גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקיבוץ, בית הכנסת והעצה של השופט הקיבוצניק רון שפירא

השופט רון שפירא דחה עתירה של חברי ההרחבה בקיבוץ אילון לחייב את הקיבוץ להקים בית כנסת

השופט רון שפירא / צילום: מיכה ברקמן
השופט רון שפירא / צילום: מיכה ברקמן

סגן נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, השופט ד"ר רון שפירא, הוא בן קיבוץ דגניה א' שבעמק הירדן, הקיבוץ הראשון שנוסד בארץ ושהיה אב-טיפוס לדגם ההתיישבות השיתופי הייחודי לישראל.

מים רבים זרמו בירדן מאז ששפירא עזב את הקיבוץ בצעירותו. התנועה הקיבוצית שינתה מאז את פניה. הקיבוצים גדלו והתרחבו, הם עברו תהליכי הפרטה וקלטו לתוכם אוכלוסיות מגוונות. השינוי הדמוגרפי והחברתי הביא עמו לתחייה מחודשת בתנועה הקיבוצית, אך הוא מוליד לעתים גם קונפליקטים שחלקם על רקע אידאולוגי או על דרך חיים.

קונפליקט כזה התגלע לאחרונה בקיבוץ אילון שבגליל המערבי. בעתירה שהגיעה לשולחנו של השופט שפירא, ביקשו כמה מתושבי ההרחבה של קיבוץ אילון, שהוקם על-ידי חברי השומר הצעיר, לחייב את הקיבוץ, את המועצה האזורית מטה אשר ואת מינהל מקרקעי ישראל, להקצות קרקע להקמת בית כנסת בתחומי ההרחבה של קיבוץ אילון. העתירה הוגשה לאחר שאסיפת חברי הקיבוץ דחתה את הבקשה להקים בית כנסת ביישוב, שרבים מתושבי ההרחבה היו שותפים לה.

בשבוע שעבר דחה השופט שפירא את העתירה על הסף מחמת כשלים פרוצדורליים באופן הגשתה, ומשום שהיא הוגשה, לדבריו, על-ידי העותרים בניגוד לכל כללי סדרי הדין ותוך צירוף משיבים לעתירה, שכלל אינם נדרשים לבירור המחלוקת.

עם זאת, טרם שחתם את פסק דינו, והגם שדחה את העתירה להקמת בית כנסת באילון, המליץ השופט שפירא לצדדים לחזור להידבר ביניהם והזכיר להם את "ערך הקולקטיביות הרעיונית אותו הגדיר מנהיגה ההיסטורי של תנועת השומר הצעיר (והקיבוץ הארצי) מאיר יערי ז"ל (שכונה האדמו"ר מרחביה)".

לדברי השופט, "ב-3 רכיבים מרכזיים הגדיר יערי (את ערך הקולקטיביות - ח' מ') חירות בוויכוח, חתירה לסיכום משותף וסולידריות בביצוע". שפירא המשיך וכתב לתושבי קיבוץ אילון הנצים: "קיום הדיון והוויכוח בפתיחות, ניסיון להגיע לסיכום משותף ובהמשך סולידריות בביצוע ההסכמות הוא ערך הנכון גם להיום, ייטיב עם כולם, גם אם העתירה נדחית".

השופט הקיבוצניק לשעבר לא הסתפק בציטוט מהערכים שלהם הטיף "האדמו"ר ממרחביה", ועשה בפסק דינו שימוש גם בערכים של תורת ומסורת ישראל, "המעלים על נס את הפשרה והבאת שלום בין אדם לחברו מחוץ לכותלי בית המשפט, שהם נכונים גם כעת, לאחר שהעתירה נדחתה".

השופט שפירא הוסיף וכתב כי "בהקשר זה אין לי אלא להציע לכל הצדדים לחזור לשולחן ההידברות בין כל חברי ותושבי הקיבוץ ולנסות לגבש פתרון מוסכם, הכול בהתאם ובכפוף לתקנות האגודה השיתופית בו חברים העותרים ויתר תושבי הקיבוץ". זאת, לדברי השופט שפירא, "תוך הבנה שכולם ממשיכים וימשיכו לחיות במשותף באותו היישוב מתוך בחירה חופשית ועל בסיס הסכמות משותפות, שבסיסן בתקנון האגודה השיתופית, והיתרה בהסכמות המתחייבות מקיומו של יישוב המהווה, מעבר למסגרת המשפטית, גם רקמה אנושית עדינה, שכל קרע יכול להזיק בסופו של דבר למסגרת כולה".

בשם חופש הפולחן

אילון הוא קיבוץ בגליל המערבי. הוא ממקום על כביש הצפון במורדות הגליל המערבי בין הנחלים בצת וכזיב. נוף מרהיב נשקף ממנו. האזור מאופיין בחורש ים-תיכוני של אלון מצוי ואלה הארצישראלית וקרקע אדומה מסוג טרה רוסה. באזור היישוב יש שרידים רבים של חקלאות קדומה וכמה אתרים ארכאולוגיים שביניהם אתרים פרה-היסטוריים ואתרים מאוחרים עד ימינו.

העלייה לקרקע של הקיבוץ נעשתה בשנת 1938, במסגרת חומה ומגדל. מייסדי הקיבוץ היו חברי גרעין ארצישראלי ב' של השומר הצעיר וגרעין הכשרה של עולים מפולין. הקיבוץ הוא מזרם הקיבוץ הארצי.

בתחילת שנות האלפיים עבר הקיבוץ תהליך הפרטה, שבמסגרתו עצר הקיבוץ קבלת חברים חדשים, אך הציע הצטרפות לקהילה על-ידי קניית בית בשכונת ההרחבה. הקהילה החדשה, הכוללת את חברי הקיבוץ הישן ואת רוכשי הדירות בהרחבה, נקראת "חורש אילון".

כמה מתושבי ההרחבה של אילון, ובראשם אילן זמיר, עתרו לבית המשפט המחוזי בחיפה בתחילת השנה, בבקשה לחייב את הקיבוץ, המועצה והמינהל, להקצות קרקע ביישוב לצורך הקמת בית כנסת. העתירה הוגשה בנוסף נגד משרד הפנים חיפה והוועדה המקומית לתכנון של המועצה. באמצעות עו"ד שלומי נעמן, טענו העותרים כי הזכות שלהם לחופש פולחן ורצונם להתפלל בבית כנסת צריכים להביא לחיוב הקיבוץ בהקמת בית כנסת בשטח ההרחבה.

המשיבים לעתירה, ובהם הקיבוץ, התנגדו לעתירה. באמצעות עורכי הדין יואב שימשי ויואב בכמן ממשרד שלמה כהן ושות', ציין הקיבוץ כי תקנון האגודה השיתופית - המהווה חוזה בין הקיבוץ לחבריו - קובע כי "מדובר ביישוב כפרי קהילתי המקיים ומבטיח לקיים בפרהסיה אורח חיים חילוני וחופשי כאחד".

הסתרת מידע מבית המשפט

השופט שפירא דחה את העתירה להקמת בית כנסת ללא שהוא נדרש להיכנס למכלול הטענות שהועלו בפניו, שעניינן לכאורה בסוגיות חוקתיות של הזכות לקיים פולחן דתי או בטיב מערכות היחסים בין תושבי שכונות ההרחבה לבין תושבי הקיבוץ.

השופט הבהיר כי טעמי דחיית העתירה הם באי-קיום סדרי הדין המינהליים על-ידי העותרים, בהם: אי-צירוף משיבים נדרשים, צירוף צדדים שאינם נדרשים לעניין, אי-מיצוי הליכים מינהליים, קיומו של סעד חלופי, היעדר סמכות עניינית ואי-גילוי פרטים מלאים כמתחייב מהליך מינהלי.

בין היתר כתב השופט כי העותרים הגישו את עתירתם, כאשר במקור לא צירפו את קיבוץ אילון כמשיב לעתירה, ורק בהמשך, בהתאם להחלטת בית המשפט, צורף הקיבוץ כמשיב. "הקיבוץ היה צריך להיות מראשיתו של הליך במסלול הנכון, מאחר שהעותרים מבקשים למעשה לגרום לכך שייעוד של חלקת קרקע מקרקעות המוחכרות לקיבוץ יוסב לצורך בניית בית כנסת", קבע בית המשפט.

השופט ציין בנוסף כי לפי תקנות האגודה, יישוב סכסוכים בין הקיבוץ לבין חבריו צריך להיעשות במנגנון של גישור, ובהמשך פנייה להליך של בוררות בפני רשם האגודות השיתופיות. "במקרה שבפניי קדמה לעתירה החלטה של אסיפת חברי האגודה, בהם גם רבים מתושבי ההרחבה, שדחתה את בקשת העותרים להקים בית כנסת בתחומי שכונת ההרחבה", ציין השופט.

השופט הוסיף על כל אלה כי מהטענות שהועלו בפניו עולה כי הקיבוץ הציע לעותרים פתרון למצוקתם בדרך של הסדרת מקום לתפילה בתחומי היישוב במבנה שבבית הספר. "בא-כוחו העותרים אישר זאת בפניי, אלא שלטענתו מדובר במבנה שאינו ייעודי לצורך שימוש כבית כנסת. לטענתו, אותו מבנה מרוחק כקילומטר אחד משכונת ההרחבה, ובמעלה הגבעה עליו בנוי הקיבוץ", ציין השופט ונזף בעותרים על כך שלא סיפרו לו על הפתרון המדובר שהציע הקיבוץ.

"אי-גילוי הפרטים המלאים מהווה עילת לדחיית העתירה על הסף. עותר חייב לבוא בפני בית המשפט בידיים נקיות ולגלות את כל הפרטים הנדרשים לעניין. הלכה היא כי אי-גילוי מלא מהווה, לכשעצמו, עילה לדחיית העתירה על הסף", נפסק.

לאור תוצאת פסק הדין חייב השופט שפירא את העותרים לשאת בהוצאות המשפט של הקיבוץ ושל שאר המשיבים לעתירה, בסך כולל של 12 אלף שקל. 

הסכסוך של השופט שפירא עם קיבוצו הסתיים בפשרה

סגן נשיא בית המשפט המחוזי בחיפה, ד"ר רון שפירא, שדחה את העתירה להקמת בית כנסת בקיבוץ אילון, הוא שופט ותיק ומוערך, שעיקר התמחותו היא בתחום הפלילי. נוסף על עבודתו כשופט, שפירא הוא גם מרצה מבוקש באוניברסיטת חיפה בפקולטה למשפטים ובמכללה לביטחון לאומי. שפירא היה ברשימת המועמדים לבית המשפט העליון.

השופט שפירא הוא אחד מבניו המוצלחים של קיבוץ דגניה א' - הקיבוץ הראשון שנוסד בארץ. את הקיבוץ הוא עזב אחרי השירות הצבאי, אולם הוריו המשיכו להתגורר בו לאורך עשרות בשנים.

בשנת 2013, כפי שנחשף אז ב"גלובס", הגיש השופט שפירא תביעה לבית המשפט המחוזי בנצרת, שבה הוא העלה טענות קשות ביותר נגד הקיבוץ שבו גדל. שפירא טען כי הקיבוץ - שעבר תהליך של הפרטה ושל שיוך הדירות לחבריו - נישל את אמו, שנמצאה באותה תקופה בבית אבות סיעודי, ואת משפחתו מזכויותיהם בדירה שבה התגוררו הוריו.

שפירא ביקש כי מבית המשפט לקבוע כי הדירה שבה התגוררה אמו שייכת לו ולמשפחתו, ולא לחברת הקיבוץ שהתגוררה בה.

שפירא טען בתביעתו כי באוקטובר 2012 קיבל קיבוץ דגניה החלטה פורמלית בדבר הקצאת דירות לחברים, שהתייחסה קונקרטית לחברים שעברו למוסד סיעודי או נפטרו, תוך שהובהר כי חברים אלה יהיו זכאים לשיוך הדירה הספציפית שבה התגוררו טרם מעברם למוסד הסיעודי או לפטירתם.

לפי התביעה, הקיבוץ נמנע מלקבל החלטה פורמלית בנושא, וקיבל החלטה כזו רק סמוך לאחר שדירת משפחת שפירא נמסרה לחזקת הקיבוץ והועברה לחברה אחרת. שפירא טען כי הדבר לימד שהקיבוץ נמנע, בחוסר תום-לב, מקבלת החלטה על-מנת להמתין לתפיסת החזקה בדירה. "מדובר בהחלטה ש'נתפרה' למידותיה של משפחת שפירא, תוך ניסיון מכוון לנשל את המשפחה מזכויותיה בדירה", טען.

נאחז בדירה

בכתב הגנה שהגיש דגניה א' הוא הכחיש את טענותיו של שפירא. הקיבוץ ציין כי אין חולק שהוריו של שפירא, כחברי הקיבוץ, זכאים לשיוך דירה בקיבוץ בעתיד. אולם, לדברי הקיבוץ, לא מדובר בדירה המסוימת שבה גרו ההורים, כטענת שפירא, אלא בדירה כלשהי בקיבוץ על-שמם, אם וכאשר ישויכו הדירות בפועל.

בתגובתו העלה הקיבוץ טענות קשות נגד השופט בן הקיבוץ. לדבריו, לאחר שאמו של שפירא עברה למוסד סיעודי, ואביו הלך לעולמו, ולמרות החלטת הקיבוץ שלפיה במצב כזה דירת החבר עוברת לידי הקיבוץ, "תחת פינוי הדירה נאחז שפירא בדירה, לא פעל לפנותה ואף לא נענה לדרישות הקיבוץ להחזרתה, תוך שהוא דורש להחיל על עצמו דין שונה מזה החל על כלל חברי הקיבוץ".

הקיבוץ טען כי ההחלטה שקיבל באוקטובר 2012 - שבה סומנו בתים לשיוך עבור חברי הקיבוץ, ושבמסגרתה נקבע כי דירה שהוגדרה לשיוך, שבה מתגוררים חברים, או דירה שכבר הוקצתה לחברים, תשויך להם במועד השלמת תהליך השיוך - אינה חלה על אמו של שפירא או על אביו. זאת, משום שהאם עברה להתגורר בבית הסיעודי לפני ההחלטה, והאב הלך לעולמו לפני שהיא התקבלה.

לטענת הקיבוץ, ההליך המשפטי שיזם שפירא, במטרה להציג כאילו הקיבוץ החליט להעביר את הזכויות בדירת אמו לידי המשפחה, "ננקט ממניעים כלכליים טהורים המבוססים, ככל הנראה על רקע הערכתו של שפירא כי יוכל להשיא מהדירה שבה התגוררו הוריו בקיבוץ רווח גדול יותר בעתיד מאשר כל דירה אחרת שתשויך להם".

ל"גלובס" נודע היום כי הסכסוך בין השופט שפירא לבין קיבוצו לשעבר הסתיים בפשרה. במסגרת הפשרה הוסכם כי חברת הקיבוץ שהתגוררה בבית הוריו של שפירא תישאר לגור בדירה, ואילו משפחתו של שפירא קיבלה פיצוי והתחייבות לבעלות עתידית בדירה של הקיבוץ, אך לא בדירה המדוברת. 

עוד כתבות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

חנן מור, מנכ''ל קבוצת חנן מור / צילום: איל יצהר

הנושים זעמו, וחנן מור ידולל ל-1% ממניות קבוצת הנדל"ן שהקים

לפי הסדר החוב המתגבש, חנן מור יחזיק כ-1% ממניות החברה ● במקביל, יוקצה לנושי החברה, בעיקר בנקים וגופים מוסדיים, מניות שיהוו כ-96% מהון החברה

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

סם בנקמן-פריד / צילום: ap, Bebeto Matthews

סם בנקמן-פריד, מייסד בורסת הקריפטו FTX, נידון ל-25 שנות מאסר

בנובמבר האחרון חבר מושבעים בארה"ב מצא את סם בנקמן-פריד אשם ● היום, השופט בתיק קבע כי הוא ירצה 25 שנות מאסר ● "אני הייתי המנכ"ל ולכן האחריות היא עלי", אמר בנקמן-פריד עם מתן גזר הדין

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

קריסת גשר פרנסיס סקוט קי בבולטימור / צילום: ap, Steve Helber

אמריקה סופקת כפיים וחוששת: עד כמה חסינים הגשרים שלה?

את הגשר בבולטימור הפילה ספינת ענק של 95 אלף טונות ● זו הייתה כנראה, אם כי לא בטוח, תוצאה בלתי נמנעת - הגשר קיבל ציון "מניח את הדעת" לפני שלוש שנים ● הנשיא ביידן רשאי לטעון שהשקעת טריליון דולר בשיקום תשתית מגינה על אמריקה מפני אסונות רבים כאלה