גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איטליה נגד ספרד זה לא רק כדורגל, זו גם כלכלה

גמר ליגת האלופות המתקרב, בין יובנטוס לריאל הספרדית, הוא הזדמנות טובה לבחון גם את יחסי הכוחות הכלכליים בין המדינות 6 שנים לאחר המשבר הכלכלי ■ ספרד הצליחה להתאושש, בעוד שאיטליה עדיין תקועה בבוץ

איטליה נגד ספרד / צילום: שאטרסטוק
איטליה נגד ספרד / צילום: שאטרסטוק

יום שבת, 3.6, ייערך משחק הגמר של ליגת האלופות לעונת 2016/17. לכר הדשא בקרדיף שבוויילס יעלו יובנטוס, אלופת איטליה, וריאל מדריד, אלופת ספרד ואלופת אירופה בשנה שעברה, שתנסה להגן על התואר האירופי.

שתי הקבוצות, המייצגות את האליטה של הכדורגל האירופי, מהוות את חוד החנית בליגות המקומיות שבהן הן משחקות, ומשחק ביניהן נותן לנו את האפשרות להשוות בין הכלכלות של אותן מדינות, בעיקר לאור משבר החובות שאותו הן חוו בשנים האחרונות.

המשבר הכלכלי הגלובלי, שפרץ בארה"ב בספטמבר 2008, לאחר פשיטת הרגל של בנק ההשקעות ליהמן ברדרס, יצר כדור שלג של אובדן אמון במערכת הפיננסית, הן בארה"ב והן מחוצה לה, וגם גוש האירו לא חמק מכך.

ב-2010 החלו מספר מדינות באירופה להיקלע לקשיים כלכליים ותזרימיים קשים כתוצאה מניסיונות הולכים וגוברים של הממשלות המקומיות לחלץ את הבנקים שנפגעו מאותו משבר, ועיקר החששות התפרצו בתחילת 2011, לאחר שתשואות איגרות החוב הממשלתיות של אותן מדינות עלו בצורה חדה כתוצאה מהשמועות בשווקים כי אותן מדינות, פורטוגל, אירלנד, איטליה, יוון וספרד, שלימים נודעו בראשי התיבות PIIGS, לא יוכלו לשרת את החוב הממשלתי שלהן, שתפח לממדי ענק.

אמנם הבעיה הגדולה ביותר הייתה באיגרות החוב של המדינות הנחותות - יוון, פורטוגל ואירלנד - אך את עיקר תשומת הלב תפסו איטליה וספרד, המהוות בהתאמה את הכלכלות הרביעית והחמישית בגודלן בגוש האירו. זאת לאחר שמעבר לתשואות עצמן, גם מרווחי האשראי ממדד הייחוס של אותן אג"ח (אג"ח ממשלת גרמניה) ומחירי ה-CDS עליהן (- Credit Default Swap ביטוח על חדלות פירעון של אג"ח) קפצו בחדות.

בגרף המצורף ניתן לראות את תשואות אג"ח לעשר שנים של ספרד ואיטליה, שהגיעו בשיא המשבר לרמות תשואה של קרוב ל-7%, ואת ה-CDS של אותן מדינות, שהגיעו בשיא המשבר לכ-540 נקודות. החשש העיקרי באותה תקופה היה כי ברמת התשואות הנ"ל, ספרד ואיטליה לא יצליחו לגייס חוב חדש בשוק, וכתוצאה מכך לא יצליחו לגלגל את החוב שלהן, ויגיעו למצב של חדלות פירעון.

למזלן של מדינות ה-PIIGS הן עדיין היוו חלק מהגוש האירופי ובתחילת 2012, ובהחלטה כוללת של שרי האוצר של הגוש והבנק המרכזי האירופי (ה-ECB) הוקמו שני מנגנונים שנועדו לעזור לאותן ממשלות להיחלץ מהמשבר שאליו הן נקלעו. השניים הם קרן חילוץ "חוץ בנקאית" (EFSF), שהזרימה לאותן מדינות סכום עתק של כ-750 מיליארד אירו כדי לייצב את המערכת הפיננסית שלהן, ו"תוכנית למימון מחודש ארוך-טווח" (LTRO) שהזרימה קרוב לטריליון אירו ישירות לבנקים הבעייתים", כהלוואה בריבית נמוכה.

שתי תוכניות החילוץ אמנם הביאו בסופו של דבר להתייצבות ולהתאוששות הכלכלות במדינות הבעייתיות, אך לוו בלא מעט משברים פוליטיים וחברתיים באותן מדינות. כאן ניכרת השונות בין שתי המדינות, ספרד ואיטליה - הן בדרך שבה הן התמודדו עם המשבר, והן במצבן העכשווי, כ-6 שנים לאחר שיאו.

ספרד, שסבלה בעיקר ממשבר בשוק הנדל"ן המקומי, הייתה כפסע מפשיטת רגל במהלך אותה תקופה, ובבעיה עמוקה יותר מאיטליה. אנליסטים העריכו כי אם תשואות איגרות החוב הממשלתיות שלה לעשר שנים יטפסו לרמה של מעל ל-7.5%, הממשלה תכריז כי היא אינה יכולה לשרת את החוב שלה.

למזלה, רמת השיא (באוגוסט 2012) הגיעה ל-6.83%, ומאז, בעקבות שיפור במצב הכלכלי במדינה - הן כתוצאה מהזרמות הכספים הרבות מצד קרנות החילוץ והן כתוצאה מרפורמות כלכליות בכלל, ובשוק העבודה בפרט - ירדו תשואות האג"ח בצורה חדה, עד לרמתן הנמוכה ביותר (0.87%), שנרשמה בספטמבר האחרון.

מובן שהעובדה כי הריבית בגוש האירו ירדה באותה תקופה בצורה חדה רק היטיבה עם תשואות האג"ח, אך עדיין, גם מרווח האשראי של ספרד, שעמד בשיאו על 540 נקודות, עומד כיום על כ-110 נקודות, ירידה חדה מאוד.

אכן, ניתן לומר די בוודאות כי ספרד הצליחה להתאושש מהמשבר שפקד אותה בצורה טובה ומהירה הרבה יותר מהצפוי. מעבר לתשואות האג"ח אנו רואים שיפור משמעותי ביתר הנתונים הכלכליים במדינה, כדוגמת צמיחת התמ"ג - שבין השנים 2009 ועד 2013 רשם צמיחה שלילית, וכיום עומד על קצב שנתי של למעלה מ-3%. ספרד מהווה כיום את המדינה האירופית עם קצב הצמיחה הגבוה ביותר. שיעור האבטלה במדינה, שהיה, למעט יוון, הגבוה בגוש האירו, והגיע בשיאו (2013) לכ-27%, ירד בחדות בשנים האחרונות לפחות מ-20%. כמו כן ניכר השיפור בהתנהגות שוק המניות המקומי, שהנו שוק המניות הטוב ביותר מתחילת השנה במטבע מקומי, לאחר עלייה של כ-16% במונחי מטבע מקומי נכון לכתיבת שורות אלו.

חשוב לציין, כי תמורות אלו בכלכלה הספרדית חלו על אף חוסר יציבות משווע בפוליטיקה המקומית. בשש השנים האחרונות נערכו שלוש מערכות בחירות במדינה, ויתרה מכך, בשל העדר רוב גורף למפלגת השלטון, שזכתה בבחירות, וחוסר יכולתה להקים קואליציה בשל כך, תפקדה ספרד תקופה לא קצרה ללא ממשלה בפועל.

מנגד, איטליה עדיין מושכת אחריה כגיבנת את משבר החובות מ-2011. שלוש הבעיות העיקריות בכלכלה האיטלקית הן החוב הציבורי האדיר, העומד כיום על למעלה מ-100% מהתוצר המקומי; ההישענות הרבה על סקטור הבנקים, המהווה כ-40% ממדד המניות המקומיות, ונמצא גם כן בבעיית חובות קשה ביותר; וחלקם המשמעותי של ועדי העובדים החזקים בשוק העבודה, שאינם מאפשרים העברת רגולציות הכרחיות הנחוצות כדי לשפר את המצב הכלכלי במדינה. משבר החובות החריף הביא בעקבותיו לסערה חברתית ולמשבר פוליטי קשה, ומ-2011 עמדו בראשות ממשלת איטליה לא פחות מארבעה ראשי ממשלות שונים.

חוסר יכולתה של הממשלה האיטלקית לתפקד ולהעביר את הרפורמות ההכרחיות, הן בשוק העבודה והן ברגולציה על הבנקים, הביא לכך שבניגוד לספרד, המצב באיטליה אינו משתפר, ובחלק מהנתונים אף הולך ומידרדר.

שיעור האבטלה לדוגמה, שעמד בסוף 2011 על כ-8.4%, טיפס בחדות, ועומד היום על 11.65%. התמ"ג האיטלקי ממשיך לדשדש, ובניגוד למדינות אחרות בגוש עדיין עומד על פחות מ-1% צמיחה. תשואות איגרות החוב הממשלתיות לעשר שנים אמנם ירדו מאז 2011 מ-7% ל-2.2% נכון להיום, אך אם בעבר הן היו נמוכות משמעותית מתשואות איגרות החוב המקבילות של ספרד, היום הן נסחרות בתשואות גבוהות יותר, וכך גם מחירי ה-CDS עליהן.

ניתן לראות שונות זו גם בתשואות מדדי המניות המקומיים. מתחילת 2011, הן מדד IBEX 35 הספרדי והן מדד MIB האיטלקי נמצאים בתשואת חסר משמעותית מול מדד הייחוס (היורוסטוקס 600), בעיקר המדד האיטלקי.

לסיכום, איטליה וספרד המזוהות בעיקר עם דרום אירופה ושוכנות לחופו של הים התיכון, עברו ועדיין עוברות תקופה לא קלה מבחינה כלכלית בעקבות המשבר הגלובלי ב-2008. בסקירה זו ניתן לראות כי העם הספרדי הצליח להתאושש בצורה חדה וטובה יותר מהמשבר, בניגוד לאיטלקים, שעדיין נמצאים עמוק עמוק בבוץ.

ולגבי הכדורגל? שתי המעצמות האירופיות, שייפגשו על הדשא בקרדיף, באות מגישות שונות. יובנטוס ההגנתית, בראשות שוערה, שנחשב בעיניי רבים לשוער הטוב בהיסטוריה, ג'יאנלואיג'י בופון, ומנגד, ריאל ההתקפית, שבראשה עומד כריסטיאנו רונאלדו הפורטוגלי, שנחשב בעיני רבים לכדורגלן הטוב בעולם כיום. איך המשחק ייגמר? קשה מאוד להתנבא, מעניין בטוח יהיה, אישית אני חושב שבופון יהיה זה שיניף את הגביע המיוחל.

* הכותב הוא מנהל תיקים בכיר בדסק חו"ל בפעילים. הכותבים עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בכתבה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

צמיחת התמג בעשור האחרון

תשואות מדד

עוד כתבות

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

צילום: איל יצהר

38 שופטים חדשים נבחרו לבתי משפט השלום. הרשימה המלאה

הוועדה לבחירת שופטים מינתה היום 38 שופטים חדשים לבתי משפט השלום בתל אביב ובמחוז מרכז, בהם עורכי דין מהמגזר הפרטי בתחום האזרחי והפלילי, פרקליטים ורשמים בכירים ● מחצית מהשופטים החדשים - נשים

ערן כהן, מנכ''ל אלסטום ישראל / צילום: אלסטום

מנכ"ל אלסטום בישראל לא חושב שצפויה בריחת משקיעים: "הפן הכלכלי קובע"

ערן כהן, מנכ"ל אלסטום ישראל, תאגיד התשתיות הצרפתי, מסביר כי פעילות החברות הזרות לא נפגעה, למרות המלחמה: "מה שמוביל זה האינטרס העסקי" ● בראיון לגלובס הוא מתייחס לראשונה לטענות על עיכוב בקו האדום ולעזיבת החברה הספרדית שבנתה את הרכבת הקלה בירושלים

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

שוק הנדל''ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע / צילום: Shutterstock

הכלכלן הראשי: שוק הנדל"ן מתאושש אך עדיין נמצא ברמות נמוכות מהממוצע

ברבעון הראשון של השנה נמכרו הכי הרבה דיורת מאז הרבעון השני 2022 ● עם זאת, הנתונים נמוכים בכ-17% מהמוצע חודשי רב שנתי של רכישת דירות, והדרך להתאוששות הענף עוד רחוקה ● וגם, כמה דירות רכשו תושבי חוץ?

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים