גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

GETT ומוניות הדר זכו: יציעו מוניות מנתב"ג ב-31% הנחה

אפליקציית המוניות GETT (גט טקסי לשעבר) ומוניות הדר זכו בהצעה משותפת במכרז המוניות מנתב"ג, ובכך מסתיימת הבלעדיות של מוניות הדר בפעילותה בשדה התעופה ■ צפו במחירי GETT לפני ואחרי ההנחה

מוניות / צילום: תמר מצפי
מוניות / צילום: תמר מצפי

זמן לתחרות: אפליקציית המוניות GETT (גט טקסי לשעבר) ומוניות הדר זכו בהצעה משותפת במכרז המוניות מנתב"ג. בכך מסתיימת הבלעדיות של מוניות הדר בפעילותה בשדה התעופה. תנועת המוניות היוצאות מנתב"ג בשנה מסתכמת בכ-1,100,0000 נסיעות.

המשמעות: החל מ-30/5/17 נוסעים שנוחתים בנתב"ג מטיסה יוכלו להזמין מונית באפליקציית גט טקסי מהשדה, ולא יחויבו להזמין את המונית לפני ההמראה, כפי שחויבו עד כה בשל המגבלה של המונופול בנתב"ג.

הצעת מוניות הדר ו-Gett עמדה על הנחה של כ-31% מתעריף דמי הנסיעה לצרכן (הקבועים בצו פיקוח על מחירי מצרכים ושירותים שקובע משרד התחבורה) - גם כשמדובר בנסיעה הפועלת באמצעות מונה או בנסיעת ספיישל שהמחיר שלה קבוע במחירון. החברות יחויבו לפרסם את המחירים הנמוכים מהמחירון שכעת מהווה את צו הפיקוח.

המשמעות היא שהנוסעים יוכלו להזמין לעצמם מונית באמצעות אפליקציית GETT או דרך תחנת המוניות המסורתית (הדר), שיתנו שירות זמין במקום. עוד יצוין כי במסגרת המכרז החדש יוכלו כלל נהגי המוניות לאסוף נוסעים מנתב"ג לכל חלקי הארץ - מה שכיום מתנהל בדרכים עקלקלות, היות וקיימת בלעדיות למוניות הדר ביציאה מנתב"ג.

עז כה עבור הבלעדיות הזו שילמה הדר לנתב"ג סכום של 6 מיליון שקל בשנה. הסכום הזה פורק, וכעת כל נהג מונית ישלם כ-5 שקלים דמי יציאה מנתב"ג - רק כאשר במונית ישובים נוסעים. את הסכום זה, כך לפי תנאי המכרז, אסור לגלגל למחיר הנסיעה שמשלם הצרכן.

ברשות שדות התעופה מדגישים כי כל הנושאים הללו ייאכפו בקפידה. המכרז תקף עד לסוף שנת 2021, עם אופציה להארכה לתקופה של 36 חודשים. 

העבר:מחירי גט לאחר הנחה

מארק און, מנכ"ל Gett, מגדיר את המודל לפיו זכתה החברה ככזה ש"פותח את שערי נתב"ג לכל נהג שנכנס לשדה". לדבריו, "כיום כ-18.5 אלף נהגי מוניות פוקדים את השדה בחודש - הם מגיעים מלאים לשדה, ורק 5% חוזרים עם נוסעים. מרגע שיתאפשר לכל נהג להיכנס עם נוסעים ולצאת מלא, נוכל להתאזן. כולל ההנחה שנספק (31% מהמחירון), זה משתלם, משום שכיום זה או לא להרוויח כלום על הנסיעה חזרה ולהפסיד את ההוצאות - או להרוויח פחות, כשאני מדגיש כי ההנחה תינתן על מחירי הנסיעה בלבד, ועדיין לפי המחירון הנהגים רשאים לגבות תוספת, למשל עבור מזוודה או נוסע שלישי".

לדברי און, גם לאחר תחשיב של 1.5 מיליון שקל בחודש כעלויות תפעול שתשלם החברה לרשות שדות התעופה (עבור מבנים, כוח-אדם ופיקוח), המכרז משתלם. "כוכב הצפון שלנו הוא ליצור מצב שבו תמיד יהיו נוסעים בתוך מונית, ובכך לאפשר לנהג למקסם את רווחיו".

למעשה, תמונת המצב שמצג און דומה לזו שמציגה מוניות הדר, באמצעות מחירון מוזל שהיא מציעה מזה שנים לנוסעים שמזמינים מונית דרך התחנה בנסיעה לשדה התעופה - תעריפון מוזל שבאמצעותו החברה תרוויח, במקום שמוניות הדר תחזורנה ריקות לשדה התעופה אחרי הורדת הנוסעים ביעד.

און מחמיא לרש"ת, "שאימצו כאן שיטה חדשנית עם מודל שלא קיים בעולם, תוך הנחה שהשוק מתקדם, ושצריך לעשות את ההתאמות הנדרשות. מודל שמאפשר למפעיל להשתמש בדאטה שלו כדי לאזן בין ביקוש להיצע. כל אופי העבודה בשדה ישתנה ממצב שבו מול 50 נהגים יהיו כ-150 עד 200 נהגים בזמן נתון. כבר ידוע שאופן העבודה בתחנה המסורתית לפיו הנהגים ממתינים בתור לנסיעה אינו יעיל. בענף המוניות המוטו הוא שהנהג צריך להיות בתנועה ושיהיה מלא כל הזמן. כיום אנחנו עומדים על יעילות ב-75% מהנסיעות, וזה נתון מדהים".

8,000 נהגים רשומים היום ב-Gett, והם פרוסים בכל הארץ. מודל התשלום לחברה מתבסס על תשלום חודשי קבוע (של 500 שקל או של 900 שקל) של הנהג לחברה. 

תחנת המוניות הדר-לוד נוסדה בשנת 1948, והיא מהתחנות הגדולות והוותיקות בישראל. כיום מעסיקה החברה יותר מ-600 נהגי מוניות. במכרז המוניות בנתב"ג זכתה הדר בשנת 2012 לתקופה של 5 שנים.

מנכ"ל תחנת המוניות הדר-לוד, מנחם בר-חיים, מסר: "כפי שעשתה מקום המדינה ועד היום, תחנת הדר-לוד תמשיך לספק שירות מקצועי, אמין, יעיל ומודרני למיליוני הנוסעים הישראלים והזרים בנמל התעופה בן-גוריון. אנו מברכים על שיתוף-הפעולה עם חברת Gett ומשוכנעים שיחד נוכל להמשיך ולספק לנוסעים שירות ברמה הגבוהה ביותר, לצד שמירה על תנאי ההעסקה והפרנסה של הנהגים". 

כיום משלמת הדר 530 אלף שקל בחודש, בנוסף לדמי נסיעה של 5 שקלים מכל נהג. על זה יש להוסיף עלויות תפעול של 1.5 מיליון שקל בחודש (בגין זה כל נהג משלם להדר כ-3,000 שקל בשנה). מכאן שמדי שנה קיבלה רש"ת כ-6.5 מיליון שקל ועוד כ-5.5 מיליון שקל - 5 שקלים עבור כל נסיעה (לפי תחשיב של 1.1 מיליון נסיעות בשנה) - סך של 12 מיליון שקל. 

רש"ת אמנם לא תקבל עוד דמי זיכיון, אבל דמי היציאה שהנהגים ישלמו אחרי המכרז עומדים על כ-6 שקלים, כך שמכל מונית תקבל רש"ת 11 שקל, כשהעלויות התפעוליות החודשיות יישארו על המפעיל (Gett). לפיכך ההכנסות של רשות שדות התעופה, לפי תחשיב של גידול בהיקף הנסיעות, יחצה את גבול ה-12 מיליון שקל שמרוויחה הרשות (מבלי להכניס את הוצאות התפעול שצפויות אף לגדול עם היקף הנהגים). 

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר