גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח נציב קבילות החיילים: המוטיבציה לשרת בקבע יורדת

עקב פיטורי אלפי אנשי קבע, מזהיר הנציב בדוח השנתי: הקיצוצים בכ"א בצה"ל מובילים לשטחיות ורדידות ■ "יש תהליכים ומגמות שמאיימים על מעטפת תומכי הלחימה להבטחת הכשירות של יחידות השדה" ■ עוד בדוח: קצין אחד מבצע עבודות שבעבר נעשו ע"י 3 בעלי תפקידים

נציב הקבילות יצחק בריק מוסר הדוח  לאבי דיכטר / צילום: דנה שרגא, משרד הביטחון
נציב הקבילות יצחק בריק מוסר הדוח לאבי דיכטר / צילום: דנה שרגא, משרד הביטחון

פחות קצינים טובים רואים עצמם ממשיכים לשירות קבע ארוך; קצין אחד נאלץ לבצע תפקיד שבעבר ביצעו שניים או שלושה בעלי תפקידים; קיצוצים תכופים בכוח-האדם במהלך השנים האחרונות הובילו להשבתה של עזרי אימון, תחמושת וכלי רכב משוריינים בשל היעדר היכולת לתחזק אותם - כך עולה מהדוח השנתי שמפרסם היום (א') נציב קבילות החיילים, האלוף (במיל') יצחק בריק.

זה הדוח ה-45 שמפרסם נציב קבילות החיילים (נקח"ל) והוא מתבסס על יותר מ-6,700 קבילות שהוגשו במהלך השנה האחרונה בידי חיילים, נגדים וקצינים בסדיר ובקבע. 58% מהקבילות נמצאו מוצדקות. בימים האחרונים הדוח הוגש לשר הביטחון אביגדור ליברמן, לרמטכ"ל גדי איזנקוט וליו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת ח"כ אבי דיכטר.

הנציב מקדיש בדוח פרק נרחב שעוסק בהשפעות קיצוצי כוח-האדם בצה"ל, במסגרת התוכנית הרב-שנתית "גדעון", על כשירות יחידות השדה. קבילות שהגיעו במהלך השנה אל הנציבות, כמו גם ביקורות וסיורים שקיים הנציב ביחידות השונות, העלו כי "יש תהליכים ומגמות שמאיימים על יציבות מעטפת תומכי הלחימה להבטחת הכשירות של יחידות השדה". עוד מזהיר הנציב כי מערך תומכי הלחימה ביחידות אלה נמצא במשבר אמון, באופן שמאיים לדרדר יכולות של גדודים לוחמים.

מדובר בפגיעה בבעלי תפקידים שאמונים על שמירת הכשירות של רק"מ (רכב קרבי משוריין), ציוד לחימה ואמצעי לחימה המשמשים את היחידות הלוחמות - כמו גם על פעילויות למניעת אבדנים והשלמת ציוד הכרחי, שירותי מזון ראויים לחיילי מערך השדה, טיפול רפואי ושירותי שלישות.

התוכנית הרב-שנתית שעל בסיסה פועל הצבא הוצגה בידי הרמטכ"ל גדי איזנקוט בקיץ 2015 ובמרכזה קיצוץ 3,500 תקנים של אנשי קבע. לפי הנקח"ל, כתוצאה מאותם קיצוצים אנשי קבע שאינם בעלי הכשרה מתאימה נדרשים לבצע תפקידים שהתפנו וזאת בשל היעדר מועמדים מתאימים. במקביל, תקנים שונים לא מאוישים זמן רב ו"יש בכך כדי לגרום לירידה ביכולת היחידות לממש את משימתן, כאשר בנטל נושאים הנגדים והקצינים שהעומס עליהם רב והוא אף גדל", כך לפי הנציב.

עוד כותב הנציב בדוח כי קצינים ונגדים שנמצאים בראשית דרכם הצבאית מתמודדים עם אתגרים מורכבים בלי שהם מתוגמלים על פעילותם בצורה הולמת. "גם בעת יציאתם לחופשה, זמנם מופנה למתן פתרונות ב'שלט רחוק'. לעתים אנשי הקבע נדרשים להישאר ביחידותיהם ואין באפשרותם לממש את ימי החופשה שהם זכאים להם. במקרים רבים עליהם לוותר על זכויותיהם, ולא תמיד החופשה שלא ניצלו נזקפת לזכותם".

הנציב מזהיר כי אנשי קבע צעירים שאך סיימו את שירות החובה לא מתכוונים להמשיך לתקופת קבע נוספת מעבר לתקופה שעליה הם התחייבו. זאת בשל תגמול נמוך ביחס לתנאים במגזר הפרטי, הריחוק מהתא המשפחתי, עומס המשימות הרב ביחס לעבר והיעדר היכולת שעומדת להם לתכנן אופק שירות ארוך בשורות הצבא.

מודל הקבע החדש שהונהג בצה"ל במסגרת תוכנית רב-שנתית גדעון ולפיו הכניסה לשירות ב"קבע מובהק" תהיה בררנית יותר ותיעשה במשורה - הוביל לכך שפחות קצינים טובים רואים עצמם ממשיכים לשירות קבע ארוך. לדברי הנציב, הבעיה מתעצמת ככל שהדבר נוגע לקצונה המקצועית, לתחומי הלוגיסטיקה, החימוש, הרפואה, בריאות הנפש והשלישות: "נוכח הקיצוץ בכוח-האדם וביטול של תקני הקבע, קצין אחד מבצע תפקיד שבעבר ביצעו שניים או שלושה בעלי תפקידים. מחמת קיצוצי התקנים גדלה התחרות על כל תפקיד בשירות קבע מובהק. מצאתי כי נגדים או קצינים שסומנו כבעלי פוטנציאל להמשך שירות - בחרו לעזוב את הצבא כי לא רצו להסתכן באפשרות שלא יתקבלו לתפקיד".

"להסתדר עם מה שיש"

הנציב מזהיר כי עתודות מערך תומכי הלחימה בשירות חובה או בשנות הקבע הראשונות - פוחת. כך, קיצוץ התקנים, קיצור תקופת השירות הסדיר ותקופות הכשרה קצרות מועד - עלולים להביא באחת לידי משבר. "לדברי מפקדים שאיתם שוחחתי, בתגובות שהם מקבלים ממפקדים בכירים בנוגע למחסור בכוח-האדם אין תמיד את הקשב הראוי, אלא המסר 'שיש להסתדר עם מה שיש'", כותב הנציב. "אני חושש משחיקת נכסים מקצועיים שנבנו זה שנות דור ומפגיעה בסטנדרטים שנבנו וטופחו עשרות שנים. יש סכנה שהתחליף הוא שטחיות ורדידות, ואין מי שיעביר את הניסיון, שנצבר בתחומים אלה בעשרות שנים של מלחמות ושגרה, לדור הצעיר".

בעקבות סיורים שעשה הנציב בבסיסי צה"ל במהלך השנה האחרונה הוא כותב: "בכל היחידות התרשמתי שנשחק בהן מעמד אנשי הקבע. נדהמתי מכמות כלי הרק"מ שעומדים כגוף פלדה יתום, ללא מענה חימושי ואחזקתי. הופתעתי מאמירות אנשי הקבע ומפקדיהם כי באמצעים שעומדים לרשותם ובהיעדר כוח-אדם הם לא יכולים למלא את משימותיהם הרבות".

במקרים מסוימים נמצא כי כלי רכב קלים וג'יפים, המשמשים מפקדי פלוגות, מושבתים בשל היעדר בעלי מקצוע שיתקנו אותם. פועל יוצא מכך הוא שמפקדי פלוגות נאלצים להגיע אל חייליהם בשטח באמצעות נגמ"שים, שימוש לא ייעודי בכלים אלה, תוך חשיפתם לתקלות ולבלאי.

באחד הבסיסים נמצא כי מחסן החלפים, שערכם הכספי מסתכם במיליוני שקלים, מנוהל בידי נגד צעיר שלא עבר הכשרה מתאימה. אנשי קבע אחרים מסייעים לו כ"טובה" בניהול המלאי השוטף וזאת על חשבון ביצוע משימותיהם שלהם. בדוח הנציב נקבע כי התוצאה של מצב זה היא חוסר שליטה במלאי החלפים, בלאי ואבדנים: "מציאת חלופות בדרך של אלתור, כדי לחפות על חוסרים ועל פערים אינה הדרך הראויה", מבהיר הנציב בריק. "יש בה כדי לחזק נורמה של אלתור, במקום זו הראויה להיות נורמת האימון וההכשרה של צה"ל".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה לדוח: "במסגרת התוכנית הרב-שנתית גדעון, המתאימה את צה"ל למציאות המשתנה ולאתגרי העתיד, התבצעו ועודם מתבצעים צעדי התייעלות נרחבים שכוללים שינויים ארגוניים וצמצום בהיקף כוח-האדם בצה"ל, בדגש על היקף משרתי הקבע - 39 אלף משרתים בשנת 2016, ירידה של כ-3,500 משרתים בתקופה קצרה ובהיקף שאינו דומה לאף ארגון אחר. תכנון ומימוש התוכנית נעשים תוך ראייה עתידית והתחשבות בהשפעת השינויים הארגוניים על הפרט ומתן מענה עבורם. הנציב מייחס את מספר הקבילות לשינויים הרבים אותם עובר צה"ל בימים אלו והשפעתם על הפרט, תנאי שירותו וזכויותיו.

"הנציב ציין כי זיהה בקרב מפקדי צה"ל רצון להשתפר ולתת מענה לסוגיות שעלו בדוח וזאת כבר במהלך השנה, טרם פרסומו. לצד פעילותו הברוכה של הנציב, פועלים בצה"ל כל העת מנגנוני בקרה וביקורת פנימיים נוספים שמטרתם שיפור ההתנהלות במגוון של נושאים. בהתאם להחלטת הרמטכ"ל, מוביל סגן הרמטכ"ל, האלוף אביב כוכבי הליך סדור להעמקת הבדיקה וטיפול בפערים שהועלו בדוח".

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי