גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם ההולנדים מתכננים רפורמה שתפחית את נטל המס על חברות

הולנד, הידועה באמנות המס שלה ובמתן הטבות מס לפעילות עסקית, מתכננת צעד נוסף בתחרות על לב החברות הבינ"ל: החלת פטור מניכוי מס במקור על דיבידנד שיחולק ע"י תאגיד הולנדי פעיל, המוחזק ע"י חברות שהן תושבות במדינה שעמה הולנד חתומה על אמנת מס

הולנד. החוק החדש צפוי להיכנס לתוקף ב–2018 / צילום אילוסטרציה: רויטרס
הולנד. החוק החדש צפוי להיכנס לתוקף ב–2018 / צילום אילוסטרציה: רויטרס

בשנים האחרונות רוחשת זירת המס הבינלאומית, כאשר מדינות רבות בעולם מתחרות בה על כספן של החברות הרב-לאומיות. המרוץ הבלתי-נגמר הזה מוביל את המדינות להעניק שיעורי מס מיטיבים לחברות שיעתיקו את מקום מושבן אליהן, ולשגר אל הזירה העסקית הבינלאומית פיתויי מס מגוונים.

לאחרונה היה זה נשיא ארה"ב הטרי, דונלד טראמפ, שהודיע על תוכניותיו לערוך רפורמת מס מקיפה בארה"ב, ובין היתר על הפחתת שיעור מס החברות במעצמת-העל ל-15% - שיעור אטרקטיבי שימשוך משקיעים רבים אל גבולותיה; וכעת הגיע תורה של הולנד להכריז על הצעד הבא בתחרות על הכסף הגדול. השבוע פרסם משרד האוצר ההולנדי הצעות ראשוניות לבצע שינוי במס המקור של ארץ השפלה, משיעור של 15% לשיעור 0% במקרים מסוימים.

עיקר השינוי הוא הענקת פטור מניכוי מס על דיבידנד, בגין דיבידנדים שיחולקו על-ידי תאגיד הולנדי פעיל, המוחזק על-ידי חברות שהינן תושבות במדינה שעמה הולנד חתומה על אמנת מס. במקביל, תאכוף הולנד מבחנים למניעת ניצול לרעה של החוק. בהתאם לשינוי המוצע, רשויות המס בהולנד לא יחייבו ניכוי מס במקור בגין חלוקת דיבידנד על-ידי חברה הולנדית פעילה, אך חברה הולנדית שהינה חברת אחזקות ללא פעילות עסקית, לא תהיה זכאית לפטור האמור.

במסגרת שינוי החקיקה המתוכנן יידרשו רשויות המס ההולנדיות, כי בחברות ההולנדיות יהיה תוכן אמיתי בדמות חברי דירקטוריון, חשבון בנק ופונקציות אדמינסטרטיביות שונות. בנוגע לחברת אחזקות הולנדית, נקבע כי כדי ליהנות מהפטור, היא תהיה חייבת להחזיק במשרד משלה ולשאת בהוצאות שכר של לפחות 100 אלף אירו בקשר עם הפונקציות הפעילות בהולנד. "הימים בהם ניתן היה להחזיק חברת אחזקות ריקה מתוכן עברו מהעולם", אומרת עו"ד הנרייט פוקס, עורכת-דין מורשה בהולנד, וראש הדסק למיסוי בינלאומי במשרד עוה"ד פרל-כהן-צדק-לצר-ברץ.

התייעלות מיסויית

למרות שבשלב זה פורסמו בהולנד רק ההצעות הראשונות לשינוי החוק, והצעת החוק הרשמית צפויה להיות מוגשת בהמשך השנה, משרד האוצר ההולנדי מכוון לכך שאם וכאשר השינויים יתקבלו,הם ייכנסו לתוקף בשנת 2018.

תוכנית המס החדשה של הולנד שעשויה להשפיע על מאזן ומבנה ההשקעות של חברות שונות בעולם. וכמובן - גם חברות ישראליות המושקעות בהולנד עשויות ליהנות מהשינויים המתוכננים בחוק ההולנדי. לדברי עו"ד פוקס, "מדובר בהתפתחות יוצאת-דופן למדי, ואם יתקבלו התיקונים המוצעים, תהיה לכך השפעה חשובה על קבוצות ישראליות בינלאומיות המחזיקות גם בחברה הולנדית".

עו"ד פוקס מסבירה כי "חברות השקעות בינלאומיות רבות, הפועלות מישראל, מתכננות את מבנה ההשקעה שלהן דרך הולנד בשל רשת אמנות המס הרחבה שלה והטבות המס הקיימות בה. גם קבוצות ישראליות המושקעות בהולנד - בהן כי"ל, טבע ואחרות - עשויות ליהנות מהתייעלות מיסויית של החברות ההולנדיות שלהן; וגם בעלי מניות ישראלים המחזיקים רק 5% מהמניות או הזכויות בחברה הולנדית יוכלו לבקש פטור מניכוי מס במקור מחלוקת דיבידנד - וזאת, במקום השיעור המופחת של 5% שחל היום.

עוד לדבריה, הגופים הישראלים שייהנו בצורה המקסימלית מהשינוי הם חברות הביטוח וקרנות הפנסיה, המשלמות כיום ניכוי מס במקור בשיעור 15% בגין חלוקת דיבידנדים המועברים מהולנד, במצב בו הן מחזיקות לפחות 25% מהזכויות או המניות באותה חברה הולנדית המחלקת דיבידנד. "קרנות פנסיה וחברות ביטוח פטורות ממס בישראל, ולכן מס בשיעור 15% שמנוכה להן מחלוקת הדיבידנד, מהווה הוצאה משמעותית בהולנד. האילוץ בתשלום מס במקור בהולנד גורם להפסד, משום שלא ניתן לקזז את הניכוי בישראל.

"חלוקת רווחים מ'קואופרטיבים' בהולנד תהיה כפופה לניכוי מס במקור, אם הפעילות בפועל של הישות מורכבת מ-70% או יותר מהחזקת מניות או מפעילות מימון קבוצתית. כל פטור ממס על ניכוי מס במקור על דיבידנדים יילווה בדרישות מסוימות של פעילות עסקית הריאלית, משום ש'חברות תיבה' ריקות כבר שייכות לעבר, גם בהולנד".

נהנות נוספות מהמהלך ההולנדי המתוכנן יהיו חברות ישראליות המציגות הפסד לצורכי מס, שגם הן לא יכולות לקזז כיום את ניכוי המס במקור של 15% כנגד חבות המס בארץ.

יתרון על בלגיה ולוקסמבורג

אך הולנד לא המציאה את הגלגל. לא מדובר במדינה הראשונה שצועדת בנתיב הזה. "לוקסמבורג ובלגיה זנחו גם הן את ניכוי המס במקור מחלוקת דיבידנד", היא אומרת, אולם מסבירה עו"ד פוקס, "ההבדל בין בלגיה ולוקסמבורג והולנד נסוב סביב אחוזי האחזקה בחברות המקומיות, כאשר בהולנד בעל המניות הזר יכול להחזיק 5% מהחברה ההולנדית, לעומת לוקסמבורג ובלגיה הדורשות 10% החזקה בחברות המקומיות לצורך עמידה בתנאי הפטור".

באופן היסטורי עמדו שר האוצר ההולנדי ורשויות המס בהולנד תחת זכוכית מגדלת בינלאומית וביקורת, בשל נכונותם להגיע להסכמות ולהסדרים בתחום המס עם משקיעים זרים, שמדינות אחרות לא היו מוכנות להעניק. כיום, עדיין קיימים בהולנד הסדרים מטיבים, אך הם נמצאים במסגרת המלצות ה-OECD לתחרות הוגנת בין המדינות. אולם, החשדנות כלפי המדינה עדיין לא נעלמה כליל.

"רשויות המס בישראל מסתכלות בחשדנות על רשויות המס ההולנדיות, למרות שכיום רשויות המס ההולנדיות לא משתפות פעולה עם תכנוני מס אגרסיביים", אומרת עו"ד פוקס. אך למרות זאת, להערכתה, המהלך ההולנדי החדש יתקבל בברכה על-ידי רשויות המס בישראל. זאת, משום שלדבריה, "הפטור מניכוי מס במקור מחלוקת דיבידנד בהולנד יטיב עם רשויות המס בישראל, בשל העובדה כי תיוחס לישראל הכנסה גדולה יותר".

לדברי עו"ד פוקס, כבר עתה מגיעות אליה פניות מלקוחות המבקשים לבחון אם כדאי לשנות את מבנה ההשקעות שלהם בהולנד. "מספר מלקוחותינו שפעלו באופן היסטורי בהולנד, מעריכים מחדש את מצב המס שלהם ואת מבנה החברות שלהם ביחס להולנד, ומתכננים לבצע תיקונים כדי ליהנות מפטור מניכוי מס במקור, מצד אחד, ולהימנע ממלכודות של שימוש לרעה, מצד שני. צפוי כעת שמשקיעים בינלאומיים יביעו שוב עניין בהולנד. על-מנת ליהנות מהפטור מניכוי מס במקור, על המשקיעים הישראלים להמתין עם תשלומי הדיבידנד עד אשר הצעת החוק ההולנדית תאושר סופית".

עוד כתבות

ג'ונתן רוס, מייסד ומנכ''ל גרוק / צילום: ap, Jeff Chiu

הטאלנט ששווה 20 מיליארד דולר: האיש שסימן את עצמו כאלטרנטיבה מצטרף לאנבידיה

הוא הזהיר מהתלות בה, ביקר את הארכיטקטורה שלה ובנה חלופה טכנולוגית מצליחה משלו - ועכשיו מייסד גרוק ג'ונתן רוס עובר לצד של ג'נסן הואנג ● כך אנבידיה שמה יד על הטאלנט ועל הטכנולוגיה של סטארט־אפ השבבים במהלך עוקף רגולציה, שיחזק את מעמדה בשוק האינפרנס

זירת הפיגוע סמוך לעין חרוד / צילום: תיעוד מבצעי מד''א

מחבל דרס למוות בן 70, רצח בדקירות בת 20 - ונוטרל

פיצוצים עזים ברחבי לבנון: צה"ל תקף שורת מטרות של חיזבאללה ● החל מ-1.1: ההנחיות החדשות של צה"ל למשרתי המילואים ● המאמצים לאיתור רן גואילי והמסר הישראלי למתווכות ● חיילת מג"ב עלתה מרצונה לרכב פלסטיני ונכנסה לעיירה פלסטינית; כוחות הביטחון שוחחו עם משפחתה, והחיילת יצאה ● פגישת טראמפ-נתניהו תהיה קריטית לעתיד הסכם הפסקת האש בעזה ● עדכונים שוטפים

מתחם הבורסה ברמת גן / צילום: תמר מצפי

העלאות הארנונה ב־2026: לאילו רשויות אושרה העלאה, והיכן נדחו הבקשות

תעריף הארנונה יעלה ב־2026 בכ־1.6% - אך לרשויות רבות אושרה העלאה גבוהה הרבה יותר, לעומת אחרות שבקשותיהן נדחו ● במתחם הדולפינריום בת"א התעריף יעלה ביותר מ־100%, ומנגד, באזור הבורסה ברמת גן לא אושר שינוי ● גלובס בדק את המצב בכמה ערים גדולות

שווה יותר מכסף: כך ישראל מתגמלת את ארה"ב על השימוש בנשק אמריקאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מאמר על התרומה של ישראל להגנה של ארה"ב, מה קרה ליחסים בין מרוקו וישראל מאז הנורמליזציה, וחגיגות חג המולד בעזה ובבית לחם • כותרות העיתונים בעולם

תחנת הכוח הפרטית דוראד, זרוע פעילות האנרגיה של קבוצת לוזון / צילום: יגאל גורן

המרוץ ל"יהלום" של אלומיי: כולם רוצים לרכוש נתח מתחנת הכוח דוראד

האם רכישת השליטה בחברת האנרגיה אלומיי ע"י נופר מסתבכת? ריבוי הגופים שלוטשים עיניים לנכס המרכזי של החברה יוצרים איומים על השלמת העסקה - מהליך משפטי ועד פירעון מיידי של האג"ח שהנפיקה ● ועל מה דובר בפגישה שהייתה השבוע בין עופר ינאי לעמוס לוזון

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר מהשבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחיה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

סיכום שנה / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק, נקסט ויז'ן

עסקת הענק, ​הפגישה הדרמטית והמניה שטסה: השנה הזוהרת של שוק ההון

בורסת תל אביב מסכמת את אחת השנים הטובות בתולדותיה ● אלה היו האנשים, האירועים והעסקאות שעשו את השנה

זום גלובלי / צילום: AP

הודו עושה היסטוריה, והתחנה הגרעינית שחוזרת לפעול ביפן

הודו עשתה היסטוריה ושיגרה לחלל את לוויין התקשורת המסחרי הכבד בעולם ● תחנת הכוח הגרעינית הגדולה ביפן שבה לפעול אחרי יותר מעשור ● ובהונדורס המועמד של טראמפ זכה בבחירות - ועורר טענות לזיוף • זום גלובלי, מדור חדש

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

בורסת טוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

בורסות אסיה ננעלו בעליות שערים; הזהב מוסיף לשבור שיאים

מדד הניקיי רשם עלייה של 0.6% בהובלת סקטור הטכנולוגיה, שנגחאי בעלייה של 0.1%, והקוספי התחזק בכ-0.5% ● הבורסות בהונג קונג ובאוסטרליה סגורות היום לרגל חופשת ה"בוקסינג דיי" ● אמש לא התקיים מסחר בוול סטריט ובאירופה לרגל חג המולד ● הזהב שובר שיא פעם נוספת ומחירו עומד הבוקר על 4,541 דולר לאונקיה

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק דין: האם ניתן לחייב את הסבים ואת הדודים לשמור על קשר עם הילדה?

סיפור יוצא דופן הגיע לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, כאשר אם לילדה בת 11 הגישה תביעה לאכוף על משפחת האב לקיים קשרים אישיים עם בתה, מאחר שהם מסרבים לעשות כן ● מה נפסק?

שר הכלכלה ניר ברקת ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

המאבק הבא בין סמוטריץ' לברקת: הגדלת מכסת עובדים זרים

שר הכלכלה הציע להגדיל את מכסת העובדים הזרים במשק ולבטל את האגרות בגין העסקתם ● אלא שבאוצר טוענים: המכסות הקיימות טרם מולאו

אמנת START / עיצוב: אלישע נדב

אמנת הגרעין עומדת לפוג. האם היא תתחדש? "טראמפ רוצה להראות שבעל הבית השתגע"

מאז המלחמה הקרה הקפידו רוסיה וארה"ב להאריך בכל כמה שנים את האמנה שהגבילה את התחמשותן בנשק אטומי • כעת היא מתקרבת שוב לסיומה, והן יידרשו שוב לסוגיה • אלא שהפעם מארג האינטרסים השתנה: פוטין שקוע בבוץ האוקראיני, לטראמפ יש חזית מתעצמת מול סין, ושתי המדינות מנהלות עסקאות גרעיניות עם מדינות אחרות - שבכוחן לשנות את מאזן האימה ● האירועים הגדולים של 2026, פרויקט מיוחד

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

"הם מנגבים איתנו את הרגליים": המדינה הסקנדינבית שכועסת על ארה"ב

החזית של ארה"ב מול דנמרק: הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה אורסטד ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"

הזכייה השנייה בגודלה אי־פעם בארה״ב / צילום: Reuters

אחד מהסכומים הגדולים בהיסטוריה: זוכה ב-1.8 מיליארד דולר בהגרלת הלוטו בארה"ב

אמריקאי אחד בר־מזל זכה בסכום יוצא דופן של כ־1.8 מיליארד דולר בהגרלת הפאוורבול של ערב חג המולד - מדובר בג'קפוט השני בגודלו אי־פעם בלוטו האמריקאי ובזכייה השנייה בלבד במדינת ארקנסו • לפי איגוד הפאוורבול, הסיכויים לזכייה בפרס עמדו על אחד ל־292.2 מיליון

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

טסלה מול BYD: הסיפור ההפוך של יצרניות הרכב החשמלי הגדולות בעולם

מניית טסלה קפצה ב־6 החודשים האחרונים במעל 40% ושברה את שיא כל הזמנים ● לעומתה, BYD מציגה מגמה הפוכה עם ירידה דו־ספרתית באותה התקופה ● מה עומד מאחורי הפערים, ואיך מושפע מכך תיק ההשקעות שלכם?

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה באדום בוהק: אנליסטים מסבירים - מה עומד מאחורי הירידות?

ת"א 35 נפל ביותר מ-3% ומדד הביטוח צנח כמעט ב-7% ● מניות הביטוח מחקו היום 9.4 מיליארד שקל משוויין ● שר האוצר מאיים על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים בעקבות המס החדש המתוכנן, אכפיל אותו ● אנרג'יקס מגייסת כסף ומנמיכה תחזיות, אחת הסיבות: "איכות רוח ירודה בפולין ● בוול סטריט וברוב הבורסות בעולם לא יתקיים היום מסחר לרגל חג המולד

נתניה / צילום: Shutterstock

"לקוחות היו קרובים לחתימה, ואז עצרו הכול": איך משפיע השקל החזק על עסקאות של תושבי חוץ בנדל"ן?

מאוקטובר 2023 שער הדולר פחת מול השקל בכ־21%, ובכ־5% מאז יוני האחרון ● האירו פחת מול השקל ב־12.5% ● עבור מי שמשלם במטבע זר מדובר בהתייקרות מיידית של הדירות בישראל ● "יש מקרים שבהם מדובר בתוספת של חצי מיליון שקל, זה משמעותי"

מזג אויר חורפי ברד ירושלים / צילום: איל יצהר

האם השיא של השפעת כבר מאחורינו, ולמה כדאי להתחסן?

משרד הבריאות מרחיב היערכות ורוכש מאות אלפי חיסונים על רקע גל שפעת שהגיע מוקדם מהרגיל ● באיזה זן אנחנו חולים השנה, האם החיסונים פחות יעילים, ומה עם הקורונה? ● גלובס עושה סדר

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות