גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצעד הראשון להגדרה עצמית חדשה

לפני שנים רבות מצאתי את עצמי בכיתה אחת עם קבוצת ילדים בני שש וד"ר אריקה לנדאו, מי שהקימה את המכון לקידום נוער ליצירתיות ומצוינות. היא שאלה אותם אילו שני מספרים מרכיבים את המספר 10. התשובות התחילו כמובן ב 5 5, 4 6 וכן הלאה עד 9 1. ואז מישהו אמר 10 0 והיה רגע של שקט. ואז אמר קול צעיר: מינוס אחד ועוד אחת עשרה - ואני למדתי את הכוח שבאופן הצגת השאלה.

כי ד"ר לנדאו לא שאלה את הילדים כמה זה 5 5, שזו שאלה עם תשובה יחידה. היא שאלה אותם שאלה שיש לה אין סוף תשובות ונתנה להם את הזמן להבין שאחרי שמיצו את רשימת התשובות המיידית, הברורה, הקלה, עוד קצת מחשבה תוביל לתשובות חדשות, אחרות, מעניינות. את השיעור הזה אנחנו נוטים לשכוח עם השנים, כשהחיים מלמדים אותנו לחשוב בתבניות.

התבניות האלה, שמגדירות את החוויות שלנו, אמנם תורמות, אבל הן גם מגבילות את האופן שבו אנחנו חושבים. הבעיה היא שלרוב אנחנו לא מודעים לעובדה שמה שאנחנו רואים זו לא המציאות היחידה. וכאן נכנסת היכולת להסיט את נקודת המבט כך שנתבונן על אותן עובדות בדיוק רק מזווית אחרת. הטור של היום מתאמן ביכולת להגדיר את המציאות מחדש.

יותר מתשובה אחת

בספרה החדש של טינה סיליג, "InGenius", היא טוענת שהיכולת להגדיר מחדש בעיות דורשת מאיתנו לתקוף הנחות יסוד, וזה כולל לצאת מעבר לתשובה הנכונה היחידה. לטענתה, רובנו מתבוננים על בעיה ומחפשים תשובה נכונה אחת, ואז אומרים די. האמת, את זה למדנו כנראה בבית הספר, שם תמיד הייתה תשובה יחידה, זו שזיכתה אותנו במלוא הנקודות במבחן. הבעיה היא שהחיים, במיוחד בעידן הנוכחי, לא נראים כך, ואם נשנה את נקודת המבט, את האופן שבו אנחנו מתבוננים על שאלה או בעיה, סביר להניח שאוסף חדש של פתרונות יגלה את עצמו.

סיליג מבקשת שנקפיד ללכת מעבר לתשובה הראשונה שנראית לנו נכונה, אולי לחפש תשובות לשאלות שאין להן תשובה נכונה. לכל אחד מאיתנו, היא טוענת, יש מאפיינים פנימיים וחיצוניים שפועלים עליו. מאפיינים פנימיים כוללים את הידע שיש לנו, הדמיון, הגישה לחיים, שזה ההבדל בין מי שאומר "אם משהו יכול להשתבש הוא ישתבש" לזה שאומר "אם משהו יכול להשתבש, תקן אותו...". המאפיינים החיצוניים שלנו הם הסביבה שבתוכה אנחנו חיים ופועלים, המשאבים העומדים לרשותנו ואפילו התרבות שלנו והגישה שלה, למשל, לכישלון כדבר שלילי או כמנוע לצמיחה. כל אלה פועלים יחד ומשפיעים על היכולת שלנו לשנות את נקודת המבט ולהגדיר מחדש את מרחב ההתבוננות. החדשות הטובות הן שיש דרכים לחזק את השריר הזה.

קודם כל, חשוב לברר אם אנחנו מגדירים נכון את מרחב הבעיה לפני שקופצים לפתרונות. כאן אתם מוודאים שאתם שואלים את השאלה הנכונה, שזה בעצם ההבדל בין כמה זה חמש פלוס חמש לעומת אילו שני מספרים מרכיבים את המספר עשר? לשאלה הראשונה יש רק תשובה אחת, לשנייה יש אין סוף תשובות. ולכן הצעד הראשון הוא לוודא שאנחנו לא מגבילים את דרגות החופש שלנו בעצם ניסוח הבעיה או השאלה.

במאמר מצויין שפרסם ב"הארווארד ביזנס ריביו" (HBR) מינואר השנה, בשם "Are You Solving the Right Problems?", נסקר מחקר המראה שרוב הבעיות בארגונים היום לא נוגעות לקושי ביצירת פתרונות אלא בהגדרה נכונה של הבעיות. פעמים רבות, טוען המאמר, הכלים שאנחנו עושים בהם שימוש חופרים עמוק יותר אל תוך הגדרת בעיה נתונה, בעוד שמה שאנחנו צריכים בעצם זה לראות הגדרות אלטרנטיביות, כאלה שיובילו אותנו לפתרונות יצירתיים.

אם תהיתם פעם למה במעליות רבות יש מראה, הסיפור מאחורי זה כולל סיפור יפה על הגדרה מחודשת למרחב של בעיה. הבעיה המקורית הייתה שהמעלית איטית מדי, הגדרה שבתחילת הדרך לא היה לה פתרון ובהמשך דרשה פתרונות שכוללים החלפת מעלית או המנוע, כולם פתרונות מורכבים ויקרים. אבל מהתבוננות אחרת התברר שהבעיה היא בעצם שהחוויה של נסיעה במעלית איטית מעצבנת , והגדרה זו מובילה לאפשרויות חדשות לפתרון, כאלה שישפרו את חוויית הנסיעה ולא את מהירותה. מכאן נולדו המראות והמוסיקה במעליות.

השלב השני הוא לוודא שיש לנו בשיח מרחב לנקודות מבט חלופיות. תחשבו על זה כעל תחרות עם האגו של עצמכם, בדקו את הסיפור שלכם מנקודת מבט חיצונית, לחבוש כובעים שונים, של השחקנים השונים במגרש, לראות את התמונה מהזווית של אחרים. היכולת להיות אמפטיים לאחרים עוזרת כאן מאוד, שכן היא מאפשרת לנו לראות את העולם מנקודת המבט של האחר במקום זו שלנו.

אפשר למשל לבקש מקבוצה מגוונת של אנשים לשלוח שאלות הנוגעות לשורש הבעיה לפני פגישה, כדי לוודא שאתם לא מגבילים חשיבה בגלל לחץ קבוצתי או חשש של אנשים להביע נושאים מסויימים בפורום גדול. סיליג מציעה דווקא לאתגר את הצוות להעלות רעיונות נוראיים, ובכך להסיר את הצורך להעלות רק רעיונות מצויינים. וממילא, רעיון רע יכול להיות התחלה של רעיון מבריק.

דרך שלישית היא להביא לתהליך נקודת מבט חיצונית, ואולי דווקא כזו שסוטה מקבוצת ה"מומחים" שאתם רגילים לשוחח איתם. חתך אלכסוני של הארגון, כזה שכולל גם אנשים מקבוצות אחרות שלא נוגעות בהכרח לבעיה וגם אנשים מרמות שונות בהיררכיה, זו אוכלוסייה שגם אם לא תיתן לכם פתרונות, תכריח אתכם לבחון מחדש את מה שאתם חושבים שאתם יודעים ולא יודעים.

ולא פחות חשוב, צריך לשאול את השאלות הנכונות. מיכאל ברי, מרצה בסטנפורד נותן דוגמה שמתחילה בבקשה לבנות גשר. אפשרות אחת היא לבנות את הגשר. הוא ממליץ לשאול למה צריך גשר? אם התשובה היא שצריך להגיע לצד השני של הנהר, הרי שאפשר לעשות זאת בדרכים נוספות, כמו למשל במנהרה תת-ימית, באמצעות קו מעבורת סדיר, אפילו באמצעות טיסה בכדור פורח. ואפשר להמשיך ולדמיין איך ייראה העולם כשאגיע לצד השני של הנהר, בשביל מה אני בכלל צריך להיות שם, ואולי יש דברים להשיג את אותן מטרות מבלי בכלל להזדקק לגדה השנייה.

עוד נקודות מבט

במאמר בשם "Reframe Problems with These 5 Questions", באתר Success Store, ממליץ ג'ייסון דורסי לשאול חמש שאלות לפני שיוצאים לחפש תשובות:

מה אני מנסה להשיג בפתרון הבעיה?

אילו קבועים כפיתי אני עצמי על הפתרון, האם הם אמיתיים ומה יקרה אם נסיר כל אחד מהם או את כולם?

איך אפשר לפצל את הבעיה המורכבת לחמש בעיות קטנות?

מה יקרה אם אני לא אטפל בבעיה ופשוט אמשיך הלאה?

ומה אם אני עצמי הבעיה?

ולפני שאתם פותרים את הנושא כברור ומובן מאליו, תחשבו על כל זה במרחב של קריירה. ברגע הזה, שבו אתם חושבים שיש לכם רק אופציה אחת או שתיים להמשך, זה הסימן שאתם צריכים להגדיר מחדש את עצם השאלה. כי תמיד יש יותר אפשרויות מאלה שאתם רואים כשאתם מצלמים תמונה אחת מתוך המרחב האינסופי של המציאות. כי בתמונה הזו שאתם מצלמים אתם בוחרים מה להכניס, מה להשאיר בחוץ, באיזו זווית להסתכל, על מה להתמקד.

כדאי לזכור שאנחנו בוחרים אם לקחת עדשה רחבה ולראות כמה שיותר, או דווקא לעשות זום על אובייקט יחיד כך שכל השאר נעלם ברקע. ואם רק נרצה, אפשר לשנות מיקום, לטפס או לרדת, ולראות איך המראה נראה מכיוון אחר, אולי בעזרת מבט של מישהו חיצוני, או שינוי של מגבלה. הרעיון הוא שכל תמונה שאנחנו מגבשים היא בעצם אוסף של בחירות שמגדירות ומגבילות את האופן בו אנחנו רואים את הדברים. שזה בסדר, כל עוד אנחנו זוכרים את זה. ואולי הגיע הזמן לשאול כמה שאלות.

הכותבת היא דירקטור משאבי אנוש באינטל העולמית ובעלת הבלוג "על עבודה וקריירה באמצע החיים", www.niritcohen.com

עוד כתבות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • שני בני אדם נוספים נפצעו בתאונה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח

חשד לפיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח: ארה"ב לא תטיל סנקציות על נצח יהודה • בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה  ● כל העדכונים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים