גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם ההולנדים מתכננים רפורמה שתפחית את נטל המס על חברות

הולנד, הידועה באמנות המס שלה ובמתן הטבות מס לפעילות עסקית, מתכננת צעד נוסף בתחרות על לב החברות הבינ"ל: החלת פטור מניכוי מס במקור על דיבידנד שיחולק ע"י תאגיד הולנדי פעיל, המוחזק ע"י חברות שהן תושבות במדינה שעמה הולנד חתומה על אמנת מס

הולנד. החוק החדש צפוי להיכנס לתוקף ב–2018 / צילום אילוסטרציה: רויטרס
הולנד. החוק החדש צפוי להיכנס לתוקף ב–2018 / צילום אילוסטרציה: רויטרס

בשנים האחרונות רוחשת זירת המס הבינלאומית, כאשר מדינות רבות בעולם מתחרות בה על כספן של החברות הרב-לאומיות. המרוץ הבלתי-נגמר הזה מוביל את המדינות להעניק שיעורי מס מיטיבים לחברות שיעתיקו את מקום מושבן אליהן, ולשגר אל הזירה העסקית הבינלאומית פיתויי מס מגוונים.

לאחרונה היה זה נשיא ארה"ב הטרי, דונלד טראמפ, שהודיע על תוכניותיו לערוך רפורמת מס מקיפה בארה"ב, ובין היתר על הפחתת שיעור מס החברות במעצמת-העל ל-15% - שיעור אטרקטיבי שימשוך משקיעים רבים אל גבולותיה; וכעת הגיע תורה של הולנד להכריז על הצעד הבא בתחרות על הכסף הגדול. השבוע פרסם משרד האוצר ההולנדי הצעות ראשוניות לבצע שינוי במס המקור של ארץ השפלה, משיעור של 15% לשיעור 0% במקרים מסוימים.

עיקר השינוי הוא הענקת פטור מניכוי מס על דיבידנד, בגין דיבידנדים שיחולקו על-ידי תאגיד הולנדי פעיל, המוחזק על-ידי חברות שהינן תושבות במדינה שעמה הולנד חתומה על אמנת מס. במקביל, תאכוף הולנד מבחנים למניעת ניצול לרעה של החוק. בהתאם לשינוי המוצע, רשויות המס בהולנד לא יחייבו ניכוי מס במקור בגין חלוקת דיבידנד על-ידי חברה הולנדית פעילה, אך חברה הולנדית שהינה חברת אחזקות ללא פעילות עסקית, לא תהיה זכאית לפטור האמור.

במסגרת שינוי החקיקה המתוכנן יידרשו רשויות המס ההולנדיות, כי בחברות ההולנדיות יהיה תוכן אמיתי בדמות חברי דירקטוריון, חשבון בנק ופונקציות אדמינסטרטיביות שונות. בנוגע לחברת אחזקות הולנדית, נקבע כי כדי ליהנות מהפטור, היא תהיה חייבת להחזיק במשרד משלה ולשאת בהוצאות שכר של לפחות 100 אלף אירו בקשר עם הפונקציות הפעילות בהולנד. "הימים בהם ניתן היה להחזיק חברת אחזקות ריקה מתוכן עברו מהעולם", אומרת עו"ד הנרייט פוקס, עורכת-דין מורשה בהולנד, וראש הדסק למיסוי בינלאומי במשרד עוה"ד פרל-כהן-צדק-לצר-ברץ.

התייעלות מיסויית

למרות שבשלב זה פורסמו בהולנד רק ההצעות הראשונות לשינוי החוק, והצעת החוק הרשמית צפויה להיות מוגשת בהמשך השנה, משרד האוצר ההולנדי מכוון לכך שאם וכאשר השינויים יתקבלו,הם ייכנסו לתוקף בשנת 2018.

תוכנית המס החדשה של הולנד שעשויה להשפיע על מאזן ומבנה ההשקעות של חברות שונות בעולם. וכמובן - גם חברות ישראליות המושקעות בהולנד עשויות ליהנות מהשינויים המתוכננים בחוק ההולנדי. לדברי עו"ד פוקס, "מדובר בהתפתחות יוצאת-דופן למדי, ואם יתקבלו התיקונים המוצעים, תהיה לכך השפעה חשובה על קבוצות ישראליות בינלאומיות המחזיקות גם בחברה הולנדית".

עו"ד פוקס מסבירה כי "חברות השקעות בינלאומיות רבות, הפועלות מישראל, מתכננות את מבנה ההשקעה שלהן דרך הולנד בשל רשת אמנות המס הרחבה שלה והטבות המס הקיימות בה. גם קבוצות ישראליות המושקעות בהולנד - בהן כי"ל, טבע ואחרות - עשויות ליהנות מהתייעלות מיסויית של החברות ההולנדיות שלהן; וגם בעלי מניות ישראלים המחזיקים רק 5% מהמניות או הזכויות בחברה הולנדית יוכלו לבקש פטור מניכוי מס במקור מחלוקת דיבידנד - וזאת, במקום השיעור המופחת של 5% שחל היום.

עוד לדבריה, הגופים הישראלים שייהנו בצורה המקסימלית מהשינוי הם חברות הביטוח וקרנות הפנסיה, המשלמות כיום ניכוי מס במקור בשיעור 15% בגין חלוקת דיבידנדים המועברים מהולנד, במצב בו הן מחזיקות לפחות 25% מהזכויות או המניות באותה חברה הולנדית המחלקת דיבידנד. "קרנות פנסיה וחברות ביטוח פטורות ממס בישראל, ולכן מס בשיעור 15% שמנוכה להן מחלוקת הדיבידנד, מהווה הוצאה משמעותית בהולנד. האילוץ בתשלום מס במקור בהולנד גורם להפסד, משום שלא ניתן לקזז את הניכוי בישראל.

"חלוקת רווחים מ'קואופרטיבים' בהולנד תהיה כפופה לניכוי מס במקור, אם הפעילות בפועל של הישות מורכבת מ-70% או יותר מהחזקת מניות או מפעילות מימון קבוצתית. כל פטור ממס על ניכוי מס במקור על דיבידנדים יילווה בדרישות מסוימות של פעילות עסקית הריאלית, משום ש'חברות תיבה' ריקות כבר שייכות לעבר, גם בהולנד".

נהנות נוספות מהמהלך ההולנדי המתוכנן יהיו חברות ישראליות המציגות הפסד לצורכי מס, שגם הן לא יכולות לקזז כיום את ניכוי המס במקור של 15% כנגד חבות המס בארץ.

יתרון על בלגיה ולוקסמבורג

אך הולנד לא המציאה את הגלגל. לא מדובר במדינה הראשונה שצועדת בנתיב הזה. "לוקסמבורג ובלגיה זנחו גם הן את ניכוי המס במקור מחלוקת דיבידנד", היא אומרת, אולם מסבירה עו"ד פוקס, "ההבדל בין בלגיה ולוקסמבורג והולנד נסוב סביב אחוזי האחזקה בחברות המקומיות, כאשר בהולנד בעל המניות הזר יכול להחזיק 5% מהחברה ההולנדית, לעומת לוקסמבורג ובלגיה הדורשות 10% החזקה בחברות המקומיות לצורך עמידה בתנאי הפטור".

באופן היסטורי עמדו שר האוצר ההולנדי ורשויות המס בהולנד תחת זכוכית מגדלת בינלאומית וביקורת, בשל נכונותם להגיע להסכמות ולהסדרים בתחום המס עם משקיעים זרים, שמדינות אחרות לא היו מוכנות להעניק. כיום, עדיין קיימים בהולנד הסדרים מטיבים, אך הם נמצאים במסגרת המלצות ה-OECD לתחרות הוגנת בין המדינות. אולם, החשדנות כלפי המדינה עדיין לא נעלמה כליל.

"רשויות המס בישראל מסתכלות בחשדנות על רשויות המס ההולנדיות, למרות שכיום רשויות המס ההולנדיות לא משתפות פעולה עם תכנוני מס אגרסיביים", אומרת עו"ד פוקס. אך למרות זאת, להערכתה, המהלך ההולנדי החדש יתקבל בברכה על-ידי רשויות המס בישראל. זאת, משום שלדבריה, "הפטור מניכוי מס במקור מחלוקת דיבידנד בהולנד יטיב עם רשויות המס בישראל, בשל העובדה כי תיוחס לישראל הכנסה גדולה יותר".

לדברי עו"ד פוקס, כבר עתה מגיעות אליה פניות מלקוחות המבקשים לבחון אם כדאי לשנות את מבנה ההשקעות שלהם בהולנד. "מספר מלקוחותינו שפעלו באופן היסטורי בהולנד, מעריכים מחדש את מצב המס שלהם ואת מבנה החברות שלהם ביחס להולנד, ומתכננים לבצע תיקונים כדי ליהנות מפטור מניכוי מס במקור, מצד אחד, ולהימנע ממלכודות של שימוש לרעה, מצד שני. צפוי כעת שמשקיעים בינלאומיים יביעו שוב עניין בהולנד. על-מנת ליהנות מהפטור מניכוי מס במקור, על המשקיעים הישראלים להמתין עם תשלומי הדיבידנד עד אשר הצעת החוק ההולנדית תאושר סופית".

עוד כתבות

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

צפרדע חץ / צילום: Shutterstock

יותר מתוחכם ויותר אכזרי: הצפרדע שחיסלה את נבלני הייתה פעם תקוותו של עולם המדע

הכותרות דיווחו כי בגופו של מנהיג האופוזיציה הרוסי נמצאו עקבות אפיבטידין – רעלן קטלני שמקורו בצפרדעי חץ זעירות מאקוודור ● בעבר מדענים קיוו שזו תהיה תרופת הפלא של המאה ה-21, אך גילו שהמרחק בין מינון מרפא לקטלני הוא זעיר באופן מסוכן

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

משרדי גוגל בארה''ב / צילום: ap, Jeff Chiu

מצבא איראן לחברת ענק: פרשת ריגול חמורה נחשפת

כתב אישום הוגש בסוף השבוע, נגד שלושה איראנים שחיו בעמק הסיליקון, עבדו בחברות ענק והדליפו על פי החשד סודות לאיראן ● התובעים טוענים כי שלושת הנאשמים ניצלו את תפקידיהם בחברות טכנולוגיה מובילות המפתחות מעבדי מחשב ניידים כדי להשיג מאות קבצים סודיים, כולל חומרים הקשורים לאבטחת מעבדים וקריפטוגרפיה

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 5 חדרים באחת השכונות המבוקשות בגבעתיים?

דירת 5 חדרים בשטח של 133 מ"ר עם מרפסת בשטח של כ־12 מ"ר, חניה ומחסן בגבעתיים נמכרה תמורת 4.9 מיליון שקל ● "שכונת בורוכוב בגבעתיים נחשבת לאחת השכונות המבוקשות והיוקרתיות ביותר בעיר" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה / צילום: ap

סדקים בכתר ובקבינט: רשת הקשרים של ג'פרי אפשטיין במוקדי הכוח של אירופה

"אתה אדם טוב בצורה יוצאת דופן", כתב דיפלומט נורבגי בכיר לאפשטיין, והוא לא לבד ● ממסדרונות השלטון בפריז ועד למעצרו ההיסטורי של הנסיך הבריטי לשעבר: השערוריות המביכות בצמרת הופכות לחשד לפלילים ● המחיר הוא פגיעה אנושה באמון הציבור במוסדות היבשת

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

קרקע חקלאית בגדרה. מה האינטרס הציבורי? / צילום: תמר מצפי

לפי הייעוד, בזמן החכירה או בהפקעה? הקרקע שהובילה למחלוקת של מיליוני שקלים

המדינה הפקיעה 35 דונם בגדרה מבעלי קרקע פרטיים וביקשה לשלם להם 1.6 מיליון שקל בהתאם לשווי הקרקע לפי הייעוד שבו רכשו את הקרקע ● אלא שבעלי הקרקע דרשו פיצוי של 24.5 מיליון שקל לפי הייעוד של הקרקע בזמן המכירה – תעשייה ומסחר ● מה קבע ביהמ"ש?

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

"חרפה": וול סטריט ננעלה בירוק לאחר ביטול המכסים. ואיך הגיב טראמפ?

המדדים עלו אחרי ההחלטה הדרמטית של העליון לבטל את מכסי טראמפ - שהגיב: מתבייש בבית המשפט ובהחלטה, לא היה להם את האומץ לעשות מה שטוב למדינה ● קצב צמיחה מאכזב של 1.4% לכלכלה האמריקאית ברבעון הרביעי; הצפי המוקדם עמד על 3% ● מחירי הנפט נסחרו קרוב לשיא של שישה חודשים, בעקבות אזהרת נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לאיראן כי "דברים רעים באמת" יקרו אם לא יושג הסכם ● נעילה חיובית בבורסות אירופה