גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם ההולנדים מתכננים רפורמה שתפחית את נטל המס על חברות

הולנד, הידועה באמנות המס שלה ובמתן הטבות מס לפעילות עסקית, מתכננת צעד נוסף בתחרות על לב החברות הבינ"ל: החלת פטור מניכוי מס במקור על דיבידנד שיחולק ע"י תאגיד הולנדי פעיל, המוחזק ע"י חברות שהן תושבות במדינה שעמה הולנד חתומה על אמנת מס

הולנד. החוק החדש צפוי להיכנס לתוקף ב–2018 / צילום אילוסטרציה: רויטרס
הולנד. החוק החדש צפוי להיכנס לתוקף ב–2018 / צילום אילוסטרציה: רויטרס

בשנים האחרונות רוחשת זירת המס הבינלאומית, כאשר מדינות רבות בעולם מתחרות בה על כספן של החברות הרב-לאומיות. המרוץ הבלתי-נגמר הזה מוביל את המדינות להעניק שיעורי מס מיטיבים לחברות שיעתיקו את מקום מושבן אליהן, ולשגר אל הזירה העסקית הבינלאומית פיתויי מס מגוונים.

לאחרונה היה זה נשיא ארה"ב הטרי, דונלד טראמפ, שהודיע על תוכניותיו לערוך רפורמת מס מקיפה בארה"ב, ובין היתר על הפחתת שיעור מס החברות במעצמת-העל ל-15% - שיעור אטרקטיבי שימשוך משקיעים רבים אל גבולותיה; וכעת הגיע תורה של הולנד להכריז על הצעד הבא בתחרות על הכסף הגדול. השבוע פרסם משרד האוצר ההולנדי הצעות ראשוניות לבצע שינוי במס המקור של ארץ השפלה, משיעור של 15% לשיעור 0% במקרים מסוימים.

עיקר השינוי הוא הענקת פטור מניכוי מס על דיבידנד, בגין דיבידנדים שיחולקו על-ידי תאגיד הולנדי פעיל, המוחזק על-ידי חברות שהינן תושבות במדינה שעמה הולנד חתומה על אמנת מס. במקביל, תאכוף הולנד מבחנים למניעת ניצול לרעה של החוק. בהתאם לשינוי המוצע, רשויות המס בהולנד לא יחייבו ניכוי מס במקור בגין חלוקת דיבידנד על-ידי חברה הולנדית פעילה, אך חברה הולנדית שהינה חברת אחזקות ללא פעילות עסקית, לא תהיה זכאית לפטור האמור.

במסגרת שינוי החקיקה המתוכנן יידרשו רשויות המס ההולנדיות, כי בחברות ההולנדיות יהיה תוכן אמיתי בדמות חברי דירקטוריון, חשבון בנק ופונקציות אדמינסטרטיביות שונות. בנוגע לחברת אחזקות הולנדית, נקבע כי כדי ליהנות מהפטור, היא תהיה חייבת להחזיק במשרד משלה ולשאת בהוצאות שכר של לפחות 100 אלף אירו בקשר עם הפונקציות הפעילות בהולנד. "הימים בהם ניתן היה להחזיק חברת אחזקות ריקה מתוכן עברו מהעולם", אומרת עו"ד הנרייט פוקס, עורכת-דין מורשה בהולנד, וראש הדסק למיסוי בינלאומי במשרד עוה"ד פרל-כהן-צדק-לצר-ברץ.

התייעלות מיסויית

למרות שבשלב זה פורסמו בהולנד רק ההצעות הראשונות לשינוי החוק, והצעת החוק הרשמית צפויה להיות מוגשת בהמשך השנה, משרד האוצר ההולנדי מכוון לכך שאם וכאשר השינויים יתקבלו,הם ייכנסו לתוקף בשנת 2018.

תוכנית המס החדשה של הולנד שעשויה להשפיע על מאזן ומבנה ההשקעות של חברות שונות בעולם. וכמובן - גם חברות ישראליות המושקעות בהולנד עשויות ליהנות מהשינויים המתוכננים בחוק ההולנדי. לדברי עו"ד פוקס, "מדובר בהתפתחות יוצאת-דופן למדי, ואם יתקבלו התיקונים המוצעים, תהיה לכך השפעה חשובה על קבוצות ישראליות בינלאומיות המחזיקות גם בחברה הולנדית".

עו"ד פוקס מסבירה כי "חברות השקעות בינלאומיות רבות, הפועלות מישראל, מתכננות את מבנה ההשקעה שלהן דרך הולנד בשל רשת אמנות המס הרחבה שלה והטבות המס הקיימות בה. גם קבוצות ישראליות המושקעות בהולנד - בהן כי"ל, טבע ואחרות - עשויות ליהנות מהתייעלות מיסויית של החברות ההולנדיות שלהן; וגם בעלי מניות ישראלים המחזיקים רק 5% מהמניות או הזכויות בחברה הולנדית יוכלו לבקש פטור מניכוי מס במקור מחלוקת דיבידנד - וזאת, במקום השיעור המופחת של 5% שחל היום.

עוד לדבריה, הגופים הישראלים שייהנו בצורה המקסימלית מהשינוי הם חברות הביטוח וקרנות הפנסיה, המשלמות כיום ניכוי מס במקור בשיעור 15% בגין חלוקת דיבידנדים המועברים מהולנד, במצב בו הן מחזיקות לפחות 25% מהזכויות או המניות באותה חברה הולנדית המחלקת דיבידנד. "קרנות פנסיה וחברות ביטוח פטורות ממס בישראל, ולכן מס בשיעור 15% שמנוכה להן מחלוקת הדיבידנד, מהווה הוצאה משמעותית בהולנד. האילוץ בתשלום מס במקור בהולנד גורם להפסד, משום שלא ניתן לקזז את הניכוי בישראל.

"חלוקת רווחים מ'קואופרטיבים' בהולנד תהיה כפופה לניכוי מס במקור, אם הפעילות בפועל של הישות מורכבת מ-70% או יותר מהחזקת מניות או מפעילות מימון קבוצתית. כל פטור ממס על ניכוי מס במקור על דיבידנדים יילווה בדרישות מסוימות של פעילות עסקית הריאלית, משום ש'חברות תיבה' ריקות כבר שייכות לעבר, גם בהולנד".

נהנות נוספות מהמהלך ההולנדי המתוכנן יהיו חברות ישראליות המציגות הפסד לצורכי מס, שגם הן לא יכולות לקזז כיום את ניכוי המס במקור של 15% כנגד חבות המס בארץ.

יתרון על בלגיה ולוקסמבורג

אך הולנד לא המציאה את הגלגל. לא מדובר במדינה הראשונה שצועדת בנתיב הזה. "לוקסמבורג ובלגיה זנחו גם הן את ניכוי המס במקור מחלוקת דיבידנד", היא אומרת, אולם מסבירה עו"ד פוקס, "ההבדל בין בלגיה ולוקסמבורג והולנד נסוב סביב אחוזי האחזקה בחברות המקומיות, כאשר בהולנד בעל המניות הזר יכול להחזיק 5% מהחברה ההולנדית, לעומת לוקסמבורג ובלגיה הדורשות 10% החזקה בחברות המקומיות לצורך עמידה בתנאי הפטור".

באופן היסטורי עמדו שר האוצר ההולנדי ורשויות המס בהולנד תחת זכוכית מגדלת בינלאומית וביקורת, בשל נכונותם להגיע להסכמות ולהסדרים בתחום המס עם משקיעים זרים, שמדינות אחרות לא היו מוכנות להעניק. כיום, עדיין קיימים בהולנד הסדרים מטיבים, אך הם נמצאים במסגרת המלצות ה-OECD לתחרות הוגנת בין המדינות. אולם, החשדנות כלפי המדינה עדיין לא נעלמה כליל.

"רשויות המס בישראל מסתכלות בחשדנות על רשויות המס ההולנדיות, למרות שכיום רשויות המס ההולנדיות לא משתפות פעולה עם תכנוני מס אגרסיביים", אומרת עו"ד פוקס. אך למרות זאת, להערכתה, המהלך ההולנדי החדש יתקבל בברכה על-ידי רשויות המס בישראל. זאת, משום שלדבריה, "הפטור מניכוי מס במקור מחלוקת דיבידנד בהולנד יטיב עם רשויות המס בישראל, בשל העובדה כי תיוחס לישראל הכנסה גדולה יותר".

לדברי עו"ד פוקס, כבר עתה מגיעות אליה פניות מלקוחות המבקשים לבחון אם כדאי לשנות את מבנה ההשקעות שלהם בהולנד. "מספר מלקוחותינו שפעלו באופן היסטורי בהולנד, מעריכים מחדש את מצב המס שלהם ואת מבנה החברות שלהם ביחס להולנד, ומתכננים לבצע תיקונים כדי ליהנות מפטור מניכוי מס במקור, מצד אחד, ולהימנע ממלכודות של שימוש לרעה, מצד שני. צפוי כעת שמשקיעים בינלאומיים יביעו שוב עניין בהולנד. על-מנת ליהנות מהפטור מניכוי מס במקור, על המשקיעים הישראלים להמתין עם תשלומי הדיבידנד עד אשר הצעת החוק ההולנדית תאושר סופית".

עוד כתבות

נשימה / צילום: Shutterstock

מחקרים מגלים: איזה איבר עשוי להחליף את הריאות

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

ישראלים במקלט בזמן ירי טילים. מותר לעבור דרך חצר השכנים רק במצב חירום / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מצב חירום? מותר לעבור בחצר השכנים רק בזמן אזעקה

המפקח על המקרקעין דחה תביעה של שכנים שביקשו להיכנס למקלט דרך החצר של שכניהם: מותר עד עשר דקות לאחר האזעקה

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

עידן קרבט / צילום: פרטי

סל הקניות הזול ביותר יכול להגיע אליכם בדרך מפתיעה

שוק הפארם הישראלי נחשב לאחד הריכוזיים והיקרים במשק, אך עידן קרבט (23), קצין שריון משוחרר ללא רקע בתכנות, החליט להרים את הכפפה ● בעזרת כלי בינה מלאכותית בלבד, הוא פיתח את אפליקציית "פארמי" שמשווה מחירים בזמן אמת ומייצרת את הסל הזול ביותר

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

טראמפ נואם במועצת השלום / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ מרחיב את הדד-ליין לאיראן: "15 ימים זה המקסימום"

טראמפ בהצגת מועצת השלום:"חייבים להגיע עם איראן להסכם בעל משמעות" ● ישראל מאיימת על חיזבאללה: אם תצטרפו למערכה מול איראן, תחטפו מכה אנושה ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "מוכנים לעימות היסטורי" ● דיווח בלבנון: תושבים עוזבים את אזור ביירות מחשש להתערבות חיזבאללה במערכה ● עדכונים שוטפים

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

נשיא איראן, מסעוד פזשכיאן / צילום: ap, Vahid Salemi

על רקע המו"מ - נשיא איראן במסר למעצמות: "לא נרכין את ראשנו"

דיווח: מדינות המפרץ נערכות לעימות צבאי באיראן ● עוד מדינה אירופית קוראת לאזרחיה לעזוב את איראן ● מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו אמש מפקדות של ארגון הטרור חיזבאללה במרחב בעלבכ שבעומק לבנון - על פי דיווחים לבנוניים, בהפצצות נרשמו נפגעים רבים ● דובר צה"ל: "עוקבים אחרי ההתפתחויות וערים לשיח הציבורי על איראן" • המשחתת האמריקנית "מהן" מקבוצת התקיפה של פורד נכנסה לאזור ● עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; השקל התחזק, ישראל קנדה זינקה ב-7%, הבורסה לני"ע ב-6%

מדדי הביטוח והבנייה זינקו במעל 2% ● מחזור המסחר עמד על 5 מיליארד שקל ● עליות באירופה ובחוזים בניו יורק ● דריכות בוול סטריט לקראת ההכרעה על מכסי טראמפ ● השקל מתחזק הבוקר ל-3.12 שקלים לדולר ● מחירי הנפט עולים ● הקרן האקטיביסטית שמהמרת: כוכבת ה-AI הבאה היא מיפן