גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חבל הבאסקים: חלקת אלוהים קצת פחות מתוירת בספרד

החבל מציע נופים שובי לב, מרחבים של ירוק, ערים מודרניות, סמטאות ימי-ביניימיות, קולינריה מפותחת והמון יין משובח ■ מהקיץ הקרוב - בטיסה ישירה מישראל

לאכול את החבל משני קצותיו / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב
לאכול את החבל משני קצותיו / צילום: Shutterstock | א.ס.א.פ קריאייטיב

בתחילת חודש אפריל דווח בתקשורת כי המחתרת הבאסקית מתפרקת מנשקה וחשפה בפני רשויות צרפת רשימת מחסני נשק על תכולתם. בכך הגיע לסיומו כמעט חצי מאה של מאבק אלים, שאותו הוביל ארגון המחתרת ETA, שכלל מעשי רצח, חטיפות ושוד, בעיקר בשטחה של ספרד, והביא למותם של יותר מ-800 בני אדם, לפחות לטענת רשויות ספרד.

כשמסיירים בין נופי חבל הבאסקים, המשתרע בצפון-מזרח ספרד, סמוך לגבולה עם צרפת, קשה לדמיין מאבק פוליטי ומעשי אלימות. הצבע השולט הוא ירוק, ודאי בתקופה זו של השנה, וגובל בכחול של ים ושמיים בהירים. פסטורליה. עוד חבל ארץ אירופי שמטיילים ישראלים ואחרים ישמחו להתוודע אליו. עכשיו זה אפשרי, די בקלות, כשחברת קשרי תעופה תתחיל להפעיל טיסות ישירות מישראל לחבל הבאסקים ביולי הקרוב.

מסעדות, אמנות, כדורגל

אנו נוחתים בשדה התעופה בבילבאו, אחת מערי החבל, בוודאי המוכרת מביניהן. מארחינו - המדריך אייטור דלגדו ונציג הממשלה המקומית הבאסקית יולן (היפסטר מזוקן עם פירסינג באף), אוספים אותנו לסיור ראשוני בסביבות העיר. התחנה הראשונה היא ארוחת צהריים במיקום מתבקש: בלב נוף ירוק, בין יער למרחבי דשא, אנו מוכנסים לטירת אבן מרשימה. Palacio Urgoiti, מבנה אבן דו קומתי המשמש כיום כמלון בוטיק.

בחדר מסוגנן אנו מסובים לשולחן רחב מידות ומתבקשים לבחור מנות פתיחה, מנות עיקריות וקינוחים מתפריט שעליו גאוותו של המלון. מה אין שם? דגים במיני דרגות עשייה וצורות הגשה, פירות ים, בשר, פסטות וגם ירקות כלשהם בעטיפת בצק עלים. צמחונים? בעיה שלכם. כאן לפחות נתנו לנו לבחור מנות כרצוננו, לפי רמת האומץ והפתיחות למטבחי העולם. בהמשך, זה לא יקרה - יקבעו לנו מראש אילו מנות נקבל בארוחות 6-5 המנות מעוטרות כוכבי המישלן שנסעד בימים הבאים. אף אחד לא אמר שזה יהיה קל...

מנצלים את הארוחה להיכרות בין המשתתפים ועם מטרת הביקור - הכרת הארץ הבאסקית, האתוס, האג'נדה והשפה. כן, יש שפה באסקית והיא לא נשמעת אפילו כמו ספרדית.

אחרי ארוחה הגונה, אפשר להתחיל לטייל. חוזרים לבילבאו ועושים דרכנו ברחובותיה. יש בקושי שעה להתארגן כי צריך לצאת ליעד הבא - אצטדיון הכדורגל של הקבוצה המקומית בילבאו אתלטיק קלאב, או בשמו הרשמי San Mames. גם הלא-ספורטיביים שבינינו לא נשארו אדישים לאצטדיון המלהיב ורב הפסיליטיז שעיצוב, פונקציונליות וגאוות יחידה משמשים בו בערבוביה. לא היה משחק בערב שבו הגענו, לצערנו, או לשמחתנו, שכן הוא היה כולו לרשותנו, מלווים במנהל המקום, בתחושת כניסה לקודש הקודשים, ולבסוף מסובים בחדר מיוחד במסעדה הפועלת באצטדיון לארוחת - ניחשתם נכון - שף מישלן. 6 מנות, כך וכך כוכבים.

החכמים, השומרים (כשרות) והמצפוניים ידעו להכריז מראש על צמחוניותם, דבר שזיכה אותם בשלל מנות מבוססות ירקות, בעיקר אספרגוס, ומרק כתומים. היתר נאלצו להתמודד עם מנות פתיחה שכללו פיסות חזה אווז, פואה גרא, זרוע תמנון, ובהמשך סלמון נא, דג טלבוט ובשר חזיר. עם כמויות היין האדום שזרמו בדמנו כבר יכולנו לצחוק על הנושא שיהפוך כבר לבדיחה המרכזית והמגבשת של המסע הזה - מנות המישלן המופרכות שהועתרו על צרכנים לא הכי מתוחכמים ואניני טעם שהגיעו מהלבנט המיוזע. יצוין כי כן היו כמה תל-אביבים שבהחלט ידעו להעריך ולהתענג על כל ביס מהיצירות האסתטיות שנחתו על שולחננו. ניסינו לברר בעדינות כמה תעלה ארוחה כזו למי שאינו מגובה בחברת נסיעות מיטיבה שתכסה את החשבון. האמת? לא בשמיים. 80-60 אירו לאדם.

נופים מהסרטים

היום השני התחיל בביקור במוזיאון גוגנהיים בבילבאו, אותו בניין מפותל דמוי דג או ספינה, מחופה אריחי מתכת (טיטניום) שתכנן פרנק גרי. אין ספק, המבנה המרשים, ופסל הכלבלב העשוי פרחים שיצר ג'ף קונס ונשאר לעמוד בכניסה למוזיאון, מתפקדים היטב כמקור משיכה לתיירים.

עזבנו את בילבאו, לא בצער רב - עיר אירופית אסתטית ונעימה, אך לא עתירת אטרקציות - בנסיעה לכיוון העיירה גטריה (Getaria), כשבדרך עצרנו לתצפית על האי San Juan de Gaztelugatxe - צוק המתנשא מתוך הים שבקודקודו כנסייה, ומראה הגלים המשתברים לרגליו הוביל להשתלבותו בצילומי אחת מעונות הסדרה "משחקי הכס". אנחנו כאמור צפינו עליו ממרחק, אבל ניתן גם להגיע עד לאי ולטפס במדרגות לפסגתו.

בגטריה עצרנו לטובת ארוחת צהריים בעיר הנמל שידועה ברחובות האבן הימי-ביניימים שבה, וכעיר שבה נולד מעצב האופנה הנודע קריסטובל בלנסיאגה. הוא גם זכה למוזיאון על שמו ובו מוצגות יצירותיו. מגטריה המשכנו בנסיעה לעיר סן סבסטיאן (הבאסקים, אגב, קוראים לה דונוסטיה, (Donostia). פגשנו עיר מקסימה ושובת לב עם טיילת חוף ארוכה, אזור עתיק, שבו כנסיות וסמטאות אבן צרות וחנויות מזכרות וחפצי נוי אותנטיים. יש גם חלק חדש יותר, שמציע כמובן את חנויות האופנה והרשתות.

בערב התוודענו לקונספט הקרוי פינצ'ו'ס (Pintxo), המתאבנים, מנות הפתיחה, אם תרצו - הטאפאס של העם הבאסקי. מדובר במיני בשרים ודגים המונחים על פיסת לחם או משופדים על קיסם עץ, עם חמוצים ושאר ירקות. לאלו מתלווה לרוב סיידר אלכוהולי, שאין לי סיכוי לחזור על שמו, אבל הוא מזכיר יותר בירה בצבעו ובטעמו המריר-חמצמץ מאשר סיידר עשיר בסוכר המוכר לנו מהארץ.

אלו נמצאים החל מהצהריים המוקדמים בבתי האוכל בחבל. מרגע שסיימו לשתות את הקפה של הבוקר, מתחילים שם להגיש פינצ'וס לצד האלכוהול. כך נפתחה גם ארוחת הערב שלנו - עם פינצ'וס מסוג ג'ילדה - רצועות אנשובי על קיסם עץ, לצד זיתים ופלפלים חמצמצים. מזל שלא על כך התבססה תזונתנו במקום... טעם נרכש כנראה.

מישהו מזיז את הגבינה שלנו

יעדנו הראשון ביום השלישי לטיול היה שוק בעיירה אורדיסיה (ordizia), הפועל מדי יום רביעי. כל הדרך לשם, שהתפתלה בין מרחבי ירוק, חורש, נחלים זורמים ובתי כפר מבודדים, הכינו אותנו לשוק שנפגוש, וכמה הוא מרכזי בהווי של העיר ושל החבל כולו. מביאים לכאן ילדים ללמוד על תזונה נכונה (ברור, עם גבינות של 30% שומן ובשר כבשים וחזירים).

ואז הגענו לשוק - רחבה בת כמה מטרים רבועים מחופה תקרה, ובה דוכנים רבים של ירקות, פירות, גבינות, לחמים, תבלינים, דגים, בשר, מיני מתיקה ובקיצור - כל מה שיש בשוק. בכל שוק. בכל מקום בעולם.

במעבר טבעי מהשוק המשכנו לביקור בחוות הכבשים Ondarre, המייצרת גבינות ומציעה כמה חדרי אירוח. במדשאה הקדמית רבצו להן כמה כבשים מפוטמות, ובמרחבי האחו שמאחורי החווה רעו להן חברותיהן לעדר. במבנה מחלבה מיושן קיבלנו הסבר מהחוואי החביב על אורחות המקום וגם סרטון על הכנת הגבינה במקום. בהחלט יותר אינפורמציה ממה שרצינו לספוג, אבל כל זה נשכח כשהגיעו הגבינות לטעימה, מלוות בסיידר האלכוהולי שכבר למדנו לחבב.

משם המשכנו בנסיעה קצרה, תחת טפטוף גשם טורדני, לפארק איסקורי אראץ (Aizkorri-Aratz), המציע מרחבים אינסופיים לטיול ולפעילות ספורט מאומצת. אנחנו קיבלנו רק טעימה מהטבע הייחודי, אבל איסקורי ופארק Aralar הצמוד משתרעים על פני כ-35 ק"מ של אזור הררי, מיוער, עתיר צמחייה ועם מעיינות זורמים. השבילים מסומנים ובשתי הכניסות לפארקים יש תחנת מידע וציוד, כמו זו שאנו ביקרנו בה בכפר Zegama להסברים, עיון במפות וכדומה.

אחרי מנת הטבע המדודה, התחלנו בנסיעה לעיר ויטוריה (Vitoria-Gasteiz), עיר הבירה של חבל הבאסקים, מרחק כשעה וחצי נסיעה. הנסיעה מתנהלת בין מרבדים מוריקים וכפרים קטנים ומבודדים. בסוף מגיעים לעיר חביבה, שיש בה הכול כנראה - אזורי תעשייה ואזורי מגורים וקניות מודרניים לצד חלק עתיק שבו סמטאות מימי הביניים, קתדרלות מרשימות, ארמונות ועוד.

העיר מתנאה גם ב"רצועה הירוקה" שסביבה, המונה שישה פארקים, שבחלקם אפילו אגמים טבעיים (ומגודרים) שמארחים שלל ציפורי מים ואף שטחי מרעה לעדרי צבאים, וכמובן, שבילים אינסופיים נוחים לריצה ולרכיבה על אופניים. כזה הוא פארק Salburua למשל.

אנחנו הגענו לוויטוריה ביום של משחק כדורגל בין קבוצה מקומית ליריבה מעיר שכנה, ואף שאפשר היה להבדיל בקלות בין שני מחנות האוהדים - לפי הצעיפים ופרטי הלבוש האדומים והכחולים, מדהים לראות שהיריבות מתקיימת רק במגרש, ועד המשחק ולאחריו הם מפגינים חברות ואחווה, שותים יחד בירה בברים הזרועים בדרך לאצטדיון וחולקים פשוט אהבה משותפת לכדורגל.

דרכנו הסוגה בגפנים

יומו הרביעי והאחרון של טיולנו נפתח בנסיעה קצרה לעיירה לה-גווארדיה, השוכנת בחבל ריוחה ((Rioja. עוד פנינה ימי-ביניימית, עיירה עם נוף משכר של כרמים, סמטאות מרוצפות אבן והרבה-הרבה יקבים ובתי יין.

התחנה הראשונה בסיור המבוסם שלנו הייתה יקב אל פבוליסטה, El Fabulista, אחד הוותיקים והנחשבים בעיר. במערות הקרירות של מרתף השימור זכינו לטעימה מודרכת, ששמה לאל את כל מה שידענו על טעימת יין - מה בודקים, אילו שאלות צריך לשאול ואילו כדאי שלא. כך, התבקשנו להבחין בין יין אדום שיושן בחביות אלון לבין יין שמכיל נגיעות פירותיות. איזה כיף להתחיל ככה את היום!

ההמשך היה לא פחות מאתגר: הוזמנו למסאז' במלון סרקוטל וילה, שהובטח לנו שיכלול גם הוא ענבים. קיבלנו רק טעימה של עשר דקות עיסוי מרגיע, שבו המעסה מורח ענבים קפואים על גופנו המצטמרר למגעם. לא לגמרי ברור למה זה מועיל, אבל זה בטח ממריץ את הדם או משהו מסוג זה. נסכם זאת כמוזר.

דרכנו הסוגה בגפנים נמשכה עם סיור בחוות Eguren Ugarte, שבה יקב, מרתפי שימור ומחסני חביות. שם גם נערכים לארח מבקרים בחדרי אירוח מפנקים עם נוף נפלא. במנהרות האבן הקרירות, המספקות בדיוק את הטמפרטורה ואת הלחות הדרושות לאחסנת יין בצורה מיטבית, ראינו איך נשמרות תיבות יין עבור לקוחות רמי מעלה. ביקב סעדנו ארוחת פרידה, ושם התחילה הדרך הארוכה הביתה.

*** הכותבת הייתה אורחת של חברת קשרי תעופה בחבל הבאסקים בספרד.

מידע מעשי

טיסות ישירות מישראל לבילבאו - החל מ-5 ביולי 2017, מ-584 אירו. חבילה של טיסה ומלון ל-7 לילות תוצע בהחל מ-985 אירו. קשרי תעופה תציע גם טיולים מאורגנים לחבל למשך 7 לילות, החל מ-1,425 אירו.

התקופה המיטבית לטייל באזור - מאי עד אוקטובר.

המלצות לינה: מלון Sercotel Coliseo (4 כוכבים) בבילבאו נעים. חדרים סטנדרטיים, 80-120 אירו ללילה. מיקום מרכזי.

חדרי אירוח בחוות הגבינות Ondarre Bed & Breakfast כפרי בסיסי.

עוד אטרקציות: שמורת הטבע הלאומית "פיקוק דה אירופה", שמורת טבע וגן חיות בסנטנדר, מערת אלטמירה (Altamira).

עוד כתבות

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

המדינה שהציגה מערכת לייזר חדשה, חלשה בהרבה מזו של ישראל

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנק לאומי / צילום: כפיר סיון

פיצוי של עד 3,000 שקל בשנה: המהלך החדש של בנק לאומי

הבנק מבטיח החזר של עד 3,000 שקל ללקוחות שתיק ההשקעות שלהם יציג תשואה שלילית ב־2026 ● ההטבה פתוחה למצטרפים חדשים וללקוחות קיימים שמרחיבים את היקף ההשקעה שלהם

המשרוקית. עו''ד עמית חדד / צילום: איל יצהר

איך ייתכן שעמית חדד מייצג כל־כך הרבה מסביבת נתניהו?

לא פעם הטיפול המשפטי בפרשות שסובבות את רה"מ בנימין נתניהו מתנקז לידיו של אותו עורך דין ● הכללים אוסרים כל מצב של ניגוד עניינים, אבל האם יש בכלל מי שמפקח? ● כך התגלגל המקרה של עו"ד עמית חדד - עד שהביא להתפטרות של בכירה בלשכת עורכי הדין ● המשרוקית של גלובס

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

חדשות הביומד / צילומים: אינטואיטיב סרג'יקל, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדוח שמגלה: תחום בריאות האישה מצריך שינוי גישה מהותי

דוח של UBS חושף את ההשלכות הכלכליות המשמעותיות של השקעה בבריאות האישה; חברת Scinai רוכשת את המפעל הישראלי של רציפארם השבדית; סטארגט פארמה גייסה מיליוני דולרים לקידום תרופה רדיואקטיבית; יחסי בריטניה-ישראל בתחום המחקר הרפואי מתהדקים; ואתר חדש ירכז משרות בתחום מדעי החיים ● השבוע בביומד

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט