גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סטפק: תוספת מניות לקרנות הקונצרניות - עושות להן טוב

בדיקה של שלוש קטגוריות של קרנות אג"ח קונצרניות מגלה כי ככל שחשיפתן למניות גבוהה יותר, ביצועיהן טובים יותר לעומת מדדי הייחוס ■ למדריך קרנות נאמנות

בהמשך לשבועות האחרונים, שבהם בדקנו את ביצועי קבוצות קרנות שונות אל מול מדדי הייחוס שלהן - גם השבוע ננסה לענות על שאלה זו, ובמוקד הפעם אפיק האג"ח הקונצרניות. ההשוואה נעשתה על פני שתי תקופות - שנת 2016, והשליש הראשון של השנה הנוכחית, שנת 2017. בדיקה זו נעשית בהמשך לבדיקה דומה שביצענו לגבי השנים 2013-2015 וחלק מ-2016, ושתוצאותיה פורסמו במדור זה ב-22 באוגוסט 2016.

קרנות הנאמנות המתמחות באג"ח קונצרניות, שאותן בדקנו, מסווגות כאן לשלוש קטגוריות, שהשונה ביניהן הוא שיעור החשיפה המנייתית שלהן: קרנות ללא חשיפה מנייתית כלל, קרנות עם שיעור חשיפה של עד 10%, וקרנות שלהן ניתנת האפשרות להיחשף למניות בשיעור של עד 20%.

כדי לערוך את ההשוואה למדדי הייחוס הרלוונטיים, התאמנו שלושה מדדים, אחד לכל קטגוריית קרנות שנבדקה. מדד הייחוס עבור הקרנות שאינן חשופות למניות כלל הוא מדד אג"ח קונצרני כללי. עבור הקרנות שלהן יש חשיפה מנייתית של עד 10%, מדד הייחוס הורכב מ-90% מדד אג"ח קונצרני כללי ו-10% נוספים מיוחסים למדד ת"א 125. באופן דומה, קבוצת הקרנות עם חשיפה של עד 20% למניות הושוותה למדד ייחוס המורכב מ-80% מדד אג"ח קונצרני כללי ו-20% מדד ת"א 125 (ת"א 100 לשעבר).

חשוב להדגיש שכל אחד מהמדדים האלה אינו חף מבעיות, אם בגלל המשקל הגבוה של מניות הפארמה במדד ת"א 100, או המשקל הגבוה של אג"ח בנקים (כ-40%) במדד אג"ח קונצרני כללי. כדי לבחון את קבוצת הקרנות ואת ביצועיהן בצורה מדויקת ונכונה ככל שניתן, השמטנו קרנות שמתודולוגיית ההשקעה שלהן שונה מזו המאפיינת את מדדי הייחוס, כדוגמת קרנות המתמחות באג"ח בנקים, או כאלה שמוגבלות במח"מ מסוים וקצר, וקרנות מחקות כמובן.

כל הקטגוריה הזו של קרנות שמתמחות באג"ח קונצרניות צמחה מהר מאוד בשנים האחרונות, והרבה מיליארדים זרמו להשקעה בשוק הקונצרני באמצעות קרנות נאמנות, אם זה בקרנות אקטיביות, ואם זה בקרנות מחקות, שכמובן, אינן נושא הבדיקה שלנו. סך הקטגוריה מנהלת נכסים בהיקף של כ-38 מיליארד שקל, הרבה יותר מקרנות שמתמחות באג"ח ממשלתיות - כ-28 מיליארד שקל.

קרנות ללא חשיפה מנייתית

במהלך שנת 2016 השיג מדד אג"ח קונצרני כללי תשואה נאה מאוד של כ-4%, בעוד שממוצע הקרנות באותה קבוצה עמד באותה תקופה על כ-3%, כלומר פער שלילי מבחינת הקרנות, של כ-1%.

מתוך 55 הקרנות שנכללו בקבוצה, רק 13 הצליחו להכות את מדד הייחוס. הקרן הטובה ביותר השיגה כ-7.2%, בעוד שהמפגרת בתשואות עלתה בכ-0.7% בלבד.

באופן די דומה, השליש הראשון של שנת 2017 המשיך את אותה מגמה. מדד הייחוס השיג בתקופה זו כ-2.6%, אל מול התשואה הממוצעת של הקרנות בקבוצה זו, שעמדה על כ-2.1%, כלומר, פיגור של 0.5%.

מתוך 58 הקרנות שנכללו בקבוצה, 13 הצליחו להכות את מדד הייחוס. הקרן הטובה ביותר השיגה כ-4.5%, בעוד שזו עם התשואה הגרועה ביותר עלתה רק בכ-1%.

קרנות עם חשיפה של עד 10% למניות

שילובן של מניות בנכסי הקרנות - על סמך בדיקות אחרות שערכנו, ושעליהן כתבנו בטורים האחרונים - צפוי היה להיטיב עם ביצועיהן של הקרנות. זאת, למרות שמדד הייחוס עבור החלק המנייתי, מדד ת"א 125, השיג תשואה של מינוס 2.5% במהלך השנה החולפת.

השערה זו נובעת מההנחה, כי שוק יורד כמו שראינו ב-2016, מזמן למנהלי הקרנות הזדמנויות לבטא את הגמישות שלהם בבחירת הנכסים, בעיקר בהימנעות מחשיפה למניות הפארמה ש"משכו" את המדדים מטה, ולתעדף את החשיפה למניות הבנקים, למשל, שרשמו שנה מוצלחת יחסית.

ואכן, במהלך 2016 השיגה קבוצת הקרנות עם שיעור חשיפה של עד 10% למניות תשואה ממוצעת של כ-4.2%, בעוד שמדד הייחוס עלה בכ-3.3%, כלומר, הקרנות השיגו תשואה עודפת של כ-0.9%.

גם מספרן היחסי של הקרנות שהיכו את המדד מתוך סך הקרנות בקבוצה היה גבוה מאשר בקרנות ללא חשיפה מנייתית. 17 קרנות נכללו בקבוצה, מתוכן 11 עקפו את תשואת המדד. הקרן הטובה ביותר השיגה 8.6% ואילו המפגרת בקבוצה עלתה בכ-1.6%.

הצלחתן של הקרנות על פני מדד הייחוס נשמרה גם בשליש הראשון של השנה הנוכחית, שנה שבה רשם מדד הייחוס לחלק המנייתי, מדד ת"א 125, תשואה של מינוס 1.3% לערך, בעוד שמדד הייחוס הכולל עלה בכ-2.2%. הקרנות הצליחו להשיג תשואה ממוצעת של כ-2.6%, פער חיובי של כ-0.4%. באופן די זהה למה שהתרחש ב-2016, 10 מתוך 17 הקרנות בקבוצה הצליחו להכות את מדד הייחוס, והטובה והגרועה ביותר מביניהן השיגו כ-4.3% ו-1.1%, בהתאמה.

קרנות עם חשיפה של עד 20% למניות

בהמשך לאמור לעיל, ההשערה שלפיה עלייה בשיעור החשיפה המנייתית מביאה איתה ביצועים עודפים עבור הקרנות קיבלה משנה תוקף, לנוכח הנתונים העולים מבדיקת קטגוריה זו.

הקרנות עם החשיפה המנייתית של עד 20% השיגו במהלך 2016 תשואה ממוצעת של כ-5.9%, גבוה בכ-3.2% מתשואת מדד הייחוס, שעומדת על 2.7% בלבד.

כך, רשמו לעצמם מנהלי הקרנות הישג נוסף, כזה המתקבל על הדעת ואף מצופה, שוב, לנוכח תנאי שוק המאופיין בירידת סקטור דומיננטי (פארמה), כפי שחווינו במהלך השנה. יתרה מכך, כל 5 הקרנות בקבוצה השיגו תשואה עודפת מזו של מדד הייחוס. הטובה ביותר עלתה בכ-9.9%, ואילו המשתרכת מאחור עלתה בכ-2.9% בלבד.

השליש הראשון של השנה (2017) הציג תמונה דומה, ואף מובהקת יותר, בכל הקשור ליתרונם של המנהלים, שאותו הזכרנו. בשעה שמדד הייחוס עלה בכ-1.8%, הצליחו הקרנות להשיג תשואה של כ-3%, פער של כ-1.2% לטובת הקרנות בתקופה זו. גם הפעם, כל 6 הקרנות שנכללו בקבוצה היכו את מדד הייחוס.

סיכום: הצלחה ב-4 מ-6 מקרים

ב-4 מתוך 6 מקרים שאותם בדקנו בטור זה הצליחו מנהלי הקרנות לבטא את היתרון שלהם בבחירת המניות. בחינה של מדדי הסיכון מתיישבת עם התוצאות, שכן שני המקרים שבהם לא הצליחו הקרנות כקבוצה להכות את מדד הייחוס, הם המקרים שבהם מדד השארפ ("פיצוי" בתשואה שהתקבלה ביחס לסיכון שנלקח), של מדדי הייחוס אכן היה גבוה יותר.

שוק האג"ח אופיין בתקופה שנבדקה ברמת תשואה נמוכה יחסית, כזו שהגדלת הסיכון בה לא עמדה בקנה אחד עם התשואה המצופה. לכן, נראה כי הימנעות יחסית של המנהלים מסקטור הפארמה, והשקעה במניות שאינן נמנות עם ת"א 125, לצד בחירה מוצלחת של איגרות חוב ספציפיות, היא שהביאה להצלחתם היחסית של המנהלים.

השאלה היא, איך יתמודדו מנהלי ההשקעות בעתיד עם סיטואציה שבה מניות הפארמה יעשו מהלך של ביצועי יתר, ועם ירידות של ממש באפיק הקונצרני, שהוא מתוח מאוד במרווחים שלו אחרי עלייה מתמשכת וכמעט רציפה בתקופה הנסקרת.

* הכותבים הם בעלי בית ההשקעות מיטב דש ויו"ר מיטב דש קרנות נאמנות בע"מ, ואנליסט ונציג קשרי יועצים בקבוצת תכלית (מבית מיטב דש). אין לראות באמור הצעה או ייעוץ לרכישה ו/או מכירה ו/או החזקה של ניירות ערך, והוא אינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

השוואת שלוש הקטגוריות

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ