גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"במקרים רבים מנוכה מס במקור מבתי עסק בשיעור גבוה מדי"

בעתירה לבג"ץ נגד רשות המסים נטען כי לגבי תחומים שונים במשק נקבעו בתקנות ניכויי מס במקור בשיעורים קבועים ומקסימליים שהם גבוהים מאוד, וכי קיימים מקרים רבים בהם מנע מנהל רשות המסים מנישומים אישור לניכוי במקור בגובה המתאים לעסקם

עו"ד רו"ח משה אשר / צילום: איל יצהר
עו"ד רו"ח משה אשר / צילום: איל יצהר

לאור הרווח המצומצם ביחס למחזור בענף הבנייה, נוהג מנהל רשות המסים לתת לקבלני בניין אישורים לפטור מלא מניכוי מס במקור, או לחלופין אישורים לפטור מניכוי במקור בגובה ממוצע של כ-2% מהמחזור.

מוחמד אבו-טיר ניהל חברה לעבודות בנייה - וגם החברה שלו קיבלה אישור בנוגע לפטור מניכוי מס במקור מרשות המסים. אלא שלפני מעל שנתיים נפתחה חקירה במע"מ נגד החברה של אבו-טיר, בחשד לניכוי חשבוניות מס שלא הוצאו לה כדין, ובעקבות החקירה, על-פי הוראות ביצוע שקיימות ברשות המסים, מנהל הרשות, משה אשר, שלל מיידית מהחברה את הפטור שניתן לה מניכוי במקור. במקומו, וכיוון שהחקירה עיכבה גם את הגשת דוח המס של החברה לשנת 2015, נקבע לחברה של אבו-טיר ניכוי במקור של בשיעור של 30% ממחזורה.

אבו-טיר הגיע אל עו"ד יעקב קסטל העוסק בתחום המסים, במטרה לבחון מה ניתן לעשות ואם ניתן להפחית את החיוב. אולם, מנהל רשות המסים סירב להפחתה. אבו-טיר טען כי משמעותו של ניכוי מס בשיעור 30% ממחזורה של החברה לא מותיר בידיה מזומנים להוצאות ולתשלומים לעובדיה - והחברה אכן נאלצה להפסיק מיד את פעילותה.

לאחר כשנתיים בהם "התהלך בטל", לטענתו, ונאלץ להסתפק בעבודות כפיים מזדמנות כדי לפרנס את משפחתו, כלו כל הקיצין מבחינתו של אבו-טיר, והוא ביקש לפתוח תיק ולהירשם אישית כעוסק במע"מ וכנישום במס הכנסה.

מנהל מע"מ אישר את רישומו של אבו-טיר כעוסק במגבלות שהוסכמו ביניהם, אך משפנה אבו-טיר למנהל רשות המסים בבקשה לקבל אישור לניכוי במקור בתיקו האישי - הוא סורב.

עובדות אלה מהוות את הבסיס לעתירה לבג"ץ שהגיש לאחרונה אבו-טיר - באמצעות עו"ד יעקב קסטל - נגד מנהל רשות המסים, משה אשר, בטענה כי בהיעדר אישור לניכוי במקור בשיעור הנכון, אין לו יכולת לעבוד לפרנסתו ולפרנסת משפחתו במקצועו כקבלן בנייה. 

גביית יתר מסוכנת

אולם, לטענת עו"ד קסטל, שהצטרף כעותר בעצמו לעתירה, העתירה של אבו-טיר חורגת מגבולות הפגיעה בחופש העיסוק של אבו-טיר לבדו, ונוגעת לשאלה רחבת-היקף בנוגע לחוקיותן של הוראות הביצוע של רשות המסים בעניין הניכוי במקור.

לדברי עו"ד קסטל, כעורך דין העוסק בתחום המסים, הוא נתקל במקרים רבים בהם מנע המנהל רשות המסים מנישומים אישור לניכוי במקור בגובה המתאים לעסקם, מנימוקים שאין להם דבר עם תכליתו של הניכוי, ותוך פגיעה וסיכון זכותם היסודית של הנישומים לעסוק לפרנסתם.

ניכוי מס במקור הוא אחוז מס שנקבע בידי מס הכנסה לכל עוסק עצמאי, בית עסק או חברה בע"מ, המנוכה מסך החשבונית שמוציא העוסק למקבל השירות ומועבר ישירות למס הכנסה (מדובר במקרים של עסק מול עסק ולא מול לקוח פרטי). בפועל, במקום שהעסק שנותן את השירות או המוצר ומקבל כסף - יעביר את המס שהוא חייב על הכנסתו לרשות המסים - הגורם שאמור לשלם לו הוא זה שמנכה את אחוז ניכוי המס במקור. וזאת, לפי השיעורים שמס הכנסה קבע עבור העסק של נותן השירות או המוצר. המס מנוכה מסכום החשבונית המשולמת בפועל.

למעשה, מדובר במקדמת מס. לפי הוראת סעיף 164, לפקודת מס הכנסה חייב כל צד שלישי המשלם תשלום לנישום, לנכות מהתשלום שהוא משלם לנישום, מס במקור. תכליתה של החובה לנכות מס במקור היא להבטיח את גבית מס ההכנסה הצפוי על הכנסתו של הנישום בשנת המס השוטפת, וזאת באמצעות גבייתו מראש מצדדים שלישיים.

בעתירה צוין כי לגבי תחומים שונים במשק נקבעו בתקנות ניכויי מס במקור בשיעורים קבועים ומקסימליים שהם גבוהים מאוד. לטענת העותרים, אבו-טיר ועו"ד קסטל, "ניכוי מס במקור בשיעורים גבוהים מדי עלול להעמיד עסק בסכנת קיום מיידית, שכן 'שאיבה' רצופה של מס בשיעור גבוה מדי מתוך מחזור עסקו של נישום ומתזרים המזומנים שלו - כמוה כשאיבת דם מהגוף, שבעקבותיה נידון הגוף לכליה בתוך זמן קצר".

בעתירה נטען כי שר האוצר, שהיה ער לסכנה שבגביית יתר, העניק, במסגרת תקנות שהתקין, סמכות למנהל רשות המסים להפעיל את שיקול-דעתו ולהפחית את השיעור המקסימלי של הניכוי לשיעור המתאים לעסק הספציפי, ולמנוע בכך גביית יתר מסוכנת ממחזורו של העסק. אולם, טוענים העותרים, במקום להפעיל את שיקול-הדעת ואת החובה למנוע גביית יתר מסוכנת, קבע מנהל רשות המסים לעצמו "הוראות ביצוע" החורגות מהסמכות שניתנה לו ומהתכלית החוקית של הניכוי במקור.

לפי העתירה, "בהוראות הביצוע הנרחבות אין הנחיה לפקידי מנהל רשות המסים להתאים את שיעור הניכוי במקור למס הצפוי על ההכנסה בשנה השוטפת. תחת זאת, וכתנאי למתן אישור לניכוי מס במקור בשיעור מתאים, דורשות הוראות הביצוע מנישומים להסיר שלל 'ליקויים' במס הכנסה, וגם במע"מ ובמס שבח מקרקעין - ליקויים שאין להם דבר עם שיעורו הנכון ותכליתו של הניכוי במקור".

"כך", ממשיכים העותרים וכותבים, "תוך שהוא מתעלם למעשה מחובתו להפעיל את שיקול-דעתו ולמנוע גביית יתר מסוכנת, יצר מנהל רשות המסים לעצמו 'ממלכה', שבה נטל לעצמו סמכויות בעלות עוצמה רבה, שבאמצעותן הוא לוחץ על נישומים 'במקום רגיש' וכופה עליהם לציית לו, על-ידי כך שהוא מעמיד את עסקם ואת זכותם לעסוק לפרנסתם בסכנה".

רודנות פקידותית בלתי מבוקרת

עוד לטענת העותרים, מנהל רשות המסים רואה באישור לניכוי במקור מעין "תעודת כשרות" ו"תעודת יושר". עמדה זו, נטען, מרתיעה צדדים שלישיים מלהתקשר עם נישום שאינו מצויד באישור לניכוי במקור, וכך נפגע לא רק תזרים המזומנים בעסק אלא גם הפוטנציאל התעסוקתי שלו.

הבעיה מחמירה עוד, על-פי הנטען, כאשר אין לנישומים שום דרך לערער על החלטת מנהל רשות המסים. לפי העתירה, בתקנות שהתקין שר האוצר, לא נסללה בפני נישומים דרך פרוצדורלית בה יוכלו לערער בפני ערכאה שיפוטית ומקצועית על החלטותיו של מנהל רשות המסים ולקבל תרופה וסעד מיידי בנושא זה, הנוגע ישירות לחופש העיסוק.

"בהיעדר דרך להשיג ולערער, נתון למעשה הנישום לחסדי מס הכנסה ולשיקול-דעתו הבלעדי. בכך נפתח פתח לרודנות פקידותית בלתי מבוקרת, שכן פניה לערכאות (לרבות לבית המשפט העליון) אינה אפקטיבית לגבי הנישום המצוי בלחץ 'משאבת הדמים' של הניכוי במקור, הפועלת כ'טבעת חנק' על עסקו, ואין בידו די זמן ו'אוויר' לנהל מערכה משפטית כבדת ימים ודמים".

עוד כותבים העותרים בעתירה כי "גביית יתר של מס מההכנסה השוטפת - כמוה כפיל בחנות חרסינה - ואם תהיה מופרזת, היא עלולה להביא לשבירת מפרקתם של עסקים ולחניקת תזרים החמצן הכספי שלהם".

חיסול יתרת המזומנים

כדי להדגים לבית המשפט את הרגישות הרבה שבניכוי מס מופרז במקור, הציגו אבו-טיר ועו"ד קסטל בעתירתם את הדוגמה הבאה: מר ישראלי הוא נישום שהרווח הגולמי המקובל בעסקו (הרווח לפני הוצאות כלליות ואחרות) עומד על 20%, והוא מוכר או נותן שירותים לגופים המחויבים לנכות לו מס במקור. מר ישראלי רוכש מוצר ב-100 שקל מע"מ ומוכר אותו ללקוחותיו ב-120 שקל מע"מ, כלומר ב-140.4 שקל.

בהנחה כי שיעור הניכוי במקור החל על מר ישראלי הוא 30%, השארת הניכוי במקור בשיעורו זה מחייבת את לקוחותיו לנכות למר ישראלי 30% ממחיר המכירה כולל מע"מ, כלומר: 30% מ-140.4 שקל, שהם 42.12 שקל. יוצא שלאחר המכירה ולאחר שנוכה לו מס במקור, נותרים בידי מר ישראלי כ-98 שקל, ולאחר תשלום מע"מ (כ-20 שקל) נותרים בידיו סכום של 78 שקל בלבד, שהוא פחות מסכום שעמד לרשותו לפני המכירה וה"רווח".

מתוך סך זה צריך מר ישראלי לשלם הוצאות כלליות, הנהלה, עובדים, החזקת עסק, ארנונה ועוד כהנה וכהנה. "הסכום שיוותר בידיו (לפני הוצאות המחיה שלו ושל משפחתו) לא יאפשר לו לקנות מלאי חדש, וגם אם יקנה כזה, ובהמשך ינוכה לו שוב לו מס במקור, תאזל בתוך זמן קצר לחלוטין יתרת המזומנים בעסקו", נטען בעתירה. "במצב דברים זה ובהיעדר אישור לניכוי במקור בשיעור מתאים לעסקו, 'ייחנק' עסקו של מר ישראלי, והוא לא יוכל לעבוד ולפרנס את משפחתו". 

רשות המסים: "ניתנת התראה מראש"

מרשות המסים נמסר בתגובה: "הרשות תמסור את התייחסותה המפורטת לעתירה לבית המשפט. ככלל, השלילה של אישורי ניכוי מס במקור לא נעשית לפני שניתנה לנישום התראה והזדמנות לפנות לפקיד השומה לצורך שימוע ולהסדרת חובותיו על-ידי הסדרי פריסת תשלומים.

"יש לזכור כי אם רשות המסים לא תהיה אסרטיבית בגביית החובות, המדינה תמצא את עצמה בגירעונות תקציביים". 

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת שני חדרים בלי ממ"ד וחניה בראשון לציון?

דירת שני חדרים בשטח של 50 מ"ר, עם מרפסת ובקומה רביעית מתוך שבע בראשל"צ נמכרה תמורת 1.55 מיליון שקל ● הבניין עבר התחדשות עירונית, אך לדירה אין ממ"ד וחניה • ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

נוחי דנקנר / צילום: תמר מצפי

אור ירוק להסדר החוב החדש של נוחי דנקנר עם הבנקים. כמה השיב עד היום?

ביהמ״ש נתן אור ירוק להסדר החדש של נוחי דנקנר למרות התנגדות התובע הייצוגי ● דנקנר העביר 5 מיליון שקל במזומן לבנקים וכן ישעבד נכסים שקיבל בירושה מאביו ● עד כה השיב דנקנר 110 מיליון מתוך הסדר חוב של 180 מיליון

''תרבות הרכב'' האמריקאית נולדה בעקבות מלחמת העולם השנייה / צילום: Shutterstock

מבירוקרטיה לניתוחים פלסטיים: הדרכים המפתיעות שבהן מלחמות משנות מדינות

ממרחק השנים היסטוריונים מגלים איך מלחמות שינו את פני החברה מבחינה כלכלית ותרבותית ● ממלחמות האזרחים בארה"ב ובספרד למלחמות העולם הגדולות - מה קרה למנצחים ולמפסידים?

נתב''ג, שבוע שעבר / צילום: רשות שדות התעופה

החל ממוצ"ש: הקלה במגבלות הטיסות היוצאות מנתב"ג

מספר הנוסעים בטיסה שיוצאת מישראל יעלה מחר בערב ל-80 איש ● המכסה עומדת כעת על 50 נוסעים לטיסה

ירוטי טילים איראנים / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

שיגורים מאיראן לאזור הצפון, יורט כטב"ם שחדר מלבנון

דיווח: איראן הודיעה כי אינה מוכנה להיפגש עם גורמים אמריקאים ● טראמפ: "נפתח את מצר הורמוז, נשתלט על הנפט ונרוויח הון" ● טיל מצרר מאיראן שוגר לצפון; גבר בן 79 נפצע קל מהדף ● ארסנל הרקטות של חיזבאללה הצטמק משמעותית: מכ-40 אלף לפני מבצע חצי הצפון לעד 10,000 • בשיא המלחמה: רמטכ"ל צבא היבשה האמריקאי עוזב את תפקידו באופן מיידי • דיווח: המודיעין האמריקאי מעריך כי לאיראן נותרו יכולות שיגור משמעותיות • כל העדכונים 

AIM-9 Sidewinder. משמש את צבא ארה''ב כבר עשרות שנים / צילום: Shutterstock

הפנטגון שורף מיליארדים על יירוט כטב”מים והחברות הביטחוניות מחפשות פתרון

ארה"ב ממשיכה ליירט כטב”מים זולים באמצעות טילים שמחירם מגיע למיליוני דולרים ● חברות ביטחון מתחרות בפיתוח של טילים זולים יותר, שהם עדיין הדרך היעילה ביותר ליירט כטב"מים

יעקב גלידאי / צילום: יח''צ

משקיע בחו"ל, והמלחמות רודפות אחריו: קנה דירות באוקראינה ואחר כך בדובאי

יעקב גלידאי רכש שתי דירות באוקראינה - ואז פרצה שם המלחמה שפגעה לו בהכנסות ● אחר כך פנה להשקעות בדובאי - שנפגעת עכשיו במלחמה עם איראן ● למרות זאת הוא סומך על החוסן הפיננסי של דובאי, שלדבריו תשוב במהרה להוות יעד נחשק למבקרים ולמשקיעים

חוזה שכירות / אילוסטרציה: Shutterstock

כמעט שליש מהישראלים שוכרים דירה: כך מבקשות התקנות החדשות להסדיר את השוק

תקנות השכירות החדשות אינן פותרות את כל בעיות השוק, אך הן מציבות לראשונה סטנדרט מינימלי שיכול להפחית מחלוקות שבין שוכרים למשכירים

בתי עץ מסורתיים בנאראקווה, יפן. יכול להיות גג שקרס או בעלים שנעדרים / צילום: Shutterstock

בתים נטושים ביפן הם מצרך חם. רק היזהרו מהטרמיטים

המסע אחר בית ביפן במחיר נגיש, חושף קונים מרחבי העולם להרפתקה של תרבות מקומית, שיפוצים ולעיתים גם אתגרים של רכישה מרחוק

נועה קולר ב''בהסתורה''. דירת מסתור הנחלאות / צילום: כאן 11, אולפני הרצליה, יונייטד קינג

"בהסתורה": כאן 11 מעניק הצצה מעמיקה לחברה החרדית ולמי שמתקשה לשחות בה

הדרמה החדשה של כאן 11 "בהסתורה" משתלבת בגל יצירות ישראליות שמבקשות לבחון את החברה החרדית מבפנים לא רק כעולם סגור, אלא כמרחב של זהויות מתנגשות ● הסדרה מתמקדת בתופעת ה"אנוסים" חרדים שממשיכים לחיות בתוך הקהילה אך בסתר מוותרים על אורח החיים הדתי

אילוסטרציה: shutterstock

נעילה חיובית בבורסה: ת"א 35 קפץ ביותר מ-2%; טאואר זינקה

ת"א 35 זינק ב-2.2%, ת"א 125 עלה ב-1.9% ות"א 90 טיפס ב-1.1% ● מניית מיטרוניקס צנחה בחדות לאחר שפרסמה אזהרת רווח ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט ובבורסות אירופה ● מחירי הנפט זינקו בחדות ● בארה"ב ממתינים לדוח התעסוקה שעשוי לסמן את הכיוון בשווקים ● וגם: התרחיש האופטימי של גולדמן זאקס לוול סטריט ליום שאחרי המלחמה

רפי בן עמי, מנכ''ל מיטרוניקס / צילום: מיכה לובטון

המניה שצנחה בחדות לאחר שדיווחה על אזהרת רווח חריפה

מיטרוניקס, יצרנית הרובוטים לניקוי בריכות, נפלה בבורסה לאחר תחזית להפסד שנתי של 200 עד 230 מיליון שקל ● סיבה משמעותית לכך היא מחיקת נכסים עצומה שהיא צפויה לרשום לצד הפסד גדול ברבעון הרביעי

קרן שתוי, מנכ''לית הולמס פלייס / צילום: יוני רייף

המנכ"לית שקנתה מניות של עצמה ב-6 מיליון שקל: "הבנות שלי יהיו מסודרות"

בגיל 15 קרן שתוי כבר עבדה בניקיון ומכרה גלידות כדי לממן לימודים בבית ספר פרטי - וחלמה להיות יונית לוי הבאה ● אלא שמשרה כנציגת שירות גלגלה אותה בתוך עולם העסקים - עד לתפקיד מנכ"לית הולמס פלייס ● בינואר היא רכשה מניות של החברה ב-51 מיליון שקל: "הוצאתי את כל החסכונות, אבל מבחינתי זה הימור בטוח"

פרויקט טורקיז בג'סר א־זרקא. ''בהגרלה השנייה כבר השתתפו אלפים'' / הדמיה: סטודיו לומו2

"מי שקנה בהגרלות הדיור ביישוב הזה הרוויח מיליון שקל"

בג'סר א־זרקא, לצד אחד החופים היפים בישראל, נבנה אחד הפרויקטים היחידים בחברה הערבית של תוכניות הדיור הממשלתיות המוזלות ● דירות בשוק החופשי נמכרו בו ביותר מ־4 מיליון שקל אבל רוב הדיירים אינם תושבי המקום

עדינה זוסמן. ''אני יודעת לעבוד קשה'' / צילום: דן פרץ

"כשהמצב נהיה קשה, הבישול נהיה פשוט": עדינה זוסמן מציגה את המטבח הישראלי לאמריקה בתקופה מורכבת

עבור רבים מהקהילה היהודית בארה"ב, הבשלנית האמריקאית–ישראלית עדינה זוסמן היא חזית ההסברה: ממנה הם מבינים מה זה ממ"ד ואזעקות ובעיקר מהו אוכל ישראלי טוב ● החודש ייצא בארה"ב ספרה "זריז", ובו מתכונים קלים שנשענים על המטבח המקומי: "אני סוג של שגרירה"

תיעוד מזירה בפתח תקווה / צילום: מד''א

טיל פגע במפעל הרחפנים פחות משבוע לאחר שנרכש

ולוריקס דיווחה על נזקים למפעל הרחפנים שרכשה לפני פחות משבוע ● גם חברת וילאר מדווחת על נזקים כתוצאה מהירי האיראני שפגע באזור התעשייה בסגולה

אוניברסיטת אריאל / צילום: בן חבושה

יישוב לכל אזרח: כשהממשלה מנופפת ביעילות ובציונות, אבל מנותקת מהשטח

משרד ראש הממשלה הודיע בחגיגיות על צוות בין-משרדי שמטרתו לזרז הקמת יישובים חדשים בכל הארץ. על פניו, נהדר, מה רע בהסרת רגולציה ● בפועל, כל יישוב חדש עולה לכולנו כמה מאות מיליוני שקלים, ולא ברור למה הוא עדיף על חיזוק היישובים שכבר נאבקים פה

XPENG G9 RWD / צילום: יח''צ

הרכב שנכנס לשוק במחיר נמוך מבעבר ומציע תחושת פרימיום

XPENG G9 RWD, הדור החדש של הקרוס-אובר החשמלי מבית XPENG, שומר על העיצוב הסולידי של קודמו ועל הממדים המכובדים, שתורמים לסטטוס הכביש שלו ● תא הנוסעים מפואר ומפנק ומחיר הכניסה אטרקטיבי, אך יש בפלח כלים עם טווח נסיעה גדול יותר

רן פרסברג, בעלים ומנכ''ל של קבוצת בולטהאופ ישראל / צילום: גיא חמוי

יזם הנדל"ן שינסה למכור פנטהאוז ב-40 מיליון שקל ביפו

רן פרסברג, בעלים ומנכ"ל של קבוצת בולטהאופ ישראל, מספר כיצד הרחיב את פעילות החברה ממטבחי יוקרה לפתרונות כוללים לעיצוב הבית ● ועל הכניסה לתחום הנדל"ן: "אנחנו מעורבים במגוון פרויקטים, הכוללים אלפי יחידות דיור"

ספינות במצר הורמוז / צילום: ap, Altaf Qadri

הודו דיווחה על עסקה גדולה עם איראן, לראשונה מזה 7 שנים

על רקע סגירת מצרי הורמוז חידשה הודו את רכישת הנפט מאיראן לראשונה מזה 7 שנים, למרות הידידות הקרובה עם ישראל ● מה הצד האמריקאי שסייע לה לעשות זאת?