גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עונה טובה או רעה למנצ'סטר יונייטד? בכל אופן הכסף זורם

מנצ'סטר יונייטד סיימה עונה מאכזבת עם זכייתה השבוע בליגה האירופית, אבל בספרי החשבונות היא שוב תגלה זהב: העונה תסתיים ברווח של כ-185 מיליון ליש"ט ■ הסיבה? הכסף מזכויות שידור

מנצ'סטר יונייטד חוגגת זכייה בליגה האירופית / צילום: רויטרס
מנצ'סטר יונייטד חוגגת זכייה בליגה האירופית / צילום: רויטרס

זו הייתה עונה כמעט איומה למנצ'סטר יונייטד, למרות שלושה תארים. הניצחון שלשום (0-2) בגמר הליגה האירופית על אייאקס אמסטרדם מציל ממנה משהו. מקום שישי בליגה ועונה אפורה מאוד (עם כל הכבוד לזכייה בגביע הליגה ובגביע הקהילה), שבה כל מה שניסתה לעשות היה להיכנס לטופ 4 שמוביל לליגת האלופות.

האוהדים ממורמרים על הבעלים. בצדק. הקבוצה לא בעניינים כבר ארבע עונות, היא איבדה את הבעלות על העיר. והבעלים חוגגים: מה שקורה על המגרש לא משפיע על חשבון הבנק של יונייטד ושל משפחת גלייזר שמחזיקה במועדון. להפך. יונייטד תסיים את עונת 2016/17 עם הכנסת שיא של בין 560 ל-570 מיליון ליש"ט - 30 מיליון יותר מההערכות האופטימיות שניתנו לפני שלושה חודשים. היא תסיים את העונה עם רווח לפני מס של 185-195 מיליון ליש"ט, אחרי שסיימה גם את העונה הקודמת המזעזעת (2015/16) עם רווח של 191 מיליון ליש"ט. זה קורה בשתי עונות שבהן הקבוצה בקושי משחקת בצ'מפיונס ליג (העונה לא שיחקה כלל, בעונה שעברה עפה בשלב הבתים) - מכונת המזומנים הגדולה ביותר שיצר הענף.

למה? עד לפני כמה שנים ההנחה הרווחת הייתה שאי-העפלה לצ'מפיונס ליג היא בבחינת קטסטרופה כלכלית. אבל ההנחה הזאת איננה נכונה עוד. קבוצות העילית של היבשת סגרו את הבור הפוטנציאלי באמצעות הסכמים מסחריים - מנצ'סטר יונייטד חתומה עם שברולט על חסות לשבע שנים בסך 600 מיליון דולר. זה אומר ממוצע של כ-1.5 מיליון דולר למשחק, כל משחק - ידידות, גביע, גביע ליגה, משחק באירופה. חוזה ההלבשה עם אדידס שווה 70 מיליון ליש"ט לעונה, וביונייטד הודו בשבוע שעבר שאם הקבוצה לא תיכנס גם בעונה הבאה לליגת האלופות - מה שלא קרה בסוף - הוא ייחתך ב-30% על-פי ההסכם בין הצדדים.

ויש עוד משהו משמעותי: לקבוצות הפרמיירליג היום יש מצנח זהב שמאפשר לשרוד תקופות ממושכות ללא הופעה בליגת האלופות. הסיבה מוכרת וידועה - הסכמי זכויות השידור של הפרמיירליג.

מנצ'סטר יונייטד תקבל 142 מיליון ליש"ט מהפרמיירליג עבור המקום השישי בליגה מסעיף זכויות שידור. לפני שש עונות קיבלה הקבוצה שבמקום השישי (ליברפול) 55 מיליון ליש"ט מזכויות שידור של הפרמיירליג.

זכויות השידור של הליגה האנגלית הפכו לבועה פראית שאיבדה רסן. ככה נראה משהו שאיבד רסן, וגם אנחנו כאן בישראל חלק ממנו: במעגל השנים 2016/17-2018/19 (בכדורגל מוכרים בדרך כלל זכויות במחזורים תלת-שנתיים) הכניסה הפרמיירליג סכום של 3.3 מיליארד ליש"ט רק מהזכיינים בחו"ל. ה"דיילי מייל" מפרסם כי בעסקאות החדשות למכירת הזכויות לשנים 2019/20-2021/22 נרשמים סכומים הגבוהים בין פי שניים לפי 14 בכל שוק. מתברר שלכולם יש כסף כשזה מגיע לכדורגל ולפרמיירליג.

שווקים עניים? סופר-ספורט שמשדרת במדינות הסהרה באפריקה שילמה 84 מיליון ליש"ט לעונה, ותשלם כעת בהסכם החדש 168 מיליון ליש"ט לעונה; שווקים שלא מתעניינים בכדורגל? בארה"ב חתמה NBC על הסכם לשש שנים, עד 2022, בסכום כולל של 768 מיליון ליש"ט (128 מיליון לעונה) - פי שניים מההסכם הקודם; שווקים קפואים ומקורטלים? בישראל נאלצה, כידוע, צ'רלטון לשלם, על פי דיווחים, כ-7 מיליון דולר לעונה עד 2019, בערך פי חמישה יותר בהשוואה להסכם הקודם; שווקים מתפתחים? PPTV תשלם בסין 180 מיליון ליש"ט לעונה בהשוואה ל-13 מיליון שמשלמת SSMG בהסכם הנוכחי.

האם מדובר בבועה - בכל זאת כמה עוד אפשר לשלם על משחק כדורגל? באנגליה מדברים על סימנים ראשונים לקושי לעמוד בהשקעה המטורפת של זכויות השידור. ענקית התקשורת BT (בריטיש טלקום) האחראית הבלעדית לטירוף של שוק הזכויות בשנים האחרונות בנתה את המודל העסקי שלה דרך השתלטות על שידורי הספורט כשהיא דורסת כל מי שעומד בדרכה - בעיקר את סקיי של טייקון התקשורת האוסטרלי רופרט מרדוק. BT שילמה (ומשלמת) סכומים אגדיים עבור שידורי כדורגל, השתלטה על הפרמיירליג בברוטליות, ולאחרונה זכתה בבלעדיות באנגליה על מכרז שידורי ליגת האלופות עם התחייבות לשלם 1.2 מיליארד ליש"ט לשלוש שנים, לעומת 897 מיליון בהסכם התלת-שנתי הנוכחי.

עד העונה העסק הוכיח את עצמו. בזכות הספורט הצליחה BT לצרף מינויים לשידורי הטלוויזיה, ועל הדרך משכה אותם להתחבר לשירותי האינטרנט והטלקום הנלווים שלה (ל-BT יש כ-30 מיליון לקוחות סלולר). מי שרוצה אנלוגיה מקומית - מהלך דומה ניסתה פרטנר לעשות בשנה האחרונה, כשהציעה סכומי עתק במכרזים על שידורי ספורט (פעם ראשונה ליגה אנגלית, פעם שנייה ליגת העל הישראלית, פעם שלישית ליגת האלופות) - רק שנכשלה בכל החזיתות.

BT הצליחה בכל המשימות הספורטיביות. אבל לראשונה מאז החל מהלך ההשתלטות שלה התברר שלכדורגל יש בכל זאת תקרת זכוכית מסוכנת - בתחילת החודש פרסמה ענקית הטלקום הבריטית את התוצאות של שנת 2017, מהן עולה כי הרווח צנח ב-19% והסתכם ב-2.3 מיליארד ליש"ט. יתרות המזומנים הצטמקו תוך שנה ב-316 מיליון ליש"ט. הסיבות: במגזר הטלוויזיה - כמות המתחברים, למרות שידורי הספורט, נמצאת במגמת זחילה. כבר מתחיל להיות קשה לשכנע עוד אנשים לשלם את הסכומים הללו לחודש, גם עבור כדורגל.

וקשה לפצות על הזחילה בהעלאת מחירי מנוי. ומעבר להכל - במסגרת התוכנית הדורסנית, במונחים של כדורגל עשתה החברה כמה פאולים רציניים מול העיניים של השופט. היא הסתבכה במישור המשפטי עם מעבר על חוקי הרגולציה ובמארס נקבע כי תאלץ לשלם 42 מיליון ליש"ט קנס לרגולטור הבריטי Ofcom, ובנוסף עוד כ-300 מיליון ליש"ט קנס ללקוחות בגין מהלך במסגרתו, בתור אחראית על חיבורי התשתיות, עיכבה חיבור לקוחות של יריבותיה, דוגמת סקיי, וודאפון ו-Talk Talk לשירותי האינטרנט המהיר. בינואר התגלה כי החברה ביצעה הונאה חשבונאית בהיקף עצום ביחידה האיטלקית שלה, ובתוך יום אחד איבדה החברה 7 מיליארד ליש"ט מערכה (שווי נוכחי 31.3 מיליארד ליש"ט). הסקנדל האיטלקי מוערך בנזק שיעלה לחברה כ-530 מיליון ליש"ט.

התוצאות הביאו לכך שהחברה הודיע החודש כי תפטר 4,000 עובדים במהלך השנתיים הקרובות (בחברה מועסקים 102,000 איש), ובנוסף הודיעה על ביטולי הבונוסים למנהליה הבכירים - שכרו של היו"ר גאבון פטרסון שעמד בשנת 2016 על 5.28 מיליון ליש"ט יעמוד ב-2017 על 1.3 מיליון בלבד. מנהל הכספים של החברה יסתפק ב-258 אלך ליש"ט בהשוואה ל-2.8 מיליון ליש"ט ב-2016.

ביום שני הודיעה BT לבורסה (נסחרת בבורסה של לונדון) כי המשטרה האיטלקית פשטה על משרדי החברה במילאנו, במסגרת חקירת הסקנדל האיטלקי. ואם זה לא מספיק הגיעו החדשות האחרונות מברזיל - "הפייננשל טיימס" פרסם ביום שני כי החברה עומדת בפני דרישה לתשלומי מס בגובה 232 מיליון ליש"ט, בגין 35 תיקים שהגיעו לבית המשפט בעניין פעילותה הבינלאומית.

האם הקשיים של BT מתרחשים על רקע הצורך לשלם את מחיר הזהב שגבה ממנה הכדורגל האירופי? נראה שכן. האם לכדורגל האנגלי והאירופי יש סיבה לדאגה בעקבות ההשלכות של כל האירועים הללו על מי שחולל את הטורנדו האחרון במחירי זכויות השידור? את זה עוד נראה.

עוד כתבות

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

האנליסטים לא רואים בועת AI, אבל מסמנים מנצחות ומפסידות בשוק

בכמה בתי השקעות מובילים בוול סטריט כבר לא עוסקים בתהייה האם הראלי בקרב מניות הבינה המלאכותית משקף בועה ● במקום זאת הם מזהירים מהערכת חסר לעתיד התחום, וממפים את החברות שינצחו מההתפתחויות ב־AI ואת אלו שבכוננות ספיגה ● ומה מצב הישראליות?

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

5 שנים מההנפקה, צים במרכז סערה - והשבועות הבאים יקבעו מי ינווט את ענקית הספנות

ברקע הצעות לרכישת צים, מתחמם המאבק בין בעלי מניות המבקשים למנות דירקטורים מטעמם, לבין דירקטוריון החברה ● בתווך נמצאים המנכ"ל אלי גליקמן, שהוביל את מסע ההתאוששות של ענקית הספנות וכעת מבקש לרכוש אותה; ועובדי החברה, שחוששים ממשתלט זר ואף פנו לשרת התחבורה כדי לפעול לסיכול המהלך

דודי השמש תופסים את החלל על גגות הבניינים בישראל / צילום: גיא ליברמן

דודי השמש יוחלפו במשאבות חום ופאנלים סולאריים

על פי ההצעה החדשה של משרד האנרגיה, כל בניין חדש למגורים בישראל יחויב בהתקנת פאנלים סולאריים על הגג, משולבים עם משאבות חום ● החיסכון למשק מוערך במיליארדי שקלים

השטח שעליו תוקם תחנת הכוח ''קסם'' / צילום: דין שמואל אלמס

תחנת הכוח "קסם" סגרה פיננסית ותקבל תגמול מוגדל מרשת החשמל

ההלוואה מבנק הפועלים עומדת על 1.1 מיליארד אירו ועוד 300 מיליון שקל - ובסך-הכול כ-4.5 מיליארד שקל ● בכך הבטיחה "קסם" את הקמתה ואת "תשלום הזמינות" הגבוה שתקבל מרשת החשמל - זאת מכיוון שמדובר בתחנה קריטית לאספקת חשמל באזור צפון גוש דן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לאחר הורדת הריבית בארה"ב: וול סטריט ננעלה בירוק

הדאו ג'ונס קפץ בכ-1% ● הפד הוריד את הריבית ברבע אחוז, אך אותת כי צפויה הפסקה בהורדות הריבית בעתיד הקרוב • ענקיות הטכנולוגיה מגבירות את המרוץ שלהן בשוק בהודו - אל מיקרוסופט ואלפאבית, הצטרפה הבוקר אמזון ● אורקל תפרסם הלילה את תוצאות הרבעון, למרות הנפילה במניה, אנליסטים אופטימיים לגביה • ג'יי. פי. מורגן: הראלי בשוק צפוי להעצר לאחר הורדת הריבית

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

החלטת ממשלה או חקיקה? כ"ץ יביא לאישור את סגירת גלי צה"ל ב-21.12

שר הביטחון הודיע כי יביא בעוד כשבוע וחצי לאישור הממשלה את ההחלטה על סגירת תחנת הרדיו הצבאית ● ההחלטה תגיע לישיבת הממשלה לאחר שהייעוץ המשפטי לממשלה יוכל להשלים את חוות-דעתו ביחס להחלטה

האלוף במיל' ניצן אלון בוועידת ישראל / צילום: כדיה לוי

האלוף במיל' ניצן אלון ומייסד אנלייט גלעד יעבץ פותחים קרן השקעות באנרגיה

עד לאחרונה היה האלוף במיל' ניצן אלון, ראש מפקדת השבויים והנעדרים בצה"ל ● קרן ההשקעות החדשה "אלמנטס" תשקיע בחברות בתחום האנרגיה, התשתיות והאקלים

מרכז יזמות לחרדים בירושלים (ארכיון) / צילום: יוסי זמיר

עידוד תעסוקת חרדים? ההחלטה ה"שקטה" שרחוקה מלהספיק

ברקע העיסוק הער בסוגיית השתלבות החרדים בחברה הישראלית, עברה החלטת ממשלה ששאפה לקדם את תעסוקת הגברים החרדים ● עד כמה ההחלטה הזאת מורגשת בשטח? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מיצוי פוטנציאל תעסוקת גברים חרדים

גליל מדיקל בפארק ההייטק יקנעם / צילום: גיל ארבל

מפעל גליל מדיקל ביקנעם ייסגר, ופעילותו תועבר לאירלנד

בעלת השליטה בוסטון סיינטיפיק החליטה להעביר את הפעילות של מפעל גליל מדיקל לאירלנד, במעבר הדרגתי שיושלם ב-2028 ● עפ"י הערכות, במפעל מועסקים כ-100 עובדים

אילוסטרציה: shutterstock

אלי לילי פרסמה את תוצאות הניסוי הטובות ביותר של תרופת הרזיה עד היום

למרות שהשקה עדיין לא באופק, הנתונים מהניסוי הקליני המוצלח מציבים את אלי לילי בעמדת זינוק מול המתחרות בתחום ההרזיה ● בממוצע, המטופלים איבדו כשליש ממשקל גופם, וחלקם אף הפסיקו את הטיפול עקב ירידה מוגזמת במשקל

טסלה, אקספנג וטויוטה. ''דגמי בסיס'' מוזלים / צילום: יח''צ

הדגמים המוזלים של טסלה והחשמלית החדשה של טויוטה מגיעים לישראל. כמה הם יעלו?

יצרניות הרכב החשמלי החלו להשיק "דגמי בסיס" חדשים ומוזלים שפונים לקהל יעד רחב יותר ● חברת טלקאר החלה לשווק את הטנדר החשמלי החדש של חברת KMG ● "שגריר" מכניסה לישראל מסחריות חשמליות ● ומותג הרכב השלישי במספר בישראל של קבוצת צ'רי הסינית הושק רשמית ● השבוע בענף הרכב

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

מחיר החשמל ייקבע בלונדון: חברת החשמל יוצאת להליך בוררות נגד מאגר תמר

חברת החשמל הגישה את המסמכים הרשמיים לפתיחת הליך בוררות בלונדון ● תהליך הבוררות, שנקבע מראש בהסכם בין הצדדים, יעלה מיליוני שקלים, והבורר יוכל להכריע אם להעלות או להוריד את מחיר הגז בעד 10%

עוזי סופר, מנכ''ל אלפא תאו / צילום: אלפא תאו, מיכאל טולוב

חברת הביומד הישראלית שזינקה בוול סטריט בעקבות ניסוי בטיפול בסרטן המוח

הניסוי החדש הקפיץ את מניית אלפא טאו ב-21% מתחילת השבוע ● החברה עומדת להגיש את הטכנולוגיה שלה לאישור שיווק ביפן, אם יתקבל, יהיה זה המוצר המסחרי הראשון של החברה שעדיין אין לה הכנסות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters

הנשיא טראמפ: "אודיע על הרכב מועצת השלום עבור רצועת עזה בתחילת 2026"

הרמטכ"ל הנחה על עוצר יציאות - עד יום שישי בבוקר ●  אזרחים חצו את הגדר בגבול עזה ונתפסו על ידי כוחות צה"ל ● באל-ג'זירה מדווחים על משט חדש שמתכונן לצאת לכיוון עזה בקרוב ● ישראל העבירה למתווכות מידע: "יש בג'יהאד מי שיודע איפה רן גואילי מוחזק" ● עדכונים שוטפים

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בונים בית פרטי? מהיום אתם חייבים לבנות מערכת סולארית על הגג

השבוע נכנסה לתוקף חובת התקנה של גגות סולאריים על בתים פרטיים ועל חלק מהמגדלים ● כמה זה יעלה, מה תרוויח המדינה ומה ירוויחו בעלי הגגות? ● גלובס עושה סדר

ענני סערה מעל חוף הים בעתלית, הבוקר / צילום: ap, Ariel Schalit

סופת ביירון תגיע לשיא: האם מערכות הניקוז בישראל מוכנות להתמודד עם הסערה?

סופת ביירון, שצפויה להגיע לשיא בקרוב, מציבה אתגר משמעותי לתשתיות הניקוז העירוניות ● מומחים מזהירים כי התשתיות, שתוכננו בעידן שלפני שינויי האקלים, לא מסוגלות להתמודד עם אירועי קיצון ● הרשויות מנסות להדביק את הפער באמצעות אתרי ויסות, תכנון מחודש ותחזוקה מוגברת - אך פרויקטים לאומיים שתוכננו ואמורים לספק פיתרון רחב יותר טרם בוצעו

עומרי כספי / צילום: Ilya Melnikov

עולה ליגה: עומרי כספי גייס 100 מיליון דולר לקרן ההון סיכון שלו

משקיע ההון סיכון וכוכב הכדורסל לשעבר גייס 100 מיליון דולר נוספים לקרן ההון סיכון, סוויש קפיטל ● הקרן החדשה תאפשר לסוויש להמשיך ולשמור על החזקותיה גם בשלבי גיוס מאוחרים יותר לחברות ● ויש לו גם מסר מעודד: "המשקיעים שלנו מאוד אופטימיים לגבי ישראל"

האחים אמיר ופיני יעקובי / צילום: אריק סולטן

המניה נפלה ביותר מ-70% מאז ההנפקה. משפחת יעקובי משדרגת לעצמה את השכר

חברת התשתיות יעקובי מתכננת להעלות את שכרם של בעלי השליטה ושל חמשת קרוביהם הבכירים ● במשרדי בלוסטון LIVE NATION הושקה חברת הדיגיטל והמשפיענים החדשה MIND ● וזה המנהל החדש של בית החולים השיקומי ● אירועים ומינויים

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

אורקל צוללת: "במקום להרגיע את החששות, ההנהלה מגמגמת"

ענקית שירותי הענן והתוכנה אורקל פספסה את תחזית ההכנסות של האנליסטים ודיווחה על הכנסות של 16.06 מיליארד דולר ברבעון השלישי, ובעקבות זאת היא צונחת במסחר ● מה בדיוק הרתיע את המשקיעים?

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

הפרויקט הישראלי שיהפוך 3,500 תושבים באיי פוקלנד למיליונרים

נאוויטס מקבלת החלטת השקעה סופית בפרויקט "סי ליון" באיי פוקלנד - מהלך שצפוי להניב כ־4 מיליארד ליש"ט לממשלת הטריטוריה ולהפוך את 3,500 תושביה למיליונרים ● חלקה של החברה עומד על כ-1.2 מיליארד דולר, ותחילת ההפקה בפרויקט צפויה במהלך הרבעון הראשון של שנת 2028