גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עונה טובה או רעה למנצ'סטר יונייטד? בכל אופן הכסף זורם

מנצ'סטר יונייטד סיימה עונה מאכזבת עם זכייתה השבוע בליגה האירופית, אבל בספרי החשבונות היא שוב תגלה זהב: העונה תסתיים ברווח של כ-185 מיליון ליש"ט ■ הסיבה? הכסף מזכויות שידור

מנצ'סטר יונייטד חוגגת זכייה בליגה האירופית / צילום: רויטרס
מנצ'סטר יונייטד חוגגת זכייה בליגה האירופית / צילום: רויטרס

זו הייתה עונה כמעט איומה למנצ'סטר יונייטד, למרות שלושה תארים. הניצחון שלשום (0-2) בגמר הליגה האירופית על אייאקס אמסטרדם מציל ממנה משהו. מקום שישי בליגה ועונה אפורה מאוד (עם כל הכבוד לזכייה בגביע הליגה ובגביע הקהילה), שבה כל מה שניסתה לעשות היה להיכנס לטופ 4 שמוביל לליגת האלופות.

האוהדים ממורמרים על הבעלים. בצדק. הקבוצה לא בעניינים כבר ארבע עונות, היא איבדה את הבעלות על העיר. והבעלים חוגגים: מה שקורה על המגרש לא משפיע על חשבון הבנק של יונייטד ושל משפחת גלייזר שמחזיקה במועדון. להפך. יונייטד תסיים את עונת 2016/17 עם הכנסת שיא של בין 560 ל-570 מיליון ליש"ט - 30 מיליון יותר מההערכות האופטימיות שניתנו לפני שלושה חודשים. היא תסיים את העונה עם רווח לפני מס של 185-195 מיליון ליש"ט, אחרי שסיימה גם את העונה הקודמת המזעזעת (2015/16) עם רווח של 191 מיליון ליש"ט. זה קורה בשתי עונות שבהן הקבוצה בקושי משחקת בצ'מפיונס ליג (העונה לא שיחקה כלל, בעונה שעברה עפה בשלב הבתים) - מכונת המזומנים הגדולה ביותר שיצר הענף.

למה? עד לפני כמה שנים ההנחה הרווחת הייתה שאי-העפלה לצ'מפיונס ליג היא בבחינת קטסטרופה כלכלית. אבל ההנחה הזאת איננה נכונה עוד. קבוצות העילית של היבשת סגרו את הבור הפוטנציאלי באמצעות הסכמים מסחריים - מנצ'סטר יונייטד חתומה עם שברולט על חסות לשבע שנים בסך 600 מיליון דולר. זה אומר ממוצע של כ-1.5 מיליון דולר למשחק, כל משחק - ידידות, גביע, גביע ליגה, משחק באירופה. חוזה ההלבשה עם אדידס שווה 70 מיליון ליש"ט לעונה, וביונייטד הודו בשבוע שעבר שאם הקבוצה לא תיכנס גם בעונה הבאה לליגת האלופות - מה שלא קרה בסוף - הוא ייחתך ב-30% על-פי ההסכם בין הצדדים.

ויש עוד משהו משמעותי: לקבוצות הפרמיירליג היום יש מצנח זהב שמאפשר לשרוד תקופות ממושכות ללא הופעה בליגת האלופות. הסיבה מוכרת וידועה - הסכמי זכויות השידור של הפרמיירליג.

מנצ'סטר יונייטד תקבל 142 מיליון ליש"ט מהפרמיירליג עבור המקום השישי בליגה מסעיף זכויות שידור. לפני שש עונות קיבלה הקבוצה שבמקום השישי (ליברפול) 55 מיליון ליש"ט מזכויות שידור של הפרמיירליג.

זכויות השידור של הליגה האנגלית הפכו לבועה פראית שאיבדה רסן. ככה נראה משהו שאיבד רסן, וגם אנחנו כאן בישראל חלק ממנו: במעגל השנים 2016/17-2018/19 (בכדורגל מוכרים בדרך כלל זכויות במחזורים תלת-שנתיים) הכניסה הפרמיירליג סכום של 3.3 מיליארד ליש"ט רק מהזכיינים בחו"ל. ה"דיילי מייל" מפרסם כי בעסקאות החדשות למכירת הזכויות לשנים 2019/20-2021/22 נרשמים סכומים הגבוהים בין פי שניים לפי 14 בכל שוק. מתברר שלכולם יש כסף כשזה מגיע לכדורגל ולפרמיירליג.

שווקים עניים? סופר-ספורט שמשדרת במדינות הסהרה באפריקה שילמה 84 מיליון ליש"ט לעונה, ותשלם כעת בהסכם החדש 168 מיליון ליש"ט לעונה; שווקים שלא מתעניינים בכדורגל? בארה"ב חתמה NBC על הסכם לשש שנים, עד 2022, בסכום כולל של 768 מיליון ליש"ט (128 מיליון לעונה) - פי שניים מההסכם הקודם; שווקים קפואים ומקורטלים? בישראל נאלצה, כידוע, צ'רלטון לשלם, על פי דיווחים, כ-7 מיליון דולר לעונה עד 2019, בערך פי חמישה יותר בהשוואה להסכם הקודם; שווקים מתפתחים? PPTV תשלם בסין 180 מיליון ליש"ט לעונה בהשוואה ל-13 מיליון שמשלמת SSMG בהסכם הנוכחי.

האם מדובר בבועה - בכל זאת כמה עוד אפשר לשלם על משחק כדורגל? באנגליה מדברים על סימנים ראשונים לקושי לעמוד בהשקעה המטורפת של זכויות השידור. ענקית התקשורת BT (בריטיש טלקום) האחראית הבלעדית לטירוף של שוק הזכויות בשנים האחרונות בנתה את המודל העסקי שלה דרך השתלטות על שידורי הספורט כשהיא דורסת כל מי שעומד בדרכה - בעיקר את סקיי של טייקון התקשורת האוסטרלי רופרט מרדוק. BT שילמה (ומשלמת) סכומים אגדיים עבור שידורי כדורגל, השתלטה על הפרמיירליג בברוטליות, ולאחרונה זכתה בבלעדיות באנגליה על מכרז שידורי ליגת האלופות עם התחייבות לשלם 1.2 מיליארד ליש"ט לשלוש שנים, לעומת 897 מיליון בהסכם התלת-שנתי הנוכחי.

עד העונה העסק הוכיח את עצמו. בזכות הספורט הצליחה BT לצרף מינויים לשידורי הטלוויזיה, ועל הדרך משכה אותם להתחבר לשירותי האינטרנט והטלקום הנלווים שלה (ל-BT יש כ-30 מיליון לקוחות סלולר). מי שרוצה אנלוגיה מקומית - מהלך דומה ניסתה פרטנר לעשות בשנה האחרונה, כשהציעה סכומי עתק במכרזים על שידורי ספורט (פעם ראשונה ליגה אנגלית, פעם שנייה ליגת העל הישראלית, פעם שלישית ליגת האלופות) - רק שנכשלה בכל החזיתות.

BT הצליחה בכל המשימות הספורטיביות. אבל לראשונה מאז החל מהלך ההשתלטות שלה התברר שלכדורגל יש בכל זאת תקרת זכוכית מסוכנת - בתחילת החודש פרסמה ענקית הטלקום הבריטית את התוצאות של שנת 2017, מהן עולה כי הרווח צנח ב-19% והסתכם ב-2.3 מיליארד ליש"ט. יתרות המזומנים הצטמקו תוך שנה ב-316 מיליון ליש"ט. הסיבות: במגזר הטלוויזיה - כמות המתחברים, למרות שידורי הספורט, נמצאת במגמת זחילה. כבר מתחיל להיות קשה לשכנע עוד אנשים לשלם את הסכומים הללו לחודש, גם עבור כדורגל.

וקשה לפצות על הזחילה בהעלאת מחירי מנוי. ומעבר להכל - במסגרת התוכנית הדורסנית, במונחים של כדורגל עשתה החברה כמה פאולים רציניים מול העיניים של השופט. היא הסתבכה במישור המשפטי עם מעבר על חוקי הרגולציה ובמארס נקבע כי תאלץ לשלם 42 מיליון ליש"ט קנס לרגולטור הבריטי Ofcom, ובנוסף עוד כ-300 מיליון ליש"ט קנס ללקוחות בגין מהלך במסגרתו, בתור אחראית על חיבורי התשתיות, עיכבה חיבור לקוחות של יריבותיה, דוגמת סקיי, וודאפון ו-Talk Talk לשירותי האינטרנט המהיר. בינואר התגלה כי החברה ביצעה הונאה חשבונאית בהיקף עצום ביחידה האיטלקית שלה, ובתוך יום אחד איבדה החברה 7 מיליארד ליש"ט מערכה (שווי נוכחי 31.3 מיליארד ליש"ט). הסקנדל האיטלקי מוערך בנזק שיעלה לחברה כ-530 מיליון ליש"ט.

התוצאות הביאו לכך שהחברה הודיע החודש כי תפטר 4,000 עובדים במהלך השנתיים הקרובות (בחברה מועסקים 102,000 איש), ובנוסף הודיעה על ביטולי הבונוסים למנהליה הבכירים - שכרו של היו"ר גאבון פטרסון שעמד בשנת 2016 על 5.28 מיליון ליש"ט יעמוד ב-2017 על 1.3 מיליון בלבד. מנהל הכספים של החברה יסתפק ב-258 אלך ליש"ט בהשוואה ל-2.8 מיליון ליש"ט ב-2016.

ביום שני הודיעה BT לבורסה (נסחרת בבורסה של לונדון) כי המשטרה האיטלקית פשטה על משרדי החברה במילאנו, במסגרת חקירת הסקנדל האיטלקי. ואם זה לא מספיק הגיעו החדשות האחרונות מברזיל - "הפייננשל טיימס" פרסם ביום שני כי החברה עומדת בפני דרישה לתשלומי מס בגובה 232 מיליון ליש"ט, בגין 35 תיקים שהגיעו לבית המשפט בעניין פעילותה הבינלאומית.

האם הקשיים של BT מתרחשים על רקע הצורך לשלם את מחיר הזהב שגבה ממנה הכדורגל האירופי? נראה שכן. האם לכדורגל האנגלי והאירופי יש סיבה לדאגה בעקבות ההשלכות של כל האירועים הללו על מי שחולל את הטורנדו האחרון במחירי זכויות השידור? את זה עוד נראה.

עוד כתבות

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

משה דוידוביץ', ראש מועצה אזורית מטה אשר / צילום: שלומי יוסף

משה דוידוביץ: "צריך להפסיק לדבר על שיקום ולדבר על צמיחה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, דיברו ראש עיריית קריית שמונה אביחי שטרן וראש מועצה אזורית מטה אשר משה דוידוביץ’ על הצורך להפסיק להסתפק בשיקום בלבד ולפעול למימוש הצמיחה בצפון ● השניים הצביעו על הצורך בתמריצים למפעלים, השקעה בתשתיות והקמת עוגני צמיחה כמו מקומות תעסוקה, אוניברסיטאות ובתי חולים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

סערה בבריטניה: הנסיך לשעבר אנדרו נעצר במסגרת פרשת ג'פרי אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לאפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד עבריין המין המורשע אפשטיין

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

נייס עקפה את התחזיות ומזנקת בת"א ובמסחר המוקדם בוול סטריט

חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן, מעט טוב יותר מאשר בשנה שהסתיימה ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה, NVIDIA, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

הבכיר הישראלי באנבידיה: "לא רק שיש בצפון טאלנט, יש פה טאלנט לא מנוצל"

עלי איוב, סגן נשיא להנדסת תוכנה באנבידיה, התייחס בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס להתרחבות של אנבידיה בצפון, איך מגייסים עובדים באזור, וגם להשפעה של AI על שוק ההייטק ● "הצפון בעיני אנבידיה זה מקום עם הון אנושי מעולה ומקום לצמיחה, וזה לא במקרה הבחירה בקריית טבעון"

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל־2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ־60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו