גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אי.די.בי לעליון: לבטל את הפטור מאחריות של נאמן כלל ביטוח

הערעור הוגש למרות שיישום המתווה כבר החל מוקדם יותר החודש החברה טוענת: שיקול הדעת למכירה הוא של הנאמן - לא של סלינגר

אדוארדו אלשטיין / צילום: רוני שיצר
אדוארדו אלשטיין / צילום: רוני שיצר

חברת אי.די.בי פתוח שבשליטת אדוארדו אלשטיין מבקשת לנצל את האפשרות האחרונה שברשותה לביטול המתווה למכירת מניות השליטה בחברת כלל ביטוח, שבהן היא מחזיקה. ביום חמישי האחרון הגישה אי.די.בי ערעור לביהמ"ש העליון על החלטת ביהמ"ש המחוזי בת"א להתחיל ביישום המתווה האמור, למרות שיישום המתווה כבר החל מוקדם יותר החודש.

לטענת אי.די.בי, "נפלו שגגות" בפסק הדין שכתבה השופטת רות רונן מביהמ"ש המחוזי בת"א. משום כך מבקשת החברה מביהמ"ש העליון להורות על ביטול הצו שהוציאה השופטת רונן להתחיל ביישום המתווה למכירת מניות השליטה בכלל ביטוח, שאותן מחזיקה אי.די.בי.

מניות השליטה בכלל ביטוח נמצאות בשנים האחרונות בידי נאמן, לאחר שהממונה על שוק ההון וביטוח במשרד האוצר, דורית סלינגר, שללה מאי.די.בי את האישור לשלוט בחברת ביטוח. בין הצדדים נתחם הסכם, שלפיו תוענק לאי.די.בי תקופה של כשנתיים למצוא רוכש להחזקותיה בכלל ביטוח, ואם עסקה כזאת לא תצא אל הפועל, יופעל מתווה למכירת המניות במנות של 5% מדי ארבעה חודשים בניהול של הנאמן.

בתום התקופה האמורה, ביקשה סלינגר בתחילת 2016 להתחיל ביישומו של המתווה, והורתה לנאמן לבצע את מכירת המנה הראשונה של המניות במאי אשתקד. אלא שבהנהלת אי.די.בי מיהרו לאיים על הנאמן, משה טרי, כי יראו בו אחראי לנזקים שייגרמו לה כתוצאה מיישום המתווה, בשל השווי הנמוך שלפיו נסחרת חברת כלל ביטוח בבורסה, ביחס לערך ההון העצמי שלה. באי.די.בי טענו, כי במסגרת תפקידו כנאמן, על טרי לשקול את טובת בעלי המניות של כלל ביטוח בעת יישום המתווה.

השופטת: הסמכות היא של הממונה

בתגובה לאיומים פנה טרי לבית המשפט המחוזי בת"א בבקשה לקבלת הוראות, ובסיומו של הליך שנמשך קרוב לשנה, פסקה שופטת המחוזי רות רונן בתחילת אפריל כי על הנאמן להוציא אל הפועל את מכירת המנה הראשונה בתוך 30 יום.

עוד קבעה השופטת רונן, כי שיקול הדעת ביחס להחלטה האם למכור את המניות הוא של הממונה, ולא של הנאמן, וכי הממונה הפעילה שיקול סביר ומידתי כאשר הורתה לנאמן לפעול למכירת 5% מהמניות בהתאם למתווה במאי 2016. עם זאת, הדגישה השופטת, על סלינגר להפעיל מחדש את שיקול הדעת בכל פעם שהיא מורה לנאמן לבצע מכירה של כל אחת מהמנות.

בעקבות הפסיקה, מכרה אי.די.בי בתחילת מאי 5% ממניות כלל ביטוח תמורת 166 מיליון שקל לקבוצת משקיעים, וזאת בדרך של עסקת החלף בתיווכם של בנק מזרחי טפחות ויוסי ארד. עיקר התמורה, בסך של 147 מיליון שקל, שימשה את אי.די.בי לפירעון מוקדם של איגרות חוב מסדרה י"ג, שגויסו רק השנה, עם שעבוד על התמורות ממכירת מניות כלל ביטוח.

בעקבות המכירה נותרה אי.די.בי עם החזקה של 49.9% בכלל ביטוח, בעוד ש-5% מהמניות משועבדות לטובת מחזיקי אג"ח י"א של אי.די.בי. עם זאת, באי.די.בי לא אמרו נואש, וביום חמישי הוגש הערעור לעליון באמצעות עוה"ד פיני רובין וכפיר ידגר ממשרד גורניצקי ושות'.

החברה: השיקול הוא של הנאמן

בערעור מציינת אי.די.בי כי שגתה השופטת רונן כאשר קבעה כי שיקול הדעת הוא של הממונה ואינו של הנאמן. לדעת אי.די.בי, הן ההסכם בנוגע למתווה והן דיני הנאמנות קובעים במפורש כי שיקול הדעת נמצא אצל הנאמן, ועליו להפעילו.

משום כך דורשת אי.די.בי מביהמ"ש העליון לקבוע כי על הנאמן יהיה להפעיל שיקול דעת בעת ההחלטה האם ומתי למכור 5% ממניות כלל ביטוח שתחת שליטתו, וכי עליו להימנע ממכירת המניות כאשר הנזק לאי.די.בי עולה על התועלת, וכל עוד קיים פער משמעותי בין שווי כלל ביטוח בבורסה לבין ההון העצמי שלה. עוד מבקשת אי.די.בי לבטל את הפטור מאחריות משפטית שקיבל הנאמן מביהמ"ש המחוזי.

כלל ביטוח הציגה בסוף 2016 הון עצמי של 4.67 מיליארד שקל, אולם היא נסחרת בבורסה לפי שווי של 3.27 מיליארד שקל, המשקף פער שלילי של 30%. באי.די.בי מציינים כי משמעות פסק הדין של המחוזי היא שהנאמן ימכור את המניות שבידיו בשווי הנמוך בלפחות שליש משוויה המאזני של כלל ביטוח, כך שכל מכירה של 5% ממניות כלל ביטוח תסב לה הפסד של כ-70 מיליון שקל.

מניית כלל ביטוח בשלוש השנים האחרונות.

עוד כתבות

אביב אלוש בקמפיין הפרסום של פליי קארד / צילום: מתוך יוטיוב

להיות פליי קארד: מה חסר למועדוני לקוחות כדי להפוך לנכס אסטרטגי?

הזינוק במספר מועדוני הלקוחות בישראל יצר שוק צפוף שבו רק חלקם מצליחים להשפיע באמת על התנהגות הצרכנים ● מחקר חדש של חברת הייעוץ TASC מגלה כיצד עובדת מערכת היחסים הכלכלית, ואיך הופכים מועדון למנוע צמיחה בשווי מיליארדי שקלים, כמו במקרה של אל על

איור: Shutterstock

מעבדות לחירות טכנולוגית: כך תנקו את החמץ הדיגיטלי

אם שטח האחסון שלכם בסמארטפון ובמחשב מתמלא מהר, אתם לא לבד ● לפניכם כל השיטות לניקיון דיגיטלי: מהסרת אפליקציות, דרך טיפול בווסטאפ ושמירה בענן, ועד ניהול האחסון של גוגל

פרויקט טורקיז בג'סר א־זרקא. ''בהגרלה השנייה כבר השתתפו אלפים'' / הדמיה: סטודיו לומו2

"מי שקנה בהגרלות הדיור ביישוב הזה הרוויח מיליון שקל"

בג'סר א־זרקא, לצד אחד החופים היפים בישראל, נבנה אחד הפרויקטים היחידים בחברה הערבית של תוכניות הדיור הממשלתיות המוזלות ● דירות בשוק החופשי נמכרו בו ביותר מ־4 מיליון שקל אבל רוב הדיירים אינם תושבי המקום

תיעוד מזירה בפתח תקווה / צילום: מד''א

טיל פגע במפעל הרחפנים פחות משבוע לאחר שנרכש

ולוריקס דיווחה על נזקים למפעל הרחפנים שרכשה לפני פחות משבוע ● גם חברת וילאר מדווחת על נזקים כתוצאה מהירי האיראני שפגע באזור התעשייה בסגולה

רפי בן עמי, מנכ''ל מיטרוניקס / צילום: מיכה לובטון

המניה שצנחה בחדות לאחר שדיווחה על אזהרת רווח חריפה

מיטרוניקס, יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות, נפלה בבורסה לאחר תחזית להפסד שנתי של 200 עד 230 מיליון שקל ● סיבה משמעותית לכך היא מחיקת נכסים עצומה שהיא צפויה לרשום לצד הפסד גדול ברבעון הרביעי

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 20 מיליון דולר בשנה: שיאן השכר בבורסה

מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס קיבל בשנה החולפת שכר בעלות של כ-66 מיליון שקל ● עלות השכר של סמנכ"ל הכספים של טבע, אלי כליף, עמדה על כמעט 7 מיליון דולר ● ומי המנכ"ל שנמצא במקום השני בטבלת השכר?

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

שת"פ חדש עם חברה גרמנית מלמד - אלביט בונה על הלייזר

יצרנית החימושים המשוטטים הישראלית והמבוקשת חונכת חברת-בת אירופאית במינכן ● אלביט מרחיבה את יכולות תקשורת הלייזר שלה ● טורקיה מרחיבה את ייצור הטילים לטווח ארוך ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ירוטי טילים איראנים / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

איראן עונה לארה"ב: "מצר הורמוז יישאר סגור לזמן רב"

יותר מ-100 שיגורים לצפון מלבנון מכניסת החג: פגיעה בגן ילדים בנהריה • משרד החוץ האיראני: מוג'תבא בריא לחלוטין, זה לא חריג שהמנהיג העליון לא נראה בציבור • ארה"ב לאזרחיה: עזבו את עיראק מיד • טראמפ בהצהרה: "אנחנו קרובים להשיג את יעדי המלחמה, נכה באיראן חזק בשבועיים-שלושה הקרובים" ● עדכונים שוטפים

דוד עברי / צילום: שלומי יוסף

בגיל 91 האב המייסד של טיל החץ חושף: "יכולנו להיות עם לייזר שעובד כבר 20 שנה"

תוכנית הטילים הסורית שהיוותה השראה, הקמפיינים התקשורתיים נגדו, ההיסוס של רבין וה"עונש" של האמריקאים: בגיל 91, האלוף (במיל') דוד עברי חוזר למאבק ההיסטורי שניהל על פרויקט ה"חץ" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך הביא את המערכת לעולם למרות התנגדות הצבא ומדוע נגנז נשק לייזר מבטיח ● "צריך לקרוא מה שהצד השני כותב כשהוא מסכם מלחמה, לא להסתפק רק בלקחים שלנו"

ירוטי טילים איראנים / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

שיגורים מאיראן לאזור הצפון, יורט כטב"ם שחדר מלבנון

דיווח: איראן הודיעה כי אינה מוכנה להיפגש עם גורמים אמריקאים ● טראמפ: "נפתח את מצר הורמוז, נשתלט על הנפט ונרוויח הון" ● טיל מצרר מאיראן שוגר לצפון; גבר בן 79 נפצע קל מהדף ● ארסנל הרקטות של חיזבאללה הצטמק משמעותית: מכ-40 אלף לפני מבצע חצי הצפון לעד 10,000 • בשיא המלחמה: רמטכ"ל צבא היבשה האמריקאי עוזב את תפקידו באופן מיידי • דיווח: המודיעין האמריקאי מעריך כי לאיראן נותרו יכולות שיגור משמעותיות • כל העדכונים 

מתקן ההפקה המיועד למאגר סי ליון, שנאוויטס 65% מהזכויות בו

מנכ"ל נאוויטס מממש כמחצית מהחזקותיו בחברה תמורת כ-60 מיליון שקל

שותפות חיפושי הנפט דיווחה כי המנכ"ל עמית קורנהאוזר מממש כ-49% מסך החזקותיו הסחירות בה, בסכום של כ-57.7 מיליון שקל ● קורנהאוזר הדגיש כי "מדובר בצעד אישי, שאינו גורע כהוא זה מהאמון המוחלט, העמוק והמלא שלי בשותפות"

עדינה זוסמן. ''אני יודעת לעבוד קשה'' / צילום: דן פרץ

"כשהמצב נהיה קשה, הבישול נהיה פשוט": עדינה זוסמן מציגה את המטבח הישראלי לאמריקה בתקופה מורכבת

עבור רבים מהקהילה היהודית בארה"ב, הבשלנית האמריקאית–ישראלית עדינה זוסמן היא חזית ההסברה: ממנה הם מבינים מה זה ממ"ד ואזעקות ובעיקר מהו אוכל ישראלי טוב ● החודש ייצא בארה"ב ספרה "זריז", ובו מתכונים קלים שנשענים על המטבח המקומי: "אני סוג של שגרירה"

ירוטי טילים איראנים / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

ירי טילים מאיראן ולבנון ערב החג; טראמפ: מנהיג איראן ביקש הפסקת אש

ירי בלתי פוסק לצפון ● טראמפ הכריז: "נעזוב את איראן בתוך שבועיים-שלושה"; הוא צפוי לשאת "הצהרה חשובה" בלילה שבין רביעי לחמישי ● טראמפ: "נשיא איראן החדש ביקש מארצות הברית הפסקת אש", דובר משמרות המהפכה מכחיש ● באיראן מדווחים על גל תקיפות נרחב בטהרן ● דיווח: איחוד האמירויות נערכת לסייע בפתיחת מצר הורמוז בכוח

זום גלובלי / צילום: AP

טראמפ עושה היסטוריה, ועוצר מסורת אמריקאית בת 165 שנה

קים ג'ונג און חושף טיל חדש, שעל פי הערכות, יכול להגיע עד לארה"ב • בעולם מגיבים לעליית מחירי הדלק • וטראמפ הודיע: כל שטר של 100 דולר יישא את חתימתי

רן פרסברג, בעלים ומנכ''ל של קבוצת בולטהאופ ישראל / צילום: גיא חמוי

יזם הנדל"ן שינסה למכור פנטהאוז ב-40 מיליון שקל ביפו

רן פרסברג, בעלים ומנכ"ל של קבוצת בולטהאופ ישראל, מספר כיצד הרחיב את פעילות החברה ממטבחי יוקרה לפתרונות כוללים לעיצוב הבית ● ועל הכניסה לתחום הנדל"ן: "אנחנו מעורבים במגוון פרויקטים, הכוללים אלפי יחידות דיור"

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

מאגר הגז לוויתן חזר לפעול אחרי יותר מחודש

אחרי 32 ימים מאגר הגז הגדול ביותר של ישראל חוזר להפיק גז לטובת המשק המקומי והיצוא למצרים ולירדן ● מאגר תמר הוא היחיד שפעל עד כה במהלך המלחמה, טרם ברור האם גם מאגר כריש חזר לפעול ● אנרג'יאן: "לאחר למעלה מחודש של השבתה מוחלטת, החברה מצפה ממערכת הביטחון וממשרד האנרגיה לנקוט לאלתר בצעדים שיאפשרו חזרה מיידית להפקה גם מאסדת כריש"

הילה חדד חמלניק / צילום: רמי זרנגר

בכיפת ברזל קראו לה "האמא של הסוללה". היעד הבא שלה "ישנה את תפקוד האנושות"

"Moonshot תהפוך לאבן פינה לתעשיית חלל אזרחית גדולה בישראל", מצהירה הילה חדד חמלניק על החברה שהקימה, שמפתחת אמצעי לשיגור מטענים לחלל כדי להקים שם תשתית לבני אדם ● בראיון היא מדברת על החלק שלה באחד הפרויקטים המכריעים שהיו כאן, הקרן שהקימה ולמה לדעתה עדיף להיכנס לחדר בשמלה צבעונית כשכולם בחליפות

השמאים גולן שבי ורועי פישמן / צילום: יניב בן יהודה, מתן קפלן

השמאים מעריכים: אלו תחנות המטרו שהכי כדאי לרכוש נכסים לידן

פרויקט המטרו ממשיך להתקדם, אך הצפי האופטימי ביותר מדבר על פתיחה חלקית רק ב־2037 ● מחקרים מראים שערך הנכסים ליד התחנות צפוי לעלות, אך איפה הוא צפוי לעלות יותר ואיפה פחות? ● פרק הפודקאסט המלא יפורסם בראשון

מנהג ''בבהילו'' בסעודת פסח, 2008 / צילום: גל חמו

מדם של עז ועד הצלפה בבצל: המנהגים הצבעוניים של פסח

עולם שלם של מנהגי פסח מפתיעים שלא הכרתם: ביהדות פרס ובוכרה מצליפים בבצל ירוק בזמן "דיינו", ביהדות הודו מטביעים טביעות יד בדם על המשקוף, ובקהילות פרוגרסיביות בארה"ב מניחים תפוז כסמל להתחדשות ולהכלה

מטוס קרב מסוג F-15 / צילום: Associated Press

דיווח: אחד הטייסים האמריקאים שהופלו באיראן - חולץ בחיים

מטוס קרב אמריקאי הופל היום מעל שטח איראן ● כעת, מתנהל מבצע חיפוש והצלה לאיתור אנשי הצוות