גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"במקרים רבים מנוכה מס במקור מבתי עסק בשיעור גבוה מדי"

בעתירה לבג"ץ נגד רשות המסים נטען כי לגבי תחומים שונים במשק נקבעו בתקנות ניכויי מס במקור בשיעורים קבועים ומקסימליים שהם גבוהים מאוד, וכי קיימים מקרים רבים בהם מנע מנהל רשות המסים מנישומים אישור לניכוי במקור בגובה המתאים לעסקם

עו"ד רו"ח משה אשר / צילום: איל יצהר
עו"ד רו"ח משה אשר / צילום: איל יצהר

לאור הרווח המצומצם ביחס למחזור בענף הבנייה, נוהג מנהל רשות המסים לתת לקבלני בניין אישורים לפטור מלא מניכוי מס במקור, או לחלופין אישורים לפטור מניכוי במקור בגובה ממוצע של כ-2% מהמחזור.

מוחמד אבו-טיר ניהל חברה לעבודות בנייה - וגם החברה שלו קיבלה אישור בנוגע לפטור מניכוי מס במקור מרשות המסים. אלא שלפני מעל שנתיים נפתחה חקירה במע"מ נגד החברה של אבו-טיר, בחשד לניכוי חשבוניות מס שלא הוצאו לה כדין, ובעקבות החקירה, על-פי הוראות ביצוע שקיימות ברשות המסים, מנהל הרשות, משה אשר, שלל מיידית מהחברה את הפטור שניתן לה מניכוי במקור. במקומו, וכיוון שהחקירה עיכבה גם את הגשת דוח המס של החברה לשנת 2015, נקבע לחברה של אבו-טיר ניכוי במקור של בשיעור של 30% ממחזורה.

אבו-טיר הגיע אל עו"ד יעקב קסטל העוסק בתחום המסים, במטרה לבחון מה ניתן לעשות ואם ניתן להפחית את החיוב. אולם, מנהל רשות המסים סירב להפחתה. אבו-טיר טען כי משמעותו של ניכוי מס בשיעור 30% ממחזורה של החברה לא מותיר בידיה מזומנים להוצאות ולתשלומים לעובדיה - והחברה אכן נאלצה להפסיק מיד את פעילותה.

לאחר כשנתיים בהם "התהלך בטל", לטענתו, ונאלץ להסתפק בעבודות כפיים מזדמנות כדי לפרנס את משפחתו, כלו כל הקיצין מבחינתו של אבו-טיר, והוא ביקש לפתוח תיק ולהירשם אישית כעוסק במע"מ וכנישום במס הכנסה.

מנהל מע"מ אישר את רישומו של אבו-טיר כעוסק במגבלות שהוסכמו ביניהם, אך משפנה אבו-טיר למנהל רשות המסים בבקשה לקבל אישור לניכוי במקור בתיקו האישי - הוא סורב.

עובדות אלה מהוות את הבסיס לעתירה לבג"ץ שהגיש לאחרונה אבו-טיר - באמצעות עו"ד יעקב קסטל - נגד מנהל רשות המסים, משה אשר, בטענה כי בהיעדר אישור לניכוי במקור בשיעור הנכון, אין לו יכולת לעבוד לפרנסתו ולפרנסת משפחתו במקצועו כקבלן בנייה. 

גביית יתר מסוכנת

אולם, לטענת עו"ד קסטל, שהצטרף כעותר בעצמו לעתירה, העתירה של אבו-טיר חורגת מגבולות הפגיעה בחופש העיסוק של אבו-טיר לבדו, ונוגעת לשאלה רחבת-היקף בנוגע לחוקיותן של הוראות הביצוע של רשות המסים בעניין הניכוי במקור.

לדברי עו"ד קסטל, כעורך דין העוסק בתחום המסים, הוא נתקל במקרים רבים בהם מנע המנהל רשות המסים מנישומים אישור לניכוי במקור בגובה המתאים לעסקם, מנימוקים שאין להם דבר עם תכליתו של הניכוי, ותוך פגיעה וסיכון זכותם היסודית של הנישומים לעסוק לפרנסתם.

ניכוי מס במקור הוא אחוז מס שנקבע בידי מס הכנסה לכל עוסק עצמאי, בית עסק או חברה בע"מ, המנוכה מסך החשבונית שמוציא העוסק למקבל השירות ומועבר ישירות למס הכנסה (מדובר במקרים של עסק מול עסק ולא מול לקוח פרטי). בפועל, במקום שהעסק שנותן את השירות או המוצר ומקבל כסף - יעביר את המס שהוא חייב על הכנסתו לרשות המסים - הגורם שאמור לשלם לו הוא זה שמנכה את אחוז ניכוי המס במקור. וזאת, לפי השיעורים שמס הכנסה קבע עבור העסק של נותן השירות או המוצר. המס מנוכה מסכום החשבונית המשולמת בפועל.

למעשה, מדובר במקדמת מס. לפי הוראת סעיף 164, לפקודת מס הכנסה חייב כל צד שלישי המשלם תשלום לנישום, לנכות מהתשלום שהוא משלם לנישום, מס במקור. תכליתה של החובה לנכות מס במקור היא להבטיח את גבית מס ההכנסה הצפוי על הכנסתו של הנישום בשנת המס השוטפת, וזאת באמצעות גבייתו מראש מצדדים שלישיים.

בעתירה צוין כי לגבי תחומים שונים במשק נקבעו בתקנות ניכויי מס במקור בשיעורים קבועים ומקסימליים שהם גבוהים מאוד. לטענת העותרים, אבו-טיר ועו"ד קסטל, "ניכוי מס במקור בשיעורים גבוהים מדי עלול להעמיד עסק בסכנת קיום מיידית, שכן 'שאיבה' רצופה של מס בשיעור גבוה מדי מתוך מחזור עסקו של נישום ומתזרים המזומנים שלו - כמוה כשאיבת דם מהגוף, שבעקבותיה נידון הגוף לכליה בתוך זמן קצר".

בעתירה נטען כי שר האוצר, שהיה ער לסכנה שבגביית יתר, העניק, במסגרת תקנות שהתקין, סמכות למנהל רשות המסים להפעיל את שיקול-דעתו ולהפחית את השיעור המקסימלי של הניכוי לשיעור המתאים לעסק הספציפי, ולמנוע בכך גביית יתר מסוכנת ממחזורו של העסק. אולם, טוענים העותרים, במקום להפעיל את שיקול-הדעת ואת החובה למנוע גביית יתר מסוכנת, קבע מנהל רשות המסים לעצמו "הוראות ביצוע" החורגות מהסמכות שניתנה לו ומהתכלית החוקית של הניכוי במקור.

לפי העתירה, "בהוראות הביצוע הנרחבות אין הנחיה לפקידי מנהל רשות המסים להתאים את שיעור הניכוי במקור למס הצפוי על ההכנסה בשנה השוטפת. תחת זאת, וכתנאי למתן אישור לניכוי מס במקור בשיעור מתאים, דורשות הוראות הביצוע מנישומים להסיר שלל 'ליקויים' במס הכנסה, וגם במע"מ ובמס שבח מקרקעין - ליקויים שאין להם דבר עם שיעורו הנכון ותכליתו של הניכוי במקור".

"כך", ממשיכים העותרים וכותבים, "תוך שהוא מתעלם למעשה מחובתו להפעיל את שיקול-דעתו ולמנוע גביית יתר מסוכנת, יצר מנהל רשות המסים לעצמו 'ממלכה', שבה נטל לעצמו סמכויות בעלות עוצמה רבה, שבאמצעותן הוא לוחץ על נישומים 'במקום רגיש' וכופה עליהם לציית לו, על-ידי כך שהוא מעמיד את עסקם ואת זכותם לעסוק לפרנסתם בסכנה".

רודנות פקידותית בלתי מבוקרת

עוד לטענת העותרים, מנהל רשות המסים רואה באישור לניכוי במקור מעין "תעודת כשרות" ו"תעודת יושר". עמדה זו, נטען, מרתיעה צדדים שלישיים מלהתקשר עם נישום שאינו מצויד באישור לניכוי במקור, וכך נפגע לא רק תזרים המזומנים בעסק אלא גם הפוטנציאל התעסוקתי שלו.

הבעיה מחמירה עוד, על-פי הנטען, כאשר אין לנישומים שום דרך לערער על החלטת מנהל רשות המסים. לפי העתירה, בתקנות שהתקין שר האוצר, לא נסללה בפני נישומים דרך פרוצדורלית בה יוכלו לערער בפני ערכאה שיפוטית ומקצועית על החלטותיו של מנהל רשות המסים ולקבל תרופה וסעד מיידי בנושא זה, הנוגע ישירות לחופש העיסוק.

"בהיעדר דרך להשיג ולערער, נתון למעשה הנישום לחסדי מס הכנסה ולשיקול-דעתו הבלעדי. בכך נפתח פתח לרודנות פקידותית בלתי מבוקרת, שכן פניה לערכאות (לרבות לבית המשפט העליון) אינה אפקטיבית לגבי הנישום המצוי בלחץ 'משאבת הדמים' של הניכוי במקור, הפועלת כ'טבעת חנק' על עסקו, ואין בידו די זמן ו'אוויר' לנהל מערכה משפטית כבדת ימים ודמים".

עוד כותבים העותרים בעתירה כי "גביית יתר של מס מההכנסה השוטפת - כמוה כפיל בחנות חרסינה - ואם תהיה מופרזת, היא עלולה להביא לשבירת מפרקתם של עסקים ולחניקת תזרים החמצן הכספי שלהם".

חיסול יתרת המזומנים

כדי להדגים לבית המשפט את הרגישות הרבה שבניכוי מס מופרז במקור, הציגו אבו-טיר ועו"ד קסטל בעתירתם את הדוגמה הבאה: מר ישראלי הוא נישום שהרווח הגולמי המקובל בעסקו (הרווח לפני הוצאות כלליות ואחרות) עומד על 20%, והוא מוכר או נותן שירותים לגופים המחויבים לנכות לו מס במקור. מר ישראלי רוכש מוצר ב-100 שקל מע"מ ומוכר אותו ללקוחותיו ב-120 שקל מע"מ, כלומר ב-140.4 שקל.

בהנחה כי שיעור הניכוי במקור החל על מר ישראלי הוא 30%, השארת הניכוי במקור בשיעורו זה מחייבת את לקוחותיו לנכות למר ישראלי 30% ממחיר המכירה כולל מע"מ, כלומר: 30% מ-140.4 שקל, שהם 42.12 שקל. יוצא שלאחר המכירה ולאחר שנוכה לו מס במקור, נותרים בידי מר ישראלי כ-98 שקל, ולאחר תשלום מע"מ (כ-20 שקל) נותרים בידיו סכום של 78 שקל בלבד, שהוא פחות מסכום שעמד לרשותו לפני המכירה וה"רווח".

מתוך סך זה צריך מר ישראלי לשלם הוצאות כלליות, הנהלה, עובדים, החזקת עסק, ארנונה ועוד כהנה וכהנה. "הסכום שיוותר בידיו (לפני הוצאות המחיה שלו ושל משפחתו) לא יאפשר לו לקנות מלאי חדש, וגם אם יקנה כזה, ובהמשך ינוכה לו שוב לו מס במקור, תאזל בתוך זמן קצר לחלוטין יתרת המזומנים בעסקו", נטען בעתירה. "במצב דברים זה ובהיעדר אישור לניכוי במקור בשיעור מתאים לעסקו, 'ייחנק' עסקו של מר ישראלי, והוא לא יוכל לעבוד ולפרנס את משפחתו". 

רשות המסים: "ניתנת התראה מראש"

מרשות המסים נמסר בתגובה: "הרשות תמסור את התייחסותה המפורטת לעתירה לבית המשפט. ככלל, השלילה של אישורי ניכוי מס במקור לא נעשית לפני שניתנה לנישום התראה והזדמנות לפנות לפקיד השומה לצורך שימוע ולהסדרת חובותיו על-ידי הסדרי פריסת תשלומים.

"יש לזכור כי אם רשות המסים לא תהיה אסרטיבית בגביית החובות, המדינה תמצא את עצמה בגירעונות תקציביים". 

עוד כתבות

ויקטור וקרט, מנכ''ל לאומי פרטנרס / צילום: הגר בדר

לפי שווי של לפחות 10 מיליארד שקל: לאומי פרטנרס מובילה את רכישת מניות אדלטק

מטרת הרכישה היא להוביל את אדלטק להנפקה בבורסה, כך לפי גורם בשוק שמעורה בפרטים ● אדלטק היא אחת מיצרניות החשמל הגדולות בישראל, שנייה רק לחברת החשמל

איור: Shutterstock

מעבדות לחירות טכנולוגית: כך תנקו את החמץ הדיגיטלי

אם שטח האחסון שלכם בסמארטפון ובמחשב מתמלא מהר, אתם לא לבד ● לפניכם כל השיטות לניקיון דיגיטלי: מהסרת אפליקציות, דרך טיפול בווסטאפ ושמירה בענן, ועד ניהול האחסון של גוגל

רק במקרים נדירים ניתן לתבוע אישית דירקטורים על נזק והפרת חוזה / אילוסטרציה: Shutterstock

הערעור נדחה: ה"אשף הפיננסי" ישלם לזוגתו לשעבר 50 מיליון דולר

ביהמ"ש המחוזי דחה את הערעור על החלטתו של ביהמ"ש למשפחה, בה נקבע כי איש העסקים השתמש במומחיותו להסתרת נכסים כדי להסתיר רכוש בעשרות מיליוני דולרים ● השופטת: "הוכח שהאיש השתמש בנאמנויות כדי למנוע מהאישה את זכויותיה"

פרופ' יפעת מרבל / צילום: כפיר זיו

החוקרת שזכתה לתהילה, רגע לפני שטיל איראני הרס את המעבדה שלה

שלושה חודשים לפני שמפעל חייה נחרב במתקפה, הספיקה פרופ' יפעת מרבל לחשוף מנגנון חיסוני חדש ב"פח האשפה" של החלבונים - שמיצב אותה ברשימת עשרת האנשים שעיצבו את המדע בעולם ● במעבדה שלה, ששיקמה במו ידיה, כבר צומחים שלל תרופות וגילויים חדשים ● וגם: למה אבחנה את הפרעת הקשב שלה רק אחרי הפרופסורה

צילום: Shutterstock, Africa Studio

החודש הכי גרוע לחוסכים מאז אוקטובר 2023: איזה מסלול הפסיד יותר מכולם?

המלחמה עם איראן נותנת את אותותיה בחסכונות הציבור, עם ירידה חדה של 2.2% במסלולים הכלליים ופי 2 במסלולי המניות, לפי תחזית מיטב ● אך הזינוק בתחילת החודש בישראל והקפיצה בוול סטריט ביום האחרון של מרץ הצילו את החוסכים ● מתחילת השנה: עדיין תשואות חיוביות, למעט במסלולי ה-S&P 500 שרושם ירידות חדות

קלוד / צילום: Shutterstock

קובץ שדלף מאנתרופיק חשף חצי מיליון שורות קוד של קלוד

לפי דיווחים, קובץ פנימי שנכלל בטעות בעדכון תוכנה הפך לציבורי וחשף את מבנה המערכת, כיווני הפיתוח ופיצ'רים שטרם הושקו

דינה בן טל גננסיה / צילום: יונתן בלום

הקנס, הפרישה והתוכניות לעתיד: מנכ"לית אל על היוצאת מדברת

ארבע שנים של תהפוכות עברו על דינה בן טל גננסיה כמנכ"לית אל על בתקופה הכי סוערת שידע ענף התעופה בישראל ● אלא שדווקא כשהחברה רשמה את הרווח הגבוה בתולדותיה, הודיעה האישה הראשונה שכיהנה בתפקיד שהיא פורשת ● בראיון לגלובס היא מדברת על ההחלטה, הקנס והפער בשכר מול המחליף: "לא אפליה" ● ראיון בלעדי

פרויקט חיזוק בראשל''צ / צילום: ארן הרשלג

מעבר לגבולות המגרש: המפקח מוסמך להעניק זכויות בבניין גם לשכנים מבחוץ

פסק דין תקדימי קובע: סמכות המפקח בתמ"א 38 אינה מוגבלת רק ליחסי הדיירים בינם לבין עצמם ● אם העירייה דורשת זכות מעבר לבניין שכן כתנאי להיתר - המפקח מוסמך לאשר זאת כ"אילוץ תכנוני" הגובר על זכות הקניין

זום גלובלי / צילום: AP

טראמפ עושה היסטוריה, ועוצר מסורת אמריקאית בת 165 שנה

קים ג'ונג און חושף טיל חדש, שעל פי הערכות, יכול להגיע עד לארה"ב • בעולם מגיבים לעליית מחירי הדלק • וטראמפ הודיע: כל שטר של 100 דולר יישא את חתימתי

בתי עץ מסורתיים בנאראקווה, יפן. יכול להיות גג שקרס או בעלים שנעדרים / צילום: Shutterstock

בתים נטושים ביפן הם מצרך חם. רק היזהרו מהטרמיטים

המסע אחר בית ביפן במחיר נגיש, חושף קונים מרחבי העולם להרפתקה של תרבות מקומית, שיפוצים ולעיתים גם אתגרים של רכישה מרחוק

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 20 מיליון דולר בשנה: שיאן השכר בבורסה

מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס קיבל בשנה החולפת שכר בעלות של כ-66 מיליון שקל ● עלות השכר של סמנכ"ל הכספים של טבע, אלי כליף, עמדה על כמעט 7 מיליון דולר ● ומי המנכ"ל שנמצא במקום השני בטבלת השכר?

מנהג ''בבהילו'' בסעודת פסח, 2008 / צילום: גל חמו

מדם של עז ועד הצלפה בבצל: המנהגים הצבעוניים של פסח

עולם שלם של מנהגי פסח מפתיעים שלא הכרתם: ביהדות פרס ובוכרה מצליפים בבצל ירוק בזמן "דיינו", ביהדות הודו מטביעים טביעות יד בדם על המשקוף, ובקהילות פרוגרסיביות בארה"ב מניחים תפוז כסמל להתחדשות ולהכלה

איציק כהן / צילום: נטלי שור

איציק כהן לא זז מיקב רמות נפתלי, על גבול לבנון: "אני מדבר על המשכיות גם עם הנכדים"

מושב רמות נפתלי מעורב עמוקות בתעשיית היין האיכותי בישראל, גם כאחד מבעלי המניות ביקבי רמת הגולן ● הפעם היקב שלו ספג מכה של ממש: "בסבבים הקודמים ראינו התגייסות לתמוך בנו, בסבב הזה המצב שונה. אולי כולם עייפים"

עשרות שכונות ישנות צפויות לגדול משמעותית בשנים הקרובות / אילוסטרציה: Shutterstock

מפת השכירות של ישראל משתנה: השכונות החדשות שמושכות את המשקיעים

מאז התחילה המלחמה לפני כשנתיים וחצי, שכונות מסוימות שינו את פניהן והפכו לאזורים עם דומיננטיות גבוהה של שוכרים ● איזו שכונה חוותה את הקפיצה הגדולה ביותר, איפה מספר הדירות המושכרות הוכפל ואף יותר ואיפה משיגים המשקיעים את התשואה הטובה ביותר?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט: מניית נייקי נפלה ב-15%

בורסות אירופה ננעלו בירוק בוהק ● ירידות קלות במחירי הנפט, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 100 דולר לחבית ● המסחר באסיה ננעל בעליות חדות; בורסת סיאול המריאה במעל 8%, טוקיו במעל 5% ● זאת, לאחר שאמש רשמה וול סטריט את היום הטוב ביותר מאז מאי, אך סגרה חודש שלילי ● דוברת הבית הלבן הודיעה כי טראמפ ימסור "עדכון חשוב לאומה" בנוגע למלחמה באיראן בלילה שבין רביעי לחמישי

הנשים המשפיעות של גלובס: הרשימה המלאה

המנכ"לית היחידה במדד ת"א 35, זו שפרשה דווקא כשרווחי החברה הגיעו לשיא, היזמת שרוצה להכניס את ישראל למרוץ לחלל, המנהלת שהפכה לבעלים כנגד כל הסיכויים והלוחמות שיוצאות למשימות בשמי איראן ● הנשים שמשפיעות על הכלכלה, החברה והביטחון

מאגר הגז לוויתן / צילום: אלבטרוס

מאגר הגז לוויתן חזר לפעול אחרי יותר מחודש

אחרי 32 ימים מאגר הגז הגדול ביותר של ישראל חוזר להפיק גז לטובת המשק המקומי והיצוא למצרים ולירדן ● מאגר תמר הוא היחיד שפעל עד כה במהלך המלחמה, טרם ברור האם גם מאגר כריש חזר לפעול ● אנרג'יאן: "לאחר למעלה מחודש של השבתה מוחלטת, החברה מצפה ממערכת הביטחון וממשרד האנרגיה לנקוט לאלתר בצעדים שיאפשרו חזרה מיידית להפקה גם מאסדת כריש"

טעינת מכונית חשמלית / צילום: Shutterstock

האם סוללת הפלא הזו סוף סוף תשנה את דעתכם על רכבים חשמליים?

סטארט־אפ פיני טוען כי השלים פיתוח של סוללה מהפכנית ● עד כמה ניתן להאמין להייפ? טכנולוגיית סוללות מצב־מוצק כבר בדרך והן עשויות לטלטל את תעשיית הרכב החשמלי

ירוטי טילים איראנים / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

איראן עונה לארה"ב: "מצר הורמוז יישאר סגור לזמן רב"

יותר מ-100 שיגורים לצפון מלבנון מכניסת החג: פגיעה בגן ילדים בנהריה • משרד החוץ האיראני: מוג'תבא בריא לחלוטין, זה לא חריג שהמנהיג העליון לא נראה בציבור • ארה"ב לאזרחיה: עזבו את עיראק מיד • טראמפ בהצהרה: "אנחנו קרובים להשיג את יעדי המלחמה, נכה באיראן חזק בשבועיים-שלושה הקרובים" ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: shutterstock

נעילה חיובית בבורסה: ת"א 35 קפץ ביותר מ-2%; טאואר זינקה

ת"א 35 זינק ב-2.2%, ת"א 125 עלה ב-1.9% ות"א 90 טיפס ב-1.1% ● מניית מיטרוניקס צנחה בחדות לאחר שפרסמה אזהרת רווח ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובבורסות אירופה ● מחירי הנפט זינקו בחדות ● בארה"ב ממתינים לדוח התעסוקה שעשוי לסמן את הכיוון בשווקים ● וגם: התרחיש האופטימי של גולדמן זאקס לוול סטריט ליום שאחרי המלחמה