שמוותרים באופן כל כך מרגיז על הביתיות שלהן ונכנעות לעיריות משלמים מחיר כבד. קודם כול, הקבוצות הללו לא עושות מספיק עבור האוהדים שלהן שמתוזזים מכאן לשם. מישהו רואה מצב שבו קבוצה שמחזיקה מעצמה הולכת לשחק במשך שלוש שנים במגרש אחר, בעיר אחרת, כי משפצים - אפילו לא בונים חדש - את האצטדיון שלה?

בזמן שבאר-שבע קיבלה אצטדיון חדש שהפך למרכיב משמעותי בצבירת הנקודות שלה, הכסף של גולדהאר לא הצליח למנוע ממכבי מלגרור את האוהדים לצאת הרחק מהבית. תוסיפו גם את הפועל ת"א, שבוודאות הייתה משיגה עוד נקודות בבלומפילד ולא הייתה עומדת כעת בפני ירידת ליגה. באר-שבע שיחקה העונה 17 פעמים בבית, ניצחה 15 פעמים ופעמיים סיימה בתיקו (תיקו אחד במחזור האחרון במשחק שלא שינה דבר). מכבי ת"א ששיחקה ב"בית" שלה בנתניה הפסידה בו 12 נקודות (3 תיקו ושני הפסדים).

שתי האליפויות של אלונה ברקת ניפצו עוד תיאוריה גולדהארית: מתברר שאפשר לקנות אליפות עם תקציב שנתי נמוך מ-100 מיליון שקל; השנה זה נגמר עם כ-90 מיליון שקל, בשנה שעברה עם 50 מיליון. אינספור מחקרים פרסמנו מעל דפים אלו בעבר על הכדורגל האירופי שמוכיחים את הקשר הברור בין שכר שחקנים לבין זכייה באליפות. באר-שבע העמידה רק את התקציב השלישי בגובהו העונה ובעונה שעברה - אחרי מכבי ת"א ומכבי חיפה - וזה בכל זאת הספיק.

היו אליפויות בשנים האחרונות עם קבוצות שעשו את זה עם פחות כסף, לא עם התקציב הגבוה ביותר - קרית שמונה (2012), מכבי חיפה (2011), הפועל ת"א (2010). אבל זה לא הפך לסדרתי, נראה יותר כהתחברות זמנית, והספיק לעונה אחת בלבד.

אלונה ברקת לא תשאל עכשיו אם זה שווה לה. אחרי אליפות לא עושים חשבון לכסף. אולי מיטש גולדהאר מתחיל לשאול אם זה שווה לו. אבל גם ברקת מתחילה להיות בחבורה מצומצמת של בעלים שהוציאו במצטבר סכומי עתק על התחביב הזה שהולך ונהיה יקר עם הרצון להגיע להישגים ואחר כך עוד יותר עם הרצון לשמר את ההצלחה.

הסיכומים של העונה הזאת עדיין לא נעשו, אבל אפשר לדעת כמה עבדה ברקת קשה כדי להשיג את האליפויות הללו: לפי דוחות רשם העמותות שהגישה החברה "א.א החברה לקידום הספורט באר-שבע בע"מ" את שנת 2015 סיימה הקבוצה בהפסד של 20.59 מיליון שקל. 2014 הסתיימה בהפסד של 15 מיליון שקל. מאחר שהרשות לבקרה תקציבית לא מאפשרת באופן עקרוני להישאר בגירעון בתום עונה - בעל הבית הוא זה שמכסה את ההפסדים מכיסו הפרטי. נכון לסוף 2015 רשומים על החברה שטרי הון בהיקף של 111 מיליון שקל - המשקפים את הפסדי החברה המצטברים שרושם בעל המניות (אלונה ברקת) כדי שיום אחד כשהקבוצה תהפוך לרווחית יוכל גם למשוך כספים החוצה.

עד כמה רחוק היום שבו תוכל הבעלים של באר-שבע לראות את הבייבי הזה ככזה שמשתלם כלכלית או לפחות מסיים עונה בברייק איבן? עד כמה שזה נשמע מפתיע - זה נמצא ממש מעבר לפינה. קודם כול כי למעט חריג אחד ומאוד יוצא דופן (ארקדי גאידמק) ההשתוללויות הגדולות ביותר בכדורגל הישראלי התנפחו עד היום לתקציבים של כ-100 מיליון שקל, פלוס כמה שקלים לכאן או לכאן. קשה מבחינה הגיונית, לבעלים עם כוונה להחזיק מעמד לטווח ארוך, להצדיק עם עונות של 150 מיליון שקל. אף אחד לא ילך לשם. אין צורך. מצד שני, הכספים שהכדורגל מציע עבור הצלחות הולכים וגדלים ומפתים להגדיל את ההשקעה: הסכם השידורים החדש בליגת העל (126 מיליון שקל לעונה) מבטיח לקבוצות היום יותר כסף, או לפחות מונע את הירידה הדרסטית בעקבות הנפילה בכספי השיווק; הכספים שמחלקת אופ"א עבור השתתפות במפעלים האירופים הולכים וצומחים לממדים שמאפשרים למצוא היגיון בשיגעון - השנה תקבל באר-שבע מאופ"א עבור ההופעה האירופית שלה 7.61 מיליון אירו (3 מיליון אירו "מענק תנחומים" עבור הפסד בפלייאוף הכניסה לליגת האלופות; 250 אלף אירו "מענק תנחומים 2" עבור אלופה שלא הצליחה להעפיל לליגת האלופות; 2.6 מיליון אירו המובטחים לכל קבוצה שנכנסת לשלב הבתים של הליגה האירופית; 720 אלף אירו עבור שני הניצחונות שהשיגה; 240 אלף אירו עבור שתי תוצאות התיקו; מענק 300 אלף אירו על המקום השני שסיימה בו; ו-500 אלף אירו על העפלה לשלב 32 האחרונות), לזה יצטרפו על פי הערכות עוד לפחות 600 אלף אירו ממענקי טלוויזיה.

הנפילה של שער האירו אמנם תשחק תפקיד, אבל עדיין - עם הכנסות ממכירת כרטיסים לאירופה, ברקת תמזער נזקים עם הכנסה של כ-35 מיליון שקל מאירופה.

המעגל המכושף הזה של אופ"א ימנע מבעלים לרדת מהעגלה, רק מהמחשבה מה הם עתידים להפסיד: משנת 2018 יעלו, שוב, דרמטית הכספים העצומים שגם ככה מחולקים למשתתפות ליגת האלופות והליגה האירופית. וגם השוק הישראלי יצטרף לחגיגה בזכות הסכמי השידור החדשים שנחתמו עם ערוץ הספורט ויבטיחו לנציגות הישראליות כסף גדול גם מנתח הטלוויזיה (Market Pool).

הבעיה מבחינת ברקת ובאר-שבע היא העתיד הקרוב, כאמור. ב-65 השנים האחרונות רק שתי קבוצות הצליחו לזכות ב-3 אליפויות רצופות (במכבי חיפה 2004-2006, מכבי ת"א 2013-2015). מה שעבד כל כך טוב, מפסיק לעבוד.

הפועל בש

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות