גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ואילו נוצחה ישראל?

מלחמת ששת הימים הייתה מלחמת מגן צודקת, אפילוג הכרחי של 1948

רצועת עזה / צילום: רויטרס
רצועת עזה / צילום: רויטרס

ב"הארץ" התפרסם זה לא כבר האפיון הבא של חמישה ביוני 2017: "50 שנה לאסון היהודי הגדול ביותר מאז השואה". קשה להאמין למקרא באתוס הזה, שנביבות וזדון משמשים בו בערבוביה. מתי כבר יהיה שלום, ונוכל להפסיק לקרוא לך משורר, אמר פעם עמוס קינן על מקניט אחר.

אבל בנפרד מן הפולמיקה הזו, יום השנה ה-50 אמנם מזמן לנו הרהורים היסטוריים. לרוע המזל, אנשים כבדי-משקל בהרבה מן הנ"ל מטביעים את זיכרוננו במפלים של היסטוריה רוויזיוניסטית, שחוט של חוסר אמפתיה משוך לאורכה. הם אומרים על מלחמת ששת הימים שהייתה מלחמת-שווא, שישראל לא עמדה בסכנת נפשות, שגירוש כוח האו"ם מסיני וכיבושו בידי מצרים לא חייב תגובה.

הם טועים טעות כמעט קלאסית. הם מבלבלים סיבה ותוצאה. מאחר שהם מבקרים את התוצאות ארוכות-הטווח של המלחמה - כיבוש, סיפוח, קולוניזציה - הם תולים קולר של חטא בצווארה של המלחמה עצמה. הם אינם מועילים לעניינם, והם אינם מועילים לעניינו של הציבור.

מלחמת ששת הימים הייתה אקט האיפשור. היא אמנם לא סיימה את הזיית-הצלבנים של המרחב הערבי-אסלאמי, אבל היא דחתה את מימוש ההזיה במידה שהספיקה להתחלת תהליך פיוס. צבאית, היא הייתה האפילוג ההכרחי, הבלתי-נמנע, של 1948.

צריך לסמוך על שיעורים פנומנליים של שכחה, כדי לתאר את מלחמת ששת הימים כמלחמת-ברירה; או כדי לטעון, שנצחון מסיבי היה בלתי נמנע. אמנם הביון האמריקאי אמר לנשיא לינדון ג'ונסון ביוני 1967, שהישראלים ינצחו בקלות. אבל זה בדיוק מה שהישראלים אמרו ביוני 1973 על המלחמה הבאה ("ששת הימים תיראה כמו פיקניק לעומתה"). הבאה, זו של יום הכיפורים, אמנם התקרבה להיות "האסון היהודי הגדול ביותר מאז השואה".

צמרמורת ליום קיץ חם

החרדה העצומה שתקפה את 2.5 מיליון היהודים בישראל במאי 1967 לא הייתה בדויה מלב, ולא הייתה רק תוצאת הדיסקרטיות של ההנהגה הפוליטית. אנשים שמעו את חיים הרצוג אומר ברדיו החד-ערוצי, כי לטובת שלומו האישי הוא היה מעדיף שלא להיות טייס מצרי בשמי תל-אביב. אבל תלמידי בתי ספר תיכוניים פשטו על שכונות, שגבריהן נטשו אותן בדרך אל החזית, כדי לכרות שוחות לאימהות מטופלות בזאטוטים מבוהלים.

אורי זוהר שר את "נאצר מחכה לרבין" בימי ההמתנה, כדי לנסות ולהרגיע את העצבים המרוטים, לא מפני שריח של ניצחון גדול עמד באוויר, ורחל אטאס שרה את "אנחנו נעבור, בחושך ובאור, במצרי טיראן" (http://tinyurl.com/attas-tiran1967) מפני שתחושת חנק עמדה באוויר, לא מפני שכותבי הפזמונים תכננו את מלכות ישראל השלישית.

זמן קצר לאחר המלחמה הסבו שלושה עיתונאים אמריקאים יודעי ישראל וידידיה לכתוב את "אילו נוצחה ישראל", ספר של הז'אנר המכונה "היפך-עובדתי" (counter-factual). "מעריב", אז עדיין הנפוץ במדינה, פרסם פרקים של הספר, לפני שתירגם אותו במלואו. בשעתו, הספר עיצבן במידה כזאת את מארק גפן, העורך הראשי של בטאון מפ"ם "על המשמר", שהוא קרא להחרים את "הספרון". אורי אבנרי תקף אותו גם ב"העולם הזה" וגם במגזין האמריקאי "לייף".

אפשר להתווכח עם הגיונו ועם כמה מהנחות היסוד שלו, אבל זה ספר הראוי למהדורה חדשה. חזרתי וקראתי אותו במרוצת השנים, ואני חושב שלא נס לחו: כתוב היטב, ריאלי, מגרה ומעורר צמרמורת. טוב ליום קיץ חם.

אמנות האלתור הקונסטרוקטיבי

ששת הימים לא הייתה מלחמת-כוונה, וממילא לא הייתה כרוכה בה תוכנית אסטרטגית נועזת. היא הייתה מלחמה אופורטוניסטית, שהתיישבה עם רוב מהלכיה של התנועה הציונית. הציונות ניצחה לא בזכות הגיגים ודוקטרינות, אלא מפני שבלשה אחר כל הזדמנות נקרית, ומיהרה לנסות ולנצל אותה. הציונות הייתה אמנות האלתור הקונסטרוקטיבי, דונם-פה-ודונם-שם, הפרקטיקה של הקריצה ושל הסידור.

גם לאחר ששת הימים ישראל הוסיפה לאלתר, ומן הניצחון נולדה הטרגדיה. תום שגב מתאר ב"1967" את שיגיונותיו של ראש הממשלה לוי אשכול, אלוף הפרגמטיות והמתינות. הוא מינה אשת מוסד ותיקה, עדה סרני, להסדיר "פינוי" של רבבות פלסטינים מעזה לירדן. "יתכן שצריך להקים משרד שידוכים, שיעניק כסף למי שיוציא מכאן בחורות", אמר אשכול. בתחילת כל פגישה הוא שאל את סרני, "נו, כמה ערבים שילחת כבר?".

אשכול דחה את הצעת מנכ"לו, יעקב הרצוג, להנהיג סדרי מינהל תקינים במחלקת סרני. "איני יודע במה נתחיל ובמה נסיים עניין זה", הוא משיב. שנה אחת אחר כך, אשכול כבר לא היה בין החיים, אבל הוא הוריש את שאלת "במה נתחיל ובמה נסיים" לבאים אחריו.

זה היה זמן של הזיות מסוכנות, כמו "תוכנית אלון", שגידולי הפרא שלה ניכרו שנים אחר כך. אלון לימד שורה של ישראלים להאמין, כי ניתנו להם הכלים לחזור ולברוא את המרחב בצלמם. הם יכלו להודיע, שהשטחים הכבושים לא יוחזרו לאיש כל זמן שלא יהיה שלום - אבל הם יהיו שמורים לפיקדון, לא להתנחלויות. לרוע המזל, הם לא הודיעו, והאלתור נמשך.

הקלות שבה נשכחו נסיבות המלחמה עומדת לרועץ לישראל. ה"וושינגטון פוסט" הקדיש בסוף השבוע שעבר שמונה עמודים לתוצאות המלחמה, אך ורק מן הזווית הטרגית כשלעצמה של העם הנכבש; שום דבר לא נכתב על הפחד הקיומי הלגיטימי, שהוציא את ישראל אל המלחמה, ומוסיף לפעם בה.

זה היה כנראה בלתי נמנע. ישראל לא הייתה הראשונה בהיסטוריה, אפילו לא השנייה, שנכשלה במבחן הניצחון. מנפוליאון, עבור דרך ביסמרק והמשך בקלמאנסו ובלויד ג'ורג', מנצחים ביכרו חמדנות על פני נדיבות. אבל חטאיהם אינם סיבה מספקת לשכתב את ההיסטוריה.

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?