גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברקת כבר נוגעת בכסף הגדול שמציעה אירופה להפועל ב"ש

90 מיליון שקל תקציב העמידה הפועל ב"ש כדי לקחת עוד אליפות, והדוחות מראים שאלונה ברקת כבר הוציאה מכיסה מזמן למעלה מ-110 מיליון שקל על הצעצוע הזה ■ הכסף הגדול שמציעה אופ"א ונמצא ממש מעבר לפינה מכניס מעט היגיון בטירוף

 

הפועל באר-שבע הוכתרה השבוע לאלופה. תחזרו על זה ותגידו את זה שוב לאט. וזה עדיין לא יישמע מוזר. זו כנראה ההצלחה הגדולה של אלונה ברקת. האליפות הזאת כבר נראית טבעית. זה שנתיים שהקבוצה שולטת בכדורגל הישראלי, משחקת קבוע בשלב הבתים של הליגה האירופית ואפילו עושה עונה אירופית מרשימה וארוכה של שבעה חודשים, מיולי עד סוף פברואר - כשהיא עולה לשלב הנוקאאוט מבית שכלל את ספרטה פראג, סאותהמפטון ואינטר. היא זכתה באליפות שלושה מחזורים לסיום העונה עם הפגנת דומיננטיות ועליונות מוחלטת על היריבות שלה.

הצלחה סדרתית בספורט ובכדורגל נותנת תחושה שמישהו הצליח לפצח איזו נוסחה. אבל זה לא עובד ככה. דברים שנראים כנוסחה להצלחה מתבררים בתוך זמן קצר כמיושנים או כלא עובדים. באופן די נחרץ קבענו כאן במשך שלוש שנים רצופות שמיטש גולדהאר ומכבי ת"א פיצחו את הקוד של הכדורגל הישראלי. נוסחה מאוד פשוטה - בעלים זר ששופך כסף עצום, כשהוא מאפשר למנהל מקצועי זר (ג'ורדי קרויף) לנהל את האופרציה. כסף ישראלי וניהול ישראלי נראה מיושן ולא רלוונטי.

עכשיו נראה שבכלל היה למשוואה הזאת מרכיב אחר ומשמעותי יותר ודווקא מקומי - ערן זהבי. ברגע שהוא יצא ממנה, העסק התפרק והכסף שנשפך ונשפך מאיל ההון הקנדי הפסיק לעבוד.

אלונה ברקת החזירה את הכדורגל הביתה ונתנה רוח גבית לבעלים מקומיים שאולי קצת איבדו כיוון מול הכסף של גולדהאר (שחר?): מתברר שאפשר לקחת לא אליפות אחת, אלא שתיים, עם בעלים ישראלי. אפילו עם הרבה פחות כסף. ומתברר שגם עם מאמן שלא קוראים לו ג'ורדי, אוסקר, פאקו או פאולו, אלא בסך הכול ברק (בכר). כשכוכב אחד מצא שהכסף בסין הוא דמיוני וכששחקנים מובילים הסכימו לרדת ולשחק בבאר-שבע - איבד הכסף של גולדהאר באופן סופי את היתרון שלו.

אם כסף קונה הכול הוא צריך גם לקנות את הדבר הבסיסי ביותר: בית. קבוצות ובעלים שמוותרים באופן כל כך מרגיז על הביתיות שלהן ונכנעות לעיריות משלמים מחיר כבד. קודם כול, הקבוצות הללו לא עושות מספיק עבור האוהדים שלהן שמתוזזים מכאן לשם. מישהו רואה מצב שבו קבוצה שמחזיקה מעצמה הולכת לשחק במשך שלוש שנים במגרש אחר, בעיר אחרת, כי משפצים - אפילו לא בונים חדש - את האצטדיון שלה?

בזמן שבאר-שבע קיבלה אצטדיון חדש שהפך למרכיב משמעותי בצבירת הנקודות שלה, הכסף של גולדהאר לא הצליח למנוע ממכבי מלגרור את האוהדים לצאת הרחק מהבית. תוסיפו גם את הפועל ת"א, שבוודאות הייתה משיגה עוד נקודות בבלומפילד ולא הייתה עומדת כעת בפני ירידת ליגה. באר-שבע שיחקה העונה 17 פעמים בבית, ניצחה 15 פעמים ופעמיים סיימה בתיקו (תיקו אחד במחזור האחרון במשחק שלא שינה דבר). מכבי ת"א ששיחקה ב"בית" שלה בנתניה הפסידה בו 12 נקודות (3 תיקו ושני הפסדים).

שתי האליפויות של אלונה ברקת ניפצו עוד תיאוריה גולדהארית: מתברר שאפשר לקנות אליפות עם תקציב שנתי נמוך מ-100 מיליון שקל; השנה זה נגמר עם כ-90 מיליון שקל, בשנה שעברה עם 50 מיליון. אינספור מחקרים פרסמנו מעל דפים אלו בעבר על הכדורגל האירופי שמוכיחים את הקשר הברור בין שכר שחקנים לבין זכייה באליפות. באר-שבע העמידה רק את התקציב השלישי בגובהו העונה ובעונה שעברה - אחרי מכבי ת"א ומכבי חיפה - וזה בכל זאת הספיק.

היו אליפויות בשנים האחרונות עם קבוצות שעשו את זה עם פחות כסף, לא עם התקציב הגבוה ביותר - קרית שמונה (2012), מכבי חיפה (2011), הפועל ת"א (2010). אבל זה לא הפך לסדרתי, נראה יותר כהתחברות זמנית, והספיק לעונה אחת בלבד.

אלונה ברקת לא תשאל עכשיו אם זה שווה לה. אחרי אליפות לא עושים חשבון לכסף. אולי מיטש גולדהאר מתחיל לשאול אם זה שווה לו. אבל גם ברקת מתחילה להיות בחבורה מצומצמת של בעלים שהוציאו במצטבר סכומי עתק על התחביב הזה שהולך ונהיה יקר עם הרצון להגיע להישגים ואחר כך עוד יותר עם הרצון לשמר את ההצלחה.

הסיכומים של העונה הזאת עדיין לא נעשו, אבל אפשר לדעת כמה עבדה ברקת קשה כדי להשיג את האליפויות הללו: לפי דוחות רשם העמותות שהגישה החברה "א.א החברה לקידום הספורט באר-שבע בע"מ" את שנת 2015 סיימה הקבוצה בהפסד של 20.59 מיליון שקל. 2014 הסתיימה בהפסד של 15 מיליון שקל. מאחר שהרשות לבקרה תקציבית לא מאפשרת באופן עקרוני להישאר בגירעון בתום עונה - בעל הבית הוא זה שמכסה את ההפסדים מכיסו הפרטי. נכון לסוף 2015 רשומים על החברה שטרי הון בהיקף של 111 מיליון שקל - המשקפים את הפסדי החברה המצטברים שרושם בעל המניות (אלונה ברקת) כדי שיום אחד כשהקבוצה תהפוך לרווחית יוכל גם למשוך כספים החוצה.

עד כמה רחוק היום שבו תוכל הבעלים של באר-שבע לראות את הבייבי הזה ככזה שמשתלם כלכלית או לפחות מסיים עונה בברייק איבן? עד כמה שזה נשמע מפתיע - זה נמצא ממש מעבר לפינה. קודם כול כי למעט חריג אחד ומאוד יוצא דופן (ארקדי גאידמק) ההשתוללויות הגדולות ביותר בכדורגל הישראלי התנפחו עד היום לתקציבים של כ-100 מיליון שקל, פלוס כמה שקלים לכאן או לכאן. קשה מבחינה הגיונית, לבעלים עם כוונה להחזיק מעמד לטווח ארוך, להצדיק עם עונות של 150 מיליון שקל. אף אחד לא ילך לשם. אין צורך. מצד שני, הכספים שהכדורגל מציע עבור הצלחות הולכים וגדלים ומפתים להגדיל את ההשקעה: הסכם השידורים החדש בליגת העל (126 מיליון שקל לעונה) מבטיח לקבוצות היום יותר כסף, או לפחות מונע את הירידה הדרסטית בעקבות הנפילה בכספי השיווק; הכספים שמחלקת אופ"א עבור השתתפות במפעלים האירופים הולכים וצומחים לממדים שמאפשרים למצוא היגיון בשיגעון - השנה תקבל באר-שבע מאופ"א עבור ההופעה האירופית שלה 7.61 מיליון אירו (3 מיליון אירו "מענק תנחומים" עבור הפסד בפלייאוף הכניסה לליגת האלופות; 250 אלף אירו "מענק תנחומים 2" עבור אלופה שלא הצליחה להעפיל לליגת האלופות; 2.6 מיליון אירו המובטחים לכל קבוצה שנכנסת לשלב הבתים של הליגה האירופית; 720 אלף אירו עבור שני הניצחונות שהשיגה; 240 אלף אירו עבור שתי תוצאות התיקו; מענק 300 אלף אירו על המקום השני שסיימה בו; ו-500 אלף אירו על העפלה לשלב 32 האחרונות), לזה יצטרפו על פי הערכות עוד לפחות 600 אלף אירו ממענקי טלוויזיה.

הנפילה של שער האירו אמנם תשחק תפקיד, אבל עדיין - עם הכנסות ממכירת כרטיסים לאירופה, ברקת תמזער נזקים עם הכנסה של כ-35 מיליון שקל מאירופה.

המעגל המכושף הזה של אופ"א ימנע מבעלים לרדת מהעגלה, רק מהמחשבה מה הם עתידים להפסיד: משנת 2018 יעלו, שוב, דרמטית הכספים העצומים שגם ככה מחולקים למשתתפות ליגת האלופות והליגה האירופית. וגם השוק הישראלי יצטרף לחגיגה בזכות הסכמי השידור החדשים שנחתמו עם ערוץ הספורט ויבטיחו לנציגות הישראליות כסף גדול גם מנתח הטלוויזיה (Market Pool).

הבעיה מבחינת ברקת ובאר-שבע היא העתיד הקרוב, כאמור. ב-65 השנים האחרונות רק שתי קבוצות הצליחו לזכות ב-3 אליפויות רצופות (במכבי חיפה 2004-2006, מכבי ת"א 2013-2015). מה שעבד כל כך טוב, מפסיק לעבוד.

הפועל בש

עוד כתבות

כותרות העיתונים בעולם

העסקה הסודית של איראן ורוסיה: טילים נגד מטוסים ב-500 מיליון דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן תרכוש מערכות מתקדמות מרוסיה כדי לשקם את יכולות ההגנה האווירית שלה, מנהיג המעצמה העולמית שיבוא לבקר בישראל בשיא המתיחות מול איראן, ופרו-פלסטינים בגרמניה מתכננים להפגין ליד מחנה ריכוז • כותרות העיתונים בעולם 

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה; המשקיעים מתמחרים את הותרת הריבית ללא שינוי

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ● ירידות בחוזים בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● האם בנק ישראל יוריד היום את הריבית? הכלכלנים חלוקים ● האיום החדש של אנבידיה על אינטל ● מהן מניות HALO ולמה הן הפכו לטרנד בוול סטריט ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

כותרות העיתונים בעולם

תרחיש האימה של טראמפ: התגובה האיראנית שעוצרת מלחמה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: תקיפה באיראן לא תהיה קלה לביצוע כמו המבצע האמריקאי בונצאולה, השאלות הפתוחות שנשארו לטראמפ, ואיך עשויה להיראות המלחמה מול איראן? • כותרות העיתונים בעולם

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד היום את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר היום ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

לאחר נפילת המניה: בנק ההשקעות שחותך את מחיר היעד של מאנדיי ב-70%

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

סאלח דבאח / צילום: שלומי יוסף

"עד עכשיו נלחמנו על הבית. הגיע הזמן לדבאח מעבר לים"

המלחמה שרוקנה את הצפון והקשתה על העובדים להישאר, הסערה ברשת שהביאה אותו לבית המשפט, הקושי להתפתח בנדל"ן אל מול המתחרות והתוכניות להתרחב למדינות המפרץ ● סאלח דבאח, מנכ"ל רשת הקמעונאות המשפחתית שמגלגלת יותר ממיליארד שקל בשנה, בראיון מיוחד

שדות סולאריים של דוראל בארה''ב / צילום: באדיבות דוראל

מניות האנרגיה הלוהטות של ת"א קפצו פי 3 בזכות הימור על השוק האמריקאי

חברות האנרגיה אנלייט, או.פי.סי ודוראל הוסיפו בשנה האחרונה מאות אחוזים לשוויין, על רקע פעילותן המתרחבת בארה"ב ● השלוש הפכו לחביבות המשקיעים בזכות רוח גבית לה הן זוכות מהביקוש האדיר לחשמל בארה"ב, בעיקר עבור חוות שרתים למהפכת ה–AI

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

הכנסות של כ-1.5 מיליארד שקל: שנה להשקה, ביג גלילות מציג נתונים מעורבים

מתחם הענק של רשת המרכזים המסחריים עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● "כשלשוכר אין סיכון, המשחק משתנה"

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"