גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

אי.די.בי לעליון: לבטל את הפטור מאחריות של נאמן כלל ביטוח

הערעור הוגש למרות שיישום המתווה כבר החל מוקדם יותר החודש החברה טוענת: שיקול הדעת למכירה הוא של הנאמן - לא של סלינגר

אדוארדו אלשטיין / צילום: רוני שיצר
אדוארדו אלשטיין / צילום: רוני שיצר

חברת אי.די.בי פתוח שבשליטת אדוארדו אלשטיין מבקשת לנצל את האפשרות האחרונה שברשותה לביטול המתווה למכירת מניות השליטה בחברת כלל ביטוח, שבהן היא מחזיקה. ביום חמישי האחרון הגישה אי.די.בי ערעור לביהמ"ש העליון על החלטת ביהמ"ש המחוזי בת"א להתחיל ביישום המתווה האמור, למרות שיישום המתווה כבר החל מוקדם יותר החודש.

לטענת אי.די.בי, "נפלו שגגות" בפסק הדין שכתבה השופטת רות רונן מביהמ"ש המחוזי בת"א. משום כך מבקשת החברה מביהמ"ש העליון להורות על ביטול הצו שהוציאה השופטת רונן להתחיל ביישום המתווה למכירת מניות השליטה בכלל ביטוח, שאותן מחזיקה אי.די.בי.

מניות השליטה בכלל ביטוח נמצאות בשנים האחרונות בידי נאמן, לאחר שהממונה על שוק ההון וביטוח במשרד האוצר, דורית סלינגר, שללה מאי.די.בי את האישור לשלוט בחברת ביטוח. בין הצדדים נתחם הסכם, שלפיו תוענק לאי.די.בי תקופה של כשנתיים למצוא רוכש להחזקותיה בכלל ביטוח, ואם עסקה כזאת לא תצא אל הפועל, יופעל מתווה למכירת המניות במנות של 5% מדי ארבעה חודשים בניהול של הנאמן.

בתום התקופה האמורה, ביקשה סלינגר בתחילת 2016 להתחיל ביישומו של המתווה, והורתה לנאמן לבצע את מכירת המנה הראשונה של המניות במאי אשתקד. אלא שבהנהלת אי.די.בי מיהרו לאיים על הנאמן, משה טרי, כי יראו בו אחראי לנזקים שייגרמו לה כתוצאה מיישום המתווה, בשל השווי הנמוך שלפיו נסחרת חברת כלל ביטוח בבורסה, ביחס לערך ההון העצמי שלה. באי.די.בי טענו, כי במסגרת תפקידו כנאמן, על טרי לשקול את טובת בעלי המניות של כלל ביטוח בעת יישום המתווה.

השופטת: הסמכות היא של הממונה

בתגובה לאיומים פנה טרי לבית המשפט המחוזי בת"א בבקשה לקבלת הוראות, ובסיומו של הליך שנמשך קרוב לשנה, פסקה שופטת המחוזי רות רונן בתחילת אפריל כי על הנאמן להוציא אל הפועל את מכירת המנה הראשונה בתוך 30 יום.

עוד קבעה השופטת רונן, כי שיקול הדעת ביחס להחלטה האם למכור את המניות הוא של הממונה, ולא של הנאמן, וכי הממונה הפעילה שיקול סביר ומידתי כאשר הורתה לנאמן לפעול למכירת 5% מהמניות בהתאם למתווה במאי 2016. עם זאת, הדגישה השופטת, על סלינגר להפעיל מחדש את שיקול הדעת בכל פעם שהיא מורה לנאמן לבצע מכירה של כל אחת מהמנות.

בעקבות הפסיקה, מכרה אי.די.בי בתחילת מאי 5% ממניות כלל ביטוח תמורת 166 מיליון שקל לקבוצת משקיעים, וזאת בדרך של עסקת החלף בתיווכם של בנק מזרחי טפחות ויוסי ארד. עיקר התמורה, בסך של 147 מיליון שקל, שימשה את אי.די.בי לפירעון מוקדם של איגרות חוב מסדרה י"ג, שגויסו רק השנה, עם שעבוד על התמורות ממכירת מניות כלל ביטוח.

בעקבות המכירה נותרה אי.די.בי עם החזקה של 49.9% בכלל ביטוח, בעוד ש-5% מהמניות משועבדות לטובת מחזיקי אג"ח י"א של אי.די.בי. עם זאת, באי.די.בי לא אמרו נואש, וביום חמישי הוגש הערעור לעליון באמצעות עוה"ד פיני רובין וכפיר ידגר ממשרד גורניצקי ושות'.

החברה: השיקול הוא של הנאמן

בערעור מציינת אי.די.בי כי שגתה השופטת רונן כאשר קבעה כי שיקול הדעת הוא של הממונה ואינו של הנאמן. לדעת אי.די.בי, הן ההסכם בנוגע למתווה והן דיני הנאמנות קובעים במפורש כי שיקול הדעת נמצא אצל הנאמן, ועליו להפעילו.

משום כך דורשת אי.די.בי מביהמ"ש העליון לקבוע כי על הנאמן יהיה להפעיל שיקול דעת בעת ההחלטה האם ומתי למכור 5% ממניות כלל ביטוח שתחת שליטתו, וכי עליו להימנע ממכירת המניות כאשר הנזק לאי.די.בי עולה על התועלת, וכל עוד קיים פער משמעותי בין שווי כלל ביטוח בבורסה לבין ההון העצמי שלה. עוד מבקשת אי.די.בי לבטל את הפטור מאחריות משפטית שקיבל הנאמן מביהמ"ש המחוזי.

כלל ביטוח הציגה בסוף 2016 הון עצמי של 4.67 מיליארד שקל, אולם היא נסחרת בבורסה לפי שווי של 3.27 מיליארד שקל, המשקף פער שלילי של 30%. באי.די.בי מציינים כי משמעות פסק הדין של המחוזי היא שהנאמן ימכור את המניות שבידיו בשווי הנמוך בלפחות שליש משוויה המאזני של כלל ביטוח, כך שכל מכירה של 5% ממניות כלל ביטוח תסב לה הפסד של כ-70 מיליון שקל.

מניית כלל ביטוח בשלוש השנים האחרונות.

עוד כתבות

מכון ויצמן רחובות / צילום: איל יצהר

רוצים לדעת מי יזכה בבחירות? תסתכלו על הערים הללו

בכל מערכות הבחירות בשנים האחרונות, רחובות, פתח תקווה וחיפה מציגות תוצאות כמעט זהות למפה הפוליטית הארצית ● מומחים מסבירים איך מעבר של צעירים מתל אביב ופסיפס של שכונות שונות לגמרי מייצרים יחד את "הבוחר הממוצע" ● וגם: מדוע פוליטיקאים שבאים לחפש בהן קולות צפים מפספסים את המציאות?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; הנאסד"ק זינק, מניות השבבים המשיכו לטפס

ה-S&P 500 התקדם בכ-0.6% ● מניות ה-AI המשיכו במומנטום החיובי שלהן לאחר התשקיף של אנת'רופיק ● מחירי הנפט איבדו גובה ● נעילה מעורבת באירופה ● מנכ"ל ברודקום התערב אישית כדי להשלים עסקת חוב של 63 מיליארד דולר לאנתרופיק ● וגם - הבום שמזכיר את בועת הנדל"ן: הניו יורק טיימס מזהיר מפני משבר פיננסי

ערוצים 11,12,13,14 לקראת יום הבחירות / צילום: צילומי מסך

עשרות מיליוני שקלים ביום אחד: האם ההשקעה בבחירות משתלמת לערוצים?

ערוצי הטלוויזיה הגדולים נערכים לייצר חוויית צפייה אינטנסיבית, עתירת טכנולוגיה ודרמה ביום הבחירות לכנסת, אך הנתונים מלמדים כי בשנים האחרונות נרשמה ירידה בשיעורי הצפייה במשדרים ● בדקנו מה הם מתכננים הפעם כדי להטות שוב את הכף לטובתם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

בין הכנסת לקפיטול: איך יושפעו המשקיעים בישראל משתי מערכות בחירות שמתנקזות לשבוע אחד

הבחירות לכנסת ה־26 מתקיימות שבוע לפני בחירות האמצע בארה"ב, שילוב שהתרחש רק פעמיים ב־40 השנים האחרונות ● צללנו לנתונים ההיסטוריים בניסיון להבין איך כל מערכת בחירות מזיזה את השווקים, ושאלנו את המומחים: איזה מהאירועים ישפיע יותר על התיק של הישראלים?

פלאביו בולסונארו / צילום: ap, Silvia Izquierdo

אחרי ההפסד בבחירות: דיווחים שבולסונארו נמלט לארה"ב

המשטרה הפדרלית מנסה לאתר את הסנאטור ואיש הימין שהפסיד בבחירות לנשיאות ללואיז אינסיו לולה דה סילבה ● לאחר שלא מסר את דרכונו בהתאם להוראת בית המשפט העליון, הרשויות ביטלו אותו ● בארגנטינה טוענים כי אין תיעוד לכניסתו למדינה, ואנשיו מסרבים לחשוף היכן הוא נמצא או אומרים שאינם יודעים

ירון זליכה ויועז הנדל / צילום: נעם מושקוביץ-דוברות הכנסת, יועז הנדל

המבחן הכלכלי החדש של וינטר, הנדל וזליכה

הרשימות החדשות שהתמודדו בבחירות ולא עברו את אחוז החסימה, בהן של עופר וינטר, יועז הנדל וירון זליכה, נדרשו לגייס ערבויות במיליוני שקלים כדי לממן את המרוץ ● אלא שבניגוד למפלגות הוותיקות, מפלגות שקיבלו פחות מ־1% מהקולות - יידרשו להתמודד עם כאב ראש פיננסי לא קטן

צילום: Shutterstock

לא בטוחים אם הודעת הבחירות היא פייק או לא? הכלים שיעזרו לכם להימנע ממתקפות סייבר

בתקופת הבחירות גוברים הסיכונים להפצת מידע כוזב ולניסיונות הונאה וגניבת פרטים אישיים ● כלים דיגיטליים מאפשרים לבדוק הודעות וקישורים חשודים לפני פתיחתם ● מומלץ להסתמך על מקורות רשמיים, להימנע מלחיצה על קישורים לא מוכרים ולא להפיץ מידע שלא אומת

ניר מינרבי, אמיר נוה ויהודה נוה. מייסדי חברת קלאסיק / צילום: אייל טואג

בהשקעה של 1.5 מיליארד שקל: התוכנית הלאומית לקידום המחשוב הקוונטי נחשפת

לאחר רכישת הענק של חברת המחשוב הקוונטי הישראלית קלאסיק על ידי אינטל, ברשות החדשנות מאיצים את התוכנית הממשלתית הלאומית בתחום בהיקף של 1.5 מיליארד שקל ● המהלך כולל השקעות ענק דרך מטה ה־AI הלאומי והכרזה קרובה על מכרז המחשוב הקוונטי

מעבד BlueField-4 של אנבידיה. בעיגול: עלי גולשן / צילום: AP, Chiang Ying-ying, באדיבות אנבידיה

הבכיר מאנבידיה שמסביר איך פיתוח מישראל יפתור את אתגר אבטחת ה־AI

פיתוח סוכני הבינה המלאכותית נתקל במכשול אבטחה כשמערכות קיימות לא מותאמות להם ● עלי גולשן, מנהל בכיר באנבידיה, מסביר בראיון איך מפקחים על הסוכנים לפני שייגרם נזק לארגון: "לאבטח בכלים מסורתיים זה כמו לנהוג במכונית על מים"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

אינדיקציות ראשוניות: כך יגיבו השווקים לתוצאות המדגמים

קרנות סל הנסחרות בוול סטריט ועוקבות אחר מניות ישראליות מספקות אינדיקציות ראשונות לתגובת המשקיעים • קרן הסל של בלקרוק, שמנהלת נכסים בהיקף של כ-884 מיליון דולר, ירדה בכ-1.7% במסחר המאוחר • המסחר המאוחר מתאפיין בנזילות נמוכה יותר, ולכן המבחן האמיתי יגיע כאשר הבורסה המקומית תיפתח הבוקר

התחזקות הדולר / אילוסטרציה: Shutterstock

תפנית חדה במט"ח לאור תוצאות הבחירות: הדולר מתחזק

הדולר קופץ ביותר מ-1% במסחר הרציף, מוחק את כל מהלך הירידות של אתמול וחוזר להיסחר סביב 3.08 שקלים

מארק צוקרברג, מנכ''ל מטא וג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Nvidia

אנבידיה תשקיע 3 מיליארד דולר במטא. מה מתכננות שתי הענקיות?

ענקית השבבים אנבידיה הודיעה על השקעה במטא, שמקדמת גיוס הון של 97.5 מיליארד דולר למימון תשתיות בינה מלאכותית ● שיתוף-הפעולה בין החברות יתמקד בשיפור ביצועי מודלי Muse על גבי תשתיות אנבידיה ובפיתוח סוכני AI אישיים למיליארדי משתמשים

אילוסטרציה: Shutterstock

הסרת חשבונות וצוותים ייעודיים: איך הרשתות החברתיות נערכות לבחירות בישראל?

הבחירות בישראל צפויות להתנהל גם בפיד: מול החשש מדיפ פייק, חשבונות מתחזים והתערבות זרה - טיקטוק, מטא וגוגל מהדקות את מנגנוני האכיפה ומשתפות פעולה עם ועדת הבחירות המרכזית

ראשי המפלגות ברשת X

הרבה מילים, מעט מהן על כלכלה: מה פרסמו הפוליטיקאים לפני הבחירות?

לקראת סוף מערכת הבחירות, בדקנו מה המסרים שהעבירו ראשי הרשימות המתמודדות לכנסת ב־X, ישירות לציבור הבוחרים ● בדיקת גלובס

מצביע בבחירות / צילום: ap, David Goldman

חכו עם המסקנות: מתי יהיו תוצאות סופיות?

הקלפיות נסגרו, אבל המרוץ עוד לא הוכרע: מאות אלפי המעטפות שעשויות לשנות את תמונת המנדטים ● המשרוקית של גלובס

אפקט הבחירות בבורסה / אילוסטרציה: שלומי יוסף

ההיסטוריה מלמדת: איך מגיבה הבורסה בבוקר שאחרי הבחירות?

מחקר חדש של הבורסה לניירות ערך בחן את התנהגות מדדי ת"א-35 ות"א-125 בעשר מערכות הבחירות האחרונות ● הממצאים חושפים דפוס מפתיע: אופטימיות ראשונית, ירידות בשבוע הראשון, ועליות בממוצע של 1.7% בתום חודש ● וגם: למה התנודתיות מזנקת בעד 45%, ומה ההמלצה למשקיעים לטווח ארוך?

מצביעה בקלפי באום אל פחם / צילום: ap, Mahmoud Illean

שני היישובים עם 100%, והזינוק בחברה הערבית: פילוח ההצבעות

היישובים הערביים בלטו עם ממוצע ארצי של כ-80%, לעומת שיעור הצבעה שעמד על 77.7% ● שני יישובים בערבה הציגו 100% הצבעה ● ומה קרה בערים הגדולות?

בנימין נתניהו וגדי איזנקוט / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, תמר מצפי

אחרי ספירת שליש מהקולות: גוש נתניהו מוביל

בתום 31% מספירת הקולות: גוש נתניהו עם 59 מנדטים, גוש השינוי עם 46 • שיעור ההצבעה הגיע ל-77.7%, הגבוה ביותר מאז 1999 • עדכונים שוטפים

אוטובוסים חשמליים של חברת דן / צילום: דן תחבורה

132 מיליון שקל על 5%: הושלם השלב השני ברכישת דן

גרעין השליטה בדן נקנה ע"י קבוצה חדשה, הכוללת את כלל, לאומי פרטנרס ובנק מזרחי טפחות ● בעלי השליטה החדשים עלו כעת ל-57% מחברת התחבורה הציבורית

גיא מינרבי, מנכ''ל קלאסיק ואחד ממייסדי החברה / צילום: אייל טואג

"השוק שלנו הוא הבטחה ענקית אבל לא לבעלי לב חלש": המנכ"ל שמכר חברה ב-2.2 מיליארד דולר מדבר

ניר מינרבי, מנכ"ל ואחד ממייסדי חברת המחשוב הקוונטי קלאסיק, הודה כי החברה שקלה לצאת להנפקה בניו יורק או לעשות מיזוג ספאק - עד שהחלו הדיונים עם אינטל, שהסתיימו בעסקת רכישה בהיקף של 2.2 מיליארד דולר שנחתמה אתמול ● מינרבי ציין כי כלל העובדים בחברה יעברו כעת לאינטל, והכריז: "העסקה הזו היסטורית"