גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אי.די.בי לעליון: לבטל את הפטור מאחריות של נאמן כלל ביטוח

הערעור הוגש למרות שיישום המתווה כבר החל מוקדם יותר החודש החברה טוענת: שיקול הדעת למכירה הוא של הנאמן - לא של סלינגר

אדוארדו אלשטיין / צילום: רוני שיצר
אדוארדו אלשטיין / צילום: רוני שיצר

חברת אי.די.בי פתוח שבשליטת אדוארדו אלשטיין מבקשת לנצל את האפשרות האחרונה שברשותה לביטול המתווה למכירת מניות השליטה בחברת כלל ביטוח, שבהן היא מחזיקה. ביום חמישי האחרון הגישה אי.די.בי ערעור לביהמ"ש העליון על החלטת ביהמ"ש המחוזי בת"א להתחיל ביישום המתווה האמור, למרות שיישום המתווה כבר החל מוקדם יותר החודש.

לטענת אי.די.בי, "נפלו שגגות" בפסק הדין שכתבה השופטת רות רונן מביהמ"ש המחוזי בת"א. משום כך מבקשת החברה מביהמ"ש העליון להורות על ביטול הצו שהוציאה השופטת רונן להתחיל ביישום המתווה למכירת מניות השליטה בכלל ביטוח, שאותן מחזיקה אי.די.בי.

מניות השליטה בכלל ביטוח נמצאות בשנים האחרונות בידי נאמן, לאחר שהממונה על שוק ההון וביטוח במשרד האוצר, דורית סלינגר, שללה מאי.די.בי את האישור לשלוט בחברת ביטוח. בין הצדדים נתחם הסכם, שלפיו תוענק לאי.די.בי תקופה של כשנתיים למצוא רוכש להחזקותיה בכלל ביטוח, ואם עסקה כזאת לא תצא אל הפועל, יופעל מתווה למכירת המניות במנות של 5% מדי ארבעה חודשים בניהול של הנאמן.

בתום התקופה האמורה, ביקשה סלינגר בתחילת 2016 להתחיל ביישומו של המתווה, והורתה לנאמן לבצע את מכירת המנה הראשונה של המניות במאי אשתקד. אלא שבהנהלת אי.די.בי מיהרו לאיים על הנאמן, משה טרי, כי יראו בו אחראי לנזקים שייגרמו לה כתוצאה מיישום המתווה, בשל השווי הנמוך שלפיו נסחרת חברת כלל ביטוח בבורסה, ביחס לערך ההון העצמי שלה. באי.די.בי טענו, כי במסגרת תפקידו כנאמן, על טרי לשקול את טובת בעלי המניות של כלל ביטוח בעת יישום המתווה.

השופטת: הסמכות היא של הממונה

בתגובה לאיומים פנה טרי לבית המשפט המחוזי בת"א בבקשה לקבלת הוראות, ובסיומו של הליך שנמשך קרוב לשנה, פסקה שופטת המחוזי רות רונן בתחילת אפריל כי על הנאמן להוציא אל הפועל את מכירת המנה הראשונה בתוך 30 יום.

עוד קבעה השופטת רונן, כי שיקול הדעת ביחס להחלטה האם למכור את המניות הוא של הממונה, ולא של הנאמן, וכי הממונה הפעילה שיקול סביר ומידתי כאשר הורתה לנאמן לפעול למכירת 5% מהמניות בהתאם למתווה במאי 2016. עם זאת, הדגישה השופטת, על סלינגר להפעיל מחדש את שיקול הדעת בכל פעם שהיא מורה לנאמן לבצע מכירה של כל אחת מהמנות.

בעקבות הפסיקה, מכרה אי.די.בי בתחילת מאי 5% ממניות כלל ביטוח תמורת 166 מיליון שקל לקבוצת משקיעים, וזאת בדרך של עסקת החלף בתיווכם של בנק מזרחי טפחות ויוסי ארד. עיקר התמורה, בסך של 147 מיליון שקל, שימשה את אי.די.בי לפירעון מוקדם של איגרות חוב מסדרה י"ג, שגויסו רק השנה, עם שעבוד על התמורות ממכירת מניות כלל ביטוח.

בעקבות המכירה נותרה אי.די.בי עם החזקה של 49.9% בכלל ביטוח, בעוד ש-5% מהמניות משועבדות לטובת מחזיקי אג"ח י"א של אי.די.בי. עם זאת, באי.די.בי לא אמרו נואש, וביום חמישי הוגש הערעור לעליון באמצעות עוה"ד פיני רובין וכפיר ידגר ממשרד גורניצקי ושות'.

החברה: השיקול הוא של הנאמן

בערעור מציינת אי.די.בי כי שגתה השופטת רונן כאשר קבעה כי שיקול הדעת הוא של הממונה ואינו של הנאמן. לדעת אי.די.בי, הן ההסכם בנוגע למתווה והן דיני הנאמנות קובעים במפורש כי שיקול הדעת נמצא אצל הנאמן, ועליו להפעילו.

משום כך דורשת אי.די.בי מביהמ"ש העליון לקבוע כי על הנאמן יהיה להפעיל שיקול דעת בעת ההחלטה האם ומתי למכור 5% ממניות כלל ביטוח שתחת שליטתו, וכי עליו להימנע ממכירת המניות כאשר הנזק לאי.די.בי עולה על התועלת, וכל עוד קיים פער משמעותי בין שווי כלל ביטוח בבורסה לבין ההון העצמי שלה. עוד מבקשת אי.די.בי לבטל את הפטור מאחריות משפטית שקיבל הנאמן מביהמ"ש המחוזי.

כלל ביטוח הציגה בסוף 2016 הון עצמי של 4.67 מיליארד שקל, אולם היא נסחרת בבורסה לפי שווי של 3.27 מיליארד שקל, המשקף פער שלילי של 30%. באי.די.בי מציינים כי משמעות פסק הדין של המחוזי היא שהנאמן ימכור את המניות שבידיו בשווי הנמוך בלפחות שליש משוויה המאזני של כלל ביטוח, כך שכל מכירה של 5% ממניות כלל ביטוח תסב לה הפסד של כ-70 מיליון שקל.

מניית כלל ביטוח בשלוש השנים האחרונות.

עוד כתבות

תושבים בתל באביב יורדים למרחב מוגן בשל אזעקות על ירי מאיראן / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

"יותר מדע בדיוני מאשר הנדסה": מדוע לא בונים שכונות שלמות מתחת לקרקע?

בתקופה שבה המיגון בבית הוא הדבר החשוב מכול, עולה שאלת הבנייה בתת־הקרקע ● כבר היום נבנים פרויקטים מתחת לאדמה, ושכונות שלמות שייבנו כך יהיו, על פניו, מוגנות במיוחד ● בפועל, אומרים אנשי המקצוע, זה לא מעשי וגם יקר: "פי 4 או 5 לעומת בנייה רגילה"

איתן זינגר, מנכ''ל סיבוס / צילום: רמי זרנגר

"ראינו גם מקרים של 2,500 שקל": מנכ"ל סיבוס חושף כמה מקבלים בכל ענף

כשאיתן זינגר נכנס לכיסא מנכ"ל חברת ההטבות לעובדים סיבוס, היא נחשבה לשחקן משני ולא מאוד רלוונטי. היום הוא חולש על 60% מהשוק, ולדבריו הקפיץ את ההכנסות פי שלושה ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לתחרות החדשה מכיוון וולט בנפיטס, הטלפון מרותי ברודו, מה הישראלים מזמינים הכי הרבה, ולמה המוסדיים פתאום משקיעים מאות מיליוני שקלים במסעדות

יוסי בן ברוך, מנכ''ל מגדל אחזקות הפורש / צילום:  יוסי צבקר

יוסי בן ברוך, מנכ"ל מגדל אחזקות, פורש מתפקידו

מנכ"ל החברה האם של מגדל ביטוח, הנחשב למקורבו של שלמה אליהו, פורש בתום 12 שנים ומספר תפקידים בכירים בקבוצה. ● בעבר, ניסה אליהו למנותו ליו"ר מגדל ביטוח – ללא הצלחה ● בן ברוך: "אני חש כי זהו המועד הנכון עבורי לעבור לאתגר הבא"

get taxi גט טקסי / צילום: יח''צ

בכ-50 מיליון דולר: גט מוכרת את פעילות המוניות בלונדון לליפט

אפליקציית הנסיעות האמריקאית רוכשת את פעילות המוניות של גט בלונדון ● בכך, למעשה, גט מסיימת את דרכה בחו"ל, לאחר שלפני מספר שנים סגרה את הפעילות ברוסיה ● ליפט, מנגד, מרחיבה בימים אלו את פעילותה מעבר לים

יאיר שניר, שותף מנהל בקרן ההון סיכון של מייקל דל Dell Technologies Capital / צילום: רמי זרנגר

"תגמול למי שנשאו בנטל": העובדים והמשקיעים ירוויחו הון מהחברה שגייסה לפי שווי דמיוני

ואסט דאטה, העוסקת באחסון ועיבוד מידע ל-AI, גייסה השבוע מיליארד דולר לפי שווי דמיוני של 30 מיליארד דולר - הגבוה בתולדות ההייטק הישראלי ● המשקיע יאיר שניר היה שם עוד לפני "בום" הבינה המלאכותית ● "הבנו שיש כאן משהו מעניין, אבל אלו לא סדרי גודל שדמיינו"

מנכ''ל אינטל, ליפ-בו טאן / צילום: ap, ChiangYing-ying

אינטל מציגה דוחות חזקים; המניה מזנקת בחדות במסחר המאוחר

הכנסות החברה עמדו על 13.6 מיליארד דולר לעומת צפי של 12.3, הרווח 29 סנט למניה, הרבה מעל הצפי ● המאמץ של ליפ-בו טאן בתחום חוות השרתים נושא פרי עם גידול חד של 22% בהכנסות ● לעומת זאת, פעילות הייצור עבור לקוחות חיצוניים נותרה הפסדית ● החברה מעלה תחזיות

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

מניית טסלה זינקה לאחר שעקפה את צפיות הרווח לרבעון הראשון

הכנסות טסלה ברבעון הראשון של 2026 היו 22.4 מיליארד דולר, והרווח למניה 41 סנט - מעל ציפיות האנליסטים ● תזרים המזומנים של החברה עמד על 1.45 מיליארד דולר, לעומת צפי לתזרים שלילי

הדיון בבג''ץ בעתירות להקמת ועדת חקירה ממלכתית לאירועי ה-7 באוקטובר / צילום: דוברות הרשות השופטת

השופט סולברג: "האם יש להשאיר את המלאכה לממשלה לאחר הבחירות?"

בג"ץ דן היום, בהרכב מורחב של 7 שופטים, בעתירות להקמת ועדת חקירה ממלכתית לטבח ה-7 באוקטובר, זאת לאחר שהממשלה החלה לקדם הצעת חוק להקמת ועדה פוליטית ● הדיון מצולם בשידור חי ללא נוכחות קהל ● נציג הממשלה לבג"ץ: "היום לא הזמן לחקור"; השופטת וילנר: "רק לאחר סיום הלחימה בכל החזיתות יתחילו לחקור?"

מעבד 18A של אינטל / צילום: אינטל

לקוח דגל ראשון למפעלי הייצור של אינטל: טסלה תייצר שבבי AI בטכנולוגיה חדשה

מדובר בהישג משמעותי ראשון לאינטל בשנים האחרונות: זו הפעם הראשונה שבה לקוח גדול מודה כי הוא מתכוון לייצר שבבי AI באחת משתי הטכנולוגיות העתידיות של החברה - A18 או A14, שבבים בעלי טכנולוגיית מעגלים מתחת ל-2 ננומטר

יו''ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד / צילום: דוברות ההסתדרות

ארנון בר-דוד: אם יוגש נגדי כתב אישום – אתפטר

יו"ר ההסתדרות הבהיר כי יתנגד ליוזמה של סיעת הליכוד בהסתדרות, שנועדה לאפשר לו להמשיך ולכהן בתפקיד עד לפסק דין חלוט ● בר-דוד: "סומך את ידיי על מערכת אכיפת החוק ובטוח בחפותי"

תערוכת הרכב בבייג'ינג לפני שנתיים / צילום: ap, Tatan Syuflana

הבשורה מתערוכת הענק: רכבים סינים שיעלו 25 אלף דולר ופי 3 בישראל

תערוכת הרכב הענקית שתיפתח מחר עתידה להציג מאות דגמים חדשים, טכנולוגיות פורצות דרך וטרנדים שיווקיים חדשים ● אלה צפויים להרחיב עוד יותר את הדומיננטיות הסינית בשוק הרכב בישראל, שכבר כעת מתבטאת בנתח שוק של 41%, ולעצב במידה רבה את פניו בעתיד

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסה לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בגלל איחור של שבוע: פאלו אלטו לא תיכנס במאי למדדי בורסה

לפי רשימת השינויים במדדים שפורסמה הערב, מגה אור, קנון ומניית הבורסה עצמה מצטרפות למדד ת"א 35 ● פאלו אלטו נשארה מחוץ למדדים בגלל שהחלה להיסחר בת"א לפני פחות מ-60 יום ותיכנס כנראה בעדכון המדדים הבא

החשכ''לית מיכל עבאדי־בויאנג'ו / צילום: איליה מלינקוב

הבנקים שהובילו את רכישת אג"ח המדינה בהנפקות ברבעון הראשון

בתקופה שכוללת את מבצע "שאגת הארי" הבנקים הגדולים היו בצמרת הטבלה בשוק הראשוני, בכל הפרמטרים, לאומי היה במקום הראשון והפועלים שני ● רכישות החוב בוצעו גם ע"י בנקים זרים כגון בנק אוף אמריקה, ג'יי פי מורגן, סיטי בנק וגולדמן סאקס

המשקיעים נשבעו להישאר עשרות שנים - ונשברו מהר

המשקיעים לא דבקים באסטרטגיה ● עוד הונאת רשת, הפעם בכיכוב מנכ"ל הבורסה ● והוועדה שלא מוקמת ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שיין פאריש

איש הביון שהפך לגורו קבלת החלטות בוול סטריט

שיין פאריש, שעבד 15 שנה בגוף ביון קנדי, החל לעסוק בקבלת החלטות אחרי אסון התאומים ● בספרו "חשיבה צלולה" הוא מתרגם את מה שלמד מחתן פרס נובל פרופ' דניאל כהנמן וממנהל ההשקעות צ'רלי מאנגר לסדרת כללים שיעזרו לשפר ביצועים ● לגלובס הוא מסביר למה החלטות יומיומיות יותר חשובות לפעמים מאלה שנחשבות הרות גורל

תחנת דלק בלונדון / צילום: ap, Frank Augstein

10 מיליארד אירו זה רק ההתחלה: האיחוד האירופי במשבר אנרגיה

על פי נתוני האיחוד האירופי מחירי הנפט והגז המונזל זינקו ב-60%-70% מאז תחילת המלחמה עם איראן ● לפי חישובי הנציבות האירופית, מדינות האיחוד הוציאו 24 מיליארד אירו יותר ממה שהיה צפוי על אנרגיה מאז פרוץ המלחמה

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

בין שני העולמות: היכן ילמדו הילדים כאשר ההורים מתגרשים ואחד מהם חוזר בשאלה?

כאשר אחד מההורים חוזר בשאלה ומשנה את אורח חייו, הילדים עלולים למצוא את עצמם קרועים בין שני העולמות ● גם במקרה זה בית המשפט פסק בנושא תחת עיקרון טובת הקטין

עידו נוימן / צילום: פרטי

איך אפשר לצאת לפנסיה מוקדמת בזכות השקעה בנדל"ן?

חיסכון של 20% מההכנסה, מינוף נכסים משפחתיים ויציאה מאזור הנוחות: עידו נוימן משרטט בפרק מיוחד של "כסף בקיר" את מפת הדרכים ליצירת הון עצמי משמעותי ● האם 5 מיליון שקל נזילים באמת מספיקים כדי לחיות מהריבית בלבד?

מייסדי Ryft. מימין: גיא גדון, יובל יוגב ויוסי רייטבלט / צילום: עומר הכהן

הסטארט-אפ הישראלי שנמכר ביותר מ-100 מיליון דולר, אחרי שגייס 8 מיליון בלבד

הסטארט-אפ Ryft, שהוקם לפני כשנה וחצי בלבד, נמכר לחברת אבטחת הדאטה Cyera ● החברה הנרכשת מפתחת פתרונות לניהול דאטה עבור סוכני AI

גדעון בריקמן / צילום: יח''צ-אסף לב

גדעון בריקמן, מוותיקי ענף הפרסום, הלך לעולמו

בריקמן, מייסד משרד הפרסום בריקמן ומוותיקי הענף, הלך לעולמו בגיל 83 ● הפרסומאי גיל סמסונוב ספד לו: "גדעון היה מראשוני הפרסום הישראלי, גידל וליווה מאות פרסומאים מימי הפרינט ועד העידן הדיגיטלי"