גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם ההולנדים מתכננים רפורמה שתפחית את נטל המס על חברות

הולנד, הידועה באמנות המס שלה ובמתן הטבות מס לפעילות עסקית, מתכננת צעד נוסף בתחרות על לב החברות הבינ"ל: החלת פטור מניכוי מס במקור על דיבידנד שיחולק ע"י תאגיד הולנדי פעיל, המוחזק ע"י חברות שהן תושבות במדינה שעמה הולנד חתומה על אמנת מס

הולנד. החוק החדש צפוי להיכנס לתוקף ב–2018 / צילום אילוסטרציה: רויטרס
הולנד. החוק החדש צפוי להיכנס לתוקף ב–2018 / צילום אילוסטרציה: רויטרס

בשנים האחרונות רוחשת זירת המס הבינלאומית, כאשר מדינות רבות בעולם מתחרות בה על כספן של החברות הרב-לאומיות. המרוץ הבלתי-נגמר הזה מוביל את המדינות להעניק שיעורי מס מיטיבים לחברות שיעתיקו את מקום מושבן אליהן, ולשגר אל הזירה העסקית הבינלאומית פיתויי מס מגוונים.

לאחרונה היה זה נשיא ארה"ב הטרי, דונלד טראמפ, שהודיע על תוכניותיו לערוך רפורמת מס מקיפה בארה"ב, ובין היתר על הפחתת שיעור מס החברות במעצמת-העל ל-15% - שיעור אטרקטיבי שימשוך משקיעים רבים אל גבולותיה; וכעת הגיע תורה של הולנד להכריז על הצעד הבא בתחרות על הכסף הגדול. השבוע פרסם משרד האוצר ההולנדי הצעות ראשוניות לבצע שינוי במס המקור של ארץ השפלה, משיעור של 15% לשיעור 0% במקרים מסוימים.

עיקר השינוי הוא הענקת פטור מניכוי מס על דיבידנד, בגין דיבידנדים שיחולקו על-ידי תאגיד הולנדי פעיל, המוחזק על-ידי חברות שהינן תושבות במדינה שעמה הולנד חתומה על אמנת מס. במקביל, תאכוף הולנד מבחנים למניעת ניצול לרעה של החוק. בהתאם לשינוי המוצע, רשויות המס בהולנד לא יחייבו ניכוי מס במקור בגין חלוקת דיבידנד על-ידי חברה הולנדית פעילה, אך חברה הולנדית שהינה חברת אחזקות ללא פעילות עסקית, לא תהיה זכאית לפטור האמור.

במסגרת שינוי החקיקה המתוכנן יידרשו רשויות המס ההולנדיות, כי בחברות ההולנדיות יהיה תוכן אמיתי בדמות חברי דירקטוריון, חשבון בנק ופונקציות אדמינסטרטיביות שונות. בנוגע לחברת אחזקות הולנדית, נקבע כי כדי ליהנות מהפטור, היא תהיה חייבת להחזיק במשרד משלה ולשאת בהוצאות שכר של לפחות 100 אלף אירו בקשר עם הפונקציות הפעילות בהולנד. "הימים בהם ניתן היה להחזיק חברת אחזקות ריקה מתוכן עברו מהעולם", אומרת עו"ד הנרייט פוקס, עורכת-דין מורשה בהולנד, וראש הדסק למיסוי בינלאומי במשרד עוה"ד פרל-כהן-צדק-לצר-ברץ.

התייעלות מיסויית

למרות שבשלב זה פורסמו בהולנד רק ההצעות הראשונות לשינוי החוק, והצעת החוק הרשמית צפויה להיות מוגשת בהמשך השנה, משרד האוצר ההולנדי מכוון לכך שאם וכאשר השינויים יתקבלו,הם ייכנסו לתוקף בשנת 2018.

תוכנית המס החדשה של הולנד שעשויה להשפיע על מאזן ומבנה ההשקעות של חברות שונות בעולם. וכמובן - גם חברות ישראליות המושקעות בהולנד עשויות ליהנות מהשינויים המתוכננים בחוק ההולנדי. לדברי עו"ד פוקס, "מדובר בהתפתחות יוצאת-דופן למדי, ואם יתקבלו התיקונים המוצעים, תהיה לכך השפעה חשובה על קבוצות ישראליות בינלאומיות המחזיקות גם בחברה הולנדית".

עו"ד פוקס מסבירה כי "חברות השקעות בינלאומיות רבות, הפועלות מישראל, מתכננות את מבנה ההשקעה שלהן דרך הולנד בשל רשת אמנות המס הרחבה שלה והטבות המס הקיימות בה. גם קבוצות ישראליות המושקעות בהולנד - בהן כי"ל, טבע ואחרות - עשויות ליהנות מהתייעלות מיסויית של החברות ההולנדיות שלהן; וגם בעלי מניות ישראלים המחזיקים רק 5% מהמניות או הזכויות בחברה הולנדית יוכלו לבקש פטור מניכוי מס במקור מחלוקת דיבידנד - וזאת, במקום השיעור המופחת של 5% שחל היום.

עוד לדבריה, הגופים הישראלים שייהנו בצורה המקסימלית מהשינוי הם חברות הביטוח וקרנות הפנסיה, המשלמות כיום ניכוי מס במקור בשיעור 15% בגין חלוקת דיבידנדים המועברים מהולנד, במצב בו הן מחזיקות לפחות 25% מהזכויות או המניות באותה חברה הולנדית המחלקת דיבידנד. "קרנות פנסיה וחברות ביטוח פטורות ממס בישראל, ולכן מס בשיעור 15% שמנוכה להן מחלוקת הדיבידנד, מהווה הוצאה משמעותית בהולנד. האילוץ בתשלום מס במקור בהולנד גורם להפסד, משום שלא ניתן לקזז את הניכוי בישראל.

"חלוקת רווחים מ'קואופרטיבים' בהולנד תהיה כפופה לניכוי מס במקור, אם הפעילות בפועל של הישות מורכבת מ-70% או יותר מהחזקת מניות או מפעילות מימון קבוצתית. כל פטור ממס על ניכוי מס במקור על דיבידנדים יילווה בדרישות מסוימות של פעילות עסקית הריאלית, משום ש'חברות תיבה' ריקות כבר שייכות לעבר, גם בהולנד".

נהנות נוספות מהמהלך ההולנדי המתוכנן יהיו חברות ישראליות המציגות הפסד לצורכי מס, שגם הן לא יכולות לקזז כיום את ניכוי המס במקור של 15% כנגד חבות המס בארץ.

יתרון על בלגיה ולוקסמבורג

אך הולנד לא המציאה את הגלגל. לא מדובר במדינה הראשונה שצועדת בנתיב הזה. "לוקסמבורג ובלגיה זנחו גם הן את ניכוי המס במקור מחלוקת דיבידנד", היא אומרת, אולם מסבירה עו"ד פוקס, "ההבדל בין בלגיה ולוקסמבורג והולנד נסוב סביב אחוזי האחזקה בחברות המקומיות, כאשר בהולנד בעל המניות הזר יכול להחזיק 5% מהחברה ההולנדית, לעומת לוקסמבורג ובלגיה הדורשות 10% החזקה בחברות המקומיות לצורך עמידה בתנאי הפטור".

באופן היסטורי עמדו שר האוצר ההולנדי ורשויות המס בהולנד תחת זכוכית מגדלת בינלאומית וביקורת, בשל נכונותם להגיע להסכמות ולהסדרים בתחום המס עם משקיעים זרים, שמדינות אחרות לא היו מוכנות להעניק. כיום, עדיין קיימים בהולנד הסדרים מטיבים, אך הם נמצאים במסגרת המלצות ה-OECD לתחרות הוגנת בין המדינות. אולם, החשדנות כלפי המדינה עדיין לא נעלמה כליל.

"רשויות המס בישראל מסתכלות בחשדנות על רשויות המס ההולנדיות, למרות שכיום רשויות המס ההולנדיות לא משתפות פעולה עם תכנוני מס אגרסיביים", אומרת עו"ד פוקס. אך למרות זאת, להערכתה, המהלך ההולנדי החדש יתקבל בברכה על-ידי רשויות המס בישראל. זאת, משום שלדבריה, "הפטור מניכוי מס במקור מחלוקת דיבידנד בהולנד יטיב עם רשויות המס בישראל, בשל העובדה כי תיוחס לישראל הכנסה גדולה יותר".

לדברי עו"ד פוקס, כבר עתה מגיעות אליה פניות מלקוחות המבקשים לבחון אם כדאי לשנות את מבנה ההשקעות שלהם בהולנד. "מספר מלקוחותינו שפעלו באופן היסטורי בהולנד, מעריכים מחדש את מצב המס שלהם ואת מבנה החברות שלהם ביחס להולנד, ומתכננים לבצע תיקונים כדי ליהנות מפטור מניכוי מס במקור, מצד אחד, ולהימנע ממלכודות של שימוש לרעה, מצד שני. צפוי כעת שמשקיעים בינלאומיים יביעו שוב עניין בהולנד. על-מנת ליהנות מהפטור מניכוי מס במקור, על המשקיעים הישראלים להמתין עם תשלומי הדיבידנד עד אשר הצעת החוק ההולנדית תאושר סופית".

עוד כתבות

פקקים / אילוסטרציה: Shutterstock, bibiphoto

ה-OECD החמיא על התוכניות לצמצום הפקקים. הבעיה: הקידום תקוע

דוח חדש של ה־OECD על ישראל מדגיש את הבעיה של עומס התנועה, ומשבח את הממשלה על כוונתה להטיל אגרת גודש ומס נסועה ● אלא שהרפורמות נתקלות בשורת התנגדויות ומחלוקות בין המשרדים השונים ● בינתיים, אין להכנסות משני המהלכים זכר בתקציב 2026

עומס תנועה בנתיבי איילון / אילוסטרציה: Shutterstock

אלקטרה זכתה במכרז להקמת מערך מס הגודש בגוש דן

הפרויקט נועד לעודד מעבר לתחבורה ציבורית ולצמצם את עומסי התנועה בכניסה לתל אביב ובצירים המרכזיים ● הטמעת מס הגודש בישראל צפויה להניב לקופת המדינה 1.3 מיליארד שקל מדי שנה, ומיועדת למימון פרויקטים של תחבורה ציבורית, כולל פרויקט המטרו

רו''ח חן שרייבר, נשיא לשכת רואי החשבון / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

השינוי בתקנון לשכת רואי החשבון שמעורר סערה בקרב החברים

נשיא לשכת רואי החשבון, חן שרייבר, מבקש לבטל את ההגבלה הקיימת על מספר הקדנציות בהן מכהן נשיא לשכת רואי החשבון ● נכון להיום, על פי תקנון הלשכה, כהונת נשיא לשכת רואי החשבון מוגבלת לשתי קדנציות בלבד ● המתנגדים למהלך: "מה שנשיא לא עשה בשתי קדנציות הוא כבר לא יעשה. השלטון משחית"

כמה עלו מבצעי המימון ליזמי הנדל''ן? / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המרוץ אחרי קונים: הדוחות חושפים את המשקולת של מבצעי המימון על היזמים

דוחות חברות הנדל"ן חושפים כי גל מבצעי המימון גובה מהיזמים עלויות כבדות של הצטמקות ההכנסות, זינוק בהוצאות המימון ופגיעה בתזרים ● למרות כל זאת מכירות הדירות ממשיכות לדשדש, והחברות חוששות מהורדת מחיר רשמית, שתגרום לקונים לחכות ולמכירות לרדת עוד

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

שעון החול לחתימה על הסיוע האמריקאי התהפך. היעד: בחירות האמצע לקונגרס

הקונגרס עומד לבחור מחדש את חבריו, וההחלטות על הסיוע עלולות להשתנות בהתאם ● במקביל, סעיף ההמרות, המאפשר להמיר חלק מהכסף לשקלים ולתמוך בתעשייה המקומית, מצטמצם במהירות ● בישראל מציעים פתרונות: לראות את ההסכם כ"שיתוף פעולה" ולא כ"סיוע"

שר התקשורת שלמה קרעי וח''כ גלית דיסטל אטרביאן הדיונים בהוועדה לדיון בהצעת חוק התקשורת היום / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

ועדת התקשורת החדשה יצאה לדרך, השר קרעי הבטיח: "הרפורמה לא תיעצר"

לפתיחת דיוני הוועדה בהצעת חוק התקשורת (שידורים) החדש, בהובלת היו"ר ח"כ גלית דיסטל אטבריאן, הגיעו שר התקשורת עצמו וחברי הוועדה מטעם האופוזיציה - אך נוכחות חברי הקואליציה הייתה דלה במיוחד ● ח"כ שלי טל מירון מיש עתיד: "כל המטרה של החקיקה היא להשתלט על התקשורת החופשית"

מחיר ביטוח הרכב / צילום: Shutterstock

לפני הדיון בוועדת הכלכלה: רשות שוק ההון קנסה שתי חברות ביטוח על מחירי ביטוחי הרכב

רשות שוק ההון הטילה קנס של 125 אלף שקל לביטוח ישיר והפניקס בעקבות חוסר בפרטים שביקשה מחברות הביטוח כדי להבין האם הן העלו את פרמיות ביטוחי הרכב יותר מדי ● הרשות ספגה ביקורת על כך שפעלה לאט מדי, כאשר בזמן שפעלה מחירי הביטוח כבר ירדו בשנה האחרונה בכ-10%

תאונת דרכים / צילום: Shutterstock

"כאוס": האם בקרוב לא יהיה אפשר לתקן בישראל כלי רכב אחרי תאונה?

משרד התחבורה מתעכב בחתימה על תקנות חדשות, ויותיר 800 שמאים ללא רישיון החל מינואר ● המשמעות: הם לא יתנו חוות דעת, חברות הביטוח לא ישלמו - ומוסכים לא יתקנו את כלי הרכב

פערי שכר / אילוסטרציה: Shutterstock, Ink Drop

ישראל במקום הרביעי מהסוף: פערי השכר בין נשים לגברים לא הצטמצמו בשני העשורים האחרונים

הדוח, שנערך על ידי ד"ר אלינה רוזנפלד, מראה כי בקרב שכירים ושכירות בעלי תואר ראשון בגילאי 64-25 המועסקים במשרה מלאה, הפערים בשכר מגיעים ל-36% ● בעוד מדינות ה-OECD הצליחו לצמצם פערים והגיעו לממוצע של 11.4% בין השכר החציוני לגברים ונשים, ישראל דרכה במקום ונותרה עם פער של 20.8% לפי חישוב הארגון, לנתוני 2022

מגרש רכבים / צילום: Shutterstock

ישראל עיכבה חידוש זיכיונות יבוא רכב, וסין דורשת הבהרות

סין פנתה רשמית לישראל בדרישה להבהרות אחרי שעיכוב בחידוש רישיונות יבוא, לרבות של מותגים בבעלות ממשלתית סינית, יצר חשש לפגיעה בפעילותם ● רשות התחרות בוחנת הגבלות נוספות על יבואנים גדולים, בעוד המתיחות בין המדינות כבר מתרחבת לזירת הביטחון

סופר פארם. מפרסם ענק במונחי דיגיטל / צילום: אייל טואג

מבצעי נובמבר הקפיצו את ביצועי האתרים הישראליים, הרבה יותר מהבינלאומיים

מספר ההזמנות באתרים המקומיים זינק ב־32% לעומת עלייה של 18% באתרים הבינלאומיים במהלך נובמבר ● כחמישית מהישראלים פיצלו את ההזמנות מחו"ל כדי ליהנות מהפטור ממע"מ, שאמור להכפיל עצמו בחודש הבא ● המדד החודשי של רכישות הישראלים באונליין

הסטארט-אפים הביטחוניים גייסו מיליארד דולר / צילום: יח''צ החברות

שנת שיא לדיפנס טק הישראלי: מיליארד דולר זרמו לסטארט־אפים בתחום

הדיפנס טק הישראלי רושם שנת פריצה יוצאת דופן: גיוסי ענק, מיזוגים ורכישות בהיקף שעולה על זה שנרשם בכל השנים האחרונות גם יחד ● מעורבות מפא"ת במבחני שטח ובחיבור ללקוחות זרים תרמה להאצה, בזמן שביקושי הענק בעולם משכו עוד ועוד כסף זר לשוק המקומי ● האם המומנטום יימשך גם לאחר הפסקת האש?

זיו יעקובי, מנכ''ל קבוצת אקרו נדל''ן / צילום: אלכס פרגמנט

למרות הירידה במניה: מנכ"ל אקרו מכר מניות בכ-26.5 מיליון שקל

זיו יעקובי, מנכ"ל חברת הבנייה, הצטרף לגל המימושים בבורסה ומכר בימים האחרונים חלק מהמניות שברשותו - בשתי עסקאות מחוץ לבורסה ● המכירה מגיעה אחרי שבשנה החולפת ירדה מניית אקרו בכ-14% בניגוד למגמה בשוק

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

החל מינואר: תעריף החשמל יעלה ב-1.5%

תעריף החשמל יעלה ב-1.5% - שיעור מתון ביחס לטווח שרשות החשמל הגדירה ● הספקים עדיין מחכים למסמכי ההרכב המדויק של תעריף החשמל, שישפיע על רווחיותם ● מעתה, תעריף החשמל ייקבע פעם בחצי שנה במקום פעם בשנה

מושגים לאזרחות מיודעת. סקר כוח אדם / צילום: Shutterstock

אתה גר בדירה בבעלותך? כך השאלה הזאת משפיעה על כל המדינה

מצב שוק העבודה משפיע על קבלת ההחלטות הכלכליות החשובות ביותר • כיצד הוא משתקף בפני קובעי המדיניות? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

האחים שלומי (מימין) ויוסי אמיר, בעלי שופרסל / צילום: יונתן בלום

שופרסל עושה מתיחת פנים לזרוע הנדל"ן וממתגת אותה מחדש

שופרסל מאחדת את נכסי הנדל”ן תחת המותג LARO, ומבססת את הזרוע כמרכיב צמיחה מרכזי עם נכסים בשווי כ־5 מיליארד שקל ● במהלך זה החברה האריכה בעשור את חוזה השכירות עם סיסקו, ומקדמת שורה של פרויקטים ברחבי הארץ, זאת במקום מהלך הפיצול וההנפקה שבוטל

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

עם ניסיון בארגון ידידי צה"ל: המנכ"לית המפתיעה בחברה החדשה של כצמן

חברת אוריון השלימה את הפיצול מג'י סיטי והחלה להיסחר בבורסה ● מנכ"לית החברה היא עו"ד ששימשה עד כה כמנהלת בארגון ידידי צה"ל בארה"ב והיו"ר הוא ערן יעקב, מנהל רשות המיסים לשעבר

השכר במגזר העסקי מטפס במהירות / צילום: Shutterstock

השכר במגזר העסקי מטפס במהירות: "מי שיכול, דורש מהמעסיק שיפור"

עליית השכר במגזר העסקי האיצה בחודשים האחרונים, והגיעה לקצב שנתי של 5%, לאחר שבמחצית הראשונה של 2025 נרשמה התמתנות ● בין הסיבות: מחסור בעובדים, היקף המילואים, יוקר המחיה ושינויים בהייטק ● המגזר הציבורי נותר מאחור, אך שם צפוי שיפור כבר בינואר ● המשך המגמה עלול להשפיע לרעה על האינפלציה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; ברודקום קפצה, לצד מניות שבבים נוספות

הנאסד"ק ירד בכ-0.1% ● IBM רוכשת חברת דאטה ב-11 מיליארד דולר ● תשואות האג"ח בארה"ב רשמו עליות לקראת החלטת הריבית ביום רביעי ● מנהל ההשקעות של ברקשייר האת'וויי עובר לג'יי.פי.מורגן ● מגנום, שפוצלה מיוניליבר החלה להיסחר הבוקר באירופה • טראמפ על עסקת נטפליקס - וורנר ברדרס: "זה בעייתי" • בלומברג: עליית הריבית הצפויה ביפן תרחיק משקיעים מנכסי סיכון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הישראלית שנפלה ב־27% ויוצאת מהמדד היוקרתי הזה בוול סטריט

שינויים בוול סטריט: חברת טכנולוגיית השבבים סיוה תיפרד ממדד S&P SmallCap 600 ● בעוד כשבועיים צפויות שלוש מניות להיכנס למדד S&P 500, לאחר שזינקו מתחילת השנה