גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם בשם אינטרסים נעשים מעשים המנוגדים למטרת העלייה?

בזבוז הון ציבורי רב וליקויים חמורים: מה קורה בארגון נתיב שצפוי לבחור בקרוב ראש לשכת קשר חדש

עולים חדשים / צילום: רויטרס
עולים חדשים / צילום: רויטרס

1. "נתיב" - לשכת הקשר, תתקשט בקרוב ב"ראש" חדש/ה. זהו אחד הארגונים המיותרים, היקרים, העתיקים והכבדים, אם לא מזיקים, שמממונים כאן סתם כך מתוך הרגל, חברויות ואינטרס של פוליטיקאים למלאי ג'ובים. ראוי לציין: יש מאות, אפשר אלפי, גופים-ארגונים-סוכנויות-עמותות-חברות-תאגידים מיותרים שקשורים איכשהו למשרדי הממשלה, ומבזבזים לשווא הון ציבורי כבד ורב שנה בשנה, חודש בחודשו. נתיב - אחד מהם, ולא הגדול מכולם.

ועדת האיתור למשרת ראש לשכת הקשר כבר קיימה מפגשים ותכריע בקרוב (טיפת פופוליזם: אם היו מעזים לעשות סדר בכל המיותרים האלה היה מתפנה כסף לנכים, לילדים, גם לבריאות, לביטחון - ויישאר עודף לחיזוק הפריפריה).

2. כמה כסף מסתובב בנתיב? תקציב מאושר ל-2017 עומד על 95 מיליון שקל. אבל גם השנה, ככל שישתדלו, והם תמיד משתדלים, תסתיים השנה בתת-ביצוע. כבר מוערך התקציב בפועל על 60 מיליון שקל. שנת 2016 הסתיימה בהוצאה תקציבית של 62 מיליון; שנת 2015 - 66 מיליון שקל. בארגון כ-70 עובדים קבועים בשכר ממוצע גבוה שתואם את היותם מזוהים היסטורית כ"ביטחוניסטים" (בכאילו...). מעל 20 שליחים קבועים במדינות חבר העמים, כל אחד בעלות 1 מיליון שקל לשנה, צמודים לשליחי משרד החוץ.

בנוסף נוהג הארגון לשלוח מגוון רחב ונרחב של שליחים ויועצים למשימות לא קבועות, ביניהם אנשי חינוך, תרבות, מסורת וכדומה, רובם ככולם יוצאי ברית המועצות לשעבר, למיני מסעות אירועי שירה, דקלום, סיפור. בסך הכול, על פי פרטי המידע הרשמי המופיע ב"פנייה לאיתור מועמדים", מעסיק נתיב כ-200 מועסקים "במטה ובארץ ובנציגויות השונות בחבר העמים".

3. מה מטרת הארגון? התפקיד הרשמי של נתיב - לשכת הקשר, מתחלף ומקבל תיאורים יצירתיים וגמישים על פי צוק העיתים. זה התחיל ב-1953 כיחידה סודית חשאית במסגרת המוסד, שהוטל עליה להקים קשר ולהגיש עזרה ליהודים שמעבר למסך הברזל הסובייטי, רוסיה ומזרח אירופה. השליחים הועסקו בתפקידי כיסוי בשגרירות, ועשו מאמצים כנים ומסוכנים לקשר וסיוע עם יהודים אסירי ציון, מסורבי עלייה, נפגעי שלטונות אותם ימים. זו הייתה אז עבודה מבורכת, מורכבת, קשה, שלימים, בגלי העלייה הגדולים, לפני ואחרי נפילת מסך הברזל, הסתברה חשיבותה.

4. ומאז מה? מי שרצה עלה, אם הוא יהודי או יהודי חלקית. רבים עברו ועוברים לארצות-הברית וקנדה (חלק נכבד "שלחו" לכאן את הוריהם המבוגרים ועברו למדינות אחרות). בשנה שעברה, 2016, עלו ממדינות חבר העמים 14,801 עולים. במקביל, מתקיימת באופן קבוע ירידה מהארץ, כאשר בפועל ובמעשה ההערכה היא ש-1 מתוך כל 5 עולים שהגיעו במהלך השנים לישראל ירד ממנה - כלומר, 20%. הנחת היסוד היא שמיליון עולים עלו ממדינות ברית המועצות לשעבר. זה אומר שכ-200,000 עזבו את המדינה.

מי שנשאר במדינות חבר העמים - סביר להניח שאיננו רוצה להגיע לכאן. למרות זאת, הציבור בישראל ממשיך לקיים ולממן פעילות ענפה ויקרה לשמירת קשר, כולל תקציבים קבועים ושליחים קבועים ומתחלפים. משרד החוץ מתגאה בפעילותו. כפי שכתוב באתר המשרד: "המשרד פועל לטיפוח הקשרים עם הקהילות היהודיות בתפוצות, ושומר על זכויותיהם של אזרחים ישראלים השוהים בחו"ל".

עוד גוף פעיל מאוד מול יהודים או יהודים חלקית בחבר העמים היא הסוכנות היהודית שחלקה הנכבד ממומן מתקציב ישראליים. אתר הסוכנות מספר שהוא-הוא מרכז העניין: "הסוכנות היהודית העלתה לישראל, החל מראשית שנות ה-90', כמיליון עולים. כיום כ-2 מיליון יהודים דוברי רוסית מתגוררים מחוץ לישראל. 800 אלף מהם במדינות ברית המועצות לשעבר... העלייה היום היא מבחירה חופשית, וזו גם גישתה של הסוכנות בכל פעילותיה בקרב יהודים ודוברי רוסית זכאי עלייה".

הסוכנות פיתחה תוכניות עלייה וקליטה, מקיימת חינוך ציוני בתוכניות רבות בחבר העמים, מחנות קיץ וחורף, אירועי חוויה, מסע "תגלית" ועוד. גם משרד הקליטה פעיל, למרות שהוא תואמו של נתיב, לצידם פעילים גם ארגונים יהודיים עצמאיים מהארץ ומארצות-הברית שחלקם ממומן גם על ידי ממשלת ישראל.

אז אם מדובר בעידוד עלייה, מזמן-מזמן ברור שאין צורך גם בנתיב. אז מה עשו? שינו את שם התפקיד. על פי מסמכי ועדת האיתור זהו "ארגון הפועל בקרב יהודים וזכאי עלייה במדינות חבר העמים לחיזוק זיקתם ליהדות ולמדינת ישראל ולעידוד עלייתם לארץ". כדי לרפד עוד יותר את הגוף והתפקידים המיותרים של הארגון המיותר נרשמו עוד תיאורי תפקיד: ניהול מערך השירותים הקונסולריים ומתן אשרות עלייה לאזרחים זרים, בתיאום עם הגורמים הממשלתיים העוסקים בתחום.

אז אם יש גורמים ממשלתיים העוסקים בתחום, למה צריך גם את נתיב?

ג'וב יצירתי נוסף: תיאום פעילות הארגון מול משרדי הממשלה הרלוונטיים, הסוכנות היהודית ארגונים יהודים, גופי הביטחון ועוד. בקיצור, עוד ועוד ועוד גופים, בעוד ועוד עשרות ומאות מיליונים רבים. שמא רק כדי לנפח את מלאי המשרות הדוברות רוסית למען אנשי שלומנו?.

5. המנהל/ת הבא/ה. ועדת האיתור "למילוי משרת ראש נתיב בירושלים", שהוקמה חודשים אחרי שהמנהל הקודם אלכס קושניר מונה למנכ"ל משרד הקליטה, העמידה בראשה יו"ר - מזכיר הממשלה צחי ברוורמן - שכן נתיב היא יחידת סמך במשרד רא"מ (הרשות הממלכתית לאבטחת מידע).

לצידו יושבים נציב שירות המדינה, מנכ"ל המשרד לקליטת עלייה, עובד בכיר של שירות הביטחון (בגלל ההיסטוריה או בגלל הצידוק לתת משכורות ביטחוניות?), איש אקדמיה ואנשיהם. 16 הגישו מועמדות. 5 נפסלו כי לא ענו על דרישות הבסיס; 1 הסיר מועמדות; מהעשרה שנותרו זימנה הוועדה 5 לראיון, שהסבב השני שלו התקיים באמצע השבוע שעבר.

6. דרישות התפקיד: השכלה - תואר ראשון; ניסיון - 7 שנים בגיבוש מדיניות וניהול פרוייקטים בתחום העלייה והקליטה, או בתחום קשרי חוץ, או חינוך ותרבות; שפות - רוסית. למה רוסית? הרי נתיב אמורה לפעול בכלל מדינות חבר העמים. זה אומר, על פי משרד הקליטה, שמדובר במדינות: ליטא, לטביה, אסטוניה, בלארוס, אוקראינה, רוסיה, מולדובה, גרוזיה, ארמניה, אזרבייג'ן, קזחסטן, קירגיזסטן, טורקמניסטן, טג'יקיסטן, אוזבקיסטן.

האם מראש ברור שלא עולה בדעת מישהו למנות לתפקיד מישהו שדובר גאורגית? אולי טורקמנית? קזחית? למה רוסית, נשאל משרד ראש הממשלה האחראי על נתיב. התשובה שהתקבלה: "נציבות שירות המדינה היא זו שקבעה את תנאי הסף של המשרה, על כן לקבלת תשובה יש לפנות אליהם".

פנינו לנציבות שירות המדינה. הנה התשובה: "הדרישה לשפה הרוסית נובעת מכך שמרבית אוכלוסיית היעד של נתיב חיה ברוסיה, ומרבית האוכלוסייה היהודית (גם זו שאינה מתגוררת ברוסיה) דוברת השפה הרוסית. בנוסף, במדינות האחרות רוסית היא השפה השנייה. כמו כן, השירותים הקונסולריים מתבססים על מסמכים סובייטיים שרובם המוחלט כתובים בשפה הרוסית". מי שהשתכנע - השתכנע; מי שלא - יודע שלעלייה הרוסית יש אינטרסים כבדים. הם מיוצגים בכמה וכמה מפלגות שראשיהן שומרים על הבטחת מימון האינטרסים.

7. ספטמבר 2013. דוח מבקר המדינה. ליקויים חמורים, תפירת משרות, עקיפת מכרזים, ניפוח תקציבים - גם בעובדים וגם בשליחים. "התנהלות שאינה עולה בקנה אחד עם סדרי מינהל תקין, שקיפות ציבורית ואמות מידה שוויוניות הנדרשות ממוסדות ממלכתיים". לעניין מסעות "השליחים" ו"הנציגים" היוצאים ובאים, מצא המבקר כי שליחתם לא התיישבה עם כללי המינהל התקין ונוהל הארגון ופגעה בשוויוניות. לחלק מהנסיעות לא נמצאו נימוקים, או נמצאו נימוקים שאינם מניחים את הדעת. מתוך הדוח: במארס 2009, ערב הקמת הממשלה ה-32, שוחחה בכירה בנתיב עם עוזרו של חבר כנסת מ"ישראל ביתנו" ומסרה לו את הדרישות התקציביות של נתיב שיש להעלות בהסכמים הקואליציוניים. עוד סיפור מהדוח: שליחת הארגון ברוסיה מסרה למבקר המדינה כי ראש הארגון ציינה בפניה, ב-2009, שהיא "לא רוצה שיישאר כסף בקופה". עוד כתוב, כי נתיב "לא נתן דין וחשבון לעצמו ולגופים המפקחים עליו בנוגע לנחיצות פעילויות כאלה או אחרות... נדרשת בחינה ומדידה כדי להצדיק את הסכומים הניכרים, הגדלים משנה לשנה, המופנים באמצעות תקציב הארגון למימון פעילותיו".

8. האם הארגון מעודד דווקא הגירה? הגירה מישראל החוצה, או מעבר זכאי עלייה מחבר העמים למדינות אחרות? האם מעצם העובדה שהארגון עוזר ותומך למעשה בהמשך קיום קהילות יהודיות במדינות חבר העמים - איננה מתפרשת כ"מתן לגיטימציה רשמית להגירה מישראל", שאל אז המבקר. ומאז זה נשאל שוב ושוב, גם ובעיקר על ידי ארגונים של יוצאי ברית המועצות. האם בשם הג'ובים לאנשי שלומנו נעשים מעשים המנוגדים למטרת העלייה?.

9. אוקטובר 2009. חבר הכנסת רוברט טיבייב כותב: "... עם נפילת מסך הברזל איבדה נתיב את חשיבותה, אך בשל לחצים פוליטיים לא פורקה...". טיבייב, חבר הכנסת ה-18, שהיה קודם סרן בחיל הקשר של הצבא האדום, עלה ב-1994, התיישב באופקים, פעיל ישראל ביתנו שהלך לקדימה. "ארגון שפעל בתוככי ברית המועצות, בשעה שלזו לא היו יחסים דיפלומטיים עם ישראל ועצם היותך ציוני הייתה עילה למאסר ממושך - לא ראוי שימשיך ויפעל ברוסיה של היום הרואה את עצמה כמדינה ידידותית לישראל... עידוד העלייה הוא ערך חשוב מאין כמותו, אבל כפי שלא נפעיל לצורך כך ארגונים חשאיים במהותם באירופה או בארה"ב, כך לא ראוי שהדבר ייעשה גם ברוסיה".

10. הממשלה נוהגת להקים מדי פעם, בקצב גובר, מיני ארגונים, חברות, תאגידים חדשים ומשונים. היא גם מתהדרת בהיותה לוחמת ברגולציה ובבירוקרטיה שמטופחות ע"י אותם ארגונים. הגיע הזמן להקים גוף שיקבל מינוי "תורן ניקיון" ושיבדוק את אלפי הארגונים ההזויים והלא-הזויים, ולקבל החלטה לומר להם יפה תודה, לשלם כסף טוב לעובדים ולסגור אותם. סופית.

מדינות חבר העמים

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל