גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יבוא מלט: "היצרנים יעלו מחירים, והציבור ישלם ביוקר"

משרד הכלכלה פתח בחקירה על היצף מלט מחו"ל שעלול לייצר "נזק ממשי" לשוק המקומי

אתר בנייה / צילום: איל יצהר
אתר בנייה / צילום: איל יצהר

חודשים ארוכים לאחר שחברת מלט הר טוב התלוננה במשרד הכלכלה והתעשייה על יבוא כמויות אדירות של מלט מטורקיה ומיוון, שנמכר בשוק הישראלי במחירי היצף ועלול להביא להתמוטטותה - החליט הממונה על היטלי הסחר במשרד הכלכלה והתעשייה, דני טל, לפתוח בחקירה: "המתלוננת הוכיחה באופן סביר כי היא מייצרת בישראל טובין הדומים לטובין המיובאים מבחינת חומרי הגלם, תהליכי הייצור, התכונות הפיזיות, צינורות השיווק, השימוש והתייחסות הצרכנים", קבע טל בהחלטתו.

טל קבע עוד כי תלונת מלט הר טוב "כללה מידע וראיות שניתן להשיגם במאמץ סביר אודות קיומם של יבוא בהיצף ונזק ממשי או הסתברות לנזק כזה - לענף היצרני המקומי וקשר סיבתי בין היבוא בהיצף לנזק האמור כנדרש בחוק".

מתחרה לנשר

ב-2015 רכשה משפחת וייל את מלט הר טוב מנשר בכ-180 מיליון שקל, מתוקף הסדר שעשו רשות ההגבלים העסקיים ומשרדי האוצר והכלכלה והתעשייה עם נשר - בניסיון ליצור לה מתחרה בשוק הישראלי. במקביל, נשר גם הורידה מחירים בשיעור של כ-2%. מלבד נשר ומלט הר טוב, בשוק פועלים גם יבואני מלט: סימנט איי.אס מקבוצת מספנות ישראל, רביע נופי ולב ברון קומודיטיס.

אלא שבזמן שמלט הר טוב מנסה לבסס את עצמה כשחקנית בשוק המלט המקומי, שעדיין נשלט בידי המונופול נשר, החל לטענתה יבוא מסיבי של מלט מטורקיה ומיוון, שמקורו בענקיות בעלות שם עולמי כמו Lafarge הצרפתית ו-Sonmez Cimento מטורקיה. בתלונה שהגישה למשרד הכלכלה, מלט הר טוב טענה כי טון של מלט שנמכר בשוק היווני ב-94.3 דולר - נמכר בישראל במחיר של כ-80 דולר בלבד. טון של מלט המגיע לישראל מטורקיה, נמכר במחיר נמוך עוד יותר, של 69.8 דולר.

התלונה הראשונה שהגישה מלט הר טוב לממונה על היטלי הסחר במשרד הכלכלה - נדחתה: מלט הר טוב מחזיקה רק בכ-10% משוק המלט המקומי והממונה על היטלי הסחר התנה פתיחת חקירה על יבוא בהיצף בתלונות נוספות שייצגו לפחות 25% מהשוק.

לנשר לא היה דחוף להצטרף לתלונה של מלט הר טוב. עו"ד יעקב וינרוט, שהתראיין בינואר השנה ל"גלובס" בנושא זה, הצביע על האינטרס ההפוך של נשר, שהיא בעצמה החזיקה במניות במספנות ישראל, באמצעות סימנט איי.אס. כך, לפי מלט הר טוב, היא בין אלה שמייבאות מלט במחירי היצף.

במשך חודשים התקיים דין ודברים בין הממונה על היטלי הסחר במשרד הכלכלה לבין מלט הר טוב, עד שבאפריל האחרון נשר הביעה את תמיכתה בתלונה על יבוא בהיצף. בעקבות הודעת התמיכה של נשר, הגישה מלט הר טוב בשנית את התלונה, וביקשה לפתוח בחקירה. נתונים שמסרה הר טוב לממונה על ההיטלים, מצביעים על ירידה דרמטית בחלקן של היצרניות בשוק המלט הישראלי בעקבות היבוא: לפי נתונים אלה, נשר מחזיקה כיום ב-65% משוק המלט, לעומת 75% עד לאחרונה. מלט הר טוב ב-5.8% (מול 10%), מספנות ישראל 8.8%, לב ברון כמעט 8% ורביע נופי עם 3.8%. השאר, יבוא מירדן ויבוא בשקים.

ירידה של 38%

לפי נתוני הר טוב, הנתח שלה ב-2016 עמד על 9.3% וב-2017 ירד כאמור ב-38% ל-5.8% בלבד: "התרשמתי כי קיימים ממצאים המעידים על פגיעה ממשית בפעילות החברה באופן כללי, בנתח השוק שלה, ברווחיות ובמחירים באופן ספציפי", נכתב בהחלטת הממונה: "די בפגיעה לכאורה בפרמטרים מהותיים אלה כדי לבסס בשלב זה חשד לנזק ממשי המחייב בדיקה מעמיקה יותר שתתבצע במסגרת הליך חקירה".

"כחברה שהוקמה במטרה לעודד תחרות בשוק המלט, אנו מקדמים בברכה כל תחרות ובלבד שתיעשה בתנאים הוגנים", מסרה מלט הר טוב ל"גלובס" בעקבות ההחלטה לפתוח בחקירה: "במחירים הקיימים באגן הים התיכון בכלל ובמדינות נשואות התלונה, מלט הר טוב תחרותית לכל יבוא שהוא. החברה הגישה את התלונה נגד יבואני מלט מיוון ומטורקיה כדי לשמור על התחרות בשוק לאורך זמן.

"היצרן המרכזי שמציף כיום את שוק המלט הוא קונצרן המלט הגדול בעולם, לה פארג', שדפוס הפעילות השיטתי שלו היא פגיעה בתחרות והשתלטות על שווקים ומשום כך הוא נחקר ונקנס במהלך השנים בשל התנהלות זהה במדינות נוספות".

"נחזור לאותו מצב"

אלא שגורמים אחרים בשוק המלט מזהירים כי הטלת היטל היצף, בגובה של 126% לטון של מלט מיובא מטורקיה ומיוון, תהרוג את התחרות שנוצרה בשנתיים האחרונות בשוק: "שר התמ"ת לשעבר, אהוד אולמרט, הטיל ב-2003 היטל היצף על מלט שיובא לארץ מלה פארג'. בשנים שלאחר מכן מחיר המלט בישראל עלה ב-30%, וזאת בזמן שבשאר העולם המחיר ירד ב-5%. אם יוחלט שוב על היטל כזה, נחזור בדיוק לאותו מצב: היבואנים יפסיקו לייבא, היצרנים יעלו מחירים, והציבור ישלם ביוקר", הזהיר אחד הגורמים.

מסימנט איי.אס נמסר בתגובה על ההחלטה לפתוח בחקירה בחשד להיצף כי "בתוך שנה בלבד הביאה סימנט לשינוי דרמטי בתחום המלט ולהורדת מחירים בשיעור של 30%. ברור לכולם שהדיבורים על מחירי היצף נועדו לשמור על המונופול ולמנוע תחרות בתחום, שגם ועדות קודמות קבעו שהיא הכרחית. סימנט תמשיך לקדם בפועל את המדיניות של הורדת יוקר המחיה בתחום הנדל"ן בישראל".

500 טון מלט בשעה

ב-2016 הפכה מספנות ישראל, באמצעות סימנט איי.אס, להיות שחקנית בשוק המלט וכיום היא מייבאת באוניות מלט במשקל של יותר מ-12 אלף טון ומסוגלת לפרוק אותן בפחות מ-24 שעות.

הפריקה מאוניות אלה נעשית בנמל מספנות ישראל בחיפה, בקצב של כ-500 טון מלט בשעה, לעומת קצב פריקה רגיל של 150 טון מלט בשעה. הפריקה עצמה נעשית בשני צינורות שדרכם נשאב המלט מבטן האונייה, ללא מגע אדם. המלט המיובא מוזרם לשישה מכלי אחסון ייעודיים בגובה של 45 מטר, שהוקמו במרחק של עשרות בודדות של מטרים מקו המים ובעלי קיבולת של יותר מ-20 אלף טון.

ב-2016 ייבאה סימנט לישראל כ-350 אלף טון מלט וברבעון הראשון של השנה היא ייבאה עוד כ-250 אלף טון. היעד הוא לסיים את השנה עם יבוא מלט בהיקף של כ-750 אלף טון. כדי לעמוד בביקוש ולהגדיל את נתח השוק שלה, יש בכוונת סימנט להרחיב את יבוא המלט באמצעות אוניות הענק. כך, החברה הקימה בקרבת רציפי הפריקה גם מפעל אריזה אוטומטי המאפשר לארוז שקי מלט במשקלים של 25 ו-50 קילו, לפי צרכי הלקוח.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?